A&GIHBBK- NmöWS»OTffiT?'N!ïg" LMÖBQ1WBWD
19 JANUAI1IJ.
Ao. 1882.
26ste Jaargang
Na. 1484.
bekendmakingen.
nationale militie.
denijs.
Iets over de warenkennis,
CM GE
Dit blad verschijnt drie maal per week Maanaag-
Woensdag- en Zaturdagavond. Bij inzending tot
u middags 12 ure worden Advcrtentièn in het
ccrstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden
stukken een dag vroeger.
Prijs per jaar f 3.Franco per post f 3.00
Afzonderlijke nummers f 0.05.
Advcrtentièn van een tot vijf regels f 0.75
iedere regel meer f 0.15. Groofe let'ers worden
naar plaatsruimte berekend.
Burgemeester en Wethouders van Schaden
nood igen bij deze belanghebbenden rit, die over
den jaie 1881 van de gemeente iets te torde
ren lubben, hunne rekening vèör of op den
ten Februarij a. s. ter t>laat»elijke Secretaiie in
te leveren.
Schagen, 4 .lanuarij 1882.
Burgemeester en Wethouders voorno.md,
G. LANGLNBEBG.
de Seerataris,
DENIJS.
houdenden luchtstroom, zetten de eiwit stof- ontwikkeling van blaaswornipjes tusschen het;
f2 «1. nn 1->11 vff hnf vrlnnoolv lnvirro.v i nwir\im./\/vf ,«1 T T,.t ..11 V 1* 1 <1
fen zich niet om en blijft het vleesch langen
tijd van bederf vrij.
Het zoodanig toebereide vleesch, dat
het gebruik in eene pan of boven het vuur wordt
spierweefsel. Het vleesch van die dieren heeft
een zanderig, korrelig gevoel tusschen de tan
den gaat spoedig tot bederf over en kan niet
worden ingezouten, waardoor men dus bij
geroosterd, is een onontbeerlijk gerecht bijpekclspek daar niet voor te vrezen heefr
Al 1 1 Al 1 1-v
Burgeinee.-ter en Wethouder» der Geinsenie
Schagen
Brengen, ter voldoening aan de derde alinea
van Art. 26 der Wet op de Nationale Militie
van den ipen Augustus 18G1 (Staatsblad No. I
ter kennisse van de belanghebbenden, dat bet
overeenkomstig Art- 2."t dier Wel afgesloten
Inschrijving» Begister van 1881. met <le daaruit
opgemaakte alpbabetisch naamlijst, op lieden
ter Secretarie der Gemeente voor een ieder ter
lezing is nedergelegd tot en niet den 2 Itm dezer j
maand, van de» morgens 9 '.ot tles namiddags
4 ure.
Sqhagen, den l3en .lanuarij 1882.
Burgemeester en Wethouders voornoemd,
G. LANGENBEUG.
de Secretaris,
wenken hij de booordecling van benoodlgd
heden voor huislijk g bruik enz.
III.
Bevroren Australisch vleesch. Het Au
stralisch vleesch datzoo als thans al meer
in zwang komt, onmiddelijk na het slachten
kunstmatig in bevroren toestand wordt gebracht
en gehouden tot het in Europa ter markt wordt
gebracht, heeft al de eigenschappen van versch
vleesch behouden en is daardoor tot op heden
de beste en minstkostbare wijze, die do we
tenschap aangeeft om dat voedingsmiddel uit
den verren vreemde aan te voeren. Het
is duidelijk dat ook daarbij door minder zorg
vuldige behandeling bederf kan intreden, en
ter markt gebracht, het niet meer aan de
eischen aan goed gezond vleesch, gesteld vol
doet, In dat geval behoort het ook verworpen
te worden.
Gerookt vleesch. Gerookt vleesch verkrijgt
men door het vleesch na een behandeling met
zout en salpeter, aan houtrook bloot'te stellen,
waardoor, en de warmte, en de uit den rook
voorkomende kreosootnehtige bestanddeelen
die het eiwit doen stollen, medewerken het
tegen bederf te bewaren. Het moet malsch en
sappig zijn, eene aangename smaak en een
heldere roode kleur bezitten.
Dun gesneden is het een licht verteerbaar
voedsel.
Gedroogd vleesch. Gedroogd vleesch, in
Indie bekend onder den naam van i/dendeng"
ook wel i/dingding", is in groote dunnelnppen
gesneden vleesch, dat van vet is ontdaan, sterk
met zout en specerijen zooals r.ootnuiscaa-,
kruidnagelen, komijn, spaansche peper (lom
bok) tamarinde enz: is ingewreven en daarna,
opgehangen in den wind, is gedroogd. Door
het zout en de snelle verdamping in een aan-
iedere Indische rijsttafel, eene smakelijke hoofd j
toespijs voor de lui. bevolking. Het neemt
ook een groote plaats in bij de voedingsmid
delen der troepen op marsch en te velde, daar
ieder man een voorraad, voldoende voor eeni-
ge dagen, des noods in of op zijn randsel kan
mede dragen.
IIet heeft hier in Europa, hoogstwaarschijn
lijk door onbekendheid daar mede, nog geen in
gang gevonden,
Vleesch beschuit. De vleeesch beschuit die
tegenwoordig onder dien naam in den handel
voor komt, is een mengsel van tarwe meel
en vleesch extract, (bouillon), ook wel met
bijvoeging van groenten, als wanneer het zeer
geschikt is om spoedig eene soep te berei
den.
In verhouding tot de geringe ruimte die
het inneemt bezit het veel voedings waarde.
