DRIE JAPONNEN MET EEN ENKELE ROK. VOLKSTELLING. Lange statistiekenlij sten Werden keurig opgesteld, Allen *van ons Koninkrijkje, Alle schaapjes zijn geteld. 't Ging hier niet om rijk of arm zj Of men weinig heeft, of veel, Iedereen werd meegerekend, Als een deel van het geheel. En tot zelfs de millionaire, Werd er op één lijn gesteld Met het kleinste burgervrouwtje, En geen haartje meer geteld. de B- 1. De rok is hier van marineblauw cheviot met een hooge volant met holle plooien. Achtereenvolgens kiezen we hier bij a. Een blouse van ivoorkleurige crêpe de chine, waarvan de soepele kraag, de mouwen en de gedrapeerde ceintuur ge garneerd zijn met volants met holle plooien. b. Een bovenlijf eveneens van blauw cheviot met een schouderstuk en een ge- plisseerd plastron, gesloten met paarle moer knoopen, kraag en polsen van geel crêpe de Chine. c. Een bovenlijf van blauw serge over een blouse van bleekrose crêpe de Ohine, gegarneerd met schuine nervures aan plastron en mouwen. Benoodigd rok1.75 M. van 1.40 M. breedte. Blouse a 2.25 M. crêpe de Chine 1 M. breed; bovenlijf b 1.35 M. cheviot 1.40 M. breed; bovenlijf c 0.65 M. cheviot en 2 M. crêpe de Chine. 2. De rok is hier van zwart satijn. Van onderen verwijd door een hooge. in vorm gesneden volant die naar boven in een punt uitloopt. Hierop dragen we achter eenvolgens a. een blouse van ivoorkleurig crêpe satin, gegarneerd met ajours en met een strik aan den punt van het décolleté. b. Over deze blouse een kleine paletot van zwart satijn, gesloten met drie paarle moer knoopen en een ceintuur met gesp boven de klein* basque. c. Tenslotte een groote tunique van wit crêpe satin, zooals deze tegenwoordig zeer veel gedragen worden. Deze tunique is ge kruist en wordt gesloten door een smalle ceintuur. De soepele kraag en de volant mouwen zijn gestreept door een zwarte band van satijn. BenoodigdVoor de rok2.75 M. van 1 M. breedte, a. Blouse 2 M. van 1 M. breedte; b. paletot 1.25 M. van 1 M. breedte; c. tunique 3 M. van 1 M. breedte. SAVOYE KOOL AU GRATIN. Benoodigd; 1 middelmatige Savoye kool, 100 gr. Gruyère kaas, 100 gr. boter. Bereiding: Maak de kool schoon, snijd ze in stukken, kook die in kokend water met zout gaar en hak of maal ze fijn. Leg laag om laag in een diepen vuurvasten schotel, eerst een deel van de kool, daarop wat van de geraspte kaas en vervolgens eenige klontjes boter; herhaal dit, tot alles is op gebruikt, maar zorg dat de laatste laag bestaat uit geraspte kaas, waardoor een lepel paneermeel is geroerd. Leg bovenop nog een paar klontjes boter en zet den schotel dan pl.m. i/2 uur in den oven tot de inhoud door en doof heet en de bovenkant mooi bruin is geworden. AARDAPPEL-OMELETTE MET HAM. Benoodigd: 225 Gr rauwe aardappelen, 100 gr. boter, 3 eieren, 60 gr. ham, een uitje, 20 gr. geraspte Parmezaansche kaas. Bereiding: Rasp de rauwe geschilde aardap pelen op een grove groenterasp vlug fijn, zoo dat ze niet te veel kans hebben op bruin worden. Roer er 50 gr. van de gesmolten boter doorheen, daarna de eierdooiers en tenslotte het stijfgeklopte eiwit. Laat 25 gr. van de overige boter in de koekenpan smelten, giet er de helft van het beslag in en bedek dit met de fijngehakte ham, die met het ge snipperde uitje even is gefruit, leg er het nog overgebleven beslag op en bak de omelette op een zacht vuur aan den onderkant licht bruin. Zet dan de pan in den oven en laat de omelette ook aan den bovenkant licht bruin worden; reken voor het bakken pijn. 15 minuten, daar anders de rauwe aardappe len niet gaar zouden worden. Schuif de omelette op een verwarmden schotel, bedruip ze met de nog overgebleven 25 gr. gesmolten boter en bestrooi ze daarna met de geraspte kaas. RIJSTPUDDING MET ABRIKOZEN. Benoodigd: L. melk, 150 gr rijst, 100 gr suiker, 150 gr. gedroogde abrikozen, y stokje vanille. Bereiding: Kook op de bekende wijze dikke rijstebrij van de kokende melk met de va nille en de gewasschen rijst Kook intusschen de gewasschen geweekte abrikozen in y2 L. water met 40 gr. suiker gaar. Leg dan in een met koud water omgespoelden steenen pud dingvorm afwisselend lagen rijstebrij (ver mengd met de overige 60 gr. suiker) en uit het vocht geschepte abrikozen, zóó, dat de onderste en de bovenste laag uit rijstebrij bestaat. Bind met wat aangemengde sago het overblijvende abrikozennat, laat dit koud worden en presenteer het als saus bij den kouden pudding. Warm beschuitschoteltje. Benoodigd12 groote beschuiten, «4 L. melk, 3 eieren, 50 Gr. suiker, een