ACHTTIEN JAREN
RECEPTEN
STEMMING
ONZE PATRONEN.
Hoe kan men een patroon zelf
knippen
DE ONDERJURK.
We hebben in onze vorige rubrieken 2
hemden geteekend. Wij zullen nu in de twee
komende rubrieken de bijpassende onder
jurken bespreken.
De onderjurk die bij het le hemd past.
De maten die we noodig hebben, zijn le.
Bovenwijdte (afkorting bw.). We meten on
der de armen door hoe wijd we de onderjurk
boven willen hebben; 2e. heupwijdte (afkor
ting hw.). We meten onder de arm vandaan
hoe hoog we de knip hebben willen en meten
op deze plaats hoe wijd we de onderjurk
willen hebben.
3e. De lengte van de onderjurk.
4e. De wijdte van de onderjurk. De wijdte
varieert van 140—200 cM. Voor 100 cM. bw.
is 140 cM. onderwijdte genoeg.
We teekenen altijd een half patroon van
middenvoor tot middenachter. Voor en achter
Is bij dit patroon hetzelfde, dus hebben we
maar met gedeelte van het patroon te
maken.
Zet een lood- en een waterpaslijn op, meet
op de waterpaslijn K bw af en geef ook een
waterpaslijn op de .hoogte waar de knip be-
«int en op de geheele lengte.
Meet op de lijn van de hoogte van de knip
M hw af Bij dit punt gaat u 2 cM. omhoog
en teekent zoo een eenigszins- gebogen lijn
naar de helft van hw. De rechte lijn
teekent u door en meet op deze lijn y onder
wijdte af en verbindt dit punt met de lijn
van de geheele lengte.
Nu kunt u de onderjurk volgens teekening
fceekenen. Denkt u erom dat patronen zonder
naden zijn.
De Jongemeisjes vormen de vreugde en de
trots van alle kleermaaksters. Wat is er dan
ook aangenamer te kleeden Wanneer zij
slechts een weinig chic bezitten, kan men
zeggen dat elk model haar kleedt, en daar
door behoeft hare kleeding ook geenszins
kostbaar te zijn.
1 en 2 toonen ons twee modellen met een
zelfde in vorm gesneden rok, gemaakt uit
een geruite stof. Op het eerste wordt een
lange blouse gedragen met korte mouwen,
bij het tweede hoort een klein manteltje van
gemzenleder of wel uit een effen stof.
3 en 4 toonen ons twee gekleedere model
len van zwart fluweel. Het eerste als japon
waaronder een witte blouse van crêpe de
chine of crêpe satin te voorschijn komt.
Het tweede als mantel, van voren gekruist
onder een ceintuur, eveneens van fluweel.
DE VROUWEN VAN DE LAATSTE
MINUUT.
Wat men onder „vrouwen van de laatste
minuut" verstaan moet? Een vrouwelijke
afgevaardigde van het Engelsche Lager
huis, miss Ellen Wilkinson, geeft hiervan
een uitlegging in een artikel in de Daily
Herald. De vrouwen van de laatste mi
nuut zijn de vrouwen uit de beter gesi
tueerde klassen die vrijwel niets omhan
den hebben maar toch steeds met alles
eerst op het laatste nippertje klaarkomen.
Miss Wilkinson is over deze vrouwen
niet erg te sprekenHoe komt het,
schrijft zij, dat vrouwen die niets omhan
den hebben toch nooit den tijd vinden om
Iets uit te voeren
Onze eeuw heeft de gezinnen met wet-
nig kinderen en de huishoudelijke appa
raten uitgevonden. Geen wonder dus dat
«r vele vrouwer zijn die zich eiken mor
gen afvragen hoe zij den dag zullen door
brengen.
