sa Zal men alles met zijn man bespreken? Indien wij deze vraag in ontkennenden zin beantwoorden, dan zullen wij goed moeten begrijpen, dat het er om gaat of wij onzen echtvriend met alle mogelijke wissewasjes moeten en mogen lastig val len. Het oude rijmpje „Een man mag alles eten, „Maar moet niet alles weten" geeft al antwoord op onze vraag. Wanneer wij vrouwen vaak op het juiste oogenblik konden zwijgen, zouden er vele huwelijken gelukkig zijn. Laten wij toch trachten al die kleine onaangenaamheden zelf te verwelken; hoeveel mannen hebben niet hee wat meer moeilijkheden in hunne werkkring te doorleven dan wij in onzen veel engeren kring. Zijn wij hle*- niet allen van over tuigd In dezen voor velen moeilijken tijd ver zwijgen wij vaak dingen, waarover wij zou den willen spreken, en vertellen dat, wat beter verzwegen kan worden. Het is heel moeilijk den juisten middenweg te vinden. Doen zich moeilijkheden voor, die een huisvrouw zelf weer in orde kan brengen, dan kan zij die haar man rustig besparen, en zoodoende voorkomen, dat hij onaan gename uren heeft, een man moet zoo weinig mogelijk met huiselijke zorgen worden lastig gevallen, opdat hij zich ge heel en al kan concentreeren op zijn werk. Een man kan, waar hij het noodig oor deelt, zwijgen over onaangenaamheden, door hem in zijn werkkring ondervonden. Laten wij dus zorgen, dat de i ren, die door hem thuis doorgebracht worden, hem opbeuren en nieuwe kracht geven tot wer ken en laten wij niet alle piet-luttigheden in den breede en tot vervelens toe uit meten. Er kunnen zich, helaas, natuurlijk ook dingen voordoen, die we, hoe ongaarne we het ook vinden, met den man móeten bespreken. We zullen dan het juiste oogenblik daartoe moeten weten te kie zen, en niet, wanneer een man thuiskomt, me- de deur in het huis vallen. We moe ten ons leeren beheerschen en trachten 01 3 zelf te beheerschen. Waarom zullen wij niet even goed wach ten tot een man gegeten en misschien daarna nog wat gerust heeft, en als dan alles rustig is, datgene bespreken, wat noodig is. Menigmaal kunnen wij het zoo noodig ook wel uitstellen tot den volgen den morgen; na een goeden nachtrust heeft men meer weerstand, ziet daardoor de dingen rooskleuriger en overwint ge makkelijker onaangename dingen. Laten wij onze zorgen dus zooveel mo gelijk zelf trachten te verwerken en er vooral een klein pakje van maken, opdat we ons koffertje zelf kunnen kruien. Niet alleen in groote, maar evengoed in kleine dingen, moeten wij blijk geven de ware levenslust te willen beoefenen; wij maken er ons leven en dat van hen, die ons lief zijn, zooveel mooier door. Kousen, Handschoenen en nog wat. Met den zomer worden de kleuren van de kousen weer lichter, wat ook meer in over eenstemming is met de lichtere kleeding. Er ls eenigen tijd geleden wel sprake geweest van heel donkere kousen, maar dat was een loos alarm. En de zwarte kous zal althans tot den volgenden winter moeten wachten om in de mode te komen. In de élegante Parijsche gelegenheden ziet men reeds nu vrij lichte kousen dragen. Voor overdag zal lichtbruin tot beige en voor 's avonds een rose vleeschkleur de voorkeur hebben. Soms worden de kousen genomen in de kleur van de hoed. Het nieuwste is de genuanceerde kous, die van voren lichter is dan bij de achternaad. De handschoenen moeten lang zijn met breed uitloopende kappen. Gelukkig be hoeven wU ze niet van het kostbare glacé of suède te nemen Onder de neutrale kleu ren voor handschoenen noemen wij zwart, wit, bruin en naturel. Beige wordt weinig meer gedragen. Witte handschoenen zijn een bijna algemeene dracht in verband met de vogue voor witte accessoires. ZIJ worden dan ook dikwijls gedragen in combinatie met geheel of gedeeltelijk witte hoeden en corsage bloemen, wit lint of witte bloemen op een donkere hoed, witte byoux, wit bont (galyak of hermelijn) als shawls of als revers op donkere mantels, witte shawls van crêpe of tafzij. witte Usschen, bij voorkeur van var kensleer. witte patentleeren ceintuurs en witte randjes of witte strikken op donkere schoenen. Met de beige handschoenen zijn ook de grijze verdwenen. Als men niet voelt voor witte handschoenen, is een paar zwartsatij nen handschoenen met bijpassend ceintuur, een zeer praktische dracht voor meer ge- ONDERKLEEDING. Het corset en de lange combinaisons. 1). Combinaison om onder een Japon te dragen. Deze combinaison is van rose crêpe de chine. Het bovenlijf is gestreept met ho rizontale nervures, de rok is verwijd door platte holle plooien. Benoodigd: 2 M. 25 van 1 M. breedte. 