VOORJAARSKLEEDING
WIT-ZWART.
Deze eigenaardige en toch eenvoudige gesp
in wit-zwart, maakt een aardig effect als
afsluiting van de ceintuur, die volgens mode
voorschrift, den veel hoogeren taillelijn aan
geeft. Wat dunkt u, zou zoo'n gespje niet
heel best zelf te maken zijn Hebt u een
idee hoe het te fabriceeren
1) Japon van bruinrood crêpe rcfmain.
Aan de taille bevindt zich een groote gein-
erusteerede strik vanwaaruit ronde plooien
beginnen welke de noodige ruimte aan den
rok geven. Kraag en polsen van rose crêpe.
Benoodigd 3 M. 50 in 1 M. 40 breed.
2) Japon van oud-blauw wollen crêpe.
Aan den rok ter weerszijden een groote hol
le plooi. Aan beide zijden een zak.
Kraag en polsgarneering van ivoorkleurig
crêpe de chine.
Benoodigd 3 M. 50 in 1 M. 40 breed.
3) Een robe-tailleur van beige marocain,
opgelicht door een plastron, een kraag en
polsmouwen van wit crêpe de chine Jour
bewerkt. De rok verkrijgt de noodige ruimte
door 2 holle plooien aan de voorzijde.
Benoodigd 3 M. 25 in 1 M. 40 breed.
4) Japon van zwart crêpe Marocain. Ook
hier geven holle plooien, van de taille uit
gaande, de noodige ruimte aan den rok. De
kraag van rose crêpe de chine is zeer on
symmetrisch geknipt.
Benoodigd 3 M. 75 in 1 M. 40 breed.
HOE MOET MEN EEN PATROON
ZELF KNIPPEN
Ie UITGAVE.
Nu zullen we maar eerst beginnen met
het knippen van bovengoed voor meisjes
(van vijf jaar tot verder iedere leeftijd) en
ouderen. Beneden de 5 Jaar vervallen we In
een ander grondpatroon, wat u ook geleerd
zal worden.
Om tot het knippen van allerlei modellen
over te gaan, zullen we eerst een grondpa
troon teekenen
Het woord grondpatroon zegt ons al pre
cies wat wij hiermee bedoelen, het ls de
grond waar alle modellen op geteekend
worden. We weten allemaal wel als we be
ginnen met teekenen, we daarvoor maten
noodig hebben.
Hier volgt de omschrijving van de te ne
men matert, die wij u aanraden ook in het
schrift te schrijven, dan blijft het een blij
vend bezit.
Wij hebben 6 maten te nemen, die luiden
als volgt
le Bovenwijdte We nemen de centimeter,
liggen die over het breedste gedeelte van de
rug onder de armen door over het breed
ste gedeelte van de borst.
2e. Voorbreedte Dit is de maat die we
meten 6 c.M beneden het halskuiltje van
armsgat tot armgat.
3e. Rugbreedte: Deze maat wordt geme
ten 10 «M. beneden het hoogste halsknob
beltje, ook van armsgat tot armsgat.
4e. Schouderbreedte Gemeten van het
hoogste schouderpunt tot waar de mouw in
gezet wordt.
5e. Armsgatdiepte Deze maat is voor ve
len moeilijk te nemen, maar als u precies de
methode opvolgt die wij u geven levert het
geen moeilijkheden. Leg een liniaaltje on
der uw arm, dan weet u precies hoe diep
u het armsgat hebben wil en meet dan van
af het laagste schouderpunt op de voor
kant in rechte richting naar beneden tot
de centimeter aan het liniaaltje komt.
6e. Zijlengte Een grondpatroon maken
we maar tot in het middel, dan kunnen we
later de patronen zoo lang en zoo kort ma
ken naar eigen verkiezing.
De zij lengte meten we daarom van onder
de arm tot in het middel.
In de 2e uitgave gaan we over tot het
teekenen van het grondpatroon.
WEEK-MENU.
Zondag: Tomatensoep, Nierbroodjes,
Kalfsfricandeau, Schorseneeren, Aardappe
len, warme Kabinetpudding met schuim
saus.
Maandag: Koud Kalfsvleesch, Bruss.
lof. Aardappelen. Wentelteefjes
Dinsdag: Groentesoep, Runderlappen
Roode kool. Aardappelen, vruchten.
Woensdag: Haché (van de resten
runderlappen) Bieten, Aardappelen. Water-
grueL
Donderdag: Varkenskarbonade, Sa-
voye kool, Aardappelen, Cltroenrfjst met vla.
V r ij d a g Garnalen omelette, witte boo-
nen met zure saus, Aardappelen, Vruchten.
Zaterdag: Witte boonensoep, Stamp
pot van zuurkool met spek, Vruchten.
WARME KABINETPUDDING.
100 Gram zachte biscuits, 75 gram bitter
koekjes, 50 gram krenten, 50 gram sultanen,
20 gram oranje snippers, geraspte citroen
schil, 2 di. melk, 30 gram suiker, 3 eieren
Bereiding: Smeer een vorm in met
boter en schik de biscuits, die zoonoodig aan
de zijkanten afgesneden zijn, langs den
kant. Wasch de.krenten en sultanen en leg
ze - met de gesneden snippers laag om laag
met de bitterkoekjes in den vorm. Zorg, dat
de onderste en bovenste laag uit krenten en
sultanen bestaat.
