Wat
U
zelf
kunt maken!
SCHAGER COURANT
Voor onze
Meisjes.
Een practisch model.
Voor zware figuren.
(A 2)
Gedurende langen tijd hebben wij geen mo
dellen meer afgedrukt van een goede japon voor
[zware figuren. Nu wij van vele zijden wederom
[het verzoek hebben
'gekregen, eens een
Izeer goed model voor
ét meer gezette vrouw
jte plaatsen, voldoen
wij hieraan met ge
noegen.
Ook u zal deze
IJapon ongetwijfeld wel
[bevallen, vooral om
dat het malcen ervan
ibuitengewoon gemak-
[kelijk is.
j Deze japon met
[aansluitend bovenge-
jdeelte heeft een vrij
[Jaag aangezette klok-
rok, waardoor het fi
guur zeer goed tot
'zijn recht komt.
In de taille zijn
•midden vóór, achter
ien opzijde aan de
(binnenzijde dwarse
(plooitjes gestikt, die
imeer vorm aan het
geheel geven, terwijl
het bovenstuk dicht
[langs de kant op den
Iklokkenden rok ge
stikt wordt.
Indien zwart cra-
iquelé of een andere
•soepel wollen weefsel
gekozen wordt zou
den wij hierbij een zwart zijden shawlkraag en
jmanchetten aanraden. Willen we het geheel ge-
.kleeder maken, dan is dun wollen georgette bier-
ivoor zeer geschikt, terwijl wij uit de shawlkraag,
'die eveneens van dit weefsel gemaakt wordt, en
[uit de manchetten een smalle plissé laten komen
[die aan den buitenkant, evenals de jabot, ge-
iajourd wordt.
In de halsopening komt een kanten vestje,
•waarvoor wij M. breede kant noodig hebben,
[die we aan de rafelkanten zoomen en op de
pnderjurk vastspelden.
Met genoegen stellen wij patronen beschikbaar
(in de gangbare maten tot en met maat 52, ter-
fwijl wij ook zwaardere dames, indien zij ons
tde juiste buste' en heupwijdte opgeven, gaarne
Sullen helpen.
Zuinigheid in crisistijd.
Van huis jurk fot gekleede japon.
't Is zoo gemakkelijk....
(A 6)
Een aardig werkje.
Deze japon werd ons
door een lezeres gevraagd,
die voor een bijzondere ge
legenheid een meer ge
kleede japon noodig had en
niet gaarne tot het koopen
van een nieuwe overging.
Wij hebben gemeend in het
bijgaand model een alles
zins bevredigende oplossing
te vinden en oordeelden het
beter de vraag op deze
Wijze te behandelen, daar
wellicht andere lezeressen
er tevens mede gebaat zijn.
Noodig is 1.50 M. kantstof,
in dit geval zwarte, die
.volgens bijgaand model ge
knipt wordt n.1. voor de
'pas, de mouwen en de go
dets onder aan den rok.
waardoor de oorspronkelij
ke japon niet te herkennen
zal zijn. De zijde wordt op
ruim Yi c.M. ingeslagen en
op de kantstof geregen en
vlak langs de kant opgestikt.
Heeft men een gekleurde zijden japon, dan i-
Ihet absoluut noodzakelijk, dat de kleur van d
kant overeenkomt met die der japon. Kan me
de tint niet precies bij krijgen, dan moet me.'
witte of beige kantstof koopen en deze onde
bijvoeging van een staal der gewenschte kleu
bij een goede ververij laten verven.
Is de japon van een of ander wollen weefse'
dan wordt inplaats kantstof soepel fluweel vei
werkt en men kan zeker zijn, dat het resultaa;
niet minder mooi zal zijn. Een goed zittend pa
troon zenden wij u gaarne toe.
Onze brei-patronen.
Een gemakkelijk te maken Baby-uitzet.
(B 4)
Wanneer grootmoeder eens iets aardigs wi!
breien voor het jongste kleinkind, komt hier ze
ker wel een baby-uitzet voor in aanmerking.
Van verschillende
kanten werd on.
reeds hierom ge
vraagd en het uit-
zetje, dat wij voc;
u ontwierpen en reeds
aan de briefschriif
sters toezonden, zal
ook bij u ongetwijfeld
wel in den smaak
vallen.
Wij willen bij deze
geleg:rh?"d noq een
paar vragen beant
woorden. die ons her
haaldelijk gesteld wor
den. In de eerste
plaats iets over
het opstrijken.
