ACHTTIEN JAREN RECEPTEN STEMMING ONZE PATRONEN. Hoe kan men een patroon zelf knippen DE ONDERJURK. We hebben in onze vorige rubrieken 2 hemden geteekend. Wij zullen nu in de twee komende rubrieken de bijpassende onder jurken bespreken. De onderjurk die bij het le hemd past. De maten die we noodig hebben, zijn le. Bovenwijdte (afkorting bw.). We meten on der de armen door hoe wijd we de onderjurk boven willen hebben; 2e. heupwijdte (afkor ting hw.). We meten onder de arm vandaan hoe hoog we de knip hebben willen en meten op deze plaats hoe wijd we de onderjurk willen hebben. 3e. De lengte van de onderjurk. 4e. De wijdte van de onderjurk. De wijdte varieert van 140—200 cM. Voor 100 cM. bw. is 140 cM. onderwijdte genoeg. We teekenen altijd een half patroon van middenvoor tot middenachter. Voor en achter Is bij dit patroon hetzelfde, dus hebben we maar met gedeelte van het patroon te maken. Zet een lood- en een waterpaslijn op, meet op de waterpaslijn K bw af en geef ook een waterpaslijn op de .hoogte waar de knip be- «int en op de geheele lengte. Meet op de lijn van de hoogte van de knip M hw af Bij dit punt gaat u 2 cM. omhoog en teekent zoo een eenigszins- gebogen lijn naar de helft van hw. De rechte lijn teekent u door en meet op deze lijn y onder wijdte af en verbindt dit punt met de lijn van de geheele lengte. Nu kunt u de onderjurk volgens teekening fceekenen. Denkt u erom dat patronen zonder naden zijn. De Jongemeisjes vormen de vreugde en de trots van alle kleermaaksters. Wat is er dan ook aangenamer te kleeden Wanneer zij slechts een weinig chic bezitten, kan men zeggen dat elk model haar kleedt, en daar door behoeft hare kleeding ook geenszins kostbaar te zijn. 1 en 2 toonen ons twee modellen met een zelfde in vorm gesneden rok, gemaakt uit een geruite stof. Op het eerste wordt een lange blouse gedragen met korte mouwen, bij het tweede hoort een klein manteltje van gemzenleder of wel uit een effen stof. 3 en 4 toonen ons twee gekleedere model len van zwart fluweel. Het eerste als japon waaronder een witte blouse van crêpe de chine of crêpe satin te voorschijn komt. Het tweede als mantel, van voren gekruist onder een ceintuur, eveneens van fluweel. DE VROUWEN VAN DE LAATSTE MINUUT. Wat men onder „vrouwen van de laatste minuut" verstaan moet? Een vrouwelijke afgevaardigde van het Engelsche Lager huis, miss Ellen Wilkinson, geeft hiervan een uitlegging in een artikel in de Daily Herald. De vrouwen van de laatste mi nuut zijn de vrouwen uit de beter gesi tueerde klassen die vrijwel niets omhan den hebben maar toch steeds met alles eerst op het laatste nippertje klaarkomen. Miss Wilkinson is over deze vrouwen niet erg te sprekenHoe komt het, schrijft zij, dat vrouwen die niets omhan den hebben toch nooit den tijd vinden om Iets uit te voeren Onze eeuw heeft de gezinnen met wet- nig kinderen en de huishoudelijke appa raten uitgevonden. Geen wonder dus dat «r vele vrouwer zijn die zich eiken mor gen afvragen hoe zij den dag zullen door brengen. Zoo zyn er die lid worden van liefdadig- helds-comlté's, tot groote ergernis van hem die van dergelijke instellingen de ver antwoordelijke leiding heeft. Zij komt in zijn bureau op het slechtst gekozen oogen- blik, stoort het werk door totaal onnoo- dige vragen, verwondert zich wanneer haar geen thee met koekjes aangeboden wordt en gaat weg met de opmerking„Ik ben zoo blij dat ik zoo nuttig werkzaam kan zijn voor een goed doel", 's Avonds aan een diner vei telt z^, dan aan haar vrienden dat zij zich zoo vermoeit met haar liefdadigheid, waut dat zij de eenige is die een organisatorisch talent ar op nahoudt. Een andere methode waarop deze arme vrouwen zich vreeselijk vermoeien is het bezoeken van groote magazijnen. Zij bren gen heek middagen door met het bezoeken van alle mogelijke afdeelingen, passen hoe den, schoenen en Japonnen, alles om den lijd te dooden. Noo't zijn zij ergens op tijd Met haar naaisters spreken zij af om 3 uur te komen, doch zijn ei eerst om half zes. Dat die arme vrouw daardoor haren tijd en dus geld v -liest, dringt niet tot haar door Bi) den kapper hetzelfde liedje. HU reser veer1 haar een uur maar ook hier zUn zU niet punctueel En dikwijls zUn de bedien des genoodzaakt om over tUd naar huis te gaan door haar schuld. Alle reglementen en ctten staan mach teloos tegenover een dergelijke minachting van de rechten van anderen. Welk een verschil hiermee maakt de arbeidende vrouw Deze is gewend om haren tUd te organiseeren