Ao 1882
!\o 5 I
ALGEMEEN- KIIÜWS- &DYMTMTIE- LiSDEQOWBLID
DINGSDAG
27 JIMJ.
IN RElT STRIJD BEPROEFDT
1
Iets over de waren kennis.
26-te Jaargang
Dit. blad vcrechijut drie maal per week Madtidag
Woensdarj- en Zaturdagavond. Bij inzending tot
s middags 12 ure worden Adverleniiën in het
eerstuitkómende nummer geplaatst. Ingezonden
stukken een dag vroeger.
O C
Prijs per jaar f 3franco per post ƒ3.00.
Afzonderlijke nummers f 0.05.
Adverientiën van een tot vijf regels f 0.75.
iedere regel meer f 0.15. Groote let'ors worden
naar plaatsruimte berekend.
wenken bij het aanschaffen van benoodigdhe-
den voor huiselijk gebruik enz.
XVI.
Kaneel is de schors van den Kaneelboom
'die op Geijlon te huis behoort, maar ook op
Java, Sumatra en in de Molukkcn voorkomt.
Om de schors te winnen worden de takken
en jonge loten in den regen mousson, dat is
in de maanden November tot Mei, gekapt en
geschild, waarbij de jongste takken de fijn
ste soort leveren.
De schors die zich, na van de buitenste of
opperhuid ontdaan te zijn, tot pijpen vormt
wordt gedroogd, zoo veel doenlijk jn elkander
gestoken en verpakt tot bundels van oggeveer
50 Amst. ponden.
Er komen voornamelijk drie soorten van
kaneel in den handel voor en wel de Ceijlonsche,
de Java en Chineesche. De eerstgenoemde
staat boven aan in waarde en is de sctiórs
niet veel dikker dan gewoon papier. Zij heeft
cene bruinachtige, gele kleur, een aangenamen
specerijachtigen geur en een wel eenigzints
prikkelenden doch niet heeten smaak. De
Java kaneel, waarvan de beste sóórten de Ceij
lonsche terzijde streven, is donkerder van
kleur, minder fijn en ziin de pijpen breeder
in een gerold. De Chineesche kaneel die
met de genoemde soorten niet kan wedijveren,
is meer roodachtig bruin van kleur veel dikker
en grover en bezit een minder aangenaimen,
meer heeten smaak.
Op Java en Sumatra komt ook de Cassai
Lignea of houtkassia voor, zijnde een boom
waarvan de bast veel overeenkomst heeft met
die van den kaneelboom en ook veelvuldig
als zoodanig wordt bewerkt en in den han
del gebracht, liet verschil is echter gemak
kelijk te onderkennen, daar zij niet als de
echte kaneel soorten uit in elkander gerolde,
maar uit rechte cilinder vorniige en veel dik
kere pijpen bestaat, als ook tuin de geur eu
smaak die veel zwakker is dan die van de echte
soorten.
Zout komt onder verschillende vormen in
Novelle
VAI F- Jl'STUS-
19
Tegen zeven uur des avonds kwaiu de
trein aan, die Eveline zou terugbrengen. Reeds
een uur te \oren maakten de kinderen zich
gereed om haar af te halen, nadat zij met
groot gewicht op het werktafeltje, waaraan
tante Eveline plagt te zitten, hunne kleine
geschenken hadden geschikt. Het kransje, dat
reeds zoo vroeg in den morgen was gevloch
ten, was helaas, tot Toui's ontzetting, droevig
verwelkt, maar Paul troostte zijn zuster; wan
neer zij het nu met water besprenkelde, zou
den de bloemen tegen den tijd, dat cle ver-
■erwachtc te huis kwam. weder zeer mooi en
frisch zijn eene profetie, die wel zeer on
waarschijnlijk klonk maar bij de kleine terstond
geloof vond. De president had eigenlijk het
plan gehad om de kinderen te vergezellen;
ofschoon natuurlijk in tegenwoordigheid der
kleine gasten een ongestoord en ernstig ge
sprek onmogelijk was, konden toch wellicht
de natuur voor. Het wordt verkregen, of uitdoor
bergwerken, het steen of klip zont, bf de ver
damping van zouthoudend bronwater, bronzout,
of wel door natuurlijke of kunstmatige ver
damping van zee water in daartoe ingerichte
bekkins waar door men het zeezout verkrijgt
Het op deze wijze verkregen zout bèvat ech
ter nog verschillende bestanddeelen, zoo als
kalk en magnesia zouten, die in zeewater voor
komen en bij verdamping terug blijven. -
Dat zout moet dus nog eene zuivering onder
gaan, dat aan raffinaderijen geschiedt.
In Indie- alwaar die raffinaderijen nog geen
ingang hebben gevonden, wordt het voor huis
lijk gebruik aangekochte ruwe zont door of
onder toezicht der huismoeders gezuiverd. Hier
toe lost men eene hoeveelheid zout in vol
doende water geheel op, en laat dat na het
met ecyi weinig eiwit vermengd te hebben,
ecnige oogenblikken door koken. Onntiddelijk
komt nu liet gestolde eiwit met onopgeloste
onzuivere bestanddeelen, als schuim boven drij
ven, dat men verwijdert waarna nton het ge
heel een paar uren laat staan. Hierna giet
men de heldere met zout verzadigde vloeistof
af en doet de daar in nog aanwezig zijnde on
zuiverheden neerslaan door toevoeging van eene
oplossing van koolzure Soda, waarna men de
vloeistof nogmaals voorzichtig af gtet en ver
der boven een zacht vuur tot kristallatie in
dampt, om het alsdan verkregen zuivere zout.
in de lucht te drogen.
