HOE KAN MEN EEN PATROON ZELF KNIPPEN
RECEPTEN.
1I I
1 i i
KLACHT VAN DE PIANO.
Ik arme, sta nu maandenlang,
Vergeten in een hoek;
Geen hand, die naar mijn toetsen grijpt,
Of naar het notenboek.
Ik ben niet meer het middenpunt
BIJ feestjes of solrée,
Men schaart zich niet rond het klavier
Zooals men vroeger dee.
De menschen schomm'len heen en weer,
Bij schrille jazz'muzlek,
En slechts van dancings, buitenshuis
Geniet nu het publiek
En. naast mij, uit een houten kast,
Komt wonderlijk geluid;
Een klankenstroom - en toch steekt men
Geen vinger er naar uit
Je krijgt nog van dat ak'lig ding
De „storingen" cadeau!
En toch verkiest men, boven mij,
Helaas! de radio
H. H. DE B.—L.
KINDEREN EN OPVOEDING.
Iedereen houdt van kinderen, op een
enkele uitzondering na. Zij, die de beko
ring welke er van de kinderen uitgaat, niet
ondergaan zijn zeer zeldzaam, en hun min
achting. ja soms zelfs vijandigheid tegen
deze onschuldige schepsels, wekken ons
aller afkeuring op. Maar, zonder voor deze
brompotten een excuus te zoeken dat koch
niet te vinden is. moeten wij toegeven dat
sommige ouders al het mogelijke doen om
hunne kinderen onuitstaanbaar te maken
en. hun de sympathie te ontnemen die mt
In het algemeen voor kinderen gevoelt. Hoe
dikwijls ziet men bijvoorbeeld niet in tram,
trein of omnibus een moeder met een
baby op den arm of met een frisch en mooi
kind aan de hand. Uit den aard der zaak
is men haar zeer welwillend gestemd, maar
wanneer de baby uw hoed of zelfs uw oor
grijpt om daar zoo hard als hij kan aan
te trekken of wanneer het kleine meisje of
het jongetje al schommelend met de bee
nen hun voeten aan uw zijden kousen af
veegt, dan verandert onwillekeurig deze
welwillendheid. En dit speelt zich dan af
onder de onverschillige of zelfs geïnteres
seerde blik van de moeder die er mee wacht
in te grijpen totdat gij getoond hebt dat
gij dit geval niet al te grappig vindt en die
gij daarna ontevreden hoort mompelen
„Er zijn werkelijk menschen zonder hart
die niet van kinderen houden". Wanneer
het den ouders behaagt de grillen van
hun nakomelingschap te verdragen, zoo
gaat dit hun alleen aan en het is niet aan
ons hunne opvattingswijze te critiseeren.
Maar wanneer zij het noodig vinden a?i.
anderen deze uitvloeiselen eener slechte op
voeding op te leggen die henzelf niet
choqueert, maar die hun buren onaange
naam zijn, zoo is dat waarlijk onvergeef
lijk.
Sommige menschen denken te goeder
trouw dat het verstand van een kind zich
sneller ontwikkelt wanneer men ze voort
durend in contact brengt met volwassenen.
In 't algemeen is dit geenzins het geval.
Het kind, bij uitstek goed nabootser, her
haalt doodeenvoudig de zinnen die het
hoort en brengt ze op totaa1 geluk te berde,
precies als de papegaaien, en uonder aan
de woorden hun werkelijke beteekenis toe
te kennen; het geeft zich dus niet meer de
moeite na te denken en wordt lui van
geest.
Men geeft zich gemakkelijk rekenschap
dat de kinderen wier vroegrijpheid geba
seerd is op het feit dat zij steeds in gezel
schap waren van oudere personen of
grijsaards, lang niet altijd mannen of vrou
wen van beteekenis worden; zeer vaak
komt het zelfs voor dat juist het tegen
overgestelde het geval is.
De ouders, en vooral de moeder, zijn
coquet met hunne kinderen en kleeden
deze zoo mooi mogelijk aan. Dit is geheel
natuurlijk en men zou er een vrouw om
blameeren wanneer zij haar kind vuil en
slecht gekleed liet rondloopen. Maar toch
moet de matigheid betracht worden met
de elegantie van het jeugdige kind, niet
alleen omdat de goede smaak dit elscht,
maar tevens omdat een overmaat van op
schik een zekere IJdelheid bij de kleinen
doet ontstaan. De tegenwoordige mode
staat aan de moeders toe hare kinderen,
't zij jongens o* meisjes, op bekoorlijke
maar toch doodeenvoudige wijze te klee
den.
