- De Wereldreis van - Dicky en Dirrekie Durf Voetbalwedstrijd! WARE WOORDEN. Een lekker schoteltje met de Paaschdagen. WETENSWAARDIGHEDEN. C gaf 1 cent en twee tien-cents-stukken aan A en zeven centen (1 twee-cents-stuk en 1 vijf-cents-stuk) aan B, totaal 28 ets., houdt dus niets over, doch krijgt van B Vt dollar en van A het drie-cents-stuk en was daardoor „quitte", waarmede alle geldwis3elingen zijn uitgevoerd. No. 525. „RA, RA, HOE KAN DAT?" Dat kan als men aanneemt, dat het woord tweeling met e'en hoofdletter T had moeten staan, dan was de naam van den postbode dus... Tweeling en werd hem telkens geen tweeling maar 'n Tweeling geboren, zoo goed als een kind vaak wordt aangeduid met de op merking: „Dat is 'n Pietersen". Eens per week en vol verwachting Laven we ons aan de sport, Stil van zenuwachtig vreezen, Of met een lawaai-record! Op ontelb're voetbalvelden Daast het bruine monster rond, En we weten 't te vertellen: Sport maakt krachtig en gezond! Twee en twintig jonge mannen Zwoegen onverdroten voort, Door verwarde, wilde kreten Onophoud'lijk aangespoord Langs de lijnen staan de drommen, Overwinnen is 't parool, En ze lachen of ze huilen Bij een vóór of tegen goal! Met nerveuze aangezichten Ziet men vaak elkander aan, Handen wringen, harten bonzen, Was de wedstrijd maar gedaan! Kijk, als 't knijpt, niet te nauwkeurig, Geef 'em forscher van katoen, Anders kelderen je kansen, En je wordt nooit kampioen! Welk een spanning, weken, maanden Lukt het niet? Of zal het gaan! Om het plaatsje op de ranglijst, Ongeslagen bovenaan! Welk een opgezweepte vreugde, Als men zich de sterkste weet, Maar wanneer men wordt geslagen, Welk een knauwend voetbal-leed! Beste voetbaloverdrijvers, Die vaak te eenzijdig leeft, Alsof heel je jonge leven Enkel naar een doelpunt streeft, Zorg voor sterkende ontspanning In het dienen van je sport, Opdat voetbal voetbal blijve En geen s p o r t-n e u r o s e wordt!! April 1930. KROES. (Nadruk verboden). Zeer vele lieden bedillen enkel om niet voor onwetend door te gaan; zij weten niet, dat toegevendheid het ken merk is van de hoogste beschaving. o Wie niet met zachtheid weet te vermanen, mist niet alleen zijn doel, doch verergert niet zelden de kwaal, welke hy wil uitroeien. o Die zijn kruis wèl draagt, die wordt op zijn beurt weer gedragen dóór zijn kruis. Alles was daar in diepen rust en het duurde lang eer op haar luid kloppen een bovenvenster werd opengemaakt en een huisknecht naar bene den keek en vroeg wie daar nog zoo laat een boodschap had. Richmondis noemde haar naam en bij het flik kerende fakkellicht herkende nu ook de huis knecht zijn vroegere meesteres. Hevig verschrikt en ontdaan ijlde de huisknecht naar de kamer van zijn meester en vertelde met bevende stem wat hij gehoord en gezien had. Heer Van Aducht noemde hem overspannen en na het herhaald verzekeren van den huisknecht dat hij zich niet vergiste, heette Van Aducht hem driftig een droomer. een dwaas, die zeker aan geestverschijningen geloofde. „Eer zei de meester zullen mijn paarden den stal verbre ken en langs de trappen naar boven gaan om door het dakvenster te kijken, eer mijn vrouw weer levend zou zijn geworden.' Nauwelijks had Van Aducht deze woorden ge sproken of hij hoorde in het trappenhuis van zijn woning een hevig gestamp van paardenhoeven op de marmeren treden van de trap. Hij wierp zijn kamerdeur open en zag met