NIEUWE ENSEMBLES VOOR DE HERFST.
patapar.
AANTREKKELIJK BUFFET VOOR DE EETKAMER.
ïtiaj
t t*
1 ziia
h* 1
«het
Ju?
8edie,
'OfWi
sn op
een
■ige
ion.
*vüi
d iJ
31/
let den naanl van een Ooster-
Kt, ook niet het een ot ander
tooverwoordmaar de
jen nieuwe Amerlkaanache
Eigenlijk heet dit papier
Cookery Parchment", perka-
dat bij het koken kan ge-
!B 0e Oronlngsche huLsvrou-
j,g heeft er een proef mee ge-
jTbaar orgaan vertelt zij een
over de resultaten ervan. Het
lit els perkament-papier, dat dient
l afsluiten van Jampotten en ls
I plantaardige grondstoffen en
.„„t ondoorlaatbaar. Bovendien
jou geen smaak of geur op en
lelfs niet door vruchtsappen of
jja kan het wasschen ln zeep-
mdtr dat 't soheurt of kapot gaat,
door gebruikt kan worden.
lt» eigenschappen la patapar ge-
roor velerlei doeleinden gebruikt
ui wel Ij de eerste plaats bij
Door het gebruik van patapar
gaat te koken of te stoomen
je levensmiddelen met het
g itoom ln aanraking komen.
IBÉtiervan ls. dat alle voedende
™-i evenals de geur ln de
blijven en dua ool£ de
'dia,
'IE
bel]
sur iii
liet door het huis gaan.
rflbt uit levensmiddelen, dan
tifrran een ge irige saus maken,
de pannen niet vuil, zoodat
noodig is om deze te reinl-
■w» pzn
pi geschikt om in patapar klaar te
Ila plantaardige levensmiddelen
l Men gaat als volgt te werk men
patapar vochtig, waardoor het soe-
en niet scheurt en legt de klaar-
groente of de visch op het pa-
ly-.., ik: boter, zout kruiden enz. Men
je hoeken en randen bi} elkaar,
[e ren een zak wil maken en bindt
een touw beneden de randen
[dicht, zoodat er geen water ln de
druppelen. Wanneer het watei
pin kookt, legt men den zak er in
den zak er boven al naar men de
K; uJdelen wil koken of stoomen. De
e Jd of stoomtijd is gelijk aan die voor
)e (is ion koken of stoomen. Men rekent
nnüXioote hoeveelheden 15-30 min. extra.
dttS bet stoomen van visch wordt 15 min.
pittoni Omdat patapar ondoorlaat-
d;! ai ii, li htt mogelijk verschillende ge-
SH tón ln wn pan '-1 ar te maken, bijv.
«ST iirdappelen en rijst, zonder dat
tlhar's sT aak aannemen, zoodat
Jlnndstof en werk spaart.
k:>fn?ir papier ls buitengewoon goea
ld tegen overhitte mits van te voren
Ig gemaakt ol ingewreven met olie
Daarom kan men de visch in pata-
[0X1 papier wikkelen en in de oven gaai
B. Ook kan men een andere bereiding
Tlsch toepassen. Men zout de visch,
deze door melk of el en paneermeel
wnpelt deze in gesmolten boter. Daar-
'egt men de visch in een braadslee, die
erd is met het vochtige papier, dat na
tijd met olie is ingesmeerd. De braad-
xet men niet eerder in de oven, voor-
le flink heet is en de visch laat
in de oven bruin en gaar worden in
15 minuten. De voordeelen van deze
zijneen schoone pan en geen
Itóur in huis. Ook kan patapar ge-
R*orden om een cakevorm te voe-
[tt te bedekken, wanneer men een
korst wil houden.
|W ft ondoorlaatbaarheld kan het
bewaren tegen uitdrogen,
UjUflffl wordt het gebruikt voor het
ran boterhammen en van
den, die in een koelkast be-
worden. Ook als bedekking van keu
tels wordt het gebruikt daar vet en
|5 *1 gwchud kunnen worcen zonder
«i ln trekken of vlekken ach*er-
^_D»il7ai laat men in het vuilnisvat
de WP* papier sp^o-.t men onder de
Tptoa U.
