Ao 1882 !\o 5 I ALGEMEEN- KIIÜWS- &DYMTMTIE- LiSDEQOWBLID DINGSDAG 27 JIMJ. IN RElT STRIJD BEPROEFDT 1 Iets over de waren kennis. 26-te Jaargang Dit. blad vcrechijut drie maal per week Madtidag Woensdarj- en Zaturdagavond. Bij inzending tot s middags 12 ure worden Adverleniiën in het eerstuitkómende nummer geplaatst. Ingezonden stukken een dag vroeger. O C Prijs per jaar f 3franco per post ƒ3.00. Afzonderlijke nummers f 0.05. Adverientiën van een tot vijf regels f 0.75. iedere regel meer f 0.15. Groote let'ors worden naar plaatsruimte berekend. wenken bij het aanschaffen van benoodigdhe- den voor huiselijk gebruik enz. XVI. Kaneel is de schors van den Kaneelboom 'die op Geijlon te huis behoort, maar ook op Java, Sumatra en in de Molukkcn voorkomt. Om de schors te winnen worden de takken en jonge loten in den regen mousson, dat is in de maanden November tot Mei, gekapt en geschild, waarbij de jongste takken de fijn ste soort leveren. De schors die zich, na van de buitenste of opperhuid ontdaan te zijn, tot pijpen vormt wordt gedroogd, zoo veel doenlijk jn elkander gestoken en verpakt tot bundels van oggeveer 50 Amst. ponden. Er komen voornamelijk drie soorten van kaneel in den handel voor en wel de Ceijlonsche, de Java en Chineesche. De eerstgenoemde staat boven aan in waarde en is de sctiórs niet veel dikker dan gewoon papier. Zij heeft cene bruinachtige, gele kleur, een aangenamen specerijachtigen geur en een wel eenigzints prikkelenden doch niet heeten smaak. De Java kaneel, waarvan de beste sóórten de Ceij lonsche terzijde streven, is donkerder van kleur, minder fijn en ziin de pijpen breeder in een gerold. De Chineesche kaneel die met de genoemde soorten niet kan wedijveren, is meer roodachtig bruin van kleur veel dikker en grover en bezit een minder aangenaimen, meer heeten smaak. Op Java en Sumatra komt ook de Cassai Lignea of houtkassia voor, zijnde een boom waarvan de bast veel overeenkomst heeft met die van den kaneelboom en ook veelvuldig als zoodanig wordt bewerkt en in den han del gebracht, liet verschil is echter gemak kelijk te onderkennen, daar zij niet als de echte kaneel soorten uit in elkander gerolde, maar uit rechte cilinder vorniige en veel dik kere pijpen bestaat, als ook tuin de geur eu smaak die veel zwakker is dan die van de echte soorten. Zout komt onder verschillende vormen in Novelle VAI F- Jl'STUS- 19 Tegen zeven uur des avonds kwaiu de trein aan, die Eveline zou terugbrengen. Reeds een uur te \oren maakten de kinderen zich gereed om haar af te halen, nadat zij met groot gewicht op het werktafeltje, waaraan tante Eveline plagt te zitten, hunne kleine geschenken hadden geschikt. Het kransje, dat reeds zoo vroeg in den morgen was gevloch ten, was helaas, tot Toui's ontzetting, droevig verwelkt, maar Paul troostte zijn zuster; wan neer zij het nu met water besprenkelde, zou den de bloemen tegen den tijd, dat cle ver- ■erwachtc te huis kwam. weder zeer mooi en frisch zijn eene profetie, die wel zeer on waarschijnlijk klonk maar bij de kleine terstond geloof vond. De president had eigenlijk het plan gehad om de kinderen te vergezellen; ofschoon natuurlijk in tegenwoordigheid der kleine gasten een ongestoord en ernstig ge sprek onmogelijk was, konden toch wellicht de natuur voor. Het wordt verkregen, of uitdoor bergwerken, het steen of klip zont, bf de ver damping van zouthoudend bronwater, bronzout, of wel door natuurlijke of kunstmatige ver damping van zee water in daartoe ingerichte bekkins waar door men het zeezout verkrijgt Het op deze wijze verkregen zout bèvat ech ter nog verschillende bestanddeelen, zoo als kalk en magnesia zouten, die in zeewater voor komen en bij verdamping terug blijven. - Dat zout moet dus nog eene zuivering onder gaan, dat aan raffinaderijen geschiedt. In Indie- alwaar die raffinaderijen nog geen ingang hebben gevonden, wordt het voor huis lijk gebruik aangekochte ruwe zont door of onder toezicht der huismoeders gezuiverd. Hier toe lost men eene hoeveelheid zout in vol doende water geheel op, en laat dat na het met ecyi weinig eiwit vermengd te hebben, ecnige oogenblikken door koken. Onntiddelijk komt nu liet gestolde eiwit met onopgeloste onzuivere bestanddeelen, als schuim boven drij ven, dat men verwijdert waarna nton het ge heel een paar uren laat staan. Hierna giet men de heldere met zout verzadigde vloeistof af en doet de daar in nog aanwezig zijnde on zuiverheden neerslaan door toevoeging van eene oplossing van koolzure Soda, waarna men de vloeistof nogmaals voorzichtig af gtet en ver der boven een zacht vuur tot kristallatie in dampt, om het alsdan verkregen zuivere zout. in de lucht te drogen. Goed zout moet helder wit van kleur, in vierkanten