VROUWENRUBRIEK MN f I M h-> Dit en9omble is samengesteld uit: een japon in cyclamen-crêpo satin waar van het bovenlijf gevormd is uit smalle ban den van deze stof, welke naar onderen als losse linten op den rok vallen. Op schouder en aan taille een bouquetje in een donkerder tint, welke de japon opvToolijken. Metrage 2.76 M. in 1 M. op deze avondjapon zal men met genoe gen een gebloemd zijden manteltje, eveneens in cyclamenkleur, dragen, gezoomd met een rand crêpe satin in dezelfde kleur. Metrage 2.25 M. in 1 M. en voor de wandeling draagt gij daarop een violetkleurigen fluweelen mantel verwijd door twee ingezette panneaux en met een shawlkraag en grijzen voa Metrage 4.26 M. in 1 M. I PARUS TEGEN KERSTMIS. Het komt stellig door de veel grootere luxe In onze kleeding; we hebben altijd zóóveel meer r-oodig.... dan we hebben, dat het Kerstkindje wel eens moet bijspringen. Van lippestift tot bontmantel toe, ls niets meer „gek" op een wen- echenlijstje, met dien verstande, dat' we rekening bouden met de situatie van den persoon, wten we onze wenscben kenbaar maken; met zijn beurs l in de eerste plaats en dan hebben we ook te bedenken in welke relatie we tot hem staan. Kleedingstukken in het algemeen en bijoux nemen we van onze allernaaste verwanten of van hem cf haar, wie we met onze geheele hart toebe- hooren, terwijl een minder intieme kennis ons iie-fst uit discretie iets vluchtigs zendt: bloem-ïn bonbons of parfum, om aan zijn cadeautje niet de eigenschap van „souvenir" te geven. Vriendinnen onder elkaar hebben natuurlijk een onbeperkte keuze, en ook een groote intuïtie, wat de andere r.00 èrg noodig heeft; zelfs maakt de Parijsche viouw haar cadeautjes dikwijls zelf. Voor den vriend of de vriendin, voor wie zij vee! werk over heeft, breit zij een „pullover" (een trui, die ever het hoofd gaal, of een wollen vest) of ze u-aakt zelf een mooie lange das, waarvoor zij het patroon vindt door een oude los te tornen; de rijde crêpe de Chine, faille, crêpe royale wordt schuin genomen. Zoo'n das is hetzelfde, wrat het model betreft, voor een man als voor «en'sportief gekleed vrouwtje. Met veel handig beid kan men de slappe groote bloemen van crêpe de Chine, die we 's avonds op den schou der dragen en die onder den mantel niet kreuken 'ztlf maken, vooral het model chrysant met een .oneindig aantal slippen, omgezoomd, smal en naar het midden korter wordend; meeldraadjes kan men koopen: de crêpe de Chine moet In de bnt zijn van het toilet: een zwarte bloem _>p zwart, grijs op grijs, etc. Nog een „handwerkje' is een tnschje aan een recht metalen beugeltje: van zilver, verguld, staal, etc.; het taschje is van steeds maar over dwars Ingerimpeld fluweel velours, chiffon en wordt, als het klaar riet breeder dan de beugel en maar weinig langer. Omdat we veel zwarte handschoenen en ook zwarte schoenen dragen, is een aardig koop- cadeau een ruime tasch van zwarte suède, aan een beugeltje van marcasslet geplooid. En dan fijn er natuurlijk een ontelbaar aantal tasschen en taschjes om uit te kiezen, maar als ik u een raad mag geven: stuur aan uw ergste vijandin nog niet zoo'n wollen hondje met een bergplaats in zijn lijf voor alles wat het meisje, waar j'cllandsche liedje van vertelt, in haar taschje I ad en wat de meisjes van nu er nog bij hebben. Het waren hier de allerergste vrouwtjes van de H boulevard, die zoo'n hondje meesleepten, {1 vorig jaar. Er wordt nu over de heele wreld en ln alle kringen veel aan sport gedaan, maar sport blijft betrekkelijke (typ, wsnl gr li elgenj(jk s?