ONZE NAJAARSTOILETTEN
E
RECEPTEN
WIJ ZAGEN IN PARUS
Vele lange mantels die den indruk ma
ken van een mantelpak.
Mantels, die HJken op Japonnen en ge
sloten worden doo*- een diagonaal loopende
rij knoopen.
Een overvloed van bont als garneering
op namiddag- en avondjaponnen en op
ensembles". Voor overdag ziet men veel
zeehond tseal). dat speciaal door Rouff en
Bruyère wordt gelanceerd. Lelong gebruikt
bever voor overdag en hermelijn voor alle
tijden van den dag.
Worth gebruikt veel tulle voor zijn
nieuwe avondjaponnen. Verder wordt nog
altijd veel katoen voor avondjaponnen ge
kozen.
Dr couturiers geven de voorkeur aan
doïfe stoffen zooals wolier velours, duve-
tir.e en geheel ontglansd fluweel, doch
het publiek toon', een groote voorliefde
voor zeer glanzende stoffen, vooral satijn.
Wie zal het winnen
Voor overdag worden lange bontmantels
geëtaleerd van grijs of beige bont, die niet
duur zijn.
De zeer korte avondmanteltjes worden
meer en meer door langere vervangen,
Lelong maakt zelfs avondmantels van
prinsesmodel, die zoo lang zijn als de
japon. Patou toont lange mantels met af
neembare capes
Daarnaast zien wij echter veel kortere
avondmantels tot over de heupen of tov
de knieën reikende mantels voor overdag,
die door vele couturiers, o.a. Lelong, Patou,
Bruyère en Mainbocher worden getoono,
hebben kans op een vooraanstaande plaats
in het komende seizoen
Onder de lichte wollen stoffen moeten
vooral de ajour gewerkte genoemd wor
den Ze zijn over de geheele oppervlakte
voorzien van open zoomen of maken den
indruk "an kant. Geen wonder dat de wol
de zijde begint te verdringen op het ge
bied v m namiddag-toiletten.
De natuurlijke lijnen van het lichaam
komen bij de moderne Japonnen sterk
naar voren; het middel moet slank zijn en
is altijd aangeduid, soms door een cein
tuur.
De namlddagjapor.nen worden meer ge
kleed. de avondjaponnen eenvoudiger.
De onderste helft der mantelmouwen
loo~' bij Patou's modellen wijd uit, doch
sluit bij die van vrijwel alle andere cou
turiers nauw aan.
Vele mantelpakken hebben jasjes van
bont. Eén jasje kan natuurlijk op meer
dere ensembles en Japonnen gedragen wor
den. Deze jasjes zijn nog kort, tot aan het
middel. Die van Maggy Rouff zijn van
peau de Suède met een garneering van
zeehond.
Zwart fluweelen namlddagpjapon met
écru, Iersche of andere kant. met Oos-
tersch borduursel of met opgelegde tres
sen zijn weer In de ^ïode.
De couturiers hebben voor het meeren-
dee' wol ln effen kleuren besteld. De stof
fen vertoonen veel ingeweven kleine pa
troontjes '>m °en overgang te vormen na
de twee- of mee-kleurige wollen stóffen
van het afgeloopen seizoen.
Lucien Lelong heef* veel succes met zijn
ensembles van wollen Jer ey met mantel
tjes of van ruwe wol met een garneering
van bever.
Dj dunne, soepele fluweelsoorten zijn
nog altijd ln de mode. doch het zwart flu
weel komt mee» en meer op den voor
grond. Avondensembles van zwart fluweel
zonder een ietsje wit of kleur worden op
hei oo gen blik veel gedragen en men zegt
dat ze ook ln den herfst en winter nog
ln de mode zullen zijn.
Patou gebruikt als bontsoorten vooral
sabel, marter en blauwe vos. Voor man
tels. ensembles en man tel japonnen ge
bruikt hij veel stoffen van heerencos-
tuums. Voor namiddag- en avondjaponnen
kies hij meermr ;n moiré, ook bedrukt
moiré en brocaat moiré.
Bij de mantels komt vooral de behande
llng van de schouders er op aan; wij zagen
ve».l ra lanmouwen Zoowel hooge shawl
kragen als opstaande kragen, slippen van
de mantelstof en dubbele kragen zijn mo
dem
Juweelen worden veel gemaakt van ge
verfd of ongeverfd hout of van metalen
vooral aluminuim Met de halflange en
driekw^rtlan"- mouwen treden de arm
banden meer op den voorgrond Ook de
gespen aar ceintuurs zijn dikwijls van hout
of meaial en t ceintuurs zelf van peau
de Suede of wlldleep De beugels en ver-
ilerlncer der handtassohen zijn eveneens
vo hout of metaal Zeohondenleer. alliga
tor en peau de suèd worden veel voor
tasschen g» iruikt
Lamê is ;terk favoriet, doch het maakt
et- rustiger Indruk dan het lamé van
vroegere seizoenen Soms ziet men slechts
kleine pa.roontjes van het metaaldraad op
de effen zijden fond.
