De Schoonmaak.
Hoeveel wordt er over dit onderwerp al
niet gesproken en zeker niet minder ge
schreven.
En toch kunnen we niet nalsten nog en
kele regels hieraan te wijden. Eenige dagen
geleden lazen wij de volgende „mop" in een
geïllustreerd blad:
's Morgens zeven uur.
Twee „mans"personen zitten te vissehen.
De eene is landlooper, de ander een
„heer". De heer, die bijziende i!s, vraagt aan
den landlooper: „Uw vrouw is zeker ook aan
den schoonmaak
Wij vrouwen worden door deze vraag be
schuldigd van verjaging van onze echtge-
nooten uit huis.
Natuurlijk wordt er in den schoonmaaktijd
herhaaldelijk ongemotiveerd gemopperd door
heeren echtgenooten. Ook al vinden ze alle
voorwerpen op hun bureau, zoover ze deze
er zelf hebben opgelegd, al vinden ze hun
boorden en dassen op de plaats waar ze ze
altijd vandaan halen, het is nu eenmaal
schoonmaaktijd, dus er dient „gemopperd"
te worden. Maar met deze mopperaars be
hoeven we geen medelijden te hebben. Neen,
het zijn de „stille" lijders, naar wie ons hart
uitgaat.
Het pasgetrouwde vrouwtje dat nimmer
een vinger in het huishouden heeft uitge
stoken. waagt zich zonder schroom aan de
schoonmaak.
Kasten, stoelen, tafels, bedden, serviezen,
lepels en vorken, dit alles wordt op gangen
neergepoot. Mijnheer, gereed met zich te
kleeden, wil de kamer af, maar hij kan met
gen mogelijkheid over de linnenkast sprin
gen, die voor de deur is opgesteld. Hij roept,
eindelijk komen mevrouw en de meid op dit
gegil aanloopen.
„Wacht maar even mannie, we zullen de
kast versjouwen. Duw jij aan den achter
kant." Mijnheer in z'n keurige blauwe pak,
duwt en duwt. Mevrouw en dienstbode trek
ken en met vereende krachten staat eindelijk
de kast zoover op de gang, dat mijnheer uit
de kamer weg kan. Nu wordt het springen
over alle mogelijke voorwerpen en na deze
halsbrekende toeren is hij dan toch 2n de
vestibule aangeland, achtervolgd door z'n
vrouwtje. „Het spijt me erg vent, maar ik
heb nog geen thee en boter was er niet meer,
Misschien kan je op kantoor wel een paar
broodjes laten halen en een kop koffie."
Mijnheer zucht en verbaast zich er over,
dat nog steeds in de couranten gewag wordt
gfemaakt van 50-jari'ge huwelijksfeesten. Hij
zegt echter ni'ets, kust zijn kindvrouwtje
goedendag en vertrekt naar kantoor.
Kwart over twaalf.
De radio speelt. Het jonge vrouwtje balan
ceert op de maat der muziek over de stoelen
en tafels. Een sleutel wordt in het slot ge
stoken.
Wanhopig is de blik die meneer op de
chaos in den gang en kamers werpt.
Vrouwtjelief knikt hem vriendelijk vanaf
de hooge trap. waarop zij juist staat toe, en
kondigt aan, dat er vandaag in de keuken
gegeten wordt. Een heerlijk warm schoteltje
en boterhammen met spiegeleieren. Meneer
verteederd door het idee wat te eten te
krijgen, komt nu lachend de keuken in en
zegt dapper het heel gezellig te vinden voor
één keertje zoo'n ongeregeld huishouden,
We zullen het hem vergeven. De man is
pas een jaar getrouwd.
Verstandiger lijkt het ons toch de schoon
maak niet op dergelijke wijze te houden.
Laten we kamer voor kamer leeghalen.
Rommel is er zoodoende nooit in huis. Als
manlief thuis komt, zorgen wij er voor dat
hij door een uiterlijk goed verzorgde vrouw,
aan een gedekte tafel, in een behaaglijk ver.
warmd vertrek, wordt opgewacht. Onder het
eten wordt niet over de schoonmaak ge
sproken Laat de schoonmaak liever enkele
dagen langer duren ,dan eiken dag vermoeid
aan tafel te komen of 's avonds knikkebollend
over uw krant, langzaam in slaap te sukkelen.