ö aparte KERSTTAFEL Het 1b leder jaar opnieuw een heerlijk en dankbaar werkje, den Kerstdisch voor huis genoot en gast te dekken; een smakelijk en toch niet al te kostbaar Kerst-menu samen te stellen ls en blijft voor de huisvrouw een moeilijke, maar ook alweer een loonende taak! We raadplegen kookboeken, wikken en wegen en trachten ons te herinneren wat voor heerlijkheden al zoo hier en daar eens bij ken nissen opgedischt werden; we peinzen over al de moderne hulpmiddelen, die ons op diverse tentoonstellingen aangeprezen werden, proo ven ln gedachte weer puddingen, compótes, likeur, koffie enz. En verder bedenken we hoe wij de tafel zelf, zoo gezellig mogelijk zullen aankleeden. Want het is een belangrijk punt Een Kerstmaal aan een tafel zonder hulst of eenige andere versiering is nu eenmaal geen Kerstmaal, duseen plan de campagne gemaakt I Ons mooi damast komt te voorschijn, ons zilver krijgt een extra beurtje en ons kristal werk fonkelt en glinstert al van de vóórpret, als we er in ernstige overpeinzingen verzonken voor staan te kijken. Ja, zoo moet het worden: Een groote drijfscha&l in 't midden op een rond kanten kleedje met een enkele witte chrysant, een zestal lage glazen bonbonschaal tjes er omheen, gevuld met heerlijke roodver- pakte kersenbonbons, witte mint, chocolade krakelingen, vuurroode dragées, groene vruch tentabletten en amandelen en rozijnen. Om ieder bakje heen een kransje van kleine tak jes hulst met besjes, twee lage bolle glazen vaasjes met vroege Duc van Tholtulpjes eu twee hoogere vaasjes met mooie takjes hulst Wat staat rood en groen toch altijd fleurig Tafelkaartjes en menu's kan men passend krijgen eveneens met hulst. Een takje hulst op de borden met een paar broodstengels, samengebonden met een rood lintje, voltooien de versiering. Hier volgt dan het menu, smakelijk en niet èi te lang en zwaar. Tomaten-Consommé. Champignon-Omelette. Vischschotel, Kalfsoesters met doperwten. Kip-Mayonnaise. Eussische schoteL Fruit Dessert oei urn s d< anj laai [ebc ïoei Cm'! eto lag ran lm as' ooi lind titg [em )ec n 1 er [773 Bekijken wij dit model, een deux-pièces dit maal ent wel een beetje eig werèldsoh voor een jong meisje I Dit is m emefaldgroen Engelsch fluweel, wanneer u tenminste die kleur bevalt Een lichtgrijze laken band deelt de kleine japon in tweeën, de ceintuur is van laken of gemsleder, eveneens lichtgrijs, stiksels en schuine zakken, welke grijs gezoomd zijn, vormen de gar )ui deze japon. Deze stiksels zijn ook op den mantel als garneering aangebracht,^] revers en mouwen afgezet is met kleeding voor noodig en meestal een Instrument Prachtige nummers voor het verlanglijstje: ten nisracket hockeystick, golfclubs, etc. maar cok: een ware sport-das, in het héél groot zoo als de gehaakte en gebreide relfblnders waren; 1 smalle deel wordt om den hals geslagen en bet breede, 15 c.M. breed, in de opening van vest of jasje gevouwen, na een enkele knoop. Maakt u er maar eens één, gebreid bijv., dan wijst de das wel aan, hoe hij moet worden gedragen. Slobkousen, van boven omgeslagen, behooren ook bij de sportuitrusting, sportkousen bij enkrie takken van sport, terwijl we ln onze skischoenen ever de kousen korte sokjes dragen, die over Je schoenen omslaan. Tennisspeelsters hebben die sokjes ook overgenomen, maar overal elders, op straat vooral over de vleeschkleurige kousm zijn ze misplaatst, zelfs dikwijls belachelijk van kinderachtigheid. De geheele wintersport-uitrus ting levert veel „wenschbare" kleedingstukken, tot zelfs de echte Noorsche laarzen toe, en alle met gummi of leer gevoerde onderdeelen: handschoe nen etc. zijn luxueus genoeg om tot cadeaucje te worden verheven. Golfschoenen hebben onder de zool eenige dikke plakjes gummi, want op ge- teele gummi-zolen glijdt men in den modder uit Avondschoentjes van satijn, van zilverleer, van ciêpe de Chine in de tint van de japon, door geslikte satijnen muiltjes en laarsjes met bont rustslofjes, rondom ook de zool van zachte suède (mocassins) zijn even zoovele geschenken m te geven of te wenschen. Handschoenen komen niet alleen meer voor 't wenschenlijstje van uw hulsnaaister of keuken meisje. Ze vormen een voornaam deel van ons tcilet; nette schoenen, keurige handschoenen maken het kaalste pakje chic. Van stevig leer met kappen zijn onze ochtendhandschoenui 's middags zijn ze van dunne suède met moote stiksels, veel wit op zwart en een randje in oc kleur van 't stiksel bovenaan den tamelijk