Zoo zyn er die lid worden van liefdadig-
helds-comlté's, tot groote ergernis van
hem die van dergelijke instellingen de ver
antwoordelijke leiding heeft. Zij komt in
zijn bureau op het slechtst gekozen oogen-
blik, stoort het werk door totaal onnoo-
dige vragen, verwondert zich wanneer
haar geen thee met koekjes aangeboden
wordt en gaat weg met de opmerking„Ik
ben zoo blij dat ik zoo nuttig werkzaam
kan zijn voor een goed doel", 's Avonds
aan een diner vei telt z^, dan aan haar
vrienden dat zij zich zoo vermoeit met
haar liefdadigheid, waut dat zij de eenige
is die een organisatorisch talent ar op
nahoudt.
Een andere methode waarop deze arme
vrouwen zich vreeselijk vermoeien is het
bezoeken van groote magazijnen. Zij bren
gen heek middagen door met het bezoeken
van alle mogelijke afdeelingen, passen hoe
den, schoenen en Japonnen, alles om den
lijd te dooden. Noo't zijn zij ergens op tijd
Met haar naaisters spreken zij af om 3 uur
te komen, doch zijn ei eerst om half zes.
Dat die arme vrouw daardoor haren tijd en
dus geld v -liest, dringt niet tot haar door
Bi) den kapper hetzelfde liedje. HU reser
veer1 haar een uur maar ook hier zUn zU
niet punctueel En dikwijls zUn de bedien
des genoodzaakt om over tUd naar huis te
gaan door haar schuld.
Alle reglementen en ctten staan mach
teloos tegenover een dergelijke minachting
van de rechten van anderen. Welk een
verschil hiermee maakt de arbeidende
vrouw Deze is gewend om haren tUd te
organiseeren en zU richt het steeds zoo in
dat zU geen andere werkende vrouwen
hindert.
Het electrische strijkijzer.
Wat wU tegenwoordig met de eJectrlci-
teit doormaken, hebben onze grootvaders
voo tachtig jaren met de spoorwegen
meegemaakt. Toen de eerste treinen ver
schenen die wagens voorttrokken waarvan
de herinnering alleen ons nu doet glim
lachen verwekte dit een algemeene op
schudding. Maar zulks is 't geval met ?lke
rauwigheid. Steeds zUn er menschen die
aarzelen, die niets liever doen dan af
kammen. Jaren zUn intusschen sinds de
eerste treinen verloopen in wU zouden
het niet meer zonder dit vervoermiddel
kunnen stellen.
Een zelfdr geval doet zich tegenwoor
dig voor met de toepassing van de elec-
ti' lteifc in de huishouding. We denken
hier niet aan het electrlsch licht, waar
iedereen een gemak en de voordeelen van
inziet. Maar we hebben het oog op de vele
electrische apparaten die het werk van de
hulsvrouw in dezen dienstmeisjesloozen rijd
zouden kunnen verlichten en waarvan
toch nog slechts zoo weinig gebruik ge
maakt wordt. Onder deze plaatst het elec-
trisohe strUkUzer zich op den eersten rang.
Het electrische strijkijzer is allereerst
een apparaat dat zeer goedkoop is en
daarom voo, iedere beurs toegankelUk is.
Dan is het gebruik ervan allereenvou
digst. Het heeft enorme voordeelen boven
dr oude strUkUzers. Allereerst de groote
zindelUkheid. Dan kan men In elk huis
houden met één ijzer volstaan. Vroeger
met de gietijzeren ijzers moest men er
steeds twee of drie hebben, wilde men niet
g xoodzaakt zijn om lederen keer het
werk te onderbreken, omdat het ijzer
koud gewerden was en eerst weer op het
gas of op den kachel verwarmd moest
worden.
Voor de reis bestaan er kleine, niet
overdreven zware ijzers en men is tegen
woordig zeker om overal een contact te
vinden waarop men het aansluiten kan
en waarmee men in enkele minuten het
linnengoed der kinderen kan opstrijken
zoodat deze er weer frlsch uitzien.
Bij een electrlsch ijzer ls de controle
van de temperatuur ook veel eenvoudiger.
Zoodra de strijkster merkt Jat haar ijzer
warm genoeg Is, en zulks U niet moeilijk
anneer zijn de aandacht bij haar werk
heeft, behoeft zij slechts den stroom af te
sluiten, hetgeen bij een Toed geconstrueerd
ijzer door een eenvoudige vingerbeweging
kan geschieden. "Iet ijzer verricht dan
nog ge ruimen tijd zi^i arbeid en kost
geen stroom meer.
