HMMMmmUHH I l 1 Hl li i wi na^MimiNqa
E VROUWENRUBRIEK
er chic is deze tailleur Iii marineblauw
eoL De rok verwijdt zich van voren
een holle plooi Het manteltje, dat
omd Is met een grijze vos, bedekt een
que van een zilvergetinte wollen stof.
jtrage: 8.75 in 1 M.
Een manteï in lichtgrijze duvettno, aan
de zijde gekruist De volumineuze shwlkraag
en de onderkant der mouwen zijn in chin
chillaof eenvoudig in konijn-chin
chilla.
Metrage 8.25 in 1.40 M.
PARIJSCHE MODENIEUWTJES.
mg der Japonnen is tegenwoordig dikwijls
r bewerkt dan de voorzijde: borduursels,
jes, plissé's, strikken, groote plooien en in-
artes, van alles treft men er op aan.
vart crêpe satin valt steeds in den smaak.
maakt er zeer gekleede thee- of diner-
nnen mede, die, wanneer tij goed gesneden
niets anders noodig hebben om effect te
m. Hetgeen niet wegneemt, dat een paarlen-
•r of wel een broche in gekleurde steenen
>ende is om er een tintje vroolijkheid en
i aan te geven.
VOILES.
mode van een korte voile is er reeds sinds
en tijd en heeft zich zelfs vrijwel Ingebur-
Maar de coquette vrouw wil afwisseling eu
er nu iets nieuws op gevonden, n.1 een
in den vorm van het schietgat van een
trans. De blikken die daaruit geschoten
j worden, zijn waarschijnlijk gevaarlijker
de kanonkogels of pijlen uit de middel
en voor hen op wio zij gericht rQni
FflCHES DE BEAUTé.
ze brengen wij niet meer op het gezicht aan.
een, veel eenvoudiger ls het deze op de voile
laatsenf dafir, waar men ze hebben wil:
achend in een der mondhoeken of spottend
ijde van het oog. En dit kan men lederen
Ja elk oogenblik veranderen. En wat ver-
een vrouw anders?
BLAUWE EN ROSE VOSSEN.
echte vrouwelijkheid kenmerkt zich door
ongedlsdplincerdo charme en gehoorzamen
de natnur is tè eenvoudig om haar te be
i. En zoo zien wij de voorjaarsbonten op
els en tailleurs in verschillende kunstmatige
i: zacht rosé als van gloeiende asch, een
blauw als de morgenschemering, voorts
e, beige en kastanje bruin. Concurrentie van
irulsveeren die, naar het zich laat aanzien,
suoccs zullen hebben.
SANDWICHES.
s gedenkdag die wij niet voorbij mogen
gaan, is die, welke binnenkort aan de
is, nX de 150ste verjaardag van den
wich.
e deze naam ontstaan ls?
rd Sandwich fras een verwoed speler. Op
bepaalden dag dat hij reeds twaalf uren
r den groenen tafel had doorgebracht, begon
maag op vervaarlijke wijze te jeuken. Maar
pel er aan te geven om aan zijn gastro-
«ehe lusten te voldoen? Dat nooit. En hij
!de twee sneetjes brood met vleesch er
hen. Het aal hem toen wel nooit, in zijn
I opgekomen zijn, dat hij een van de popu-
8 uitvindingen deed, welke ooit gedaan zijn
lat men heden ten dage over de geheeie
'd nog steeds zijn naam geeft aan deze voed-
versnaperingl
kunnen Sandwiches met ham, roastbeef of
maar in Amerika bestaat er een dergelijke
ivlck-rage, dat een Beroemde restauratiechef
et minderr 940 verschillende Sandwich-
ten op na houdt Dat de Sandwich vooral In
ika zoo populair geworden ls, vindt zijn
tak in dc snelle lunches Time is money
n bar in de beursbuurt heeft een dagelijksch
t van niet minder dan 20.000 Sandwiches!
lnaal klaargemaakt, is het nog wel noodig
b# t| ïtttelteat
EEN EIGENAARDIGE VERZEKERING.
Er zijn tegenwoordig dansers die hun beenen
verzekeren, bioscoop-artisten, die dit voor hun
glimlach doen, waarom dan ook zouden de wijn
proevers hun reuk- en smaakorganen niet verzeke
ren? Een Engelsche maatschappij heeft dezer
dagen de verzekering aangenomen van een spe-
ciolen Rijnwijnproever voor een bedrag van
twaalf-duizend gulden. Naar men weet Is de
reuk van meer belang dan de smaak bij dergeiijKe
keuringen. De voorwaarden van het contract
worden niet vermeld, maar Is dit geen neuzen-
geschiedenis, die ln den smaak gevallen zou zjjn
bij den beroemden Cyrano?
VOOR LEKKERBEKJES.
Citroen Soufflé.
