sa
Zal men alles met zijn man bespreken?
Indien wij deze vraag in ontkennenden
zin beantwoorden, dan zullen wij goed
moeten begrijpen, dat het er om gaat of
wij onzen echtvriend met alle mogelijke
wissewasjes moeten en mogen lastig val
len. Het oude rijmpje
„Een man mag alles eten,
„Maar moet niet alles weten"
geeft al antwoord op onze vraag.
Wanneer wij vrouwen vaak op het juiste
oogenblik konden zwijgen, zouden er vele
huwelijken gelukkig zijn.
Laten wij toch trachten al die kleine
onaangenaamheden zelf te verwelken;
hoeveel mannen hebben niet hee wat
meer moeilijkheden in hunne werkkring
te doorleven dan wij in onzen veel engeren
kring. Zijn wij hle*- niet allen van over
tuigd
In dezen voor velen moeilijken tijd ver
zwijgen wij vaak dingen, waarover wij zou
den willen spreken, en vertellen dat, wat
beter verzwegen kan worden. Het is heel
moeilijk den juisten middenweg te vinden.
Doen zich moeilijkheden voor, die een
huisvrouw zelf weer in orde kan brengen,
dan kan zij die haar man rustig besparen,
en zoodoende voorkomen, dat hij onaan
gename uren heeft, een man moet zoo
weinig mogelijk met huiselijke zorgen
worden lastig gevallen, opdat hij zich ge
heel en al kan concentreeren op zijn werk.
Een man kan, waar hij het noodig oor
deelt, zwijgen over onaangenaamheden,
door hem in zijn werkkring ondervonden.
Laten wij dus zorgen, dat de i ren, die
door hem thuis doorgebracht worden, hem
opbeuren en nieuwe kracht geven tot wer
ken en laten wij niet alle piet-luttigheden
in den breede en tot vervelens toe uit
meten.
Er kunnen zich, helaas, natuurlijk ook
dingen voordoen, die we, hoe ongaarne
we het ook vinden, met den man móeten
bespreken. We zullen dan het juiste
oogenblik daartoe moeten weten te kie
zen, en niet, wanneer een man thuiskomt,
me- de deur in het huis vallen. We moe
ten ons leeren beheerschen en trachten
01 3 zelf te beheerschen.
Waarom zullen wij niet even goed wach
ten tot een man gegeten en misschien
daarna nog wat gerust heeft, en als dan
alles rustig is, datgene bespreken, wat
noodig is. Menigmaal kunnen wij het zoo
noodig ook wel uitstellen tot den volgen
den morgen; na een goeden nachtrust
heeft men meer weerstand, ziet daardoor
de dingen rooskleuriger en overwint ge
makkelijker onaangename dingen.
Laten wij onze zorgen dus zooveel mo
gelijk zelf trachten te verwerken en er
vooral een klein pakje van maken, opdat
we ons koffertje zelf kunnen kruien. Niet
alleen in groote, maar evengoed in kleine
dingen, moeten wij blijk geven de ware
levenslust te willen beoefenen; wij maken
er ons leven en dat van hen, die ons lief
zijn, zooveel mooier door.
Kousen, Handschoenen en nog wat.
Met den zomer worden de kleuren van de
kousen weer lichter, wat ook meer in over
eenstemming is met de lichtere kleeding. Er
ls eenigen tijd geleden wel sprake geweest
van heel donkere kousen, maar dat was een
loos alarm. En de zwarte kous zal althans
tot den volgenden winter moeten wachten
om in de mode te komen. In de élegante
Parijsche gelegenheden ziet men reeds nu
vrij lichte kousen dragen. Voor overdag zal
lichtbruin tot beige en voor 's avonds een
rose vleeschkleur de voorkeur hebben. Soms
worden de kousen genomen in de kleur van
de hoed. Het nieuwste is de genuanceerde
kous, die van voren lichter is dan bij de
achternaad.