GESTOOFDE ZWEZERIK.
Benoodigd 2 zwezeriken 100 Gr. lar-
detrspek 100 G. boter 30 G
bloem 4 dJL. room y2 L.
gekruiden, ingekookten
bouillon.
Bereiding: Den bouillon vooraf ge
reedmaken door 500 G. mager kalfspoulet
met beentjes nachtjes eenige uren laten
koken met een uitje, een peentje, een
paar peperkorrels, een takje thijm en pe
terselie, en y2 laurierblad. Men begint met
8 dX,. water op het vleesch te doen, en
laat dit op ongeveer i/2 L. verkoken. De
zwezeriken zoo lang mogelijk in koud wa
ter laten staan, en dit een paar maal ver-
verschen, ze dan met versch koud water
opzetten, en 2 minut r* la^en koken, na
dat men het water langzaam aan de kook
heeft laten komen. De zwezeriken uit de
pan nemen, met koud water afspoelen, en
zonder het fijne huidje te beschadigen, alle
vet en velletjes er af nemen, dan ze tus-
schen een schoonen doek plaatsen, daarop
een plankje leggen, en de zwezeriken per
sen onder een gewicht van ongeveer 1 K.G.
Nadat zij aldus bezwaard, een groot half
uur op een koele plaats gestaan hebben,
zijn zij geschikt om gelardeerd te worden.
Wil dit goed gebeuren, dan moeten de
reepjes spek zoo smal gesneden worden,
dat men vier rijtjes noodig heeft om een
zwezerik te bedekken. Aldus geprepareerd
ze in een platte pan leggen, waarin men
40 k.g. boter heeft laten smelten, hierin
eerst den onderkant licht bruin laten
worden, daarna keeren, en den spekkant
laten kleuren, de zwezeriken overgieten
met den bouillon, en ongeveer een half
uur laten koken. Men onderzoekt, of ze
gaar zijn door er in te prikken; het vocht
dat er uit komt, moet bouillonkleur heb
ben, niet rose zijn. Zijn de zwezeriken gaar
dan moet de bouillon nagenoeg verkookt
zijn en moet hij het vleesch door het be
druipen .glaceeren. De laatste minuten
komL het er natuurlijk op aan te zorgen,
dat de bouillon niet aanzet, en moet men
alle aandacht aan het inkookproces wij
den De zwezeriken worden op een ver
warmden schotel gelegd. De Bechamelsaus
er cm heen gegoten, en de paar lepels ge-
glaceerden Jus daarover. Men dient ze met
een lepel voor.
Voor de saus op de gewone manier ge
lijke deelen boter en bloem dooreen roeren
op een hoeij® van de kachel, langzamer
hand den room (of half melk, half room)
toevoegen, - van dt kachel af de rest van
de boter, In kleine stukjes verdeeld.
Eentonig klettert de regen tegen 4
men. De wind huilt in den schoof
Een grijze grauwe muur tegenover'
Alles is gedrukt. Ik kijk om mij
Stilte en nog eens stilte. Ik pieker
kleinigheden die in deze stemming
groeien tot geweldig groote moellijkh
Ik kijk naar buiten en het eerste
zie is een begrafenisstoet. De bloem*
de baar hangen treurig naar beneden,
orgel dat ergens een melancholiek
speelt, staakt bij het passeeren van
droeve stoet de muziek. Heeren ont
ten het hoofd en langzaam schrijdei
rijtuigen voort. Een traan welt in
oog. Straks zakt de kist in de zi
natte aarde. Ik huiver Ik probeer
gedachten een vroolijker richting ii
sturenl Ik pook den haard op, maa
vlammen die anders iets vroolijks
vertellen mij nu sombere verhalen
strengelen zich om elkaar heen als in
len strijd .Droeve herinneringen ki
boven. De tijd wil niet opschieten,
tonig getik van de klok en de wijzers lo
hun dagelijkschen gang, ze kruipen
kaar achterna. Dag in, dag uit hetzel
De zon straalt over de stad. De
schen loopen met opgewekte gezichte
zou de geheele wereld willen oma
Buiten speelt het orgel „Sous les toj
Paris" en zacht neurie ik mee. Ik
een overmoedige stemming. Stiekum'
ik uit kantoor en koop bij den man o]
hoek van de straat een groote bos ti
Het ls alsof er champagne in de luchi
Ik kan me voorstellen dat er mei
zijn, die iets geks in hun leven doei
een voorbijrijdende auto springen
zonder te weten waarheen door het
laten rijden.
