MG EISEN» KIIOWS- AD YERTENTO- UNDBQOWBMö 1>II\GSDA 23 MEI. IN DEN STRIJD BEPROEFD. Ao 1SS2 2G-.lo Jaargang No 536 Bekendmaking. Iets over de waren kennis Dit Wad verschijnt drie ro;»l por week - iïlaunüag W'pensdag- en Zalurdagavmd. Bij inzending lot middags ]2 nre wortlen Adoei Uod/ên in het ecrstuitkomendc nummer geWaaUt Ingezonden stuiken een dag vroege*. Prijs per jaar f 3Franco per post ƒ3,60. Afzonderlijke ïmnnners f 0.05. Aiicerteuliën van een tot vijf regels f 0,7 5. iedere regel meer f 0.15. Groote lettors worden naar plaatsniimte berekend. c»'i? - - - Burgemeester en W.tlioudprs van ilp gemeente fr'i ng"", ma ken hiermede hekend, «lat naar aanlei'ling \an Art 181 én vol genden van het jilaat-selijk l'olitie reglement tie. ei g-nn-entp, I- tieffendt de «lienstjiligtiglieiil bij de Brandspuiten nlhier, alle geemploijeerden l>ij die spuiten den oudordom wuiJSGj iren Bereikt hebbende en verlangen uithoofde vancbnamsgbreken of «wakke gezondheid hun ontslag te bekomen, worden opgeroepen, om zich tot dat einde, viWr of uiferlijk op den 2T dezer, van 's morgens 9 tot 12 ure, ter Seoretarie der gemeelde aan te ge j ven en hunne herkenningsteekenen terug te brengen, «nllepilp na dien tijd, de zich niet aangemeld hebbende personen, nog voor een jaar worden gecontinueerd. Schagen dfn '20 Mei 1882 I Burgemeester en Wethopders •voornoemd, 8. LANGEXJtERG-j tourgmücesler. DENIJS, Secretaris. j wenken bij het aanschaften van benoodigdhe- j den voor huiselijk gebruik eb#. XI. Groenten dragon weinig bij tot de voeding van den mensch en kunnen daarom maar al leen als toespijs aangemerkt wordentoch oefenen zij door haar groot gehalte aan orga nische zurenbij het gebruik een weldttdigen invloed uit op de gezondheid. Versche groenten, waarbij men vooral moet toezien dat zij nog frisch en niet verlept zijn, niet vermengd met andere planten (onkruid) die schadelijke bestanddeel en kunnen bevatten, verdienen het behoeft hier niet te worden gezegd ver de voorkeur lioven de geconser- veerden; echter moet de huismoeder gedurende den wintertijd daar vaak haar toevlucht toe nemen. In de eerste plaats komt dan in aanmerking de ingelegde groentendat is de groenten die met zout eenigen tijd aan zich zelf zijn over gelaten. Bij deze bewerking treedt dan een eigenaardige gisting in, die eindelijk top een z.g. melkzuurvorming uitloopt Hierdoor ver krijgt zij dan eene'zuurachtige omzetting die haar echter veel van de oorspronkelijke «maak doet verliezen. Het kunstmatig aanbrengen van eene helder groene kleur door middel van een of ander metaalzuur, moet, als nadeelig voor de gezondheid teu strengste worden geweerd. Dat die groenten tot de zwaar verteerbare vocdsels zouden behoorenzooals wel eens wordt beweerdis minder juist; de vorming van liet melkzuur, dat ook in het maagsap voorkomt en de spijsverteering zoo zeer bevordert, maakt baar juist zeer licht verteerbaar, en moet men dat vooroordeel meer toeschrijven aan de ge-j woonte om die groenten niet veel vet eu var- kensvlecscb toetebereiden en te nuttigen. Verder heeft men de al meer en meer in zwang komende groenten in blikken bussen. De groen- ten worden daartoe in bussen gedaandie, op eene kleine opening na, worden dicht gesoldeerd en daarna in een ketel met water gezetdat ongeveer een half uur of langer op het kook- J punt gehouden wordt, waardoor allo, damp- kringslucht ontsnapt <lie, hoe weinig daarin achterblijvende, bederf zou doen intreden, Hierna wordt de opengebleven plaats door sol deering gesloten en de bussenvooral die voor verzending bestemd zijn, uitwendig met eene huig verf bestreken oin ze tegen invloeden van de buitenlucht te vrijwaren. Deze methode, die. reeds in 1809 te Parijs werd uitgevonden', Wordt met eenige kleine wijzigingen nog steeds als de beste beschouwd en kunnen die groenten zelfs nog na jaren met de versche wedijveren. De handel in dat artikel, zoowel voor de scheepvaart als tot verzending naar andere werelddeelen, heeft dan ook in de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Bij het aanwenden van dusdanige groenten lette men op dat de bodem of deksels der j bussen nog zijn ingebogen, niet naar buiten zijn uitgezet, dat inwendig bederf aanduidt. Noch dö ingelegde; noch de op deze wijze geconserveerde groenten, mogen week of pap perig zijn en vooral geen onaangenaam rieken de gassen ontwikkelen. Eindelijk heeft men nog de gedroogde groen ten die volgens de methode van Masson aan vankelijk zoo een verbazende» opgang maak ten dat aan de fabriekvau de heeren Chollet en Co., dagelijks meer dan 5000 kilo groenten verwerkt werden. Die groenten worden door droging en daarna j i door persing tot eene vaste stof gebracht, die ongeveer het 1/1 van het oorspronkelijk ge-1 i wicht bedraagt en evenredig in uitgebreidheid l vermindert. Verder wordt zij tot koekjes van een a twee rationa gevormd welke dan bij I -KT I 1 Novelle 8 V IV F. JFSTFS. »IIet was den kinderen reeds langen tijd belooJd, een