langen handschoen, 's Avonds dragen we ze niet rreer, dus mogen onze handschoenen overdag wel wat luxueuser zijn. Ceintures van lak, met als bijzondere sluiting een plaatje van metaal, goud- of zilverleer, suède met metalen randjes en gespje sigarettenkokers met meerdere afdeelingen (een Franschman rookt de sigaretten van de „regie" maar een dame presenteert hij uit een ander vakje een „lucky-strike" of een „Abdullah") sigaretten-aanstekers van metaal of bekleed met! galuchat", langwerpige poederdoosjes, benge lend aan een staafje, waarin het lippenstiftje, armbanden van leer met goud (of verguld!), van geciseleerd goud, breede met groote gekleurde steenen, smalle ringen, armen volgeladen met armbanden, halskettingen, lang en kort, van val se he steenen, door kettinkjes vereenigd, zijden kousen in de nieuwste kleur „gun-metal" (brui- nig-lila-grijs), of erg-verbrande-beenen tint, of pre cies de kleur van uw bont.Zijn dat geen wenschen „te veel om op te noemen" als het Kerstkindje in Holland komt?. HOE KLEEDEN WIJ ONZE JONGE MEISJES Het is eigenaardig zooals kleine meisjes zich al gaarne goed willen kleeden. Zou haar dat aangeboren zijn of zou dit komen omdat zij er hunne moeders steeds over hooren'spreken en er op letten hoeveel werk deze van haar klee ding maken? Hoe het zij, de jonge meisjes van heden zijn alle min of meer coquet En voor de moeders, die gaarne zien dat haar dochter tjes good gekleed gaan, ook voor de school, willen wij hier eenige modellen bespreken. Waar de kindermode vrijwel steeds een ge trouwe weerspiegeling is van de dames-mode, zoo hoeft het ons niet te bevreemden dat we ook hier de „deux", „trois"- of „quatre-pièces" aantreffen, die blijkbaar zoo onmisbaar zijn om goed gekleed te gaan. En beginnen wij dan met een „trois-pièces" ln bruin geribd fluweel. Het rokje, vertikaal geribt, wordt opgehouden door een elastiek; een jumper zonder mouwen met een rechthoe kig décolleté en horizontaal geribd en een rechte mantel, het fluweel weder volgens den draad geeneden dus vertikaal en hierop het ondergedeelte diagonaalsgewijze aangebracht Om dit practische ensemble, dat er misschien een beetje streng uit zou kunnen zien, iets op te vroolijken, verschijnt onder de jumper een blouse in rose of hemelsblauw toile de soie. En als het erg koud is neemt men flanel of kasha daarvoor in de plaats. VOOR OE HUISVROUW. Weer pauze in het gehandwerk; zoo vlak na Sinterklaas komt daar toch niets van in; maar wel wilt u, denk ik, graag Iets lekkers hebben. Daarom een paar recopten Wat denkt u van een „Schoenlapperstaart"? Een duur hapje, hoormaar lekker I U heeft noodig 100 gr. beschuit of paneermeel (10 a 12 groote beschuiten), 750 gr. zure appelen, 100 gr. suiker, 1 volle theelepel kaneel, 50 gr. boter, 8 eieren, 100 gram rozijnen en, een stuk- je sucada j Kook de appelen flink tot moes, roer er de door elkaar gemengde suiker en kaneel door- 1 heen, daarna de gestampte beschuit, de boter, eierdooiers, 'rozijnen, sucade en ten slotte het stijfgeklopte eiwit Doe dit mengsel in een geprepareerden taartvorm en bak de taart gedurende 1 a IX 1 uur in een matig warmen oven. j Laat daarna de taart bekoelen, neem ze uit den vorm en bestuif ze even vóór het opdie- j nen met poedersuiker. Onder een geprepareer- i den taartvorm versta ik een vorm met een vasten bodem of desnoods een springvorm, waarin dan eerst een dik water- en bloemr smeerseltje is gelegd om het doorleggen van het soms aanvankelijk vrij slappe deeg te I voorkomen. Smeer den vorm goed met boter in en strooi er dan wat fijn paneermeel of ge zeefde beschuit over. Dat is beter dan be- 1 strooien met bloem of poedersuiker, omdat een steviger omhulsel bij vochtig deeg meer ge- wenscht is. Zoo'n schoenlapperstaart is heerlijk als des- I sert; maar als u liever iets bij de thee heeft, dan raad ik u eigen gebakken soezen aan. Hiervoor heeft u 2X d.L. melk of water noodig, 100 gram boter, 150 gr. bloem, 4 eieren en wat zout Breng water of melk met- de boter