schrik zijn beide schimmels naar boven gaan. Toen ijlde Van Aducht naar beneden, opende zijn huisdeur en zag Richmundis. Zorgvuldige verpleging en langdurige rust deden de doodgewaande weer geheel van haar ziekte herstellen en van den hevigen schrik beko men. Nog lange jaren leefde zij aan de zijde van haar beminden echtgenoot, die met haar uit dank aan God voor haar redding nog dubbel zooveel goed deer aa armen en behoeftigen als voor den schrikkelijken schijndood. Scherts en lach verhel derden echter nooit weer het gelaat van Rich mondis. Als herinnering aan het legendarisch feit be vestigde men later houten paarden aan het dak venster zegt het volk en doopte men de straat in de nabijheid van Aducht's huis Rich- mondisstraat. Een woord op zijn pas gesproken is als gouden appe len in zilveren gebeelde schalen. o Blijf bij de strengste winterkoude steeds aan de lente denken. o Of gij moet uzelf beheerschen of anderen heerschen over u en bepalen uw handelingen, uw ondernemingen, uw gemoedsgesteldheid. o Vreugde is: ontroerd je leven, Voelen als een gouden draad. Vreugde is je kleine leven Naar Góds weefsel zien gewezen. Schering, inslag, draad voor draad. VERWACHTEN we met Paschen gasten? Of wel, zullen we zelf gast zijn? Dat zijn twee vragen, waarom het in die dagen gewoon lijk gaat,. En men behoeft nu niet bepaald profetische gaven te bezitten, om te kunnen voorspellen, dat in dezen tijd van het jaar de familie „buiten" wel het meest kans zal hebben om haar gastvrijheid aan te bieden, terwijl het gewoonlijk de familie „in de stad" zal zijn, die van deze gastvrijheid een dankbaar ge bruik maakt: daarvoor is het nu eenmaal lente, de tijd, waarop zelfs bij den meest verstokten stadsbe woner het verlangen naar de frisch ontwakende na tuur zich openbaart. Geheel uitgeschakeld zijn daarmee echter de Paaschgasten ook in het stadsgezin niet, 't is immers vacantie, en dat wil in de eerste plaats zeggen, dat van verschillende kanten de uitgevlogen vogeltjes hun plaats onder het ouderlijke dak tijdelijk weer komen innemen; terwijl het vrij zijn van de dage- lijksche beslommeringen ook tusschen vrienden en kennissen de gelegenheid gunstiger zal maken voor een misschien lang uitgesteld bezoek. Reden genoeg voor de huisvrouw, om bij voorbaat haar gedachten te laten gaan over de mogelijkheden tot het scheppen van een sfeer van gezelligheid en gastvrijheid. Zeker behooren daartoe de maaltijden. Hoe b.v. zal ze haar huisgenooten plus al of niet van te voren genoodigde gasten een lunch voorzet ten, die het Paaschfeest waardig is? Paschen staat nu eenmaal „in het teeken" van de eieren: 't spreekt dus vanzelf, dat we door een eiergerecht onze Paaschlunch zullen typeeren, en het staat aan ons om te beslissen of het een warme dan wel een koude schotel zal zijn (misschien eischt een eenigszins uit gebreid déjeuner ze wel beide). Onder de warme gerechten noem ik alle soorten van spiegeleieren, roereieren en omelettes, alle soorten, pmdat, naast het eenvoudige gebakken ei zich verschillende andere mogelijkheden laten den ken, waarin het spiegelei de hoofdrol speelt: de eieren met ham, de spiegeleieren op gefruit brood, het ovenschoteltje met gebakken eieren, enz. Hetzelfde geldt voor de roereieren en de omelettes, die afhankelijk van de gebruikte toevoegsels, allerlei variaties te zien (en te proeven) geven, getuige de omelette, die zoowel een hartig voorgerecht als een zoet nagerecht kan vormen. En wat de koude schoteltjes betreftde gevulde eieren, de eiersla, de harde eieren met mayonaise, de eierschijfjes als belegging van de boterham we hebben maar te kiezen. Laten we een paar van die mogelijkheden wat na der beschouwen: ik wed, dat ze op diverse Paasch- tafels de gasten zullen doen watertanden! 