VROUWENRUBRIEK
MN
f I
M
h->
Dit en9omble is samengesteld uit:
een japon in cyclamen-crêpo satin waar
van het bovenlijf gevormd is uit smalle ban
den van deze stof, welke naar onderen als
losse linten op den rok vallen. Op schouder en
aan taille een bouquetje in een donkerder tint,
welke de japon opvToolijken.
Metrage 2.76 M. in 1 M.
op deze avondjapon zal men met genoe
gen een gebloemd zijden manteltje, eveneens
in cyclamenkleur, dragen, gezoomd met een
rand crêpe satin in dezelfde kleur.
Metrage 2.25 M. in 1 M.
en voor de wandeling draagt gij daarop
een violetkleurigen fluweelen mantel verwijd
door twee ingezette panneaux en met een
shawlkraag en grijzen voa
Metrage 4.26 M. in 1 M.
I
PARUS TEGEN KERSTMIS.
Het komt stellig door de veel grootere luxe In
onze kleeding; we hebben altijd zóóveel meer
r-oodig.... dan we hebben, dat het Kerstkindje
wel eens moet bijspringen. Van lippestift tot
bontmantel toe, ls niets meer „gek" op een wen-
echenlijstje, met dien verstande, dat' we rekening
bouden met de situatie van den persoon, wten we
onze wenscben kenbaar maken; met zijn beurs l
in de eerste plaats en dan hebben we ook te
bedenken in welke relatie we tot hem staan.
Kleedingstukken in het algemeen en bijoux nemen
we van onze allernaaste verwanten of van hem
cf haar, wie we met onze geheele hart toebe-
hooren, terwijl een minder intieme kennis ons
iie-fst uit discretie iets vluchtigs zendt: bloem-ïn
bonbons of parfum, om aan zijn cadeautje niet de
eigenschap van „souvenir" te geven. Vriendinnen
onder elkaar hebben natuurlijk een onbeperkte
keuze, en ook een groote intuïtie, wat de andere
r.00 èrg noodig heeft; zelfs maakt de Parijsche
viouw haar cadeautjes dikwijls zelf. Voor den
vriend of de vriendin, voor wie zij vee! werk
over heeft, breit zij een „pullover" (een trui, die
ever het hoofd gaal, of een wollen vest) of ze
u-aakt zelf een mooie lange das, waarvoor zij het
patroon vindt door een oude los te tornen; de
rijde crêpe de Chine, faille, crêpe royale
wordt schuin genomen. Zoo'n das is hetzelfde,
wrat het model betreft, voor een man als voor
«en'sportief gekleed vrouwtje. Met veel handig
beid kan men de slappe groote bloemen van
crêpe de Chine, die we 's avonds op den schou
der dragen en die onder den mantel niet kreuken
'ztlf maken, vooral het model chrysant met een
.oneindig aantal slippen, omgezoomd, smal en
naar het midden korter wordend; meeldraadjes
kan men koopen: de crêpe de Chine moet In de
bnt zijn van het toilet: een zwarte bloem _>p
zwart, grijs op grijs, etc. Nog een „handwerkje'
is een tnschje aan een recht metalen beugeltje:
van zilver, verguld, staal, etc.; het taschje is van
steeds maar over dwars Ingerimpeld fluweel
velours, chiffon en wordt, als het klaar
riet breeder dan de beugel en maar weinig langer.
Omdat we veel zwarte handschoenen en ook
zwarte schoenen dragen, is een aardig koop-
cadeau een ruime tasch van zwarte suède, aan
een beugeltje van marcasslet geplooid. En dan
fijn er natuurlijk een ontelbaar aantal tasschen
en taschjes om uit te kiezen, maar als ik u een
raad mag geven: stuur aan uw ergste vijandin
nog niet zoo'n wollen hondje met een bergplaats
in zijn lijf voor alles wat het meisje, waar
j'cllandsche liedje van vertelt, in haar taschje
I ad en wat de meisjes van nu er nog bij hebben.
