DE GEZELLIGHEID HOEFT ER NIET ONDER TE LIJDEN door Ir. J. van Zeeland. Over het algemeen zijn de kamers der loderne huizen van geheel andere afme ngen dan die, welke men vroeger bouwde. De kamers zijn veel lager van verdieping heel veel ziet men ze van langwerpig irmaat. De meubels vragen dus vanzelf een geheel adere afmeting. Zij zijn niet alleen laag, iaar hebben een veel soberder lijn, soms ilfs maken zij den indruk van gewild een- )udig te zijn. Veel aandacht wordt besteed aan mooie outsoorten, hetgeen ook wel noodig is om an de sobere meubels een smaakvol geheel maken. Muurbekleeding speelt ook hier een groote ol daar de moderne meubileering geen jBk gebloemd behang, doch zeer gedekte feuren vraagt, vooral een jute muurbeklee- [ng doet het bij een modern interieur uit- ekend. I Het voordeel van een modern gemeubi- lerde woning is, dat men er inderdaad iets persoonlijks aan kan geven. Overdreven op- jchik en ornamenten moeten onherroepelijk rerbannen worden. Hier en daar een mooi tuk aardewerk of een glazen vaas, enkele ïooie houtsneden of litho's aan den muur, en perkamenten lamp, veel meer is niet oodig om een aardige huisinrichting te ver rijgen. De smaak der jongere generatie ontwikkelt \h in geheel andere banen dan vroeger en ouderen zullen er af en toe wel eens jofdschuddend bij staan, als hun pasge- rouwde kinderen zich met „stalen meubels' ebben ingericht, zooals men die als „dernier ri" geëtaleerd ziet. Het divanbed of de „couch" is zeker wei tn prachtige uitvinding in de zit-eetkamer foor klein behuisde gezinnen, die er geen logeerkamer meer op na kunnen houden en fcaarbij het beddegoed in een zich onderaan bevindende lade geborgen kan worden. Ook de opklapbare bedden, die overdag den in druk geven van een lange, lage boekenkast, iet gezellig cretonne of shantung gordijn, rwijl op de plank een klein schemerlampje, ,t boeken en een vaas voor een aardig ge- jel zorgen, zijn een uitkomst. Een ander, niet minder groot voordeel, dat j moderne meubels hebben, is, dat zij in mderhoud veel minder tljdroovend zijn dan le gebeeldhouwde en gepolitoerde van vroe- :r. Denkt zich eens een kamerdag in et het tegenwoordig vaak beperkte huis- irsoneel, van een gebeeldhouwde sofa, stoe- n en kastjes, om van de andere meubels niet te spreken, die geboend moesten 'orden. En dan al die andere stofnesten in en vorm van poppetjes en beeldjes. Wat is iet leven van de moderne huisvrouw, die levens alle mogelijke electrische hulpmid plen tot haar hulp heeft, toch vereenvou digd. En waren de ouderwetsche interieurs, waarin men zich dikwijls niet kon roeren, wel zoo heel gezellig? Ondanks de moderne zakelijkheid" is de tegenwoordige huiska mer niet ongezelliger geworden. Integendeel, tegenwoordige woonkamer is Inderdaad vogj „wonen" Ingericht, terwijl de ouder- veUtbe kamers dikwijls op musea leken! Aardige Meisjesjurk. i Deze Jurk is geschikt voor meisjes van 12 tot 16 jaar en kan al naar het doel, waar- 'oor zij bestemd is, van verschillende stoffen Porden gemaakt en desgewenscht ook van iewerkte stof. Het aardigst lijkt ze ons in iffen zijden crêpe in een frissche, moderne Üeur, zooals rozerood of een mooie kleur flauw of groen, met een wit- of crèmekleurig kraagje. Het over elkaar slaande lijfje wordt Jesloten met parelmoeren of andere lichte knoopjes; de ceintuur is van de stof der lurk, de mouwopslagen van die van het kraagje. Het rokje is aan een glad om de ieup zittende pas gezet en verkrijgt de loodige ruimte door vier groepen van Jlooien. Desgewenscht kan men het van tchteren glad nemen, doch het staat veel lardiger, om de plooien een eind vast te fokken; men