(Nadruk verboden)
EENIGE WETENSWAARDIGHEDEN
OVER SUIKER.
Kan iemand zich tegenwoordig nog wel
indenken, dal men ln vroeger eeuwen geen
sutkci had Zeer zeker ligt zulk een suiker
loos tijdperk wel ln het grijze verleden en
moet de zoete sap van vele plantensoorten
reeds vroeger de aandacht op zich gevestigd
hebben Zelfs au nog zuigen kinderen wan
neer zij bulten in de velden spelen gaarne
aan de stengels der roode klaver, waardoor
si) uiui een zoeten smaak krijgen. Voor het
1. Een japon van warm roode wollen crêpe
ls gegarneerd met ingezette stukken. De rok
is in vorm gesneden. Kraag en polsgarnee
ringen zijn in lingerie. De ceintuur is van
zwart lakleder.
Benoodigd 3.25 M. van 1.40 M. breedte.
la. Bij dezen Japon past een mantel van
zwart wollen crêpe, zonder mouwen, maar
voorzien van épaulettes, die een cape vormen.
Benoodigdl3.50 M. van 1.40 M. breedte.
2. Een mantel van marineblauwe wollen
crêpe met geïncrusteerde inzetsels. De mou
wen zijn half lang. De kraag ls soepel. Met
de volgende Japon vormt deze een bekoorlijk
ensemble.
Benoodigdl3.50 M. van 1.40 M. breedte.
2a. De japon is van lichtblauwe crêpe de
chine, met korte mouwen, gegarneerd met
ingezette stukken. De ceintuur is van marine
blauw leder, de rok is aan de onderzijde ver
wijd door een geplisseerde volant.
Benoodigd 4.25 M. van 1 M. breedte.
dagelijksch gebruik won men daar, waar het
klimaat geen overvloedige plantaardige sui
ker „leveranciers" liet groeien, de honing,
die het nijvere bijenvolkje uit de zeer ge
ringe voorraden der bloeiende planten ver
zamelde.
Naast deze meest waardevolle en koste
lijkste aller zoetigheden, waren er ten eerste
de variëteiten van het suikerriet dat de
grondstof verschafte om in de behoeften
van suiker voor de menschelijke voeding te
voorzien, n.1. de rietsuiker. Oorspronkelijk
was het suikerriet een voedlngsplant, zooals
trouwens nu nog in vele streken in Azië. op
de Philippljnen en de Zuidzee-eilanden
Sedert overouden tijd verbouwt men het in
Tndië en China.
In het Sanskrit spreekt men van ..Sarkura"
in het Arabisch „sackhar" en in de Europee-
sche landen noemt men het: Suiker, sucre.
Zucker. sugar, Zuccher. enz
De ln vroeger eeuwen levende geneesheeren
Theophrast en Dioskorldes gebruikten het als
een uit verre landen gekomen product, dat
zij ln hun medicijnen verwerkten
De Joden en Babylonlërs kenden de riet
suiker niet: over Zuld-Perzië en Arabië ver
plaatste de aanplanting van het riet zich
naar Egypte. Sicilië en Zuld-Spanje, voor
zoover echter het klimaat gunstig was voor
de planten.
In de negende eeuw na Christus raffineer
den de Arabieren de suiker reeds uit het ln
Susiana groeiende riet en aan het einde der
tiende eeuw kwam het uit Alexandrië naar
Venetië en daarna ten tijde der Kruistochten
naar de midden Europeesche landen.
De Amerikanen schijnen oorspronkelijk
volgens de overleveringen) uit mals suiker
te hebben bereid en ln 1490 bracht Columbus
het riet van de Kanarische eilanden naar
Domingo en van toen af is men het product
ln de nieuwe wereld op uitgestrekte velden
ln groote hoeveelheden gaan verbouwen
evenals ln de tropische landen.
Sedert de 16e eeuw heeft men bijna overa!
in Europa raffinaderijen gekregen, om het
ingevoerde ruwe product te verwerken, maar
toenmaals was de suiker zóó duur. dat het
alleen voor de welgestelden te bekomen was.
de onbemlddelden moesten het nevenproduct
de siroop of bijenhoning gebruiken.