2). Onder een avondjapon draagt zij deze onder japon van turkooisblauwe crêpe satin. De rok is in vorm gesneden, een a jour gar neering teekent op het bovenlijf een bolero af, waarvan een gedeelte met okerkleurige tulle geincrusteerd is. Benoodigd: 2 M. 75 van 1 M. breedte. 3). Een combinaison tevens onder japon van groene crêpe de chine, aan de zijkan ten verwijd met twee ingezette stukken die in vorm gesneden zijn, en van onderen tand- vormig afgerond. Tusschen de schouders bevindt zich een incrustatie in driehoeksvorm van okerkleu rige kant. Benoodigd 2 M. 50 van 1 M. breedte. 4). Een onderjapon van mauve crêpe sa- tin gegarneerd met een ajour. Van onderen is deze en forme gesneden. Benoodigd; 2 M. 50 van 1 M. breedte. 5). Tegenwoordig betwist men niet meer het nut van een corset. Dit is onontbeerlijk onder de nieuwe japonnen die zeer nauw om het lichaam sluiten. Het hier gereproduceerde model is op het oogenblik zeer en vogue, het ondersteunt het middel goed en is aan de achterzijde tame lijk hoog. serW- L kleede toiletten, vooral bij een wit, rose of groen costuum. Men kan natuurlijk ook handschoenen en ceintuur van gekleurd satijn laten maken. Suzanne Talbot en Lau- vin lanceeren handschoenen van dezelfde stof als de japon. De versiering der hand schoenen is soms zeer druk, de lengte en wijdte lokken daartoe uit. Men ziet o.a. veel applicaties en borduursels. De beste mode huizen houden zich echter aan meer een voudige versieringen opnaaisels, stiksels ?n rimpels. Geheel onversierde handschoenen ziet men weinig, omdat de moderne model len zich daartoe niet eigenen. De lange hand schoenen worden niet alleen bij korte, doch ook bij lange mouwen gedragen. Doordat zij vrij wijd zijn, gaan zij er gemakkelijk over heen, zij worden niet glad getrokken, doch in rimpels gedragen, ook bij korte mouwen. Naast de genuanceerde kousen worden ook genuanceerde handschoenen gedragen. Tenslotte nog één waarschuwing wat de gekleurde handschoenen betreft. Ondanks de populariteit van verschillende kleuren-com- binaties, worden gekleurde handschoenen bU een gekleurde Japon alleen gedragen wan neer zij van dezelfde kleur zijn. Met hoeden en andere détails is men minder streng, doch waar het gaat om handschoenen en japon, wordt de oude regel, dat de kleuren moeten overeen komen, streng gehandhaafd. Men san de gekleurde handschoenen, die bij een bepaalde Japon behooren, bij neutraal ge tinte japonnen en mantels afdragen. De vogue voor kleuren-combinaties is trouwens min of meer doodgeloopen op den onwil der Parisiennes, die altijd een uitgesproken voorliefde voor zwart hebben gehad. ZU dra gen nu overdag veel zwart en wit. afgewis seld met wat donkerblauw en tamelijk veel bruin en des avonds meerendeels wit, omdat dat op het oogenblik nu eenmaal de mode- sleur is. en daarnaast blauw, lichtgroen en het ook hier onvermijdelijke zwart. Zij com bineeren zoowel zwart als een kleur liever met wit. dan met een andere kleur. Op het oogenblik zijn alleen licht bordeaurood met lichtblauw en bruin met helrood populaire kleuren-combinaties. OVER WAAIERS Volgens een oude legende zou de doch ter van den Chlneeschen mandarijn Lam- Sl, reeds zes duizend jaar geleden den waaier hebben uitgevonden. Ze was op een feest en het was er onbeschrijfelijk warm. Toen deed ze haar masker, dat de Chl- neesche vrouwen verplicht waren te dra gen, af en waaide er zich op zulk een aar dige manier mee, dat al de daar aanwezige vrouwen haar voorbeeld volgden. Sedert dien is de waaier in Japan er China een onmisbaar voorwerp geworden. Keizer Kao-tsong (650 jaar v. Christus), hoorde eens een fazant schreeuweif. Deze vogel brengt geluk aan en onmiddellijk liet de keizer een waaier maken in den vorm van een fazantenstaart, gemonteerd op Ivoren steel. Later gebruikte men pauweveeren. Op een waaier van wit papier laat een Chi- iees door zijn vrienden een spreuk schrij ven als gedachr<enis. Dergelijke waaiers zijn van groote waarde. Wanneer Japannee/.en elkaar ontmoet ten, is een kleine beweging van den waaier voldoende als groet. In de school gebruikt de meester den waaier als straf tuig 1 In 't midden der 15e eeuw, gebruikten di Spanjaarden groote ronde schermen, versierd met veeren, doch spoedig kwamen waaiers uit China aan t Portugeesche hof in zwang cn van dit tijdstip af, ..er- den