ALGEMEEN» NIECWS
IHNGSDAG
LANDBOUWBLAD.
28 MAART.
E V A
Ao. i»82.
26ste Jaargang
No. 1513
Iets oier cl waren kennis,
Binnenlanrisch Nieuws
SCHAGER COURANT.
Dit blad verschijnt drie maal per week Maandag
Woensdat/- en Zaturdagavond. Bij inzending tot
s middags 12 ure worden Adverlentièn in het
eerstuitkoniende nummer geplaatst. Ingezonden
stukken een dag vroeger.
Prijs per jaar f 3—, Franco per post ƒ3.60
Afzonderlijke nummers 0.05.
Advcrtentiën van een tot vijf regels f 0.75.
iedere regel meer f 0.15. Groote letters worden
naar plaatsruimte berekend.
wenken bij het beocrdeelen van benoodigdhe-
deu voor huislijk gebruik.
IX.
Brood. De hoedanigheid van het brood is
in hoofdzaak afhankelijk van de kwaliteit van
het daartoe gebezigde meel, geen goed brood
zonder goed meel. Ook de wijze van bereiding
oefent daar geen geringen invloed op uit.
Om het brood de bekende poreusheid te
doen verkrijgen moet aan het deeg stoffen
worden toegevoegd, zoo als gist of zuurdeeg,
die inwendig een gasontwikkeling doen ont
staan die niets anders is dan eene alkoholische
gisting. Een klein gedeelte van het zet
meel van het deeg wordt daardoor omgezet
in koolzuur en alkohol. Het koolzuur, dat
ontwijken wil wordt daarin verhindert door
het deeg, dat het door haar taaie massa in
gesloten houdt, waardoor inwendig cellen
worden gevormd die het deeg doen rij
zen; terwijl de alkohol bij het bakken ver-]
vliegt. Het is juist het zoogenaamde „rijzen")
dat een der hoofdbewerkingen bij de brood
bereiding is. Onder de vereischten van goed
brood staat boven aan dat het goed is gere
zen, omdat daaruit reeds grootendeels de
deugdzaamheid van het meel blijkt, aangezien
deeg uit slecht meel bereid, niet voor rijzing
dan door kunstmiddelen vatbaar is. Ver
der moet het geheel goed doorbakken, de
oppervlakte bolvormig en bruin zijnhet
kruim mag niet brenkig ot korrelig doch moet1
sponsachtig wezen. Bij drukking moet het!
zich veerkrachtig toonen, geen indrukking van
den vinger achterlaten, terwijl zich geen on
doorbakken meel brokjes daarin mogen
voordoen. Tusschen de korst en het
kruim mogen zich noch groote holten, noch
eene taaie minder doorbakken masa bevinden j
en moet het overigens een aangenamen reuk i
en smaak bezitten. J
Een muflfen reuk of zuren smaak maken I
het brood verdacht daar men als dan vrij ze-!
ker mag aannemen, dat het uit bedorven',
meel is bereid of dat het op eene vochtige
door
GOLO ItAIMUl'l»
50) VII.
De band, die haar aan hem verbond, was
van twijfelachtige sterkte en twijfelachtige
waarde.
Zijn gevoelens voor haar, jaren geleden
had hij die onderzocht met een waarheid, die
een zijner schoonste karaktertrekken was,
uaren, dat hij haar vriendelijk genegen was,
maar dat hij geen liefde voor haar gevoelde,
Maar reeds toen hij tot dit brsef kwam, was Ulla
niet meer de erfgename, doch de arme wees,
en nooit had Waldemar er toe kunnen komen
haar laatste illussie te verstoren. Gesteund
door hem, stond de frissche bloem nog vast
en trokken de stormen over haar heenzonder
haar te schokken; door hem verlaten, zouden
deze haar ontbladerd hebben.
Zoo bleef de verloving dus bestaan, en
V aldemar gevoelde zich niet ongelukkig, daar
geen andere neiging zijn hart beheerschte
plaats heeft gelegen waardoor zich inwendig
reeds schimmel heeft ontwikkeld, dat altijd
nadeelig voor de gezondheid is.
Vervalschingen van het brood hebben plaats
door de vermenging der grondstof, het meel,
met dat van mindere waarde of wel door bij
voeging van gips, pijpaarde, enz. terwijl aluin
en kopervitriool, somwijlen door minder naauw-
gezette bakkers wordt aangewend om bij be
dorven meel de zoo noodzakelijke „rijzing"
nog tot stand te doen komen Zulk veront
reinigd brood mist al dadelijk de aangename
smaak van het zuivere, en kunnen die ver
valschingen ook uit de asch van een stuk
verbrand brood worden ontdekt.
Hebben wij hier meer gedoeld op het tarwe
brood, in hoofdtrekken is zulks ook geldig
voor het roggebrood, waarbij men ook vooral
moet toezien dat het niet teveel waterdeelen
en geen zemelen bevat. Zemelen, zijn de ei
genlijke zaadhuid van het graan die bij het
builen van het meel terug blijft, bevatten wel
is waar nog een groote hoeveelheid voedsel
stof in haar celleD, doch zijn te dik om ge
durende het korte spijsverterings proces bij den
mensch tot ontbinding te komen en zijn daar
om tot aanwending bij de broodbereiding
ongeschikt.
Dat product is echter een uitmuntend voedsel
voor dieren wier lang darmkanaal een ruimer
tijd laten voor de spijsvertering zoo als vooral
bij gras etende dieren.