en zU richt het steeds zoo in dat zU geen andere werkende vrouwen hindert. Het electrische strijkijzer. Wat wU tegenwoordig met de eJectrlci- teit doormaken, hebben onze grootvaders voo tachtig jaren met de spoorwegen meegemaakt. Toen de eerste treinen ver schenen die wagens voorttrokken waarvan de herinnering alleen ons nu doet glim lachen verwekte dit een algemeene op schudding. Maar zulks is 't geval met ?lke rauwigheid. Steeds zUn er menschen die aarzelen, die niets liever doen dan af kammen. Jaren zUn intusschen sinds de eerste treinen verloopen in wU zouden het niet meer zonder dit vervoermiddel kunnen stellen. Een zelfdr geval doet zich tegenwoor dig voor met de toepassing van de elec- ti' lteifc in de huishouding. We denken hier niet aan het electrlsch licht, waar iedereen een gemak en de voordeelen van inziet. Maar we hebben het oog op de vele electrische apparaten die het werk van de hulsvrouw in dezen dienstmeisjesloozen rijd zouden kunnen verlichten en waarvan toch nog slechts zoo weinig gebruik ge maakt wordt. Onder deze plaatst het elec- trisohe strUkUzer zich op den eersten rang. Het electrische strijkijzer is allereerst een apparaat dat zeer goedkoop is en daarom voo, iedere beurs toegankelUk is. Dan is het gebruik ervan allereenvou digst. Het heeft enorme voordeelen boven dr oude strUkUzers. Allereerst de groote zindelUkheid. Dan kan men In elk huis houden met één ijzer volstaan. Vroeger met de gietijzeren ijzers moest men er steeds twee of drie hebben, wilde men niet g xoodzaakt zijn om lederen keer het werk te onderbreken, omdat het ijzer koud gewerden was en eerst weer op het gas of op den kachel verwarmd moest worden. Voor de reis bestaan er kleine, niet overdreven zware ijzers en men is tegen woordig zeker om overal een contact te vinden waarop men het aansluiten kan en waarmee men in enkele minuten het linnengoed der kinderen kan opstrijken zoodat deze er weer frlsch uitzien. Bij een electrlsch ijzer ls de controle van de temperatuur ook veel eenvoudiger. Zoodra de strijkster merkt Jat haar ijzer warm genoeg Is, en zulks U niet moeilijk anneer zijn de aandacht bij haar werk heeft, behoeft zij slechts den stroom af te sluiten, hetgeen bij een Toed geconstrueerd ijzer door een eenvoudige vingerbeweging kan geschieden. "Iet ijzer verricht dan nog ge ruimen tijd zi^i arbeid en kost geen stroom meer. GESTOOFDE ZWEZERIK. Benoodigd 2 zwezeriken 100 Gr. lar- detrspek 100 G. boter 30 G bloem 4 dJL. room y2 L. gekruiden, ingekookten bouillon. Bereiding: Den bouillon vooraf ge reedmaken door 500 G. mager kalfspoulet met beentjes nachtjes eenige uren laten koken met een uitje, een peentje, een paar peperkorrels, een takje thijm en pe terselie, en y2 laurierblad. Men begint met 8 dX,. water op het vleesch te doen, en laat dit op ongeveer i/2 L. verkoken. De zwezeriken zoo lang mogelijk in koud wa ter laten staan, en dit een paar maal ver- verschen, ze dan met versch koud water opzetten, en 2 minut r* la^en koken, na dat men het water langzaam aan de kook heeft laten komen. De zwezeriken uit de pan nemen, met koud water afspoelen, en zonder het fijne huidje te beschadigen, alle vet en velletjes er af nemen, dan ze tus- schen een schoonen doek plaatsen, daarop een plankje leggen, en de zwezeriken per sen onder een gewicht van ongeveer 1 K.G. Nadat zij aldus bezwaard, een groot half uur op een koele plaats gestaan hebben, zijn zij geschikt om gelardeerd te worden. Wil dit goed gebeuren, dan moeten de reepjes spek zoo smal gesneden worden, dat men vier rijtjes noodig heeft om een zwezerik te bedekken. Aldus geprepareerd ze in een platte pan leggen, waarin men 40 k.g. boter heeft laten smelten, hierin eerst den onderkant licht bruin laten worden, daarna keeren, en den spekkant laten kleuren, de zwezeriken overgieten met den bouillon, en ongeveer een half uur laten koken. Men onderzoekt, of ze gaar zijn door er in te prikken; het vocht dat er uit komt, moet bouillonkleur heb ben, niet rose zijn. Zijn de zwezeriken gaar dan moet de bouillon nagenoeg verkookt zijn en moet hij het vleesch door het be druipen .glaceeren. De laatste minuten komL het er natuurlijk op aan te zorgen, dat de bouillon niet aanzet, en moet men alle aandacht aan het inkookproces wij den De zwezeriken worden op een ver warmden schotel gelegd. De Bechamelsaus er cm heen gegoten, en de paar lepels ge- glaceerden Jus daarover. Men dient ze met een lepel voor. Voor de saus op de gewone manier ge