door geheel Europa de gevouwen Ch' neesche waaiers gebruikt. Het woord ..esmoucholr" werd vervan gen door „evantador" en eindelijk door „éventail". Naar het Fransch). PRACTISCHE HULP OP WASCHGEBIED. Het Radion-Instituut is opgericht om de huisvrouw behulpzaam te zijn bij het oplossen van alle waschvraagstukken. Elke huisvrouw, die inlichtingen wenscht over de juiste waschmethode van zijden, wollen of andere kleedingstukken, kan zich naar het Radion-Instituut, Heeren gracht 615 Amsterdam begeven en daar deskundige voorl r-hting ontvangen. Men mag drie stukken waschgoed mede brengen (zooals b.v.. een wollen jumper, zijden of kunstzijden, shawl, katoenen of linnen, enz.) en dan kan de waschbehan- deling van begin tot eind gevolgd worden. Alle moeilijkheden, die men met het wasschen van een of andere stof mocht hebben ondervonden, worden grondig on derzocht er bevoegde krachten geven ge heel gratis ad^es. KOMKOMMERS IN MOSTERDSAUS Benoodigd: 6 groote komkommers, ly, flesch lnmaakazijn, 2 Spaansche pepers, 2 y, gr. gemalen kurkuma. gr. gempoeder 25 gr. mosterdpoeder. Schil de komkommers, snijd ze overlangs in tweeën, schep er het zaad uit en verdeel ze dan in niet te kleine blokjes. Zet de stukjes met zout bestrooid een nacht weg; laat ze den volgenden dag op de vergiet zoo droog mogelijk uitlekken en doe ze dan in een pot of flesch. Meng kurkuma, gemberpoeder en mosterd MENU VOOR DE WEEK. MAANDAG Spinaziesoep Koude Runderrib Stoofsla Aardappelen Griesmeelpudding met bessensap DINSDAG Macaronischotel met kalfspoulet Pommes frites Spinazie met ham Gestoofde pruimen. WOENSDAG Pouletsoep Blinde Vinken Postelein en Aardappelen Chocoladepudding met vanillesaus. DONDERDAG Runderrib Flageolets Aardappelen Maizenavla met rhabarber. VRIJDAG Gekookte elft met zure eiersaus Aardappelen Flens j es taart met appelmoes of jam. ZATERDAG Dan nemen we ons gemak er van en ei Spiegeleieren met gebakken tomaten en br Fruit als dessert. ZONDAG: Aspergesoep. Kalfstong met ragoutsaus. Nieuwe aardappelen Komkommers Aardbeien met slagroom. Dit da{ ten z K. ger vai we ger uit- stu sor gie we De mo ov ie ou< poeder met wat koude azijn aan; breng overigen azijn met de Spaansche pepers de kook, giet er het aangemengde roerende In en laat alles samen doorisaff (±5 minuten). Giet de sau» over de\otc kommers en sluit den pot of flesch m vochtig perkament of schroefdeksel. CITROEN'BROODJES. Benoodigd: 8 dunne sneetjes oud brood, 60 j boter of 50 gr. Delfrite, 2 citroenen, y, L water, 100 gr. suiker, 1 theelepel kaneeL Bereiding: Borstel of wasch de citroem goed schoon en verwijder alle zwarte stipjf Snijd ze dan in achtste partjes, verwijder pitten en laat de stukjes met het kokeni water op een zacht vuur geheel tot ma koken, pl.m. 2 uur. Wrijf met een zilven vork de gekookte citroenen tot moes en ve meng dit met de suiker en de kaneel. Verwijder van de dunne sneetjes brood korstjes en verdeel elk sneetje in tweeê bijv. in rechthoeken of driehoeken. Besm( de stukjes aan één kant met het vruchl moes en bak ze met de boter of Delfrite den anderen kant lichtbruin en knap] Zorg vooral dat de sneetjes zeer dun daar anders onder het bakken het brood door en door knappend kan worden. TOMATEN-SLA. Benoodigd: 4 groote of 6 kleine tomaten, kropje sla of wat tuinkers, 2 eetlepeli slaolie, 3 eetlepels azijn, 1 theelepel Maggi-aroma, peper, zout, 1 gesnipperde prei. Bereiding: Wasch de tomaten, dompel a een oogenbik in kokend water, verwijder he buitenste schilletje en snijd de vruchten plakken van pl.m. y, cM dikte. Leg ze in di slabak, bestrooi ze met peper en zout, ove giet ze met de olie, het Maggi-aroma en de azijn. Laat ze zoo 1 uur staan. Maak ter de kropsla of tuinkers schoon, wasch ze, sl ze droog uit en vermeng ze dan met d tomaten. Bestrooi desverkiezend de tomaten sla met wat zeer fijn gehakte peterselie. d s t ONZE PATRONEN. Patrom-n vai de modulen van mantel en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij oni mode-redactrice Mejulfr. L. Berendes, Jotl Maetsuyckcrstraat 96, Den Haag. De patronen voor dames kosten f L- die voor kinderen i 0.80. Het duurt mgt veer 10 dagen alvorens ze «n bet beii komen van degenen die patronen vragen. Aan de lezeressen die een patroon b stel er wordt beleefd verzocht bij de aanvraf bet verschuldigde bedragin te sluiten, M voorkoming van administratiekosten. vl SC d« r

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 20