heeft dan evenmin last van reuken. Zeer moderne avondjapon van mousseline de soie ot crêpe georgette met donker fond en motieven in afstekende tint; ook van effen zwart crêpe georgette is deze gekleede japon bijzonder geschikt om door oudere dames gedragen te worden, maar dan met een lange manchet tot de elleboog, waarbij langs de naad kleine met georgette overtrok ken knoopjes worden gezet en de hals bijv. puntig is geknipt. Het lijfje van deze japon is ln de taille glad aangesloten en evenals de rok op het upstuk gestikt, terwijl de rok ruim klok kend tot de enkels valt; de gladde boven mouw heeft een ruim aangezette pof, die aan den onderkant ingezet is en met een smal boordje van georgette, dat in een strik eindigt, wordt afgemaakt. MODERNE HOEDEN. Bijzonder flat- teerende capeline met Zvvarten bol. De rand bestaat uit aan elkander gestikte biezen van geel stroo, terwijl soepel zwart stroo- band om den bol gedraaid en vóór en achter in een strik ge legd wordt. Groote stroohoed van fantasie stroo, waarvan de rand met effen raffia is ge garneerd: een touffe raffia bloemen ver siert den bol Geneeskracht van edelsteenen. EEN OUD BIJGELOOF. In de oude tijden tot zelfs ver in de 19e eeuw, schreef men verschillende edelsteenen bepaalde geneeskrachtige eigenschappen toe, niet door de chemische samenstelling, maar vooral door de geheimzinnige magische uit straling. Zoo was men de meening toegedaan, dat bergkristal de eigenschap bezat om pijn ln de zijde te genezen, de agaat werd tegen oog lijden aangewend, de diamant bij krampen, barnsteen bij koorts, de smaragd bij bloed armoede. In de 16e en 17e eeuw waren wegens de therapeutische eigenschappen de volgende edelsteenen zeer gewaardeerd; robijnen, smaragden, saphieren en diamanten; men geloofde, dat zij eveneens de vier elementen vertegenwoordigden. De vurige robijn stelde het vuurelement voor; de groene smaragd de aarde, de blauwe saphier de lucht en de diamant het water. Deze vier elementen spelen ook in de ge neeskunde een rol en stemmen eveneens met de vier temperamenten der menschen over een, waardoor het aanzien der genoemde edelsteenen in waarde steeg. Niet alleen het dragen dezer kleinoodiën hielp tegen allerlei ziekten, meende men eer tijds, maar meermalen oordeelde men het noodig, dat zij tot poeder vermalen moesten worden, die de zieke dan moest innemen. Smaragdpoeder bijv. werd bij vergiftigin gen gebruikt en vermengd met honing heelde het z.g. oogontstekingen. Duizeligheid en hoofdpijn genas men met poeder van parelen of bloedkoraal! Leer rustig eten en drinken NEEM EEN OOGENBLIK RUST VÓÓR ELKEN MAAITIJD Door Dr. J. W. FRANS Waarom is het eigenlijk noodig, om nog te leeren hoe men eten en drinken moet Deze opmerking hooren wij u al maken en toch is onze raad Inderdaad niet overbodig. Wij willen echter eens nagaan, hoeveel eten en drinken er echter wel geheel en al tot zijn recht komt. Komt de heer des huizes van zijn werk thuis, dan wordt het middagmaal, al dan niet klaar gemaakt volgens de eischen, die men aan een Juiste voeding redelijkerwijze mag stellen, heet op tafel gebracht. Moede van den vaak langen en inspan nenden werkdag, en daarbij hongerig, zet men zich aan tafel. Vaak wordt het warme eten veel te snel naar binnen gewerkt, heel dikwijls zelfs weggespoeld met water. Dit koude water, met groote teugen gedronken komt in de oververhitte maag. Veelal heeft men gelegenheid een halfuur tje op divan of in een gemakkelijken stoel te gaan liggen, maar meermalen moet men te kort na het eten weer weg en valt er aan rusten niet te denken. Op deze wijze worden niet alleen de groote maaltijd, maar