ONZE VOORJAARSTOILETTEN
Deventer koek.
Hoe oud het bakken van de over de ge-
heele wereld zoo bekende Deventer koek
wel is, we gelooven, dat niemand een be
paald antwoord hierop vermag te geven.
Het zal er mede gelegen zijn, als met
eiken anderen tak van nijverheid, die in
't kleine begonnen, zich langzamerhand
naam maakte. Wanneer 't product dan
later een zekere vermaardheid heeft ver
kregen, dan zoekt men tevergeefs naar
den oorsprong, die zich in een nietig be
gin verliest.
In het gemeente-archief van Deventer
is daaromtrent een aanteekening van den
stads-secretaris Nicolaas Verheyden te
vinden, welke in 1534 is genoteerd, en hier
uit blijkt, dat deze tak van nijverheid toen
al niet nieuw meer was. Althans hij
schrijft: „Het is te weten, dat het ambagt
van coecken tbacken een olt ambagt is,
bynnen der Stadt Deventer, gewest baven
(meer dan) hundert en XII jaeren", ter
wijl verder nog in genoemd archief een
„ordonnantie" aanwezig is over het koek
bakken van het jaar 1417, waaruit blijkt,
dat dit bedrijf destijds reeds van genoeg
zame beteekenis moet zijn geweest om er
vanwege de regeering bepalingen over te
maken. Er waren toen reeds gezworen
„zeemers", „mengers" en „backers". die
moesten zweren zekere bepalingen te zul
len nakomen. Het bedrijf stond daardoor
onder toezicht der regeering, en dank zij
deze scherpe controle op kwaliteit gewicht
en maat (de gewone Deventer „elle- of
eperkocken" en de z.g. .kruidkoeken"
meten nog steeds als van ouds een'oude
el of 68 c.M. leng.i), heeft de Deventer
koek, de vele eeuwen door. haar renom-
fm< kunnen handhaven.
Wanneer men over Deventer koek
spreekt, denkt men direct aan de oude
i Deventer koekfirma, Jacob Bussink, die
nog heden ten dage een wereldvermaard-
heid bezit, zoodat haar heerlijke, geurige
i producten geëxporteerd worden naar de
'verste hoeken der aarde.
Dit thans zoo omvangrijke bedrijf is
voortgekomen uit d in den jare 1593 op
gerichte. kleine bakkerij, genaamd„De
van Oudsher Gekroonde Allemansgading",
waarvan nu nog bestaat het bij alle
vreemdelingen, die Deventer bezoeken, be
kende oude winkelhuis op den hoek van
d Lange Bi hopstraat en de Korte As
senstraat, waarin toen ter tijde reeds dit
bedrijf werd uitgeoefend.
Dat dit heerlijk bakkersproduct ook
zelfs de aandacht van vorstelijke personen
trok, blijkt uit het feit, dat als vroeger
Koning Willem de Eerste, de overgroot
vader van onze tegenwoordige Koningin,
op zijn reizen na^r Duitschland Deventer
passeerde, de toenmalige burgemeester
nooit verzuimde tijdens 't wisselen dei
paarden aar Z M. een „drie-gulden-koek"
aan te bieden, die dan in het rijtuig bij de
•eisversnaperingen werd gedeponeerd en
onderweg smakelijk werd veroberd.
I: 1809 bezocht Lodewijk Napoleon deze
bakkerij, van welker roem hij reeds zoo
veel gehoord had, om nu eens met eigen
oogen te zien hoe toch wel die wereld
beroemde Deventr koek gebakken werd
en zette zich daartoe op zijn gemak neer
op een omgekeerden baktrog. Hij liet zich
toen alles haarfijn uitleggen en proefde
met zeer veel smaak de hem aangeboden
lekkernij. Na een bestelling gedaan te
hebben, wilde hij zijn voor de deur wach
tende karos we-'er bestijgen, doch „juf
frouw van den Toorn", de echtgenoote
van den toenmaligen eigenaar, bakker van
den Toorn, trok den Koning eerbiedig
aan zijn koninklijken arm en stamelde
„M'ne 'ef vmgêten um te betalen Ko
ning Lodewijk, die met z'n Hollandsch niet
op te Ooeden voet stond, en 't zeer slecht
sprak, gaf zijn kamerheer een wenk, om
't verzuim te herstellen, daar hij wel be
greep, c i 't hier een geldkwestie betrof.