85 gram boter, 65 gram poedersuiker, 65 gram
bloem, 5 eieren, 2-r3 citroenen, 8 d.L. room.
Bereiding: Boter en bloem op een zacht
vuur glad roeren, de suiker en den room toe
voegen zoodat het een dikke massa wordt Van
het vuur afnemen, de geraspte schil van één
citroen, de eierdooiers en het stijfgeklopte eiwit
met een weinig suiker vermengd, toevoegen. De
massa overdoen in een met boter besmeerde
cnsserolle (liefst van zilver) of in een vuurvasten
schotel of papieren calsle, waarin de soufflé op
tafel gebracht kan worden. Den schotel in den
even plaatsen en laten souffleeren, 1520 minu
ten, af en toe draaiende, maar zeer voorzichtig
en den oven zoo min mogelijk openen, om het
inslaan van het deeg te voorkomen.
Dadelijk opdienen op een schotel bedekt met
een gevouwen vingerdoekje, nadat er wat poeder
suiker overheen is gestrooid.
Sinaasappel Soufflé.
Bereiding als citroen soufflé, maar de geraspte
schil van 28 oranje-appelen of sinaasappelen
er indoen.
Groenten.
Bij het kiezen van groente, dient rekening ge
houden te worden met den tijd van het jaar,
waarin do verschillende soorten verkrijgbaar zijn:
Artisjokken (Fransche), December tot Mei;
ld. (Hollandsche) Najaar.
Asperges (Fransche) October tot Maart; idem
(Hollandsche) Mei tot eind Juni.
Aubergines, Aug. Sept en Oct
Brussel8ch lof, November t./m. Mei.
Cardons, Juli tot November.
Séléri, eind Juli tot April.
Champions (gekweekt) September tot Mei; id.
(Hollandsche) Aug., Sept. en OcL
Slopspruiten, Mei en JunL
Morilles, April en MeL
Tomaten (Hollandsche) Juli tot September; ld.
(Buitenlandsche) het geheeie jaar.
Truffels, Nov. tot Maart
Leest: „La Femme de France", een tijdschrift
dat zich bezig houdt met alles wat de kleeding
en het huishouden der vrouw betreft.
„La Femme de France" volgt niet alleen de
mode maar voorziet deze. Zij is dan ook een
onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw.
Abonnement 65 francs per jaar.
Cliché'» Femme de France,
3 Rue Rocroy Pari» X.
KRONIEK VAN DEN ARTS.
PAST OP VOOR DE GRIEP I
De wintermaanden zijn wel gedeeltelijk voorbjj,
maar de gevaarlijke koude dagen die Februari eu
Maart er dikwijls op nahouden, kunnen ons nog
leelijke parten spelen. „Dokter", vraagt men mij
dikwijl», „wat i» nu eigenlijk wel het beste middel
om geen griep te krijgen?"
Niet» liever wil ik u vertellen dan dat Laten
we de zaak du» een» op eenvoudige, verstan
dige wijze bekijken. Wanneer het koud is, valt de
griep-bacterie on» veel heviger aan, zij bevindt
zich overal om on* heen. Hoe komt zij nu in on»
organisme? Door de huid, door den mond en
door de neusl Practisch gesproken, is het in da
meeste gevallen door de neus dat wij de besmet
ting oploopen.
Dus, in de allereerste plaat» is het zaak om
deze doorgang voor de ongewenschte gast te
versperren. Nu is de binnenzijde der neu» bezet
met kleine, beweeglijke haartje» die dienen om
vreemde lichaampje», «tof, waterdruppeltje»
beladen met microben enz. tegen te houden.
Bovendien 1» het slijmige vocht dat zich daar in
voortdurende circulatie bevindb zeer werkzaam,
het bindt met de microben den strijd aan en
komt daaruit dikwijl» als overwinnaar te voor
schijn. Maar hoe raken we nu al deze onge
wenschte stoffen uit den neus kwjjt? Wèl, daar
1» niet* eenvoudiger» dan dat: we snuiten onze
reus. Du» flink snulten. De zakdoek, ziet daar
het beste voorbehoedmiddel tegen de griep.
Snuit u dikwijls! Steeds wanneer gij in een om
geving komt waar veel menschen bijeen zijn,
zooals ln een tramwagen, in een theater of In
een café, waaronder zich altijd hoesters en nlezers
bevinden, moet gij direct den neus snulten.
Ik hecht niet veel waarden aan zalfjes
en medicinale olie'» die men in de neus
gaten smeert Hun werking is zeer twijfelachtig
en zij hebben het groote tegen dat zij de goede
werking van bet sUjmvocht te niet doen door
itif met een vet laagje te bedekken. Dat zij wer
kelijk zouden helpen, lijkt mij een overdreven \nr
beelding. Er i» niets dat tegen den zakdoek op
weegt en naar mijn idee is deze het eerste en stel
lig ook het beste middel om een griep te voor
komen.
