ONZE NAJAARSTOILETTEN E RECEPTEN WIJ ZAGEN IN PARUS Vele lange mantels die den indruk ma ken van een mantelpak. Mantels, die HJken op Japonnen en ge sloten worden doo*- een diagonaal loopende rij knoopen. Een overvloed van bont als garneering op namiddag- en avondjaponnen en op ensembles". Voor overdag ziet men veel zeehond tseal). dat speciaal door Rouff en Bruyère wordt gelanceerd. Lelong gebruikt bever voor overdag en hermelijn voor alle tijden van den dag. Worth gebruikt veel tulle voor zijn nieuwe avondjaponnen. Verder wordt nog altijd veel katoen voor avondjaponnen ge kozen. Dr couturiers geven de voorkeur aan doïfe stoffen zooals wolier velours, duve- tir.e en geheel ontglansd fluweel, doch het publiek toon', een groote voorliefde voor zeer glanzende stoffen, vooral satijn. Wie zal het winnen Voor overdag worden lange bontmantels geëtaleerd van grijs of beige bont, die niet duur zijn. De zeer korte avondmanteltjes worden meer en meer door langere vervangen, Lelong maakt zelfs avondmantels van prinsesmodel, die zoo lang zijn als de japon. Patou toont lange mantels met af neembare capes Daarnaast zien wij echter veel kortere avondmantels tot over de heupen of tov de knieën reikende mantels voor overdag, die door vele couturiers, o.a. Lelong, Patou, Bruyère en Mainbocher worden getoono, hebben kans op een vooraanstaande plaats in het komende seizoen Onder de lichte wollen stoffen moeten vooral de ajour gewerkte genoemd wor den Ze zijn over de geheele oppervlakte voorzien van open zoomen of maken den indruk "an kant. Geen wonder dat de wol de zijde begint te verdringen op het ge bied v m namiddag-toiletten. De natuurlijke lijnen van het lichaam komen bij de moderne Japonnen sterk naar voren; het middel moet slank zijn en is altijd aangeduid, soms door een cein tuur. De namlddagjapor.nen worden meer ge kleed. de avondjaponnen eenvoudiger. De onderste helft der mantelmouwen loo~' bij Patou's modellen wijd uit, doch sluit bij die van vrijwel alle andere cou turiers nauw aan. Vele mantelpakken hebben jasjes van bont. Eén jasje kan natuurlijk op meer dere ensembles en Japonnen gedragen wor den. Deze jasjes zijn nog kort, tot aan het middel. Die van Maggy Rouff zijn van peau de Suède met een garneering van zeehond. Zwart fluweelen namlddagpjapon met écru, Iersche of andere kant. met Oos- tersch borduursel of met opgelegde tres sen zijn weer In de ^ïode. De couturiers hebben voor het meeren- dee' wol ln effen kleuren besteld. De stof fen vertoonen veel ingeweven kleine pa troontjes '>m °en overgang te vormen na de twee- of mee-kleurige wollen stóffen van het afgeloopen seizoen. Lucien Lelong heef* veel succes met zijn ensembles van wollen Jer ey met mantel tjes of van ruwe wol met een garneering van bever. Dj dunne, soepele fluweelsoorten zijn nog altijd ln de mode. doch het zwart flu weel komt mee» en meer op den voor grond. Avondensembles van zwart fluweel zonder een ietsje wit of kleur worden op hei oo gen blik veel gedragen en men zegt dat ze ook ln den herfst en winter nog ln de mode zullen zijn. Patou gebruikt als bontsoorten vooral sabel, marter en blauwe vos. Voor man tels. ensembles en man tel japonnen ge bruikt hij veel stoffen van heerencos- tuums. Voor namiddag- en avondjaponnen kies hij meermr ;n moiré, ook bedrukt moiré en brocaat moiré. Bij de mantels komt vooral de behande llng van de schouders er op aan; wij zagen ve».l ra lanmouwen Zoowel hooge shawl kragen als opstaande kragen, slippen van de mantelstof en dubbele kragen zijn mo dem Juweelen worden veel gemaakt van ge verfd of ongeverfd hout of van metalen vooral aluminuim Met de halflange en driekw^rtlan"- mouwen treden de arm banden meer op den voorgrond Ook de gespen aar ceintuurs zijn dikwijls van hout of meaial en t ceintuurs zelf van peau de Suede of