HMMMmmUHH I l 1 Hl li i wi na^MimiNqa E VROUWENRUBRIEK er chic is deze tailleur Iii marineblauw eoL De rok verwijdt zich van voren een holle plooi Het manteltje, dat omd Is met een grijze vos, bedekt een que van een zilvergetinte wollen stof. jtrage: 8.75 in 1 M. Een manteï in lichtgrijze duvettno, aan de zijde gekruist De volumineuze shwlkraag en de onderkant der mouwen zijn in chin chillaof eenvoudig in konijn-chin chilla. Metrage 8.25 in 1.40 M. PARIJSCHE MODENIEUWTJES. mg der Japonnen is tegenwoordig dikwijls r bewerkt dan de voorzijde: borduursels, jes, plissé's, strikken, groote plooien en in- artes, van alles treft men er op aan. vart crêpe satin valt steeds in den smaak. maakt er zeer gekleede thee- of diner- nnen mede, die, wanneer tij goed gesneden niets anders noodig hebben om effect te m. Hetgeen niet wegneemt, dat een paarlen- •r of wel een broche in gekleurde steenen >ende is om er een tintje vroolijkheid en i aan te geven. VOILES. mode van een korte voile is er reeds sinds en tijd en heeft zich zelfs vrijwel Ingebur- Maar de coquette vrouw wil afwisseling eu er nu iets nieuws op gevonden, n.1 een in den vorm van het schietgat van een trans. De blikken die daaruit geschoten j worden, zijn waarschijnlijk gevaarlijker de kanonkogels of pijlen uit de middel en voor hen op wio zij gericht rQni FflCHES DE BEAUTé. ze brengen wij niet meer op het gezicht aan. een, veel eenvoudiger ls het deze op de voile laatsenf dafir, waar men ze hebben wil: achend in een der mondhoeken of spottend ijde van het oog. En dit kan men lederen Ja elk oogenblik veranderen. En wat ver- een vrouw anders? BLAUWE EN ROSE VOSSEN. echte vrouwelijkheid kenmerkt zich door ongedlsdplincerdo charme en gehoorzamen de natnur is tè eenvoudig om haar te be i. En zoo zien wij de voorjaarsbonten op els en tailleurs in verschillende kunstmatige i: zacht rosé als van gloeiende asch, een blauw als de morgenschemering, voorts e, beige en kastanje bruin. Concurrentie van irulsveeren die, naar het zich laat aanzien, suoccs zullen hebben. SANDWICHES. s gedenkdag die wij niet voorbij mogen gaan, is die, welke binnenkort aan de is, nX de 150ste verjaardag van den wich. e deze naam ontstaan ls? rd Sandwich fras een verwoed speler. Op bepaalden dag dat hij reeds twaalf uren r den groenen tafel had doorgebracht, begon maag op vervaarlijke wijze te jeuken. Maar pel er aan te geven om aan zijn gastro- «ehe lusten te voldoen? Dat nooit. En hij !de twee sneetjes brood met vleesch er hen. Het aal hem toen wel nooit, in zijn I opgekomen zijn, dat hij een van de popu- 8 uitvindingen deed, welke ooit gedaan zijn lat men heden ten dage over de geheeie 'd nog steeds zijn naam geeft aan deze voed- versnaperingl kunnen Sandwiches met ham, roastbeef of maar in Amerika bestaat er een dergelijke ivlck-rage, dat een Beroemde restauratiechef et minderr 940 verschillende Sandwich- ten op na houdt Dat de Sandwich vooral In ika zoo populair geworden ls, vindt zijn tak in dc snelle lunches Time is money n bar in de beursbuurt heeft een dagelijksch t van niet minder dan 20.000 Sandwiches! lnaal klaargemaakt, is het nog wel noodig b# t| ïtttelteat EEN EIGENAARDIGE VERZEKERING. Er zijn tegenwoordig dansers die hun beenen verzekeren, bioscoop-artisten, die dit voor hun glimlach doen, waarom dan ook zouden de wijn proevers hun reuk- en smaakorganen niet verzeke ren? Een Engelsche maatschappij heeft dezer dagen de verzekering aangenomen van een spe- ciolen Rijnwijnproever voor een bedrag van twaalf-duizend gulden. Naar men weet Is de reuk van meer belang dan de smaak bij dergeiijKe keuringen. De voorwaarden van het contract worden niet vermeld, maar Is dit geen neuzen- geschiedenis, die ln den smaak gevallen zou zjjn bij den beroemden Cyrano? VOOR LEKKERBEKJES. Citroen Soufflé. 