Het waren hier de allerergste vrouwtjes van de
H boulevard, die zoo'n hondje meesleepten,
{1 vorig jaar.
Er wordt nu over de heele wreld en ln alle
kringen veel aan sport gedaan, maar sport blijft
betrekkelijke (typ, wsnl gr li elgenj(jk s?ö aparte
KERSTTAFEL
Het 1b leder jaar opnieuw een heerlijk en
dankbaar werkje, den Kerstdisch voor huis
genoot en gast te dekken; een smakelijk en
toch niet al te kostbaar Kerst-menu samen te
stellen ls en blijft voor de huisvrouw een
moeilijke, maar ook alweer een loonende taak!
We raadplegen kookboeken, wikken en
wegen en trachten ons te herinneren wat voor
heerlijkheden al zoo hier en daar eens bij ken
nissen opgedischt werden; we peinzen over al
de moderne hulpmiddelen, die ons op diverse
tentoonstellingen aangeprezen werden, proo
ven ln gedachte weer puddingen, compótes,
likeur, koffie enz. En verder bedenken we hoe
wij de tafel zelf, zoo gezellig mogelijk zullen
aankleeden. Want het is een belangrijk punt
Een Kerstmaal aan een tafel zonder hulst of
eenige andere versiering is nu eenmaal geen
Kerstmaal, duseen plan de campagne
gemaakt I
Ons mooi damast komt te voorschijn, ons
zilver krijgt een extra beurtje en ons kristal
werk fonkelt en glinstert al van de vóórpret,
als we er in ernstige overpeinzingen verzonken
voor staan te kijken. Ja, zoo moet het worden:
Een groote drijfscha&l in 't midden op een
rond kanten kleedje met een enkele witte
chrysant, een zestal lage glazen bonbonschaal
tjes er omheen, gevuld met heerlijke roodver-
pakte kersenbonbons, witte mint, chocolade
krakelingen, vuurroode dragées, groene vruch
tentabletten en amandelen en rozijnen. Om
ieder bakje heen een kransje van kleine tak
jes hulst met besjes, twee lage bolle glazen
vaasjes met vroege Duc van Tholtulpjes eu
twee hoogere vaasjes met mooie takjes hulst
Wat staat rood en groen toch altijd fleurig
Tafelkaartjes en menu's kan men passend
krijgen eveneens met hulst. Een takje hulst
op de borden met een paar broodstengels,
samengebonden met een rood lintje, voltooien
de versiering.
Hier volgt dan het menu, smakelijk en niet
èi te lang en zwaar.
Tomaten-Consommé.
Champignon-Omelette.
Vischschotel,
Kalfsoesters met doperwten.
Kip-Mayonnaise.
Eussische schoteL
Fruit Dessert
oei
urn
s d<
anj
laai
[ebc
ïoei
Cm'!
eto
lag
ran
lm
as'
ooi
lind
titg
[em
)ec
n 1
er
[773
Bekijken wij dit model, een deux-pièces dit
maal ent wel een beetje eig werèldsoh voor
een jong meisje I Dit is m emefaldgroen
Engelsch fluweel, wanneer u tenminste die
kleur bevalt
Een lichtgrijze laken band deelt de kleine
japon in tweeën, de ceintuur is van laken of
gemsleder, eveneens lichtgrijs,
stiksels en schuine zakken, welke
grijs gezoomd zijn, vormen de gar )ui
deze japon.
Deze stiksels zijn ook op den
mantel als garneering aangebracht,^]
revers en mouwen afgezet is met
kleeding voor noodig en meestal een Instrument
Prachtige nummers voor het verlanglijstje: ten
nisracket hockeystick, golfclubs, etc. maar
cok: een ware sport-das, in het héél groot zoo
als de gehaakte en gebreide relfblnders waren;
1 smalle deel wordt om den hals geslagen en
bet breede, 15 c.M. breed, in de opening van vest
of jasje gevouwen, na een enkele knoop. Maakt u
er maar eens één, gebreid bijv., dan wijst de
das wel aan, hoe hij moet worden gedragen.
