JURKEN VOOR JONGE MEISJES
SINTERKLAAS-SNOEPERIJEN.
EENIGE NUTTIGE WENKEN
HUISVROUW.
'Het zelf bereide lekkers smaakt
het fijnst.
Oud brood. Om van oud brood
jes) paneermeel te maken, moet Kg
in dunne sneedjes gesneden op
den oven laten drogen, totdat 1*
van kleur is en zóó broos, dat het i
schuit, gemakkelijk doorgebroken kit He
Dit gedroogde brood wordt nu q» 'De
door de zeef geschud en in een bui ^cbl
bewaard.
Vette sponzen kan men weer scfc
door ze herhaaldelyk uit te knijpen»
ter met een scheut ammoniak (1
halve Liter heet water).
Ook kan men ze reinigen door ze j
van een citroen in te wrijven en herh
lauw water na te spoelen.
Tafelzilver krijgt men schoon
door het gedurende 5 minuten in ee
oplossing te leggen, waarin zich een i
plaat bevindt van ongeveer 10 cMj.
warm water naspoelen en met een f«
nawrijven.
Bcnzine-kringen. Indien men *4
kleedingstukken verwijdert met best
dikwijls een kring achter op de sic
men weg krijgen door de plek eerst
te laten drogen en daarna boven dt
een ketel te houden.
Aanslag. Aanslag aan den bina
een theepot kan men verwijderen
vullen met kokend water en tweeeri
en de pot een uurtje op het theelichtje
zoodat het water warm blijft, daana
zeepwater uitwasschen en naspoelc
water.
Aluminium. Aluminlum-panno 1
met sodawater gereinigd worden; !i
verkleurt en de oppervlakte wordt n
Teervlekken. Teervlekken kan a IW5ti
handen verwijderen door ze in te i
den buitenkant van een citroen oft caing
schil; de olie, die zich in de schil iw: Diarr
teer oplossen, zoodat men deze gea *?n s
kan vegen.
Het versieren van vingerkommen.- ,ko1
bij het dessert de vingerkommen 91
den geplaatst, dan ziet men op d* j ^wezi
van het water vaak een of anderc :|j
drijven, als lathyrus, viooltjes en u «beurb
wordt er wel een klein partje cifecei Hiero]
waaraan men dan in het water ei v<
overheen wrijft, hetgeen een jJMntoj
gevoel is.
Vanuit Japan heeft men ons
ders gebracht, daar de Japannees^KL, h<
meer tevreden stelden met een enttiffvttei
hebben stukjes hout zeer vernuftif^Biymc
te stellen, die als men ze in het ra# i*na
tot dwaas gevormde en zonderlkg
bloemen ontwikkelen. h
Worden nu de vingerkommen rcsi
geplaatst, dan doet men het ba#
kunnen zij zich amuseeren met tori
dit zich ontwikkelt in knoppen o 'i
de meest fantastische vormen. Ihdrid
Vlekkenwater verkrijgt men door es ®orgi
van 90 gram alcohol. 60 gram geesu e'
en 4 gram benzine. 4öen
Weet Udat een kaars, die'ij ^eli-
klein is voor een kandelaar preciesVolgens
maakt kan worden door het onderé tword
water te houden en daarna onmidl klaard
kandelaar te plaatsen? dat
Dat wanneer U de koekjes ln fc schei
goed versch wilt houden, men daar ec
moet leggen?
Dat een aangebakken pan het ga a - -
ls te reinigen, indien men er eenfl b
wateroplossing in doet en daarna:;
pitje zet, waardoor het aanbak»! dB
loslaat?
(Nadruk verboden).
EENIGE RECEPTEN VOOR DE HUISVROUW
Nu de laatste feestdagen van het Jaar
weer ln aantocht zijn, komt onwillekeurig de
lust bij vele huisvrouwen op, om zelf te
trachten de speciale lekkernijen te maken.
