KRONIEK VAN DEN ARTS VooO0 KEUKENGEHEIMEN. ERWTENSOEP. 1 L. spliterwten 4 L. water 1 knolselderij 2 bosjes selderij 3 bosjes prei M K.G. saucijsjes y, K.G. versch spek zout. Bereiding: De erwten wasschen, al of niet een nacht laten weeken in 4 L. wa ter, 2 uur zacht laten koken, anders gaat door overkoken veel verloren, dan de schoongemaakte en fijn gesneden groenten toevoegen, ook het spek, weer 2 uur laten koken, daarna de saucijsjes er in doen. Als regel is nu de soep na nog een uur gereed, d.w.z. gelijk gebonden zonder te dik te zijn. Men kan ook smakelijke erwtensoep maken van 1 K.G. rundvleesch of zonder vlecsch met een stuk boter er in, of door de been deren van rib te laten meekoken. HAZE PEPER. 1 haas 200 G. (2 ons) versch spek 200 G. uien 50 G. y, ons) boter 30 G. bloem 8 d.L. bouil' Ion 2 d.L. roode wijn of 1 d.L. wijnazijn. Be re id in g Den haas in nette stuk ken verdeelen, (de achterpooten elk in drie stukken, de voorpooten in twee, den rug in 46, den kop kloven, oogen en tanden er uit nemen). De boter in een stoofpan laten smelten, het spek aan dunne schijven gesneden toevoegen, al roerende zachtjes laten uitsmelten, maar vooral niet bruin laten worden. Dan het spek met een schuim spaan uit de pan nemen, en de gesneden uien toevoegen. Ook deze licht laten brui nen, dan eveneens uit het vet nemen. Nu de gezouten en gepeperde stukken haas in de pan brengen en onder voortdurend roe ren met een lepel (niet prikken met een vork) 15—20 minuten laten sauteeren. De stukken moeten nu egaal bruin van kleur zijn; zij worden met bloem bestrooid, even I omgeroerd, tot de bloem niet meer wit ziet, dan de bouillon kokend er bij gegoten, en ook wijn of azijn, vervolgens de bewaarde uien en het spek, ook hart en lever toeg. voegd, daarna de pan op een hoekje de kachel geschoven, en het vleesch 2- uur gestoofd. Voor het opdoen wordt hg bloed vermengd met een paar lepels de saus, daarna al roerend bij de overijj saus gegoten. Deze mag nu niet meer t ken, daar anders het bloed „karrelt". Voor resten haas is de bereiding geheel jJ zelfde, maar de stooftijd korter. POTAGE a LA BRETONNE. 250 G. witte boonen (gelijkstaiB met ongeveer 3 d.L.) 1 L. wal 1 uitje met ingestoken kruidna XL. melk, 6 G. zout, 5 G. suil 50 G. boter. 1 ei-dooier. 4 eetlepels croütons. Bereiding: Week de goed gewj schcn witte boonen eenige uren in de ai gegeven hoeveelheid water en breng ze d met hetzelfde water, waarin de ui a kruidnagel, aan de kook. Laat ze zacht) 2 uur koken, zoodat het vocht bijna gehi door de boonen wordt opgenomen; wrijf dan door een grove zeef en herhaal d< bewerking met een fijnere zeef, totdat d ten slotte de purée volkomen glad is. Za dat het zeven zoo vlug mogelijk in 4 werk gaat, daar de koud geworden pc zich moeilijk voor een tweeden keer a zeven; neem daarom telkens maar eend van de boonen en laat de rest nog op kachel warm blijven. Doe de purée int pan, vermeng ze, roerende, met' de ine dels aan de kook gebrachte melk, die er kleine scheutjes wordt bijgevoegd. Strooi de suiker en het zout in en breng de aan de kook, steeds roerende, om te v komen dat zich op den bodem kloc vormen. Houd daarna de soep warm dB ze dichtgedekt au bain-marie te plaats Klop het eigeel en voeg er de boter, kleine stukjes verdeeld, bij; roer daard» een paar lepels van de warme soep en 0 dan dit mengsel roerende in de pan. Sche de soep in een verwarmde soepterrine presenteer er op een afzonderlijk schaal de croütons bij, die op de bekende wijze wat boter goudbruin zijn gebakken. DE STADSLUCHT. Bewoners van eene groote stad, weet gij dat de lucht