MMMM' NtlüWS-
Z O ND A G
20 AUGUSTUS.
OP SYLT.
mmmmu
Ao 1882
26ste Jaargang
No 1574
Iets over de waren kennis,
SCHAGER COURANT.
Dit blad verschijnt drie maal per week Maandag
Woensdag- en Zaturdagavond. Bij inzending tot
's middags 12 ure worden Adverfentièn in hel
eerstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden
stukken een dag vroeger.
Prijs per jaar f 3Franco per post ƒ8.60.
Afzonderlijke nummers 0.05.
Adverfentièn van een tot vijf regels f 0.75.
iedere regel meer f 0.15. Groote let'ors worden
naar plaatsruimte berekend.
wenken bij het beoordeelen van benoodigd-
heden voor huislijk gebruik enz.
XXII.
Bij de bierbereiding onderscheidt men twee
soorten van gisting, de boven en onder gis
ting, waarvan het verschil daarin bestaat, dat
de eerste onder de hooge temperatuur van 15°
C, zooals hij bij onze gerste bieren, dus snel
plaats vindt, waarbij dan de gistcellcn door de
eterke gasontwikkeling boven komen; terwijl
de tweede of langzame gisting, door kunst
matige afkoeling in ijskelders plaats heeft
waarbij dan de gistcellen op den bodem der
gistkuip bezinken. De laatste wijze wordt hoofd
zakelijk toegepast op de Duitsche en hier te
lande gebouwd wordende Beijersche bieren.
Het bier bevat in hoofdzaak vier bestand-
deelen als:
Koolzuur, dat, naar mate de meer of min-
der schuimende bieren, 7s tot 8 maal haar
volume bevat. Dit bestanddeel is het dan ook
voornamelijk dat de aangenaam prikkelende
en verfrisschende smaak aan dien drank geeft.
Alkohol,: dat in bier van 2 tot 9 #/o kan
voorkomen, afhankelijk van de hoeveelheid
gebezigd graan, en die even als bij andere ge
giste dranken, het bedelmend of dronkenma-
kend vermogen daar aan geeft.
Extract, zijnde de in het bier in opgeloste
toestand voorkomende vaste bestanddeelen, die
men terug vindt wanneer men bier uitdampt
en de als dan teruggebleven brijachtige stof
droogt tot zij eene donker gekleurde massa
vormt. Deze massa, die naar gelang der bier
soorten van 2 tot 15 °/o kan bedragen, is het
die aan het bier het voedende vermogen mee
deelt.
Water, het hoofdbestanddeel waarin de drie
hier voren genoemde bestanddeelen in oplossing
voorkomen.
NOVELLE
VAN
(17)
II YOI PASCIIKOWSKY
Hebt ge lust mede te gaan naar het
wrak van den gestranden Hollander? vroeg de
oudachtige heer aan Fransje en haar moeder.
Beide namen de uitnoodiging volgaarne aan.
Sedert de beschreven avondgodsdienstoefening
in de kleine kerk van Westerland, toen de
bezorgde vriend het jonge meisje te huis had
gebracht en het overige van den avond bij
haar en haar moeder had doorgebracht, was
bij van beide dames schier onafscheidelijk ge
worden.
De magere juffrouw van middelbare jaren,
Mer vale bleekheid voor een gezonde, meer
bruinachtige tint had plaats gemaakt, had nu
j^en nieuw onderwerp gevonden voor haar
kw aadsprekende tong, en maakte daarvan dan
°°k een loffelijk gebruik.
*chouwburg-Loten bjj T. J. C. 6CH0BEB.
De meest in den handel voorkomende bier.
soorten zijn
Beijersch bier
houden ongeveer 5 pCt. Alkohol en 7 pCt. extract
Gerstenbier
houden ongeveer 4 pCt. Alkohol en 3,5 ectract
Prinsessenbier
houden ongeveer 4 pCt. Alkohol en 2,5 ectract
Bruin bier
houden ongeveer 4,5 pCt Alkohol en 3,5 extract
Pilsener bier
houden ongeveer 3 pCt. Alkohol en 3,5 extract
Lager bier
houden ongeveer 4 pCt. Alkohol en 3,5 extract
Verder de Engelsche bieren (bovengistings)
die zich door haar hoog alkohol gehalte on
derscheiden als
Ale
houdende ongev.8 pCt. Alkohol en 16 pC( extract
Burton Ale
houden ongeveerO pCt. Alkohol en 15 pCt extract
Porter
houden ongeveer 7 pCt. Alkohol en 7 pCt. extract
De donkere kleur van laatst genoemde
biersoort wordt verkregen door bij het gewone
moutaftreksel, een aftreksel van geroosterd of
sterk gebrande mout toe te voegen.
Even als de wijn is ook het bier aan ziek
ten onderhevig al naar mate het minder rijk
aan alkohol, minder gehopt en meer aan de
lucht is blootgesteld. De voornaamste dier ziek
ten zijn de volgende als:
Zuur worden, ontstaande door dat de aan
wezige alkohol, in aanraking komende met
zuurstof der buitenlucht, zich in azijn zuur
omzet. Schraal worden, als gevolg van het
ontsnappen van het koolzuur, waardoor het
bier de aangenaam prikkelende eigenschap
mist en flaauw van smaak wordt, zonder nog
zuur te zijn.
