MANTEL VOOR
JAPONNEN
Levenswijsheid in de keuken.
Stook een vuurtje niet te hard.
Wees bedachtzaam met de gard,
Wat er ook vervliegt ln rook.
Raak vooral niet van de kook;
Meng niet alles met azijn;
Doe wat water in den wijn;
Houd de keuken steeds aan kant
Wees ook niet gauw aangebrand;
Blaas niet op, zooals soufflé,
Wees daar heel voorzichtig mee,
Giet geen olie ln het vuur,
Krijg vooral geen kippenkuur,
En vermijd lk zeg het hier
Zuur geworden maatjes bier!
DE B.L.
Parijs praat al over de wintermode.
De zomercollecties hebben ons langen tijd
in het onzekere gelaten over de plannen, die
er voor den herfst gekoesterd werden. Zelfs
nu kan men daaruit nog niet veel opmaken.
Wel worden de minder gekleede japonnetjes
rechter, terwijl de mantels weinig of niets
uitloopen. Vele rokken zijn recht; andere ver-
toonen alleen van onderen een verwijding of
zijn alleen van voren ruimer gemaakt door
plooien. De zeer breede leeren ceintuurs (de
smalste is nog 12 c.M.). die niet worden in
gehaald, dragen ook bij tot het rechté
silhouet. Maggy Rouff, Worth, Bruyère en
vele anderen laten ze zoowel op mantels als
op Japonnen dragen, op natuurlijke hoogte.
Behalve van leer maakt men ze ook wel van
jersey of wol in de kleur van het costuum,
die stijf gemaakt worden door machine
stiksel.
Maar dat alles liet nog niets bepaalds door
schemeren van de plannen voor den kómen-
Men herfst en winter. Nu wordt daar plotse
ling veel meer van bekend gemaakt en Pa
rijs spreekt over niets anders meer dan over
de mode van het koude seizoen. De zomer-
imode, waar we toch het naaste aan toe
zijn en die juist dit Jaar zoo vroolijk en af
twisselend is, wordt er geheel door vergeten.
In verband met deze stemming van het pu
bliek worden er nu reeds shows voor de
•herfst- en wintermode gehouden. De werke
lijke verrassingen schijnt men achter te
houden tot het seizoen wat meer gevorderd
is, doch één ervan hebben we nu reeds gehad
de meeste couturiers geven voor den herfst
levendig gekleurde wollen mantels met on
opvallende zwarte of in elk geval donkere
japonnetjes van wol of crêpe.
De mantel. In het koude jaargetijde altijd
een belangrijk kleedlngstuk, wordt dus wel
bijzonder op den voorgrond geschoven. De
mantels zijn recht, geheel lang en voorzien
van brecdc ceintuurs; alleen Paray demon
streert nog 3/4 en 7/8 lange mantels zonder
ceintuur.
De meest populaire kleuren zijn vermil
joen en geraniumhoed, smaragd en reseda-
groen, koningsblauw en lapis lazuli en de
lichtbruine en beige tinten. Men ziet ook wel
lichtblauw, terwijl bij de niet zeer talrijke
zwarte mantels voor de variatie levendig ge
klemde japonnetjes worden gedragen. De
wollen stoffen zijn zeer zacht, terwijl er veel
gebruik wordt gemaakt van wollen velours.
De snit is er door schouderpassen, raglan-
mouwen e. d. op gericht om de schouders af
hangend te doen schijnen in tegenstelling
met de vlerkante snit van het afgeloopen
seizoen.
Aan de mouwen wordt bijzonder veel aan
dacht besteed; men vindt zelfs poffen op óf
onder de ellebogen of lnplaats daarvan bont.
.Van de bonten kragen is men nog steeds
afkeerig, zoodat men tegen de koude wollen
'shawlkragen neemt. Naast het kortharlge
bont ziet men, ook voor dagelijksche dracht,
weer langharig bont gebruiken. Maggy Rouff
heeft een duidelijk uitgesproken voorkeur
voor vos en lynx. Lucile Paray voor vos en
marter en Worth voor allerlei soorten vos.
maar speciaal voor zilvervos. Wij zagen van
hem een prachtig garnituur, bestaande uit
een scarf van twee vellen en een groote mof
Intusschen is luipaard, dat door Worth werd
gelanceerd in zijn Februari-collecties, en
vogue gekomen en ook in den herfst zal men
het veel zien dragen. Ook in zijn herfst-
collectie komt trouwens een langen luipaard
mantel voor, terwijl een van Maggy Rouff's
meest bewonderde ensembles bestaat uit een
groen wollen Japon en een luipaardmanteltje
met een groen leeren ceintuur.