in straten en steegjes beter is dan men uit zijn reputatie zou kunnen op maken? Gij denkt waarschijnlijk dat de buitenlucht veel rijker is aan gezonde be- standdeelen dan die der steden? Welnu, dit vooroordeel kunt gij gerust ter zijde zetten. Tusschen de lucht aan het strand te Zandvoort of van de Geldersche heide en die van een stadsstraat is geen waarneembaar verschil wat zijne samen stelling betreft. Elke scheikundige zal U dit kunnen bevestigen en gij weet dat een chemische analyse geen twijfel toelaat. Ongetwijfeld zal de lucht in eene groote stad een spoortje meer zwavelwaterstof, koolzuur en wat meer stof en bacteriën be vatten, maar de hoeveelheid van deze gas sen of vaste deeltjes is te miniem dan dat zij werkelijk schadelijk zou kunnen zijn. Wat betreft de zuurstof, het voor ons leven on ontbeerlijke gas, dit is practisch in dezelfde verhouding aanwezig in stads- of buiten lucht. Dat alles heeft men gemeten, ge wogen en geanalyseerd. We komen dus tot de conclusie dat, wanneer het verblijf in de steden ongezond is, dat dit niet aan de lucht te wijten is. Maar is het leven In de groote steden ongezond? Dat bewijzen de feiten. Want de ondervinding is daar om te leeren dat het voldoende is om een her stellende of een zwakke persoon naar buiten te sturen om hem spoedig weer geheel ge zond terug te zien. i Maar hoe zit dat dan, zult gij zeggen? De reden zit hem daarin, dat in de ste den niet de lucht in de straten ongezond is, maar wel die in de vertrekken, waar hij niet genoeg ververscht wordt. Daarbij voegt zich het gemis aan natuurlijk licht, de afwezig heid van de zon wier stralen voor ons ware voorbehoedsmiddelen tegen ziektes zijn Verwarming en kunstlicht (vooral gas) brengen giftige gassen voort. En dan komt daarbij het gemis aan lichamelijke bewe ging, doordat het ons met trams en bussen en taxis veel te gemakkelijk gemaakt wordt. Zooals een Parijsche dokter het voor kort uitdrukte: „de menschen gebruiken tegen woordig alleen nog maar hun beenen om te dansen". De gevolgtrekking ligt voor de hand: Stadsbewoners, opent uwe vensters en neemt niet meer de tram voor een afstand van vijf minuten. Brengt frissche lucht in uw kamers! Maakt flinke lichaamsbewegingen! Op die manier kunt gij Uzelf in ongeveer dezelfde omstandigheden als de buiten- menschen brengen, die heusch niet een zuurstof-monopolie hebben. Ik heb een Amsterdamsche Jongedame gekend een knap meisje, maar met een teere gezond heid en die er, ondanks poeder en wat rouge toch allerslechtst uitzag. Als eenige be handeling deed ik haar beloven nooit meer een vervoermiddel haar fiets natuurlijk uitgesloten te nemen voor afstanden minder dan drie Kilometer. Zij hield woord en drie maanden later kwam ik haar in het Vondelpark tegen, ditmaal met natuurlijke frissche roode wangen. Houdt U aan dit voorbeeld ROODE NAGELS EN ROODE LIPPEN.1 Een Fransch dagblad haalde dezer dagen een artikel aan uit dezelfde krant dat in 1859 verschenen was en waarin het vol gende vreeselijke nieuwtje besproken werd: In Weenen hadden eenige dames uit de hooge wereld de stoutmoedigheid gehad in het publiek hare handschoenen uit te trek- j ken! Men had geconstateerd dat zij in een loge van de Opera gezeten, zich ontdaan hadden van hare glacés om deze eerst na .afloop der voorstelling weer aan te trekken. In Parijs kon men deze tijding bijna niet gelooven en werd zij dan ook zeer scep tisch ontvangen. Dat een elegante vrouw in het publiek met bloote handen zich toonde, leek iets onmogelijks en de Parij sche gemoederen waren er ten zeerste over opgewonden. Wij leven tegenwoordig in