85 gram boter, 65 gram poedersuiker, 65 gram bloem, 5 eieren, 2-r3 citroenen, 8 d.L. room. Bereiding: Boter en bloem op een zacht vuur glad roeren, de suiker en den room toe voegen zoodat het een dikke massa wordt Van het vuur afnemen, de geraspte schil van één citroen, de eierdooiers en het stijfgeklopte eiwit met een weinig suiker vermengd, toevoegen. De massa overdoen in een met boter besmeerde cnsserolle (liefst van zilver) of in een vuurvasten schotel of papieren calsle, waarin de soufflé op tafel gebracht kan worden. Den schotel in den even plaatsen en laten souffleeren, 1520 minu ten, af en toe draaiende, maar zeer voorzichtig en den oven zoo min mogelijk openen, om het inslaan van het deeg te voorkomen. Dadelijk opdienen op een schotel bedekt met een gevouwen vingerdoekje, nadat er wat poeder suiker overheen is gestrooid. Sinaasappel Soufflé. Bereiding als citroen soufflé, maar de geraspte schil van 28 oranje-appelen of sinaasappelen er indoen. Groenten. Bij het kiezen van groente, dient rekening ge houden te worden met den tijd van het jaar, waarin do verschillende soorten verkrijgbaar zijn: Artisjokken (Fransche), December tot Mei; ld. (Hollandsche) Najaar. Asperges (Fransche) October tot Maart; idem (Hollandsche) Mei tot eind Juni. Aubergines, Aug. Sept en Oct Brussel8ch lof, November t./m. Mei. Cardons, Juli tot November. Séléri, eind Juli tot April. Champions (gekweekt) September tot Mei; id. (Hollandsche) Aug., Sept. en OcL Slopspruiten, Mei en JunL Morilles, April en MeL Tomaten (Hollandsche) Juli tot September; ld. (Buitenlandsche) het geheeie jaar. Truffels, Nov. tot Maart Leest: „La Femme de France", een tijdschrift dat zich bezig houdt met alles wat de kleeding en het huishouden der vrouw betreft. „La Femme de France" volgt niet alleen de mode maar voorziet deze. Zij is dan ook een onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw. Abonnement 65 francs per jaar. Cliché'» Femme de France, 3 Rue Rocroy Pari» X. KRONIEK VAN DEN ARTS. PAST OP VOOR DE GRIEP I De wintermaanden zijn wel gedeeltelijk voorbjj, maar de gevaarlijke koude dagen die Februari eu Maart er dikwijls op nahouden, kunnen ons nog leelijke parten spelen. „Dokter", vraagt men mij dikwijl», „wat i» nu eigenlijk wel het beste middel om geen griep te krijgen?" Niet» liever wil ik u vertellen dan dat Laten we de zaak du» een» op eenvoudige, verstan dige wijze bekijken. Wanneer het koud is, valt de griep-bacterie on» veel heviger aan, zij bevindt zich overal om on* heen. Hoe komt zij nu in on» organisme? Door de huid, door den mond en door de neusl Practisch gesproken, is het in da meeste gevallen door de neus dat wij de besmet ting oploopen. Dus, in de allereerste plaat» is het zaak om deze doorgang voor de ongewenschte gast te versperren. Nu is de binnenzijde der neu» bezet met kleine, beweeglijke haartje» die dienen om vreemde lichaampje», «tof, waterdruppeltje» beladen met microben enz. tegen te houden. Bovendien 1» het slijmige vocht dat zich daar in voortdurende circulatie bevindb zeer werkzaam, het bindt met de microben den strijd aan en komt daaruit dikwijl» als overwinnaar te voor schijn. Maar hoe raken we nu al deze onge wenschte stoffen uit den neus kwjjt? Wèl, daar 1» niet* eenvoudiger» dan dat: we snuiten onze reus. Du» flink snulten. De zakdoek, ziet daar het beste voorbehoedmiddel tegen de griep. Snuit u dikwijls! Steeds wanneer gij in een om geving komt waar veel menschen bijeen zijn, zooals ln een tramwagen, in een theater of In een café, waaronder zich altijd hoesters en nlezers bevinden, moet gij direct den neus snulten. Ik hecht niet veel waarden aan zalfjes en medicinale olie'» die men in de neus gaten smeert Hun werking is zeer twijfelachtig en zij hebben het groote tegen dat zij de goede werking van bet sUjmvocht te niet doen door itif met een vet laagje te bedekken. Dat zij wer kelijk zouden helpen, lijkt mij een overdreven \nr beelding. Er i» niets dat tegen den zakdoek op weegt en naar mijn idee is deze het eerste en stel lig ook het beste middel om een griep te voor