Uit de collecties kunnen wij verder op
maken, dat den komenden winter weer
langere avondmantels zullen worden gedra
gen. Lucile Paray maakt ze zelfs even slee-
1. Een trois-quarts mantel van een
beige, licht lakensèhe stof. De mantel
wordt gesloten door een rij knoopen en
een lederen ceintuur. Achtereenvolgens
kan men dezen mantel dragen bij de vier
toiletten die volgen.
Benoodigd 2.25 M. van 1.40 M. breedte.
2. Een rok van een Schotsche wollen
stof in bruin, rood en wit. Deze rok is van
voren verwijd !oor platte plooien die bo
venaan vastgestikt z'jn. De blouse is van
wit toile de soie, het vest zonder mouwen
dat hierover gedragen wordt van rood
flanel.
Benoodigd Schotsch wollen stof 1.75 M.
van 1.40 M.; Toile de Soie 2 M. van 80
c.M. breedte; .oodflanel1 M. van 80 c.M
breedte.
3. Op dezelfde Schotsche rok wordt
hier een lange tuniek van ivoorkleurig
satijn gedragen. De tuniek wordt van vo
ren rnet een lange rij kristallen knoopjes
gesloten.
Benoodigd 2 M. van 1 M. breedte.
4. Een deux-pièces van blauw fantasie
yersey, met ingezette stukken in den rok
die aan dezen een „in vorm" beweging
geven Het manteltje, dat van voren ge
kruist is, wordt gesloten door een blauw
lederen ceintuur.
Benoodigd 3.25 M. vanl.40 M. breedte.
5. Een japon van met rood bedrukte
bruine crêpe de Chine. De rok is onder het
heupstuk in vorm gesneden. De das en
het onderstuk der mouwen zijn van effen
roode crêpe de Chine.
Benoodigd 5.25 M. van 1 M. breedte.
pend, van fluweel in de kleur der Japon,
hoewel haar avondtoiletten den grond Juist
vrijlaten. Irene Dana had succes met een tot
den grond reikenden avondmantel van rose
fluweel, doch Germaine Lecomte wordt even
zeer toegejuicht om haar driekwart-lange
mantels van afstekend kleur. o.a. een van
getijgerd fluweel, die bij een zwarte Japon
werd gedragen. Toch ziet men daarnaast
nog vele korte jasjes, dikwijls van dezelfde
modehuizen. Die van Worth en Irene Dana
reiken maar even over het middel. Worth
maakt ze voor den zomer zoowel als voor den
winter van kortharig bont met mouwen van
satijn of lamé.
(Nadruk verboden.)
Voor de practische huisvrouw.
Gekookte aardappelen, die nog een oogen-
blik moeten staan, voordat zij opgediend
kunnen worden, dekt men met een schoonen
doek toe. De waterdamp trekt er dan ln en
de aardappelen blijven droog, warm en
kruim' o.
Vuile randen in waschkommen en emmers
verdwijnen oogenbllkkelijk, wanneer men ze
met een in gewoon keukenzout gedoopt doekje
afwrijft. Nadat men daarna de emmer of
waschkom met helder water heeft nagespoeld
moet men haar goed droogwrljven. Goot-
steenen reinigt men op deze wijze door een
prop krantenpapier met keukenzout te be
strooien. Ook na deze bewerking naspoelen
met helder water.
Ontvlekken met benzine. Men kan klee-
ren zeer goed met autobenzine een algeheele
reiniging doen ondergaan. Daartoe legt men
het kleedingstuk in een flinke, groote bak en
giet er rijkelijk benzine overheen. Al naar
gelang de dichtheid van het weefsel, zal men
1 Liter of meer noodlg hebben. Dan wrijft
men de stof zacht tegen elkaar, vooral op de
plaatsen, waar vlekken zijn Stevige stoffen
kan men wat ruwer behandelen.