De handschoenen moeten lang zijn met
breed uitloopende kappen. Gelukkig be
hoeven wU ze niet van het kostbare glacé
of suède te nemen Onder de neutrale kleu
ren voor handschoenen noemen wij zwart,
wit, bruin en naturel. Beige wordt weinig
meer gedragen. Witte handschoenen zijn een
bijna algemeene dracht in verband met de
vogue voor witte accessoires. ZIJ worden dan
ook dikwijls gedragen in combinatie met
geheel of gedeeltelijk witte hoeden en corsage
bloemen, wit lint of witte bloemen op een
donkere hoed, witte byoux, wit bont (galyak
of hermelijn) als shawls of als revers op
donkere mantels, witte shawls van crêpe of
tafzij. witte Usschen, bij voorkeur van var
kensleer. witte patentleeren ceintuurs en
witte randjes of witte strikken op donkere
schoenen.
Met de beige handschoenen zijn ook de
grijze verdwenen. Als men niet voelt voor
witte handschoenen, is een paar zwartsatij
nen handschoenen met bijpassend ceintuur,
een zeer praktische dracht voor meer ge-
ONDERKLEEDING.
Het corset en de lange combinaisons.
1). Combinaison om onder een Japon te
dragen. Deze combinaison is van rose crêpe
de chine. Het bovenlijf is gestreept met ho
rizontale nervures, de rok is verwijd door
platte holle plooien.
Benoodigd: 2 M. 25 van 1 M. breedte.
2). Onder een avondjapon draagt zij deze
onder japon van turkooisblauwe crêpe satin.
De rok is in vorm gesneden, een a jour gar
neering teekent op het bovenlijf een bolero
af, waarvan een gedeelte met okerkleurige
tulle geincrusteerd is.
Benoodigd: 2 M. 75 van 1 M. breedte.
3). Een combinaison tevens onder japon
van groene crêpe de chine, aan de zijkan
ten verwijd met twee ingezette stukken die
in vorm gesneden zijn, en van onderen tand-
vormig afgerond.
Tusschen de schouders bevindt zich een
incrustatie in driehoeksvorm van okerkleu
rige kant.
Benoodigd 2 M. 50 van 1 M. breedte.
4). Een onderjapon van mauve crêpe sa-
tin gegarneerd met een ajour. Van onderen
is deze en forme gesneden.
Benoodigd; 2 M. 50 van 1 M. breedte.
5). Tegenwoordig betwist men niet meer
het nut van een corset. Dit is onontbeerlijk
onder de nieuwe japonnen die zeer nauw om
het lichaam sluiten.
Het hier gereproduceerde model is op het
oogenblik zeer en vogue, het ondersteunt het
middel goed en is aan de achterzijde tame
lijk hoog.
serW- L
kleede toiletten, vooral bij een wit, rose of
groen costuum. Men kan natuurlijk ook
handschoenen en ceintuur van gekleurd
satijn laten maken. Suzanne Talbot en Lau-
vin lanceeren handschoenen van dezelfde
stof als de japon. De versiering der hand
schoenen is soms zeer druk, de lengte en
wijdte lokken daartoe uit. Men ziet o.a. veel
applicaties en borduursels. De beste mode
huizen houden zich echter aan meer een
voudige versieringen opnaaisels, stiksels
?n rimpels. Geheel onversierde handschoenen
ziet men weinig, omdat de moderne model
len zich daartoe niet eigenen. De lange hand
schoenen worden niet alleen bij korte, doch
ook bij lange mouwen gedragen. Doordat zij
vrij wijd zijn, gaan zij er gemakkelijk over
heen, zij worden niet glad getrokken, doch
in rimpels gedragen, ook bij korte mouwen.
Naast de genuanceerde kousen worden ook
genuanceerde handschoenen gedragen.