Goed zout moet helder wit van kleur, in
vierkanten vorm gekristalliseerd, reukloos en
aan de lucht blootgesteld onveranderlijk we
zen, op vuur geworpen moet het heftig knette
ren, op vloeipapier gelegd, dat niet vochtig
maken en in drie gewichtsdeelen water vol
komen oplossen.
Men zorge voor het opbevyaren van zout
liefst steenen, vooral geen koperen, looden of
zinkeu vaten te bezigen, daar die door zout
worden aangetast en giftvorming kan doen
ontstaan.
Azijn is een mengsel van azijn zunr, een
scherp vocht, zamengesteld uit koolstof, wtiter
stof en zuurstof, en water in veranderlijke
hoeveelheden. De bereiding van azijn die vol-
gedurende de Wandeling van het station, de
weinige woorden worden gesproken, die hem
omtrent den stand der zaken op de hoogte
kouden brengen. Maar kort voordat men zou
uitgaan kwam er onverwacht bezoek. Het was
een heer van een der hoogere gerechtshoven
uit de residentie, die voor ambtsbezigheden
eene rondreis deed door de grootere provin
ciesteden en nu, gelijk hij zeide, te gretig
zich de gelegenheid ten nutte maakte om een
uurtje met zijn zeer gewaaicleerden ambtgenoo-
te verpraten. Hoe welkom wellicht de gast
op eiken anderen tijd mocht zijn geweest, het
den kon Eckow slechts met veel moeite be
hoorlijk de plichten van een gastheer vervul
len. Hij gaf den kinderen last om zonder hem
naar het station te gaan en de komende voor-
Ioopig zijne groeten te doen. Toen dwong hij
zich zeiven om de zeer welsprekende betoogen
van den vreemdeling te volgen; zij zouden wel
zeer interesant geweest zijn, die betoogen; maar
hij kon zich later geen enkel der besproken
punten te binnen brengen. Met ingespannen
opmerkzaamheid luisterde hij naar de voetstap
pen der terugkeerenden, nu hoorde hij het
gens verschillende methoden geschiedt, zoo
als de wOude methode," de //methode Van
Boerhave" en de /.nieuwe methode" zijnde
die voor de snelazijnmakerij, zullen wij als
teveel omvattend en niet in ons bestek lig
gende, buiten bespreking laten en alleen wij
zen op de meest bekende en in den handel
voorkomende azijn soorten als
1. Wijnazijn verkregen door wijn van in
ferieure kwaliteit gedurende eenigen tijd in
los gesloten vaten op een warme plaats te
doen verzuren. Het is de meest gezochte azijn
soort als bevattende ook nog do aangenaam
smakende bestanddeelen van den wijn.
2. Bikrazijn, die verkregen wordt doorjmoutaf-
treksel nog voor het met hop gekookt is, te doen
gisten en verder door staan te doen verzun n.
3. Rozijn azijn verkregen door gedroogde
dinivenrozijnen op bovengenoemde wijze te
behandelen, en welke het meest met wijn
azijn overeenkomt.
4. Brandewijn azijn, die volgens de me
thode der snel azijn makerij wordt bereid, en
waartoe zeer verdunde brandewijn gebezigd
wordt.
5. IJoutazijn, verkregen door drooge des
tillatie van hout, welke echter door den ineer
of min onaangenamen branderigen smaak min
der voor huislijk gebruik geschikt isdóch
vaak bij het toepassen der scheikunde wchlt
aangewend.
jKTTISrGTJNJ IETTWS,
DE VERZOENING.
Nadat we den geheelen winter het genoegen
hadden kennis te maken met de krachten van
verschillende Rederijkerskamers, was het een
eigenaardig genot eene opvoering hij te wonen
van een »heusch« tooneelgezelschap van geves
tigde reputatie.
Donderdagavond n I werd in het lokaal van
den heer C- Kos Pz. door het gezelschap van den
Stadsschouwburg te Amsterdam ten tooneele
gebracht het tooneelspel »De Verzoening ol de
Z/'roedertwist" van Aug. von Kotzebue, Van de
meer dan 200 stukken van dezen tooneeldichter
is het niet het beste, evenmin als het slechtste
poortje van den voortuin opengaan, nu onder
scheidde hij de vroolijke kinderstemmen en
een oogenblik later ving zijn oor ook den
klank op van eenige woorden uit Eveline's
mond. Zijn bezoeker zette hem juist de voor-
en nadeelen uiteen van verschillende gevan
genisstelsels, hij knikte alleen werktuigelijk
eu terwijl hem de woorden „cellulaire" en
„Auburnseh' systeem" voorbij niischten, scheen
hij zich zelven een gevangene te zijn, die vau
zijne vrijheid is beroofd. Eindelijk en einde
lijk na twee lange uren werd hij verlost. De
gast nam afscheid, onder beleefde dankbetui
gingen voor het interesante en genotvolle ge
sprek, een compliment, dat den anders zoo
beschaafden man bijna verlegen maakte en dat
hij alleen met een stomme buiging kon beant
woorden. Nu legde hij, diep ademhalend, de
hand aan de kruk van de deur der woonka
mer; daar binnen zou jhij jimmers nu in de
eerstkomende nrinunt het beslissende woord
hooreu.Eveline zat op hare gewone plaats
bij het raam; de laatste schijn van het avond
rood viel op haar gelaat en verleende daar-
aan een zeldzaam bovenaardsche uitdrukking.
H ordt vervohjd.