Je baantje opzeggen, wetende, dat
zonder één roode cent op de „kt
staat. Het huwelijksaanzoek accepte
van den eersten den besten man, die
liefd op je is en zich verbeeldt dat je
hem houdt. Kortom iets onbezonnens,
tusschen ben ik met mijn bloemen in
kamer aangeland. Vroolijk begin ik
mijn werk. De bloemen staan voor mi
onwillekeurig gleden mijn vingers ovei
fluweelen bloemblaadjes. Een gelul
glimlach om den mond. De toekomst-
mij toe. Ik gooi de ramen open en
zonlicht stroomt naar binnen, warmte
vend waar ze haar stralen zendt
CARAMELS MOUS AU CAFé
Benoodigd 250 G. witte suiker, J
L. Room 20 G. boter 1 dl;
koffie-extract, het sap van y2
citroen.
Bereiding: De suiker in een
doen, zooveel water toevoegen, als no
is om ze juist vochti gte maken. Op
matig vuur rustig laten uitsmelten
erin te roeren. Dan onder roeren hel
troensap toevoegen en na een paar m
ten den room. De massa onder flink
ren 4 of 5 minuten hard laten koken, d
na van het koffie-extract erdoor roe
Nu de stroop zoo snel mogelijk en oi
voortdurend roeren tot de vereischte d
inkoken. De rest der koffie en de bote
kleine stukjes verdeeld er nu vlug
roeren en de massa in een met boter i
gewreven vorm (b.v. een taartvorm)
ten, waarin ze pl.m. 1 c.M. hoog komii
staan. Op een koele plaats zetten (pl.
uur) tot de massa zoo hard gewordenl
dat men er Caramels van snijden kanJ
Gestoofde flageolets (4 personen).}
500 G. (1 pond) flageolets, 1 Maggi-1
lonblokje, 20 G. (2 afgestreken eet-|
lepels) bloem, 30 G. (ly2 af
gestreken eetlepel) boter,
1 a 2 eetlepels azijn
(naar smaak), wat
peper en zout.
Laat de gewasschen flageolets een ns
in ruim water weeken; zet ze den vol
den dag met hetzelfde water op, vo<
wat zout bij, laat ze zachtjes gaar ki
(ongeveer 1 uur), laat ze dan op een
giet uitlekken, maar vang het kooknat
meet daarvan 2y d.L. af voor het
den van de saus en laat er het Maggi-1
je in oplossen.
Verwarm roerende de boter met|
bloem tot een gelijk papje, voeg di
langzamerhand den bouillon, laat
sausje even doorkoken tot het voldoe:
gebonden is en maak het dan op smaal
met den azijn en misschien een ietsje
per.
Roer de uitgelekte boontjes door de s
laat ze daarmee flink warm worden
breng dan het gerecht over in een d<
schaal, waarin desverkiezende eerst
een ei kan worden geklopt (in dat g(
oppassen voor schiften).
Patronen van de modellen van manl
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij oi
mode-redactrice Mejuffr L Berendes.
Maetsuyckerstraat 96. Den Haag
De patronen voor dames kosten 1.—.
voor kinderen 0 80 Het duurt ongeveer
Jagen alvorens ze in het bezit komen
degenen die patronen aanvragen.
Aan de lezeressen die een patroon bes*
.«n. wordt beleefd verzocht bij de aanvfl
het verschuldigde bedrag in te sluiten,
voorkoming van administratiekosten.