ook de kleine genuttigd. Is het dan eigenlijk wel te verwonderen, dat er zich zoovele maag- en darmstoornissen voordoen en men meermalen hoort klagen over een onbehagelijk zwaar gevoel, dat men 's avonds in de maag heeft Het beste is, dat men niet dadelijk nadat men thuis ls, begint te eten, maar een half uur, desnoods een kwartiertje rust om lichaam en geest gelegenheid te geven, zich te ontspannen. In plaats dat de spijzen goed gekauwd en met speeksel bevochtigd worden, hetgeen reeds een kleine voorbereiding is voor het werk, dat de maag daarna verricht, eet men veel te vlug en slikt de happen half gekauwd naar binnen. Hiermede willen wij niet betoo- gen. dat het kauwen overdreven behoeft te worden, maar volwassenen weten bij erva ring wel, hoelang zij het eten moeten ver malen. Gebit, mond, maag en darmen hebben van te heet eten met het daarbij behoorende drinken van koude dranken veel te lijden en maagzweren zijn er zeer vaak het gevolg van. Wie, voor zoover hij dit in de hand heeft, alle maag- en darmziekten wil voorkomen, gewenne zich op de juiste wijze te eten en te drinken, langzaam en rustig, en geen heete noch te koude spijzen en dranken te gebrui ken. Indien mogelijk een rusttijd vóór het eten, die veel beter werkt dan na den maal tijd en niet onmiddellijk daarna, zooals dit vaak gebeurt, z.g. voor een goede spijsverte ring een sigaar of pijp rooken, hetgeen in tegendeel zeer verkeerd werkt. Laat kinderen fruit eten. EEN GENOT EN.GEZOND. Hun magen kunnen er al jong tegen. Hebben kinderen fruit noodig? Dat kinderen gaarne fruit eten, weet ledereen, tenminste zoo lang het normale kinderen blijven, .wier smaak niet door allerlei snoeperij ls bedorven. Velen echter is het niet recht duidelijk of het kind slechts het genot alleen vam het fruit eten zoekt, dan wel, dat een dieper instinct hem als het ware ertoe drijft om datgene te eten. wat het voelt dat noodig ls. Wat zegt de wetenschap hieromtrent? Tot voor korten tijd eigenlijk slechts zeer weinig Zeker, men erkende den gunstigen invloed van het eten wam vruchten op de spijsvertering van het kind en men wist het zeker ook wei als sma kelijk nagerecht te waardeeren. Aangezien vruchten echter in vergelijking met andere voedingsmiddelen slechts weinig eiwit, vet en koolhydraten bevatten, werden zdj meer aJs extraatje dan als voedingsmiddel beschouwd De moderne wetenschap staat thans anders tegenover het gebruik van rauwe vruchten. Wij weten, dat het inderdaad een waardevolle voe ding is, evenals bladgroenten, wortel- en kool gewassen, die vroeger evenmin naar hun Juiste waarde geschat werden. Vruchten bevatten vitaminen en mineralen die niet minder onontbeerlijk zijn dlam eiwit, vet en koolhydraten, zoodat zij niet uit het oogpunt van luxe, maarals noodzakelijke levenseisoh be schouwd moeten worden, Bevatten de gebruikelijke voedingsmiddelen, zooals brood, melk, eieren, boter, kaas, vleesch in hoofdzaak opbouwende en verbrandiingsstof- fen voor de liohaamsmachine, de vruchten kan men beschouwen als noodig zijnde om aanvul lend te werken, als de vonken, die den motor in werking brengen. De mineraalstoffen, die zich ln groenten en vruchten (vooral in rauwen toestand) bevinden zijn niet alleen onontbeerlijke opbouwende stof fen, maar zij zijn noodig om de menscheliike machine zander staringen te laten werken. Voor kinderen, zoowel als voor volwassenenis 't eten van fruit dringend noodzakelijk. Reeds kinder tjes van drie of vier maanden kan men dage lijks eenige lepels vruchtensap toedienen, vooral sap van sinaasappelen, citroenen (gezoet met honing) of tomaten, hetgeen vooral noodzakelijk is