NIEUWE ENSEMBLES VOOR DE HERFST. patapar. AANTREKKELIJK BUFFET VOOR DE EETKAMER. ïtiaj t t* 1 ziia h* 1 «het Ju? 8edie, 'OfWi sn op een ■ige ion. *vüi d iJ 31/ let den naanl van een Ooster- Kt, ook niet het een ot ander tooverwoordmaar de jen nieuwe Amerlkaanache Eigenlijk heet dit papier Cookery Parchment", perka- dat bij het koken kan ge- !B 0e Oronlngsche huLsvrou- j,g heeft er een proef mee ge- jTbaar orgaan vertelt zij een over de resultaten ervan. Het lit els perkament-papier, dat dient l afsluiten van Jampotten en ls I plantaardige grondstoffen en .„„t ondoorlaatbaar. Bovendien jou geen smaak of geur op en lelfs niet door vruchtsappen of jja kan het wasschen ln zeep- mdtr dat 't soheurt of kapot gaat, door gebruikt kan worden. lt» eigenschappen la patapar ge- roor velerlei doeleinden gebruikt ui wel Ij de eerste plaats bij Door het gebruik van patapar gaat te koken of te stoomen je levensmiddelen met het g itoom ln aanraking komen. IBÉtiervan ls. dat alle voedende ™-i evenals de geur ln de blijven en dua ool£ de 'dia, 'IE bel] sur iii liet door het huis gaan. rflbt uit levensmiddelen, dan tifrran een ge irige saus maken, de pannen niet vuil, zoodat noodig is om deze te reinl- ■w» pzn pi geschikt om in patapar klaar te Ila plantaardige levensmiddelen l Men gaat als volgt te werk men patapar vochtig, waardoor het soe- en niet scheurt en legt de klaar- groente of de visch op het pa- ly-.., ik: boter, zout kruiden enz. Men je hoeken en randen bi} elkaar, [e ren een zak wil maken en bindt een touw beneden de randen [dicht, zoodat er geen water ln de druppelen. Wanneer het watei pin kookt, legt men den zak er in den zak er boven al naar men de K; uJdelen wil koken of stoomen. De e Jd of stoomtijd is gelijk aan die voor )e (is ion koken of stoomen. Men rekent nnüXioote hoeveelheden 15-30 min. extra. dttS bet stoomen van visch wordt 15 min. pittoni Omdat patapar ondoorlaat- d;! ai ii, li htt mogelijk verschillende ge- SH tón ln wn pan '-1 ar te maken, bijv. «ST iirdappelen en rijst, zonder dat tlhar's sT aak aannemen, zoodat Jlnndstof en werk spaart. k:>fn?ir papier ls buitengewoon goea ld tegen overhitte mits van te voren Ig gemaakt ol ingewreven met olie Daarom kan men de visch in pata- [0X1 papier wikkelen en in de oven gaai B. Ook kan men een andere bereiding Tlsch toepassen. Men zout de visch, deze door melk of el en paneermeel wnpelt deze in gesmolten boter. Daar- 'egt men de visch in een braadslee, die erd is met het vochtige papier, dat na tijd met olie is ingesmeerd. De braad- xet men niet eerder in de oven, voor- le flink heet is en de visch laat in de oven bruin en gaar worden in 15 minuten. De voordeelen van deze zijneen schoone pan en geen Itóur in huis. Ook kan patapar ge- R*orden om een cakevorm te voe- [tt te bedekken, wanneer men een korst wil houden. |W ft ondoorlaatbaarheld kan het bewaren tegen uitdrogen, UjUflffl wordt het gebruikt voor het ran boterhammen en van den, die in een koelkast be- worden. Ook als bedekking van keu tels wordt het gebruikt daar vet en |5 *1 gwchud kunnen worcen zonder «i ln trekken of vlekken ach*er- ^_D»il7ai laat men in het vuilnisvat de WP* papier sp^o-.t men onder de Tptoa U. r' men dus, dat patapar pa- rf-'—l manieren lnide hul hou- kan worden en ln vele ge- rBU® *rteld en brandstof kan besparen ,1 Parijsche nieuwtjes. bruingebrande gezichten zijn deze Qiet in de mode, en slechts zeer r.:eUinen Parlsiennes met een teint creoolsche. Het kan verkeeren Het i jaar nog was niets deftiger dan als «gerln uit de badplaatsen terug te n. en de groote kleermakers lanceer- w om strijd zalfjes en olies die de- wtwerking hadden als de zonne- 1 zoodat men ook zonder een dure «ereis er even verbrand uitzag, alt alles ls voorbij. Aan de mode- draa8t men zeer gekleede pya- y*e lichaam tegen de zonne- beschermen, terwijl de bijbehoo- hoed dat het gezicht •V" dat men zeer veel misbruik vjü vaa de zonnebaden. On- an e zalven waren er vele vrou- met huidaandoeningen door ver- i de slad terugkeerden. Een t-c* e en nlet on8evaarHJk ex- ■k L*!S*n van koloniale tentoonstel- I öet ble€lte gezicht dus mode. 1. De rok is van'zwart satijn, gegarneerd met geïncrusteerde banden, welke van onde ren verwijd zijn tot godets. De blouse van Ivoorkleurige dj den mousseline, heeft een enkele revers gezoopid met antieke kant. Benoodigd: zwart satijn 3.25 M.; witte mousseline 2.25 M. lb. Om dit ensemble te completeeren kiest men daarbij een klein manteltje van levendig groene wollen crêpe marocaln, aan den rand gekarteld, en dat van voren gekruist wordt met de hand. Benoodigd: 1.50 M. van 1.40 M. breedte. 