Het spreekt van zelf, dat dit een groote be
zuiniging beteekcnt, daargelaten nog, dat
het voor de huisgenooten altijd een groote
bekoring ls, als moeder zelf Iets gemaakt
heeft
De goede soorten borstplaat en marsepein
blijven altijd nog duur en als we op iets
extra's willen onthalen, zullen wij toch liever
niet tot de goedkoope, vaak minderwaardige
soorten overgaan.
Tot de steeds zeer ln den smaak vallende
snoeperijen behoort zeker wel de marsepein
en wanneer de eerste marsepein aardappel
tjes dan ook weer ln de etalages der banket
bakkerswinkels uitgestald zijn, is het sein
gegeven, dat St. Nicolaas de rij der feest
dagen gaat openen. Marsepein maakte reeds
de vreugde onzer kinderjaren uit en ook
thans valt het nog zeer in den smaak en
geldt als een fijne snoeperij.
In verschillende vormen wordt het ons dan
ook aangeboden, een der eenvoudigste ls wel
het marsepeinbrood, dat geheel wit is geble
ven en alleen een donkerbruinen bovenkant
heeft, doordat men dien met een chocolade
laagje bekleedt en wordt ln den regel voor
volwassenen bereid, daar het hen meer om
den smaak dan wel om den bouw te doen is.
Hartvormen zullen door Jonge meisjes gaarne
voor haar uitverkorene gekozen worden, die
dan versierd worden met geconfijte vruchten,
terwijl men voor kinderen meer grappige
vormen tracht uit te denken. Beschikt men
over een weinig fantasie, dan ls het marse
pein geduldig genoeg om zich in alle moge
lijke denkbare vormen te laten kneden.
We beginnen dus met onze marsepein zelf
te bereiden en de grootste vreugde van het
Jonge volkje ls wel, als zij mogen zien hoe
moeder het doet en soms zelf een handje
mogen mee helpen.
De hoofdbestanddeelen van marsepein zijn
suiker, en wel poedersuiker, en een goede
soort gepelde amandelen; de bereiding zelve
is zeer eenvoudig. Men rekent 500 gram zoete
en 20 gram bittere amandelen, 500 gram
poedersuiker, 3 eetlepels rozenwater.
Deze Ingrediënten geven een groote hoe
veelheid marsepein en kan men naar gelang
van behoeften natuurlijk zelf verminderen,
indien men dan echter maar zorgt, zich aan
de Juiste verhoudingen te houden.
De amandelen worden met kokend water
overgoten en blijven hierin eenlge minuten
staan, waarna men gemakkelijk de bruine
schil verwijdert, daarna worden ze gedroogd
en met de suiker drie of vier malen door den
amandelmolen gemalen, waarna de massa
ln een pan gedaan wordt, en het rozenwater
erbij wordt gevoegd, nu gaat de pan even op
een zeer laag pitje en roert men zoolang, tot
men een compacte massa heeft gekregen,
daarna wordt het op een porseleinen schaal
overgebracht en nog eens goed dooreen-
gekneed.
De marsepein in grondvorm is klaar. Nu
kunnen we onze fantasie laten werken en er
de gewenschte figuren aan geven, die op een
met papier bekleed en met suiker op bloem
bestrooid bakblik gelegd worden en bij zeer
zwakke warmte met bovenhitte daarin blij
ven, tot ze licht geel zijn, daarna worden zU
nog warm van het papier genomen en Indien
men dit wenscht met geconfijte vruchten
versierd.
Zelf bereide marsepein verheugt de feest
vreugde der kinderen, dus zeker zullen velen
Uwer aan het werk gaan en niet tegen de
moeite opzien We gaan nu verder met het
maken van borstplaat.
1. Een Jurk van diagonaal-gestreepte grijs
wollen stof. De rok ls in vorm gesneden onder het
platte bovenlijf, dat gegarneerd is met twee rijen
roode knoopen, en waarvan het décolleté en de
korte mouwen gezoomd zijn door een band van
rood laken.
Benoodigd: 1.25 M van 1.40 M. breed (6 Jaar).