114. Wait je wat? denkt Gerrit. As er niks te praoten valt, kennen we altaad nog knokken. Laot ik met de swanen beginnen, dan volgt de baas van zelf wel. Vastberaden stapt Gerrit naar het achterste zwijn, de dikste beer van de heele troep, ^en begint hem aan zijn kurketrekker zijwaarts te sleepen. Houdt op, roept de beer verontwaardigd, wat zijn dat voor manieren? Denk je dat mijn staart een hands- vat is? En als je zoo trekt, haal je er de heele mooie krul nit. Maar Gerrit verstaat de taal van de varkens 115. Siesau, zegt Gerrit, zeer voldaan, als hij den beer opzij heeft gesleept. De weg is fra, daomes en hairan. Gaif hem maor es effetjes van katoen, Dicky. Nou, antwoordt Dicky, we hebben haast een uur aan dien pummel verloren, dat wordt hard jakkeren om het in te halen. Ja, maar, roept Dirrekie, je mag niet te dicht langs dat vieze varken rijden, want daar ben ik bank voor. 'k Moet er niks van hebben! Dat sig je auk niet azzie een faan stukkie karrebenaode Koude schot el van ei en tomaten (4 personen). 4 stevige tomaten (middelmatig groot). 4 hardgekookte eieren. 4 koude gekookte aardappelen. 1 eetlepel zeer fijn gehakte peterselie. 4 eetlepels slaolie. VA eetlepel azijn. Wat peper en zout. 1 theelepel Maggi's Aroma. Laat de tomaten met kokend water overgoten een paar minuten staan, neem er dan het velletje af en snijd de vruchten in nette plakjes. Laat ze met wat peper en zout bestrooid een uurtje staan. Snijd ook de koude aardappelen in gelijke plakjes, besprenkel ze met A lepel azijn, 1 lepel olie, en wat peper en zout; laat ze ook een uurtje (dichtgedekt) staan. Snijd tenslotte de gepelde eieren in plakjes en maak een vinaigrettesausje door de overgehouden olie en azijn te kloppen met de Maggi's Aroma, wat peper en zout en de fijn gehakte peterselie. Schik in het midden van een schotel het stapeltje aardappelen, leg de tomatenplakjes, dakpansgewijs elkaar bedekkend, als een kruis over de geheele lengte en breedte van den schotel; schik in de vier overblijvende vakjes de eveneens dakpansgewijs over elkaar gelegde plakjes ei. Besprenkel alles met de vinaigrette-saus. Koude gegarneerde eieren (4 personen). 4 harde eieren, 4 ansjovisjes, 1 stevige tomaat, plukje tuinkers of kropsla, 1 volle eetlepel capertjes, 1 theelepel Maggi's Aroma, wat peper en zout, 2 theelepels azijn. Begin met de ansjovissen eenige uren in koud water te zetten (liefst met toevoeging van een scheutje melk); maak zo schoon door er de graat uit te ne men en het vischvleesch daarbij in vier „filets" te verdeelen; laat ze goed droog uitlekken. Laat de tomaat een oogenblik in kokend water staan, ontdoe ze van het velletje en snijd ze in 4 nette plakken, bestrooi elk plakje met een ietsje peper en zout en druppel er de door elkaar geklopte Maggi's Aroma en azijn over. Maak de tuinkers of de kropsla schoon, wasch ze zorgvuldig en droog ze losjes tusschen een doek. Bedek nu 4 kleine bordjes of schoteltjes (pastei bordjes of compóteschoteltjes)' elk met een laagje ster-kers of fijn geplukte kropsla, leg in 't raidden een plakje tomaat cn zet daarop een hardgekookt ei, met de punt naar boven en aan den breeden kant goed vlak bijgesneden. Laat de ansjovisfilets van de punt van het ei op gelijke afstanden naar beneden loopen, leg in 't midden (waar de filets elkaar ra ken) een paar capertjes en gebruik de overige caper tjes om er-een randje van te vormen op de tomaat rondom het ei. Gevulde omelette (4 p e r s o n e n). 