komen. Het tweede middel I», dat gij er zorg voor moet dragen uw algemeene gezondheidstoestand zoo goed mogelijk te doen zijn. De griep is zeer laf, de sterken worden er niet door aangetast Zijn klanten zijn de gedeprimeerden, de overwerkten de zwakken. Een stevige kerel kan met een glim lach op den mond tusschen de grieppatlënten wandelen. Maar op een goede (of beter kwacjel) dag, wanneer deze mannetjesputter eens ver moeid zou zijn door een overmatigen arbeid of welken oorzaak dan ook en hap! daar heeft de griep hem te pakken. Om goed gezond te blijven, moet ge een sober en hygiënisch leven lijden. Eet goed, maar met mate, past op voor een overmatige voeding, waardoor het lichaam als het ware in een be paalde vergiftigingstoestand zou kunnen komen. En let ook op de kwaliteit van wat gij eet, vooral dat alles steeds versch is Slaapt veel. Men kan nooit te veel slapen! Te weinig slaap verslapt het lichaam. Zorgt verder voor goede lichaams beweging. Een zittend leven houdt de afscheiding van giftige afvalstoffen uit het lichaam tegen en dit is weder een nieuwe oorzaak voor een min dere Individueels weerstand. GEKLEED VOOR Onze bekoorlijke vriendinnen bezoeken de thó dansant misschien nog meer om zelf be wonderd te worden dan om naar anderen te kijken. En inderdaad zijn zij ondanks de op vallende eenvoud hunner toiletten met grooten smaak gekleed. Het eerste toonen wij u een zwart fluweelen japon waarvan het bovenlijf blouseert op de geknoopte ceintuur, terwijl de rok wijd uit4 loopt door godets. Deze laatste schijnen weer «eer ln de mode te zullen komen en men ziet THê DAN8ANT» ze meer en meer gedragen. Het vistf sneden decolleté heeft ln een der kf11 lus, welke' gegarneerd is met eeo, Strass. Metrage i 8.2Ö in 1 M. Het tweede model is to ornaa^a) groen f luweeL Deze Japon Is alen peerd. Van voren wordt deze drapé gehouden door een geep Yan marcai ik tjes. De jabot ie een volant van Metrage i 8 M. in 1 M. En tenslotte een aardige .tailleur In geruite kasha. Het rokje is verwijd door twee holle plooien en het manteltje is gegarneerd met een aantal zwarte knoopjes, en gesloten door een ceintuur waarop een groote zwarte gesp. 8.25 in 1.40 M. VOOR DE HUISVROUW. Ligt flr iele bij u thuis in de wieg? Gezellig ie dat, hè! Maar wat verdoet u er ecu tijd aan eu achtera! hebt u dan gewcteaspeuienugeu, dat u niet ijveriger bout geweest! 't is zoo begnjpèljjk, dat u gruug speelt met het kleintje en lang uaaJ zijn leuk bewegen kuut turen, maar weet u, wat u uu onderwijl eens moet doen'/ iets voor de peuter mukeu! L)an is uw geweten meteen gerust gesteld! Er bestaan b.v. alleraardigste ramrnelairs, door Moeder zelf gefabriceerd: doe in een rund karton nen d.oosje een paar steentjes of knikkers, vooral niet te zwaar-, haak nu van allerlei restautjee ge kleurde wol iwee bodems. Met één losse, ééh vaste krijgt u een goeden overtrok. De beide bodems worden door een reohten reep haakwerk verbon den; het doosje moet goed gesloten blijven, andeis vallen de steentjes er uit; dus iaat het overtrekje er strak omheen passen. Haak nu een koordje of neem een stukje lint en hang daarmee den ram- -melaar op zij van het wiegje want als zoo iets net boven baby's bolletje hangt, tuurt het kind er te veel naar en gaat staren of scheelzien, wat min der profijtelijk voor de oogjes ^s! Hebt u een poes? ik bedoel een nagemaakte of een plaatje er van? Teeken dat dan tweemaal na op een stuk laken, flanel of linnen, &tik beide stuk ken op elkander en vul het beest op met kapok. Veel kinders vinden zoo n kajte nóg echter dan een pop! U moet er dan natuurlijk met borduurzij en kraaltjes een gezicht op teekenen. U kunt er ook een kleinere editie van maken en zoo'n plaatje naknippen van zwart laken, er een rood halsbandje op hechten en 't geheel met een fijnen festonsteek als een zakje op de schort van uw dochter stikken. Trotsch, dat de kleine meisje® op zoo iets zijn! Bar. gewoon! Een