Tenslotte nog één waarschuwing wat de
gekleurde handschoenen betreft. Ondanks de
populariteit van verschillende kleuren-com-
binaties, worden gekleurde handschoenen bU
een gekleurde Japon alleen gedragen wan
neer zij van dezelfde kleur zijn. Met hoeden
en andere détails is men minder streng, doch
waar het gaat om handschoenen en japon,
wordt de oude regel, dat de kleuren moeten
overeen komen, streng gehandhaafd. Men
san de gekleurde handschoenen, die bij een
bepaalde Japon behooren, bij neutraal ge
tinte japonnen en mantels afdragen. De
vogue voor kleuren-combinaties is trouwens
min of meer doodgeloopen op den onwil der
Parisiennes, die altijd een uitgesproken
voorliefde voor zwart hebben gehad. ZU dra
gen nu overdag veel zwart en wit. afgewis
seld met wat donkerblauw en tamelijk veel
bruin en des avonds meerendeels wit, omdat
dat op het oogenblik nu eenmaal de mode-
sleur is. en daarnaast blauw, lichtgroen en
het ook hier onvermijdelijke zwart. Zij com
bineeren zoowel zwart als een kleur liever
met wit. dan met een andere kleur. Op het
oogenblik zijn alleen licht bordeaurood met
lichtblauw en bruin met helrood populaire
kleuren-combinaties.
OVER WAAIERS
Volgens een oude legende zou de doch
ter van den Chlneeschen mandarijn Lam-
Sl, reeds zes duizend jaar geleden den
waaier hebben uitgevonden. Ze was op een
feest en het was er onbeschrijfelijk warm.
Toen deed ze haar masker, dat de Chl-
neesche vrouwen verplicht waren te dra
gen, af en waaide er zich op zulk een aar
dige manier mee, dat al de daar aanwezige
vrouwen haar voorbeeld volgden. Sedert
dien is de waaier in Japan er China een
onmisbaar voorwerp geworden.
Keizer Kao-tsong (650 jaar v. Christus),
hoorde eens een fazant schreeuweif. Deze
vogel brengt geluk aan en onmiddellijk
liet de keizer een waaier maken in den
vorm van een fazantenstaart, gemonteerd
op Ivoren steel.
Later gebruikte men pauweveeren. Op
een waaier van wit papier laat een Chi-
iees door zijn vrienden een spreuk schrij
ven als gedachr<enis. Dergelijke waaiers
zijn van groote waarde.
Wanneer Japannee/.en elkaar ontmoet
ten, is een kleine beweging van den
waaier voldoende als groet. In de school
gebruikt de meester den waaier als straf
tuig 1
In 't midden der 15e eeuw, gebruikten
di Spanjaarden groote ronde schermen,
versierd met veeren, doch spoedig kwamen
waaiers uit China aan t Portugeesche
hof in zwang cn van dit tijdstip af, ..er-
den door geheel Europa de gevouwen Ch'
neesche waaiers gebruikt.
Het woord ..esmoucholr" werd vervan
gen door „evantador" en eindelijk door
„éventail".
Naar het Fransch).
PRACTISCHE HULP OP WASCHGEBIED.
Het Radion-Instituut is opgericht om
de huisvrouw behulpzaam te zijn bij het
oplossen van alle waschvraagstukken.
Elke huisvrouw, die inlichtingen wenscht
over de juiste waschmethode van zijden,
wollen of andere kleedingstukken, kan
zich naar het Radion-Instituut, Heeren
gracht 615 Amsterdam begeven en daar
deskundige voorl r-hting ontvangen.
Men mag drie stukken waschgoed mede
brengen (zooals b.v.. een wollen jumper,
zijden of kunstzijden, shawl, katoenen of
linnen, enz.) en dan kan de waschbehan-
deling van begin tot eind gevolgd worden.
Alle moeilijkheden, die men met het
wasschen van een of andere stof mocht
hebben ondervonden, worden grondig on
derzocht er bevoegde krachten geven ge
heel gratis ad^es.
KOMKOMMERS IN MOSTERDSAUS
Benoodigd: 6 groote komkommers, ly, flesch
lnmaakazijn, 2 Spaansche pepers, 2 y, gr.
gemalen kurkuma. gr. gempoeder
25 gr. mosterdpoeder.
Schil de komkommers, snijd ze overlangs
in tweeën, schep er het zaad uit en verdeel
ze dan in niet te kleine blokjes. Zet de
stukjes met zout bestrooid een nacht weg;
laat ze den volgenden dag op de vergiet zoo
droog mogelijk uitlekken en doe ze dan in
een pot of flesch.