2a. De rok van steenroode wollen crêpe marocaln, is in vorm gesneden. Het bovenlijf is uitgevoerd als een kleine mantelblouse van zijden ottoman ln dezelfde kleur. Kraag en revers van deze zijn in Engelsch borduursel. hetgeen een vroolijke toon aan het geheel geeft. Benoodigd: 2 M. wollen crêpe; 2 M. zijden ottoman. 2b. Op deze Japon kieze men als ensemble een mantel ln bruine wollen stof, nauw slui tend om het middel, met soepele revers en over den rok in vorm gesneden. Benoodigd: 3.25 M. van 1.40 M. breedte. Hoe de gekleurde parapluie in de mode kwam. Wij spreken altijd zooveel kwaad van den regen, dat wij de eene keer dat hij wat goeds gedaan heeft verplicht zijn het eer lijk toe te geven. Welnu, aan dezen vree- selijken regen die ons nu reeds twee zo mers minstens achtervolgt, flanken wij de alleraardigste kleine gekleurde parapluies die in de trieste atmosfeer een vroolijk puntje brengen Hoe ls men op deze mode gekomen Een groote parapluiefabrikant, die meer dere magazijnen in Parijs heeft, vertelt in een modeblad hc de regen hem aanlei- dirg gegeven heeft deze nouveauté te lan- ceeren. Voor eenlge jaren had hij voor den zo- m: rekenende op mooi weer, een enorme hoeveelheid parasols gefabriceerd ln frissche kleuren, bestemd voor de Cour- ses en de badplaatsen in lichte tinten en voor stac'sgebruik ln donkerder nuance». Maar de regen kwam roet ln het eten strooien en de parasosl werden niet ver kocht. Goede raad was duur. Wat er mee te doen Een groot verlies lijden op dezen kostbaren voorraad Tot hij op het lumi neuze idéé kwam de parasols te onder werpen aan een proces die de stof ondoor dringbaar maakte en ze te verkoopen on der den naam„parapluie dernier cri\ Dit was een prachtige trouvaille, die zulk een succes had dat niet alleen binnen enkele maanden zJjn geheele voorraad 'egen goede prijzen geruimd was. maar er de noodlge weer bij gefabriceerd moesten worden En nog grorter werd de vraag, toen de dames het noodig vonden om de gekleurde parapluies passend bij haai tollet te hebben, waardoor elke vrouw ln plaats van één zwarte nu soms 4 of 5 para pluies op nahoudt. Koloniale mode. Het was veel leven om niets. Mea had zich door de koloniale tentoonstelling een ware evolutie in de vrouwelijke mode voorgesteld, maar alles is met een sissertje afgoloopen. Men had ons van ulles voorspeld, en de grootste chic zou zijn om zich slechts met een lendenfcho-tje te kleeden's mor gens van tweed, gegarneerd met veeren, 's middags var bedrukt crêpe de chlne en 's avonds met strass bezet of w°l van goud- lamé. Zooals u ziet zou dit een heel eenvou dige, misschien wel te eenvoudige mode geweest zijn. Maar die ons in deze dure crisistijden zeer te pas zou komen. Evenwel niets van dit alles is geschied en lnplaats dat de Parijsche vrouwen zich volgens eene koloniale mode kleeden, heb ben de koloniale vrouw »n zich volkomen bij de Parijsche mode aangepast, en we zien negerinnen uit het donkerste Afrika, die op de tentoonstelling wandelen met een japonnetje, dat bij Patou of Jenny gemaakt zou kunnnen zijn en zelfs met he' coquette kleine hoedje dat een zoo g-oote vogue kent. Is er dus op het gebied van kleeding niets van een kolonialen invloed te bespeu ren. anders ls dit het geval met de details als armbanden, kettingen en dergelijke. Colliers van hout of van leder, bracelet» van geciselee zilver of goud, of ook wel van koloniale munten gemaakt ziet men veel dragen. Ook de ringen ondergaan dezen invloed en zijn soms enorm, als die van een negerkoning. Als broche zagen wij tijgertanden ln platina gevat en een panterklauw in goud. het kan niet excen triek genoeg zijn. Maar al deze buitenspo righeden zullen zooals altijd jvel een kort leven hebben en het is te voorzien dat ze zoodra de tentoonstelling gesloten ls weer snel zullen verdwijnen. De kern van moderne meubels ls een voudig en in weinig meubels wordt zoo zeer dit ideaal zoo volkomen nagekomen als in 't moderne buffet. Sinds het oude soort mn de hooge spiegels uLt de mode ge gaan ls, is het buffet gestadig van karak ter veranderd. Vroeger was het de berg plaats van tafelgereedschap, ontbijtser vies, busjes en de restjes van de genoten maaltijden. Geen wonder dat toen wel eens minder