Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar fc onzr
mode-redactrice Mejnffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat 96. Den Haag.
De patronen voor dames kosten f L—
dia voor kinderen f 0.80 Bet duurt onge
veer 10 dagen alvorens ze in het bezit
Komen van degenen die patronen aanvragen
De goede tijd voor eieren breekt weer aan,
om met Paschen zijn hoogtepunt te bereiken.
Bijgaande modellen toonen eenige zeer origi-
neele idees voor eierwarmers, waarvan de uit
voering niet moeilijk is, mits de hieronder
volgende uitlegging en de schema's goed
nagevolgd worden.
Beginnen we met het haasje, figuur 2. Dit
is uitgevoerd in beige nubienne, gevoerd met
wit flanel en bestaat uit vier deelen, bene
vens de pooten en de ooren. De patroon voor
de voorzijde wordt aangegeven door het
schema B tot aan den stippellijn, de rugzijde
wordt aangegeven door het geheele schema B
De zijkanten C zijn bovenaan tezamen ge
voegd om den kop te vormen, deze is eenigs-
zins met watten of kapok opgevuld om er
den goeden vorm aan te geven. De pooten
en de ooren worden vastgemaakt in kleine
gleufjes, de pooten zijn eveneens wat gevuld.
Een klein wit kwastje dient als staart, ter
wijl eenige lange paardenharen den snor
moeten voorstellen.
De eend figuur 3 wordt geheel op
dezelfde wijze gemaakt, alleen de kop is
anders, n.1. schema D. Maar voor de verschil
lende declcn van het patroon samen te ver
binden, brengt men er kleine stukjes van
glanzend borduurkatoen op aan. Vervolgens
komen de vleugels en de snavel aan de beurt,
de oogen worden verkregen met 2 glas-
paarlen. Voor dezen eierwarmer neme men
bijv. geel nubienne.
Om tenslotte het kleine poppetje (fig. 1)
uit te voeren, voegt men allereerst vier deelen
in laken, volgens schema B tezamen (tot
aan den stippellijn). Vervolgens Wordt daar
op het hoofdje bevestigd, dat uit een met
watten volgestopte stof gemaakt is. De
haren zijn van wol of kunstzijde. Met ge-
fronsde lintjes wordt vervolgens dit model
voltooid.
IIANDSCHOENEN BIJ AVOND-TOILETTEN.
Sinds korten tijd ziet men bij avondtoilet
ten weder handschoenen dragen. Het mode
huis Patou lanceert nu gekleurde hand
schoenen in peau de suède, passend gekozen
bij den Japon. Tegelijkertijd behooren daarbij
kleine handtaschjes, eveneens in peau de
suède uitgevoerd, waardoor een chic ensemble
■verkregen wordt. I
LAATSTE GROET.
(Bij de teraardebestelling
te Arnhem van Zr. K.)
In het schemerstille woud,
Staan ded boomen floersomrouwd
Door de twijgen, hoog en dicht
Valt het bleeke avondlicht
Door de takken kijkt van ver,
Vriendelijk lichtend, d'avondster
Door de blad'ren ruischt de wind
„Wel te rusten, lieve kind l"
In de boomen suist het zacht
„Rust in vrede goeden nacht
H. H. de B. L.
VISCHGERECHTEN.
Filets met tarbot met sauce Hollandaise.
Een kleine Tarbot, 100 gram boter, peper,
zout, citroensap, 25 gram bloem, 2i/2 d.L.
melk, i d.L. heldere bouillon, 1 eierdooier.
Bereiding Kijk goed na of de Tarbot
versch is de oogen moeten bol staan, de
kiewen helder rood zijn, het vleesch stevig,
veerkrachtig zijn.
