A&GIHBBK- NmöWS»OTffiT?'N!ïg" LMÖBQ1WBWD 19 JANUAI1IJ. Ao. 1882. 26ste Jaargang Na. 1484. bekendmakingen. nationale militie. denijs. Iets over de warenkennis, CM GE Dit blad verschijnt drie maal per week Maanaag- Woensdag- en Zaturdagavond. Bij inzending tot u middags 12 ure worden Advcrtentièn in het ccrstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden stukken een dag vroeger. Prijs per jaar f 3.Franco per post f 3.00 Afzonderlijke nummers f 0.05. Advcrtentièn van een tot vijf regels f 0.75 iedere regel meer f 0.15. Groofe let'ers worden naar plaatsruimte berekend. Burgemeester en Wethouders van Schaden nood igen bij deze belanghebbenden rit, die over den jaie 1881 van de gemeente iets te torde ren lubben, hunne rekening vèör of op den ten Februarij a. s. ter t>laat»elijke Secretaiie in te leveren. Schagen, 4 .lanuarij 1882. Burgemeester en Wethouders voorno.md, G. LANGLNBEBG. de Seerataris, DENIJS. houdenden luchtstroom, zetten de eiwit stof- ontwikkeling van blaaswornipjes tusschen het; f2 «1. nn 1->11 vff hnf vrlnnoolv lnvirro.v i nwir\im./\/vf ,«1 T T,.t ..11 V 1* 1 <1 fen zich niet om en blijft het vleesch langen tijd van bederf vrij. Het zoodanig toebereide vleesch, dat het gebruik in eene pan of boven het vuur wordt spierweefsel. Het vleesch van die dieren heeft een zanderig, korrelig gevoel tusschen de tan den gaat spoedig tot bederf over en kan niet worden ingezouten, waardoor men dus bij geroosterd, is een onontbeerlijk gerecht bijpekclspek daar niet voor te vrezen heefr Al 1 1 Al 1 1-v Burgeinee.-ter en Wethouder» der Geinsenie Schagen Brengen, ter voldoening aan de derde alinea van Art. 26 der Wet op de Nationale Militie van den ipen Augustus 18G1 (Staatsblad No. I ter kennisse van de belanghebbenden, dat bet overeenkomstig Art- 2."t dier Wel afgesloten Inschrijving» Begister van 1881. met <le daaruit opgemaakte alpbabetisch naamlijst, op lieden ter Secretarie der Gemeente voor een ieder ter lezing is nedergelegd tot en niet den 2 Itm dezer j maand, van de» morgens 9 '.ot tles namiddags 4 ure. Sqhagen, den l3en .lanuarij 1882. Burgemeester en Wethouders voornoemd, G. LANGENBEUG. de Secretaris, wenken hij de booordecling van benoodlgd heden voor huislijk g bruik enz. III. Bevroren Australisch vleesch. Het Au stralisch vleesch datzoo als thans al meer in zwang komt, onmiddelijk na het slachten kunstmatig in bevroren toestand wordt gebracht en gehouden tot het in Europa ter markt wordt gebracht, heeft al de eigenschappen van versch vleesch behouden en is daardoor tot op heden de beste en minstkostbare wijze, die do we tenschap aangeeft om dat voedingsmiddel uit den verren vreemde aan te voeren. Het is duidelijk dat ook daarbij door minder zorg vuldige behandeling bederf kan intreden, en ter markt gebracht, het niet meer aan de eischen aan goed gezond vleesch, gesteld vol doet, In dat geval behoort het ook verworpen te worden. Gerookt vleesch. Gerookt vleesch verkrijgt men door het vleesch na een behandeling met zout en salpeter, aan houtrook bloot'te stellen, waardoor, en de warmte, en de uit den rook voorkomende kreosootnehtige bestanddeelen die het eiwit doen stollen, medewerken het tegen bederf te bewaren. Het moet malsch en sappig zijn, eene aangename smaak en een heldere roode kleur bezitten. Dun gesneden is het een licht verteerbaar voedsel. Gedroogd vleesch. Gedroogd vleesch, in Indie bekend onder den naam van i/dendeng" ook wel i/dingding", is in groote dunnelnppen gesneden vleesch, dat van vet is ontdaan, sterk met zout en specerijen zooals r.ootnuiscaa-, kruidnagelen, komijn, spaansche peper (lom bok) tamarinde enz: is ingewreven en daarna, opgehangen in den wind, is gedroogd. Door het zout en de snelle verdamping in een aan- iedere Indische rijsttafel, eene smakelijke hoofd j toespijs voor de lui. bevolking. Het neemt ook een groote plaats in bij de voedingsmid delen der troepen op marsch en te velde, daar ieder man een voorraad, voldoende voor eeni- ge dagen, des noods in of op zijn randsel kan mede dragen. IIet heeft hier in Europa, hoogstwaarschijn lijk door onbekendheid daar mede, nog geen in gang gevonden, Vleesch beschuit. De vleeesch beschuit die tegenwoordig onder dien naam in den handel voor komt, is een mengsel van tarwe meel en vleesch extract, (bouillon), ook wel met bijvoeging van groenten, als wanneer het zeer geschikt is om spoedig eene soep te berei den. In verhouding tot de geringe ruimte die het inneemt bezit het veel voedings waarde. De trichinen ziekte komt hier te lande ge lukkig nog zeldzaam bij de varkens voorhet aanzijn daarvan bij liet levcnddier