4 a 6 eieren y2 d.L. (3 eetlepels) melk wat peper en zout 1 theelepel Maggi's Aroma 30 Gr. boter (ongeveer) als vulsel: ongeveer 10 eetlepels ge smoorde spinazie, dikke tomaten-purée, garnalenragout, vleesch- of vischragout (één van die alle, naar keus). Klop do eieren met wat peper en zout goed uit el kaar, roer er de Maggi's Aroma en de melk door en giet het mengsel in een koekenpan, waarin de boter goed heet is gemaakt (lichtbruin). Roer voortdurend in het stollend mengsel, zoodat het eerst bovenliggende later beneden komt en zoo niet. Op saaa! schreeuwt hij. En de dikke beer is niet zoo sterk of hij wordt door Gerrit achteruit en zijwaarts gezeuld naar den rechterkant van het pad. Luigl en zijn overige varkens slaan intusschen ^en hoek om. Het pad loopt nu vlak langs de Mlddelland- sche zee, maar Gerrit, Dicky en Dirrekie weten daar nog niets van. Ze hebben geen flauw vermoeden, dat ze heelemaal naar de zuidpunt van Italië zijn gered >n. Reken maar van yes! faur je paurumpie kraagt, lacht Gerrit. O, dat is heel wat anders, meent Dirrekie, maar van leven- d e varkens ben ik bang. Het zwijn zelf is er intussch ;n nog lang niet gerust op. Zoolang die barbaren in de nabijheid zijn, verzet ik geen poot, denkt het. Die rare kerel 'met zijn hondenneus zou in staat zijn om weer aan mijn mooien staart te gaan hangen. En dat vreemde, ronkende ding, dat zoo'n vieze lucht uitpuft, vertrouw ik ook niet... doend© alles vlug stolt zonder uit te drogen; zorg er echteo* voor, dat deze bewerking niet te ruw wordt uitgevoerd en dat de gaatjes dadelijk zich weer vul len met vloeistof, zoodat. de omelette steeds als één geheel de pan blijft bedekkeen. Houd op met roeren, zoodra geen vloeibaar ei meer aanwezig is en alles dus gelijk dik maar vooral niet clroog is; rol dan de omelette in de pan op cn laat ze op een schotel glij den. Maak over de lengte tot. bijna aan de uit einde een snee tot op den schotel toe, buig de zijden iets uit elkaar en vul de daardoor ontstane breede gleuf geheel met het intusschen warm ge maakte vulsel zóó, dat dit boven de omelette uit komt. Dien het gerecht zoo warm mogelijk. Is het U bekend: dat Wedgwood, de eerste maker van het naar hem genoemde beroemde Engelsche aardewerk, In 1730 ge boren werd? dat Major Raymond Philips een lamp heeft uitge vonden, waarmee men, door het licht tc laten schijnen op een electro-cel vóóraan een locomotief, een trein tot stilstand kan brengen? dat deze zelfde uitvinder in 1903 reeds een systeem voor automatische controle voor de spoorwegen uit vond, dat met succes werd beproefd? dat Miss E. M. Weale, een zeventienajrig meisje uit Staffordshire (Eng.) een blonde, langharige schoonheid, die verschillende prijzen won, tevens een succesvol schrijfster is? NIET FOëTISCH. (Eustijre Sachse). ZiiIk ben blij eindelijk eens iemand te ontmoeten! Kunt u mij ook zeggen, waar hier ergens een kapper woont? WAAR DE VROUW BELANG IN STELT Internationale Vrouwenraad. Het