VOORJAARSKLEEDING WIT-ZWART. Deze eigenaardige en toch eenvoudige gesp in wit-zwart, maakt een aardig effect als afsluiting van de ceintuur, die volgens mode voorschrift, den veel hoogeren taillelijn aan geeft. Wat dunkt u, zou zoo'n gespje niet heel best zelf te maken zijn Hebt u een idee hoe het te fabriceeren 1) Japon van bruinrood crêpe rcfmain. Aan de taille bevindt zich een groote gein- erusteerede strik vanwaaruit ronde plooien beginnen welke de noodige ruimte aan den rok geven. Kraag en polsen van rose crêpe. Benoodigd 3 M. 50 in 1 M. 40 breed. 2) Japon van oud-blauw wollen crêpe. Aan den rok ter weerszijden een groote hol le plooi. Aan beide zijden een zak. Kraag en polsgarneering van ivoorkleurig crêpe de chine. Benoodigd 3 M. 50 in 1 M. 40 breed. 3) Een robe-tailleur van beige marocain, opgelicht door een plastron, een kraag en polsmouwen van wit crêpe de chine Jour bewerkt. De rok verkrijgt de noodige ruimte door 2 holle plooien aan de voorzijde. Benoodigd 3 M. 25 in 1 M. 40 breed. 4) Japon van zwart crêpe Marocain. Ook hier geven holle plooien, van de taille uit gaande, de noodige ruimte aan den rok. De kraag van rose crêpe de chine is zeer on symmetrisch geknipt. Benoodigd 3 M. 75 in 1 M. 40 breed. HOE MOET MEN EEN PATROON ZELF KNIPPEN Ie UITGAVE. Nu zullen we maar eerst beginnen met het knippen van bovengoed voor meisjes (van vijf jaar tot verder iedere leeftijd) en ouderen. Beneden de 5 Jaar vervallen we In een ander grondpatroon, wat u ook geleerd zal worden. Om tot het knippen van allerlei modellen over te gaan, zullen we eerst een grondpa troon teekenen Het woord grondpatroon zegt ons al pre cies wat wij hiermee bedoelen, het ls de grond waar alle modellen op geteekend worden. We weten allemaal wel als we be ginnen met teekenen, we daarvoor maten noodig hebben. Hier volgt de omschrijving van de te ne men matert, die wij u aanraden ook in het schrift te schrijven, dan blijft het een blij vend bezit. Wij hebben 6 maten te nemen, die luiden als volgt le Bovenwijdte We nemen de centimeter, liggen die over het breedste gedeelte van de rug onder de armen door over het breed ste gedeelte van de borst. 2e. Voorbreedte Dit is de maat die we meten 6 c.M beneden het halskuiltje van armsgat tot armgat. 3e. Rugbreedte: Deze maat wordt geme ten 10 «M. beneden het hoogste halsknob beltje, ook van armsgat tot armsgat. 4e. Schouderbreedte Gemeten van het hoogste schouderpunt tot waar de mouw in gezet wordt. 5e. Armsgatdiepte Deze maat is voor ve len moeilijk te nemen, maar als u precies de methode opvolgt die wij u geven levert het geen moeilijkheden. Leg een liniaaltje on der uw arm, dan weet u precies hoe diep u het armsgat hebben wil en meet dan van af het laagste schouderpunt op de voor kant in rechte richting naar beneden tot de centimeter aan het liniaaltje komt. 6e. Zijlengte Een grondpatroon maken we maar tot in het middel, dan kunnen we later de patronen zoo lang en zoo kort ma ken naar eigen verkiezing. De zij lengte meten we daarom van onder de arm tot in het middel. In de 2e uitgave gaan we over tot het teekenen van het grondpatroon. WEEK-MENU. Zondag: Tomatensoep, Nierbroodjes, Kalfsfricandeau, Schorseneeren, Aardappe len, warme Kabinetpudding met schuim saus. Maandag: Koud Kalfsvleesch, Bruss. lof. Aardappelen. Wentelteefjes Dinsdag: Groentesoep, Runderlappen Roode kool. Aardappelen, vruchten. Woensdag: Haché (van de resten runderlappen) Bieten, Aardappelen. Water- grueL Donderdag: Varkenskarbonade, Sa- voye kool, Aardappelen, Cltroenrfjst met vla. V r ij d a g Garnalen omelette, witte boo- nen met zure saus, Aardappelen, Vruchten. Zaterdag: Witte boonensoep, Stamp pot van zuurkool met spek, Vruchten. WARME KABINETPUDDING. 