voor kinderen, die de moedermelk ontberen en kunstmatig gevoed worden. Wij hebben voor u een buitengewoon goed recept opgedaan, een vruchtenschoteltje, dat de kinderen dolletjes zullen vinden. Het heeft den PRAKTISCHE SCHOOLJURK. Nu de vacanties afloopen, wordt het weer tijd om de garderobe na te zien en aan te vullen. Wat het laatste betreft, zijn de com binaties van blouses en rokjes met draag banden, zooals wij er hier één afbeelden, een uitkomst. Met een paar blouses en rokjes kunnen een eindeloos aantal combinaties worden gemaakt, of wel. men kan het hier aangegeven model volgen en bij een rokje van bedrukte stof blouses maken in alle kleuren, die in het rokje voorkomen. Het af gebeelde modelletje is gemakkelijk te maken; ook het plooien levert geen moeilijkheden op. Het is gedacht voor meisjes van 8 tot 12 jaar naam .appel muesli". 1 Groote aippel wordt flink ondier strooraend water afgeborsteld en gedroogd; 1 eetlepel ge malen noten (okkernoten, hazelnoten of andere h 1 afgestreken eetlepel havermout, die men 12 uur geweekt heeft in 3 eetlepels water, het sap van een halven citroen en 1 eetlepel geconden seerde melk met suiker. Gecondenseerde melk, citroensap en geweekte havervlokken worden met elkander ln een kom metje vermengd, daarna wordt de appel geraspt met schil en klokhuis op de z_g. appeltraep, het geen men het beste kan doen door de rasp op de kom te leggen en den appel met flinken druk hierover te wrijven; telkens wanneer men wat geraspt heeft doo rde brij roeren. Op deze wijze blijft de muesli er smakelijker uitzien, daar het appelvleesch door den lucht toevoer vaak bruinachtig van kleur wordt Dadelijk na de bereiding moet de muesli ge nuttigd worden, nadat er nog 1 eetlepel füne noten overheen ls gestrooid. Ook bananen-muesli valt zeker wel ln den smaak; het recept hiervoor is precies hetzelfde alleen neemt men Inplaats van een appel 150 gram bananen (zonder de schil gewogen), klopt deze en voegt de moes bij de geweekte haver mout, citroen en gecondenseerde melk Vindt men. de aanschaffing van geconden seerde melk om een of andere reden overbodig, dan kan deze vervangen warden door een lepel honing of een paar lepels room of afgeroomde melk; ook een halve geklopte banaan bij de appel muesli ls heel smakelijk in plaats van ge condenseerde melk. Men kan appel of banaan door alle mogelijke vruchten vervangen. Indien men dan 150 gram aardbeden, pruimen, kersen, enz. neemt en deze door den vruehtenmolen of paardeharen zeef ter moes maakt. De opgegeven hoeveelheden bij het recept der Bircher muesli zijn voor één persoon. Voor dagen. Een paar verfrisschingen. Vanille-ijs. 1 halve liter melk, 1 halve L room, 2 pakjes vanillesuiker, 250 gr. suiker. Melk en room brengen wij aan de kook met de suiker en de vanillesuiker; we nemen de pan van 't vuur en blijven daarna roeren totdat de suiker geheel en al is opgelost en de melk koud is, waarna wij het mengsel in de ijsbus overbrengen en laten bevriezen. Ijspudding met vruchten. y7 L. melk, 200 gr. suiker, 1 pakje vanillesuiker, 12 bla den witte gelatine, 2 dooiers, 1 dL. arak, eenige gekruimelde bitterkoekjes, y L. slag room en verschillende soorten vruchten. We brengen de melk aan de kook met de suiker en vanillesuiker en voegen dit meng sel lepelsgewijze onder flink roeren bij de goed geklopte eierdooiers, daarna voegen wij de gekruimelde bitterkoekjes er bij en de arak of een of andere likeur en de in koud water geweekte gelatme. We laten dit mengsel koud worden en wanneer wij zien dat het drillerig begint te worden, komt de geslagen room er door heen, evenals de verschillende vruchten, waarvan