vijfjaarlijksche Congres van den Internationalen Vrouwenraad belooft zeer belangrijk te zullen worden. Het wordt gehouden van 26 Mei tot 7 Juni a.s. te Wee- nen (Oostenrijk) en men verwacht 800 afgevaardigden van de geheele wereld. Sedert het vorig congres, nu vijf jaar geleden, hebben zich weer vijf landen bij den Vrou- weraad aangesloten, n.1. Peru, Brazilië, Bolivië, Letland en Albanië, waardoor het aantal aangesloten landen thans 43 bedraagt. De bijeenkomsten zullen worden ge houden op den historisohen Hofbrug. Behalve de offi- cieele ontvangsten, waaraan zoowel de vertegenwoor digers van stad en land zullen deelnemen, bevat het pro gramma een reeks voordraohten op velerlei gebied. On der de spreeksters behoort o.m. Dr. Gertrud Baumer, lid van den Duitschen Rijksdag, en Prinses Cantacazene, voorzitster van den Nationalen Vrouwenraad van Roe menië. De, leiding van het congres berust bij de mar kiezin van Aberdeen en Temair. De huwelijkswetgeving in Finland. De nieuwe huwelijkswetgeving in Finland, welke in het begin van dit jaar in werking is getreden, is ge schoeid op de leest van volkomen gelijkheid tusschen twee echtgenooten. Dit is in overeenstemming met de Scandinavische huwelijkswetgeving en gebaseerd op den toestand, welke zich in de laatste twee eeuwen in het huisgezin en in het maatschappelijk leven heeft ontwik keld. Van man en vrouw wordt verwacht, dat zij beiden zullen bijdragen tot het welzijn van hun gezin; zij krij gen beiden dezelfde rechten en dezelfde plichten. De vrouw mag contracten teekenen zonder toestemming van haar echtgenoot; zij mag haar eigen zaken voor de rechtbank verdedigen; zij kan beschikken over haar eigen goederen alsook die, welke zij in het huwelijk heeft verkregen. Een bepaling is gemaakt, volgens wel ke bij ontbinding van het huwelijk of bij den dood van een der echtgenooten de andere partij of de erfgenamen recht krijgen op de helft van de goederen van de(n) overledene na aftrek der schulden. Beide echtgenooten zijn verantwoordelijk voor de kinderen en voor het on derhoud van het gezin. Om zilver te bewaren. Als men messen, vorken en ander zilverwerk in laden en doozen wegbergt, doet men goed er steeds een stukje kamfer bij te voegen. De kamfer trekt alle klamheid op en voorkomt, dat de voorwerpen beslaan. Om vlekken op kousen te verwijderen. Om het kleursel, dat schoenen op lichte kousen afge ven, te verwijderen, knijpt men een citroen op de vlek ken uit, waarna deze zullen verdwijnen. Vervolgens d« kousen wasschen in warm water. Het opmaken van vitrages. De gordijnen worden gesteven in gekookte stijfsel, voorzichtig gelijk gerekt en gevouwen en te drogen ge hangen, zóó dat patronen en strepen recht loopen. Zij worden eenigen tijd vóór 't strijken ingevocht en inge rold. Eerst worden de zoomen aan beide kanten gestre ken, daarna worden de gordijnen op de vereischte maat op een strijktafel gespannen, zóó dat de patronen en zoomen recht loopen, en schulpen overal gelijk zijn, in iedere schulp of punt wordt een speld gestoken. (Ge bruik spelden die niet roesten.) De gordijnen worden in de lengte gestreken, zoo regelmatig mogelijk met een warm ijzer; in 't begin wordt niet te sterk op 't ijzer gedrukt; de gordijnen moeten glad blijven liggen. Wan neer zij droog zijn, worden de moeten van de spelden even uitgestreken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 22