Een handdruk, zwaai van goud, verdreef
de zorg der bedremmelde koekbakkers-
vrouw, waarop de koning lachend door-
r;. naar 't huis van den onderprefect, bij
wien hij 't middagmaal gebruikte en onge
twijfeld met veel vermaak zijn niet alle-
daagsch avontuur zal hebben verteld.
In 1846 werd aan de beroemde Italiaan-
sche actrice Ad*»lak 2 Ristori, op haar
doortocht door eenige vereerders, w.o. Piet
uit de Oyevaar (de bekende sterrekundige
proi. P Bosscha, die in 't huis „de Oye-
vaer". op de Stroomarkt woonde), een
drieguldens Deventer koek aangeboden
al?„lc fameux pain d'épices. de leur
pays" Het behaagde der diva het voor
werp van hulde gracielijk te aanvaarden
Toen echter de heeren vertrokken waren,
liet „de Goddelijke' d ober uit het hotel
„De Keizerskroon"waar zij logeerde, bo
ven kom en beval hem de koek door te
snijden Wat was dat? Geen lapje van
duizend gulden Geen kostbare ring
Geen armband met juweelen Niets zat
er in die koek van koek l Bah 1 Sacré-
no.aen met een theatrale minach
ting wierp zij de miskende koekhelften
doo- de ontbijtkamer 1 Dit was te groote
beleedlglng vooi ..La divine Diva" en 1
een kwadt luim over de ondervonden
teleurstelling zette zij haar reis voortDit
Is voor zoover we weten de éénlge maal,
da een geschenk van „Deventer koek"
n t op prijs werd gesteld
Dat reeds In overoude 'ijden de naam
der Deventei Koek voortreffelijk was.
olijkt uit het f°lt, dat reeds in 1694, on
danks de gebrekkige communicatiemidde
len volgens officieele opgaven in het ge
meen te-archi.f berustend, de uitvoer van
Deventer kock~- 714.500 stuks bedroeg.
In 1592 telde de stad Deventer 10, in
1593 13 en i" 1594 11 koekbakkers, die de
vereischte eeden hadden afgelegd. In 1637
bestond het koekbakkersgilde uit 25 leden
PRACTISCHE WENKEN VOOR
HUIS EN HAARD.
SCHUREN.
Een goed middel is een liter water, die in
een oude pan verwarmd wordt met een pond
krijt en een pond groene zeep Wanneer het
mengsel dik geworden is, heeft men een uit
stekend schuurmiddel voor potten en pan
nen, ktukentafels, zink, enz.
ROESTVLEKKEN.
Hierop laat men citroenzuur inwerken,
dat met heet water afgewasschen wordt Het
zuur tast op den duur het linoleum aan;
daarom late men het er niet te lang op blij
ven, terwijl de daarop volgende reiniging
alle resten ervan moet wegnemen. Vervol
gens wordt het linoleum op de gewone
wijze gewreven
KLEINE KLEEDJES
Wanneer ze eenigen tijd gebruikt zijn,
Krijgen d hoeken de neiging tot omkrul
len, waardoo- ze er slordig uitzien en men
gevaar ioopt, erover te striikelen. .Om dit
te vooikomf' kan men aan de korte zij
de een reep linoleum naaien aan den
achterkant; vóór het aannaaien make
men atjes in het linoleum.
GLAZEN STOPPEN.
Deze gaan so'is zóó vast in de flesch
zitten, dat men ze er niet meer uit kan
krijgen. Men kan dan wat slaolie er om
heen doen en dc flesch gedurende eenigen
tijd op een warme plaats zetten. Wanneer
af .n toe tegen de stop tikt. zal de
olie hem spoedig los maken.
TOMATEN.
Wanneer wij slechts 2 of 3 tomaten be
hoeven te schillen, is ft niet de moeite
waard, daarvoor water aan de kook te
brengen Men kan ze dan één voor één
aan een vork geprikt boven een gasvla 1
houden en om en om draaien, totdat de
schil barst. Dan kan ze gemakkelijk ver
wijderd worden.
