70
me
,d(
E Ijl
.3.9.
A
1
F VROUWENRUBRIEK
ch
Zat?
DE DIEREN WELKE WIJ AAN ONZEN
OPSCHIK OFFEREN.
DE KAT.
Maar zeker, mevrouw, de kat geeft ons dik-
v i;ls zijn huid. Zij Is ook een van onze slacht-
|oller3l Haar vacht is een van de mooiste die
wij kennen en heeft maar oen gebrek en wei,
ilat deze zoo vreoselijk verschillend zijn kan en
!soo moeilijk gelijksoortig te verzumelen is
(Daardoor is kattenbont niet voor geheele klee-
jdingstukken als b.v. mantels te gebruiken, het
[zou tó veel een allegaartje worden. Daarom ook
[hebben de effen gekleurde katten de meeste
•i waarde, in do allereerste plaats de zwarte,
[daarop volgen de grijze.
De mooiste zwarte katten, die voor bontwerk
geschikt zijn, komen uit Holland, Slees wijk,
Tyrol en Zwitserland. In Amerika, Australië en
;Rusland vindt men ook veel zwarte katten,
Ipmar hoeft het bont van deze een rooden weei-
schijn, waardoor het veel aan waarde verliest.
Een andere zeer geschatte kleur van katten
bont is die met een donkergrijzen ondergrond
'met een zwarte streep midden over den rug
-en, uitgaande van dezen ruggegraat, eene serie
(ringen om het lijf, eveneens zwart; dit zijn de
uijgerkatten.
Dank zij de regelmaat in de teekenlng kun-
:nen deze vachten goed aan elkaar gepast wor-
ion en geven dan alleraardigste effecten. Ook
•Je roode tijgerkatten bezitten speciale waarde
'voor elegante bontgarneeringen.
Kattenbont wordt hoofdzakelijk gebruikt om
er lange reepen uit te snijden, welke voor gai*
veeringen dienen moeten. Van de zwarte en
jrijze soorten met lange haren en van de witte,
welke wel het zeldzaamste zijn, maakt men
teer goede imitaties van vossenbont om ja
ponnen mee af te zotten.
De andere soorten worden vooral gebruikt om
bontvoeringen van te maken en voor kleine
1 jarneeringen. De wilde kat, In tegenstelling
net de huiskat, waarvan wij zooeven spraken,
■•i-iomt niet in zoo verschillende kleuren en
yuancoR voor. Zij is grijsgroen, nauwelijks ge-
itroopt en heeft een staart met zwarte ringen,
1- welke eveneens in een zwarte punt eindigt.
iorwijl de onderzijde van hals en de buik wit
',s. De haren van de wilde kat zijn veel dichter
ren fijner dan die van de huiskat. Haar bont
wordt gebruikt voor moffen, bontmutsen, gar
nering en voorts volgens oud gebruik door
.rheumatieklijders voor het inwikkelen van pijn
lijke ledematen.
Helaas is de kattenhuid zeer onsolide, het
sponsachtige leder houdt den naarwortel niet
genoog vast. Het dons der haren laat zich ook
(niet voor vilt gobruiken, zooals bij konijnen en
andere knaagdieren, omdat het zich niet ver
vilten laat
Uitgezonderd de mensch heeft de kat eigen
lijk geen vijanden. Haar eenige onvolmaaktheid
is, dat zij niet snel rennen kan, en in zekeren
zin is hot gemis hiervan een geluk voor de
overige dierenwereld, want het ras der kat-
achtigen, vanaf onze huiskat tot aan de tijgors,
is het meest gevaarlijke; geen der dieren dat
i hun ten prooi valt kan zich met hen meten,
hun eenig heil bestaat in de vlucht. De lynx,
waarover wij later zullen spreken, is niets an
ders dan een wilde kat.
i Wanneer gij naar uw kat, deze gepolsde ma
jesteit kijkt, terwijl zij vertrouwend en prach-
tig in hare verachting van alles wat om haar
heen geschiedt ligt te slapen, denkt er dan aan,
dat gij, menschelijk wezen, de eeuige vijand
van dit dier zijt
En ver-vondert u dan ook niet, wanneer haar
fluweelen poot zich .somtijds uitstrekt om een
onverwachte krab er mee te gevm. De kat is
een geheimzinnig dier, dat hoel wat dingOT
Weet. N
Féttche der ouden, kleine heidensche god van
vroeger en gij durft haar huid te nemen om er
uw bont van te laten maken?-.. Vreest gij dab
niet den toorn van het noodlot?