De bak wordt daarna met een vochtlgen
doek bedekt, om het vervliegen van de ben
zine tegen te gaan en zoo laten wij de kleeren
een nacht of een dag staan. Daarna perst
men ze licht uit en hangt ze, om te droogen
en om de benzine te laten verdampen, eenige
dagen in de buitenlucht op. Vindt men nog
sen vlek, dan kan men deze nu gemakkelijk
uit de stof wrijven. Vóór het strijken goed
uitborstelen. Kleuren lijden van deze behan
deling ln het geheel niet. ook vouwen en
plissée's blijven behouden.
(Nadruk verboden.)
Hoe nat men worden kan.
Wanneer een Nederlander door een ferme
regenbui overvallen wordt, zonder daartegen
gewapend te zijn met parapluie of regenjas,
verklaart hij, thuis gekomen, dikwijls zeer
onparlementair: „Ik ben nat tot op m'n
hemd" 1
De Duitscher. die zich een dergelijk geval
reeds iets meer aantrekt, dan de bewoner van
het waterland, zegt: „Ik ben nat tot op m'n
huid."
De Franschman moet er heelemaal niets
van hebben en beweert vol afschuw; „Ik
ben nat tot op mijn beenderen."
Maar nog harder hebben de Spanjaard en
de Arabier het te verantwoorden, want de
eerste wordt nat „tot in zijn merg" en de
laatste „tot in zijn ingewanden."
Uit den kindermond.
Wat vind Je de prettigste vakken op
school, Piet
En 't prompte antwoord luidt: Vrij
kwartier, boeken uitdeelen, bord schoon
maken en gymnastiek.
Broer en zus bij den kapper. Broer heeft de
operatie al meermalen ondergaan en moet
dus als geruststellend voorbeeld voor zus,
vóórgaan. Deze kijkt belangstellend toe, maar
plotseling wordt haar aandacht van broer's
haardos afgeleid door den schedel van den
kapper, die een vrijwel spiegelend oppervlak
vertoont. Een klein wijsvingertje wordt op
geheven en helder klinkt een stemmetje:
„Kijk eens moeder, die man heeft een bloot
hoofd
Wat eten we in de komende week?
MAANDAG:
Tomatensoep
Kalfsoesters, Peultjes, Aardappelen
Chocaladevla met slagroom.
DINSDAG:
Garnalen met mayonaisse
BI. Vinken, Worteltjes, Nieuwe Aardappelen
Fruit.
WOENSDAG:
Voorgerecht van nieuwe haring
Varkenslapjes, Postelein. Aardappelen
Rijstrand met gestoofde abrikozen.
DONDERDAG:
Kalfsgehakt, Doperwten, Nieuwe Aardappelen
Macaronischotel met kaas.
VRIJDAG:
Schildpadsoep
Gebakken tong, Eiersaus, Kropsla
Aardappelpurée
Rijstsoufflé.
ZATERDAG:
Groentesoep
Pond Gehakt met ravigotte saus
Gebakken Aardappelen.
Aardbeien met slagroom.
ZONDAG
Ossenstaartsoep
Gebr. Jonge Haantjes, Aardappelen
Compote van Abrikozen Brusselsche vla.
ER KOMEN GASTEN!
Daar hebben we in den zomer
reisseizoen bij uitnemendheid veel
op.
En of ze zich van te voren hebben
gekondigd als logé's die een stukje
tie bij ons komen doorbrengen, dan
of ze bij gelegenheid van fiets- of wj
tocht onverwachts komen binnenvalkj
als huisvrouw voelen we er voor om
te toonen, dat we het bezoek waardee
en we uiten dat gevoel onder andere
het tikje extra-zorg ,dat we aan de nu
tijden besteden.
Al te veel tijd en moeite mag ons
echter ook we^r niet kosten. Immers,i
gastvrouw, die zich achter de schei
houdt en het voortdurend druk heeft
verzorging van de materiëele belai
doet èn haar gasten èn zichzelf te
liever onttrekt ze zich zoo min mog
aan het gezelschap.
Als we er ons op toeleggen een stui
wat variaties in de puntjes te kum
klaarmaken, dan zijn we eigenlijk -1
alle voorkomende gevallen geholpen;
onze vroege gasten presenteeren we
sla als een lunchschotel die er tegelijk
tijd feestelijk uitziet en goed smaakt;
onze gasten, die het middagmaal koa
gebruiken zetten we het gerecht voor
z.g. tusschenschotel, met de bedoeling i
maaltijd iets uitgebreider te maken
dat te doen in een vorm, die 's zon
vooral waardeering vindt.