r' men dus, dat patapar pa-
rf-'—l manieren lnide hul hou-
kan worden en ln vele ge-
rBU® *rteld en brandstof kan besparen
,1
Parijsche nieuwtjes.
bruingebrande gezichten zijn deze
Qiet in de mode, en slechts zeer
r.:eUinen Parlsiennes met een teint
creoolsche. Het kan verkeeren Het
i jaar nog was niets deftiger dan als
«gerln uit de badplaatsen terug te
n. en de groote kleermakers lanceer-
w om strijd zalfjes en olies die de-
wtwerking hadden als de zonne-
1 zoodat men ook zonder een dure
«ereis er even verbrand uitzag,
alt alles ls voorbij. Aan de mode-
draa8t men zeer gekleede pya-
y*e lichaam tegen de zonne-
beschermen, terwijl de bijbehoo-
hoed dat het gezicht
•V" dat men zeer veel misbruik
vjü vaa de zonnebaden. On-
an e zalven waren er vele vrou-
met huidaandoeningen door ver-
i de slad terugkeerden. Een
t-c* e en nlet on8evaarHJk ex-
■k L*!S*n van koloniale tentoonstel-
I öet ble€lte gezicht dus mode.
1. De rok is van'zwart satijn, gegarneerd
met geïncrusteerde banden, welke van onde
ren verwijd zijn tot godets. De blouse van
Ivoorkleurige dj den mousseline, heeft een
enkele revers gezoopid met antieke kant.
Benoodigd: zwart satijn 3.25 M.; witte
mousseline 2.25 M.
lb. Om dit ensemble te completeeren kiest
men daarbij een klein manteltje van levendig
groene wollen crêpe marocaln, aan den rand
gekarteld, en dat van voren gekruist wordt
met de hand.
Benoodigd: 1.50 M. van 1.40 M. breedte.
2a. De rok van steenroode wollen crêpe
marocaln, is in vorm gesneden. Het bovenlijf
is uitgevoerd als een kleine mantelblouse van
zijden ottoman ln dezelfde kleur. Kraag en
revers van deze zijn in Engelsch borduursel.
hetgeen een vroolijke toon aan het geheel
geeft.
Benoodigd: 2 M. wollen crêpe; 2 M. zijden
ottoman.
2b. Op deze Japon kieze men als ensemble
een mantel ln bruine wollen stof, nauw slui
tend om het middel, met soepele revers en
over den rok in vorm gesneden.
Benoodigd: 3.25 M. van 1.40 M. breedte.
Hoe de gekleurde parapluie in de
mode kwam.
Wij spreken altijd zooveel kwaad van
den regen, dat wij de eene keer dat hij wat
goeds gedaan heeft verplicht zijn het eer
lijk toe te geven. Welnu, aan dezen vree-
selijken regen die ons nu reeds twee zo
mers minstens achtervolgt, flanken wij de
alleraardigste kleine gekleurde parapluies
die in de trieste atmosfeer een vroolijk
puntje brengen
Hoe ls men op deze mode gekomen
Een groote parapluiefabrikant, die meer
dere magazijnen in Parijs heeft, vertelt in
een modeblad hc de regen hem aanlei-
dirg gegeven heeft deze nouveauté te lan-
ceeren.
Voor eenlge jaren had hij voor den zo-
m: rekenende op mooi weer, een enorme
hoeveelheid parasols gefabriceerd ln
frissche kleuren, bestemd voor de Cour-
ses en de badplaatsen in lichte tinten en
voor stac'sgebruik ln donkerder nuance».
Maar de regen kwam roet ln het eten
strooien en de parasosl werden niet ver
kocht. Goede raad was duur. Wat er mee
te doen Een groot verlies lijden op dezen
kostbaren voorraad Tot hij op het lumi
neuze idéé kwam de parasols te onder
werpen aan een proces die de stof ondoor
dringbaar maakte en ze te verkoopen on
der den naam„parapluie dernier cri\
Dit was een prachtige trouvaille, die zulk
een succes had dat niet alleen binnen
enkele maanden zJjn geheele voorraad
'egen goede prijzen geruimd was. maar er
de noodlge weer bij gefabriceerd moesten
worden En nog grorter werd de vraag,
toen de dames het noodig vonden om de
gekleurde parapluies passend bij haai
tollet te hebben, waardoor elke vrouw ln
plaats van één zwarte nu soms 4 of 5 para
pluies op nahoudt.