De trichinen ziekte komt hier te lande ge
lukkig nog zeldzaam bij de varkens voorhet
aanzijn daarvan bij liet levcnddier is echter
moeijelijk waar te nemendaar het voor het
oog geen afwijkingen van een der orga len
noch ziekte verschijnselen daarstelt. Een mi-
kroskopisch onderzoek naar het aanzijn van
dat wormvormig diertje, het welk zich in een
min of meer verhard kapsel ter grootte van
oen vliegen eitje in het spierweefsel ontwik
kelt. en waarvan er soms duizenden in het
vleesch aanwezig kunnen zijn, is voorals nog
het middel om het te ontdekken. Zij zijn
hoogst gevaarlijk voor het gebruik, waarom
het onderzoek wel aanbevelenswaardig is.
Niet onbelangrijk is het dan ook te weten,
dat deze diertjes wanneer zij lang aan eeu
sterke kookhitte zijn blootgesteld sterven, doch
dat kortstondig braden of het slechts gedurende
Pekelveescii. Het vleesch, meer algemeen 1 korten tijd bloot stellen aan kookhitte, niet vol-
1 1 1 1 1
doende is om allen te dooden of onschadelijk
te maken.
Pekel stek. Gezouten spek moet even
bekend als gezouten \leesch, dat na sterk met
zout te zijn ingewreven, dat de eigenschap be
zit het water daaruit te verdrijven, en daarna
uitgeperst met de pekel in vaten verpakt I uls het gezouten vleesch is gezegdin het vat
wordt, staat in voedings waarde ver beneden I steeds onder de pekel liggenhet 'moet hard,
versch vleesch daar een groot deel der voe-1-
dingstoffen in de pekel oplossen en daarmede
verloren gaan.
Om dat vleesch voor bederf te vrijwaren
moeten de vaten voortdurend geheel met pekel
gevuld blijven en tenminste eenmaal in de
veertien dagen worden omgelegd, zoo dat zij
1 met de vierde omlegging weder de aanvan
kelijke ligging verkrijgen. Het mag ook
niet langer dan één jaar worden bewaard en
I moet van tijd tot tijd door de boorgaten wor
den onderzocht of de reuk zuiver en de pekel
niet bloederig is, dat bederf aankondigt.
Bij de nanwending mag het niet hard zijn,
moet het nog een heldere roode kleur hebben
en naar versch vleesch rieken, ook dan wan
neer men met een houten pin er eene ope
ning in maakt.
vast en niet wankleurigaangenaam van reuk
en smaak zijn.
Het Amerikaansche spek is in den regel
garstig en heeft een onaangenamen tranigen
smaakals gevolg van de voeding met visch.
Het kenmerkt z'ch ook door eene vuilgele
kleurde gele ransige randenen de zwaar
dere stukken waarbij het in den handel voor
komt. Bij koking smelt het weg in stede van
uittezetten en wordt het week en paperig. Het
staat dan ook ver beneden bet Hollandsehe var
kens vleesch in waarde.
Gerookte ham. Een goed gerookte ham
moet van buiten glad, aan de zwoord vlakte
roest bruinachtig van kleur en het vleesch
van binnen helder rood hard en toch zacht,
vezelig en malsch zijneen tot op het been
ingestoken priem mag aan de punt niet rans
Éenigzints aan bederf onderhevig, dat aan j «chtig of sterk rieken. GerooktTpek moet aan
de zelfde eischen voldoen, moet op de door
snede helderwit van kleur zijn, terwijl het
1 j -1 1 niet aan het mes mag kleven. Het blijft het
koolpoeder en azijn, of ook wel door lang-jhesto bewaard (loor hpt jn ,innen ofk^toenen
dunge afspoeling in zee water en verderezakken ;d koe]e doch voond d
behandeling met zoetwater en houtskool plfiatscn 0p te hangen
I 0
jboord van schepen bij langdurige reizen zou
1 kunnen voorkomen, zou het na afwassching
in zuiver water en verdere behandeling met
poeder, des noods nog ten gebruike 'geschikt
kunnen gemaakt worden.
Varkens vleesch. Goed varkens vleesch
moet zachtlichtrood gekleurdhet vet wit
j en de huid helder gekleurd zijn. Is de huid
hard, dik, hoog geel, na het koken taai en
ruwhet daar onder gelegen vet min of meer
Wordt vervolgd.
liuitcnlanriscli \icmvs
laatste 10 jaren is men druk bezig
van Illinois te beplanten met
In de
de prairiën
w*. o0vrucht of' andere hoornen. De meeste landbou
vloeibaar en korrelig, dan was het dier ofte] wer» hebben ook langs hunne woningen hoornen
oud, of te slecht gevoed. Is het dier veel j geplant "f gelieele hoschje» aangelegd om iich
met aardappelen gevoed dan zal het vleesch ™°d°«"n<le b'tinJhout te verrchalfen -en dit gedijt
bleek en waterig zijn, terwijl een voeding metj
eikels aan het vlecscli een tranigen smaak1- daar de gewoonte op verschil
geeft.
Behalve
vele, andere ziekten waar aan het
varken even als elk ander dier bloot staat komt
j ook wel eens eene ziekte voor bekend onder
lende afstanden
planten waarond
regen of zon.
et of meerdere boomen te
ei bet vee kan schuilen voor
- De
Kr.gelsche oorlogsmnrineisniet gelukkig,
1 op nieuw beeft aan boord een harer schepen,
den naam van gortigheul die ontstaat doordCjvan de jYiumpb ee.ie ontploffing plaats gehad