Misschien krijgen wij dan nog eens te
hooren: „Schoonmaak? Ik hoor er nooit ovet
en zie ook nooit rommel in huis, maar het
huis is schoon
LEVENSWIJSHEID
Liever door een hand, die wij niet zou
den willen drukken, geslagen, dan ge
streeld. EbnerEschenbach.
Ik kén argumenten, die zoo onweer
staanbaar zjjn, dat zij slechts verbitteren,
niet overtuigen. Otto Weiss.
Over titels moest men niet lachen, want
zonder deze zou men bij ontelbare men-
schen noch bekwaamheden, noch verdien
sten weten te ontdekken.
Otto Weiss.
Hebben is nog geen bezitten. Om
iets te bezitten, daar tot is zekere ziels
kracht nooc'.ig, om het in bezit te hebben,
daartoe volstaat rijk zijn.
Daniël Stern.
Een persoon, die men liefheeft, is
iemand die ons n.eer kan doen lijden dan
iemand anders. ..Etienne Rey.
De vrouwen, die het meest trotsch zijn
op haar deugdzaamheid, zijn zij die deze
nooit bedreigd zagen; gelijk de soldaten,
die het meest snoeven, diegenen zijn,
welke nooit in 't vuur waren.
Etienne Rey.
1). Een jurk van wit toile de Soile be
drukt met blauwe bloempjes. Een gefes
tonneerde witte band is over het boven
lijf gekruist, terwijl een soortgelijke, ge
tande witte band de korte mouwtjes
vormt. De rok is in vorm gesneden.
Benoodigd 1 M. 25 van 0 M. 80 br.
2). Een kinderjurk waarvan de rok in
vorm gesneden en van onderen tand-
vormig uitgesneden is. Als stof is hier
een levendig blauw wollen weefsel ge
kozen. Twee bretels sluiten over het bo
venlijfje van wit crêpe de chine, waar
van de kraag en de re vérs gezoomd zijn
met een dubbele rij Valenciennes kant.
Benoodigd: (voor 4 jaren) blauw wol
len stof: 0 M. 40 van 1 M. 40 breed. Wit
crêpe de Chine 0 M. 65 van 1 M. breed.
3). Een jurk van wit, bruin en blauw
Schotsche wollen stof met een ceintuur
van blauw leder. De kraag eindigt in
twee gestrikte slippen in effen blauw, de
korte mouwen zijn gegarneerd met een
blauwe revers.
Benoodigd 1 M. 25 van 1 M. 40 breedte
Benoodigd: blauwe crêpe: 0 M. 75 van
1 M. breed, bruine crêpe: 1 M. 40 van 1
M. 40 breed (12 jaren).
5). Tenslotte een wandelcostuum van
beige en bruin geruite wollen stof. Aan
de voorzijde van den rok een band in
biais, welke eveneens het manteltje
zoomt. De blouse is van levendig blauwe
crêpe de chine. De shawl is van het
zelfde crêpe en gezoomd door een ge
ruite biais.
Benoodigd: geruite wollen stof: 2 M.
van 1 M. 40 breedte. Blauwe crêpe de
Chine: 1 M. 25 van 1 M, breedte (12
jaren).
NUTTIGE WENKEN
Het reinigen van verguld koper.
Het spreekt vanzelf dat men voorwerpen
van verguld koper als kandelabers en derge
lijke niet op de gewone manier met een
poetspasta kan remigen. Dit zou ten gevolge
hebben dat men het dunne laagje verguldsel
er af zou poetsen waardoor het gewoon ko
per te voorschijn zou komen. Ziethier dus
een betere methode; maakt een warm zeep
sop je van groene zeep en doopt hierin de te
reinigen voorwerpen, terwijl gij ze met een
kleinen zachten borstel goed afborstelt.
Daarna wordt nagespoeld met warm water,
gedroogd en nagewreven met een zeemen lap
waardoor de voorwerpen er weer ais nieuw
uitzien.