Klop de eieren met de suiker en de ge
raspte citroenschil en voeg de melk toe.
Dek den bovenkant van de pudding af met
een laag stukjes biscuits, zoodat het opper
vlak gelijk wordt en giet het sausje er in
het midden in Kook de pudding li/2 a 2
uur au bain Marie (in een pan met kokend
water en geef er een schuimsaus bij.
Aromatische (geurige) saus (Schuimsaus).
2 eieren. 2 dooiers, 60 gram basterdsuiker.
2 d.L geurig aftreksel van een stukje pijp
kaneel, V2 citroenschil (zonder wit er aan),
4 kruidnagelen op water, sap van 1 citroen.
Bereiding: Laat in 2i/2 d.L. water de
kruiden geruimen tijd trekken. Klop in een
gaaf pannetje de heele eieren met de dooi
ers en de suiker gedurende 5 minuten. Voeg
roerende het citroensap en het gezeefde
geurig aftreksel der krulden toe en laat. on
der flink kloppen de saus op het vuur bin
den. De saus mag niet koken.
N.B. Inplaats van 2 d.L. geurig aftreksel.
Denkt u er eens over, de volgende week,
vertel ik u dan hoe ik het mij voorstelde.
Misschien hebt u het dan reeds gemaakt
véél beter dan ik het zelf kan uitdenken.
Ik dacht aan twee manieren, en u
kan men ook 2 d.L. Rijnwijn of bessenwijn
nemen.
GARNALEN OMELETTE. (2 pers.)
2 Eieren, i/2 ons garnalen, 1 afgestreken
eetlepel bloem, iets boter pl.m. 1 d.L. melk,
peper, zout, fijngehakte peterselie.
Bereiding: Roer een saus van iets
boter, bloem en melk en laat deze 5 minuten
doorkoken. Doe de gewasschen en uitgelekte
garnalen er bij, de fijngehakte peterselie,
maak de saus op smaak af en houd haar
warm, doch laat haar niet koken. (Indien
de garnalen te zout zijn, laat ze dan even
staan in water en melk of alleen melk).
Roer de eierdooiers met wat zout dik; klop
het eiwit'zeer stijf en vermeng dit luchtig
met de dooiers. Laat wat boter in de koeke-
pan smelten en bak de omelette voorzichtig
licht bruin aan één kant op een zeer zacht
vuur. Laat haar op een verwarmden schotel
glijden, bedek een helft met de garnalen
ragout en slade, 2e helft er overheen.
GEVULDE BOTERKOEK.
100 Gr. tarwemeel (bloem)
75 Gr. boter 75 Gr. suiker:
Voor het vulsel
50 Gr. amandelen 40 Gr. sucade 10 Gr.
snippers.
BereidingKneed tarwemeel, boter en
suiker tot een samenhangende bal, verdeel
dien in twee gelijke helften en rol de beide
deelen op een met meel bestoven plank tot
ronde plakken van 16 c.M. middellijn en
y7 c.M. dikte. Broei, pel en maal de aman
delen, hak de gewasschen sucade en snip
pers fijn.
Leg één der beide ronde plakken op een
met boter besmeerd bakblik, strooi er het
vulsel gelijkmatig op, zóó echter, dat 1 c.M.
langs den buitenrand vrij blijft. Leg er den
tweeden plak op en druk de beide lagen
stevig op elkaar. Bak den koek in een matig
warmen oven lichtbruin en gaar (ongeveer
y, uur), neem hem na bekoeling van het
bakblik en snijd er punten van. (óm het
eenigszins uitloopen van den koek in den
oven te voorkomen, verdient het aanbeve
ling om den buitenrand een steun te geven,
hetzij door een passenden springvormrand
of er een van wit karton geknipten rand
omheen te zetten; in beide gevallen wordt
de rand met wat boter besmeerd).
ANIRAHTAE.
SPROKKELINGEN OVER DE LIEFDE
De man die met zijn verstand de gevoelens
van een vrouw probeert te verklaren is als de
melkboer die met dubbele decimeter zijn
melk wil meten.
Wanneer een man oprecht is, noemt de
vrouw hem grof. Wanneer hij grof is noemt
de vrouw hem mijn lieveling.
Mannen hebben een grappig karakter.
Wanneer zij niet meer bemind worden geven
zij daarvan de schuld aan de vrouwen.
De liefde is bedriegelijker dan een hazard
spel Zelfs zij die, om niet te verliezen tege
lijk op even en oneven zetten, verliezen nog.
KAARSLICHT.
Staande voor het open raam keek zij ui
in den tuin, waar in den laten schemer, d
bloembedden plekten. Het was een warm
dag geweest; nog hing de lucht zwaar ei
de jasmijn geurde zoo sterk, dat ze be
vangen de oogen sloot, in een ongekeni
gevoel, streelend en beangstigend tegelijls
als de huivering voor een ongeziene bedrei
ging.
