Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar fc onzr mode-redactrice Mejnffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96. Den Haag. De patronen voor dames kosten f L— dia voor kinderen f 0.80 Bet duurt onge veer 10 dagen alvorens ze in het bezit Komen van degenen die patronen aanvragen De goede tijd voor eieren breekt weer aan, om met Paschen zijn hoogtepunt te bereiken. Bijgaande modellen toonen eenige zeer origi- neele idees voor eierwarmers, waarvan de uit voering niet moeilijk is, mits de hieronder volgende uitlegging en de schema's goed nagevolgd worden. Beginnen we met het haasje, figuur 2. Dit is uitgevoerd in beige nubienne, gevoerd met wit flanel en bestaat uit vier deelen, bene vens de pooten en de ooren. De patroon voor de voorzijde wordt aangegeven door het schema B tot aan den stippellijn, de rugzijde wordt aangegeven door het geheele schema B De zijkanten C zijn bovenaan tezamen ge voegd om den kop te vormen, deze is eenigs- zins met watten of kapok opgevuld om er den goeden vorm aan te geven. De pooten en de ooren worden vastgemaakt in kleine gleufjes, de pooten zijn eveneens wat gevuld. Een klein wit kwastje dient als staart, ter wijl eenige lange paardenharen den snor moeten voorstellen. De eend figuur 3 wordt geheel op dezelfde wijze gemaakt, alleen de kop is anders, n.1. schema D. Maar voor de verschil lende declcn van het patroon samen te ver binden, brengt men er kleine stukjes van glanzend borduurkatoen op aan. Vervolgens komen de vleugels en de snavel aan de beurt, de oogen worden verkregen met 2 glas- paarlen. Voor dezen eierwarmer neme men bijv. geel nubienne. Om tenslotte het kleine poppetje (fig. 1) uit te voeren, voegt men allereerst vier deelen in laken, volgens schema B tezamen (tot aan den stippellijn). Vervolgens Wordt daar op het hoofdje bevestigd, dat uit een met watten volgestopte stof gemaakt is. De haren zijn van wol of kunstzijde. Met ge- fronsde lintjes wordt vervolgens dit model voltooid. IIANDSCHOENEN BIJ AVOND-TOILETTEN. Sinds korten tijd ziet men bij avondtoilet ten weder handschoenen dragen. Het mode huis Patou lanceert nu gekleurde hand schoenen in peau de suède, passend gekozen bij den Japon. Tegelijkertijd behooren daarbij kleine handtaschjes, eveneens in peau de suède uitgevoerd, waardoor een chic ensemble ■verkregen wordt. I LAATSTE GROET. (Bij de teraardebestelling te Arnhem van Zr. K.) In het schemerstille woud, Staan ded boomen floersomrouwd Door de twijgen, hoog en dicht Valt het bleeke avondlicht Door de takken kijkt van ver, Vriendelijk lichtend, d'avondster Door de blad'ren ruischt de wind „Wel te rusten, lieve kind l" In de boomen suist het zacht „Rust in vrede goeden nacht H. H. de B. L. VISCHGERECHTEN. Filets met tarbot met sauce Hollandaise. Een kleine Tarbot, 100 gram boter, peper, zout, citroensap, 25 gram bloem, 2i/2 d.L. melk, i d.L. heldere bouillon, 1 eierdooier. Bereiding Kijk goed na of de Tarbot versch is de oogen moeten bol staan, de kiewen helder rood zijn, het vleesch stevig, veerkrachtig zijn. Wasch de tarbot in ruim water, zie na of ze goed schoongemaakt is en kook ze in kokend, sterk gezouten water. (Proef vooral dit water, 't geen brem zout moet zijn te flauwe visch is niet lekker en de smaak is niet te herstellen door er later zout aan toe te voegen) De visch is gaar, wanneer bij het trekken aan een stukje vin deze ge makkelijk loslaat. Verdeel het vleesch snel (anders wordt de visch koud) met een mes of vouwbeen in filets, neem ze van de graat en schik ze op een warmen schotel. Zorg, dat de saus dan klaar is De saus Smelt 50 gram van de boter, voeg de bloem toe, roer dit goed, maar laat het niet bruin worden; voeg wat melk toe, laat dit dan koken, roer het glad, ga zoo voort tot een mooie gladde saus verkregen is en laat deze 5 minuten doorkoken. Vermeng de eierdooier met pe per. zout en de bouillon voeg hierbij voor zichtig wat van den saus, doe de eimassa vervolgens bij de rest der saus en laat deze roerende even doorkoken. Neem de saus van het vuur en klop er, snel na elkaar de rest der boter in kleine klontjes door de saus wordt hierdoor fluweelig. Denk er om, dat de boter niet smelt ze zou dan een vette laag op de saus vormen. Voeg citroen sap naar smaak toe. Zoutevisch met gekruide saus. 1 K.G. Zoutevisch; 60 gram boter 1 uitje; 1 lepel tomatenpurée; 1 lepel bloem; 1 pitje .knoflook; 1 lepel gehakte Peterselie; 1 lau rierblad, iets thym, Cayennepeper, 1 dessert lepel citroensaus. Bereiding Laat de zoutevisch minstens 24 uur in frisch water uittrekken ver- versch dit water eenige malen. Zet de visch met koud 'water en een halve lepel citroen sap op, verwarm haar heel langzaam 25 a 30 minuten en laat haar heel zachtjes ko ken Fruit voor de saus het fijn gesnipperde uitje een tijdje in de helft der boter, voeg vervolgens de bloem toe en laat deze heel !ich* m'v-ripr) Voeg langzamerhand steeds roerende y% L. vischwater toe en de saus 5 minuten doorkoken, nadat de matenpuréc en de kruiden er aan toe voegd zijn. Klop er vervolgens de rest boter in kleine kluitjes verdeeld door. I de visch in een vuurvasten schotel, oi giet haar met de saus, strooi er een i laagje gestampte beschuit over, leg hier daar een klein kluitje boter en laat er den oven een lichtbruin korstje opkomei Noorsche vischbeignets. 