DAMRUBRIEK. J§ s s "m SS m W Sf w li w 'w. 3 B m m Hf SI §g m ÉlÉ ut 11 0 M, ■M m 8 fff IH W, m m m m m s m WW i c 'M ut 9' #f m «I B H 9, s m I Rommelkruid. Even Lachen.' De Wereld der Vrouw IS m Voor de Keuken. Verscho groenten zoo uit den tuin, is t beste voed-1 sel dat er bestaat. Daar is de vitamine in baar hoog ste en grootste kracht. Hier wordt het eiwit vervaar digd. in het wonderlijk laboratorium de Natuur. Hier voorzien do plantensappen hot lichaam van alles, wat het voor zijn herstel en opwekking noodig heeft. Eenigon tijd geleden las ik in een vaktijdschrift, dat. er, sinds, 'do uitbreiding van de wetenschappelijke wijze van inmaken, conserveeren, steriliseeren en pasteuriseeren, 200 nieuwe ziekten h'jgekomen zijnl Dat is genoeg om iemand tot, nadenken te bren gen. Voor een paar weken was ik verbaasd en ver? schrikt, toen ik in een onzer soepen uit het blik een heel gewone en veel voorkomende soep was het een paar duizendkleine ronde harde cirkeltjes vond, waarvan ieder een, der letters van 'het alpha- bet droeg; waarschijnlijk was het de eeni of andere reclame! Groote goedheid wat zal ik eon volgende keer vinden? Verzoeke alles betreffende deze rubriek te gen den aan C. AMELS Wz, WlNKEt-. PROBLEEM No, 1. Auteur B. Kramer, Den Bosch. t ZWART. dat de maan dan de *on in den weg zal staan? dat deze totale verduistering 21 a 25 seconden zal duren? dat er dit Jaar niet minder dan 200 expedities op uit getrokken zijn op ontdekkingstochten in verschil lende deeleh van de wereld? .dat er 7 expeditiën onderweg zijn naar den Noord pool? dat er 2 op weg zijn naar de Gohi-woestijn, om naar eieren van voorwereldlijke monsters te zoeken? jdat er binnenkort van de Oxford Universiteit een i expeditie uitgaat naar Mescpotamiö, om naar den Hof van Eden te zoeken? I dat het Britsch Museum meer dan ZX millioen boeken bevat? j dat in Turkije do huwêlijkscandidaten gestem peld worden? dat ieder huwelijkscandidaat een geneeskundig on derzoek moet ondergaan, waarna er op zijn arm een j nummer wordt gestempeld, dat overeenstemt met het nummer op hot certificaat dat hem na de keuring! wordt uitgereikt? 1 //Van, 5 6 m 10 11 *4- 15 16 9 20 21 ww> at" 25 26 30 31 jap SÉ wÊ -7:| 35 36 40 41 45 46 jé! 50 WIT. Stand Zwart, 10 schijven, op: 5 12 13 15 16 8 22 23 24 29. Stand Wit, 10 schijven, op: 14 26 31 32 33 \1 tot 40 44, PROBLEEM No. 2. Auteur P. Schaaf, Den Haag. ZWART. 'mgi TOEN WAS HET GOBL, Een jongeman, die al cenigo malen geprobeerd had. in de zaak van zijn vriend opgenomen te worw! den-, vernam, dat de compagnon van zijn v-riend overleden was. Voor den honderdsten keer ging hij er heen en zei tot zijn vriend; „Hoor nu eens hier, waarom kan ik nu niet de plaats van je overleden compagnon innemen?" „Ik vind het best", zei de vriend, „als jij da: met den begrafenisondernemer in orde kunt krijgen!" HIJ KREEG ZIJN ZIN. -Wat -een ezels zijn we toch! Zog eens, offetjes, spreek asjeblieft dn het kelvoud! Ook goed. Wat een ezel hen jij toch! p. Dc doem knag wel ital i Bgeni K> idaa lot wig" Been rd of dwalt PARIJSCHE MODE, Groen Tricot. Het hier afgebeelde costujne is een van/ die meesl gewilde modellen van jumperpakjes* De voorkant van den jumper met de kleine revers is buitenge woon aardig gevonden. Hij wordt gemaakt van zacht donkergroen wollen tricot, terwijl de revers gemaakt zijn van een geweven wollen stof, evenals do man chetten; deze stof moet in precies dezelfde kleur zijn als 't tricot. Dergelijke combinaties zijn op oogen- blik zeer