en het zout aan de kook; strooi er dan, flink roerende, vlug de bloem in en laat dat meng sel onder voortdurend roeren even doorkoken tot het als één bal van den bodem der pan loslaat Neem nu de pan van het vuur, werk er één voor één de heele eieren door, zóó, dat er telkens wee een glad deeg ontstaat. Spuit het deeg op een goed ingesmeerd bak blik in ronde of ovale hoopjes (of als u geen spuit heeft maak er dan eenvoudig met een lepeltje van dergelijke stapeltjes van); zet het bakblik in een vrij warmen oven, lafit dien gedurende de eerste tien minuten geslo ten en controleer dan eens even de kleur van het gebak; er bestaat veel kans, dat deze om wat minder hitte viaagt; laat de soezen nu verder gaar worden dat duurt alles bij el kaar zoowat 20 minuten neem ze van het bakblik en laat ze bekoelen. U kunt ze daarna vullen met wat u maar wilt: met een beetje jam, een vla'tje, ban ketbakkers- of geslagen room of met gewono confituren. U snijdt ze daartoe aan één kant wat in en laat door de opening het vulsel naar binnen loopen; let vooral op, dat er maar weinig vulsel in komt, anders ligt de soes u te zwaar I Vóór u ze opdient, moet u de soezen met poeiersuiker bestuiven. Maar bij al die snoepjes moet wat gedron ken worden. Het meeste gebruikt men chocola-melk. Een goede verhouding is hiervoor: IX L melk of taptemelk; 75 gr. of pl.m. 0 lepels suiker, 80 gram cacaopoeder en een snuifje zout Vermeng cacaopoeder en suiker; voeg bier een gedeelte van de koude melk bij en roer alles tot een dunne, vloeibare massa. Breng het overschot van de melk met een tikje zout aan de kook, giet er dan al roeren de de aangemengde cacao bij en laat alles samen circa 5 minuten doorkoken. Ook slemp wordt graag gebruikt Hiervoor heeft u noodig XX I. melk, 60 gT. euikert 6 gr. theet 6 kruidnagelen, een stukje. pijpkaneel, desnoods nog X gr. saffZ1J H s. J tien stor nei stukje foelie en ten slotte 20 gr. Bind de kruiden met de thee ii doeksch lapje; meng de maizefvoc koude melk aan en breng de rest met de kruiden en de thee heel lafcief de kook. Voeg er nu de suiker en de maizena bij en laat de mass steeds blijft roeren, 8 a 4 minuten Neem vóór het gebruik de kruiden uit. Voor borstplaat heeft u noodig: ker, ongeveer 1 dL water, een pa un ©ssence óf ©en schöutj© koffis-extra cacaopoeder. Breng suiker en water samen a en kook zoolang in tot de laatste van den lepel valt, een draad trek suiker van het vuur en voeg er de het koffie-extract aan toe (wanne lade borstplaat maakt, moet de mot dé suiker meekoken) en roer d tot de massa ondoorschijnend en te worden. Doe haar daarna vlug natgemaakte vormen, die op den van een vel wit papier zijn gelog borstplaat dan even bekoelen en op zijn zijkant om ook van onderen gen. Als dat klaar ls, mogen de rln den afgenomen Indien u fondant-borstplaat makei u in plaats van 1 dL. water eei water en een halve dL melk nem ver! schi VOOR LEKKERBEKJE Vischschotel. IX K.Q. kabeljauw 1 flesch roode wijn 100 Or. boter (5 afgestreken eetli zout, peper gehakte peterselie 6 fijn gehakte sjalotjes 1 laurierblaadje. Verwarm roerende boter en blow langzaam steeds roerende den wijn, de kruiden bij en laat alles goed Snijd intusschen de kabeljauw in ten, voeg deze bij de saus en zamen ongeveer 1 uur stoven, schotel met schijfjes citroen en selie. Patronen van de modellen van öi kinderjurken zijn verkrijgbaar bij ri 6 Amaryllislaan, Heemstede (best De patronen voor dames kosten/ kinderen ƒ0.80. Het duurt ongevtf alvorens ze in 't bezit komen vsfl patronen aanvragen. Aan de lezeressen, die een pati** wordt beleefd verzocht, bij de schuldlgde bedrag in te sluiten, van administratie-kosten. Leest: „La Femme de Prance*, i dat zich bezig houdt met alles watj eD het huishouden der vrouw f JL»a Femme de France" volgt 1 mode maar voorziet deze. Zij is onontbeerlijk tijdschrift voor de V j Abonnement 66 francs per jaar-, Cllché's Femme de Franfl k I Bus Boaroj Paris Xfl

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 22