Dwaasheid nonsens ze had immeri
niets te vreezen
't Was doodgewoon dat ze als logé mee
ging naar het garnizoensbal, een feest, waa
Stans, als officiersvrouw met haar mai
zou verschijnen.
Blij had ze de uitnoodigiing aangenomen
als een prettige afleiding, een echt verzetje
dat haar „boekenwurm" haar nimmer graai
zou gunnen. Hij had genoeg aan studie
vond het een corvée om uit te gaan en ii
gezelschap te verschijnen en had haar ooi
nu, lachend verlof gegeven, om een weekj
bij een vroegere schoolvriendin te gaan lo
geeren.
't Zou goed voor haar zijn; Stans bewoon
de een echt buitenhuisje, met een tuin, al
stadsmenschen zich slechts kunnen droo
men. Waarom zou ze er niet van genieten
„Amuseer je maar, hoor!" had hij gezeg
ik red me wel", en even misschien juist, om
dat hij zoo vlot toegaf, had ze geaarzèld er
bedenkingen gemaakt maar het vooruitzich
was zóó aantrekkelijk geweest en overtuigt
dat hij als steeds, vervuld van zijn werl
het wel zonder haar zou kunnen stellen, ha
ze toegestemd.
Kee, de ouwe getrouwe, het familiestuk
kookte heerlijk, haar kon ze best alles over
laten, en glunderend had het oudje verze
kerd, dat ze meneer goed zou verzorger
dat mevrouw gerust kon gaan. Nu waren ei
al drie dagen van de zeven om; de tiji
vloog en vanavond gaf de „Harmonie" he
groote bal, waardoor de eenige dameskap
per in het garnizoensplaatsje, de hander
meer dan vol had met onduleeren.
Uitgelaten, als in haar schooltijd, v
heugde ze zich met Stans op het feest
complimentjes ontwend, had ze als ees
schoolmeisje gebloosd, toen een der officie
ren, in wien ze een jeugdvriend herkende
haar verzekerde, dat het bal van dit seizoe
voor hem wel het glansrijkste zou zijn.
Meer nog dan die woorden, had zijn bl
haar verwardDe „knappe luitenant
zooals men hem noemde, was eens, juist bi
tijds, naar de cadettenschool vertrokken,
niet te diepe sporen achter te laten in
hartje dat wel eens heel heftig geklopt hl
voor de ernst en rust in het huis van
geleerde, het de regelmaat had gegev<
die bij het deftig mevrouwschap paste.
Nu waren er 's middags bloemen voor hai
bezorgd, een takje orchideeën, en een brief]
waarin hij om de souperdans verzocht
Ze keerde zich om naar de tafel, waar ze
bloemen had gezet. Zeldzaam mooi war<
ze. toch wel héérlijk om zoo iets te kiijj
gen
In de drie jaar van haar huwelijk
was één en twintig toen ze trouwde
haar man één keer bloemen voor haar mi
gebracht, en haar verbazing ziende om h<
ongewone van het geval, had hij bijna
een verontschuldiging gezegd: „Ik kon nié
van den jongen afkomen; hij bleef achtó
me aanloopen, toen heb ik maar een bos ge
kocht". Gek, dat ze daaraan nu terug moei
denkendat ze ergernis voelde., waar./
om
Dwaasheid Frits was goed voor ha
financieel had ze het best, ze kon krijge
wat ze verlangde, doen en laten wat ze 1
de. Nu ook had hij het niet echt geg
dat ze ging, afleiding had en zich amuseei
de
Waarom kon ze dan nu niet vrooli
zijn
Wéér keek ze naar de orchideeën., i
Mooi kleurden ze bij haar avondtoilet..
Uitdagend keek ze in den spiegel....
Mooi zou ze er vanavond uitzien d£
wist ze
En haastig, gejaagd, begon ze toilet te m8
ken. Ze draaide de lamp op Vervelen
toch, dat electrische licht geen strooij
zeker weer defect. Dan maar de kaarsö
aan de kaptafel opstekenGelukkig, zc
ging het óók
Ineens werd het donker. Een nachtvlil
der, aangetrokken door het flakkeren!
licht, was op de kaars aangevlogen. Ni
even had het diertje rond gedraaid, toi
was het gevallende teere vleugels ve
schroeid
Ontsteld keek ze toe schoof de stó
achteruit
En ineens wist ze, werd ze zich bewu'
wat haar dreef, waarvan ze gehuiverd hJ
als voor een ongeziene bedreiging.
Ik 4
i haj
„Je ziet bleekscheelt je wat?|
vroeg Stans, toen ze even later bem
kwam om mee te gaan.
„Ik was duizelig; zeker door de warrt
maar nu is het voorbij", zei ze rustig.
En rustig was ook de blik, waarmee ze1
de zaal den luitenant tegemoet trad, 6
hem te danken voor zijn bloemen....
Enzich verontschuldigde, dat ze i
leen maar wilde toekijken en nie* zou da
sen
(Nadruk verboden).
HL H. de Bruin-Léon