en vogue. De kleine knoopjes zijn van been on van dezelfde kleur, groen als de jumper, ter wijl de rok, die slechts verfraaid is, door eon nieuw soort plooien, van hetzelfde wollen materiaal is, a's de revers -en de manchetten. Men kan bij dit costuum eon groenen hoed drpgen, of ook een donker purpe ren. De^o laatste kleur komt prachtig samon met J een zekere kleur groen. Knippatronen van dit aardige costume zijn ver krijgbaar 4n de maten 42, 44, 46, 48 onder opgave van No. 111. Kosten 85 centa. HIJ HAD GELIJK. De meester had het over wonderen. „Kees", zei hij, „als je straks èen man van het haantje van den toren van de kerk zag vallen, en hij zou van de straat opstaan en- wegwandelen, hoe zou je dat du vinden?" Kees bewaarde het stilzwijgen, al trok hij wat mtf zijn wenkbrauwen. De meester hield aan: ..Kiik 'nu eens Kees, als dit man nu twintig keer van het haantje van den t< ren naar beneden viel en wegwandelde, hoe zou y. dat dan vinden?" „Een rare gewoonte, meester!" HOE DAT OP TE LOSSEN? - Vader, ik wil trouwen! Kom niks van in, mijn jongen, daar ben r.og niet verstandig genoeg voor. En wanneer zal ik dan wel vorstandig gen om zijn? Als je die gedachte kwijt bent dat je wilt tron wen! VLUGGE POLITIE. De politie kan toch soms buitengewóón actief e voortvarend zijn. Er kwam van de week een man i het politiebureau die zei, „Brigadier, ik kwam ovi dat horloge praten, dat ik als gestolen heb aangegï ven, Het was niet, gestolen., ik heb het in een ands pak van me gevonden, het was heelemaal niet weg. „Ja, zei de brigadier, maar U is te laat, want w hebben den dief al!" NOG AI. LOGISCH. Jantje komt bij den drogist insectenpooder halon ter verdelging van zekere soort lastige dirtjes ,Voor hoeveel?" vraagt de drogist. „Weet ik niet heb ze niet geteld", luidt het ant woord. O ZOO! In het museum: „Vader, waarom wordt de over winning altijd als een vrouw voorgesteld?" „Schei toch uit met jo eeuwige vragen jongen, zal je pas begrijpen als Je getrouwd bent!" be! h wrr. Stand Zwart. 11 schijven, op: 7 8 9 13 18 19 21 23 24 25 3fl. Stand Wit, 11 schijven, op: 22 32 33 34 33 53 42 44 40 48. Voor beginners den volgenden stand: Staiid Zwart, 11 schijven, op: 0 8 13 tot 10 18 9 21 23 24 Stand Wit. 11 schijven, op: 22 27 28 32 33 15 37 38 39 44 45. Op de volgende manier maakt Wit de winst: Wit 22—17, Zwart- 21X12, Wit 27—22, Zwart 18X2?, Wit 32X21, Zwari 23X34, Wit 44—40, Zwart 16X27, Wit 40X17, Zwart verloren. OPIeOSSTNG PROBLEEM No. 1. 1 Wit 4(1-34, 32—28, 33—28, 31—27, 26X28 en win-. OPLOSSING PROBLEEM No. 2. Wit:. 40—41, 34-29, 38X49, 50-45, 49-43, 45X1 en wint. WARE WOORDEN. Velen klagen over een gebrekkig geheugen, slech's weinigen, daarentegen over een gebrekkig oorderl. Toch komt dit laatste het meest voor. Het waarachtig vertrouwen kenmerkt zich door volkomen rustig geduld. Het doet er weinig toe. of een roos wat -later bloeit dan anders doch als zij bloeit, toont zij hare schoonheid, verspreidt zij haar geur, vervult z j haar plicht. Iedere dag brengt evenveel seconden vpoT u als voor den millionnair. En tijd is de grootste rijkdom van alles. Onze liefde beperkte zich' niet tot een kleinen kring van geestverwanten, maar verheffe zich hoven geloofsverschil en verschil van inzicht. mlm MOEDERS EN HAAR KINDEREN. Kousen wasschen. Een moeder zegt: „Do meeste kinderen zijn precies als jonge eendjes: zij zijn dol op ploeteren in water. Deze eigenschap i heb ik in goede banen geleid door de kinderen toe te staan, dat ieder haar eigen kousjes