is echter moeijelijk waar te nemendaar het voor het oog geen afwijkingen van een der orga len noch ziekte verschijnselen daarstelt. Een mi- kroskopisch onderzoek naar het aanzijn van dat wormvormig diertje, het welk zich in een min of meer verhard kapsel ter grootte van oen vliegen eitje in het spierweefsel ontwik kelt. en waarvan er soms duizenden in het vleesch aanwezig kunnen zijn, is voorals nog het middel om het te ontdekken. Zij zijn hoogst gevaarlijk voor het gebruik, waarom het onderzoek wel aanbevelenswaardig is. Niet onbelangrijk is het dan ook te weten, dat deze diertjes wanneer zij lang aan eeu sterke kookhitte zijn blootgesteld sterven, doch dat kortstondig braden of het slechts gedurende Pekelveescii. Het vleesch, meer algemeen 1 korten tijd bloot stellen aan kookhitte, niet vol- 1 1 1 1 1 doende is om allen te dooden of onschadelijk te maken. Pekel stek. Gezouten spek moet even bekend als gezouten \leesch, dat na sterk met zout te zijn ingewreven, dat de eigenschap be zit het water daaruit te verdrijven, en daarna uitgeperst met de pekel in vaten verpakt I uls het gezouten vleesch is gezegdin het vat wordt, staat in voedings waarde ver beneden I steeds onder de pekel liggenhet 'moet hard, versch vleesch daar een groot deel der voe-1- dingstoffen in de pekel oplossen en daarmede verloren gaan. Om dat vleesch voor bederf te vrijwaren moeten de vaten voortdurend geheel met pekel gevuld blijven en tenminste eenmaal in de veertien dagen worden omgelegd, zoo dat zij 1 met de vierde omlegging weder de aanvan kelijke ligging verkrijgen. Het mag ook niet langer dan één jaar worden bewaard en I moet van tijd tot tijd door de boorgaten wor den onderzocht of de reuk zuiver en de pekel niet bloederig is, dat bederf aankondigt. Bij de nanwending mag het niet hard zijn, moet het nog een heldere roode kleur hebben en naar versch vleesch rieken, ook dan wan neer men met een houten pin er eene ope ning in maakt. vast en niet wankleurigaangenaam van reuk en smaak zijn. Het Amerikaansche spek is in den regel garstig en heeft een onaangenamen tranigen smaakals gevolg van de voeding met visch. Het kenmerkt z'ch ook door eene vuilgele kleurde gele ransige randenen de zwaar dere stukken waarbij het in den handel voor komt. Bij koking smelt het weg in stede van uittezetten en wordt het week en paperig. Het staat dan ook ver beneden bet Hollandsehe var kens vleesch in waarde. Gerookte ham. Een goed gerookte ham moet van buiten glad, aan de zwoord vlakte roest bruinachtig van kleur en het vleesch van binnen helder rood hard en toch zacht, vezelig en malsch zijneen tot op het been ingestoken priem mag aan de punt niet rans Éenigzints aan bederf onderhevig, dat aan j «chtig of sterk rieken. GerooktTpek moet aan de zelfde eischen voldoen, moet op de door snede helderwit van kleur zijn, terwijl het 1 j -1 1 niet aan het mes mag kleven. Het blijft het koolpoeder en azijn, of ook wel door lang-jhesto bewaard (loor hpt jn ,innen ofk^toenen dunge afspoeling in zee water en verderezakken ;d koe]e doch voond d behandeling met zoetwater en houtskool plfiatscn 0p te hangen I 0 jboord van schepen bij langdurige reizen zou 1 kunnen voorkomen, zou het na afwassching in zuiver water en verdere behandeling met poeder, des noods nog ten gebruike 'geschikt kunnen gemaakt worden. Varkens vleesch. Goed varkens vleesch moet zachtlichtrood gekleurdhet vet wit j en de huid helder gekleurd zijn. Is de huid hard, dik, hoog geel, na het koken taai en ruwhet daar onder gelegen vet min of meer Wordt vervolgd. liuitcnlanriscli \icmvs laatste 10 jaren is men druk bezig van Illinois te beplanten met In de de prairiën w*. o0vrucht of' andere hoornen. De meeste landbou vloeibaar en korrelig, dan was het dier ofte] wer» hebben ook langs hunne woningen hoornen oud, of te slecht gevoed. Is het dier veel j geplant "f gelieele hoschje» aangelegd om iich met aardappelen gevoed dan zal het vleesch ™°d°«"n<le b'tinJhout te verrchalfen -en dit gedijt bleek en waterig zijn, terwijl een voeding metj eikels aan het vlecscli een tranigen smaak1- daar de gewoonte op verschil geeft. Behalve vele, andere ziekten waar aan het varken even als elk ander dier bloot staat komt j ook wel eens eene ziekte voor bekend onder lende afstanden planten waarond regen of zon. et of meerdere boomen te ei bet vee kan schuilen voor - De Kr.gelsche oorlogsmnrineisniet gelukkig, 1 op nieuw beeft aan boord een harer schepen, den naam van gortigheul die ontstaat doordCjvan de jYiumpb ee.ie ontploffing plaats gehad

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1882 | | pagina 1