In de latere middeleeuwen kostte ln Krems
aan den Donau. een plaats, die een zeer druk
bezochte markt had, een pond rietsuiker
evenveel als drie groote bakken koren.
Het verwerken van het suikerriet biedt
weinig bezwaar; het eischt slechts zekere
voorzorgsmaatregelen, terwijl in de hooge
temperatuur der tropen het sap spoedig
bederft.
In het najaar vangt de suikercampagne
van de fabrieken aan en dan wordt geduren
de enkele maanden dag en nacht gewerkt.
Zeer interessant was de film die wij eenige
jaren geleden mochten zien en die werd af
gedraaid door de suikerfabriek Dinteloord.
Men zag de bieten of peen in karren aan
voeren, deze werden dan in goten, die buiten
de fabriek waren, gewasschen ln warm afval
water. ln een waschmolen nagespoeld en
gewogen Naar het suikergehalte wordt de
prijs dan bepaald. De geheele bewerking te
beschrijven, zou ons te ver voeren.
Alleen willen wij dit nog zeggen na de
noodlge verdampingen wordt de suiker uit
gekristalliseerd en jn liggende ketels gevoerd,
waardoor men grootere kristallen krijgt, die
donker van kleur zijn en later in de centri
fuge ontdaan worden van de aanhangende
siroop Uit deze siroop bereidt men weer
enkele suikersoorten, le en 2e naproduct en
tenslotte blijft de melasse over. dat als vee
voeder wordt gebruikt
De ruwe suiker smaakt niet aangenaam
en moet op de raffinaderij tot zuivere suiker
worden verwerkt
Het raffineeren geschiedt tegenwoordig
nog voor een groot deel in Europa.
Van meer plaatselijke beteekenis ls het
gewinnen van suiker uit de suiker-ahorn in
vele streken van Noord-Amerlka en uit de
suikerpalmen in Oost-Indië. terwijl de sui
ker moerasgierst in den regel voqr stroop
wordt verwerkt.
In hét midden der 18e eeuw kwam men
door het nemen van proeven tot de ontdek
king. dat de beetwortel een vrij groot suiker
gehalte had tjn ln Neder-Sllezië ontstond
omstreeks 1800 de eerste beetworteisuiker
fabriek.
Door het verbouwen van beetwortels op
uitgestrekte velden en bij een gematigd
klimaat, was men ln staat het voortreffelijke
suikerriet-product geheel en al te vervangen
Toen in 1809 Napoleon door het Continen-
tai stelsel het in- en uitvoerverbod uitvaar
digde, werd de beetwortel productie veel
grooter, omdat men door den nood gedwon
gen was op eigen krachten te drijven en
van dat oogenblik af kon het vasteland meer
en meer in eigen behoeften voorzien.
Oostenrijk-Hongarije heeft een machtige
suikerproductie en grooten uitvoer gehad,
totdat na de ontbinding van het groote be
drijf slichaam het klein geworden Oostenrijk
in den aanvang buitenlandsche suiker moest
betrekken, teneinde in de behoeften van het
volk te kunnen voorzien, tot zich weer een
eigen industrie had gevormd. Sedert dien ls
de beetwortelbouw steeds meer en meer toe
genomen en speelt thans een gewichtige rol
In vergelijking met de verhoudingen van
1919 is de oppervlakte van het bebouwde
beetwortelland vervijfvoudigd en de geza
menlijke opbrengst daarvan tienmaal zooveel
waardoor het mogelijk ls. dat de lnlandsche
productie van 6 tot 60 pCt. ls gestegen.
In datzelfde tijdsverloop nam het verbruik
van suiker in Oostenrijk van 21 K.G. tot 27
K.G. per hoofd en per Jaar toe. wat een stij
ging van 30 pCt. beteekent
Reeds lang is men ervan teruggekomen ln
suiker alleen een genotmiddel te zien. De
waarde ervan als voedingsmiddel is heden
ten dage volkomen erkend, aangezien het
een groot percentage van de voor den op
bouw van ons lichaam noodige koolhydraten
bevat.
In den oorlogstijd stond het ruwsap zeer
hoog aangeschreven, daar het nog eiwitstof
fen bevatte, die bij het raffineeren afgeschei
den werden, alhoewel hierdoor de smaak
niet fijner wordt. Men troostte zich echter
met de wetenschap, iets voedends tot zich
genomen te hebben, wat ln die jaren lang
niet altijd het geval was.
Een groote rol speelt de suiker bij de
accijns zeker tegen 13 k 14 cent per pond
dragen, voorai op de wereldmarkt. Gelukkig
is de suiker de laatste paar jaren een eind
ln prijs gedaald en zou de suiker zonder
ccijns zeker tegen 13 a 14 cent per pond
verkocht kunnen worden in den kleinhandel.