een andere tijd. De grootste chic voor een vrouw is wel om bloote handen te hebben, zoodat haar bloedroode nagels flink tot hun recht komen. Mogen wij eerlijk bekennen, dat wij deze roode nagels meer dan leelijk vinden? Zeker, men moet er zich over verheugen dat het steeds meer en meer ingang vindt (ook bij de mannen!) zijne handen en nagels goed te verzorgen. Dit is een teeken van bescha ving, en als wij nu lezen dat Lodewijk XV en Madame Dubarry nagels hadden als ebbenhout, is ons zooiets onbegrijpelijk. Maar de manucures hebben groot onge lijk, wanneer zij knappe vrouwen over wil len halen om zich leelijk te maken door practijken die eigenlijk beter passen bij de negerinnen uit het donkerste Afrika. Vele dames beweren wel dat over de mode nu eenmaal niet te praten valt, maar dat men haar zonder tegenstribbelen moet vol gen. Zelfs al is men het er niet mee eens. En vragen velen, waarom zouden wij geen rouge op de nagels mogen hebben en wel op de lippen? De onvoorzichtigen! Weten zij dan niets van het krantenbericht, ditmaal niet van 1859, maar van zeer recenten datum, dat vermeldt, dat Dr. Shirley Wynne, gezond- j- hèidsraad in Ncw-York aangetoond heeft,' dat het lippenrood zeer schadelijk kan zijn? Dat het bijna steeds vergiftige bestand- deelen bevat, zoodat een zoen, door zulke lippen gegeven, een direct gevaar kan op leveren En Dr. Wynne is een groot ge leerde die dergelijke dingen heusch niet zoo maar klakkeloos neerschrijft! Dat kan zijn, zult gij antwoorden. En tegelijkertijd haalt gij uit uw hand- taschje een spiegel en de bekende stift en gij schminkt U weer een beetje bij. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice ftlejuffr. L Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Den Haag. De patronen voor dames kosten f 1. die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge veer 10 dagen alvorens ze in het bezit komen van degenen die patronen aanvragen. Aan dc lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. REDACTIE. 1. Model van Camille Roger, gemaakt2. Model Marcelle Lely. Hoedjes met op-soepel vilt met een smal lint in levendig van soepel groen fluweel geincrusteerd met geslagen rand van zwart mousseline vilt. gele kleur, gerimpeld fluweel in denzelfden tint. 3. Model Jean Patou van chocoladebruin DRIE WINTERHOEDJES. *...0° 0<,O° O *'ooO° GUIRLANDES VAN PAARLEN. Dit is een zeer eenvoudig garnituur dat op het oogen- blik erg in de mode is. Uitge voerd in dik borduurwerk, 't zij wit dan wel gekleurd, zien deze guirlandes er alleraar digst uit. Onze figuren gever er eenige toepassingen van. 1. Allereerst een meisjes- •rk, in vorm gesneden en ersierd met guirlandes van vitte moesjes. 2. Een theekleedje van goudkleurig linnen, gebor duurd met guirlandes van witte moesjes. Daarbij kan men natuurlijk passende ser vetjes maken. 3. Hemd en pantalon van rose linon in een zeer een voudig, doch smaakvol model, gegarneerd met witte moes jes. Hetzelfde model in geel met blauwe moesjes. In wit met rose, in mauve met wit is aller bekoorlijkst. 4. Een kindermutsje; de bol van geplisseerd linon van voren een rand door een band geheel wit geborduurd. 5. Een kinderjurk van rose linnen, wit geborduurd. 8. Ten slotte een ouder- wetsch befje, wat steeds een alleraardigst cadeautje voor een baby is. (Alle modellen verkrijgbaar volgens bijgaand lijstje). 6. Een ensemble van wit- wollen cr een klein recht Jurkje met een kleine mantel, beide geborduurd met groene moesjes. 7. Een blouse van wit crêpe de chine, eveneens wit gebor duurd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1929 | | pagina 26