Het tweede middel I», dat gij er zorg voor moet
dragen uw algemeene gezondheidstoestand zoo
goed mogelijk te doen zijn. De griep is zeer laf,
de sterken worden er niet door aangetast Zijn
klanten zijn de gedeprimeerden, de overwerkten
de zwakken. Een stevige kerel kan met een glim
lach op den mond tusschen de grieppatlënten
wandelen. Maar op een goede (of beter kwacjel)
dag, wanneer deze mannetjesputter eens ver
moeid zou zijn door een overmatigen arbeid of
welken oorzaak dan ook en hap! daar heeft
de griep hem te pakken.
Om goed gezond te blijven, moet ge een sober
en hygiënisch leven lijden. Eet goed, maar met
mate, past op voor een overmatige voeding,
waardoor het lichaam als het ware in een be
paalde vergiftigingstoestand zou kunnen komen.
En let ook op de kwaliteit van wat gij eet, vooral
dat alles steeds versch is Slaapt veel. Men kan
nooit te veel slapen! Te weinig slaap verslapt het
lichaam. Zorgt verder voor goede lichaams
beweging. Een zittend leven houdt de afscheiding
van giftige afvalstoffen uit het lichaam tegen en
dit is weder een nieuwe oorzaak voor een min
dere Individueels weerstand.
GEKLEED VOOR
Onze bekoorlijke vriendinnen bezoeken de
thó dansant misschien nog meer om zelf be
wonderd te worden dan om naar anderen te
kijken. En inderdaad zijn zij ondanks de op
vallende eenvoud hunner toiletten met grooten
smaak gekleed.
Het eerste toonen wij u een zwart fluweelen
japon waarvan het bovenlijf blouseert op de
geknoopte ceintuur, terwijl de rok wijd uit4
loopt door godets. Deze laatste schijnen weer
«eer ln de mode te zullen komen en men ziet
THê DAN8ANT»
ze meer en meer gedragen. Het vistf
sneden decolleté heeft ln een der kf11
lus, welke' gegarneerd is met eeo,
Strass.
Metrage i 8.2Ö in 1 M.
Het tweede model is to ornaa^a)
groen f luweeL Deze Japon Is alen
peerd. Van voren wordt deze drapé
gehouden door een geep Yan marcai ik
tjes. De jabot ie een volant van
Metrage i 8 M. in 1 M.
En tenslotte een aardige .tailleur In geruite
kasha. Het rokje is verwijd door twee holle
plooien en het manteltje is gegarneerd met een
aantal zwarte knoopjes, en gesloten door een
ceintuur waarop een groote zwarte gesp.
8.25 in 1.40 M.
VOOR DE HUISVROUW.
Ligt flr iele bij u thuis in de wieg? Gezellig ie
dat, hè! Maar wat verdoet u er ecu tijd aan
eu achtera! hebt u dan gewcteaspeuienugeu, dat
u niet ijveriger bout geweest! 't is zoo begnjpèljjk,
dat u gruug speelt met het kleintje en lang uaaJ
zijn leuk bewegen kuut turen, maar weet u, wat u
uu onderwijl eens moet doen'/ iets voor de peuter
mukeu! L)an is uw geweten meteen gerust gesteld!
Er bestaan b.v. alleraardigste ramrnelairs, door
Moeder zelf gefabriceerd: doe in een rund karton
nen d.oosje een paar steentjes of knikkers, vooral
niet te zwaar-, haak nu van allerlei restautjee ge
kleurde wol iwee bodems. Met één losse, ééh vaste
krijgt u een goeden overtrok. De beide bodems
worden door een reohten reep haakwerk verbon
den; het doosje moet goed gesloten blijven, andeis
vallen de steentjes er uit; dus iaat het overtrekje
er strak omheen passen. Haak nu een koordje of
neem een stukje lint en hang daarmee den ram-
-melaar op zij van het wiegje want als zoo iets net
boven baby's bolletje hangt, tuurt het kind er te
veel naar en gaat staren of scheelzien, wat min
der profijtelijk voor de oogjes ^s!
Hebt u een poes? ik bedoel een nagemaakte of
een plaatje er van? Teeken dat dan tweemaal na
op een stuk laken, flanel of linnen, &tik beide stuk
ken op elkander en vul het beest op met kapok.
Veel kinders vinden zoo n kajte nóg echter dan
een pop! U moet er dan natuurlijk met borduurzij
en kraaltjes een gezicht op teekenen. U kunt er
ook een kleinere editie van maken en zoo'n plaatje
naknippen van zwart laken, er een rood halsbandje
op hechten en 't geheel met een fijnen festonsteek
als een zakje op de schort van uw dochter stikken.
Trotsch, dat de kleine meisje® op zoo iets zijn!
Bar. gewoon!