wlldleep De beugels en ver- ilerlncer der handtassohen zijn eveneens vo hout of metaal Zeohondenleer. alliga tor en peau de suèd worden veel voor tasschen g» iruikt Lamê is ;terk favoriet, doch het maakt et- rustiger Indruk dan het lamé van vroegere seizoenen Soms ziet men slechts kleine pa.roontjes van het metaaldraad op de effen zijden fond. (Nadruk verboden) EENIGE WETENSWAARDIGHEDEN OVER SUIKER. Kan iemand zich tegenwoordig nog wel indenken, dal men ln vroeger eeuwen geen sutkci had Zeer zeker ligt zulk een suiker loos tijdperk wel ln het grijze verleden en moet de zoete sap van vele plantensoorten reeds vroeger de aandacht op zich gevestigd hebben Zelfs au nog zuigen kinderen wan neer zij bulten in de velden spelen gaarne aan de stengels der roode klaver, waardoor si) uiui een zoeten smaak krijgen. Voor het 1. Een japon van warm roode wollen crêpe ls gegarneerd met ingezette stukken. De rok is in vorm gesneden. Kraag en polsgarnee ringen zijn in lingerie. De ceintuur is van zwart lakleder. Benoodigd 3.25 M. van 1.40 M. breedte. la. Bij dezen Japon past een mantel van zwart wollen crêpe, zonder mouwen, maar voorzien van épaulettes, die een cape vormen. Benoodigdl3.50 M. van 1.40 M. breedte. 2. Een mantel van marineblauwe wollen crêpe met geïncrusteerde inzetsels. De mou wen zijn half lang. De kraag ls soepel. Met de volgende Japon vormt deze een bekoorlijk ensemble. Benoodigdl3.50 M. van 1.40 M. breedte. 2a. De japon is van lichtblauwe crêpe de chine, met korte mouwen, gegarneerd met ingezette stukken. De ceintuur is van marine blauw leder, de rok is aan de onderzijde ver wijd door een geplisseerde volant. Benoodigd 4.25 M. van 1 M. breedte. dagelijksch gebruik won men daar, waar het klimaat geen overvloedige plantaardige sui ker „leveranciers" liet groeien, de honing, die het nijvere bijenvolkje uit de zeer ge ringe voorraden der bloeiende planten ver zamelde. Naast deze meest waardevolle en koste lijkste aller zoetigheden, waren er ten eerste de variëteiten van het suikerriet dat de grondstof verschafte om in de behoeften van suiker voor de menschelijke voeding te voorzien, n.1. de rietsuiker. Oorspronkelijk was het suikerriet een voedlngsplant, zooals trouwens nu nog in vele streken in Azië. op de Philippljnen en de Zuidzee-eilanden Sedert overouden tijd verbouwt men het in Tndië en China. In het Sanskrit spreekt men van ..Sarkura" in het Arabisch „sackhar" en in de Europee- sche landen noemt men het: Suiker, sucre. Zucker. sugar, Zuccher. enz De ln vroeger eeuwen levende geneesheeren Theophrast en Dioskorldes gebruikten het als een uit verre landen gekomen product, dat zij ln hun medicijnen verwerkten De Joden en Babylonlërs kenden de riet suiker niet: over Zuld-Perzië en Arabië ver plaatste de aanplanting van het riet zich naar Egypte. Sicilië en Zuld-Spanje, voor zoover echter het klimaat gunstig was voor de planten. In de negende eeuw na Christus raffineer den de Arabieren de suiker reeds uit het ln Susiana groeiende riet en aan het einde der tiende eeuw kwam het uit Alexandrië naar Venetië en daarna ten tijde der Kruistochten naar de midden Europeesche landen. De Amerikanen schijnen oorspronkelijk volgens de overleveringen) uit mals suiker te hebben bereid en ln 1490 bracht Columbus het riet van de Kanarische eilanden naar Domingo en van toen af is men het product ln de nieuwe wereld op uitgestrekte velden ln groote hoeveelheden gaan verbouwen evenals ln de tropische landen. Sedert de 16e eeuw heeft men bijna overa! in Europa raffinaderijen gekregen, om het ingevoerde ruwe product te verwerken, maar toenmaals was de suiker zóó duur. dat het alleen voor de welgestelden te bekomen was. de onbemlddelden moesten het nevenproduct de siroop of bijenhoning gebruiken. In de latere middeleeuwen kostte ln Krems aan den Donau. een