lijke deelen boter en bloem dooreen roeren op een hoeij® van de kachel, langzamer hand den room (of half melk, half room) toevoegen, - van dt kachel af de rest van de boter, In kleine stukjes verdeeld. Eentonig klettert de regen tegen 4 men. De wind huilt in den schoof Een grijze grauwe muur tegenover' Alles is gedrukt. Ik kijk om mij Stilte en nog eens stilte. Ik pieker kleinigheden die in deze stemming groeien tot geweldig groote moellijkh Ik kijk naar buiten en het eerste zie is een begrafenisstoet. De bloem* de baar hangen treurig naar beneden, orgel dat ergens een melancholiek speelt, staakt bij het passeeren van droeve stoet de muziek. Heeren ont ten het hoofd en langzaam schrijdei rijtuigen voort. Een traan welt in oog. Straks zakt de kist in de zi natte aarde. Ik huiver Ik probeer gedachten een vroolijker richting ii sturenl Ik pook den haard op, maa vlammen die anders iets vroolijks vertellen mij nu sombere verhalen strengelen zich om elkaar heen als in len strijd .Droeve herinneringen ki boven. De tijd wil niet opschieten, tonig getik van de klok en de wijzers lo hun dagelijkschen gang, ze kruipen kaar achterna. Dag in, dag uit hetzel De zon straalt over de stad. De schen loopen met opgewekte gezichte zou de geheele wereld willen oma Buiten speelt het orgel „Sous les toj Paris" en zacht neurie ik mee. Ik een overmoedige stemming. Stiekum' ik uit kantoor en koop bij den man o] hoek van de straat een groote bos ti Het ls alsof er champagne in de luchi Ik kan me voorstellen dat er mei zijn, die iets geks in hun leven doei een voorbijrijdende auto springen zonder te weten waarheen door het laten rijden. Je baantje opzeggen, wetende, dat zonder één roode cent op de „kt staat. Het huwelijksaanzoek accepte van den eersten den besten man, die liefd op je is en zich verbeeldt dat je hem houdt. Kortom iets onbezonnens, tusschen ben ik met mijn bloemen in kamer aangeland. Vroolijk begin ik mijn werk. De bloemen staan voor mi onwillekeurig gleden mijn vingers ovei fluweelen bloemblaadjes. Een gelul glimlach om den mond. De toekomst- mij toe. Ik gooi de ramen open en zonlicht stroomt naar binnen, warmte vend waar ze haar stralen zendt CARAMELS MOUS AU CAFé Benoodigd 250 G. witte suiker, J L. Room 20 G. boter 1 dl; koffie-extract, het sap van y2 citroen. Bereiding: De suiker in een doen, zooveel water toevoegen, als no is om ze juist vochti gte maken. Op matig vuur rustig laten uitsmelten erin te roeren. Dan onder roeren hel troensap toevoegen en na een paar m ten den room. De massa onder flink ren 4 of 5 minuten hard laten koken, d na van het koffie-extract erdoor roe Nu de stroop zoo snel mogelijk en oi voortdurend roeren tot de vereischte d inkoken. De rest der koffie en de bote kleine stukjes verdeeld er nu vlug roeren en de massa in een met boter i gewreven vorm (b.v. een taartvorm) ten, waarin ze pl.m. 1 c.M. hoog komii staan. Op een koele plaats zetten (pl. uur) tot de massa zoo hard gewordenl dat men er Caramels van snijden kanJ Gestoofde flageolets (4 personen).} 500 G. (1 pond) flageolets, 1 Maggi-1 lonblokje, 20 G. (2 afgestreken eet-| lepels) bloem, 30 G. (ly2 af gestreken eetlepel) boter, 1 a 2 eetlepels azijn (naar smaak), wat peper en zout. Laat de gewasschen flageolets een ns in ruim water weeken; zet ze den vol den dag met hetzelfde water op, vo< wat zout bij, laat ze zachtjes gaar ki (ongeveer 1 uur), laat ze dan op een giet uitlekken, maar vang het kooknat meet daarvan 2y d.L. af voor het den van de saus en laat er het Maggi-1 je in oplossen. Verwarm roerende de boter met| bloem tot een gelijk papje, voeg di langzamerhand den bouillon, laat sausje even doorkoken tot het voldoe: gebonden is en maak het dan op smaal met den azijn en misschien een ietsje per. Roer de uitgelekte boontjes door de s laat ze daarmee flink warm worden breng dan het gerecht over in een d< schaal, waarin desverkiezende eerst een ei kan worden geklopt (in dat g( oppassen voor schiften). Patronen van de modellen van manl en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij oi mode-redactrice Mejuffr L Berendes. Maetsuyckerstraat 96. Den Haag De patronen voor dames kosten 1.—. voor kinderen 0 80 Het duurt ongeveer Jagen alvorens ze in het bezit komen degenen die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bes* .«n. wordt beleefd verzocht bij de aanvfl het verschuldigde bedrag in te sluiten, voorkoming van administratiekosten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 20