Want men moet niet uit het oog verlie
zen dat het kind speelkameraadjes kan
hebben, waarvan de ouders, weinig gefor
tuneerd, zich geen enorme uitgaven kun
nen veroorloven om deze kleine familie te
kleeden, en daardoor zou bij het te goed
gekleede kind onwillekeurig het verlangen
opkomen de anderen te vernederen. Te
genwoordig gaan kinderen van geheel
verschillenden maatschapelijken stand
naar eenzelfde school. Daar zijn niets
geen bezwaren tegen. Het verstand open
baart zich als geheel verschillend bij een
zelfde onderricht en set is stellig niet
omdat het eenvoudig gekleed is, dat een
kind slecht opgevoed en weinig slim zal
lijken, en de trots van een familie moet
daarin bestaan liever met een goed opge
voed dan met een goed gekleed kind voor
den dag te komen. Goed gekleed In den
zin van „te" goed gekleed.
3. Een robe-manteau van marineblauw
wollen stof. De rok is van onderen verwijd
met in vorm gesneden stukken. De ceintuur
ls van lakleder.
Benoodigd 3.25 M. in 1.40 M. breed.
4. Een ensemble van bruin en beige
tweed. De mantel, die recht gesneden is, is
voorzien van breede zakken. Onderaan den
rok bevinden zich holle plooien om dezen
de noodige ruimte te geven. Een geplisseerd
plastron en kraag van beige crepe de chine.
Benoodigd 6 .10 M breed.
5. Een ensemble van beige crêpella. De
mantel, van effen beige crêpella, is in vorm
gesneden en is gevoerd met een Schotsche
wollen stof, in bruin en geel, welke even
eens kraag, reven- en polsen garneert. De
japon, met ingezette stukken, heeft een
ceintuur van pear de suède, terwijl het
decolleté door een volant gegarneerd is.
Benoodigd 6 M. in 1.40 M. breed.
6. Een robe tailleur van Auberginekleu-
rige crêpe marocain. Deze is eveneens in
vorm gesneden en is gegarneerd met ner-
vures die ingezette stukken aan de heupen
moeten simuleeren. Dezelfde nervures vin
den we aan den rand van de kleine, in
vorm gesneden cape. De ceintuur is van
peau de Suède. het bovenlijf is gesloten
door twee knoopen.
Benoodigd 3.50 M. in 1.40 M. breed.
boter, de fijngehakte peterselie en de
Maggi's Aroma zijn gedaan; roer alles door
elkaar tot de boter gesmolten is.
VLEESCBLOOZE MAALTIJDEN.
Zoc langzamerhand hebben de moderne
inzichten der voedingsphysiologie al wel
zóóveel veld gewonnen, dat de vroegere op
vatting, die ons het vleesch aanprees als
ae* onontbeerlijk voedsel heeft afgedaan.
Onontbeerlijk is het vleesch zeer zeker
niet; verschillende andere levensmiddelen
kunnen dikwijls zelfs op een heel voor-
deelige manier hel vleesch in onze
maaltijden vervangen.
Bepalen we ons uitsluitend tot het mid
dagmaal, dan behoeft het eigenlijk geen
betoog, dat eieren zonder bezwaar de taak
van het vleesch cop zich kunnen nemen;
eekookt. gebakken, als roerei of als omme-
lette bereid, als ragout of als croquetten
voorgedlend, laten zich de eieren combi
neeren met de groente en de aardappelen
even goed als we dit van vleesch gewend
zijn.
Brengt de tijd van het Jaar mee, dat we
van het gebruik van eieren afzien om den
hoogen prijs, dan valt er nog te rekenen
op c" kaas als gelijkwaardig vervangings
middel van vleesch. In vrij dikke plakjes
gesneden, gepaneerd en daarna in de
koekenpan even gebakken; in geraspteu
toestand vermengd met aardappelpurée,
macaronie of rijst; als klein gesneden
stukjes door een dikke melksaus geroerd en
vervolgens tot kaascroquetten gevormd,
kunnen we van de voedzaamheid en den
opwekkenden smaak der kaas profiteere.
zonder voor dergelijk gerechten méér uit
te geven dan voor een gelijkwaardig
vleeschgerecht (Integendeel).
Door tenslotte peulvruchten (erwten,
boonen, linzen) te bereiden tot soep, tot
groente, tot „gehakt" of „croquetten" of
door graanvruchter (rijst, havermout,
brood) te gebruiken als grondstof voor
„lapjes", vergrooten we nog de reeks van
mogelijkheden om een maaltijd zonder
vleesch te bereiden, vooral als we in de
laatste twee gevallen de genoemde plant
aardige producten combineeren met één
of meer eieren.