wa3cht. Zoodra i de kousjes vuil zijn, zet ieder kind ze in eon sopje, ra ze eerst met zeep ingesmeerd en daarna opgerold' .te hebben. Later kunnen ze dan gemakkelijk'ge was schen worden, en nagespoeld en gedroogd. Eenigon 1 tijd geleden had ik één mijner handen bezeerd en toen kwam mij de hulp van de kinderen op deze wijze zeer goed van pas." WETENSWAARDIGHEDEN. Ts hot U bekend: da* op 29 Juni 1927 's morgens vroeg in het Noor den van Engeland een totale zonsverduistering te zien zal zijn? Gewoon keukenzout als reinigingsmiddel. Bij het schoonmaken van alle mogelijke, door het gebruik vuil geworden huishoudelijk gerei, bewijst het gewone keukenzout zeer goede diensten. Bijvoor beeld bij hot schoonhouden van koperen pannen. Om deze weer een frisschen glans te geven, maakt men een papje van azijn en zout en poetst daarmee het koperwerk. Inktvlekken en roestvlekken in het linnengoed zijn zeer onaangenaam. Maar ook hier kan 't zout, wan neer er niet te lang mee gewacht wordt, nog helpen. Men legt wat zout met citroensap op de vlek en stelt het dan een poosje aan het zonlicht bloot, waarna men het met lauwwarm wator nawascht. Meubelen verliezen vaak hun oorspronkelijken glans. Ook zij kunnen, door zout hun vroegoren glans weer terugkrijgen. Men droogt daarvoor wat zout op de kachel, doet dit in een dubbel genomen linnen lapje, wat men tot een zakje bindt, en doopt dit in zuivere slaolie, waarna men er de meubelen mee wrijft, Het resultaat is werkelijk verrassend. Goed nawrijvon met een zachten wollen lap, zal het effect nog verhoogen. Rieten stoelen zien er vaak vuil uit. Door ze krach tig af te borstelen met scherp zout water, waarbij men e<m niet te harde borstel moet gebruiken, gaan ze er als nieuw uitzien. Tapijten en vloerkleedon moeten zoo mogelijk een frisscho kleur hebben. Gewoonlijk bereikt men dit. door ze regelmatig te kloppen of te zuigen. Wanneer dit echter om de een of andere reden niet best meer mogelijk is is ook hier het zout Weer een trouwe helper. Strooit men wat zout op een tapijt of vloer kleed, en laat men hot eenigon tijd daarop liggen, zoo zal men wanneer men t daarna sterk afborstelt, verrast worden door de helder uitziende kleuren, wel ke te vooschijn komen. Inplaats van droog zout, kan men ook een zwakke oplossing van zout in water nomen, waarmee men dan het kleed afborstelt. Hoe men den smaak van vruchten behoudt. Do aromatische stoffen van vruchten, treedt het eorst op in den hloesem, om daarna bij de voort gaande ontwikkeling van de vrucht in de schil en hot zaad over te gaan. Derhalve moet men bij het rauw gebruiken van de vrucht en bij al het andere gebruik, de schil zooveel mogelijk om de vrucht la ten. De aromatische stoffen der vruchten bestaan uit etherische olieën, die stérk riekend en vluchtig zijn on die elke vrucht don haar karakteristieken smaak verleenen. Een sterk op den voorgrond tredend vruchtaroma vindt' men bijv. in aardbeien, frambozen, bijna alle zuidvruchten, en ook eenige appel- en peersoorten. Óm deze laatste bij het steriliseeren niets van hun aroma te doen verliezen, moest men ze eigenlijk ongeschild gebruiken. Wel kan men steenvruchten, als perziken, abriko zen, en pruimen onverdeeld en ongeschidl sterili seeren, waardoor de vruchten beduidend aromatischer blijven, temoer, omdat bij hen die stoffen niet alleen onder de schil, maar waarvan ook de pitten, een sterke eterische olie, die een bitteren amandelen- smaak heeft, bezitten. Om den smaak bij het gebruik van die vruchten