Slobkousen, van boven omgeslagen, behooren
ook bij de sportuitrusting, sportkousen bij enkrie
takken van sport, terwijl we ln onze skischoenen
ever de kousen korte sokjes dragen, die over Je
schoenen omslaan. Tennisspeelsters hebben die
sokjes ook overgenomen, maar overal elders, op
straat vooral over de vleeschkleurige kousm
zijn ze misplaatst, zelfs dikwijls belachelijk van
kinderachtigheid. De geheele wintersport-uitrus
ting levert veel „wenschbare" kleedingstukken, tot
zelfs de echte Noorsche laarzen toe, en alle met
gummi of leer gevoerde onderdeelen: handschoe
nen etc. zijn luxueus genoeg om tot cadeaucje
te worden verheven. Golfschoenen hebben onder
de zool eenige dikke plakjes gummi, want op ge-
teele gummi-zolen glijdt men in den modder uit
Avondschoentjes van satijn, van zilverleer, van
ciêpe de Chine in de tint van de japon, door
geslikte satijnen muiltjes en laarsjes met bont
rustslofjes, rondom ook de zool van zachte
suède (mocassins) zijn even zoovele geschenken
m te geven of te wenschen.
Handschoenen komen niet alleen meer voor
't wenschenlijstje van uw hulsnaaister of keuken
meisje. Ze vormen een voornaam deel van ons
tcilet; nette schoenen, keurige handschoenen
maken het kaalste pakje chic. Van stevig leer
met kappen zijn onze ochtendhandschoenui
's middags zijn ze van dunne suède met moote
stiksels, veel wit op zwart en een randje in
oc kleur van 't stiksel bovenaan den tamelijk
langen handschoen, 's Avonds dragen we ze niet
rreer, dus mogen onze handschoenen overdag wel
wat luxueuser zijn. Ceintures van lak, met als
bijzondere sluiting een plaatje van metaal, goud-
of zilverleer, suède met metalen randjes en gespje
sigarettenkokers met meerdere afdeelingen (een
Franschman rookt de sigaretten van de „regie"
maar een dame presenteert hij uit een ander
vakje een „lucky-strike" of een „Abdullah")
sigaretten-aanstekers van metaal of bekleed met!
galuchat", langwerpige poederdoosjes, benge
lend aan een staafje, waarin het lippenstiftje,
armbanden van leer met goud (of verguld!), van
geciseleerd goud, breede met groote gekleurde
steenen, smalle ringen, armen volgeladen met
armbanden, halskettingen, lang en kort, van val
se he steenen, door kettinkjes vereenigd, zijden
kousen in de nieuwste kleur „gun-metal" (brui-
nig-lila-grijs), of erg-verbrande-beenen tint, of pre
cies de kleur van uw bont.Zijn dat geen
wenschen „te veel om op te noemen" als het
Kerstkindje in Holland komt?.
HOE KLEEDEN WIJ ONZE JONGE
MEISJES
Het is eigenaardig zooals kleine meisjes zich
al gaarne goed willen kleeden. Zou haar dat
aangeboren zijn of zou dit komen omdat zij er
hunne moeders steeds over hooren'spreken en
er op letten hoeveel werk deze van haar klee
ding maken? Hoe het zij, de jonge meisjes van
heden zijn alle min of meer coquet En voor
de moeders, die gaarne zien dat haar dochter
tjes good gekleed gaan, ook voor de school,
willen wij hier eenige modellen bespreken.
Waar de kindermode vrijwel steeds een ge
trouwe weerspiegeling is van de dames-mode,
zoo hoeft het ons niet te bevreemden dat we
ook hier de „deux", „trois"- of „quatre-pièces"
aantreffen, die blijkbaar zoo onmisbaar zijn
om goed gekleed te gaan.