Het opstrijken van
breiwerk kan alleen
'echts met een voch-
gen doek en een
Knippen en bijwerken
Hebt U de juiste maat?
Het aanzien van een japon.
Goede raad is goud waard.
Alvorens we tot het knippen van een patroon
overgaan verdient het aanbeveling, het eerst op
een goed passende japon uit te leggen, om te
zien of inderdaad de juiste maat is aangevraagd
en of niet alleen de breedte, maar eveneens de
lengte met de gestelde eischen overeenkomen. Pa
tronen zijn altijd zonder naden, zoodat hiermede
rekening moet worden gehouden bij het knippen
We kunnen rekenen, dat 8 10 c.M. aan
den onderkant van een rechte rok aangeknipt
moet worden, terwijl wij aan den onderkant van
een blouse kunnen volstaan met 5 k 6 c.M.;
hierin komt een smalle zoom als afwerking, ter
wijl genoeg ruimte overblijft om haar een weinig
ruim boven den rok te laten zitten.
Bij het opstikken van blouse of rokdeelen of
indien de rafelkant ingeslagen wordt om op kant
stof, zijde of fluweel gewerkt te worden is
Yi c.M. Inslag voldoende, indien de stof ten
minste niet te rafelig ls.
2 c.M. wordt aan alle naden, als o.a. schou
der-, zij- en mouwnaden aangeknipt, alsmede
aan de naden van rokken, terwijl bij onderklee-
ding ruim 1 c.M. voldoende is b.v. voor de af
werking met Engelsche of platte naden.
Ongevoerde mantels vragen een Inslag van
onderen van 5 c.M.
Aan alle stoffen, die spoedig rafelen, wordt
Yi c.M. extra aangeknipt en tevens verdient het
bij deze weefsels aanbeveling, om dadelijk nS
i het knippen de schuine armsgaten en halsuitsnij-
j ding met een zijden draadje over te naaien.
Nadat de naden van stoffen japonnen zijn
patronen,
worden.
b.v.
Een goede kantsteek wordt verkregen, door
de laatste steek der naald bij heen en weer
gaande toeren recht verdraaid te breien en de
eerste steek der volgende toer gewoon recht.
In de tweede plaats nog een woordje over
de juiste dikte van naalden en wol. Het is niet
iltijd mogelijk om de juiste dikte van naalden
:n wol aan te geven, daar dit geheel en al af
hangt van de soort wol die men gebruikt en of
■nen los of stijf breit. Het beste is daarom een
'dein proeflapje te breien om te zien of in het
opgegeven aantal steken overeenstemming is met
de maten die vcor het te breien voorwerp noodig
zijn. Zoo niet, don wijzige men dit naar gelang'
het noodig is.
Tenslotte volgt hier P. troon B 4:
Baby-uitzetje. bestaande uit trui, luierbroek.
ïuts en wantjes.
Dikte wol: 13 st. in de breedte en 16 toeren
n de hoogte 5 c.M.
Lengte trui 25 c.Momtrek onder de armen
0 c.M., lengte mouw 15 c.M.
Broekje 27 c.M. lang en 25 c.M. wijd.
Muts. Omtrek hoofd 30 c.M.
Wantjes. 12}^ c.M. lang en 6}^ c.M. wijd.
Wij zullen het op prijs stellen bij gelegenheid
eens te vernemen of u het patroon, dat wij tegen
den kostenden prijs van slechts 30 ct. op aanvraag
omgaand en zeer uitgebreid beschreven toezen
den, bevallen is. Wij twijfelen er niet aan of
u zult er veel pleizier van hebben!
PARIJSCHE MODESNUFJES.
De nieuwste halskettingen bestaan uit groote
houten bewerkte kralen, die in een of andere
essence gedrenkt zijn en die door de warmte
der huid een zeker parfum verspreiden.
Een zeer origineele ketting zagen wij, die uit
glazen kralen bestond, terwijl de middelste kraal
het grootst was en een goudvisschenkora voor
stelde. Binnenin was een vloeistof, waarin zich
een miniatuur glazen goudvischje bevond.
Verlakt lederen bloemen in allerlei kleur en
vorm, zijn zeer en vogue als corsage op japon
nen en voorjaarsmantels.
