MANTEL VOOR JAPONNEN Levenswijsheid in de keuken. Stook een vuurtje niet te hard. Wees bedachtzaam met de gard, Wat er ook vervliegt ln rook. Raak vooral niet van de kook; Meng niet alles met azijn; Doe wat water in den wijn; Houd de keuken steeds aan kant Wees ook niet gauw aangebrand; Blaas niet op, zooals soufflé, Wees daar heel voorzichtig mee, Giet geen olie ln het vuur, Krijg vooral geen kippenkuur, En vermijd lk zeg het hier Zuur geworden maatjes bier! DE B.L. Parijs praat al over de wintermode. De zomercollecties hebben ons langen tijd in het onzekere gelaten over de plannen, die er voor den herfst gekoesterd werden. Zelfs nu kan men daaruit nog niet veel opmaken. Wel worden de minder gekleede japonnetjes rechter, terwijl de mantels weinig of niets uitloopen. Vele rokken zijn recht; andere ver- toonen alleen van onderen een verwijding of zijn alleen van voren ruimer gemaakt door plooien. De zeer breede leeren ceintuurs (de smalste is nog 12 c.M.). die niet worden in gehaald, dragen ook bij tot het rechté silhouet. Maggy Rouff, Worth, Bruyère en vele anderen laten ze zoowel op mantels als op Japonnen dragen, op natuurlijke hoogte. Behalve van leer maakt men ze ook wel van jersey of wol in de kleur van het costuum, die stijf gemaakt worden door machine stiksel. Maar dat alles liet nog niets bepaalds door schemeren van de plannen voor den kómen- Men herfst en winter. Nu wordt daar plotse ling veel meer van bekend gemaakt en Pa rijs spreekt over niets anders meer dan over de mode van het koude seizoen. De zomer- imode, waar we toch het naaste aan toe zijn en die juist dit Jaar zoo vroolijk en af twisselend is, wordt er geheel door vergeten. In verband met deze stemming van het pu bliek worden er nu reeds shows voor de •herfst- en wintermode gehouden. De werke lijke verrassingen schijnt men achter te houden tot het seizoen wat meer gevorderd is, doch één ervan hebben we nu reeds gehad de meeste couturiers geven voor den herfst levendig gekleurde wollen mantels met on opvallende zwarte of in elk geval donkere japonnetjes van wol of crêpe. De mantel. In het koude jaargetijde altijd een belangrijk kleedlngstuk, wordt dus wel bijzonder op den voorgrond geschoven. De mantels zijn recht, geheel lang en voorzien van brecdc ceintuurs; alleen Paray demon streert nog 3/4 en 7/8 lange mantels zonder ceintuur. De meest populaire kleuren zijn vermil joen en geraniumhoed, smaragd en reseda- groen, koningsblauw en lapis lazuli en de lichtbruine en beige tinten. Men ziet ook wel lichtblauw, terwijl bij de niet zeer talrijke zwarte mantels voor de variatie levendig ge klemde japonnetjes worden gedragen. De wollen stoffen zijn zeer zacht, terwijl er veel gebruik wordt gemaakt van wollen velours. De snit is er door schouderpassen, raglan- mouwen e. d. op gericht om de schouders af hangend te doen schijnen in tegenstelling met de vlerkante snit van het afgeloopen seizoen. Aan de mouwen wordt bijzonder veel aan dacht besteed; men vindt zelfs poffen op óf onder de ellebogen of lnplaats daarvan bont. .Van de bonten kragen is men nog steeds afkeerig, zoodat men tegen de koude wollen 'shawlkragen neemt. Naast het kortharlge bont ziet men, ook voor dagelijksche dracht, weer langharig bont gebruiken. Maggy Rouff heeft een duidelijk uitgesproken voorkeur voor vos en lynx. Lucile Paray voor vos en marter en Worth voor allerlei soorten vos. maar speciaal voor zilvervos. Wij zagen van hem een prachtig garnituur, bestaande