'WOUW,
0/X\ODU
Geschenken
Wintergroenten.
die gewaardeerd worden.
EEN GEHAAKTE MUTS.
DE VROUW ALS KOOPSTER.
Ingemaakt slechts als
hulpmiddel.
Zijden vleugels!
Huishoudelijke hulpmiddelen.
Zoo vaak rijst de vraag op, als man en
kinderen om een lijstje vragen: „Wat moet ik
er op schrijven?"
De tijd van het geven van groote cadeaux
is voorbij en om toch aan bijzondere dagen
een feestelijk tintje te geven, zullen wij ons
verlanglijstje tijdig klaar maken.
Zoo heel lang behoeven wij eigenlijk niet
te denken, want huishoudelijke artikelen
kunnen wij altijd gebruiken en veelal zijn er
allerlei practische hulpmiddelen, die ons.
vooral ook in de keuken veel gemak geven,
en die men zelf niet aanschaft.
Ik kreeg om te beginnen, dezer dagen een
prijscourant in handen, van een bekende Hol-
landsche Metaalwarenfabriek, waarin een
compleet keukenstel, bestaande uit soep- en
sauslepel, schuimspaan en braadvork, waren
afgebeeld, van vlekvrij metaal, dat veel vóór
heeft boven emaille gereedschap, aangezien
men bij het gebruik niet de kans beloopt, dat
schilfers email afgestooten worden en in het
eten terecht komen. De prijs is niet zoo bui
tengewoon veel hooger dan van ander goed
keukengereedschap en men behoeft niet in
ééns het geheele stel aan te schaffen, doch
kan dit stuk voor stuk doen.
Een practische maatbeker zagen wij, die
inderdaad een hulp bij bakken en koken ge
noemd mag worden, en de grammen weger
vervangen kan. Het model is trechtervormig
en de uitvoering is zeer hygiënisch. De afme
tingen op den binnenkant van den beker zijn
voor rijst, suiker, bloem, erwten, boonen e.a,
nauwkeurig aangegeven, zoodat men van 5,
10 en verder tot 250 gram kan afmeten.
Een blik voor het bakken van zandgebak,
taartbodems, boterkoek enz. had een reepjo
metaal met opstaande greep, dat met een en
kele ronddraaiende beweging, de eventueel
vastgebakken koek zonder beschadigen van
den bodem en zijkanten losmaakt
Wij zagen nog een buitengewoon practisch
geheel voor het bakken van kleine cakes, n.1.
een alluminlum plaat, waarin 6 tot 12 vorm
pjes waren gemaakt. Men maakt de vormen
vet, vult ze met het deeg en zet de plaat in
zijn geheel In de oven. Vele huisvrouwen vin
den het gemakkelijker om kleine cakes enz.
dan één groote te bakken, omdat de kleinere
in den regel beter gelukken, daarbij komt
nog, dat deze vormpjes-plaat gemakkelijk met
warme zeepsop gereinigd kan worden, het
geen een niet te onderschatten voordeel is
boven blikken vormpjes, die veelal roeèten,
indien zij niet op een droge plaats worden ge
borgen
Noemen wij nog enkele practische geschen
ken als de gepolijste alluminium steelpannen,
vergiet e.a, die mooi glimmend blijven en
weinig extra werk vragen, verder de zelf fil-
treerende koffiepot, waar het water in de
kan gegoten wordt en circuleert door de fil
ter, die op een buisje geplaatst wordt. Men
behoeft niet steeds op te schenken en ver
krijgt een flinke hoeveelheid sterke koffie,
waarbij men slechts heete melk of room heeft
te schenken om een smakelijk kopje koffie te
serveer en.
Wij hebben enkele aanwijzingen gegeven
betreffende nuttige artikelen, die men In
huishoudwinkels kan krijgen en die er over
het algemeen toe bijdragen het werk te ver
eenvoudigen. G. M. S.
EENVOUDIGE MEISJESJURK,
4 tot 10 jaar.
2087
Dit meisjes-jurkje
kan geheel van
effen of gewerkte
stof gemaakt
worden, doch ook
van twee verschil
lende weefsels, b.v.
een fluweel boven
stuk en wollen on-
T derstuk, of wel 'n
geruit bovenstuk
en effen rokje.
Het voorbaantje
van het rokje
wordt opgeknipt
j met een rechte
reep, die op de pas
gestikt wordt en
een knoopversie-
ring.
De pas aan de
rugzijde is recht
en heeft een split,
dat als sluiting
dient, terwijl het
kraagje uit twee
helften bestaat, die
in de halsuitsnij
ding worden gere
gen.