Als nieuwste tafeldecoraties zagen wij een
met water gevulde glazen bowl, waarin stukjes
geperst en geslepen glas van verschillende kleu
en vorm, die als juweelen fonkelden en schitter
den en een bijzonder aardige versiering vormden
vooral in een tijd, waarin bloemen schaarscb
zijn.
warm, doch niet te j xtl
h«. 1|», aeSchi«ta. 8«tlkt word,, ,l| u,t<|««ka «de refel over-
genaaid met kleine steken; bij laken en fluweel
beperkt men zich veelal tot het ulttanden der
naden. Een nette binnenafwerking verhoogt hei
aanzien van een japon, want hoe mooi het uiter
lijk van een of ander kleedingstuk moge zijn.
het verkest zijn waarde, Indien men aan den
binnenkant een slordig onafgewerkt geheel ziet.
Naden van ongevoerde mantels worden om-
gebiesd met satinet of zijde in bijpassende tint
doch men denke
aan. dat slechts rech
te en geen geribde
de boord, opgestreken mogen
Voor kleine kleuters.
Spcelpakje.
(A 4)
Onze kleine peuters moeten zich In huis met
spelen niet behoeven te. ontzien, daarom maken
we een eenvoudig spzrlpakje voor hen, dat ruim
zit en hen niet
in hun bewegin
gen belemmert.
Gewerkt flanel
is lekker warm
en goed wasch-
baar, evenals
vyella, dat wel
fijner, doch ook
duurder is.
Het model is
heel eenvoudig
met een rechte
pas vóór en ach
ter, die dubbel
wordt genomen
en waart ussch en
het bovengedeel
te van het broek
je, nadat het in-
gerimpeld is,
wordt genaaid;
de onderkant der pijpjes wordt evenals de mou
wen met een smaj boordje afgewerkt, terwijl het
split midden voor met kleine knoop|es wordt ge
sloten; een smal wit kraagje en biesjes op de
zakken dienen als garneering.
Het speelpakje is gemakkelijk te maken en
in den leeftijd van 13 jaar bij onze mode
redactrice aan te vragen voor slechts 48 ct. I
VOEDING VAN ZUIGELINGEN.
Een zuigeling heeft in het eerste kwartaal 100
i 120, in het tweede kwartaal 90 100 en in
het tweede halfjaar 80 a 100 calorieën noodig
ner kilo gewicht. De behoefte aan vocht ls ook
veel grooter dan bij volwassenen en bedraagt
50 c.M.3 per kilo gewicht. V/anneer een zui-
:eling dus 10 pond weegt, heeft hij L. vloei-
tof (melk of bouillon) noodig: volgens dezer
laatstaf zou een volwassene van 80 KG
2 L. vloeistof per dag moeten verzwelgen! D<
groote behoefte aan vlo ""'stof bij de zusge''nj
staat in verband met den sterken groei en des
opbouw der cellen.
DE VOORJAARSMODE.
Het komende voorjaar worden gedragen:
Crêpestoffen van dunne soepele wol, zijde of
ol met zijde;
garneering met zijden tressen, die visebgraat-
wijze worden opgestikt;
robijnen en smaragden;
blouses en korte jakjes van peau de suède;
fluweelen handschoen met zacht leeren vlak
aan de binnenzijde.
Sohoonheidshoekje.
Voor gesprongen lippen verdient het
•nbeveling een klein stukje cacaoboter
gebruiken; het bes'e is, dal men zoo'n
.bietje in een doosje bij zich draagt en
.net ruw weer telken» even licht over de
lippen haalt.
Een practische Overgooier.
Uit een oude japon!
(A 3)
We moeten In dezen tijd ook op de kleintjes
passen. Waarom zouden wij dan niet eens na
gaan of wij nog ergens een oude japon thuis
hebben liggen, die wij toch
niet meer dragen. Met heel
weinig moeite kunnen wij
voor ons dochtertje van tus-
schen de tien en veertien een
practische overgooier maken,
waaronder oen eenvoudig hoog
aangesloten blouse met strik
onder de liggende kraag ge
dragen kan worden.
Het rokje is een weinig
klokkend met voor en achter
een paar naar binnen vallende
plooien, die, zooals het voor
beeld te zien geeft, opgestikt
worden op een lengte van U'
k 12 c.M. en verder goed in
het model geperst moeten
worden.
De rugzijde is rond aan den
hals en tamelijk hoog opge
knipt, terwijl de voorkant la
ger valt en puntig toeloopt:
om de armsgaten zijn schuine
biezen opgestikt, terwijl van
de rug naar de voorzijde een
pat loopt, die even breed ls als de bies, 3c M.,
en met een schuine punt, waarboven een knoop
komt, afgewerkt wordt.