En beginnen wij dan met een „trois-pièces"
ln bruin geribd fluweel. Het rokje, vertikaal
geribt, wordt opgehouden door een elastiek;
een jumper zonder mouwen met een rechthoe
kig décolleté en horizontaal geribd en een
rechte mantel, het fluweel weder volgens den
draad geeneden dus vertikaal en hierop het
ondergedeelte diagonaalsgewijze aangebracht
Om dit practische ensemble, dat er misschien
een beetje streng uit zou kunnen zien, iets op
te vroolijken, verschijnt onder de jumper een
blouse in rose of hemelsblauw toile de soie.
En als het erg koud is neemt men flanel of
kasha daarvoor in de plaats.
VOOR OE HUISVROUW.
Weer pauze in het gehandwerk; zoo vlak na
Sinterklaas komt daar toch niets van in;
maar wel wilt u, denk ik, graag Iets lekkers
hebben. Daarom een paar recopten
Wat denkt u van een „Schoenlapperstaart"?
Een duur hapje, hoormaar lekker I U heeft
noodig 100 gr. beschuit of paneermeel (10 a 12
groote beschuiten), 750 gr. zure appelen, 100
gr. suiker, 1 volle theelepel kaneel, 50 gr.
boter, 8 eieren, 100 gram rozijnen en, een stuk-
je sucada
j Kook de appelen flink tot moes, roer er de
door elkaar gemengde suiker en kaneel door-
1 heen, daarna de gestampte beschuit, de boter,
eierdooiers, 'rozijnen, sucade en ten slotte het
stijfgeklopte eiwit
Doe dit mengsel in een geprepareerden
taartvorm en bak de taart gedurende 1 a IX
1 uur in een matig warmen oven.
j Laat daarna de taart bekoelen, neem ze uit
den vorm en bestuif ze even vóór het opdie-
j nen met poedersuiker. Onder een geprepareer-
i den taartvorm versta ik een vorm met een
vasten bodem of desnoods een springvorm,
waarin dan eerst een dik water- en bloemr
smeerseltje is gelegd om het doorleggen van
het soms aanvankelijk vrij slappe deeg te
I voorkomen. Smeer den vorm goed met boter
in en strooi er dan wat fijn paneermeel of ge
zeefde beschuit over. Dat is beter dan be-
1 strooien met bloem of poedersuiker, omdat een
steviger omhulsel bij vochtig deeg meer ge-
wenscht is.
Zoo'n schoenlapperstaart is heerlijk als des-
I sert; maar als u liever iets bij de thee heeft,
dan raad ik u eigen gebakken soezen aan.
Hiervoor heeft u 2X d.L. melk of water noodig,
100 gram boter, 150 gr. bloem, 4 eieren en wat
zout Breng water of melk met- de boter en
het zout aan de kook; strooi er dan, flink
roerende, vlug de bloem in en laat dat meng
sel onder voortdurend roeren even doorkoken
tot het als één bal van den bodem der pan
loslaat Neem nu de pan van het vuur, werk
er één voor één de heele eieren door, zóó, dat
er telkens wee een glad deeg ontstaat.
Spuit het deeg op een goed ingesmeerd bak
blik in ronde of ovale hoopjes (of als u
geen spuit heeft maak er dan eenvoudig
met een lepeltje van dergelijke stapeltjes van);
zet het bakblik in een vrij warmen oven, lafit
dien gedurende de eerste tien minuten geslo
ten en controleer dan eens even de kleur van
het gebak; er bestaat veel kans, dat deze om
wat minder hitte viaagt; laat de soezen nu
verder gaar worden dat duurt alles bij el
kaar zoowat 20 minuten neem ze van het
bakblik en laat ze bekoelen.