Een zeer geliefd geschenk blijft ook steeds een
paar pantoffels met ooren: heusche konijntjes/
Gebruik 85 gram witte woi; je hebt een bepaald
soort wol voor deze dingen; z.g.n. bunny-wol,
mork Ladyship; voorts een halve kluwen grijze
wol, een paar breinaalden no. 8 en een paar zool
tjes no. e. Zet 35 steken van de witte wol en brei
twee en twintig toeren recht heen en recht terug;
kant dan 22 steken af, ga daarna weer door recht
heen en terug op de overgeblev n dertien steken.
Brei zoo zes en dertig toeren; kant ze af. Brei
daarna precies nog zoo'n stuk; het zijn de beide
helften van uw konijn.
Nu de ooren zet tien steken op van de witte
wol en brei achttien toeren; daarna van elkf-n der
den toer één steek aan beide einden van het werk
minderen tot u geen steken meer over heeft; af
karnen.
Vervolgens nog zoo'n stukje breien in wit en
daarna twee precies zoo van de grijze wol.
Nu moet u de koriste einden van het breiwerk
aan elkaar naaien; de zoom is den achte-kint van
de pantoffel Naai het hreiwork aan de -zooltjes
vast en ga dan met de grijze wol een «muitje.'twee
oogjes en snorren op het witte kopje werken. Dat
gaat er als u eeoig Idee van teekenen heeft en an
ders neemt u maar een plaatje en werkt dat na.
De oorern worden nu aan elkaar genaaid, d.w.z.:
een grijs oor tegen een wit; dan moet u er wat
fatsoen aan geven. Naait de ooren op den kop vast
en uw toffeltjes zijn klaar! Denk er vooral om. dut
het grijs de hinnenkmt er oorlies is. ander* wordt
de kop wat eigenaardig"
En nul Stóp het handwerken want de rijd 1
gaat ra el en u moet profiteerec m M
sinaasappels cxm er wat van in te 061
Sinaasappelen b.v. is een tractatle dlfw
en oud, man, vrouw en kind ln den a
Wees zeer zorgvuldig bij de keuze m
Zie good toe, dat u moede, sappige roiiEi
bruikt van prima kwaliteit, want één N<
tè rijpe vrucht bederft uw gansche Met
Ook heeft u er een cdtroen bjj noodig. ft
vruchten good schoon; haal er alle'zwti&êzf
uit; droog de .vruohten met een doek. Yt' «t
schil met een scherp mee in vierde pi gn
vrucht zelf mag niet worden. aangeraAÜ g,
een oud, scherp mes de schillen ln de <fc
ljjke snippers want hoe dunner ze t, lt
smakelijker wordt de Verschelde»
schillen hun sinaasappelen ln lange tói
als Je het een aardappel doet, maar daa,
i moeilijker om de schil te schilferen. 1
I schillen in een geëmailleerde pan en W
Open vervolgens de sinaasappelen en
haal er zorgvuldig alle pitten uit. Doe
een kom en giet er 0.6 L. 'water op. Lui
weeken; dan zal het water de pectine nll
hebben getrokken; en die. pectine heeft
om de gelei stijf te maken.
Snijd nu de partjes der vruchten fe
stukjes; gebruik hier geen stalen mii'
ciaal vTuohtenmesJe voor. Doe die stuk
bjj de schillen. Voeg er zooveel water
de vruchten geheel bedekt zijn en laat -
24 uur zoo staan. Doe daarna alles sar (6.
pan. Kiea hiervoor bf) voorbeur geëmalDe
want dan heeft n geen gevaar voor aarfttw
Zeef het water van de pitten en doetcén!
de pan. Kook alles zachtjes tot de h
zijn geworden; warm wat suiker, b.v. k ,Ni
wen oven of au-bain-marie, en voeg dt%n
vruchten massa. Kook daarna de manneli v
Zij ia klaar, zoodra ee<n klein beetje, a.
schoteltje werd gedaan, in 2 minuW Uy
Schuim de jam af. wanneer ze bijna »LW
zorg. dat er schoone droge potjes gereed'
j geheel klaar is, Is'
am
haar. direct nadat zij i,
Laat zo koud worden en eluit de petjesi
vet panier en vervolgens met perksjnd
gedoopt.
Patronen van de modellen van de
kinderjurken zijn verkrijgbaar bij d*
van ons blad Klokhuisplein 1, HaariM
De patronen voor dames kosten ft
kinderen f 0.80. Het duurt ongeveW I
alvorens ze in het bezit komen van fa t
patronen aanvragen
S.vp. leeftijd op te geven bij
van patronen voor kinderen.
|omt
f la
>hlk
Aan de lezeressen, die een patroofl^
wordt beleefd verzocht, bij de aanv
schuldiade bedrag in te sluiten, ter'
van administratie kusten. Isntw