Een conserveeringsniiddel voor schoenzolen
Ziethier een recept waardoor gij uwe
schoenzolen bijna onverslijtbaar kunt ma
ken Een kostbaar recept wanneer men de
dure leerprijzen van tegenwoordig in aan
merking neemt.
Wanneer gij uwe nieuwe schoenen gedu
rende eenige dagen gedragen hebt, zoodat de
zooien den glans van het nieuwe verloren
hebben borstelt ze dan met een harden bor
stel en smeert ze in met een laagje Copal
vernis. Laat deze vernis goed drogen, wat
weliswaar eenigszins lang duurt, maar in dit
geval onontbeerlijk Is. Er zijn personen die
deze bewerking tot driemaal toe herhalen.
De zoo behandelde schoenen hebben na een
jaar gebruikt te zijn nog vrijwel onberispe
lijke zolen.
0 Wijnvlekken.
Een goede gastvrouw mag geen spier van
haar gelaat vertrekken wanneer een der
gasten wijnvlekken op het schoone servet
maakt. Maar zoodra de gasten vertrokken
zijn moet zij deze direct probeeren te ver
wijderen Hoe frisscher de vlek 2s, des te ge
makkelijker zal deze verdwijnen.
Wascht het gedeelte van het servet waar
de vlek zich bevindt in lauwe melk en laat
het daarna nog 1 a 2 uren er in. Wanneer
de vlek dan nog niet verdwenen is wordt
deze bewerking nog eens herhaald. Bijna
steeds verdwijnen de vlekken na deze be
handeling vrijwel volkomen. Mocht dit nog
ni'et geheel het geval zijn zoo worden de
vlekken nagewreven met een schijfje citroen
en vervolgens het Servet uitgewasschen.
Het schoonmaken van zeemenlappen.
De zeem wordt met groene zeep ingesmeerd
en daarna gedurende één a twee uren in een
oplossing van een weinig soda in warm
water gedoopt.
Vervolgens wordt nagespoeld in wiater
waaraan men een weinig ammonia toege
voegd heeft, goed uitgewrongen en dan nog
eens in lauw water nagespoeld. Daarna wordt
uitgewrongen tusschen een doek om zooveel
mogelijk het water er uit te verwijderen.
Daarna goed drogen en uitrekken wanneer
de zeem geheel droog is
Eiergerechten.
Een enkele maai komt men er toe om
het vleesch door eieren te vervangen, een
methode die. afgezien van de grootere
kans op afwissel'ng, ook een hygiënisch
voordeel met zich brengt; immers, ook al
waardeert men over 't algemeen het
vleesch nog als een onmisbaar voedings
middelin d- warme maanden behoort
het toch liefst zoo min mogelijk thuis.
In welke vorm we de eieren in de plaats
van het vleesch kunnen laten treden
Natuurlijk allereerst als gekookte eieren,
hetzij zacht (ongeveer 4 minuten), hetzij
hard (ongeveer 8 minuten). Hoe we ze op
dienen, is aan ieder bekend in een eier
dopje met een wollen „mu#sje" er over om
ze warm te houden, of wel in een met
watten gevoerd „elermandje" met dezelfde
bedoeling. Zout is er stilzwijgend bij be
grepen; maar is het óók bekend, dat een
gekookt ei met enkele druppels Maggi's
Aroma heel smakelijk wordt
Ten tweede is er de groep van de spie
geleieren: ik spreek van een „groep", om
dat verschillende mogelijkheden zich hier
laten uitvoeren. We kunnen n.1. de eieren
laten stollen op een onderlaagje van uit
gebakken spek of ham; we kunnen in de
pan eerst een sneedje brood aan één kant
goudbruin bakken, het omkeeren en er
dan het ei op laten vallen; we kunnen een
laagje gefruite ui in de pan klaarmaken
en er dan de eieren in doen, enz. enz.
Dan zijn er roereieren, waarvoor de
geklopte eieren worden vermengd met per
ei een lepel melk (of water), wat zout,
eenige druppels Maggi's Aroma en naai
verkiezing nog wat fijngehakte peterselie
(of andere groene kruiden), geraspte kaas,
fijngehakte ham Het mengsel wordt in
een pan gegoten waarin een klontje boter
is gesmolten en waarin nu op een niet te
hard vuur wordt geroerd, tot de eieren
een gebonden (maar vooral nisö droge
massa vormen.