uit een scarf van twee vellen en een groote mof Intusschen is luipaard, dat door Worth werd gelanceerd in zijn Februari-collecties, en vogue gekomen en ook in den herfst zal men het veel zien dragen. Ook in zijn herfst- collectie komt trouwens een langen luipaard mantel voor, terwijl een van Maggy Rouff's meest bewonderde ensembles bestaat uit een groen wollen Japon en een luipaardmanteltje met een groen leeren ceintuur. Uit de collecties kunnen wij verder op maken, dat den komenden winter weer langere avondmantels zullen worden gedra gen. Lucile Paray maakt ze zelfs even slee- 1. Een trois-quarts mantel van een beige, licht lakensèhe stof. De mantel wordt gesloten door een rij knoopen en een lederen ceintuur. Achtereenvolgens kan men dezen mantel dragen bij de vier toiletten die volgen. Benoodigd 2.25 M. van 1.40 M. breedte. 2. Een rok van een Schotsche wollen stof in bruin, rood en wit. Deze rok is van voren verwijd !oor platte plooien die bo venaan vastgestikt z'jn. De blouse is van wit toile de soie, het vest zonder mouwen dat hierover gedragen wordt van rood flanel. Benoodigd Schotsch wollen stof 1.75 M. van 1.40 M.; Toile de Soie 2 M. van 80 c.M. breedte; .oodflanel1 M. van 80 c.M breedte. 3. Op dezelfde Schotsche rok wordt hier een lange tuniek van ivoorkleurig satijn gedragen. De tuniek wordt van vo ren rnet een lange rij kristallen knoopjes gesloten. Benoodigd 2 M. van 1 M. breedte. 4. Een deux-pièces van blauw fantasie yersey, met ingezette stukken in den rok die aan dezen een „in vorm" beweging geven Het manteltje, dat van voren ge kruist is, wordt gesloten door een blauw lederen ceintuur. Benoodigd 3.25 M. vanl.40 M. breedte. 5. Een japon van met rood bedrukte bruine crêpe de Chine. De rok is onder het heupstuk in vorm gesneden. De das en het onderstuk der mouwen zijn van effen roode crêpe de Chine. Benoodigd 5.25 M. van 1 M. breedte. pend, van fluweel in de kleur der Japon, hoewel haar avondtoiletten den grond Juist vrijlaten. Irene Dana had succes met een tot den grond reikenden avondmantel van rose fluweel, doch Germaine Lecomte wordt even zeer toegejuicht om haar driekwart-lange mantels van afstekend kleur. o.a. een van getijgerd fluweel, die bij een zwarte Japon werd gedragen. Toch ziet men daarnaast nog vele korte jasjes, dikwijls van dezelfde modehuizen. Die van Worth en Irene Dana reiken maar even over het middel. Worth maakt ze voor den zomer zoowel als voor den winter van kortharig bont met mouwen van satijn of lamé. (Nadruk verboden.) Voor de practische huisvrouw. Gekookte aardappelen, die nog een oogen- blik moeten staan, voordat zij opgediend kunnen worden, dekt men met een schoonen doek toe. De waterdamp trekt er dan ln en de aardappelen blijven droog, warm en kruim' o. Vuile randen in waschkommen en emmers verdwijnen oogenbllkkelijk, wanneer men ze met een in gewoon keukenzout gedoopt doekje afwrijft. Nadat men daarna de emmer of waschkom met helder water heeft nagespoeld moet men haar goed droogwrljven. Goot- steenen reinigt men op deze wijze door een prop krantenpapier met keukenzout te be strooien. Ook na deze bewerking naspoelen met helder water. Ontvlekken met benzine. Men kan klee- ren zeer goed met autobenzine een algeheele reiniging doen ondergaan. Daartoe legt men het kleedingstuk in een flinke, groote bak en giet er rijkelijk benzine overheen. Al naar gelang de dichtheid van het weefsel, zal men 1 Liter of meer noodlg hebben. Dan wrijft men de stof zacht