JAPONNEN
v rkrijgen een aangename», geur, wanneer
in de hangkast t-n gedroogde sinaasappel
wordt opgehangen. Hierdoor blijven ook
de motten weg. De sinaasappel wordt over
zijn geheele oppervlakte met kruidnagels
bezet en in een zeer lauwen oven gedroogd.
NIEUWE MODESNUFJES
Suzanne Talbot lanceert witte de"x-
pièces, waarbij hardschoenen ceintuur en
shawl worden gedragen van hetzelfde ma
teriaal. maar in fel contrasteerende kleu
ren. b.v helrood, blauw of geel.
Voor den avond worden er veel kleine
waaiertjes gedragen. Worth vooral maakt
er veel werk van We zagen een waar
juweeltje van zwart onyx, ingelegd met
goua.
Bloedkoraal en jade zijn op het oogen-
blik de meest gedragen siersteenen.
Dc diep uitgesneden schoentjes, die het
grootste gedeelte van den voet laten zien.
worden nu ook van zwart satijn of crêpe
de Chine ervaardigd. Natuurlijk zijn
deze schoentjes niet geschikt om op straat
te dragen.
De nieu.rste avondjaponnen van satijn,
chiffon of kant hebben een klein cape-je,
dat tot de heupen reikt en op den rug diep
is uitgesneden.
Alle Parijsche couturiers hebben een
voorliefde voor blouses en japonnen van
wit of gekleurd nlqué Er worden ook veel
japonnetjes gemaakt van fijn gestreept
katoen, waarover korte jasjes gedragen
worden van eer. luchtige wollen stof.
Heel licht beige, een kleur die een hee-
1 tijd uit de mode is geweest, zal van den
zom weer gezien worden.
Dezen zomer schrijft Paul Poiret voor:
katoenen avondjaponnen. Sommige wor
den oyer een zijden onderjapon gedragen,
wat natuurlijk een veel mooier effect
maakt
Voor avonddracht is op het oogenblik
het taschje met metalen beugel en ket
ting weer zeer geliefd. Vele zijn geheel be
dekt met een netwerk van parels of imi
tatie steenen.
RECEPTEN
Wafelen.
300 G. bloem, 150 G boter, 4 a 4i/2 dL.
lauwe melk, 7 eieren. 25 G. gist, zout,
2 d.L water
BereidingDe boter tot room roeren,
een voor een dc- eieren, de gezeefde bloem,
de melk en de met lauwe melk aange
maakte gist steeds roerende toevoegen.
Het beslag op een warme plaats een paar
uur laten rijzen daarna het zout en het
water door he* beslag roeren. Intusschen
het wafelijzer goed warm laten worden,
me- boter inwrijven en er een lepel beslag
in doen; het ijzer dichtslaan en aan beide
zijden ongeveer 2 minuten bakken Als de
wafelen uit het ijzer komen bedruipt men
z„ met gesmolten boter en bestrooit ze
met suiker en kaneel.
Haringsla.
4 zoute haringen, 4 zure appelen, 1 biet,
3 hard gekookte eieren, 2 uien, 8 koude
gekookte aardappelen, peterselie, olie,
azijn.
Bereiding De ha~ingen, die een nacht
te voren gewee' t zijn, schoonmaken en in
stukjes snijden. Vervolgens alle verdere
benoodigdheden afzonderlijk fijnhakken.
Zeer modern, vooral bij sportklef
zijn een mutsje .1 shawl van gek
wol. Links een garnituur van grijs,
n blauw met pompons van wol met
die daardoor beter uitkomen. Rechts
met verschillende tinten groen.
ONZE PA TRONEN.
Patrom'F vai de modïllen van man'
en Kinderjurken zijn verkrijgbaar bij Jj
mode-redactrice Mejuffr L. Berendes.
Maetsuyckerstraat 96. Den Haag
De patronen voor dames kosten /t"
die voor kinderen 0.80 Het duurt ,D?
veer 10 dagen alvorens ze 'n bet W
komen van degenen die patronen
vragen.