vorm gekristalliseerd, reukloos en aan de lucht blootgesteld onveranderlijk we zen, op vuur geworpen moet het heftig knette ren, op vloeipapier gelegd, dat niet vochtig maken en in drie gewichtsdeelen water vol komen oplossen. Men zorge voor het opbevyaren van zout liefst steenen, vooral geen koperen, looden of zinkeu vaten te bezigen, daar die door zout worden aangetast en giftvorming kan doen ontstaan. Azijn is een mengsel van azijn zunr, een scherp vocht, zamengesteld uit koolstof, wtiter stof en zuurstof, en water in veranderlijke hoeveelheden. De bereiding van azijn die vol- gedurende de Wandeling van het station, de weinige woorden worden gesproken, die hem omtrent den stand der zaken op de hoogte kouden brengen. Maar kort voordat men zou uitgaan kwam er onverwacht bezoek. Het was een heer van een der hoogere gerechtshoven uit de residentie, die voor ambtsbezigheden eene rondreis deed door de grootere provin ciesteden en nu, gelijk hij zeide, te gretig zich de gelegenheid ten nutte maakte om een uurtje met zijn zeer gewaaicleerden ambtgenoo- te verpraten. Hoe welkom wellicht de gast op eiken anderen tijd mocht zijn geweest, het den kon Eckow slechts met veel moeite be hoorlijk de plichten van een gastheer vervul len. Hij gaf den kinderen last om zonder hem naar het station te gaan en de komende voor- Ioopig zijne groeten te doen. Toen dwong hij zich zeiven om de zeer welsprekende betoogen van den vreemdeling te volgen; zij zouden wel zeer interesant geweest zijn, die betoogen; maar hij kon zich later geen enkel der besproken punten te binnen brengen. Met ingespannen opmerkzaamheid luisterde hij naar de voetstap pen der terugkeerenden, nu hoorde hij het gens verschillende methoden geschiedt, zoo als de wOude methode," de //methode Van Boerhave" en de /.nieuwe methode" zijnde die voor de snelazijnmakerij, zullen wij als teveel omvattend en niet in ons bestek lig gende, buiten bespreking laten en alleen wij zen op de meest bekende en in den handel voorkomende azijn soorten als 1. Wijnazijn verkregen door wijn van in ferieure kwaliteit gedurende eenigen tijd in los gesloten vaten op een warme plaats te doen verzuren. Het is de meest gezochte azijn soort als bevattende ook nog do aangenaam smakende bestanddeelen van den wijn. 2. Bikrazijn, die verkregen wordt doorjmoutaf- treksel nog voor het met hop gekookt is, te doen gisten en verder door staan te doen verzun n. 3. Rozijn azijn verkregen door gedroogde dinivenrozijnen op bovengenoemde wijze te behandelen, en welke het meest met wijn azijn overeenkomt. 4. Brandewijn azijn, die volgens de me thode der snel azijn makerij wordt bereid, en waartoe zeer verdunde brandewijn gebezigd wordt. 5. IJoutazijn, verkregen door drooge des tillatie van hout, welke echter door den ineer of min onaangenamen branderigen smaak min der voor huislijk gebruik geschikt isdóch vaak bij het toepassen der scheikunde wchlt aangewend. jKTTISrGTJNJ IETTWS, DE VERZOENING. Nadat we den geheelen winter het genoegen hadden kennis te maken met de krachten van verschillende Rederijkerskamers, was het een eigenaardig genot eene opvoering hij te wonen van een »heusch« tooneelgezelschap van geves tigde reputatie. Donderdagavond n I werd in het lokaal van den heer C- Kos Pz. door het gezelschap van den Stadsschouwburg te Amsterdam ten tooneele gebracht het tooneelspel »De Verzoening ol de Z/'roedertwist" van Aug. von Kotzebue, Van de meer dan 200 stukken van dezen tooneeldichter is het niet het beste, evenmin als het slechtste poortje van den voortuin opengaan, nu onder scheidde hij de vroolijke kinderstemmen en een oogenblik later ving zijn oor ook den klank op van eenige woorden uit Eveline's mond. Zijn bezoeker zette hem juist de voor- en nadeelen uiteen van verschillende gevan genisstelsels, hij knikte alleen werktuigelijk eu terwijl hem de woorden „cellulaire" en „Auburnseh' systeem" voorbij niischten, scheen hij zich zelven een gevangene te zijn, die vau zijne vrijheid is beroofd. Eindelijk en einde lijk na twee lange uren werd hij verlost. De gast nam afscheid, onder beleefde dankbetui gingen voor het interesante en genotvolle ge sprek, een compliment, dat den anders zoo beschaafden man bijna verlegen maakte en dat hij alleen met een stomme buiging kon beant woorden. Nu legde hij, diep ademhalend, de hand aan de kruk van de deur der woonka mer; daar binnen zou jhij jimmers nu in de eerstkomende nrinunt het beslissende woord hooreu.Eveline zat op hare gewone plaats bij het raam; de laatste schijn van het avond rood viel op haar gelaat en verleende daar- aan een zeldzaam bovenaardsche uitdrukking. H ordt vervohjd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1882 | | pagina 1