uitstapje te zullen maken naar eene boerenhoeve, ongeveer een unr vanhier" zride Eveüne, omdat zij zag dat liet onmogelijk was om langer te ontwijken. «Nu lindt gij opdien dag, waarop dat plan ten uitvoer zou worden gebracht, aan den president uw bezoek toege zegd en zoo moest natuurlijk dat uitstapje ach terwege blijven." Westheim knikte heel bedaard: »\Yell, ik zal de kinderen schadeloos stellen. Mag ik hopen, dat gij morgen middag allen mijne gasten wilt zijn Ik denk dat wij zullen tijden want van wandelen in de namiddagzon ben ik geen groot vriend naar die hoeve, die gij zoo even noem det, of beter nog een weinig verder, bij voor beeld naar bet rotskasteelt|e." Dat zal den kinderen ontza helijk veel ge norgtn doen! nep Evclnie levendig en veiheugd «Het rotskasteeltje is bun altijd voorgekomen als een nn bei eik baar ideaal *E» gij weet dat mijn vriend morgen vrijen I tijd heelt informeerde Westheim verder- Eveline bevestigde bet; de president bad juist dezen j middag nog van bet op morgen vastgestelde j plan gesproken, «Nu, dan zal ik juist om twee unr voorrijden en het gezelschap maar ik reken er op. [dat niemand zich onttrekt afhalen," besloot I Westheim, terwijl hij opstond en zijn hoed kreeg «Tot weerzien, miss!'1 i De president, aan wien Eveline 's avonds de zaak mededeelde, gaf gaarne zijne toestemming; hij de kinderen verwekte de niededeeling van datgene, wat hun ep den dag van morgen te wachten slon d. natuurlijk een stormachtig ge juich. Hobei t vatte zijn zusje met de beide banden en damte met bet kleintje wild door de kamer, terwijl Paul zijne armen om Eveli ne's hals rloeg en riep: «O, tante Eveline dat hebben wij u alleen te danken!" De president vroeg naar «Ie rrden waardoor jde knaap tot die voeioni'ristelling kwam en Eveline, die hem nooit iets verborg, dat oji de kinderen betrek het gebruik ongeveer anderhalf uur in koud water of driekwartier in lauw water worden geweckt, waardoor het bij het drogen verlo ren watér weder daarin wordt opgenomen en de groenten de oorspronkelijke kleur en vorm' terug krijgt. Op boonen, erwten en zelfs op aardappelen is deze methode aanwendbaar, en beveelt zich aan door de langdurige bruikbaar heid van liet geconserveerde, de vermindering in volume en gewicht, dat vooral van groot belang is aan Ixxtrd van schepen eu bij troe pen tevelde, en verder door hare mindere kostbaarheid. Ook voor huislijk gebruik ver dient deze methode, met terzijde stelling van het persen, om hare eenvoudigheid aanbeveling. Aardappelen. Zijn de knollen van de aard appel plant, behoorende tot de soort der Nachtschaden die oorspronkelijk in Amerika telmisbehoort en van thvar in 1565 naar Eu ropa werd overgebracht. Aanvankelijk weinige ingang vindende, heeft zij zich tooh allengs een weg gebaand tot hoofdvoedsel van ons volk, zoo dat tegenwoordig ongeveer 16 percent van het bouwland in Nederland door de aard appelen, cultuur is ingenomen. Tal van soorten komen dan ook van die aardvrucht voor, die hun naam ontleenen aan den tijd van rijpworden als ook aan hun vorm en de grond waarop geteeldzoo heeft men Zecuwsche, Friesche, Westlanders, Muisjes, Jammen, Wolkammers, Negemvekers, Zand en Kleiaardappelen en hoevele soorten al niet meer, doch komen allen op één punt overeen namelijk dat het een voedsel is dat zeer wei nig voedingswaarde bezit en ten onrechte do plaats als hcofdvpedsel hij ons volk inneemt, Moeielijk, ja onmogelijk is het, om op het oog de goede van de minder goede cf slechto kwaliteit wanneer de aardappelen overigens gaaf zijn, te onderkennen, en moet zulks bij het koken blijkentoch lette men bij het aankoo- pen op, dat zij vrij van klei, zooveel mogelijk van gelijke vorm en grootte, niet aangestoken en van den zelfden soort en teelt zijn. Verder moeten zij een op het gevoel fijne schil heb ben en bij het schillen een knarsend geluid geven. Bij het opbewaren zorge men ze niet aan het daglicht bloot te leggen, ter voorkoming zij groene plekken krijgen, dat aan de aardap pel een onooglijk aanzien geeft. Wordt Vervolgd. king had, zag zich genoodzaakt hem de kleine episode mede te deelen. Hij liet zich verder daarover niet uit} alleen toen de kinderen - de kamer hadden verlaten, reide hij schertsend; «Het schijnt mij toch in de hoogste male vreemd, dat Westheim, wien de kinderen in het begin niet het miqste belang schenen in te boezemen hen op eens eene dergelijke attentie betoont' bij slot van rekening, juffrouw Eveline, zijt gij de magneet voor den droogen Amert kif aan. c «Mijnheer! zeide zij verwijtend, hare kalme Lruine oogeu op hem richtend. «Neem m\j niet kwalijk hernam hij baas tig, «ik wilde u in bet minst niet krenken ik hoop dat gij daarvan overtuigd zijn!" Hij reikte baar vriendelijk de hand en zij nam die zonder aarzelen aan maar toen hij was heen gegaan, speelde er lichtelijk een smartelijken trek om bare Iij>pen. Wordt rervogld.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1882 | | pagina 1