Aan de lezeressen die een patroon b
•ei wordt beleefd verzorbt bü de aanvr»
het verschuldigde bedragin te sluiten
voorkoming van administratiekosten»
Ik vond in een oude lade een bri»
Hoe lang had hij daar reeds
Ik had hem eens jaren en jarenTl
Van iemand, die heen ging, gek:
Ik keek naar de letters, ik zag op7
het
De woorden ik had ze vergeten!
Maar, dat er iets héél liefs
destijds is 0
Dat heb ik toch nü eerst gewetqj
de b
Daarna alles in den vorm van een_
een schotel schikken en randjes ve:;-
met gehakte peterselie. Voor men 4
ringsla presenteert roert men ze
olie en den azijn door elkaar. Voor ;j
lijk gebruik kan men dadelijk alle;
elkaar roeren, de massa stevig in es
gespoelden puddingvorm drukken ei
ten op een schotel. Dezen schotel ka:
naar verkiezing nog met blaadjes fc
en mayonaise versieren.
Appeltaart.
200 G. bloem, 125 G. boter 70 G..r
i/2 geraspte citroenschil, 2 eieren 3
zure appelen, 75 G. suiker, 25 G.i^
delen.
Bereiding Boter, bloem, 90 G
citroenschil en 1 ei door elkaar^ a j
daarna op een koele plaats
len. Vervolgens het deeg uitrolla,^!
veer i/2 c.M. dikte, er den bodem yJ
springvorm mee bedekken en gast
ken in den oven. Intusschen moest,
appelen maken en vermengen met:
ker en de gepelde en gemalen amaa
Als de bodem gaar is, bekleedt m»:
wanden met deeg, plakt het deeg!
water op den bodem vast, vult den
met het moes en legt over het moes:
reepen deeg in den vorm van j
Men bestrijkt de reepen en de
van den vorm, die omgeslagen wori}
geklopt ei en bakt de taart in dei'
gaar.
BLOZEN
Het is wel zonderling in alle ra
en poëzie wordt het blozer. van het
en de vrouw geroemd en geprezen al
teeken van ingetogenheid en bekort
tóch zijn er heel wat vrouwen, die r
minder last te hebben van deze e;
schap. De moderne vrouw vindt hetl
hinderlijk en belachelijk.
Dames die vaak en gauw een kleit
gen gebeurt dit meestal, doordat
veel aan denken en niet vermoede:
zij juist daardoor het kwaad verera
lede" meisje zal wel eens oogeniü
hebben waarop zij, bij de gedachte:
zal ik wel een kleur krijgen zich
diepen blos naar de wangen voelt st;
of, wanneer zij bij zich zelf opmerkt,!
zij een kleur krijgt, deze nog erger
worden.
Om het blozen tegen te gaan, ka::
dus nie* anders doen dan den wil*
sterken, den invloed van de zenuwe:
derdrukken en zelfbeheersching tas
Dan verdwijnt mét de zenuwactë
schuchterheid het hinderlijke bi
gestreepte beige en bruine stof. De rok is in
voim gesneden met een gestikte naad van
voren en van achteren. Hierbij wordt een
hemdblouse van blauw crêpe gedragen. Ge-
garneeid met vier knoopen welke in een
vierkant geplaatst zijn. Deze blouse heeft
zeer groote soepele revers, die over het man
teltje zonder kraag gedragen worden. Een
biais zoomt het manteltje dat een in vorm
gesneden basque heeft onder een gestrikte
ceintuur
Beroodigd: 3.50 M. van 1.40 M. breede
bruine wollen stof; blauwe crêpe 1.75 M. van
i M breedte.
1. Een sportcostuum van donkerblauwe
jersey met breede diagonaalstrepen. De rok
is eenigszins in vorm gesneden. Het half
lange manteltje heeft op den rug een ge-
inernsteerde band, in omgekeerde richtine
uit den stof gesneden. De witte ceintuur met
gesp sluit onder een blouse van wit jersey.
Bcriücd'gd: 3.50 M van 1.40 M. breedte.
2 Een robe tailleur van een wit gemoesd
bruine wollen stof met een bruin lederen
celmuur. Hieronder wordt een vestblouse
van wit piqué gedragen.
Benoodigd 3.25 M. van 1.40 breedte.
Een ensemble van een diagonaalsgewijze
LATER