De Schoonmaak. Hoeveel wordt er over dit onderwerp al niet gesproken en zeker niet minder ge schreven. En toch kunnen we niet nalsten nog en kele regels hieraan te wijden. Eenige dagen geleden lazen wij de volgende „mop" in een geïllustreerd blad: 's Morgens zeven uur. Twee „mans"personen zitten te vissehen. De eene is landlooper, de ander een „heer". De heer, die bijziende i!s, vraagt aan den landlooper: „Uw vrouw is zeker ook aan den schoonmaak Wij vrouwen worden door deze vraag be schuldigd van verjaging van onze echtge- nooten uit huis. Natuurlijk wordt er in den schoonmaaktijd herhaaldelijk ongemotiveerd gemopperd door heeren echtgenooten. Ook al vinden ze alle voorwerpen op hun bureau, zoover ze deze er zelf hebben opgelegd, al vinden ze hun boorden en dassen op de plaats waar ze ze altijd vandaan halen, het is nu eenmaal schoonmaaktijd, dus er dient „gemopperd" te worden. Maar met deze mopperaars be hoeven we geen medelijden te hebben. Neen, het zijn de „stille" lijders, naar wie ons hart uitgaat. Het pasgetrouwde vrouwtje dat nimmer een vinger in het huishouden heeft uitge stoken. waagt zich zonder schroom aan de schoonmaak. Kasten, stoelen, tafels, bedden, serviezen, lepels en vorken, dit alles wordt op gangen neergepoot. Mijnheer, gereed met zich te kleeden, wil de kamer af, maar hij kan met gen mogelijkheid over de linnenkast sprin gen, die voor de deur is opgesteld. Hij roept, eindelijk komen mevrouw en de meid op dit gegil aanloopen. „Wacht maar even mannie, we zullen de kast versjouwen. Duw jij aan den achter kant." Mijnheer in z'n keurige blauwe pak, duwt en duwt. Mevrouw en dienstbode trek ken en met vereende krachten staat eindelijk de kast zoover op de gang, dat mijnheer uit de kamer weg kan. Nu wordt het springen over alle mogelijke voorwerpen en na deze halsbrekende toeren is hij dan toch 2n de vestibule aangeland, achtervolgd door z'n vrouwtje. „Het spijt me erg vent, maar ik heb nog geen thee en boter was er niet meer, Misschien kan je op kantoor wel een paar broodjes laten halen en een kop koffie." Mijnheer zucht en verbaast zich er over, dat nog steeds in de couranten gewag wordt gfemaakt van 50-jari'ge huwelijksfeesten. Hij zegt echter ni'ets, kust zijn kindvrouwtje goedendag en vertrekt naar kantoor. Kwart over twaalf. De radio speelt. Het jonge vrouwtje balan ceert op de maat der muziek over de stoelen en tafels. Een sleutel wordt in het slot ge stoken. Wanhopig is de blik die meneer op de chaos in den gang en kamers werpt. Vrouwtjelief knikt hem vriendelijk vanaf de hooge trap. waarop zij juist staat toe, en kondigt aan, dat er vandaag in de keuken gegeten wordt. Een heerlijk warm schoteltje en boterhammen met spiegeleieren. Meneer verteederd door het idee wat te eten te krijgen, komt nu lachend de keuken in en zegt dapper het heel gezellig te vinden voor één keertje zoo'n ongeregeld huishouden, We zullen het hem vergeven. De man is pas een jaar getrouwd. Verstandiger lijkt het ons toch de schoon maak niet op dergelijke wijze te houden. Laten we kamer voor kamer leeghalen. Rommel is er zoodoende nooit in huis. Als manlief thuis komt, zorgen wij er voor dat hij door een uiterlijk goed verzorgde vrouw, aan een gedekte tafel, in een behaaglijk ver. warmd vertrek, wordt opgewacht. Onder het eten wordt niet over de schoonmaak ge sproken Laat de schoonmaak liever enkele dagen