D1NGSDAG
4 JU Lil J.
4MII1I- NIIÜWS- 4QYEETENTIE- LANDBOUWBLAD
Ao I8S2
2(jstc Jaargang
No 1554
lots over cle waren kennis.
XVII.
Azijn, hoe goedkoop ook, is toch niet van
vervalsching vrij, die in de eerste plaats ge
schiedt door bijvoeging van water waardoor
hij te slap wordt.. Dit onderzoekt men door
toevoeging van Koolzure Soda tot het zuur
zoo ver geneutraliseerd is, dat een stukje blaauw
lakmoes papier daar niet meer rood in wordt.
Heeft dat eerst plaats na opvolgend toevoe
gen van 4,5 gram water vrije koolzuur, of 6
gram koolzure potasch op 100 gram azijn, dan
kan men aannemen dat de azijn goed is wan
neer hij niet op eene andere wijze, als door
bijvoeging van minerale zuren als, zwafel of
zoutzuur, is vervalscht. Ook dit is te ontdek
ken, en wel het eerste door behandeling met
chloorbarium, als wanneer zich een neerslag
van zwavelzuur barijt voordoet, terwijl het
tweede door toevoeging van salpeter zuur zil
ver oxijde, een kaasachtigen witten neerslag
doet ontstaan.
IFDEïTsTaiJD BEPROEFD.
scmger mum
Dit blad verschijnt drie maal per week - Maandag
Woensdag- en Zatur dagavond. Bij inzending tot
s middags 12 ure worden Advertentièn in het
eerstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden
stukken een dag vroeger.
Prijs per jaar f 3Fi-anco per post ƒ3.60.
Afzonderlijke numfhers f 0.05.
Adrertentiën van een tot vijf regels f 0.75.
iedere regel meer f 0.15. Groote let'ers worden
naar plaatsruimte berekend.
wenken bij het aanschaffen van benoodigdhc-
den voor huiselijk gebruik enz.
Men zij echter daarbij indachtig dat in het
water tot de azijnmakerij gebezigd, meestal
geringe sporen van zwavelzuur en zouten voor
komen en dus bij bovengenoemde behande
ling steeds een neerslag zal ontstaan, maar dan
toch in eene niet noemenswaardige geringe
mate.
Toevoeging van een weinig wijnsteen zuur
aan brandewijn azijn om die een smaak van
wijn azijn te geven is eene minder schadelijke
vervalsching, meer is dat door toevoeging van
mostaard, peper en ander prikkelende midde
len om den azijn een scherpen smaak te doen
verkrijgen. Men kan zulks ontdekken aan den
achterlatenden reuk wanneer men de azijn tus-
solien de handen wrijvende of op eene andere
wijze verdampt.
Goede azijn is roodachtig geelwater helder,
schuimt niet doch parelt bij liet schenken en
bezit een aangenamen veifrisschenden smaak.
Hij inoet 5°/„ a 6°/0 azijn zuur bevatten; hoe
minder zuur hij bevat des te spoediger is hij
Novelle 23
VA* F. JF*TUS.
Bijna veertien dagen waren er verloopen
de president had slechts nu en dan eenige
vluchtige regelen geschreven en daarin mede
gedeeld dat hij omtrent, het tijdstip van zijn
terugkeer nog niets zekers kon bepalen. Het
was dien dag een stille, droomerige zondag.
De kinderen waren reeds vrij vroeg des mid
dags uitgegaan, ten gevolge eener uitnoodi-
ging van eene bevriende familie, om de eerste
druiven te helpen inoogstenin het geheele
huis heersclite eene zoo diepe stilte, dat men
eiken slag van den slinger van de groote klok
aan den muur kon hooreu Eveline hield het
met langer vol in die beangstigende stilte. Zij
wierp een doek over de schouders en ging
yan het terras, dat achter tegen het huis aan
jtg, naar beneden in den tuin. Daar speelde
y zachte Octoberlucht met de verkleurde
bladeren der boomen, maakte ze zachtjes los
van takken en strooide ze over de schoon
aan bedrrf onderhevigals wanneer zich gelei- j
achtige draden, vlekken en bezinsels in vor-
men.
j SuiKrn is de kristallileerbare zoethouden-
de stof die zich in verschillende planten soor-
1 ten bevindt en waarvan het suikerriet en de
beetwortel de voornaamste zijn.
1 Het suikerriet dat in Indie te huis behoort
i
en van daar naar elders is overgebracht, is
een tot de grassoorten behoorende stengel
wier merg de suiker bevat. De riet stengels
worden na rijp te zijn, van de toppen ontdaan
die tot stekken dienen, verder afgesneden en
j in de fabrieken tusschen ijzer geribde walzen
gekneusd en uitgeperst. Het opgevangen sui
ker houdende sap wordt dan ingedampt en
aan eene langzame kristallisatie onderworpen
en de achterblijvende stroop, melas genaamd,
daar van gescheiden, die dan op nieuw weder
wordt gekristalliseerd, tot dat eindelijk het
I minimum suiker in de strodp achterblijft.
Heeft de als nu verkregen suiker nög niet
de gewenschte kleuris zij te donker dat aan
duidt dat zij nog te veel stroop bevat, dan
wordt zij in een cilijnder gedaan, wier wanden
van gaatjes zijn voorzien, die dan eenige mi
nuten machinaal met de grootste snelheid om
zijn verticale as wordt gedraaid, waardoor de
nog aanwezig zijnde stroop gehoorzamende aan
de wetten der middelpunt vliedende kracht,
door de gaatjes ontsnapt.