Wat de jus betreft, die voor ons, Neder
landers onafscheidelijk aan het begrip
„vleesch" verbonden is. ook die laat zich
uitstekend nabootsen, zooals we straks
zullen zien.
Havermoutlapjes (4 pers.).
150 G. (1H ons) havermout; 3 eieren;
y» dD. melk; 1 fijngehakte uit (niet be
paald noodig), wat peper en nootmuskaat;
5 G. (H afgestreken eetlepel) zout; 1 af
gestreken eetlepel fijngehakte peterselie;
3 theelepels Maggi's Aroma. 80 G. (4 af
gestreken eetlepels) boter of margarine.
Klop de eieren met het zout, de peper
en de nootmuskaat; roer er de melk, de
Maggi's Aroma, de peterselie en het uitje
door en laat in dit mengsel de havermout
ongeveer 1 uur weeken, tot n.1. het vocht
geheel in het meel is opgenomen.
Laat de helft van de boter in de
koekenpan lichtbruin worden, leg er niet
te dunne koekjes van havermoutdeeg in,
eenigszins op de wijze van drïe-in-de-pan,
maar vooral niet te regelmatig van vorm.
Bak de lapjes vlug aan beide kanten
bruin en breng ze dan over in een stoof-
pan. Voeg bij de boter in de koekenpan
het nog achtergehouden gedeelte, laat dit
flink bruin worden en giet er dan een
scheutje water bij. Schenk deze jus over
de lapjes, sluit de pan en laat het gerecht
zachtjes nog 1 uur stoven, nu en dan de
bovenste lapjes verwisselend met de
onderste.
Gestoofde witte boonen (4 pers.)
500 G. (1 pond) witte boonen. 60 G. (3
afgestreken eetlepels) boter of margarine
1 ui; 2 eetlepels dikke tomatenpurée (of
2 tot purée gekookte versche. tomaten).
1 eetlepel fijngehakte peterselie, wat zout,
3 theelepels Maggi's Aroma.
Wasch de boonen, laat ze een nacht in
ruim water weeken en kook ze denvol
genden dag gaar in hetzelfde water, onder
toevoeging van wat zout.
Laat ze op een vergiet uitlekken, maar
bewaar het uitdruipende water om het
den volgenden dag voor soep te gebruiken.
Fruit in de thans leege pan de fijnge
snipperde ui met de boter lichtbruin, roer
er de tomatenpurée door en voeg er dan
de boonen bij. Laat alles samen nog tien
minuten stoven en schud er tenslotte
onmiddellijk vóór het opdoen de peter
selie door.
Fransche erwtensoep. (4 pers.)
250 G. (H pond) groene erwten; .2 L.
water; 10 G. (ongeveer 1 afgestreken eet
lepel) zout; 2 preitjes; plukje kervel, bosje
peterselie; 40 G. (2 afgestreken eetlepels)
boter; 3 theelepels Maggi's Aroma.
Laat de goed gewasschen erwten een
nacht in de voorgeschreven hoeveelheid
water weeken en kook ze er den volgenden
dag in gaar (ongeveer 1J4 uur); giet dan
alles door een zeef en wrijf er zooveel
mogelijk de erwten in fijn, totdat niets
dan de schillen achterblijven.
Breng het gezeefde vocht met het zout, de
fijngehakte prei en kervel opnieuw aan de
kook en laat alles zachtjes doorkoken, tot
de soep gelijkmatig gebonden is. Giet ze
over in de soepterrine, waarin eerst de
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat 96, Den Haag.
De patronen voor dames kosten f 1
die voor kinderen t 0.80. Het duurt onge
veer 10 dagen alvorens ze in het bezil
komen van degenen die patronen aanvragen.
Aan de lezeressen die een patroon bestel
len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
Als 3e deel volgt het teekenen der péle
rine.
Om de pélerine te teekenen, stippelt
de rug van het grondpatroon na, ook tee
kent er de nieuwe verlaagde halslijn
in. Vanaf het nieuwe verkregen halspunt,
meet de lengte der pélerine volgens
eigen verkiezing af, ongeveer 4045 c.M.
en teekent de pélerine volgens teekening
af.
Deel de breedte der pélerine in drieën,
knip nu de lijnen tot 1/2 cM. vóór den
bovenkant in en leg de klokken gelijk
al geleerd hebt uit. De wijdte van deze
klokken moet natuurlijk niet zooveel zijn
als bij een rok. 7—9 c.M. ls voldoende. Nu
kunt de pélerine geheel volgens teeke
ning teekenen.