De smakelijkheid hangt voor een g!
deel af van de manier waarop het
sausje wordt bereid. Om dat te berel
maken we de saus afzonderlijk klaar
wrijven (in een diep bord b.v.) een h
gekookt ei fijn met wat zout en misse
ook een tikje mosterd en peper, we
ren daar de olie door en liefst ook
Maggi's Aroma (vooral niet te veel!),
dunnen het papje dan met den azijn
beginnen dan luchtig de saus door de
te werken met behulp van slalepel en
vork. Als we er dan bovendien voor
zorgd hebben, dat de olie in iets rulr
hoeveelheid wordt toegevoegd dan
azijn, dan kan het niet anders, of k
gasten laten zich de sla goed smaken.
Het „aesthetische element" van
schotel verkrijgt men b.v. met een in pa
jes of plakjes verdeeld hardgekookt ei,
randje frissche tomatenschijven of da
pansgewijs over elkaar geschikte komko
merplakjes, ook wel een paar grof
raspte worteltjes of een geraspt rsu
zomerbietje het zijn alle voorbed
van toevoegsels, die door hun kleur
gewenschte variatie voor het oog aanbn
gen.
Een alleraardigst effect rondom
schotel kropsla maken ook „gevti
eieren" of „gevulde tomaten", waan
hier nog even de recepten volgen.
Gevulde eieren (4 personen)
4 hardgekookte, koude eieren, 1 schr
eetlepel slaolie, i/2 eetlepel azijn of
troensap, 1 theelepeltje Maggi's Aroi
V'ó eetiepel fijngehakte groene kruió
(p. ^rselie, dragon, pimpernel enz.), ieti
peper en zout.
Snijd de gepelde eieren doormidden
neem er voorzichtig de dooiers uit; wi
die fijn met wat peper en zout en voi
er met de Maggi's Aroma, de slaolie
den azijn een zalfachtig mengsel va
Roer er de gehakte groene kruiden i
en gebruik dan het mengsel om er
acht eiwitbakjes mee te vullen.
Snijd aan den onderkant de eiwitbak
als 't noodig blijkt wat bij, zoodat ze a
vig op hun grondvlak staan; schik ze
gelijke afstanden rondom de sla.
Gevilde tomaten (4 personen).
8 kleine gelijke stevige tomaatjes,'
flinke mkomner of ongeveer 8 eetlet]
koude gekookte doperwtjes, wat peper
zout, 1 eetlepel slaolie, 1 eetlepel
1 theelepel Maggi's Aroma, wat pete:
Wasch de tomaten, snijd er met et
scherp mes het bovenste kapje af en ba
dan de vruchten voorzichtig uit; bestnd
ze van binnen met een ietsje fijn tafel
zout, waardoor naar verkiezing wat pepö
is gemengd.
Schil de komkommer en vorm er mei
behulp van een sambalschaafje duim
draden van tot op het zaadgedeelte. Roe
deze sambal door elkaar met de
Aroma, de slaolie, den azijn, wat peper e
wat zout; vul er vervolgens de tomaten
bakjes mee en strooi er tenslotte wat flji
gehakte peterselie over.
Gebruik de gevulde tomaatjes ronde
een schotel kropsla.
Dit
dag
ten
I
hal
En
I
eer
Jan
l
V(
hui
ma
det
me
I
teo
J
•bei
de
aa
ge
wa
be:
vii
de-,
zij
is
De
Vi
tv,
Ut
er
ie
k<
be
8F
ONZE PATRONEN.
Fatront'P vai de modiUen van mank
en kinderjurken rijn verkrijgbaar bij oni
mode-redactrice Mejuffr L. Berendes.
Maetsuyckerstraat 96. Den Haag.
De patronen voor dames kosten /L-
die voor kinderen 0.80. Bet duurt tn|?
veer 10 dagen alvorens te tn het b0'
komen van degenen die patronen
vragen.
Aan de lezeressen die een patroon b st*i
et wordt beleefd verzocht bij de aanmr
bet verschuldigde bedragin te sluiten, V
voorkoming van administratiekosten.