DRIE JAPONNEN MET EEN ENKELE ROK.
VOLKSTELLING.
Lange statistiekenlij sten
Werden keurig opgesteld,
Allen *van ons Koninkrijkje,
Alle schaapjes zijn geteld.
't Ging hier niet om rijk of arm zj
Of men weinig heeft, of veel,
Iedereen werd meegerekend,
Als een deel van het geheel.
En tot zelfs de millionaire,
Werd er op één lijn gesteld
Met het kleinste burgervrouwtje,
En geen haartje meer geteld.
de B-
1. De rok is hier van marineblauw
cheviot met een hooge volant met holle
plooien. Achtereenvolgens kiezen we hier
bij
a. Een blouse van ivoorkleurige crêpe
de chine, waarvan de soepele kraag, de
mouwen en de gedrapeerde ceintuur ge
garneerd zijn met volants met holle
plooien.
b. Een bovenlijf eveneens van blauw
cheviot met een schouderstuk en een ge-
plisseerd plastron, gesloten met paarle
moer knoopen, kraag en polsen van geel
crêpe de Chine.
c. Een bovenlijf van blauw serge over
een blouse van bleekrose crêpe de Ohine,
gegarneerd met schuine nervures aan
plastron en mouwen.
Benoodigd rok1.75 M. van 1.40 M.
breedte. Blouse a 2.25 M. crêpe de Chine
1 M. breed; bovenlijf b 1.35 M. cheviot
1.40 M. breed; bovenlijf c 0.65 M. cheviot
en 2 M. crêpe de Chine.
2. De rok is hier van zwart satijn. Van
onderen verwijd door een hooge. in vorm
gesneden volant die naar boven in een
punt uitloopt. Hierop dragen we achter
eenvolgens
a. een blouse van ivoorkleurig crêpe
satin, gegarneerd met ajours en met een
strik aan den punt van het décolleté.
b. Over deze blouse een kleine paletot
van zwart satijn, gesloten met drie paarle
moer knoopen en een ceintuur met gesp
boven de klein* basque.
c. Tenslotte een groote tunique van wit
crêpe satin, zooals deze tegenwoordig zeer
veel gedragen worden. Deze tunique is ge
kruist en wordt gesloten door een smalle
ceintuur. De soepele kraag en de volant
mouwen zijn gestreept door een zwarte
band van satijn.
BenoodigdVoor de rok2.75 M. van
1 M. breedte, a. Blouse 2 M. van 1 M.
breedte; b. paletot 1.25 M. van 1 M.
breedte; c. tunique 3 M. van 1 M. breedte.
SAVOYE KOOL AU GRATIN.
Benoodigd; 1 middelmatige Savoye kool,
100 gr. Gruyère kaas, 100 gr. boter.
Bereiding: Maak de kool schoon, snijd ze
in stukken, kook die in kokend water met
zout gaar en hak of maal ze fijn. Leg laag
om laag in een diepen vuurvasten schotel,
eerst een deel van de kool, daarop wat
van de geraspte kaas en vervolgens eenige
klontjes boter; herhaal dit, tot alles is op
gebruikt, maar zorg dat de laatste laag
bestaat uit geraspte kaas, waardoor een lepel
paneermeel is geroerd. Leg bovenop nog een
paar klontjes boter en zet den schotel dan
pl.m. i/2 uur in den oven tot de inhoud door
en doof heet en de bovenkant mooi bruin is
geworden.
AARDAPPEL-OMELETTE MET HAM.
Benoodigd: 225 Gr rauwe aardappelen, 100
gr. boter, 3 eieren, 60 gr. ham, een uitje,
20 gr. geraspte Parmezaansche kaas.
Bereiding: Rasp de rauwe geschilde aardap
pelen op een grove groenterasp vlug fijn, zoo
dat ze niet te veel kans hebben op bruin
worden. Roer er 50 gr. van de gesmolten boter
doorheen, daarna de eierdooiers en tenslotte
het stijfgeklopte eiwit. Laat 25 gr. van de
overige boter in de koekenpan smelten, giet
er de helft van het beslag in en bedek dit
met de fijngehakte ham, die met het ge
snipperde uitje even is gefruit, leg er het nog
overgebleven beslag op en bak de omelette
op een zacht vuur aan den onderkant licht
bruin. Zet dan de pan in den oven en laat
de omelette ook aan den bovenkant licht
bruin worden; reken voor het bakken pijn.
15 minuten, daar anders de rauwe aardappe
len niet gaar zouden worden. Schuif de
omelette op een verwarmden schotel, bedruip
ze met de nog overgebleven 25 gr. gesmolten
boter en bestrooi ze daarna met de geraspte
kaas.
RIJSTPUDDING MET ABRIKOZEN.
Benoodigd: L. melk, 150 gr rijst, 100 gr
suiker, 150 gr. gedroogde abrikozen,
y stokje vanille.
Bereiding: Kook op de bekende wijze dikke
rijstebrij van de kokende melk met de va
nille en de gewasschen rijst Kook intusschen
de gewasschen geweekte abrikozen in y2 L.
water met 40 gr. suiker gaar. Leg dan in een
met koud water omgespoelden steenen pud
dingvorm afwisselend lagen rijstebrij (ver
mengd met de overige 60 gr. suiker) en uit
het vocht geschepte abrikozen, zóó, dat de
onderste en de bovenste laag uit rijstebrij
bestaat. Bind met wat aangemengde sago het
overblijvende abrikozennat, laat dit koud
worden en presenteer het als saus bij den
kouden pudding.