plaats, die een zeer druk bezochte markt had, een pond rietsuiker evenveel als drie groote bakken koren. Het verwerken van het suikerriet biedt weinig bezwaar; het eischt slechts zekere voorzorgsmaatregelen, terwijl in de hooge temperatuur der tropen het sap spoedig bederft. In het najaar vangt de suikercampagne van de fabrieken aan en dan wordt geduren de enkele maanden dag en nacht gewerkt. Zeer interessant was de film die wij eenige jaren geleden mochten zien en die werd af gedraaid door de suikerfabriek Dinteloord. Men zag de bieten of peen in karren aan voeren, deze werden dan in goten, die buiten de fabriek waren, gewasschen ln warm afval water. ln een waschmolen nagespoeld en gewogen Naar het suikergehalte wordt de prijs dan bepaald. De geheele bewerking te beschrijven, zou ons te ver voeren. Alleen willen wij dit nog zeggen na de noodlge verdampingen wordt de suiker uit gekristalliseerd en jn liggende ketels gevoerd, waardoor men grootere kristallen krijgt, die donker van kleur zijn en later in de centri fuge ontdaan worden van de aanhangende siroop Uit deze siroop bereidt men weer enkele suikersoorten, le en 2e naproduct en tenslotte blijft de melasse over. dat als vee voeder wordt gebruikt De ruwe suiker smaakt niet aangenaam en moet op de raffinaderij tot zuivere suiker worden verwerkt Het raffineeren geschiedt tegenwoordig nog voor een groot deel in Europa. Van meer plaatselijke beteekenis ls het gewinnen van suiker uit de suiker-ahorn in vele streken van Noord-Amerlka en uit de suikerpalmen in Oost-Indië. terwijl de sui ker moerasgierst in den regel voqr stroop wordt verwerkt. In hét midden der 18e eeuw kwam men door het nemen van proeven tot de ontdek king. dat de beetwortel een vrij groot suiker gehalte had tjn ln Neder-Sllezië ontstond omstreeks 1800 de eerste beetworteisuiker fabriek. Door het verbouwen van beetwortels op uitgestrekte velden en bij een gematigd klimaat, was men ln staat het voortreffelijke suikerriet-product geheel en al te vervangen Toen in 1809 Napoleon door het Continen- tai stelsel het in- en uitvoerverbod uitvaar digde, werd de beetwortel productie veel grooter, omdat men door den nood gedwon gen was op eigen krachten te drijven en van dat oogenblik af kon het vasteland meer en meer in eigen behoeften voorzien. Oostenrijk-Hongarije heeft een machtige suikerproductie en grooten uitvoer gehad, totdat na de ontbinding van het groote be drijf slichaam het klein geworden Oostenrijk in den aanvang buitenlandsche suiker moest betrekken, teneinde in de behoeften van het volk te kunnen voorzien, tot zich weer een eigen industrie had gevormd. Sedert dien ls de beetwortelbouw steeds meer en meer toe genomen en speelt thans een gewichtige rol In vergelijking met de verhoudingen van 1919 is de oppervlakte van het bebouwde beetwortelland vervijfvoudigd en de geza menlijke opbrengst daarvan tienmaal zooveel waardoor het mogelijk ls. dat de lnlandsche productie van 6 tot 60 pCt. ls gestegen. In datzelfde tijdsverloop nam het verbruik van suiker in Oostenrijk van 21 K.G. tot 27 K.G. per hoofd en per Jaar toe. wat een stij ging van 30 pCt. beteekent Reeds lang is men ervan teruggekomen ln suiker alleen een genotmiddel te zien. De waarde ervan als voedingsmiddel is heden ten dage volkomen erkend, aangezien het een groot percentage van de voor den op bouw van ons lichaam noodige koolhydraten bevat. In den oorlogstijd stond het ruwsap zeer hoog aangeschreven, daar het nog eiwitstof fen bevatte, die bij het raffineeren afgeschei den werden, alhoewel hierdoor de smaak niet fijner wordt. Men troostte zich echter met de wetenschap, iets voedends tot zich genomen te hebben, wat ln die jaren lang niet altijd het geval was. Een groote rol speelt de suiker bij de accijns zeker tegen 13 k 14 cent per pond