ONZE KINDEREN.
Wanneer men nog te klein la
oudore zusjes brellos te nomen, dgg
een spellotje. Ziet hier daarom Jon
roode matrozenjumper, blauw gobn pr""1"
met een blauwen ceintuur op
blauw, geplisseerd rokje.
Metrage 1 M. 25 in 1 M. 40 voor jat
Josette moet op de kleine Bob
er leuk kwajongensachtig uitziet
BfiV.l
De b
ijde vi
kasba combinaison op het lijljo bWtlle
duurd.
Metrage 0 M. 50 in
k zij t
1 M. 40 vo( ipuw I
De kleine Joanne, die Bob e
houdt, is bekoorlijk in haar een
iade,,
•pil
een
van blauwe kasha aan de zijde gekn |i g&f c
zoomd met een dubbele rose galoa
1 11 26 in 1 M. 40 voor
haar
er ni
jou ge
juffro
ioo a
wei
En tot slot, de handjes uitstrekt
zijn broertje Bob, zien wij Jaoques,
jaar oud la. Een heele heer dus al en
heer tevens met zijn broekje tn Ma
serge on zijn roae-fluwoelon buisje
festonneerde randen en met een mai
band als ceintuur.
Metrage serge 0 M. 48 tn 1 M. 20 pi?
lus mi
m n<
r wn
naai
VOOR LEKKERBEKJES.
Hazepepsr.
1 haas
ongeveer 10 Gr. (1 afgestreken eetlepel)
zout
wat peper
150 Gr. (1M ons) tarwebloem M 1 I
100 Gr. (1 ons) boter 1 1
8 d.L (8 gewone theekopjes) bouillon (be
reid van 3 Maggi's bouillonblokjes met
8 dJL water)
1 d.L. (1 gewoon theekopje) azijn
80 Gr. (2 afgestreken eetlepels) suiker
stukje Spaansche peper
2 flinke uien
4 kruidnagelen
2 laurierbladeren.
Wasch den in stukken verdeelden haas, wrijf
de verschillende deelen in met peper en zout
en braad ze in een ijzeren potje met de boter
rondom bruin (ongeveer H uur). Neem de
stukken uit de pan, laat In de overblijvende
boter, de bloem en de fijn gesnipperde uien
bruin worden, roer er dan langzamerhand den
bouillon door en blijf het mengsel roeren tot
het eenigszins gebonden is
Doe de aan stukken gebraden haas in de
saus, voeg er den azijn, de suiker en de ver
schillende kruiden bij; dek de pan dicht en
laat alles samen zachtjes doorstoven (minstens
1 uur), totdat de haas door en door gaar is.
Breng de stukken over op een verwarmden
schotel, zeef de saus en giet ze over den haas.
Gebraden haas.
1 haas
200 Gr. (2 ons) boter
ongeveer 10 Gr. (1 afgestreken eetlepel) zout
2 d.L bouillon (van 1 Maggi's bouillonblokje
met 2 d.L. water)
scheutje melk of room
160 Gr. (IK ons) lardeerspek.
Begin met den haas te lardeeren, d.w.z. rijg
er met behulp van een lardeernaald in lange
rijen in dunne reepjes gesneden spek door (een
bewerking, die ook door den poelier kan wor
den verricht). Wasch den haas, overgiet hem
met kokend water, wrijf hem in met het zout
en leg hem dan in de lichtbruin gebraden boter
in de braadslee; voeg er de misschien overge
houden spekresten bij.