Warm beschuitschoteltje.
Benoodigd12 groote beschuiten, «4 L.
melk, 3 eieren, 50 Gr. suiker, een klein
glaasje cognac een theelewl
kaneel, 150 Gr. melange, be
staande uit krenten, ro
zijnen, gesneden sukade,
en snippers boter.
BereidingDe* eieren kloppen met sui
ker, de kaneel er door roeren, ie melk en
den cognac. In deze saus de beschuiten
weeken. Krenten en rozijnen uitzoeken,
steeltjes afplukken, de vruchtjes ln lauw
water wasschen, laten drogen en ver
mengen met de fijr gesneden sukade n
een beetje snippers. Een vuurvast scho
teltje met boter Insmeren, hierin de be
schuiten met een schuimspaan overbren
gen en tusschen elke laag beschuit van
de melange strooien. Bovenop worden
blokjes boter gelegd en het schoteltje dan
in een matig warmen oven geschoven,
waarin het een half uur of langer blijft
staan, zoodat de eieren gaar kunnen wor
den.
NUTTIGE WENKEN.
Bij het schoonmaken van een marmeren
gang of vestibule wordt hier en daar marmer-
slijp gestrooid en daarna met een natte
schuurlap of ook wel met een luiwagen
steeds in dezelfde richting geschuurd. Ook
de plinten worden zoo behandeld. Bij het
schuren met een luiwagen spat men meer
dan met een lap of boender. Vindt men
marmerslij p te duur, dan kan men ook wit
sel gebruiken. Het geschuurde wordt met
een zachte dweil en schoon water opgeno
men. Telkens moet men voor schoon water
zorgen om strepen te voorkomen.
Voordat de looper en matten worden neer
gelegd moet de gang vooral goed droog zijn.
Het afwasschen van glaswerk en kristal
vereischt veel zorg. Men zorge voor een goed
heet zeepsop. Elk glas dadelijk afdrogen.
Als men het laat uitdruipen wordt het glas
streperig en dit krijgt men met drogen er
niet af.
Houdt een glas nooit bij de voet, daar men
licht de kelk er af draait.
BEBLOEMDE MOFFEN.
Bij een huwelijk dat voor kort in Londen
plaats vond, werd algemeen opgemerkt dat
de bruidsmeisjes niet het klassiek geworden
bloemenbouquet droegen.
Het was geen slechte gedachte om eens
iets nieuws te verzinnen voor deze mode die
sinds eeuwen dateert.
Maar wat kan men voor nieuws uitvinden?
Men had geprobeerd de bouquetten grooter
of kleiner te maken, de soort van bloemen
te veranderen, de natuurlijke bloemen te
veranderen door kunstmatige gemaakt van
veeren, van gekleurd leer of van zijden
mousseline. Maar wat men ook deed het
bleven toch altijd bloemen en het bouquet
als zoodanig bleef een bouquet.
Daaraan heeft misss Bourne zoo heette
de bruid een einde gemaakt door aan hare
bruidsmeisjes gebloemde moffen voor te
schrijven. Deze moffen waren geheel samen
gesteld uit bloemen die op kunstige wijze
naast elkaar gestikt waren. En het resultaat
vond algemeenen bijval.
De Parijsche kleermakers zaten een beetje
met de handen in het haar. Een modenieuw
tje dat uit Londen komt? Konden zij dat
met hun waardigheid overeenbrengen zulks
te accepteeren Het schijnt dat er een
accoord gevonden werd en dezer dagen
bracht een vooraanstaand modeblad photo's
van elegante vrouwen op het theeuur in het
Ritzhotel welke zeer mooie bebloemde moffen
droegen.
STRIKKEN.
Men verwondert zich erover, hoezeer de
strikken een onderdeel der huidige mode
vormen.
Sinds eenige maanden zien wij strikken
van de meest uiteenloopende aard, die door
de kleermakers op namiddag- en avond
japonnen aangebracht worden. Nu eens
vindt men ze onder aan den japon, dan weer
aan de heupen of op een schouder. Maar
waar zij ook geplaatst worden, steeds ver
vullen zij een belangrijke roL
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat 96, Den Haag.
De patronen voor dames kosten f 1.
die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge-
vee 10 dagen alvorens ze in het bezit
komen van degenen ^ie patronen aan
vragen.
Aan de lezeressen die een patroon bestel
ler wordt beleen verzocht bij de aanvrage
het verschuldigde bedragln te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
HOE MOET MEN ZELF EE
PATROON KNIPPEN?
In de 2 komende rubrieken teekenei
voor U de japon volgens bijstaand pla
le. Het lijfje 2e. De Rok.
y* hw. -f 1 af. Teelten de hals, plooit)
armsgat volgens teekening. Wij zullen
U rreteen de labo; in het patroon t
nen, die U dan op een ander stuk V
ut' kunt radeeren De achterkant
lijfje levert geer moeilijkheden op
'ijfjx Is echter gewoon recht getó
Denkt U er om d de zijlijnen even
moeten zijn en dat U op de waterp
hw. 1 cM. afmeet.
Het lijfje.
Stippel het grondpatroon op een
papier na.
Geef de halsdiepte, hoogte
punt begint, hoogte waar de punt
en de geheele Ier gte van de japon
Meet op de lijn waar le punt