100 Gram zachte biscuits, 75 gram bitter koekjes, 50 gram krenten, 50 gram sultanen, 20 gram oranje snippers, geraspte citroen schil, 2 di. melk, 30 gram suiker, 3 eieren Bereiding: Smeer een vorm in met boter en schik de biscuits, die zoonoodig aan de zijkanten afgesneden zijn, langs den kant. Wasch de.krenten en sultanen en leg ze - met de gesneden snippers laag om laag met de bitterkoekjes in den vorm. Zorg, dat de onderste en bovenste laag uit krenten en sultanen bestaat. Klop de eieren met de suiker en de ge raspte citroenschil en voeg de melk toe. Dek den bovenkant van de pudding af met een laag stukjes biscuits, zoodat het opper vlak gelijk wordt en giet het sausje er in het midden in Kook de pudding li/2 a 2 uur au bain Marie (in een pan met kokend water en geef er een schuimsaus bij. Aromatische (geurige) saus (Schuimsaus). 2 eieren. 2 dooiers, 60 gram basterdsuiker. 2 d.L geurig aftreksel van een stukje pijp kaneel, V2 citroenschil (zonder wit er aan), 4 kruidnagelen op water, sap van 1 citroen. Bereiding: Laat in 2i/2 d.L. water de kruiden geruimen tijd trekken. Klop in een gaaf pannetje de heele eieren met de dooi ers en de suiker gedurende 5 minuten. Voeg roerende het citroensap en het gezeefde geurig aftreksel der krulden toe en laat. on der flink kloppen de saus op het vuur bin den. De saus mag niet koken. N.B. Inplaats van 2 d.L. geurig aftreksel. Denkt u er eens over, de volgende week, vertel ik u dan hoe ik het mij voorstelde. Misschien hebt u het dan reeds gemaakt véél beter dan ik het zelf kan uitdenken. Ik dacht aan twee manieren, en u kan men ook 2 d.L. Rijnwijn of bessenwijn nemen. GARNALEN OMELETTE. (2 pers.) 2 Eieren, i/2 ons garnalen, 1 afgestreken eetlepel bloem, iets boter pl.m. 1 d.L. melk, peper, zout, fijngehakte peterselie. Bereiding: Roer een saus van iets boter, bloem en melk en laat deze 5 minuten doorkoken. Doe de gewasschen en uitgelekte garnalen er bij, de fijngehakte peterselie, maak de saus op smaak af en houd haar warm, doch laat haar niet koken. (Indien de garnalen te zout zijn, laat ze dan even staan in water en melk of alleen melk). Roer de eierdooiers met wat zout dik; klop het eiwit'zeer stijf en vermeng dit luchtig met de dooiers. Laat wat boter in de koeke- pan smelten en bak de omelette voorzichtig licht bruin aan één kant op een zeer zacht vuur. Laat haar op een verwarmden schotel glijden, bedek een helft met de garnalen ragout en slade, 2e helft er overheen. GEVULDE BOTERKOEK. 100 Gr. tarwemeel (bloem) 75 Gr. boter 75 Gr. suiker: Voor het vulsel 50 Gr. amandelen 40 Gr. sucade 10 Gr. snippers. BereidingKneed tarwemeel, boter en suiker tot een samenhangende bal, verdeel dien in twee gelijke helften en rol de beide deelen op een met meel bestoven plank tot ronde plakken van 16 c.M. middellijn en y7 c.M. dikte. Broei, pel en maal de aman delen, hak de gewasschen sucade en snip pers fijn. Leg één der beide ronde plakken op een met boter besmeerd bakblik, strooi er het vulsel gelijkmatig op, zóó echter, dat 1 c.M. langs den buitenrand vrij blijft. Leg er den tweeden plak op en druk de beide lagen stevig op elkaar. Bak den koek in een matig warmen oven lichtbruin en gaar (ongeveer y, uur), neem hem na bekoeling van het bakblik en snijd er punten van. (óm het eenigszins uitloopen van den koek in den oven te voorkomen, verdient het aanbeve ling om den buitenrand een steun te geven, hetzij door een passenden springvormrand of er een van wit karton geknipten rand omheen te zetten; in beide gevallen wordt de rand met wat boter besmeerd). ANIRAHTAE. SPROKKELINGEN OVER DE LIEFDE De man die met zijn verstand de gevoelens van een vrouw probeert te verklaren is als de melkboer die met dubbele decimeter zijn melk wil meten. Wanneer een man oprecht is, noemt de vrouw hem grof. Wanneer hij grof is noemt de vrouw hem mijn lieveling. Mannen hebben een grappig karakter. Wanneer zij niet meer bemind worden geven zij daarvan de schuld aan de vrouwen. De liefde is bedriegelijker dan een hazard spel Zelfs zij die, om niet te verliezen tege lijk op even en oneven zetten, verliezen nog. KAARSLICHT. Staande voor het open raam keek zij ui in den tuin, waar in den laten schemer, d bloembedden plekten. Het was een warm dag geweest; nog hing de lucht zwaar ei de jasmijn geurde zoo sterk, dat ze be vangen de oogen sloot, in een ongekeni gevoel, streelend en beangstigend tegelijls als de huivering voor een ongeziene bedrei ging. Dwaasheid nonsens ze had immeri niets te vreezen 't Was doodgewoon dat ze als logé mee ging naar het garnizoensbal, een feest, waa Stans, als officiersvrouw met haar mai zou verschijnen. Blij had ze de uitnoodigiing aangenomen als een prettige afleiding, een echt verzetje dat haar „boekenwurm" haar nimmer graai zou gunnen. Hij had genoeg aan studie vond het een corvée om uit te gaan en ii gezelschap te verschijnen en had haar ooi nu, lachend verlof gegeven, om een weekj bij een vroegere schoolvriendin te gaan lo geeren. 