Zet de braadslee in een heeten oven en
braad den haas op de gewone wijze (zooals bij
groot vleesch gebruikelijk is) gaar; bedruip
den bovenkant dikwijls met de jus, zoodat het
vleesch niet uitdroogt Reken als braadtijd on
geveer 1>4 uur, n.1. zóó lang, dat het vleesch
van den rug gemakkelijk met een lepel kan
worden losgemaakt
Maak de jus af door er eerst een scheutje
melk of room bij te voegen en er daarna den
bouillon door te roeren.
Schotel ven gestoofd konijn.
1 konijn, sap van 1 citroen
wat peper en zout
76 Gr. ons) boter
1 flinke ui
1 d.L (1 gewoon theekopje) tomatonpurée
2H d.L bouillon (van 2H cLL. water met 1
Maggi's Bouillonblokje)
Verdeel het gevilde, „panklaar" gemaakte
konijn in ongeveer 12 stukken (de 4 pooten,
den gespleten kop en ongeveer 6 gelijke stuk
ken van den romp); wrijf ze in met citroensap,
zout en peper.
Laat in een geëmailleerd ijzeren potje de
boter lichtbruin worden, leg er do stukken in
en keer ze van tijd tot tijd tot ze rondom
mooi bruin zijn. Voeg er dan de gesnipperde
ui bij, de tomatenpurée en den bouillon, dek
de pan dicht en laat alles samen vorder zacht
jes stoven (minstens 1 uur), tot het vleesch
door en door gaar is.
Schik de stukken konijn, op een schotel,
maak de jus (als die te veel is ingedampt) met
een scheutje water al en giet ze over het
konijn.
111 J| Patrijzen In kool.
2 patrijzen
80 Gr. (4 afgesneden eetlepels) boter
100 Gr. (1 ons) spek
8 d.L (3 gewone theekopjes) bouillon (van
2 Maggi's Bouillonblokjes met 8 d.L
kokend water)
1 kleine savoyekool
250 Gr. gezouten varkensvleesch (pekel-
vleesch)
ongeveer 16 saucijsjes.
Wasch de patrijzen, wrijf ze in met zout en
laat ze in een ijzeren potje met de helft van
touw
een
de boter en mot het tn dobbohrteen twintig
den spek rondom bruin kleuren; vof ieurjg
den bouillon bij en laat in het gelf
de patrijzen zachtjes gaar worden
uur).
gewoc
irucht,
im vai
pulair.
ook
Zet tegelijk met de patrijzen ook
gemaakte, in vierdeparten
met het gepekelde varkensvleesch tf5,
kokend water, dat de kool juist bode
de kool bijna gaar worden (ongeve "9C
leg ze op een vergiet en breng ze d wbel- 1
het ijzeren potje bij de patrijzen. Lé l zou b
alles gaar worden en bak intussch i tegen
overgehouden boter de saucijsjfll rk doe
bruin. ^oo i
Schik tenslotte de in de lengte d
gesneden en daarna weer aan elk» ouwd,
patrijzen midden op een verwarmde bot te
omring ze met de in nette stukken t, op
kool (elk vierdepart bv. nog eens de r hjj
gesneden), giet er door een zeof he oirwj
ingedampte kooknat over on leg ris -
stukken kool paarsgewijs de saucijs]!
Doe het pekelvleesch niet mee op; gapper
enkel om aan het gerecht den
geur te geven en kan den volgent
het middagmaal gebruikt worden.
II
feli, i
MODENIEUWTJES.
De mode heeft zich losgemaakt van het
uniforme model, waarin iedere vrouw zich
kleedde, of ze dun of dik. lang of klein, jong
of oud was en nu kunnen de couturiers hun
fantasie den vrijen loop laten.