Koloniale mode.
Het was veel leven om niets. Mea had
zich door de koloniale tentoonstelling een
ware evolutie in de vrouwelijke mode
voorgesteld, maar alles is met een sissertje
afgoloopen.
Men had ons van ulles voorspeld, en de
grootste chic zou zijn om zich slechts met
een lendenfcho-tje te kleeden's mor
gens van tweed, gegarneerd met veeren,
's middags var bedrukt crêpe de chlne en
's avonds met strass bezet of w°l van goud-
lamé.
Zooals u ziet zou dit een heel eenvou
dige, misschien wel te eenvoudige mode
geweest zijn. Maar die ons in deze dure
crisistijden zeer te pas zou komen.
Evenwel niets van dit alles is geschied
en lnplaats dat de Parijsche vrouwen zich
volgens eene koloniale mode kleeden, heb
ben de koloniale vrouw »n zich volkomen
bij de Parijsche mode aangepast, en we
zien negerinnen uit het donkerste Afrika,
die op de tentoonstelling wandelen met
een japonnetje, dat bij Patou of Jenny
gemaakt zou kunnnen zijn en zelfs met
he' coquette kleine hoedje dat een zoo
g-oote vogue kent.
Is er dus op het gebied van kleeding
niets van een kolonialen invloed te bespeu
ren. anders ls dit het geval met de details
als armbanden, kettingen en dergelijke.
Colliers van hout of van leder, bracelet»
van geciselee zilver of goud, of ook wel
van koloniale munten gemaakt ziet men
veel dragen. Ook de ringen ondergaan
dezen invloed en zijn soms enorm, als die
van een negerkoning. Als broche zagen wij
tijgertanden ln platina gevat en een
panterklauw in goud. het kan niet excen
triek genoeg zijn. Maar al deze buitenspo
righeden zullen zooals altijd jvel een kort
leven hebben en het is te voorzien dat ze
zoodra de tentoonstelling gesloten ls weer
snel zullen verdwijnen.
De kern van moderne meubels ls een
voudig en in weinig meubels wordt zoo
zeer dit ideaal zoo volkomen nagekomen als
in 't moderne buffet. Sinds het oude soort
mn de hooge spiegels uLt de mode ge
gaan ls, is het buffet gestadig van karak
ter veranderd. Vroeger was het de berg
plaats van tafelgereedschap, ontbijtser
vies, busjes en de restjes van de genoten
maaltijden. Geen wonder dat toen wel
eens minder frissche geuren in de kamers
hebben gehangen. Tegenwoordig denk'
we er niet meer aan om etensresten en
tafelgereedschap in het buffet op te ber
gen. Daarvoor is in een modern huishou
den genoeg andere plaats. Wij stallen ook
niet meer al ons pronkzllver op het buf
fet uit Als dit niet in gebruik ls wordt
het opgeborgen.
In plaats van de oude buffetten hebben
we thans een meubelstuk, wat meer aan
ons doel beantwoordt. Het bijgaande plaatje
geeft een goed voorbeeld daarvan. Het is
eenvoudig en nuttig. I de kast aan den
rechterkant worden de wijnen en kelkjes
opgeborgen. Messen en vorken, tafelmat
jes. tafellakens en servetten enz. komen
in de twee laden. Tusschen de twee laden
is een boekenrek en aan den linkerkant
zijn vier rekjes, waarop bakjes met vruch
ten staan.
NUTTIGE WENKEN. v
Het schoonmaken van flesschen.
met een 10 oplossing van zoutzuur.
le. Waterkaraffen waarin zich doow
hard water kalk afgezet heeft spoelt mea
om met een 10 oplossing van zoutauur,
2e. Flesschen waarin petroleum geweest
ls reinigt men met een verdunde oplossing
van gebluschte kalk met zand gemengd.
