JURKEN VOOR JONGE MEISJES SINTERKLAAS-SNOEPERIJEN. EENIGE NUTTIGE WENKEN HUISVROUW. 'Het zelf bereide lekkers smaakt het fijnst. Oud brood. Om van oud brood jes) paneermeel te maken, moet Kg in dunne sneedjes gesneden op den oven laten drogen, totdat 1* van kleur is en zóó broos, dat het i schuit, gemakkelijk doorgebroken kit He Dit gedroogde brood wordt nu q» 'De door de zeef geschud en in een bui ^cbl bewaard. Vette sponzen kan men weer scfc door ze herhaaldelyk uit te knijpen» ter met een scheut ammoniak (1 halve Liter heet water). Ook kan men ze reinigen door ze j van een citroen in te wrijven en herh lauw water na te spoelen. Tafelzilver krijgt men schoon door het gedurende 5 minuten in ee oplossing te leggen, waarin zich een i plaat bevindt van ongeveer 10 cMj. warm water naspoelen en met een f« nawrijven. Bcnzine-kringen. Indien men *4 kleedingstukken verwijdert met best dikwijls een kring achter op de sic men weg krijgen door de plek eerst te laten drogen en daarna boven dt een ketel te houden. Aanslag. Aanslag aan den bina een theepot kan men verwijderen vullen met kokend water en tweeeri en de pot een uurtje op het theelichtje zoodat het water warm blijft, daana zeepwater uitwasschen en naspoelc water. Aluminium. Aluminlum-panno 1 met sodawater gereinigd worden; !i verkleurt en de oppervlakte wordt n Teervlekken. Teervlekken kan a IW5ti handen verwijderen door ze in te i den buitenkant van een citroen oft caing schil; de olie, die zich in de schil iw: Diarr teer oplossen, zoodat men deze gea *?n s kan vegen. Het versieren van vingerkommen.- ,ko1 bij het dessert de vingerkommen 91 den geplaatst, dan ziet men op d* j ^wezi van het water vaak een of anderc :|j drijven, als lathyrus, viooltjes en u «beurb wordt er wel een klein partje cifecei Hiero] waaraan men dan in het water ei v< overheen wrijft, hetgeen een jJMntoj gevoel is. Vanuit Japan heeft men ons ders gebracht, daar de Japannees^KL, h< meer tevreden stelden met een enttiffvttei hebben stukjes hout zeer vernuftif^Biymc te stellen, die als men ze in het ra# i*na tot dwaas gevormde en zonderlkg bloemen ontwikkelen. h Worden nu de vingerkommen rcsi geplaatst, dan doet men het ba# kunnen zij zich amuseeren met tori dit zich ontwikkelt in knoppen o 'i de meest fantastische vormen. Ihdrid Vlekkenwater verkrijgt men door es ®orgi van 90 gram alcohol. 60 gram geesu e' en 4 gram benzine. 4öen Weet Udat een kaars, die'ij ^eli- klein is voor een kandelaar preciesVolgens maakt kan worden door het onderé tword water te houden en daarna onmidl klaard kandelaar te plaatsen? dat Dat wanneer U de koekjes ln fc schei goed versch wilt houden, men daar ec moet leggen? Dat een aangebakken pan het ga a - - ls te reinigen, indien men er eenfl b wateroplossing in doet en daarna:; pitje zet, waardoor het aanbak»! dB loslaat? (Nadruk verboden). EENIGE RECEPTEN VOOR DE HUISVROUW Nu de laatste feestdagen van het Jaar weer ln aantocht zijn, komt onwillekeurig de lust bij vele huisvrouwen op, om zelf te trachten de speciale lekkernijen te maken. Het spreekt van zelf, dat dit een groote be zuiniging beteekcnt, daargelaten nog, dat het voor de huisgenooten altijd een groote bekoring ls, als moeder zelf Iets gemaakt heeft De goede soorten borstplaat en marsepein blijven altijd nog duur en als we op iets extra's willen onthalen, zullen wij toch liever niet tot de goedkoope, vaak minderwaardige soorten overgaan. Tot de steeds zeer ln den smaak vallende snoeperijen behoort zeker wel de marsepein en wanneer de eerste marsepein aardappel tjes dan ook weer ln de etalages der banket bakkerswinkels uitgestald zijn, is het sein gegeven, dat St. Nicolaas de rij der feest dagen gaat openen. Marsepein maakte reeds de vreugde onzer kinderjaren uit en ook thans valt het nog zeer in den smaak en geldt als een fijne snoeperij. In verschillende vormen wordt het ons dan ook aangeboden, een der eenvoudigste ls wel het marsepeinbrood, dat geheel wit is geble ven en alleen een donkerbruinen bovenkant heeft, doordat men dien met een chocolade laagje bekleedt en wordt ln den regel voor volwassenen bereid, daar het hen meer om den smaak dan wel om den bouw te doen is. Hartvormen zullen door Jonge meisjes gaarne voor haar uitverkorene gekozen worden, die dan versierd worden met geconfijte vruchten, terwijl men voor kinderen meer grappige vormen tracht uit te denken. Beschikt men over