D1NGSDAG 4 JU Lil J. 4MII1I- NIIÜWS- 4QYEETENTIE- LANDBOUWBLAD Ao I8S2 2(jstc Jaargang No 1554 lots over cle waren kennis. XVII. Azijn, hoe goedkoop ook, is toch niet van vervalsching vrij, die in de eerste plaats ge schiedt door bijvoeging van water waardoor hij te slap wordt.. Dit onderzoekt men door toevoeging van Koolzure Soda tot het zuur zoo ver geneutraliseerd is, dat een stukje blaauw lakmoes papier daar niet meer rood in wordt. Heeft dat eerst plaats na opvolgend toevoe gen van 4,5 gram water vrije koolzuur, of 6 gram koolzure potasch op 100 gram azijn, dan kan men aannemen dat de azijn goed is wan neer hij niet op eene andere wijze, als door bijvoeging van minerale zuren als, zwafel of zoutzuur, is vervalscht. Ook dit is te ontdek ken, en wel het eerste door behandeling met chloorbarium, als wanneer zich een neerslag van zwavelzuur barijt voordoet, terwijl het tweede door toevoeging van salpeter zuur zil ver oxijde, een kaasachtigen witten neerslag doet ontstaan. IFDEïTsTaiJD BEPROEFD. scmger mum Dit blad verschijnt drie maal per week - Maandag Woensdag- en Zatur dagavond. Bij inzending tot s middags 12 ure worden Advertentièn in het eerstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden stukken een dag vroeger. Prijs per jaar f 3Fi-anco per post ƒ3.60. Afzonderlijke numfhers f 0.05. Adrertentiën van een tot vijf regels f 0.75. iedere regel meer f 0.15. Groote let'ers worden naar plaatsruimte berekend. wenken bij het aanschaffen van benoodigdhc- den voor huiselijk gebruik enz. Men zij echter daarbij indachtig dat in het water tot de azijnmakerij gebezigd, meestal geringe sporen van zwavelzuur en zouten voor komen en dus bij bovengenoemde behande ling steeds een neerslag zal ontstaan, maar dan toch in eene niet noemenswaardige geringe mate. Toevoeging van een weinig wijnsteen zuur aan brandewijn azijn om die een smaak van wijn azijn te geven is eene minder schadelijke vervalsching, meer is dat door toevoeging van mostaard, peper en ander prikkelende midde len om den azijn een scherpen smaak te doen verkrijgen. Men kan zulks ontdekken aan den achterlatenden reuk wanneer men de azijn tus- solien de handen wrijvende of op eene andere wijze verdampt. Goede azijn is roodachtig geelwater helder, schuimt niet doch parelt bij liet schenken en bezit een aangenamen veifrisschenden smaak. Hij inoet 5°/„ a 6°/0 azijn zuur bevatten; hoe minder zuur hij bevat des te spoediger is hij Novelle 23 VA* F. JF*TUS. Bijna veertien dagen waren er verloopen de president had slechts nu en dan eenige vluchtige regelen geschreven en daarin mede gedeeld dat hij omtrent, het tijdstip van zijn terugkeer nog niets zekers kon bepalen. Het was dien dag een stille, droomerige zondag. De kinderen waren reeds vrij vroeg des mid dags uitgegaan, ten gevolge eener uitnoodi- ging van eene bevriende familie, om de eerste druiven te helpen inoogstenin het geheele huis heersclite eene zoo diepe stilte, dat men eiken slag van den slinger van de groote klok aan den muur kon hooreu Eveline hield het met langer vol in die beangstigende stilte. Zij wierp een doek over de schouders en ging yan het terras, dat achter tegen het huis aan jtg, naar beneden in den tuin. Daar speelde y zachte Octoberlucht met de verkleurde bladeren der boomen, maakte ze zachtjes los van takken en strooide ze over de schoon aan bedrrf onderhevigals wanneer zich gelei- j achtige draden, vlekken en bezinsels in vor- men. j SuiKrn is de kristallileerbare zoethouden- de stof die zich in verschillende planten soor- 1 ten bevindt en waarvan het suikerriet en de beetwortel de voornaamste zijn. 1 Het suikerriet dat in Indie te huis behoort i en van daar naar elders is overgebracht, is een tot de grassoorten behoorende stengel wier merg de suiker bevat. De riet stengels worden na rijp te zijn, van de toppen ontdaan die tot stekken dienen, verder afgesneden en j in de fabrieken tusschen ijzer geribde walzen gekneusd en uitgeperst. Het opgevangen sui ker houdende sap wordt dan ingedampt en aan eene langzame kristallisatie onderworpen en de achterblijvende stroop, melas genaamd, daar van gescheiden, die dan op nieuw weder wordt gekristalliseerd, tot dat eindelijk het I minimum suiker in de strodp achterblijft. Heeft de als nu verkregen suiker nög niet de gewenschte kleuris zij te donker dat aan duidt dat zij nog te veel stroop bevat, dan wordt zij in een cilijnder gedaan, wier wanden van gaatjes zijn voorzien, die dan eenige mi nuten machinaal met de grootste snelheid om zijn verticale as wordt gedraaid, waardoor de nog aanwezig zijnde stroop gehoorzamende aan de wetten der middelpunt vliedende kracht, door de gaatjes ontsnapt. De