De accijnzen die voor de suiker opgebracht
worden zijn ieder jaar een revenue ln de
schatkist van ongeveer vijftig millioen
gulden.
(Nadruk verboden.)
NUTTIGE WENKEl!
Linoleum.
Nieuw linoleum neemt men,
ligt, af met koud water, laat hè
gen en zet het dan in de was.
Om het lang glanzend te
men het met half melk, half
wrijft men het ln met terpent
wat was is opgelost en wrijft
zachte borstels of flanellen lapptT. on
Effen linoleum heeft het gSj
dat men er alle voetstappen op
plekken en krassen moeten eve:
worden bijgewerkt. Linoleum, datj dit
was zit, kan gerust een enkele keer
water worden afgenomen. Als
of zeepsop gebruikt is. moet het
de was worden gezet. Voor het i
linoleum droog behandeld
schoone zachte wollen doeken.
Levenswijsheid.
Wij verzetten ons tegen het ljji
wie van ons zou niet geleden
ben.
EBNERES<
De hevigste* uitdrukking
sarcasme.
Op
MTJDl
Jarl
VISCHSOEP MET
4»)U
Nd*
kC
BenoodigdyK L. vischwater, i E
60100 G. overgeschoten visci
lepel rijst, y2 eetlepel kerrieBike1
bloem. 50 G: boter, uitje, pk g3":
selie, zout en peper.
Beredding: Het gesnipperde uitje, I
en de kerrie laten fruiten in de
een hoekje van het fornuis, zoodü ansc;
sel door de kerrie gekleurd woi
bloem er door roeren en de klaBw*z
uitwry ven. Dan steeds roerende I r ho'
scheutjes het vischwater toevoeg!
men de rijst heeft gaargekookt, e te ve|
de melk. De soep dan nog een kw* pa^c
laten doorkoken. Even voor h? ficier
voegt men de stukjes overgeschotf Na;
toe.
Het
Naar
rbi
mg
inne
KALFSLEVER a L'ANGL
Benoodigd: 1 K.G. kalfslever, pejj
125 G. boter, 150 G. mage
spek, een eetlepel geha
pieterselie, wat citroei
Bereiding: Snyd de lever in net
van 2 c.M. dikte, wrijf ze in met]
zout, wentel ze door meel en bak j
G. van de boter gaar (ongeveer 201
Snyd het spek in zooveel plakjes
jes vleesch zyn, leg ze een oogei
kend water, breng ze dan over inl
die van het vleesch in de koekt
gebleven en laat ze daarna even]
worden. Schik op een verwarmt
dakpansgewys over elkaar schuil
telings de lever en het spek.
bruikte boter uit de koekepan
om b.v. den volgenden dag aai
te bakken)laat in de schoongei
kepan de nog overgehouden
lichtbruin bakken en giet die over|
Maak den schotel verder af door)
vleesch hier en daar wat citroei
pelen en het te bestrooien met
gehakte peterselie. Presenteer bij]
recht aardappelpurée.
CAKE.
Benoodigd: 250 G. bloem, 125 O.
G. suiker, 2 eieren, 200 G.
krenten, 4 a6 eetlepels melk,
15 G. bakpoeder.
Bereiding: Het meel zeven me:
poeder 1). De krenten en rozijn)
grootste steeltjes ontdoen, door e
bloem te vermengen, ze stevig P
handen te wrijven, en ze dan
zeef heen en weer te schudden*
eenige malen in lauw water flin*1
laten uitlekken en ze dann 6)9
papier op een hoekje van de 1
drogen. De boter tot room roeren Rj
eenvolgens vermengen met de s
heele eieren, de bloem, de krenten.
nen en de melk. Het deeg nu
overdoen in een met boter inge1
vorm (of een dito broodblikje) en
in een matig warmen oven (n^J
warmte) gedurende 1 yK k iy2
bruin en gaar bakken.
Tsiai
van
lror.1
vaai
niet
de
W
Bal*
gee
[dagi
tkoui
[pen
[Zuil
[niei
'op VI
R*
ITok
l.rije
1). Zie volgend recept.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van
en kinderjurken zijn verkrijgbaar
mode-redactrice Mejuffr L.
.Maetsuyckerstraat, 96 Den Baag
De patronen voor dames kosten 1
die voor kinderen f 0 80 Het duurt
veer 10 dagen alvorens ze in b*
komen van degenen die patronen
vragen
Aan de lezeressen die een patroon1
len wordt beleefd verzocht by de
het verschuldigde bedrag in te sluif
voorkoming van administrat' osteB