tegen elkaar, vooral op de plaatsen, waar vlekken zijn Stevige stoffen kan men wat ruwer behandelen. De bak wordt daarna met een vochtlgen doek bedekt, om het vervliegen van de ben zine tegen te gaan en zoo laten wij de kleeren een nacht of een dag staan. Daarna perst men ze licht uit en hangt ze, om te droogen en om de benzine te laten verdampen, eenige dagen in de buitenlucht op. Vindt men nog sen vlek, dan kan men deze nu gemakkelijk uit de stof wrijven. Vóór het strijken goed uitborstelen. Kleuren lijden van deze behan deling ln het geheel niet. ook vouwen en plissée's blijven behouden. (Nadruk verboden.) Hoe nat men worden kan. Wanneer een Nederlander door een ferme regenbui overvallen wordt, zonder daartegen gewapend te zijn met parapluie of regenjas, verklaart hij, thuis gekomen, dikwijls zeer onparlementair: „Ik ben nat tot op m'n hemd" 1 De Duitscher. die zich een dergelijk geval reeds iets meer aantrekt, dan de bewoner van het waterland, zegt: „Ik ben nat tot op m'n huid." De Franschman moet er heelemaal niets van hebben en beweert vol afschuw; „Ik ben nat tot op mijn beenderen." Maar nog harder hebben de Spanjaard en de Arabier het te verantwoorden, want de eerste wordt nat „tot in zijn merg" en de laatste „tot in zijn ingewanden." Uit den kindermond. Wat vind Je de prettigste vakken op school, Piet En 't prompte antwoord luidt: Vrij kwartier, boeken uitdeelen, bord schoon maken en gymnastiek. Broer en zus bij den kapper. Broer heeft de operatie al meermalen ondergaan en moet dus als geruststellend voorbeeld voor zus, vóórgaan. Deze kijkt belangstellend toe, maar plotseling wordt haar aandacht van broer's haardos afgeleid door den schedel van den kapper, die een vrijwel spiegelend oppervlak vertoont. Een klein wijsvingertje wordt op geheven en helder klinkt een stemmetje: „Kijk eens moeder, die man heeft een bloot hoofd Wat eten we in de komende week? MAANDAG: Tomatensoep Kalfsoesters, Peultjes, Aardappelen Chocaladevla met slagroom. DINSDAG: Garnalen met mayonaisse BI. Vinken, Worteltjes, Nieuwe Aardappelen Fruit. WOENSDAG: Voorgerecht van nieuwe haring Varkenslapjes, Postelein. Aardappelen Rijstrand met gestoofde abrikozen. DONDERDAG: Kalfsgehakt, Doperwten, Nieuwe Aardappelen Macaronischotel met kaas. VRIJDAG: Schildpadsoep Gebakken tong, Eiersaus, Kropsla Aardappelpurée Rijstsoufflé. ZATERDAG: Groentesoep Pond Gehakt met ravigotte saus Gebakken Aardappelen. Aardbeien met slagroom. ZONDAG Ossenstaartsoep Gebr. Jonge Haantjes, Aardappelen Compote van Abrikozen Brusselsche vla. ER KOMEN GASTEN! Daar hebben we in den zomer reisseizoen bij uitnemendheid veel op. En of ze zich van te voren hebben gekondigd als logé's die een stukje tie bij ons komen doorbrengen, dan of ze bij gelegenheid van fiets- of wj tocht onverwachts komen binnenvalkj als huisvrouw voelen we er voor om te toonen, dat we het bezoek waardee en we uiten dat gevoel onder andere het tikje extra-zorg ,dat we aan de nu tijden besteden. Al te veel tijd en moeite mag ons echter ook we^r niet kosten. Immers,i gastvrouw, die zich achter de schei houdt en het voortdurend druk heeft verzorging van de materiëele belai doet èn haar gasten èn zichzelf te liever onttrekt ze zich zoo min mog aan het gezelschap. Als we er ons op toeleggen een stui wat variaties in de puntjes te kum klaarmaken, dan zijn we eigenlijk -1 alle voorkomende gevallen geholpen; onze vroege gasten presenteeren we sla als een lunchschotel die er tegelijk