alzoo verkregen rietsuiker heeft een gele kleur en wordt verpakt in manden (krandjangs) van 4 a 5 pikol (depikol is gel ijk aan 125 Amst: ponden) onder den naam van mus- covoda ot ruwe suiker in den handel gebracht. De waarde der ruwe rietsuiker uit Ned: Indië afkomstig wordt bepaald door vergelijking met door de NedHandel maatschappij vastgestelde stand nommers, 'waarvan men weet hoeveel procent kristalliseerbare suiker elk nommer bevat. De nommers loopen van 1 tot 24 doch men gaat van nommer 16 uit om de prijs te i bepalen. Bepaalt men dus een prijs dan wordt daarmede suiker no. 16 bedoeld en wel per j pikol. Voor elk nommer daarboven ofbeneden wordt gewoonlijk 50 centi? meer of minder j betaald. geharkte paden. Eveline streek uiet de hand over de struiken en heesters aan het pad; voor een half jaar hadden zij in weelderige bloemenpracht geprijkt nu zou haar oog ze nooit weder in bloei zien. A'erwelkte bla deren en vervlogen hoopIn een bijzonder tegen den wind beschermden hoek van den tuin stond een bed met bontgekleurde asters nog in vollen bloei. Zij bukte zich en plukte een ruiker van de fraaie bloemen, omdat het haar inviel dat vandaag de kamer haar gewone zondagsversiering niet had ontvangen. Een tijd- lang liep zij nog her- en derwaarts, als wilde zij overal het laatste wegsterven van den zomer opzoeken; aan elk afzonderlijk bed, aan eiken boom en aan iedere struik meende zij heden een afzonderlijk vaarwel te moeten toeroepen. Toen zij eindelijk weder in huis terugkeerde begon de korte najaarsmiddag reeds te sche meren. In de kamer schikte zij den niiker asters in een bloemenmandje en terwijl zij daarmede bezig was, kwam haar plotseling een lied voor den geest, dat jaren geleden eene diep ongelukkige vriendin haar eens had De ruwe koloniale suiker wordt in raffi naderijen, die men hier te lande in menigte aantreft, nog verder gezuiverd. Zij wordt daartoe in warm water opgelost en onder toevoeging van ossenbloed gekookt, waardoor het eiwit van het bloed met de onzuiverhe den der suiker komt boven drijven, dat als dan wordt, verwijderd. De oplossing wordt verder over dierlijke kool, die tevens de ei genschap bezit ontkleurend daarop te werken, gefiltereerd. Eindelijk weer ingedampt en ge kristalliseerd, om, na nog eene reeks van be werkingen, in kegelvormige blikken bussen tot. suikerbrooden gegoten in den handel te komen. De beetwortel suiker wordt verkregen uit het sap van de beetwortel, die daartoe van de bladeren ontdaan, machinaal gewasschen, tot eene brij geraspt en uitgeperst wordt. Dat sap nu, met kalk gekookt, om de zich daarin, bevindende organise zuren neer te slaan wordt overbcenzwart gefiltreerd, gekookt, ander maal gefiltereerd, ingedampt, gekristalliseerd en verder, of in brooden gegoten, of in zakken, in den handel gebracht. De bij het uitpersen teruggebleven droogo massa „pulpe" genaamd, wordt wel als vee voeder gebezigd. Behalve de riet- en beetwortel suiker, die het meest voorkomen, heeft men nog andere soorten als: Druivensuiker die uit honig of uit druiven sap verkregen wordt. Palm suiker bereid uit het sap van de op Java veelvuldig voorkomende suiker palrn of arengboom, is zeer zoet en wordt op Java veel in de huishoudens gebruikt. Melk suiker, die vooral in Zwitserland be reid wordt verkrijgt men door uitdamping" van wei waaruit kaas is gemaakt; is minder zoet en minder oplosbaar in water dan ge wone suiker. Zij wordt dan ook alleen bij de geneeskunde aangewend. Bij het aanschaffen van suiker lette men op de kleur en graad van vochtigheid, en dat zij in 1/s van het gewicht aan koud wa- volkomen oplost, blijven bestanddeelen achter, dan moet men denken aan vermenging met voorgezongen het was op een Allerzielen dag geweest, den dag waarop trouwe liefde uitgaat, om de graven der dooden te tooien. Zij ging naar de piano, die open stond ep trachtte zich de melodie weder voor den geest te roepen. Het gelukte haar en weldra voegde zij er de woorden aan toe „Vlocht in den krans de geurige resida, De laats'e roode a sters voeg er bij, En laat ons eenmaal, nog van liefde spreken, Als eens in Mei! Gopf mij de band, ilc wil haar beimlijk druïken, En zag men 't ook, bet is mjj eenerlei; Geef mij nng een van nwe zoete blikken, Als eens in Mei! Het bloeit en schittert thans op elke groeve, Eén dag in 't jaar is voor de |deoden vvij;. Kom aan mijn hart, dat ik u weêr bezitte, Als eens in Mei!" Een zacht gedruisch werd achter haar ge hoord. Zij zag om en sprong verschrikt over eind, terwijl een diepe blos hare wangen over dekte. (/Mijnheer, ik wist niet dat gij terug waart."

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1882 | | pagina 1