1 Bot of schol van pl.m. 500 gram; 1 e lepel slaolie; eetlepel azijn, peper, zo Voor de pate a frire 60 gram bloem; i zout, pl.m. t/2 d.L. water; yK eetlepel slao d.L. bier," eiwit. Bereiding Verdeel de visch in filets snijd die in gelijke stukken van 5 a 6 c lengte en breedte laat ze een paar uur o rineeren in het mengsel van olie, azijn, per en zout, dat er van tijd tot tijd over hi gelepeld moet worden Vermeng voor de p a frire het tarwemeel met het zout zooveel water- als er juist in verwerkt 1 worden d.i. ongeveer i/2 d.L.; voeg er de slaolie bij en verdun het deeg met geveer yx d.L. bier, n.1. zóóveel dat het d bij het opscheppen den lepel blijft bedekl en zwaar naar beneden vloeit. Meng er tenslotte luchtig het stijfgeslaj eiwit door. Dompel de gemarineerde stukl visch in de pate a frire en bak ze dan dampend frituurvet, gaar en lichtbn Laat ze op grauw papier uitlekken en sc ze op een schotel, die met een vingerdoe is bedekt. Versier de schotel met in fritu vet gebakken peterselietakjes en present de beignets bijwijze van croquetjes. ANIRAHTA DE REGEERING VAN HET COLLIER De regeering van het collier is gekoq en zal misschien lang duren. Want de teg woordige mode bezit zoo weinig garneerin of andere versiersels, dat eenige Parijs kleermakers met juweliers samenwerken aan de avondjaponnen passende byoux geven. Niet iedereen kan zich een dergeli luxe veroorloven. Maar elke vrouw die smi heeft, weet toch wel een goede keuze te d onder de tallooze artistieke imitaties die e voor weinig geld koopen kan. Bij sportkleeding draagt men een col! gemaakt van exotische houtsoorten of 1 holle metalen figuren. Voor de middagkleeding draagt men i liers van imitatie koraal, van bloemetjes mat kristal, van Egyptische teekeningec turkoois of jade. Voor de avondjaponnen of lange midd japonnen met weinig garneering zijn vo; de sautoirs zeer gezocht gemaakt j kristal, van vulkanisch gesteente, van wit kristal met vurige bijtinten, van aga: Dit alles is een kwestie van harmonie. V beschouwd past bij iedere vrouw slechts i bepaald collier. Het collier moet bij gezicht passen, zoo bijv. bij een rond gezi een collier dat dit schijnbaar langer ma1 Een collier moet zeer zeker bijdragen de fchoonheid eener vrouw, maar het n nooit, op den voorgrond treden. Men n het gezicht mooier vinden dan het collie! deze beide moeten wederkeerig eikaars -f>orir'fr v^rhoogen. 4an de lezeressen die een patroon bestel en, wordt beleefd verzocht bij de aanvrag< iet verschuldigde bedrag in te sluiten, tv oorkoming van administratiekosten REDACTIE i EIERWARMERS ONZE PATRONEN. Voor de practische japonnetjes is wollen jersey een zeer solide stof Neemt deze in een goede kwaliteit; dan blijft de japon steeds goed zitten. Een dergelijke japon kan dienst doen voor morgenwandeling, maar even zoo goed voor kantoor. Er bestaan alleraardigste kleuren in deze stof, maar het nuttigste zijn klassieke tinten als blauw, groen en rood. Zeer weinig garneering Intusschen is het zeer aardig wanneer men de japon met wat lingerie opvroolijkt; linon, piqué, of zelfs crêpe de chine. Het model dat we hier geven heeft juist een kraag en een plastron van wit toile de soie. De japon is van rood wollen jersey gegarneerd met zilverkleurige metalen knoopen. Holle plooien geven de noodige wijdte aan den rok. De ceintuur, aan de taille geplaatst, is van dezelfde stof. Voor haar, die van geribt fluweel houden, laat zich het japonnetje ook zeer goed daaruit maken 1. Hier is de japon gegarneerd met eei shawl. Om de armen een schouderstuk. He' décolleté is rechthoekig. Aan de linkerzijd' knoopgarneering, eveneens van wollen jerse- of van been. 2 Is opgevroolijkt door een groot plastror Aan de taille is de japon met kleine vouwtje.' ingenomen, de rok is in vorm gesneden Ooi- de polsen zijn voorzien van lingerie. 3. Is gegarneerd met nervures, de voorzijde van den rok is in vorm gesneden. Het is raadzaam geen zoom aan den onderkant var de japon aan te brengen. Er wordt beter gezoomd met een biais van den stof, aar. weerszijden er tegengezoómd, dit voorkom* uitrafelen. 4. Ook hier treft men nervures en ingezettr stukken aan. Aan het décolleté een weinii lingerie, plat aangebracht. De voorzijde van den rok is in vorm gesneden. 5. Is gemaakt uit twee tinten jersey, een lichtere tint voor den halsdoek, die intus schen ook gemaakt kan worden uit crêpe dc chine in de tint van het wollen jersey. Aar het middel een geïncrusteerde ceintuur. Aan de voorzijde van den rok een breede holle plooi. 6 Tenslotte een genre „robe-manteau" Aan de voorzijde een rij metalen knoopen. Fluweelen biais aan het décolleté en aan de polsen De rok is een weinig in vorm gesneden. EEN JAPON VAN WOLLEN JERSEY.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 16