Om bet middel een smal ceintuurtje met gesp.
Hebt u zulk een oude japon, dan kunt u met
behulp van een patroon, dat u voor den leeftijd
van 1014 jaar kunt aanvragen, zonder kosten
iets aardigs maken!
IN DE KEUKEN.
Hoe bereiden wij konijn?
Een smakelijk recept.
Van verschillende zijden ontvingen wij de
laatste weken vragen op het gebied van het be
reiden van konijn. Gaarne schrijven wij hier eens
een woordje over. Een onzer lezeressen vroeg
ons b.v. of er niets aan te doen is, dat konijnen-
vleesch dikwijls zoo zoet en week is.
Inderdaad zijn velen van meening, dat ko»
oijnenvleesch om zoo te zeggen ongenietbaar is,
men vindt het zoet en week.
Dit behoeft echter geenszins het geval te zijn.
Indien de huisvrouw zich slechts de moeite geeft
een konijn smakelijk te bereiden.
Het andere bezwaar, dat men veelal heeft, Ism
dat het vleesch vergiftiging kan veroorzaken,!
i daar het niet gekeurd wordt.
Dit laatste kan echter niet zoo'n groot bezwaar
zijn, daar een ervaren huisvrouw heel goed zelf
kan va*ftellen of het vleesch er trisch uitziet;
is dit nltt het geval, dan zal zij dit onmiddellijk
zelve zien en daarbij komt tevens nog. dat nie
mand op de gedachte zal komen, het vleesch van,
een konijn rauw of half rauw te eten, zooala
dit veelal bij rundvleesch het geval is.
De voedingswaarde ervan is buitengewoon!
hoog; volgens gedane onderzoekingen geven da
volgende cijfers het watergehalte en het gehalte*
van vaste bestanddeelen aan;
water vaste bestanddeelen!
Konljnenvleesch 59 40
Kippenvleesch 68 31
Varkensvlesch 72 27
Kalfsvleesch 75 24
Rundvleesch 75 24
Men kan uit deze analyse dus zelve een ge^
volgtrekkingmaken.
Konijn op pikante wijze toebereid.
1 konijn.
L. water.
kruidnagelen, 1 groote ui.
1 stukje spaanschc peper, 1 laurierblad, 1
100 gr. bloem, 100 gr. boter.
1 dX. roode wijn.
2 d.L. azijn.
zout.
1 eetlejjel tomatenpuree.
Het konijn wordt in stukken gesneden en 24|
uur weg gezet in het water met azijn, kruidna
gelen, laurierblad, spaansche peper en een halve
gesnipperde ui.
Den volgenden dag wordt het vleesch uit de
marinade gehaald, 100 gr. boter in de braadpas
gesmolten en warm gemaakt, waarna de met
een schoone doek afgeveegde stukken vleesch
worden gezouten en bruin gebraden, de rest
van de ui toegevoegd om eveneens bruin te
bakken en even voor de toevoeging van het
vocht, waarin het vleesch gestaan heeft en de
kruiden, komt de tomatenpuree er bij. Het vleesch
wordt op een bord gelegd, en de bloem met de
boter vermengd, daarna wordt de vloeistof en
het vleesch in de pan gedaan. Men laat dit nogj
een uurtje stoven en voegt de wijn even vóór
het opdoen bij de saus.
Het groote nut van sinaasappels en citroenen.
Meermalen zien -ij reclameo voor het
eten van „meer fruit" en inderdaad is dit
om verschillende redenen zeer aan te be
velen.
Reeds lang weet men dat vruchten
geen genotmiddel zijn, doch een onont
heerlijk en waardevol voedingsmiddel.
De sinaasappel werd oorspronkelijk in
Engelsch-Indië verbouwd en is vandaar
overgebracht naar Palestina. In de elf
de eeuw begonnen de Mooren deze
vrucht in Spanje te verbouwen en in de
opvolgende eeuwen begon men hiermede
in verschillende gedeelten van de wereld,
wier klimaat en ligging zich daartoo ei
genden.
Thans heeft de handel dezer vruchten
zich dusdanig uitgebreid, dat een groot
gedeelte van Zuid-Italië, Sicilië, Califor-
nië, Palestina, West-Indië, Noord- en
Zuid-Afrika, Brazilië, Spanje en Grieken
land hierin een middel van bestaan heeft
gevonden.