langer duren ,dan eiken dag vermoeid aan tafel te komen of 's avonds knikkebollend over uw krant, langzaam in slaap te sukkelen. Misschien krijgen wij dan nog eens te hooren: „Schoonmaak? Ik hoor er nooit ovet en zie ook nooit rommel in huis, maar het huis is schoon LEVENSWIJSHEID Liever door een hand, die wij niet zou den willen drukken, geslagen, dan ge streeld. EbnerEschenbach. Ik kén argumenten, die zoo onweer staanbaar zjjn, dat zij slechts verbitteren, niet overtuigen. Otto Weiss. Over titels moest men niet lachen, want zonder deze zou men bij ontelbare men- schen noch bekwaamheden, noch verdien sten weten te ontdekken. Otto Weiss. Hebben is nog geen bezitten. Om iets te bezitten, daar tot is zekere ziels kracht nooc'.ig, om het in bezit te hebben, daartoe volstaat rijk zijn. Daniël Stern. Een persoon, die men liefheeft, is iemand die ons n.eer kan doen lijden dan iemand anders. ..Etienne Rey. De vrouwen, die het meest trotsch zijn op haar deugdzaamheid, zijn zij die deze nooit bedreigd zagen; gelijk de soldaten, die het meest snoeven, diegenen zijn, welke nooit in 't vuur waren. Etienne Rey. 1). Een jurk van wit toile de Soile be drukt met blauwe bloempjes. Een gefes tonneerde witte band is over het boven lijf gekruist, terwijl een soortgelijke, ge tande witte band de korte mouwtjes vormt. De rok is in vorm gesneden. Benoodigd 1 M. 25 van 0 M. 80 br. 2). Een kinderjurk waarvan de rok in vorm gesneden en van onderen tand- vormig uitgesneden is. Als stof is hier een levendig blauw wollen weefsel ge kozen. Twee bretels sluiten over het bo venlijfje van wit crêpe de chine, waar van de kraag en de re vérs gezoomd zijn met een dubbele rij Valenciennes kant. Benoodigd: (voor 4 jaren) blauw wol len stof: 0 M. 40 van 1 M. 40 breed. Wit crêpe de Chine 0 M. 65 van 1 M. breed. 3). Een jurk van wit, bruin en blauw Schotsche wollen stof met een ceintuur van blauw leder. De kraag eindigt in twee gestrikte slippen in effen blauw, de korte mouwen zijn gegarneerd met een blauwe revers. Benoodigd 1 M. 25 van 1 M. 40 breedte Benoodigd: blauwe crêpe: 0 M. 75 van 1 M. breed, bruine crêpe: 1 M. 40 van 1 M. 40 breed (12 jaren). 5). Tenslotte een wandelcostuum van beige en bruin geruite wollen stof. Aan de voorzijde van den rok een band in biais, welke eveneens het manteltje zoomt. De blouse is van levendig blauwe crêpe de chine. De shawl is van het zelfde crêpe en gezoomd door een ge ruite biais. Benoodigd: geruite wollen stof: 2 M. van 1 M. 40 breedte. Blauwe crêpe de Chine: 1 M. 25 van 1 M, breedte (12 jaren). NUTTIGE WENKEN Het reinigen van verguld koper. Het spreekt vanzelf dat men voorwerpen van verguld koper als kandelabers en derge lijke niet op de gewone manier met een poetspasta kan remigen. Dit zou ten gevolge hebben dat men het dunne laagje verguldsel er af zou poetsen waardoor het gewoon ko per te voorschijn zou komen. Ziethier dus een betere methode; maakt een warm zeep sop je van groene zeep en doopt hierin de te reinigen voorwerpen, terwijl gij ze met een kleinen zachten borstel goed afborstelt. Daarna wordt nagespoeld met warm water, gedroogd en nagewreven met een zeemen lap waardoor de voorwerpen er weer ais nieuw uitzien. Een conserveeringsniiddel voor schoenzolen Ziethier een recept waardoor gij uwe schoenzolen bijna onverslijtbaar kunt ma ken Een kostbaar recept wanneer men de dure leerprijzen