Sommigen komen met godets en spiraalsge
wijze langs de heupen loopende gordel; dan
weer met sherpen met groote uitstaande lus
sen, ook is de rok geheel van smalle over el
kaar vallende en puntige paneelen zeer en
vogue. i
Nieuwe details voor het bovenstuk
zijnronde of schuin weggeknipte berthe, ge
maakt van de stof van de japon, een strik aan
de punt van de uitgesneden hals loopt door tot
de taille ln een tweede strik. Overigens ver
siert men het effen lijfje met V-vormige opge
stikte smalle biesjes fluweel, die elk in de
punt voorzien zijn van een rond ornamentje
in brülontjes.
Leest: -La Femme de Franoe", een tijdschrift
dat zich bezig houdt met allee wat de kleeding
en het huishouden der vrouw betreft.
JLa Femme de Franoe* volgt niet alleen de
mode maar voorziet deze. Zij is dan ook eec
Onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw.
Mmxynmi 66 trance jet jaat.
Q8ohé*i Femme de Franoe.
I Bue Rocroy ParU X.
ME:! ii:
Patronen van de modellen van de mantels en
kinderjurken rijn verkrijgbaar bij mei. 0. Hartx,
6 Amaryllislaan, Heemstede (best Haarlem).
De patronen voor dames kosten ƒ1, die voor
Irinderen (^80. Het duurt ongeveer een week
frivorens re ln 1 baadt komen ven degenen die
patronen aanvragen.
Aan (te feroresson, die een patroon bestellen,
wordt beleefd verzocht, bij de aanvrage het ver
schuldigde bedrag In te sluiten, ter voorkoming
W* HftmjnktraUa imlan.
DE ZIJDEN TAILLEUR.
Dit is eene nieuwigheid, welke door een
grooten Parijschen kleermaker uitgedacht is en
het succes ervan was reeds van te voren ver
zekerd. Het aangename ervan is, dat men onder
den wintermantel een zeer elegante tailleur
kan dragen, bestaande uit een avondjapon met
een jaquette, welke laatste ons in staat stelt
de japon ook in den namiddag te dragen.
Het gekozen weefsel kan zijn crêpe de chine,
zijden popeline of wel crêpe satin. Uit den
aard der zaak is zwart zeer chic voor een der
gelijk ensemble, maar wanneer uwe sympathie
daarvoor nu niet zoo bijzonder groot is, kunt
gij ook een mooie tint blauw of groen nemen.
De garneering is al heel eenvoudig: een juwee-
len speld op de japon en een veeren bloem op
het manteltje.
De benoodigde stof Voor het ensemble is 4 M.
80 in 1 M. breedte.
De rok van de japon' is in vorm getailleerd
met een godet langer dan de andere, zooals de
mode- dit dezen winter voorschrijft. Deze rok
bestaat uit twee gedeelten, bijna alle ruimte is
van voren aangebracht Het bovenlijf, even
eens ln twee gedeelten, bloest op de in pun-
vorm geïncrusteerde ceintuur, welke incrusta
tie ook een weinig hellend aangebracht Is om
ln overeenstemming te zijn met de langere go
det en daardoor do gewenschte symmetrische
beweging te verkrijgen.
Het manteltje bestaat uit den rug on twee
voorstukken, het eene een weinig gekruist Het
is geheel gezoomd met oen band van hetzelfde
weefsel aan de eene zijde geïncrusteerd of ge
stikt
De mouwen zijn recht en kunnen desge-
wensoht, evenals de kraag, gegarneerd worden
met een smalle rand, kortharig bont
De sluiting wordt verborgen onder een
bloem
Deze mantel is utt oud-blauw drapeüa en U
aan de mouwen en op de zakken geïncrusteerd
met 8trooken, welke gestreept zijn met de zoo
in de mode zijnde nerven.
Kraag en polsen zijn in grijs astrakan.
Metrage 8 M. 26 ia 1 M. 20.
Eindigen wij met een mantel in kashalaken
van licht grijze kleur met kraag en polsen vau
„Mongolië" in denzelfden tint Aan de taille en
op de mouwen bevinden zich tandvormige in
crustaties.
Metrage 8 M. 25 ui i M. 40.
V6*Te
ra va
.ff.
AC...
'"ft'
$C6 Co*tA«
n* \l
mi