te verhoogen, doet men goed een paar kernen uit de stukgeslagen pitt, aan de gerechten, hetzij moes, marmelade, of vruchtenwijn, toe te voegen. Voor het maken van appelmoes is het ook goed steeds de appelen mot schil en pitten te koken, eveneens moet men geurige appelen nemen on bo venal geen zoete. Bij hot koopen, laat men zich niet verleiden, de raoofsto appelen te koopon. Zeer dik wijls zijn de loelijk uitziende appelen de geurig- ste, zooals bijv. do grauwe rennetten. Om den goeden vruchtensmaalc te behouden, moet men eerst dan de suiker toevoegen, wanneer de moes goed doorgekookt ia. z b'm ir ge Je! Ia1 EEN UDE-EEUWSCH MENU. 1C De edellieden der middeleeuwen aten niet meer dan twee- of driemaal per dag, maar die maaltijden waren dan ook zeer overvloedig en voedzaam. \an het ontbijt begon men -reeds met warme schotels ei nut'igde men grutten, ham, visch, gezouten rund- ei scbapenvleesch, buiten- en binnenlandsche bieren. D< andere maaltijden brachten wijn, wild en gevogeltj brood! op tafel als hoofdvoedsel, soms ook robbet Jk h spek en walvlschtong, die voor bijzondere lekkef opi nijen doorgingen. Het gevogelte bestond doorgaan Ktt uit reigers en pauwen. Engelsche en Fransche knza Weg vormden het nagerecht. Zaten er mede dames aa den disch, dan serveerde men .kastanjes, vijgen, da r<lop dels, gember, geconfijte kweeën en suikergoed. Po: dames schonk men wijnen van Cretn Malaga a Bourgondiö. terwijl de heeren Franscho kustwijné en roode of witte Rijnwijnen dronken. De hartige spijzen maakten natuurlijk dorstii^ vooral doordat do edelen or soms zoo onmatig voe Zoo' van naar binnen werkten. Veel eten was iets middelcóuwsch. In den winter kon men zoo gezelllf Mei lang tafelen in dé. eetzaal, lekker verwarmd door de groote hout- en turfvuren onder de breede schouw 8 Dan kwam er aan het schransen geen einde, dar >'t Is werd or gedronken bij de maaltijden, 's morgen» mijn 's middags en *s avonds. maar ook na afloop ervat l we tot diep ih den nacht. En om den dorst nog meer J: D te prikkelen, vermengde men den wijn met pekel. Zoo &r 1 bleven de kelen dorstig en dronk men door, tot eet -Geel algemeene dronkenschap de heeren huiten westen Maai voerde, waar zij geen weet meer hadden van dei 0r 't kwellenden dorst. "'Wl Den volgenden morgen, als zij hun roes hadder uitgeslapen, verdreven zij de katterigheid met eet i-Tóë hartigen beet en een dronk koüden wijn. Zoel Ever STUDENTENLEVEN IN DEN OUDEN TIJD. Mc ïn den graventijd had ons land nog geèn hoogt Toep school. De jongelui, die studeeren gingen, moesta naar het buitenland. Vooral Parijs trok de studi rende jeugd. De Parijsche studenten leefden over het algemi een tamelijk losbandig Teven. Dagelijks kwamen i klachten bij den magistraat over „siudeerende \voö§* telingen", die de juffrouwen uit wijn- en danshuizen mishandeld hadden. Van werken kwam over het gemeen niet veel. In een Latijnsch kloostersermoen van den heili' gen Bernardus heet het: „Sommige studenten handelden als dwazen, sprei-11 den in nietigheden scherpzinnigheid ten toon, en blijken bot, wanneer hei op hoofdzaken aankomt. Opdat het don schijn zal hebben, dat zij hun tijd urclc goed gebruikt hebben, verzamelen zij bladen poTk-i-^- ment, maken daar dikke boeken van, mot veel wit en overplnkken ze met omringen vnn roc-<l Maar thuisgekomen van de reis brengen zij niets1 Hl mede dan een ransel vo! wetenschap en een ledig hu Bra sar zeg Ren Ittli )n. i

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1926 | | pagina 18