2.. Een jurk van wollen crêpe de lainé, zonder
mouwen, gegarneerd met gestikte plooien op het
bovenlijf en met een wit lederen ceintuur. Deze
jurk wordt gedragen over een blouse van witte
plumetis, gezoomd met een kant.
Benoodigd 1.25 M. crêpe de laine, 1 M. witte
plumetis (6 jaren).
De andere drie modellen zijn van de bekende
Parijsche kinderkleermaakster Cecile Willy
Miquapouf.
3. Een jurk van geel crêpe de chine, verwijd
met plooien en gegarneerd met zwart crêpe de
chine, bedrukt met gele bloemen.
4. Een mantel van touwkleurige wollen stof
met origineel ingezette stukken en stiksels in
dezelfde kleur. De hoed is van dezelfde stof in
baret-vorm.
5. Een jurk van blauwe duffelsche stof met
breede platte plooien, welke uitgaan van een
bovenlijf van dezelfde stijl in wit. geborduurd
met blauwe driehoeken.
minderen en men ziet op het oogenbllk weer de
handschoen met kleinen kap dragen; het mate
riaal, waarvan ze vervaardigd worden, is meestal
chevreau, glacé en suéde, hoewel men van het
laatste ook een Imitatie ziet dragen. De hand
schoenen zijn wel heerlijk warm, maar siyten
gauw, daar ze gemaakt zijn van een zuiver wol
len imitatie. De glacé avond-handschoenen wor
den nog steeds lang, zelfs zeer lang gedragen,
zoodat de witte, rose of bruine arm, die er ln
verscholen is, bijna niets meer laat zien; men
ziet deze handschoenen in mooie pastel zoowel
als in gewaagde tinten. Dezer dagen zag ik bij
een lang zwart avondkleed een paar gele hand
schoenen in den tint van „eierdooier" wat bui
tengewoon chique en apart stond. Ook ziet men
weer kanten handschoenen dragen, die ons aan
den tyd der mitaines doen denken!
De Invloed der langere kleeding doet geen
afbreuk aan de zorgen, die aan de kousen be
steed worden. Integendeel, steeds ziet men nog
mooie zijden, zelfs grove tullen kousen dragen.
Kleuren? Och deze hangen geheel en al van het
weer en nog meer van het middag- of avond
toilet af. Modern blijven zandkleur, gazelle,
taupe, havanna, donkergrijs en zwart, in ieder
geval een groote keuze; de beige en lichtgrijze
kousen zijn echter van het lijstje der gangbare
tinten geschrapt!
De Vrouw vol plani»
Wn a
*risteni
6Üa.
DIE NOOIT IETS TOT STAND I fe
•r net!
iw en
Plannen maken is een aardig «tam v
houdt een mensch jong en lenig i-onre
Maar plannen maken, waarvan tapend
./eet dat toch nooit iets verwerd wo
is lichtelijk vermoeiendEe
Kent ge haar niet, de vrouw, j^ingc
boordevol zit met die soort pi ®door
zal ze al niet! Haar geest is éés
borrelende ketel vol voornemens *d-
zenswaardlge kwaliteit. Het ls9
zoo Jammer, dat nooit ofte nis J
van terecht komt! d«
O, ge hoort het haar verzekei b« i,
dezen zomer nu eens goed-tijd* taooriir
vacantie-garderobe in orde mi* groot
alle jurkjes van haar kleine mtf
handwerk versieren en ze zal i? &*kei
badplaats schrijven om toch 1 ïe*' 01
aardige huis aan zee te krijg»1, Piaai
de zieke vriendin bezoeken; ze» red
nu eens niet te laat ln den tej
ze zal mevrouw X.Y.Z. nu een»®
geleende boek terugbrengen. lAnur
weer eens een beetje meer gaas'-1 11 n
harr talen of haar muziek;
belangstelling gaan toonen
werk en ze zal de werkster verto^
de schoonmaakbeurt mUntie^1*
leraaal door de war te gooien..-; t J
Er komt nóóit iets van! Teirï-
het éëne plan bezig is, wordt
een tweede verdrongen en etf g
op aan den horizon van b«.|
Typisch verschijnsel van d®® beian,
tijd, de vrouw vól plannen,
stand brengt.