van tegenwoordig in aan merking neemt. Wanneer gij uwe nieuwe schoenen gedu rende eenige dagen gedragen hebt, zoodat de zooien den glans van het nieuwe verloren hebben borstelt ze dan met een harden bor stel en smeert ze in met een laagje Copal vernis. Laat deze vernis goed drogen, wat weliswaar eenigszins lang duurt, maar in dit geval onontbeerlijk Is. Er zijn personen die deze bewerking tot driemaal toe herhalen. De zoo behandelde schoenen hebben na een jaar gebruikt te zijn nog vrijwel onberispe lijke zolen. 0 Wijnvlekken. Een goede gastvrouw mag geen spier van haar gelaat vertrekken wanneer een der gasten wijnvlekken op het schoone servet maakt. Maar zoodra de gasten vertrokken zijn moet zij deze direct probeeren te ver wijderen Hoe frisscher de vlek 2s, des te ge makkelijker zal deze verdwijnen. Wascht het gedeelte van het servet waar de vlek zich bevindt in lauwe melk en laat het daarna nog 1 a 2 uren er in. Wanneer de vlek dan nog niet verdwenen is wordt deze bewerking nog eens herhaald. Bijna steeds verdwijnen de vlekken na deze be handeling vrijwel volkomen. Mocht dit nog ni'et geheel het geval zijn zoo worden de vlekken nagewreven met een schijfje citroen en vervolgens het Servet uitgewasschen. Het schoonmaken van zeemenlappen. De zeem wordt met groene zeep ingesmeerd en daarna gedurende één a twee uren in een oplossing van een weinig soda in warm water gedoopt. Vervolgens wordt nagespoeld in wiater waaraan men een weinig ammonia toege voegd heeft, goed uitgewrongen en dan nog eens in lauw water nagespoeld. Daarna wordt uitgewrongen tusschen een doek om zooveel mogelijk het water er uit te verwijderen. Daarna goed drogen en uitrekken wanneer de zeem geheel droog is Eiergerechten. Een enkele maai komt men er toe om het vleesch door eieren te vervangen, een methode die. afgezien van de grootere kans op afwissel'ng, ook een hygiënisch voordeel met zich brengt; immers, ook al waardeert men over 't algemeen het vleesch nog als een onmisbaar voedings middelin d- warme maanden behoort het toch liefst zoo min mogelijk thuis. In welke vorm we de eieren in de plaats van het vleesch kunnen laten treden Natuurlijk allereerst als gekookte eieren, hetzij zacht (ongeveer 4 minuten), hetzij hard (ongeveer 8 minuten). Hoe we ze op dienen, is aan ieder bekend in een eier dopje met een wollen „mu#sje" er over om ze warm te houden, of wel in een met watten gevoerd „elermandje" met dezelfde bedoeling. Zout is er stilzwijgend bij be grepen; maar is het óók bekend, dat een gekookt ei met enkele druppels Maggi's Aroma heel smakelijk wordt Ten tweede is er de groep van de spie geleieren: ik spreek van een „groep", om dat verschillende mogelijkheden zich hier laten uitvoeren. We kunnen n.1. de eieren laten stollen op een onderlaagje van uit gebakken spek of ham; we kunnen in de pan eerst een sneedje brood aan één kant goudbruin bakken, het omkeeren en er dan het ei op laten vallen; we kunnen een laagje gefruite ui in de pan klaarmaken en er dan de eieren in doen, enz. enz. Dan zijn er roereieren, waarvoor de geklopte eieren worden vermengd met per ei een lepel melk (of water), wat zout, eenige druppels Maggi's Aroma en naai verkiezing nog wat fijngehakte peterselie (of andere groene kruiden), geraspte kaas, fijngehakte ham Het mengsel wordt in een pan gegoten waarin een klontje boter is gesmolten en waarin nu