Niet alleen de vruchten, maar ook de
boomen zelve worden voor versiering,
zoowel binnen- als buitenshuis gebruikt,
denken wij slechts aan de kassen met het
altijd groene blad dezer vruchtboomen.
De olie wordt onttrokken aan de schil
van citroenen en gebruikt bij de berei
ding van reukmiddelen, maar ook de
apotheker gebruikt deze, om de Jeelijke
smaakjes van sommige medicijnen te
verminderen.
De olie van de oranje-bloesems wordt
eveneens gedistilleerd en als toilet-water
gebruikt, terwijl de sap der geschilde
vruchten wordt uitgeperst en verzonden
naar de vruchtenfabrieken, waar zij ver
werkt wordt tot limonade.
De kleur en smaak der sinaasappels
hangt af vau de landstreek, waar zij ver
bouwd zijn. Zoo zijn de West-Indische
vruchten licht geel van kleur en de
smaak min of meer flauw; voor de im
port hiervan is veel propaganda gemaak*
Tegen Kerstmis beginnen de Spaansche
sinaasappelen naar ons land te komen,
evenals van andere landstreken.
Citroenen zijn ongeveer het geheele
jaar door te krijgen, hoewel de prijs er
van meermalen aan schommelingen on
derhevig is, ook al naar gelang van
vraag en aanbod.
Beide vruchten staan aan cte spits van
een lange rij, wat de gezond'.riil betref
daar zij waardevolle bcs'.anddeelenr bc
vatten, terwijl de poriën van de schil eo.
vluchtige olie bevatten, die onmisbaar iï
aan onze spijzen. Practische huisvrou
wen zullen het zeer dunne schilletje dan
ook steeds in een stopflesch bij de hand
hebben, om een smaakje te geven aan
de gerechten.
Ook door medici wordt het gebruiken
van vruchtensap zeer aanbevolen, zoowel
voor babies, ouden van dagen, zieken,
enz., maar eveneens voor gezonden. De
kostelijke vruchten, zouden zeker, in
dien zij zeldzaam waren, hun gewicht
aan goud waard zijn; gelukkig zijn zij
echter volop en voor weinig geld te krij
gen.
Voor de huisvrouw zijn zij een ware
uitkomst bij de bereiding van vruchten
slaatjes, pudding, gelei, ijs,, marmolade,
cakes, biscuits en limonades.
De meest gebruikelijke toevoeging is
het citroen „smaakje", terwijl de sap er
van uitstekende diensten bewijst bij de
bereiding van zware en vette gebakken
spijzen, daar het vet min of meer gemen-
taliseerd wordt en de gerechten minder
moeilijk verteerbaar zijn.
Citroen gebruiken wij als een welkoms
middel om azijn te vervangen. Vooral bij
de moderne voedingsleer wordt herhaal
delijk op het groote nut ervan gewezen,
ook om het overschot aan basen dat het
het bevat, waardoor het aanvullend
werkt.
Onmisbaar is het schijfje citroen bij
het opdienen van visch (gebakken) ca-
viaar, oesters, gerookte zalm. sardines,
enz., evenals voor vele dranken, om in de
eerste plaats, even aan onze warme
kwast te herinneren, die zulke uitsteken
de diensten bewijst bij gevatte kou,
griep e.a. ziekten.
EEN HUISHOUDELIJK HULP
MIDDEL.
Speciaal gefabriceerd glas, dat aan een hoog*
warmtegraad weerstand kan bieden, zóó zelfs,
dat wij het bij het bereiden van schotels in den
oven kunnen gebruiken, zonder dat 't zal sprin
gen, is ons niet vreemd meer. Thans is de in
dustrie weer een stapje verder en heeft men
waschborden van llchtgolvend glas, waarover het
waschgoed schoon gewreven kan worden.
Ook heeft men een nieuw type deegrollen,
van een soort matglas, die evenals de gewoue
rollen oir. de handsvaten draaien en dit voordeel
hebben, dat zij het deeg koeler houden.
Zonder twijfel zijn deze huishoudelijke 'hulp
middelen gemakkelijk ie reinigen, maar zekei is
oók, dat men er voorzichtig mee moet omg-an,
want vallen, zal wellicht scheuren of breken ten
bij het geven van een aromatische smaak l flevolge kunuen hebben.