Vervolgens meermalen naspoelend.
3e. Olieflesschen reinigt men door ae
meermalen om te spoelen met een zeef
verdunde oplossing van bijtende soda.
4e. Parfumflesschen reinigt men door
ze te spoelen met een verdunde oplossing
van zwavelzuur gevolgd door meermalen
naspoelen.
Roestplekken die in dea wasch niet ver
dwenen zijn kan men als volgt verwijde
ren uit linnengoed. Dit wordt daartoe met
frlsch water bevochtigd en de vlekken be
dekt met zuringzout. Vervolgens laat mea
het weefsel gedurende een halven dag ln
de zon liggen en spoelt ten slotte meer
malen met lauw water na.
Levenswijsheid.
Waar ge sjjt ultgensodlgd. zet daar een
vergenoegd gezichtin gezelschap ls
iedereen verplicht gelukkig te zijn.
OTTO WEI SS.
Zijn begeerte om anderen iets onaange
naams te zeggen, geeft menigeen uit voor
openhartigheid.
OTTO WZISS.
RECEPTEN
HORS D.OEUVRE.
Men kan hiervoor nemen één gerecht,
maar meer gebruikelijk en ook smakelijker
zfln de verschillende gerechtjes. Zorg zoo-
vc 1 mogelijk voor afwisseling. Hiermede
laten we eenlge gerechten volgen
Kaviaar broodjes, salade èt la Russe, ge
vulde eieren met kreeft, broodjes met
hazenpaté, gruère broodjes, zalm rolletjes,
selderij mayonaise, tomaten en komkom
mers met mayonaise, tongbroodjes, ge
forceerde olijven, haring filets A la tar-
tare.
Kavi aarbroodje®.
Rooster de broodjes, bestrijk ze met
boter, leg er een laag kaviaar op en een
citroenpartje.
Salade la Russe.
Dl. ls een macedoine van groente en
gelijke deelen gekookte tong (visch) die
met zout, peper, olie en azijn wordt ge
mengd, verslering van eiplakjes.
Geruide eieren met Kreeft.
Kook de-eieren, hol ze uit. Vermeng de
kreeft met mayonaise, dooiers en gehakte
peterselie. Garneer met peterselie. Vul
eieren altUd hoog met en kopje en snijd
onderaf een puntje, dat ze beter staan.
Gruyere broodjes
20 Gr. boter wordt roomlg geroerd,
waarna men er zout, cayennepeper en ei
doorroert. Met dit mengsel worden geroos
terde broodjes bestreken
Zalmrolletje®.
Neem plakjes gerookte zalm van 4 bij 8.
Haal uit paling vel en graat en wrijf ze
fijn. Doe bij 2y2 ons zalm en 3 ons paling
Yk ons boter, wat cayennepeper en een
lepel room. Wrijf alles door een haarzeef
en smeer het op de zalmplakjes. Rol deze
op en zet ze op Ijs.
Tongbroodje®.
Maak een mengsel van gemalen koud
kalfsvleesch met mayonaise en fijn ge
hakte uitjes en augurkjes.
Smeer het op geroosterde broodjes, be
dek ze half met een fijngehakt eiwit, half
met het geel. Leg in het midden een klein
loopje peterselie.
Gefarceerde olijven.
Schil de olijven tot een spiraal, zonder
ze te breken' stop er wat ansjovisboter
tusschen, ansjovisboter krijgt men door
cenige ansjovisren fijn tv wrijven met bo
ter en peper en zeef ze door een haarzeef.
Harinfilets a la Tartare.
Verwijder de graat van de haring, trek
ze ln filets, vermeng ze met mayonaise,
waardoor gehakte uitjes, augurkjes, peter»
selle en kopeltjes zijn geroerd.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modeUen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejoffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat, 96 Den Haag
De patronen voor dames kosten f 1.
die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge
veer 10 dagen alvorens zo ln het bezit
komen van degenen die patronen aan«
vragen
Aan de lezeressen die een patroon bestel
len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.