tijd feestelijk uitziet en goed smaakt; onze gasten, die het middagmaal koa gebruiken zetten we het gerecht voor z.g. tusschenschotel, met de bedoeling i maaltijd iets uitgebreider te maken dat te doen in een vorm, die 's zon vooral waardeering vindt. De smakelijkheid hangt voor een g! deel af van de manier waarop het sausje wordt bereid. Om dat te berel maken we de saus afzonderlijk klaar wrijven (in een diep bord b.v.) een h gekookt ei fijn met wat zout en misse ook een tikje mosterd en peper, we ren daar de olie door en liefst ook Maggi's Aroma (vooral niet te veel!), dunnen het papje dan met den azijn beginnen dan luchtig de saus door de te werken met behulp van slalepel en vork. Als we er dan bovendien voor zorgd hebben, dat de olie in iets rulr hoeveelheid wordt toegevoegd dan azijn, dan kan het niet anders, of k gasten laten zich de sla goed smaken. Het „aesthetische element" van schotel verkrijgt men b.v. met een in pa jes of plakjes verdeeld hardgekookt ei, randje frissche tomatenschijven of da pansgewijs over elkaar geschikte komko merplakjes, ook wel een paar grof raspte worteltjes of een geraspt rsu zomerbietje het zijn alle voorbed van toevoegsels, die door hun kleur gewenschte variatie voor het oog aanbn gen. Een alleraardigst effect rondom schotel kropsla maken ook „gevti eieren" of „gevulde tomaten", waan hier nog even de recepten volgen. Gevulde eieren (4 personen) 4 hardgekookte, koude eieren, 1 schr eetlepel slaolie, i/2 eetlepel azijn of troensap, 1 theelepeltje Maggi's Aroi V'ó eetiepel fijngehakte groene kruió (p. ^rselie, dragon, pimpernel enz.), ieti peper en zout. Snijd de gepelde eieren doormidden neem er voorzichtig de dooiers uit; wi die fijn met wat peper en zout en voi er met de Maggi's Aroma, de slaolie den azijn een zalfachtig mengsel va Roer er de gehakte groene kruiden i en gebruik dan het mengsel om er acht eiwitbakjes mee te vullen. Snijd aan den onderkant de eiwitbak als 't noodig blijkt wat bij, zoodat ze a vig op hun grondvlak staan; schik ze gelijke afstanden rondom de sla. Gevilde tomaten (4 personen). 8 kleine gelijke stevige tomaatjes,' flinke mkomner of ongeveer 8 eetlet] koude gekookte doperwtjes, wat peper zout, 1 eetlepel slaolie, 1 eetlepel 1 theelepel Maggi's Aroma, wat pete: Wasch de tomaten, snijd er met et scherp mes het bovenste kapje af en ba dan de vruchten voorzichtig uit; bestnd ze van binnen met een ietsje fijn tafel zout, waardoor naar verkiezing wat pepö is gemengd. Schil de komkommer en vorm er mei behulp van een sambalschaafje duim draden van tot op het zaadgedeelte. Roe deze sambal door elkaar met de Aroma, de slaolie, den azijn, wat peper e wat zout; vul er vervolgens de tomaten bakjes mee en strooi er tenslotte wat flji gehakte peterselie over. Gebruik de gevulde tomaatjes ronde een schotel kropsla. Dit dag ten I hal En I eer Jan l V( hui ma det me I teo J •bei de aa ge wa be: vii de-, zij is De Vi tv, Ut er ie k< be 8F ONZE PATRONEN. Fatront'P vai de modiUen van mank en kinderjurken rijn verkrijgbaar bij oni mode-redactrice Mejuffr L. Berendes. Maetsuyckerstraat 96. Den Haag. De patronen voor dames kosten /L- die voor kinderen 0.80. Bet duurt tn|? veer 10 dagen alvorens te tn het b0' komen van degenen die patronen vragen. Aan de lezeressen die een patroon b st*i et wordt beleefd verzocht bij de aanmr bet verschuldigde bedragin te sluiten, V voorkoming van administratiekosten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 16