't Zou goed voor haar zijn; Stans bewoon de een echt buitenhuisje, met een tuin, al stadsmenschen zich slechts kunnen droo men. Waarom zou ze er niet van genieten „Amuseer je maar, hoor!" had hij gezeg ik red me wel", en even misschien juist, om dat hij zoo vlot toegaf, had ze geaarzèld er bedenkingen gemaakt maar het vooruitzich was zóó aantrekkelijk geweest en overtuigt dat hij als steeds, vervuld van zijn werl het wel zonder haar zou kunnen stellen, ha ze toegestemd. Kee, de ouwe getrouwe, het familiestuk kookte heerlijk, haar kon ze best alles over laten, en glunderend had het oudje verze kerd, dat ze meneer goed zou verzorger dat mevrouw gerust kon gaan. Nu waren ei al drie dagen van de zeven om; de tiji vloog en vanavond gaf de „Harmonie" he groote bal, waardoor de eenige dameskap per in het garnizoensplaatsje, de hander meer dan vol had met onduleeren. Uitgelaten, als in haar schooltijd, v heugde ze zich met Stans op het feest complimentjes ontwend, had ze als ees schoolmeisje gebloosd, toen een der officie ren, in wien ze een jeugdvriend herkende haar verzekerde, dat het bal van dit seizoe voor hem wel het glansrijkste zou zijn. Meer nog dan die woorden, had zijn bl haar verwardDe „knappe luitenant zooals men hem noemde, was eens, juist bi tijds, naar de cadettenschool vertrokken, niet te diepe sporen achter te laten in hartje dat wel eens heel heftig geklopt hl voor de ernst en rust in het huis van geleerde, het de regelmaat had gegev< die bij het deftig mevrouwschap paste. Nu waren er 's middags bloemen voor hai bezorgd, een takje orchideeën, en een brief] waarin hij om de souperdans verzocht Ze keerde zich om naar de tafel, waar ze bloemen had gezet. Zeldzaam mooi war< ze. toch wel héérlijk om zoo iets te kiijj gen In de drie jaar van haar huwelijk was één en twintig toen ze trouwde haar man één keer bloemen voor haar mi gebracht, en haar verbazing ziende om h< ongewone van het geval, had hij bijna een verontschuldiging gezegd: „Ik kon nié van den jongen afkomen; hij bleef achtó me aanloopen, toen heb ik maar een bos ge kocht". Gek, dat ze daaraan nu terug moei denkendat ze ergernis voelde., waar./ om Dwaasheid Frits was goed voor ha financieel had ze het best, ze kon krijge wat ze verlangde, doen en laten wat ze 1 de. Nu ook had hij het niet echt geg dat ze ging, afleiding had en zich amuseei de Waarom kon ze dan nu niet vrooli zijn Wéér keek ze naar de orchideeën., i Mooi kleurden ze bij haar avondtoilet.. Uitdagend keek ze in den spiegel.... Mooi zou ze er vanavond uitzien d£ wist ze En haastig, gejaagd, begon ze toilet te m8 ken. Ze draaide de lamp op Vervelen toch, dat electrische licht geen strooij zeker weer defect. Dan maar de kaarsö aan de kaptafel opstekenGelukkig, zc ging het óók Ineens werd het donker. Een nachtvlil der, aangetrokken door het flakkeren! licht, was op de kaars aangevlogen. Ni even had het diertje rond gedraaid, toi was het gevallende teere vleugels ve schroeid Ontsteld keek ze toe schoof de stó achteruit En ineens wist ze, werd ze zich bewu' wat haar dreef, waarvan ze gehuiverd hJ als voor een ongeziene bedreiging. Ik 4 i haj „Je ziet bleekscheelt je wat?| vroeg Stans, toen ze even later bem kwam om mee te gaan. „Ik was duizelig; zeker door de warrt maar nu is het voorbij", zei ze rustig. En rustig was ook de blik, waarmee ze1 de zaal den luitenant tegemoet trad, 6 hem te danken voor zijn bloemen.... Enzich verontschuldigde, dat ze i leen maar wilde toekijken en nie* zou da sen (Nadruk verboden). HL H. de Bruin-Léon

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 16