Scheeps beschuit. Ook hier aan, het
brood voor den Zeeman, dat vooral van uit
muntenden kwaliteit moet zijn om dat hij op
zijn lange tochten het niet door ander kan
doen vervangen, willen wij een paar woorden
wijden. De gewone scheepsbeschuit moet
met zorg zijn gebakken uit zuiver gebuild
tarwe meel, of uit tarwe en V» rogge
meel De vorm is gewoonlijk rond met een
middellijn van 0.14 en eene dikte van 0.017
Ned. el, drie beschuiten wegen gemiddeld
0.50 kilo.
Zij moeten hard, poreus en tot in het hart
droog zijn, de kleur zij zoo wrel van binnen
als van buiten bruin (de zgfijne of ka-
Hij gevoelde voor de schoone gezellin zijner
jeugd, trots haar fouten, een vriendelijke toe
genegenheid, die hem het leven met haar zeer
dragelijk deed toeschijnen. Maar toen pakten
I de wolken van een andere zijde zich samen
en kondigden storm aan; De groote slagen,
die in Frankrijk geleverd werden; en waarin
Waldemar een bijna doodelijke wond ontving,
was het eerste ongeluk dat hem trof. Doch
hierbij bleef het niet, het langdurige ziekbed
en ten laatste zijn volkomen ondergang volg
den.
Ulla had geen teergevoelige natuur, glans
en rijkdom hadden voor haar dezelfde betee-
kenis als geluk; de gedachte, dat zij slechts
een eenvoudig leven aan Waldemar's zijde zou
slijten, trof haar meer dan de angsten van zijn
ziekbed.
Zij kon zich geen duidelijke voorstelling
maken van een leven vol arbeid en bekrim
ping, het was een moeilijke keus voor haar;
de afhankelijkheid van rijke doch onbeminde
familie, of het armoedige doch vrije leven,
zooals zij het zich aan Waldemar's zijde voor
stelde. De beslissing bleef haar vooreerst be-
juitsbeschuit uit enkel tarwe meel gebakken,
is inwendig zuiver meel wit) de doorbraak
ongelijk, niet glasachtig, de smaak aangenaam
en de reuk zuiver zij mag ook vooral niet
gebrand of verkoold zijn.
i Vochtigheid en een hooge temperatuur zoo
als bij reizen naar Indie, draagt veel tot haar
jspoedig bederf bij. Zij eigent zich vooral
gedurende de reis tot vorming van schimmel
en tot aanvreting door verschillende insecten,
waardoor zij dan ook zelden langer dan een
jaar zuiver blijft. Wordt vervolgd.
w—gsag L. w i t ii. i*
De landman P F te Warmenhuizen
heeft den 2 1 ze» melkkoeien in de weide j;e
daan en zulks niet ten gevolge van gebrek a<iii
hooi, doch door overvloed van gras.
De tollen op 's Rijks groote wegen in
i Noord-holland, den 22 te Amsterdam voor den
tijd van 6 jaren verpacht, hebben f34,o37 per
jaar opgebracht.
Heden morgen is het lijk van den heer
Liekles Oebles van Schoonhoven naar Alkmaar
overgebragt om in het familie graf bijgezet
te worden.
De Hotterdamsche Lloijd is voornemens
hare vloot, die nu uit zeven stoomschepen be
staat met vier te vermeerderen, waardoor hij in
slaat za! zijn de thans bestaande dienst tusschen
I Rotterdam en Java tot een veertiendagschen
uittebreiden.
EENE OPMERKING
Het verleenen van coucessien tot het aanleg
gen van tramwegen zooals dit vaak door som
uiige gemeenten worden verleend, zonder dat
daarbij een termijn is omgegeven wanneer het
werk voltooid moet zijn. geelt somtijds aanlei
ding dal d3 zaak vertraagd of in het geheel
met tot stand komt
Eenmaal concessie verleend heeft men zich
den weg afgesneden met andere aanvragers te
onde- handelen, en wanneer nu de concessionaris
de zaak een paar jaar op de lange baan schuift,
dan staat hij anderen in den weg enj de betrok
ken gemeente is daar van de dujie. Men ver
spaard, zijn blindheid schoof allle plannen ter
zijde en dwong Wadeniar tot een lijdelijkheid,
die zijn ongeluk vertiendubbelde. Zonder mor
ren ging hij zijn donkere, vreugdelooze toe
komst te gemoet en hij besloot den band
die Ulla aan hem verbond, te verbreken. Zij
was jong, schoon en luchthartig waarom
zou haar leven niet gelukkiger kunnen wor
den dan aan zijn zijde?
Tot zijn verwondering ontmoete hij een
hardnekkigen tegenstand. De grootte van zijn
ongeluk, de algemeene deelname: die hij on
dervond, en die hem een tijd lang tot het
middelpunt van alle gesprekken maakte, in de
kringen waartoe hij behoorde, riep niet alleen
een opwelling van grootmoedigheid te voor
schijn, maar ook een gevoel van gewicht en
ijdelheid, om door een ieder wegens haar
heldenmoed bewonderd te worden onbezonnen
en geheel onder den indruk van het oogenblik,
had zij misschien zich zelve bedrogen, toen
zij op de instandhouding der verloving aan
drong. Zij gaf zich steeds over aan de on
waarschijnlijke gedachte, dat er nog wel iet»
gebeuren zou, waardoor zich alles ten goede
kon keeren.
Wordt vervolgd.