Wasch de tarbot in ruim water, zie na
of ze goed schoongemaakt is en kook ze in
kokend, sterk gezouten water. (Proef vooral
dit water, 't geen brem zout moet zijn te
flauwe visch is niet lekker en de smaak is
niet te herstellen door er later zout aan toe
te voegen) De visch is gaar, wanneer bij
het trekken aan een stukje vin deze ge
makkelijk loslaat. Verdeel het vleesch snel
(anders wordt de visch koud) met een mes
of vouwbeen in filets, neem ze van de graat
en schik ze op een warmen schotel. Zorg, dat
de saus dan klaar is De saus Smelt 50
gram van de boter, voeg de bloem toe, roer
dit goed, maar laat het niet bruin worden;
voeg wat melk toe, laat dit dan koken, roer
het glad, ga zoo voort tot een mooie gladde
saus verkregen is en laat deze 5 minuten
doorkoken. Vermeng de eierdooier met pe
per. zout en de bouillon voeg hierbij voor
zichtig wat van den saus, doe de eimassa
vervolgens bij de rest der saus en laat deze
roerende even doorkoken. Neem de saus
van het vuur en klop er, snel na elkaar
de rest der boter in kleine klontjes door
de saus wordt hierdoor fluweelig. Denk er
om, dat de boter niet smelt ze zou dan een
vette laag op de saus vormen. Voeg citroen
sap naar smaak toe.
Zoutevisch met gekruide saus.
1 K.G. Zoutevisch; 60 gram boter 1 uitje;
1 lepel tomatenpurée; 1 lepel bloem; 1 pitje
.knoflook; 1 lepel gehakte Peterselie; 1 lau
rierblad, iets thym, Cayennepeper, 1 dessert
lepel citroensaus.
Bereiding Laat de zoutevisch minstens
24 uur in frisch water uittrekken ver-
versch dit water eenige malen. Zet de visch
met koud 'water en een halve lepel citroen
sap op, verwarm haar heel langzaam 25 a
30 minuten en laat haar heel zachtjes ko
ken Fruit voor de saus het fijn gesnipperde
uitje een tijdje in de helft der boter, voeg
vervolgens de bloem toe en laat deze heel
!ich* m'v-ripr) Voeg langzamerhand
steeds roerende y% L. vischwater toe en
de saus 5 minuten doorkoken, nadat de
matenpuréc en de kruiden er aan toe
voegd zijn. Klop er vervolgens de rest
boter in kleine kluitjes verdeeld door. I
de visch in een vuurvasten schotel, oi
giet haar met de saus, strooi er een i
laagje gestampte beschuit over, leg hier
daar een klein kluitje boter en laat er
den oven een lichtbruin korstje opkomei
Noorsche vischbeignets.
1 Bot of schol van pl.m. 500 gram; 1 e
lepel slaolie; eetlepel azijn, peper, zo
Voor de pate a frire 60 gram bloem; i
zout, pl.m. t/2 d.L. water; yK eetlepel slao
d.L. bier," eiwit.
Bereiding Verdeel de visch in filets
snijd die in gelijke stukken van 5 a 6 c
lengte en breedte laat ze een paar uur o
rineeren in het mengsel van olie, azijn,
per en zout, dat er van tijd tot tijd over hi
gelepeld moet worden Vermeng voor de p
a frire het tarwemeel met het zout
zooveel water- als er juist in verwerkt 1
worden d.i. ongeveer i/2 d.L.; voeg er
de slaolie bij en verdun het deeg met
geveer yx d.L. bier, n.1. zóóveel dat het d
bij het opscheppen den lepel blijft bedekl
en zwaar naar beneden vloeit.
Meng er tenslotte luchtig het stijfgeslaj
eiwit door. Dompel de gemarineerde stukl
visch in de pate a frire en bak ze dan
dampend frituurvet, gaar en lichtbn
Laat ze op grauw papier uitlekken en sc
ze op een schotel, die met een vingerdoe
is bedekt. Versier de schotel met in fritu
vet gebakken peterselietakjes en present
de beignets bijwijze van croquetjes.
ANIRAHTA
DE REGEERING VAN HET COLLIER
De regeering van het collier is gekoq
en zal misschien lang duren. Want de teg
woordige mode bezit zoo weinig garneerin
of andere versiersels, dat eenige Parijs
kleermakers met juweliers samenwerken
aan de avondjaponnen passende byoux
geven. Niet iedereen kan zich een dergeli
luxe veroorloven. Maar elke vrouw die smi
heeft, weet toch wel een goede keuze te d
onder de tallooze artistieke imitaties die e
voor weinig geld koopen kan.