Gevulde eieren vragen wat meer van
onzen tijd ze vormen dan echter ook een
gerecht, waarmee we eer kunnen inleg
gen aan een goed verzorgde koffietafel,
terwijl ze warm opgediend een aar
dige toevoeging vormen bij spiuazie, an
dijvie, raapstelen enz.
En hetzelfde zouden we kunnen zeggen
van een schotel hardgekookte eieren me*
en warme saus opgediend, een gerecht,
dat even goed thuis hoort aan de lunch
als aan het middagmaal, waarin het met
succes de plaats kan innemen van het
rnders gebruikte vleeschals we dan
tenminste een groente 'dezen, die er goed
bij past (harde eieren met kerrysaus b.v.
bij gestoofde uien, harde eieren met kaas
saus bij bloemkool, harde eieren met to
matensaus bij doperwten, slaboonen of
snijboonen.
Gevulde eieren (bij spinazie, raapstelen,
postelein of andijvie).
Reken per persoon
1 hardgekookt ei, 10 Gr. (Va afgestre
ken eetlepel) boter, i/2 theelepeltje
y2 theelepeltje Maggi's Aroma, i tw
lepeltje gehakte peterselie.
Snijd het gepeldei doormidden, hefe
in de lengte of in de breedte; neem er t
dooierhelften voorzichtig uit en vrrjji di
fijn met de boter, het zout, de
Aroma en de peterselie. Vul de
hoog op met het dooiermengsel (liefst tiS
behulp van een spuitzak je, maar ancien'
*met twee theelepels).
Schik de gevulde eieren rondom
groente, die in dit geval in een onge^
schaal wordt gepresenteerd.
Eieren met kaassaus (4 personen),
4 harde eieren, 2i/2 L. water me);
Maggi-bouillonblokje, 20 Gr. (2 afgesf'
ken eetlepels) bloem, 20 Gr. (1 afgest
ken eetlepel) boter, 50 Gr. (i/2 ons) s
raspte kaas.
Verwarm roerende de boter met j
bloem op een zacht vuur, voeg er la-J
zamerhand den bouillon bij, laat ij
sausje even doorkoken en maak het
af met de geraspte kaas.
Pel de warm gehouden eieren en at!
ze doormidden; giet de heete saus
verwarmden schotel en schik er de
helften in met den opengesneden
naar boven.
Kamper steur (4 personen).
4 harde eieren, 2i/2 d.L. water 3
1 Maggi-bouillon-blokje, 20 Gr. (2 ij-
streken eetlepels) bloem, 20 Gr. (ljj:
streken eetlepel) boter, 1 afgestreken
lepel aangemaakte mosterd.
Verwarm roerende de boter me.
bloem, voeg er langzamerhand den fc
Ion bij laat het sausje even doorkok',
maak het dan af met den mosterd.
Pel de warm gehouden eieren, snij!
coormidden en schik ze met den o
kant naar beneden op een verwan!
schotel; bedek ze dan met de heete
Presenteer dit gerecht warm aan j
lunch.
HOE KAN MEN EEN PATROO
ZELF KNIPPEN
DE KLOKROK VAN DE ONDERJUlf
Knip het rokgedeelte van het pata
af en zet een lijn vanaf de punt 1
schulp recht naar beneden. Knip 1
tot 1/2 c.M. voor den bovenkant i
Neem een stuk papier, leg middentf
tegen de rechte lijn en leg de klok n*
eigen verkiezing uit ongeveer 15
teekent dan de klokrok volgens teek#
af.
ONZE PATRONEN.
Patronen vai de modellen van nia^
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bijöCi
mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, M
Maetsuyckerstraat 96, Den Haag.
De patronen vbor dames kosten
die voor kinderen ƒ0.80. Het duurt W
veer 10 dagen alvorens ze in bet
komen van degenen die patronen
vragen.
Aan de lezeressen die een patroon bcs^
len wordt beleefd verzocht bij de aanvrt
het verschuldigde bedragin te sluiten,
voorkoming van administratiekosten-