een weinig fantasie, dan ls het marse pein geduldig genoeg om zich in alle moge lijke denkbare vormen te laten kneden. We beginnen dus met onze marsepein zelf te bereiden en de grootste vreugde van het Jonge volkje ls wel, als zij mogen zien hoe moeder het doet en soms zelf een handje mogen mee helpen. De hoofdbestanddeelen van marsepein zijn suiker, en wel poedersuiker, en een goede soort gepelde amandelen; de bereiding zelve is zeer eenvoudig. Men rekent 500 gram zoete en 20 gram bittere amandelen, 500 gram poedersuiker, 3 eetlepels rozenwater. Deze Ingrediënten geven een groote hoe veelheid marsepein en kan men naar gelang van behoeften natuurlijk zelf verminderen, indien men dan echter maar zorgt, zich aan de Juiste verhoudingen te houden. De amandelen worden met kokend water overgoten en blijven hierin eenlge minuten staan, waarna men gemakkelijk de bruine schil verwijdert, daarna worden ze gedroogd en met de suiker drie of vier malen door den amandelmolen gemalen, waarna de massa ln een pan gedaan wordt, en het rozenwater erbij wordt gevoegd, nu gaat de pan even op een zeer laag pitje en roert men zoolang, tot men een compacte massa heeft gekregen, daarna wordt het op een porseleinen schaal overgebracht en nog eens goed dooreen- gekneed. De marsepein in grondvorm is klaar. Nu kunnen we onze fantasie laten werken en er de gewenschte figuren aan geven, die op een met papier bekleed en met suiker op bloem bestrooid bakblik gelegd worden en bij zeer zwakke warmte met bovenhitte daarin blij ven, tot ze licht geel zijn, daarna worden zU nog warm van het papier genomen en Indien men dit wenscht met geconfijte vruchten versierd. Zelf bereide marsepein verheugt de feest vreugde der kinderen, dus zeker zullen velen Uwer aan het werk gaan en niet tegen de moeite opzien We gaan nu verder met het maken van borstplaat. 1. Een Jurk van diagonaal-gestreepte grijs wollen stof. De rok ls in vorm gesneden onder het platte bovenlijf, dat gegarneerd is met twee rijen roode knoopen, en waarvan het décolleté en de korte mouwen gezoomd zijn door een band van rood laken. Benoodigd: 1.25 M van 1.40 M. breed (6 Jaar). 2.. Een jurk van wollen crêpe de lainé, zonder mouwen, gegarneerd met gestikte plooien op het bovenlijf en met een wit lederen ceintuur. Deze jurk wordt gedragen over een blouse van witte plumetis, gezoomd met een kant. Benoodigd 1.25 M. crêpe de laine, 1 M. witte plumetis (6 jaren). De andere drie modellen zijn van de bekende Parijsche kinderkleermaakster Cecile Willy Miquapouf. 3. Een jurk van geel crêpe de chine, verwijd met plooien en gegarneerd met zwart crêpe de chine, bedrukt met gele bloemen. 4. Een mantel van touwkleurige wollen stof met origineel ingezette stukken en stiksels in dezelfde kleur. De hoed is van dezelfde stof in baret-vorm. 5. Een jurk van blauwe duffelsche stof met breede platte plooien, welke uitgaan van een bovenlijf van dezelfde stijl in wit. geborduurd met blauwe driehoeken. minderen en men ziet op het oogenbllk weer de handschoen met kleinen kap dragen; het mate riaal, waarvan ze vervaardigd worden, is meestal chevreau, glacé en suéde, hoewel men van het laatste ook een Imitatie ziet dragen. De hand schoenen zijn wel heerlijk warm, maar siyten gauw, daar ze gemaakt zijn van een zuiver wol len imitatie. De glacé avond-handschoenen wor den nog steeds lang, zelfs zeer lang gedragen, zoodat de witte, rose of bruine arm, die er ln verscholen is, bijna niets meer laat zien; men ziet deze handschoenen in mooie pastel zoowel als in gewaagde tinten. Dezer dagen zag ik bij een lang zwart avondkleed een paar gele hand schoenen in den tint van „eierdooier" wat bui tengewoon chique en apart stond. Ook ziet men weer kanten handschoenen dragen, die ons aan den tyd der mitaines doen denken! De Invloed der langere kleeding doet geen afbreuk aan de zorgen, die aan de kousen be steed worden. Integendeel, steeds ziet men nog mooie zijden, zelfs grove tullen kousen dragen. Kleuren? Och deze hangen geheel en al van het weer en nog meer van het middag- of avond toilet af. Modern blijven zandkleur, gazelle, taupe, havanna, donkergrijs en zwart, in ieder geval een groote keuze; de beige en lichtgrijze kousen zijn echter van het lijstje der gangbare tinten geschrapt! De Vrouw vol plani» Wn a *risteni 6Üa. DIE NOOIT IETS TOT STAND I fe •r net! iw en Plannen maken is een aardig «tam v houdt een mensch