we bijv. 250 of 300 gram tezamen nemen; aalbessen, ontpitte kersen, aard beitjes, frambozen, die wij voorzichtig door de puddingmassa heen roeren, die in een goed gesloten vorm is overgebracht en in het ijs gezet wordt om te bevriezen. Bij het opdienen kan de ijspudding naar verkiezing nog gegarneerd worden met slag room en kersjes. We presenteeren er wafel tjes bij. PRACTISCHE WENKEN. Reinigen van haakwerk. Meermalen hooren wij de klacht, dat haakwerk zoo moeilijk weer mooi wit te krij gen is, vooral kleedjes die een tijd in een kast hebben gelegen. De beste manier is, het haakwerk een nacht in lauwwarm water te zetten, onder bijvoeging van 1 dL. heet water, waarin een theelepel borax is opgelost. Den volgenden morgen knijpt men het water uit en doet het haakwerk in een pannetje met water en zeepvlokken op een lage pit, zoodat het wel warm blijft, doch niet gaat koken; daarna geeft men het nog eens een vet vlokkensopje en haalt het herhaaldelijk op en neer, niet wrijven of boenen, spoel het eerst in warm en daarna in koud water na en ge kunt er verzekerd van zijn, dat Uw gehaakte kant en kleedjes er prachtig uitzien. Naar verkiezing worden zij tenslotte ge spannen of aan den verkeerden kant ge streken. Als baby baadt. Alle moeders weten hoe heerlijk baby kan spartelen en plassen als hij of zij in het bad is. Zijn de kleintjes al wat grooter, dan kan- men ze afleiden door gummi speelgoed of. door hen een spons te geven, waarmede zijf zich mogen wasschen, hetgeen hun gedach ten bezighoudt. Onlangs zagen wen een zeer practisch badhangmatje, dat van stevig wit koord geknoopt was en aan haken, die aan het bad bevestigd waren, was vastgebonden. Men kan deze hangmatjes zoowel aan het kinderbad of de teil bevestigen als aan het groote bad; het lijfje der kleinen ligt in het water, terwijl het hoofd er bovenuit komt. De moeder behoeft het kind dan niet met beide handen in het water te houden, doch heeft de handen vrij, hetgeen veel vóór heeft. Onderhoud van ringen. Gouden en zilveren vingerringen kan men het beste onderhouden door ze van tijd tot tijd eenige minuten in een bakje met eau de cologne te leggen; ook de glans der stee- nen zal dan veel meer uitkomen. Nagelbijten. Nagelbijten is in den regel een nerveuze gewoonte, die men de kinderen slechts met geduld kan afleeren. NIEUWE PATRONEN. AARDIGE VLOTTE MODELLEN. Hoe te bestellen Deze week beelden wij enkele aantrekke lijke modellen af. We hebben zoowel aan zwaardere als aan slankere figuren gedacht. Vooral de slankmakende Japon voor zwaar dere figuren kunnen wij aanbevelen. Van de genummerde modellen zijn deze week wederom zéér billijke knippatronen verkrijg baar tegen inzending van een bedrag van f 0.58 per postwissel of ln postzegels aan de Moderedactrice van dit blad, Joan v. Maet- suyekerstraat 96, den Haag. De maat (heupwijdte en borstwijdte) en net nummer van het gewenschte model moe ten met Uw naam en adres op het postwis selstrookje of in brief worden vermeld. EEN EENVOUDIGE MEISJESJURK. Deze aardige, eenvoudige, maar toch zoo moderne en gracieuze meisjesjurk is gedacht van effen zijde met een bovenstuk in de zelfde kleur, doch met een klein open werk je en een strik van een smalle reep schuin geknipt linnen, die dichtgestrikt en omge keerd wordt. De rok is iets klokkend, maar valt door de deels ingestikte plooien der voorbaan tot op kniehoogte geheel glad. De mouw is aansluitend en om het middel komt een smal leeren ceintuurtje. Het geheel is zeer eenvoudig en gemakkelijk te maken en is aan te bevelen voor de maten 40 en 42.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1932 | | pagina 7