MMMM' NtlüWS- Z O ND A G 20 AUGUSTUS. OP SYLT. mmmmu Ao 1882 26ste Jaargang No 1574 Iets over de waren kennis, SCHAGER COURANT. Dit blad verschijnt drie maal per week Maandag Woensdag- en Zaturdagavond. Bij inzending tot 's middags 12 ure worden Adverfentièn in hel eerstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden stukken een dag vroeger. Prijs per jaar f 3Franco per post ƒ8.60. Afzonderlijke nummers 0.05. Adverfentièn van een tot vijf regels f 0.75. iedere regel meer f 0.15. Groote let'ors worden naar plaatsruimte berekend. wenken bij het beoordeelen van benoodigd- heden voor huislijk gebruik enz. XXII. Bij de bierbereiding onderscheidt men twee soorten van gisting, de boven en onder gis ting, waarvan het verschil daarin bestaat, dat de eerste onder de hooge temperatuur van 15° C, zooals hij bij onze gerste bieren, dus snel plaats vindt, waarbij dan de gistcellcn door de eterke gasontwikkeling boven komen; terwijl de tweede of langzame gisting, door kunst matige afkoeling in ijskelders plaats heeft waarbij dan de gistcellen op den bodem der gistkuip bezinken. De laatste wijze wordt hoofd zakelijk toegepast op de Duitsche en hier te lande gebouwd wordende Beijersche bieren. Het bier bevat in hoofdzaak vier bestand- deelen als: Koolzuur, dat, naar mate de meer of min- der schuimende bieren, 7s tot 8 maal haar volume bevat. Dit bestanddeel is het dan ook voornamelijk dat de aangenaam prikkelende en verfrisschende smaak aan dien drank geeft. Alkohol,: dat in bier van 2 tot 9 #/o kan voorkomen, afhankelijk van de hoeveelheid gebezigd graan, en die even als bij andere ge giste dranken, het bedelmend of dronkenma- kend vermogen daar aan geeft. Extract, zijnde de in het bier in opgeloste toestand voorkomende vaste bestanddeelen, die men terug vindt wanneer men bier uitdampt en de als dan teruggebleven brijachtige stof droogt tot zij eene donker gekleurde massa vormt. Deze massa, die naar gelang der bier soorten van 2 tot 15 °/o kan bedragen, is het die aan het bier het voedende vermogen mee deelt. Water, het hoofdbestanddeel waarin de drie hier voren genoemde bestanddeelen in oplossing voorkomen. NOVELLE VAN (17) II YOI PASCIIKOWSKY Hebt ge lust mede te gaan naar het wrak van den gestranden Hollander? vroeg de oudachtige heer aan Fransje en haar moeder. Beide namen de uitnoodiging volgaarne aan. Sedert de beschreven avondgodsdienstoefening in de kleine kerk van Westerland, toen de bezorgde vriend het jonge meisje te huis had gebracht en het overige van den avond bij haar en haar moeder had doorgebracht, was bij van beide dames schier onafscheidelijk ge worden. De magere juffrouw van middelbare jaren, Mer vale bleekheid voor een gezonde, meer bruinachtige tint had plaats gemaakt, had nu j^en nieuw onderwerp gevonden voor haar kw aadsprekende tong, en maakte daarvan dan °°k een loffelijk gebruik. *chouwburg-Loten bjj T. J. C. 6CH0BEB. De meest in den handel voorkomende bier. soorten zijn Beijersch bier houden ongeveer 5 pCt. Alkohol en 7 pCt. extract Gerstenbier houden ongeveer 4 pCt. Alkohol en 3,5 ectract Prinsessenbier houden ongeveer 4 pCt. Alkohol en 2,5 ectract Bruin bier houden ongeveer 4,5 pCt Alkohol en 3,5 extract Pilsener bier houden ongeveer 3 pCt. Alkohol en 3,5 extract Lager bier houden ongeveer 4 pCt. Alkohol en 3,5 extract Verder de Engelsche bieren (bovengistings) die zich door haar hoog alkohol gehalte on derscheiden als Ale houdende ongev.8 pCt. Alkohol en 16 pC( extract Burton Ale houden ongeveerO pCt. Alkohol en 15 pCt extract Porter houden ongeveer 7 pCt. Alkohol en 7 pCt. extract De donkere kleur van laatst genoemde biersoort wordt verkregen door bij het gewone moutaftreksel, een aftreksel van geroosterd of sterk gebrande mout toe te voegen. Even als de wijn is ook het bier aan ziek ten onderhevig al naar mate het minder rijk aan alkohol, minder gehopt en meer aan de lucht is blootgesteld. De voornaamste dier ziek ten zijn de volgende als: Zuur worden, ontstaande door dat de aan wezige alkohol, in aanraking komende met zuurstof der buitenlucht, zich in azijn zuur omzet. Schraal worden, als gevolg van het ontsnappen van het koolzuur, waardoor het bier de aangenaam