jong en lenig i-onre Maar plannen maken, waarvan tapend ./eet dat toch nooit iets verwerd wo is lichtelijk vermoeiendEe Kent ge haar niet, de vrouw, j^ingc boordevol zit met die soort pi ®door zal ze al niet! Haar geest is éés borrelende ketel vol voornemens *d- zenswaardlge kwaliteit. Het ls9 zoo Jammer, dat nooit ofte nis J van terecht komt! d« O, ge hoort het haar verzekei b« i, dezen zomer nu eens goed-tijd* taooriir vacantie-garderobe in orde mi* groot alle jurkjes van haar kleine mtf handwerk versieren en ze zal i? &*kei badplaats schrijven om toch 1 ïe*' 01 aardige huis aan zee te krijg»1, Piaai de zieke vriendin bezoeken; ze» red nu eens niet te laat ln den tej ze zal mevrouw X.Y.Z. nu een»® geleende boek terugbrengen. lAnur weer eens een beetje meer gaas'-1 11 n harr talen of haar muziek; belangstelling gaan toonen werk en ze zal de werkster verto^ de schoonmaakbeurt mUntie^1* leraaal door de war te gooien..-; t J Er komt nóóit iets van! Teirï- het éëne plan bezig is, wordt een tweede verdrongen en etf g op aan den horizon van b«.| Typisch verschijnsel van d®® beian, tijd, de vrouw vól plannen, stand brengt. (Nadruk verboden). VANILLE BORSTPLAAT. 500 gr. suiker, 1 dL. water of melk, eenlge druppels vanille essence. Wanneer we borstplaat gaan maken, zor gen wij, dat er twee bekers met koud water bij de hand staan, ln de eene hebben we een schoon kwastje en ln dc andere een dikke aluminium haaknaald of de steel van een theelepeltje. We beginnen de suiker ln de pan te doen met het water of de melk en brengen dit roerende aan de kook, waarna we het op een lage pit verder laten koken. Aan de zijkanten van de pan zal het schuim der suikeroplossing zich afzetten en het ls noodig deze met het kwastje, dat niet te nat mag zijn (daar het inkoken dan langer duurt) de randen schoon te vegen, wat we later zoo noodig nog eens herhalen. Zien wij nu, dat de suikeroplossing dik begint te wor den, dan nemen wij de in den beker koud water staande haaknaald of theelepel en gaan ermee door het kooksel, is de oplossing nu zóó dik, dat ze aan de naald blijft han gen, en wij er met de vingers een stevig balletje van kunnen vormen, dan nemen wij de pan van 't vuur; ls de stroop daarentegen nog te dun. dan zullen wij ze nog even laten doorkoken. BU de stroop, die nu de verelschte dikte heeft, wordt nu de vanllle-essence ge voegd en daarna zoolang geroerd, tot ze min of meer dof begint te worden en dan ls het oogenbllk gekomen om ze vlug ln de ringen te gieten, die eenigen tijd in koud water hebben gestaan en uitgezet zijn op wit glad papier. Voor versiering kan men na het uit gieten hier en daar een doorgesneden ge- •nnfljt vruchtje in de weeke massa drukken of ook wel een gesuikerd paars viooltje, die bij den banketbakker per ons te krijgen zijn. ls de massa nu stijf geworden, dan halen wij de ringen voorzichtig van het papier en laten den achterkant ook geheel bekoelen; MODE-PRAATJE. De namiddag-japonnen zijn meer bewerkelijk geworden dan het vorige jaar, daar men ze tevens voor den avond wil kunnen benutten Men ziet ze dragen van dof crêpe satin, fluweel en lamé enz. Sommige Ja ponnen worden, in navolging van die onzer grootmoeders, als het ware om het lichaam ge drapeerd, andere weer laten ons tunieken zien, d»e naar den rug toe gedrapeerd worden en daar ean kleinen, eenlgszlns gedurfden pof laten zien Mouwen worden ballon- of knotsvormlg geraaant. De voorzijde der japonnen geeft een slanke lijn, terwijl de ruimte zich aan de ach terzijde concentreert in lange slippen, volants of plooien. Vele dames gaan er toe over zich de haren te laten verven of bleeken. Toch kunnen wU er niet genoeg voor waarschuwen dit niet ondoor dacht te doen; in de eerste plaats groeien de h;iren van het hoofd steeds by, zoodat men na eenigen tyd het verschil van kleur weer dui delijk te zien krijgt. In de tweede plaats moet men wel degeiyk rekening houden met de kleur van het bestaande haar en de bijpassende teint enz Op het oogenbllk schijnen vele brunettes er zeer veel voor te gevoelen zich ln een blondine te laten omtooveren, door het haar te laten bleeken. ZU denken er echter niet by na, dat wenkbrauwen en oogharen donker biyven en dit een harde, niet Jeugdige uitdrukking aan het gelaat geeft, hetgeen de bedoeling van de metamorphose wel niet zal zijn. (Nadruk verboden)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 22