De alzoo verkregen rietsuiker heeft een gele
kleur en wordt verpakt in manden (krandjangs)
van 4 a 5 pikol (depikol is gel ijk aan 125
Amst: ponden) onder den naam van mus-
covoda ot ruwe suiker in den handel gebracht.
De waarde der ruwe rietsuiker uit Ned: Indië
afkomstig wordt bepaald door vergelijking met
door de NedHandel maatschappij vastgestelde
stand nommers, 'waarvan men weet hoeveel
procent kristalliseerbare suiker elk nommer
bevat. De nommers loopen van 1 tot 24 doch
men gaat van nommer 16 uit om de prijs te
i bepalen. Bepaalt men dus een prijs dan wordt
daarmede suiker no. 16 bedoeld en wel per
j pikol. Voor elk nommer daarboven ofbeneden
wordt gewoonlijk 50 centi? meer of minder
j betaald.
geharkte paden. Eveline streek uiet de hand
over de struiken en heesters aan het pad;
voor een half jaar hadden zij in weelderige
bloemenpracht geprijkt nu zou haar oog
ze nooit weder in bloei zien. A'erwelkte bla
deren en vervlogen hoopIn een bijzonder
tegen den wind beschermden hoek van den
tuin stond een bed met bontgekleurde asters
nog in vollen bloei. Zij bukte zich en plukte
een ruiker van de fraaie bloemen, omdat het
haar inviel dat vandaag de kamer haar gewone
zondagsversiering niet had ontvangen. Een tijd-
lang liep zij nog her- en derwaarts, als wilde
zij overal het laatste wegsterven van den zomer
opzoeken; aan elk afzonderlijk bed, aan eiken
boom en aan iedere struik meende zij heden
een afzonderlijk vaarwel te moeten toeroepen.
Toen zij eindelijk weder in huis terugkeerde
begon de korte najaarsmiddag reeds te sche
meren. In de kamer schikte zij den niiker
asters in een bloemenmandje en terwijl zij
daarmede bezig was, kwam haar plotseling
een lied voor den geest, dat jaren geleden
eene diep ongelukkige vriendin haar eens had
De ruwe koloniale suiker wordt in raffi
naderijen, die men hier te lande in menigte
aantreft, nog verder gezuiverd. Zij wordt
daartoe in warm water opgelost en onder
toevoeging van ossenbloed gekookt, waardoor
het eiwit van het bloed met de onzuiverhe
den der suiker komt boven drijven, dat als
dan wordt, verwijderd. De oplossing wordt
verder over dierlijke kool, die tevens de ei
genschap bezit ontkleurend daarop te werken,
gefiltereerd. Eindelijk weer ingedampt en ge
kristalliseerd, om, na nog eene reeks van be
werkingen, in kegelvormige blikken bussen
tot. suikerbrooden gegoten in den handel te
komen.
De beetwortel suiker wordt verkregen uit
het sap van de beetwortel, die daartoe van
de bladeren ontdaan, machinaal gewasschen,
tot eene brij geraspt en uitgeperst wordt.
Dat sap nu, met kalk gekookt, om de zich
daarin, bevindende organise zuren neer te slaan
wordt overbcenzwart gefiltreerd, gekookt, ander
maal gefiltereerd, ingedampt, gekristalliseerd en
verder, of in brooden gegoten, of in zakken,
in den handel gebracht.
De bij het uitpersen teruggebleven droogo
massa „pulpe" genaamd, wordt wel als vee
voeder gebezigd.
Behalve de riet- en beetwortel suiker, die
het meest voorkomen, heeft men nog andere
soorten als:
Druivensuiker die uit honig of uit druiven
sap verkregen wordt.
Palm suiker bereid uit het sap van de op
Java veelvuldig voorkomende suiker palrn of
arengboom, is zeer zoet en wordt op Java
veel in de huishoudens gebruikt.
Melk suiker, die vooral in Zwitserland be
reid wordt verkrijgt men door uitdamping"
van wei waaruit kaas is gemaakt; is minder
zoet en minder oplosbaar in water dan ge
wone suiker. Zij wordt dan ook alleen bij
de geneeskunde aangewend.
Bij het aanschaffen van suiker lette men
op de kleur en graad van vochtigheid, en
dat zij in 1/s van het gewicht aan koud wa-
volkomen oplost, blijven bestanddeelen achter,
dan moet men denken aan vermenging met
voorgezongen het was op een Allerzielen
dag geweest, den dag waarop trouwe liefde
uitgaat, om de graven der dooden te tooien.
Zij ging naar de piano, die open stond ep
trachtte zich de melodie weder voor den geest
te roepen. Het gelukte haar en weldra voegde
zij er de woorden aan toe
„Vlocht in den krans de geurige resida,
De laats'e roode a sters voeg er bij,
En laat ons eenmaal, nog van liefde spreken,
Als eens in Mei!
Gopf mij de band, ilc wil haar beimlijk druïken,
En zag men 't ook, bet is mjj eenerlei;
Geef mij nng een van nwe zoete blikken,
Als eens in Mei!
Het bloeit en schittert thans op elke groeve,
Eén dag in 't jaar is voor de |deoden vvij;.
Kom aan mijn hart, dat ik u weêr bezitte,
Als eens in Mei!"
Een zacht gedruisch werd achter haar ge
hoord. Zij zag om en sprong verschrikt over
eind, terwijl een diepe blos hare wangen over
dekte. (/Mijnheer, ik wist niet dat gij terug
waart."