(Nadruk verboden).
VANILLE BORSTPLAAT.
500 gr. suiker, 1 dL. water of melk, eenlge
druppels vanille essence.
Wanneer we borstplaat gaan maken, zor
gen wij, dat er twee bekers met koud water
bij de hand staan, ln de eene hebben we een
schoon kwastje en ln dc andere een dikke
aluminium haaknaald of de steel van een
theelepeltje.
We beginnen de suiker ln de pan te doen
met het water of de melk en brengen dit
roerende aan de kook, waarna we het op een
lage pit verder laten koken.
Aan de zijkanten van de pan zal het
schuim der suikeroplossing zich afzetten en
het ls noodig deze met het kwastje, dat niet
te nat mag zijn (daar het inkoken dan langer
duurt) de randen schoon te vegen, wat we
later zoo noodig nog eens herhalen. Zien wij
nu, dat de suikeroplossing dik begint te wor
den, dan nemen wij de in den beker koud
water staande haaknaald of theelepel en
gaan ermee door het kooksel, is de oplossing
nu zóó dik, dat ze aan de naald blijft han
gen, en wij er met de vingers een stevig
balletje van kunnen vormen, dan nemen wij
de pan van 't vuur; ls de stroop daarentegen
nog te dun. dan zullen wij ze nog even laten
doorkoken. BU de stroop, die nu de verelschte
dikte heeft, wordt nu de vanllle-essence ge
voegd en daarna zoolang geroerd, tot ze min
of meer dof begint te worden en dan ls het
oogenbllk gekomen om ze vlug ln de ringen
te gieten, die eenigen tijd in koud water
hebben gestaan en uitgezet zijn op wit glad
papier. Voor versiering kan men na het uit
gieten hier en daar een doorgesneden ge-
•nnfljt vruchtje in de weeke massa drukken
of ook wel een gesuikerd paars viooltje, die
bij den banketbakker per ons te krijgen zijn.
ls de massa nu stijf geworden, dan halen
wij de ringen voorzichtig van het papier en
laten den achterkant ook geheel bekoelen;
MODE-PRAATJE.
De namiddag-japonnen
zijn meer bewerkelijk geworden dan het vorige
jaar, daar men ze tevens voor den avond wil
kunnen benutten Men ziet ze dragen van dof
crêpe satin, fluweel en lamé enz. Sommige Ja
ponnen worden, in navolging van die onzer
grootmoeders, als het ware om het lichaam ge
drapeerd, andere weer laten ons tunieken zien,
d»e naar den rug toe gedrapeerd worden en daar
ean kleinen, eenlgszlns gedurfden pof laten
zien Mouwen worden ballon- of knotsvormlg
geraaant. De voorzijde der japonnen geeft een
slanke lijn, terwijl de ruimte zich aan de ach
terzijde concentreert in lange slippen, volants
of plooien.
Vele dames gaan er toe over zich de haren te
laten verven of bleeken. Toch kunnen wU er
niet genoeg voor waarschuwen dit niet ondoor
dacht te doen; in de eerste plaats groeien de
h;iren van het hoofd steeds by, zoodat men
na eenigen tyd het verschil van kleur weer dui
delijk te zien krijgt. In de tweede plaats moet
men wel degeiyk rekening houden met de kleur
van het bestaande haar en de bijpassende teint
enz Op het oogenbllk schijnen vele brunettes er
zeer veel voor te gevoelen zich ln een blondine
te laten omtooveren, door het haar te laten
bleeken. ZU denken er echter niet by na, dat
wenkbrauwen en oogharen donker biyven en
dit een harde, niet Jeugdige uitdrukking aan
het gelaat geeft, hetgeen de bedoeling van de
metamorphose wel niet zal zijn.
(Nadruk verboden)