dragen, voorai op de wereldmarkt. Gelukkig is de suiker de laatste paar jaren een eind ln prijs gedaald en zou de suiker zonder ccijns zeker tegen 13 a 14 cent per pond verkocht kunnen worden in den kleinhandel. De accijnzen die voor de suiker opgebracht worden zijn ieder jaar een revenue ln de schatkist van ongeveer vijftig millioen gulden. (Nadruk verboden.) NUTTIGE WENKEl! Linoleum. Nieuw linoleum neemt men, ligt, af met koud water, laat hè gen en zet het dan in de was. Om het lang glanzend te men het met half melk, half wrijft men het ln met terpent wat was is opgelost en wrijft zachte borstels of flanellen lapptT. on Effen linoleum heeft het gSj dat men er alle voetstappen op plekken en krassen moeten eve: worden bijgewerkt. Linoleum, datj dit was zit, kan gerust een enkele keer water worden afgenomen. Als of zeepsop gebruikt is. moet het de was worden gezet. Voor het i linoleum droog behandeld schoone zachte wollen doeken. Levenswijsheid. Wij verzetten ons tegen het ljji wie van ons zou niet geleden ben. EBNERES< De hevigste* uitdrukking sarcasme. Op MTJDl Jarl VISCHSOEP MET 4»)U Nd* kC BenoodigdyK L. vischwater, i E 60100 G. overgeschoten visci lepel rijst, y2 eetlepel kerrieBike1 bloem. 50 G: boter, uitje, pk g3": selie, zout en peper. Beredding: Het gesnipperde uitje, I en de kerrie laten fruiten in de een hoekje van het fornuis, zoodü ansc; sel door de kerrie gekleurd woi bloem er door roeren en de klaBw*z uitwry ven. Dan steeds roerende I r ho' scheutjes het vischwater toevoeg! men de rijst heeft gaargekookt, e te ve| de melk. De soep dan nog een kw* pa^c laten doorkoken. Even voor h? ficier voegt men de stukjes overgeschotf Na; toe. Het Naar rbi mg inne KALFSLEVER a L'ANGL Benoodigd: 1 K.G. kalfslever, pejj 125 G. boter, 150 G. mage spek, een eetlepel geha pieterselie, wat citroei Bereiding: Snyd de lever in net van 2 c.M. dikte, wrijf ze in met] zout, wentel ze door meel en bak j G. van de boter gaar (ongeveer 201 Snyd het spek in zooveel plakjes jes vleesch zyn, leg ze een oogei kend water, breng ze dan over inl die van het vleesch in de koekt gebleven en laat ze daarna even] worden. Schik op een verwarmt dakpansgewys over elkaar schuil telings de lever en het spek. bruikte boter uit de koekepan om b.v. den volgenden dag aai te bakken)laat in de schoongei kepan de nog overgehouden lichtbruin bakken en giet die over| Maak den schotel verder af door) vleesch hier en daar wat citroei pelen en het te bestrooien met gehakte peterselie. Presenteer bij] recht aardappelpurée. CAKE. Benoodigd: 250 G. bloem, 125 O. G. suiker, 2 eieren, 200 G. krenten, 4 a6 eetlepels melk, 15 G. bakpoeder. Bereiding: Het meel zeven me: poeder 1). De krenten en rozijn) grootste steeltjes ontdoen, door e bloem te vermengen, ze stevig P handen te wrijven, en ze dan zeef heen en weer te schudden* eenige malen in lauw water flin*1 laten uitlekken en ze dann 6)9 papier op een hoekje van de 1 drogen. De boter tot room roeren Rj eenvolgens vermengen met de s heele eieren, de bloem, de krenten. nen en de melk. Het deeg nu overdoen in een met boter inge1 vorm (of een dito broodblikje) en in een matig warmen oven (n^J warmte) gedurende 1 yK k iy2 bruin en gaar bakken. Tsiai van lror.1 vaai niet de W Bal* gee [dagi tkoui [pen [Zuil [niei 'op VI R* ITok l.rije 1). Zie volgend recept. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van en kinderjurken zijn verkrijgbaar mode-redactrice Mejuffr L. .Maetsuyckerstraat, 96 Den Baag De patronen voor dames kosten 1 die voor kinderen f 0 80 Het duurt veer 10 dagen alvorens ze in b* komen van degenen die patronen vragen Aan de lezeressen die een patroon1 len wordt beleefd verzocht by de het verschuldigde bedrag in te sluif voorkoming van administrat' osteB

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 8