zeer geliefd geschenk blijft ook steeds een paar pantoffels met ooren: heusche konijntjes/ Gebruik 85 gram witte woi; je hebt een bepaald soort wol voor deze dingen; z.g.n. bunny-wol, mork Ladyship; voorts een halve kluwen grijze wol, een paar breinaalden no. 8 en een paar zool tjes no. e. Zet 35 steken van de witte wol en brei twee en twintig toeren recht heen en recht terug; kant dan 22 steken af, ga daarna weer door recht heen en terug op de overgeblev n dertien steken. Brei zoo zes en dertig toeren; kant ze af. Brei daarna precies nog zoo'n stuk; het zijn de beide helften van uw konijn. Nu de ooren zet tien steken op van de witte wol en brei achttien toeren; daarna van elkf-n der den toer één steek aan beide einden van het werk minderen tot u geen steken meer over heeft; af karnen. Vervolgens nog zoo'n stukje breien in wit en daarna twee precies zoo van de grijze wol. Nu moet u de koriste einden van het breiwerk aan elkaar naaien; de zoom is den achte-kint van de pantoffel Naai het hreiwork aan de -zooltjes vast en ga dan met de grijze wol een «muitje.'twee oogjes en snorren op het witte kopje werken. Dat gaat er als u eeoig Idee van teekenen heeft en an ders neemt u maar een plaatje en werkt dat na. De oorern worden nu aan elkaar genaaid, d.w.z.: een grijs oor tegen een wit; dan moet u er wat fatsoen aan geven. Naait de ooren op den kop vast en uw toffeltjes zijn klaar! Denk er vooral om. dut het grijs de hinnenkmt er oorlies is. ander* wordt de kop wat eigenaardig" En nul Stóp het handwerken want de rijd 1 gaat ra el en u moet profiteerec m M sinaasappels cxm er wat van in te 061 Sinaasappelen b.v. is een tractatle dlfw en oud, man, vrouw en kind ln den a Wees zeer zorgvuldig bij de keuze m Zie good toe, dat u moede, sappige roiiEi bruikt van prima kwaliteit, want één N< tè rijpe vrucht bederft uw gansche Met Ook heeft u er een cdtroen bjj noodig. ft vruchten good schoon; haal er alle'zwti&êzf uit; droog de .vruohten met een doek. Yt' «t schil met een scherp mee in vierde pi gn vrucht zelf mag niet worden. aangeraAÜ g, een oud, scherp mes de schillen ln de <fc ljjke snippers want hoe dunner ze t, lt smakelijker wordt de Verschelde» schillen hun sinaasappelen ln lange tói als Je het een aardappel doet, maar daa, i moeilijker om de schil te schilferen. 1 I schillen in een geëmailleerde pan en W Open vervolgens de sinaasappelen en haal er zorgvuldig alle pitten uit. Doe een kom en giet er 0.6 L. 'water op. Lui weeken; dan zal het water de pectine nll hebben getrokken; en die. pectine heeft om de gelei stijf te maken. Snijd nu de partjes der vruchten fe stukjes; gebruik hier geen stalen mii' ciaal vTuohtenmesJe voor. Doe die stuk bjj de schillen. Voeg er zooveel water de vruchten geheel bedekt zijn en laat - 24 uur zoo staan. Doe daarna alles sar (6. pan. Kiea hiervoor bf) voorbeur geëmalDe want dan heeft n geen gevaar voor aarfttw Zeef het water van de pitten en doetcén! de pan. Kook alles zachtjes tot de h zijn geworden; warm wat suiker, b.v. k ,Ni wen oven of au-bain-marie, en voeg dt%n vruchten massa. Kook daarna de manneli v Zij ia klaar, zoodra ee<n klein beetje, a. schoteltje werd gedaan, in 2 minuW Uy Schuim de jam af. wanneer ze bijna »LW zorg. dat er schoone droge potjes gereed' j geheel klaar is, Is' am haar. direct nadat zij i, Laat zo koud worden en eluit de petjesi vet panier en vervolgens met perksjnd gedoopt. Patronen van de modellen van de kinderjurken zijn verkrijgbaar bij d* van ons blad Klokhuisplein 1, HaariM De patronen voor dames kosten ft kinderen f 0.80. Het duurt ongeveW I alvorens ze in het bezit komen van fa t patronen aanvragen S.vp. leeftijd op te geven bij van patronen voor kinderen. |omt f la >hlk Aan de lezeressen, die een patroofl^ wordt beleefd verzocht, bij de aanv schuldiade bedrag in te sluiten, ter' van administratie kusten. Isntw

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1928 | | pagina 24