Wat moet ik ten geschenke geven?
Tiet Kerstfeest is liet feest der huiselijk
heid en der onderlinge genegenheid, en als
gevolg hiervan brengt dit feest dan ook mede
het onderling geschenken geven. Nu is-dat
iemand iets cadeau doen op zich zelf lang
niet zoo eenvoudig, als het wel lijkt. Er zijn
menschen, die bij kennissen, vrienden of
verloofden aankomen niet kostbare en dure
geschenken, waarbij zij zichzelf soms menig
genoegen en plezier hebben moeten ontzeg
gen. Nu is dat op zich wel zeer verdienste
lijk om ter grille van een goeden vriend zich
zelf te bekrimpen of to behelpen, maar van
don anderen kant hebben die dure geschen
ken ook menig nadeel. Degene immers, die
zulke kostbare geschenken ontvangt, is me
nigmaal niet weinig daaronder verlegen en
gevoelt zich, al is dit dan ook geenszins de
bedoeling, eenigermate verplicht, om bij een
worden dan kan men het best volstaan
niet het geven van neutrale geschenken zoo
als bloemen, sigaren en voor do. dames bon
bons en dergelijke. Maar meestal kunnen
wij toch wel eenigermate den smaak van
onzo vrienden kennen, en dan is de keuze
van een geschenk niet moeiiijk. Alleen zij
men erop bedacht, dat men beter een klein
smaakvol cadeau kan geven, dan voor den-
zelfden prijs een pompeus stuk, dat allo
artisticiteit en schoonheid mist.
Waarmede men wel zeer voorzichtig moet
zijn is wel het ten geschenke geven van een
boekwerk, aangezien men hiervoor wel zeer
bijzonder het karakter en den smaak van
den ontvanger moet kennen, wil men diens
juiste voorliefde in deze treffen, al zal dan
een boek wel tot een der meest intieme ge
schonken behopren. Dus in ieder geval blij-
volgenüo gelegenheid gelijkwaardig voor den
dag te komen. Hierin nu schuilt een groot
gevaar. Menigmaal gebeurt liet dan ook,
dat een echte vriendschap of goede verhou
ding hierdoor eenigermate in miscrcdiet ge
raakt, omdat de onderlinge gemeenschap
een gedwongen element kreeg. De ware toe
genegenheid zit dan ook geenszins in do
duurte van hetgeen ten geschenke wordt ge-
géven, maar veeleer in de bedoeling en den
smaak waarmede gegeven wordt.
Met pompeuze cadeaux brengt men slechts
een vriendschap, welke te snel groeit, en
daardoor nooit tot volle rijpheid komt. Klei
ne geschenken daarentegen en attenties,
welke met overleg en smaak worden geko
zen, verstevigen echter op doeltreffende wij
ze den waren baifd van vriendschap.
Zooals wij reeds zeiden is een zeer be
langrijke factor in het geven van geschen
ken de keuze, welke men in deze doet. Op
de eerste plaats bedenke men hierbij, dat
meu nooit moet uitgaan van eigen smaak
en voorliefde, maar zich steeds moet inwer
ken in het gedachten leven van den ontvan
ger, wiens verlangens men zooveel mogelijk
moet trachten te peilen. Hoe dikwijls ge
beurt het dan ook niet, dat wij geschenken
ontvangen, waarmedo wij eerlijk gezegd
geen raad weten en welke, zoo het wand
versieringen en dergelijke betreft, meestal
op een logeerkamer of in een kast terecht
komen, zeer ten ongerieve van den gever.
Zoo men onmogelijk iemands smaak of ge
voelen kan bepalen hetgeen bij echte
vrienden toch zeker niet verondersteld mag
Een kijkje in een pakkamer der
Kerstsurprises.
ven kostbare cadeaux uitgesloten, omdat
zooals het eens karakteristiek werd uitge
drukt, dure geschenken in den verlovings
tijd eindigen met een huisinrichting op af
betaling, wanneer verloofden eenmaal te
zamen den levensweg opgaan.
WAAR EEN VROUW
BELANG IN STELT
De versiering van de Kersttafel.
Een mooi versierde ontbijttafel moet het
Kerstfeest inzetten als een waar festijn. De
tafel wordt gegarneerd met rond lint. hulst
en klimopblaren. Een bijzonder aardig ef
fect wordt verkregen, wanneer men lange
reepen lint, diagonaals gewijze, zoodat zij
dus ruiten vormen, over het witte tafelkleed
spant. In plaats van lint kan men ook ree
pen rood papier gebruiken. Hier en daar
een takje hulst, en een slinger van klimop
blaren als „piece de milieu" verhoogt het
feestelijk aanzien. Voor het Kerstdiner
wordt de tafel op dezelfde wijze versierd.
Men kan haar evenwel een voller aanzien
geven door bij ieder bord een roode kaara, Bie
staande in een sinaasappol of mandarijntje, F'ei
te plaatsen. Papieren loopers en servetten
met Kerstmotieven, maken een alleraafien
digkten en feeslelijken indruk. Als de gastei
aan tafel gaan, tempert men het gewoni
lamplicht, zoodat de kamer in een vroolijl
flikkerend kaarslicht gehuld is.
Plumpudding ent
ÏOI)
aat
ul.st
Een troepje Kerstganzen, die deei zunen uitmaken van ons Kerstdiner.
Een gerecht, dat bij uitstek geschikt
voor een kersttafel en daarbij dan ook nit ord
gemist kan worden is plumpudding, waai ulst
van wij hier het recept (8 a 10 personen
laten volgen:
250 gr. bloem, 150 gr. gemalen brood, 25lgeil
gr. krenten, 450 gr. rozijnen met pit, lö
gr. niervet, 150 gr. sucade, 150 gr. snipper
half nootsmuscaat, het sap en do schil va
èèn citrodn, 5 a 6 eieren, 1 d.L. sherry, coj
nac of rhum. Wasch en droog de krente|kkei
wasch de rijzijnen en haal de pit eruit, ha.ij c
het niervet zeer fijn, snij de sucade in kleir ri b
stukjes. Vermeng alle drooge bestanddeel* mor
jnet elkaar, roer de geklopte eieren, citroei >n u
sap en cognac erdoor. Spoel een doek u[ (eg
en bestrooi hem met bloem. Bind d< ngm
doek toe, Laat do pudding minstens -jj.
uur au bain Ilarie kooken, giet d
bij het opdoen w )jan,
rhum over, steek ne
den top een tak n,is
bloeiende hulst, bren eord
do pudding brandei Kie
binnen. Men kan do hui-
pudding wel een pa r js
maanden beware [gt n
Men hangt haar d
aan een doek op jf 1(
bij gebruik kookt m ust
haar nog een pooia aj|
iu do bain Marie. t heel
fc föl
Naar heinde en verre n'orue>* ue cotnpli
menlen van den dag door de post vervoerd.