frissche geuren in de kamers hebben gehangen. Tegenwoordig denk' we er niet meer aan om etensresten en tafelgereedschap in het buffet op te ber gen. Daarvoor is in een modern huishou den genoeg andere plaats. Wij stallen ook niet meer al ons pronkzllver op het buf fet uit Als dit niet in gebruik ls wordt het opgeborgen. In plaats van de oude buffetten hebben we thans een meubelstuk, wat meer aan ons doel beantwoordt. Het bijgaande plaatje geeft een goed voorbeeld daarvan. Het is eenvoudig en nuttig. I de kast aan den rechterkant worden de wijnen en kelkjes opgeborgen. Messen en vorken, tafelmat jes. tafellakens en servetten enz. komen in de twee laden. Tusschen de twee laden is een boekenrek en aan den linkerkant zijn vier rekjes, waarop bakjes met vruch ten staan. NUTTIGE WENKEN. v Het schoonmaken van flesschen. met een 10 oplossing van zoutzuur. le. Waterkaraffen waarin zich doow hard water kalk afgezet heeft spoelt mea om met een 10 oplossing van zoutauur, 2e. Flesschen waarin petroleum geweest ls reinigt men met een verdunde oplossing van gebluschte kalk met zand gemengd. Vervolgens meermalen naspoelend. 3e. Olieflesschen reinigt men door ae meermalen om te spoelen met een zeef verdunde oplossing van bijtende soda. 4e. Parfumflesschen reinigt men door ze te spoelen met een verdunde oplossing van zwavelzuur gevolgd door meermalen naspoelen. Roestplekken die in dea wasch niet ver dwenen zijn kan men als volgt verwijde ren uit linnengoed. Dit wordt daartoe met frlsch water bevochtigd en de vlekken be dekt met zuringzout. Vervolgens laat mea het weefsel gedurende een halven dag ln de zon liggen en spoelt ten slotte meer malen met lauw water na. Levenswijsheid. Waar ge sjjt ultgensodlgd. zet daar een vergenoegd gezichtin gezelschap ls iedereen verplicht gelukkig te zijn. OTTO WEI SS. Zijn begeerte om anderen iets onaange naams te zeggen, geeft menigeen uit voor openhartigheid. OTTO WZISS. RECEPTEN HORS D.OEUVRE. Men kan hiervoor nemen één gerecht, maar meer gebruikelijk en ook smakelijker zfln de verschillende gerechtjes. Zorg zoo- vc 1 mogelijk voor afwisseling. Hiermede laten we eenlge gerechten volgen Kaviaar broodjes, salade èt la Russe, ge vulde eieren met kreeft, broodjes met hazenpaté, gruère broodjes, zalm rolletjes, selderij mayonaise, tomaten en komkom mers met mayonaise, tongbroodjes, ge forceerde olijven, haring filets A la tar- tare. Kavi aarbroodje®. Rooster de broodjes, bestrijk ze met boter, leg er een laag kaviaar op en een citroenpartje. Salade la Russe. Dl. ls een macedoine van groente en gelijke deelen gekookte tong (visch) die met zout, peper, olie en azijn wordt ge mengd, verslering van eiplakjes. Geruide eieren met Kreeft. Kook de-eieren, hol ze uit. Vermeng de kreeft met mayonaise, dooiers en gehakte peterselie. Garneer met peterselie. Vul eieren altUd hoog met en kopje en snijd onderaf een puntje, dat ze beter staan. Gruyere broodjes 20 Gr. boter wordt roomlg geroerd, waarna men er zout, cayennepeper en ei doorroert. Met dit mengsel worden geroos terde broodjes bestreken Zalmrolletje®. Neem plakjes gerookte zalm van 4 bij 8. Haal uit paling vel en graat en wrijf ze fijn. Doe bij 2y2 ons zalm en 3 ons paling Yk ons boter, wat cayennepeper en een lepel room. Wrijf alles door een haarzeef en smeer het op de zalmplakjes. Rol deze op en zet ze op Ijs. Tongbroodje®. Maak een mengsel van gemalen koud kalfsvleesch met mayonaise en fijn ge hakte uitjes en augurkjes. Smeer het op geroosterde broodjes, be dek ze half met een fijngehakt eiwit, half met het geel. Leg in het midden een klein loopje peterselie. Gefarceerde olijven. Schil de olijven tot een spiraal, zonder ze te breken' stop er wat ansjovisboter tusschen, ansjovisboter krijgt men door cenige ansjovisren fijn tv wrijven met bo ter en peper en zeef ze door een haarzeef. Harinfilets a la Tartare. Verwijder de graat van de haring, trek ze ln filets, vermeng ze met mayonaise, waardoor gehakte uitjes, augurkjes, peter» selle en kopeltjes zijn geroerd. ONZE PATRONEN. Patronen van de modeUen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejoffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat, 96 Den Haag De patronen voor dames kosten f 1. die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge veer 10 dagen alvorens zo ln het bezit komen van degenen die patronen aan« vragen Aan de lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 7