klein glaasje cognac een theelewl kaneel, 150 Gr. melange, be staande uit krenten, ro zijnen, gesneden sukade, en snippers boter. BereidingDe* eieren kloppen met sui ker, de kaneel er door roeren, ie melk en den cognac. In deze saus de beschuiten weeken. Krenten en rozijnen uitzoeken, steeltjes afplukken, de vruchtjes ln lauw water wasschen, laten drogen en ver mengen met de fijr gesneden sukade n een beetje snippers. Een vuurvast scho teltje met boter Insmeren, hierin de be schuiten met een schuimspaan overbren gen en tusschen elke laag beschuit van de melange strooien. Bovenop worden blokjes boter gelegd en het schoteltje dan in een matig warmen oven geschoven, waarin het een half uur of langer blijft staan, zoodat de eieren gaar kunnen wor den. NUTTIGE WENKEN. Bij het schoonmaken van een marmeren gang of vestibule wordt hier en daar marmer- slijp gestrooid en daarna met een natte schuurlap of ook wel met een luiwagen steeds in dezelfde richting geschuurd. Ook de plinten worden zoo behandeld. Bij het schuren met een luiwagen spat men meer dan met een lap of boender. Vindt men marmerslij p te duur, dan kan men ook wit sel gebruiken. Het geschuurde wordt met een zachte dweil en schoon water opgeno men. Telkens moet men voor schoon water zorgen om strepen te voorkomen. Voordat de looper en matten worden neer gelegd moet de gang vooral goed droog zijn. Het afwasschen van glaswerk en kristal vereischt veel zorg. Men zorge voor een goed heet zeepsop. Elk glas dadelijk afdrogen. Als men het laat uitdruipen wordt het glas streperig en dit krijgt men met drogen er niet af. Houdt een glas nooit bij de voet, daar men licht de kelk er af draait. BEBLOEMDE MOFFEN. Bij een huwelijk dat voor kort in Londen plaats vond, werd algemeen opgemerkt dat de bruidsmeisjes niet het klassiek geworden bloemenbouquet droegen. Het was geen slechte gedachte om eens iets nieuws te verzinnen voor deze mode die sinds eeuwen dateert. Maar wat kan men voor nieuws uitvinden? Men had geprobeerd de bouquetten grooter of kleiner te maken, de soort van bloemen te veranderen, de natuurlijke bloemen te veranderen door kunstmatige gemaakt van veeren, van gekleurd leer of van zijden mousseline. Maar wat men ook deed het bleven toch altijd bloemen en het bouquet als zoodanig bleef een bouquet. Daaraan heeft misss Bourne zoo heette de bruid een einde gemaakt door aan hare bruidsmeisjes gebloemde moffen voor te schrijven. Deze moffen waren geheel samen gesteld uit bloemen die op kunstige wijze naast elkaar gestikt waren. En het resultaat vond algemeenen bijval. De Parijsche kleermakers zaten een beetje met de handen in het haar. Een modenieuw tje dat uit Londen komt? Konden zij dat met hun waardigheid overeenbrengen zulks te accepteeren Het schijnt dat er een accoord gevonden werd en dezer dagen bracht een vooraanstaand modeblad photo's van elegante vrouwen op het theeuur in het Ritzhotel welke zeer mooie bebloemde moffen droegen. STRIKKEN. Men verwondert zich erover, hoezeer de strikken een onderdeel der huidige mode vormen. Sinds eenige maanden zien wij strikken van de meest uiteenloopende aard, die door de kleermakers op namiddag- en avond japonnen aangebracht worden. Nu eens vindt men ze onder aan den japon, dan weer aan de heupen of op een schouder. Maar waar zij ook geplaatst worden, steeds ver vullen zij een belangrijke roL ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Den Haag. De patronen voor dames kosten f 1. die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge- vee 10 dagen alvorens ze in het bezit komen van degenen ^ie patronen aan vragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel ler wordt beleen verzocht bij de aanvrage het verschuldigde bedragln te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. HOE MOET MEN ZELF EE PATROON KNIPPEN? In de 2 komende rubrieken teekenei voor U de japon volgens bijstaand pla le. Het lijfje 2e. De Rok. y* hw. -f 1 af. Teelten de hals, plooit) armsgat volgens teekening. Wij zullen U rreteen de labo; in het patroon t nen, die U dan op een ander stuk V ut' kunt radeeren De achterkant lijfje levert geer moeilijkheden op 'ijfjx Is echter gewoon recht getó Denkt U er om d de zijlijnen even moeten zijn en dat U op de waterp hw. 1 cM. afmeet. Het lijfje. Stippel het grondpatroon op een papier na. Geef de halsdiepte, hoogte punt begint, hoogte waar de punt en de geheele Ier gte van de japon Meet op de lijn waar le punt

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 20