Lang worden, waarbij het draderig en dik
wordt, zonder het extract gehalte te vermeer-
Het eenige, waaromtrent zij tot dusver nog
in het onzekere verkeerde, was, welke van bei
de dames het voorwerp was van deze onge
paste indringendheid. In leeftijd scheen de
moeder het meeste recht te hebben op de hul
de van den oudachtigen heer. Maar de magere
juffrouw wist bij ervaring slechts al te goed,
hoeveel de jeugd vóór heeft bij «rijpere jaren,
vooral in de oogen van oude gekken," voeg
de zij er gewoonlijk, in haar bittere menschen-
kennis bij.
De aldus besproken personen vermoedden
niets van het fijne bespiedingsnet, dar door de
scherpe, kleine oogen der deugdüevende juf
frouw om hen heen werd geweven; evenmin
als Hélène die, door haar «bespottelijk avon
tuur," tijdens het zware ouweder, de kroon
had gezet op haar «schandelijk gedrag." Wat
de laatste betrof, had de magere juffrouw er
geen oogenblik aan getwijfeld, of de geheele
historie was doorgestoken werk geweest, een
«streek van de sluwe coquette," om den te
schuchteren aanbidder, tot een bepaalde ver
klaring uit te lokken.
In trotsche pracht neigde de zon ter kim
men. Donkerblauw en wolkeloos welfde de
Fantaslekaarltcs bij T- J. C- SCHOBEB.
deren,
Kanen, een gevolg van het schraal zijn,
waarbij zich voor de gezondheid nadeelige
schimmelplantjes daar in vormen,
Vervalschingen komen, alhoewel niet zoo
algemeen als het publiek wel denkt, in dezen
drank ook voor; somtijds reeds bij de berei
ding, o. a. door het toevoegen van aardappe
len of aardappelen stroop bij de mout om
het alkohol gehalte te vermeerderen, of wel
door het aanwenden van kokkelkorrels, pikrin-
zuur, aloë, strijchnine gentiaan, gebrande
cichorei en andere somtijds vergiftige stoffen,
om de hop geheel of gedeeltelijk te vervangen.
Deze vervalschingen kunnen alleen langs schei
kundigen weg worden ontdekt.
Verdere vervalsohing bestaat in het Aan
lengen met water waardoor het bier laf en
flaauw van smaak wordt. Het toevoegen van
krijt, kalk, soda of potasch om zuur bier weer
drinkbaar te maken. Zwavelzuur en aluin om
troebel bier helder, en koolzuur houdende
alcaliën om het weer schuimende te maken.
Deze bijmengingen zijn echtor minder nadeelig
voor de gezondheid, dan wel de toevallige
opneming van koper of lood door het bezigen
van looden pijpen of koperen niet vertinde
kranen.
Goed bier moet over het geheel helder
doorschijnend zijnwanneer het eenigen tijd
staat geen bezinksels vormen, een aangenanjen,
verfrissenden, prikkelenden, geen zuren of te
bitteren smaak bezitten; bij het schenken
moet het paarlen en met een wit niet spoedig
verdwijnend schuim bedekt zijn. Ilot specifiek
gewicht kan verschillen van 1 010 tot 1 030,
Men drage steeds zorg het bier dat zich in
goed gesloten vaten of afgetapt in goed ge
kurkte flesschen of kruiken moet bevinden,
niet in bedompte doch in koele drooge lokalen
worde opbewaard.
Wanneer men, om slechts één glas bier
hemel zich over den zach tbc wogen vloed, zoo
als gewoonlijk na een zwaren storm het geval
is.
Aan het strand bewoog zich de bedrijvige,
fraai gekleede, zich vervelende menigte heen
en weder, het nmlle zand verwenschend, dat
het gaan zoo vermoeiend maakte, en de krul»
lende golfjes, die nu en dan den grond be
spoelden en in een soort van modder her»
schiepen, waardoor de prachtige zijden sleep»
japonnen er niet oogelijker gingen uitzien.
Juichende kinderstemmen verlevendigden
hier en daar de flauwe gesprekken. De alles
afkeurende stedelingen hadden van hen kun
nen leeren, hoe weinig de mensch noodig heeft
om vroolijk van harte te zijn, als hij slechts
het vermogen om te genieten weet te behou
den.
Vlug als een hinde, in luchtig neteldoek
gehuld allerliefst geschoeid, sprong Fransje de
trap af en over het losse duinzand voort, met
al de luchtharigheid van haar achttien jaren.
Langzaam en bedachtzaam, zooals de middel
bare leeftijd dit medebrengt, volgden de moe
der en de oudachtige heer, de laatste hoofd
schuddend over den «overmoed der jeugd,"
Prentenboeken by T. J. C. SCHOBEB.