prikkelende eigenschap mist en flaauw van smaak wordt, zonder nog zuur te zijn. Lang worden, waarbij het draderig en dik wordt, zonder het extract gehalte te vermeer- Het eenige, waaromtrent zij tot dusver nog in het onzekere verkeerde, was, welke van bei de dames het voorwerp was van deze onge paste indringendheid. In leeftijd scheen de moeder het meeste recht te hebben op de hul de van den oudachtigen heer. Maar de magere juffrouw wist bij ervaring slechts al te goed, hoeveel de jeugd vóór heeft bij «rijpere jaren, vooral in de oogen van oude gekken," voeg de zij er gewoonlijk, in haar bittere menschen- kennis bij. De aldus besproken personen vermoedden niets van het fijne bespiedingsnet, dar door de scherpe, kleine oogen der deugdüevende juf frouw om hen heen werd geweven; evenmin als Hélène die, door haar «bespottelijk avon tuur," tijdens het zware ouweder, de kroon had gezet op haar «schandelijk gedrag." Wat de laatste betrof, had de magere juffrouw er geen oogenblik aan getwijfeld, of de geheele historie was doorgestoken werk geweest, een «streek van de sluwe coquette," om den te schuchteren aanbidder, tot een bepaalde ver klaring uit te lokken. In trotsche pracht neigde de zon ter kim men. Donkerblauw en wolkeloos welfde de Fantaslekaarltcs bij T- J. C- SCHOBEB. deren, Kanen, een gevolg van het schraal zijn, waarbij zich voor de gezondheid nadeelige schimmelplantjes daar in vormen, Vervalschingen komen, alhoewel niet zoo algemeen als het publiek wel denkt, in dezen drank ook voor; somtijds reeds bij de berei ding, o. a. door het toevoegen van aardappe len of aardappelen stroop bij de mout om het alkohol gehalte te vermeerderen, of wel door het aanwenden van kokkelkorrels, pikrin- zuur, aloë, strijchnine gentiaan, gebrande cichorei en andere somtijds vergiftige stoffen, om de hop geheel of gedeeltelijk te vervangen. Deze vervalschingen kunnen alleen langs schei kundigen weg worden ontdekt. Verdere vervalsohing bestaat in het Aan lengen met water waardoor het bier laf en flaauw van smaak wordt. Het toevoegen van krijt, kalk, soda of potasch om zuur bier weer drinkbaar te maken. Zwavelzuur en aluin om troebel bier helder, en koolzuur houdende alcaliën om het weer schuimende te maken. Deze bijmengingen zijn echtor minder nadeelig voor de gezondheid, dan wel de toevallige opneming van koper of lood door het bezigen van looden pijpen of koperen niet vertinde kranen. Goed bier moet over het geheel helder doorschijnend zijnwanneer het eenigen tijd staat geen bezinksels vormen, een aangenanjen, verfrissenden, prikkelenden, geen zuren of te bitteren smaak bezitten; bij het schenken moet het paarlen en met een wit niet spoedig verdwijnend schuim bedekt zijn. Ilot specifiek gewicht kan verschillen van 1 010 tot 1 030, Men drage steeds zorg het bier dat zich in goed gesloten vaten of afgetapt in goed ge kurkte flesschen of kruiken moet bevinden, niet in bedompte doch in koele drooge lokalen worde opbewaard. Wanneer men, om slechts één glas bier hemel zich over den zach tbc wogen vloed, zoo als gewoonlijk na een zwaren storm het geval is. Aan het strand bewoog zich de bedrijvige, fraai gekleede, zich vervelende menigte heen en weder, het nmlle zand verwenschend, dat het gaan zoo vermoeiend maakte, en de krul» lende golfjes, die nu en dan den grond be spoelden en in een soort van modder her» schiepen, waardoor de prachtige zijden sleep» japonnen er niet oogelijker gingen uitzien. Juichende kinderstemmen verlevendigden hier en daar de flauwe gesprekken. De alles afkeurende stedelingen hadden van hen kun nen leeren, hoe weinig de mensch noodig heeft om vroolijk van harte te zijn, als hij slechts het vermogen om te genieten weet te behou den. Vlug als een hinde, in luchtig neteldoek gehuld allerliefst geschoeid, sprong Fransje de trap af en over het losse duinzand voort, met al de luchtharigheid van haar achttien jaren. Langzaam en bedachtzaam, zooals de middel bare leeftijd dit medebrengt, volgden de moe der en de oudachtige heer, de laatste hoofd schuddend over den «overmoed der jeugd," Prentenboeken by T. J. C. SCHOBEB.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1882 | | pagina 1