Bij sportkleeding draagt men een col!
gemaakt van exotische houtsoorten of 1
holle metalen figuren.
Voor de middagkleeding draagt men i
liers van imitatie koraal, van bloemetjes
mat kristal, van Egyptische teekeningec
turkoois of jade.
Voor de avondjaponnen of lange midd
japonnen met weinig garneering zijn vo;
de sautoirs zeer gezocht gemaakt j
kristal, van vulkanisch gesteente, van
wit kristal met vurige bijtinten, van aga:
Dit alles is een kwestie van harmonie. V
beschouwd past bij iedere vrouw slechts i
bepaald collier. Het collier moet bij
gezicht passen, zoo bijv. bij een rond gezi
een collier dat dit schijnbaar langer ma1
Een collier moet zeer zeker bijdragen
de fchoonheid eener vrouw, maar het n
nooit, op den voorgrond treden. Men n
het gezicht mooier vinden dan het collie!
deze beide moeten wederkeerig eikaars
-f>orir'fr v^rhoogen.
4an de lezeressen die een patroon bestel
en, wordt beleefd verzocht bij de aanvrag<
iet verschuldigde bedrag in te sluiten, tv
oorkoming van administratiekosten
REDACTIE i
EIERWARMERS
ONZE PATRONEN.
Voor de practische japonnetjes is wollen
jersey een zeer solide stof Neemt deze in een
goede kwaliteit; dan blijft de japon steeds
goed zitten. Een dergelijke japon kan dienst
doen voor morgenwandeling, maar even zoo
goed voor kantoor. Er bestaan alleraardigste
kleuren in deze stof, maar het nuttigste zijn
klassieke tinten als blauw, groen en rood.
Zeer weinig garneering Intusschen is het
zeer aardig wanneer men de japon met wat
lingerie opvroolijkt; linon, piqué, of zelfs
crêpe de chine. Het model dat we hier geven
heeft juist een kraag en een plastron van wit
toile de soie. De japon is van rood wollen
jersey gegarneerd met zilverkleurige metalen
knoopen. Holle plooien geven de noodige
wijdte aan den rok. De ceintuur, aan de
taille geplaatst, is van dezelfde stof. Voor
haar, die van geribt fluweel houden, laat zich
het japonnetje ook zeer goed daaruit maken
1. Hier is de japon gegarneerd met eei
shawl. Om de armen een schouderstuk. He'
décolleté is rechthoekig. Aan de linkerzijd'
knoopgarneering, eveneens van wollen jerse-
of van been.
2 Is opgevroolijkt door een groot plastror
Aan de taille is de japon met kleine vouwtje.'
ingenomen, de rok is in vorm gesneden Ooi-
de polsen zijn voorzien van lingerie.
3. Is gegarneerd met nervures, de voorzijde
van den rok is in vorm gesneden. Het is
raadzaam geen zoom aan den onderkant var
de japon aan te brengen. Er wordt beter
gezoomd met een biais van den stof, aar.
weerszijden er tegengezoómd, dit voorkom*
uitrafelen.
4. Ook hier treft men nervures en ingezettr
stukken aan. Aan het décolleté een weinii
lingerie, plat aangebracht. De voorzijde van
den rok is in vorm gesneden.
5. Is gemaakt uit twee tinten jersey, een
lichtere tint voor den halsdoek, die intus
schen ook gemaakt kan worden uit crêpe dc
chine in de tint van het wollen jersey. Aar
het middel een geïncrusteerde ceintuur. Aan
de voorzijde van den rok een breede holle
plooi.
6 Tenslotte een genre „robe-manteau"
Aan de voorzijde een rij metalen knoopen.
Fluweelen biais aan het décolleté en aan de
polsen De rok is een weinig in vorm
gesneden.
EEN JAPON VAN WOLLEN JERSEY.