U kunt ze daarna vullen met wat u maar
wilt: met een beetje jam, een vla'tje, ban
ketbakkers- of geslagen room of met gewono
confituren. U snijdt ze daartoe aan één kant
wat in en laat door de opening het vulsel naar
binnen loopen; let vooral op, dat er maar
weinig vulsel in komt, anders ligt de soes u
te zwaar I
Vóór u ze opdient, moet u de soezen met
poeiersuiker bestuiven.
Maar bij al die snoepjes moet wat gedron
ken worden.
Het meeste gebruikt men chocola-melk.
Een goede verhouding is hiervoor: IX L
melk of taptemelk; 75 gr. of pl.m. 0 lepels
suiker, 80 gram cacaopoeder en een snuifje
zout Vermeng cacaopoeder en suiker; voeg
bier een gedeelte van de koude melk bij en
roer alles tot een dunne, vloeibare massa.
Breng het overschot van de melk met een
tikje zout aan de kook, giet er dan al roeren
de de aangemengde cacao bij en laat alles
samen circa 5 minuten doorkoken.
Ook slemp wordt graag gebruikt
Hiervoor heeft u noodig XX I. melk, 60 gT.
euikert 6 gr. theet 6 kruidnagelen, een stukje.
pijpkaneel, desnoods nog X gr. saffZ1J
H
s. J
tien
stor
nei
stukje foelie en ten slotte 20 gr.
Bind de kruiden met de thee ii
doeksch lapje; meng de maizefvoc
koude melk aan en breng de rest
met de kruiden en de thee heel lafcief
de kook. Voeg er nu de suiker en
de maizena bij en laat de mass
steeds blijft roeren, 8 a 4 minuten
Neem vóór het gebruik de kruiden
uit.
Voor borstplaat heeft u noodig:
ker, ongeveer 1 dL water, een pa un
©ssence óf ©en schöutj© koffis-extra
cacaopoeder.
Breng suiker en water samen a
en kook zoolang in tot de laatste
van den lepel valt, een draad trek
suiker van het vuur en voeg er de
het koffie-extract aan toe (wanne
lade borstplaat maakt, moet de
mot dé suiker meekoken) en roer d
tot de massa ondoorschijnend en
te worden. Doe haar daarna vlug
natgemaakte vormen, die op den
van een vel wit papier zijn gelog
borstplaat dan even bekoelen en
op zijn zijkant om ook van onderen
gen. Als dat klaar ls, mogen de rln
den afgenomen
Indien u fondant-borstplaat makei
u in plaats van 1 dL. water eei
water en een halve dL melk nem
ver!
schi
VOOR LEKKERBEKJE
Vischschotel.
IX K.Q. kabeljauw
1 flesch roode wijn
100 Or. boter (5 afgestreken eetli
zout, peper
gehakte peterselie
6 fijn gehakte sjalotjes
1 laurierblaadje.
Verwarm roerende boter en blow
langzaam steeds roerende den wijn,
de kruiden bij en laat alles goed
Snijd intusschen de kabeljauw in
ten, voeg deze bij de saus en
zamen ongeveer 1 uur stoven,
schotel met schijfjes citroen en
selie.
Patronen van de modellen van öi
kinderjurken zijn verkrijgbaar bij ri
6 Amaryllislaan, Heemstede (best
De patronen voor dames kosten/
kinderen ƒ0.80. Het duurt ongevtf
alvorens ze in 't bezit komen vsfl
patronen aanvragen.
Aan de lezeressen, die een pati**
wordt beleefd verzocht, bij de
schuldlgde bedrag in te sluiten,
van administratie-kosten.
Leest: „La Femme de Prance*, i
dat zich bezig houdt met alles watj
eD het huishouden der vrouw f
JL»a Femme de France" volgt 1
mode maar voorziet deze. Zij is
onontbeerlijk tijdschrift voor de V j
Abonnement 66 francs per jaar-,
Cllché's Femme de Franfl
k I Bus Boaroj Paris Xfl