op een niet te hard vuur wordt geroerd, tot de eieren een gebonden (maar vooral nisö droge massa vormen. Gevulde eieren vragen wat meer van onzen tijd ze vormen dan echter ook een gerecht, waarmee we eer kunnen inleg gen aan een goed verzorgde koffietafel, terwijl ze warm opgediend een aar dige toevoeging vormen bij spiuazie, an dijvie, raapstelen enz. En hetzelfde zouden we kunnen zeggen van een schotel hardgekookte eieren me* en warme saus opgediend, een gerecht, dat even goed thuis hoort aan de lunch als aan het middagmaal, waarin het met succes de plaats kan innemen van het rnders gebruikte vleeschals we dan tenminste een groente 'dezen, die er goed bij past (harde eieren met kerrysaus b.v. bij gestoofde uien, harde eieren met kaas saus bij bloemkool, harde eieren met to matensaus bij doperwten, slaboonen of snijboonen. Gevulde eieren (bij spinazie, raapstelen, postelein of andijvie). Reken per persoon 1 hardgekookt ei, 10 Gr. (Va afgestre ken eetlepel) boter, i/2 theelepeltje y2 theelepeltje Maggi's Aroma, i tw lepeltje gehakte peterselie. Snijd het gepeldei doormidden, hefe in de lengte of in de breedte; neem er t dooierhelften voorzichtig uit en vrrjji di fijn met de boter, het zout, de Aroma en de peterselie. Vul de hoog op met het dooiermengsel (liefst tiS behulp van een spuitzak je, maar ancien' *met twee theelepels). Schik de gevulde eieren rondom groente, die in dit geval in een onge^ schaal wordt gepresenteerd. Eieren met kaassaus (4 personen), 4 harde eieren, 2i/2 L. water me); Maggi-bouillonblokje, 20 Gr. (2 afgesf' ken eetlepels) bloem, 20 Gr. (1 afgest ken eetlepel) boter, 50 Gr. (i/2 ons) s raspte kaas. Verwarm roerende de boter met j bloem op een zacht vuur, voeg er la-J zamerhand den bouillon bij, laat ij sausje even doorkoken en maak het af met de geraspte kaas. Pel de warm gehouden eieren en at! ze doormidden; giet de heete saus verwarmden schotel en schik er de helften in met den opengesneden naar boven. Kamper steur (4 personen). 4 harde eieren, 2i/2 d.L. water 3 1 Maggi-bouillon-blokje, 20 Gr. (2 ij- streken eetlepels) bloem, 20 Gr. (ljj: streken eetlepel) boter, 1 afgestreken lepel aangemaakte mosterd. Verwarm roerende de boter me. bloem, voeg er langzamerhand den fc Ion bij laat het sausje even doorkok', maak het dan af met den mosterd. Pel de warm gehouden eieren, snij! coormidden en schik ze met den o kant naar beneden op een verwan! schotel; bedek ze dan met de heete Presenteer dit gerecht warm aan j lunch. HOE KAN MEN EEN PATROO ZELF KNIPPEN DE KLOKROK VAN DE ONDERJUlf Knip het rokgedeelte van het pata af en zet een lijn vanaf de punt 1 schulp recht naar beneden. Knip 1 tot 1/2 c.M. voor den bovenkant i Neem een stuk papier, leg middentf tegen de rechte lijn en leg de klok n* eigen verkiezing uit ongeveer 15 teekent dan de klokrok volgens teek# af. ONZE PATRONEN. Patronen vai de modellen van nia^ en kinderjurken zijn verkrijgbaar bijöCi mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, M Maetsuyckerstraat 96, Den Haag. De patronen vbor dames kosten die voor kinderen ƒ0.80. Het duurt W veer 10 dagen alvorens ze in bet komen van degenen die patronen vragen. Aan de lezeressen die een patroon bcs^ len wordt beleefd verzocht bij de aanvrt het verschuldigde bedragin te sluiten, voorkoming van administratiekosten-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 8