Meng kurkuma, gemberpoeder en mosterd
MENU VOOR DE WEEK.
MAANDAG
Spinaziesoep
Koude Runderrib
Stoofsla
Aardappelen
Griesmeelpudding met bessensap
DINSDAG
Macaronischotel met kalfspoulet
Pommes frites
Spinazie met ham
Gestoofde pruimen.
WOENSDAG
Pouletsoep
Blinde Vinken
Postelein en Aardappelen
Chocoladepudding met vanillesaus.
DONDERDAG
Runderrib
Flageolets
Aardappelen
Maizenavla met rhabarber.
VRIJDAG
Gekookte elft met zure eiersaus
Aardappelen
Flens j es taart met appelmoes of jam.
ZATERDAG
Dan nemen we ons gemak er van en ei
Spiegeleieren met gebakken tomaten en br
Fruit als dessert.
ZONDAG:
Aspergesoep.
Kalfstong met ragoutsaus.
Nieuwe aardappelen
Komkommers
Aardbeien met slagroom.
Dit
da{
ten
z
K.
ger
vai
we
ger
uit-
stu
sor
gie
we
De
mo
ov
ie
ou<
poeder met wat koude azijn aan; breng
overigen azijn met de Spaansche pepers
de kook, giet er het aangemengde
roerende In en laat alles samen doorisaff
(±5 minuten). Giet de sau» over de\otc
kommers en sluit den pot of flesch m
vochtig perkament of schroefdeksel.
CITROEN'BROODJES.
Benoodigd: 8 dunne sneetjes oud brood, 60 j
boter of 50 gr. Delfrite, 2 citroenen, y, L
water, 100 gr. suiker, 1 theelepel kaneeL
Bereiding: Borstel of wasch de citroem
goed schoon en verwijder alle zwarte stipjf
Snijd ze dan in achtste partjes, verwijder
pitten en laat de stukjes met het kokeni
water op een zacht vuur geheel tot ma
koken, pl.m. 2 uur. Wrijf met een zilven
vork de gekookte citroenen tot moes en ve
meng dit met de suiker en de kaneel.
Verwijder van de dunne sneetjes brood
korstjes en verdeel elk sneetje in tweeê
bijv. in rechthoeken of driehoeken. Besm(
de stukjes aan één kant met het vruchl
moes en bak ze met de boter of Delfrite
den anderen kant lichtbruin en knap]
Zorg vooral dat de sneetjes zeer dun
daar anders onder het bakken het brood
door en door knappend kan worden.
TOMATEN-SLA.
Benoodigd: 4 groote of 6 kleine tomaten,
kropje sla of wat tuinkers, 2 eetlepeli
slaolie, 3 eetlepels azijn, 1 theelepel
Maggi-aroma, peper, zout,
1 gesnipperde prei.
Bereiding: Wasch de tomaten, dompel a
een oogenbik in kokend water, verwijder he
buitenste schilletje en snijd de vruchten
plakken van pl.m. y, cM dikte. Leg ze in di
slabak, bestrooi ze met peper en zout, ove
giet ze met de olie, het Maggi-aroma en de
azijn. Laat ze zoo 1 uur staan. Maak ter
de kropsla of tuinkers schoon, wasch ze, sl
ze droog uit en vermeng ze dan met d
tomaten. Bestrooi desverkiezend de tomaten
sla met wat zeer fijn gehakte peterselie.
d
s
t
ONZE PATRONEN.
Patrom-n vai de modulen van mantel
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij oni
mode-redactrice Mejulfr. L. Berendes, Jotl
Maetsuyckcrstraat 96, Den Haag.
De patronen voor dames kosten f L-
die voor kinderen i 0.80. Het duurt mgt
veer 10 dagen alvorens ze «n bet beii
komen van degenen die patronen
vragen.
Aan de lezeressen die een patroon b stel
er wordt beleefd verzocht bij de aanvraf
bet verschuldigde bedragin te sluiten, M
voorkoming van administratiekosten.
vl
SC
d«
r