Indien men het geheel van effen stof maakt,
kan men langs de afscheiding van de boven-
pas eenlge rijen in den steelsteek werken vau
gekleurde zijde.
Patronen voor den leeftijd van 4 tot 10
jaar kan men aanvragen onder Nr. 2087,
Practische hoofdbedekikng.
Niets is practischer hoofdbedekking bij re
gen- en stormachtig weer dan een gehaakte
muts, die het hoofd omsluit.
Het model, waarvan wij de beschrijving la
ten volgen, is zeer eenvoudig en het haken
vraagt zeer weinig tijd.
Noodig is 30 gram drie draads wol en een
grove haaknaald.
De omtrek van deze muts is (niet uitgerekt)
43 cM.
Men begint in het midden van de bol met
zes kettingsteken, die men met een halve
vaste samenhaakt.
Ie toer: 12 dubbele stokjes in de ronding.
2e toer: 2 dubbele stokjes in elk dubbel stokje
3e toer: 2 dubbele stokjes in elk derde dub
bele stokje met twee gewone stokjes er tus-
schen (dus alle 4 in 1 steek).
4e toer: 2 dubb. at in elk vierde dubb. stok
je, waartusschen 3 enkele stokjes.
5e toer: 2 dubb. st. in elk vijfde dubb. stok
je met 4 enkele stokjes er tusschen.
6e toer: 2 dubb. st. in elk zesde dubb. stokje
met 5 enkele st. er tuschen.
7e toer: 2 kettingst, 1 dubb. st. overslaan
van de voorgaande toer 1 dubb. st. In het vol
gende dubbele st., hetgeen men de geheele
toer herhaalt.
8e toer: 3 kettingst., 1 dubb. stokje In het
boogje van de voorgaande toer, hetgeen de
geheele toer herhaald wordt.
9e toer: 4 kettingst., 1 dubb. stokje in het
boogje, herbalen.
10e toer: 5 kettingst. 1 dubb. stokje in het
boogje, herhalen.
11e toer: 6 kettingst., 1 dubb. stokje in het
boogje.
12e toer: 7 kettingst., 1 dubbel stokje in het
boogje.
De laatste toer herhalen, totdat het werk
van den bol af 15 c.M. bedraagt.
Volgende toer: 1 dubb. st. op het dubb. st.,
van de voorgaande toer, 6 dubb. st. in het
boogje, herhalen.
Het werk vervolgens met toeren dubb.
stokjes in elke voorgaande, zonder lussen, tot
dat men ongeveer 7 c.M. heeft gehaakt, daar
na worden de laatste toeren afgewerkt met
vasten, die op elk dubb. st. gehaakt worden,
draad afbreken en afhechten. Het laatste ge
deelte, dat uit dubbele st. bestaat, wordt op
de helft naar den buitenkant omgeslagen en
vormt de rand.
Zij kiest uit de étalage. Als een man
inkoopen doet, neet hij allang
van te vorenwat hij
hebben moet.
Als een man al besluit tot het zelf
doen van inkoopen, dan weet hij reeds
lang van tevoren, wat hij hebben wil,
en gaat naar een speciale zaak om het
te koopen. Daar neemt bij, wat hem in
kwaliteit en prijs het geschikste lijkt en
slechts zelden gaat hij weg, zonder iets
gekocht te hebben. Dat lijkt hem niet in
orde.
Een vrouw, die de stad ingaat om
boodschappen te doen, heeft daarente
gen slechts vage voorstellingen van wat
zij koopen wil. Daarom zal zij, als zij
verstandig is, niet meer geld meenemen,
dan zij kan en mag uitgeven. Haar
keuze wordt immers pas bepaald, als zij
de winkels ziet? Zoo is do vrouw ge
stemd, die door de winkelstraten wan
delt, voor de étalages blijft staan en bij
elk ding vraagt, wat zij persoonlijk er
aan zou hebben. Zij ziet voor zich, hoe
die glazen schaal zou staan op haar eet
tafel en bij welke gelegenheden die don
kerblauwe middagjapon haar te stade
zou komen.
Zoo doet zij haar keuze, terwijl zij
met koude voeten de étalages staat te
bekijken. Het kan zijn, dat zij daarbin
nen tot iets anders besluit, omdat zij
daar iets ziet, wat haar nog beter be
valt, doch als regel zal zij blijven bij haar
keuze uit de étalage. Het is dan ook
goed gezien van de winkeliers, een flink
deel van de beschikbare ruimte voor
étalages beschikbaar te stellen. Zij we
ten, dat de meeste inkoopen door vrou
wen gedaan worden en dat een mooie
étalage elke vrouw boeit en misschien
tol koopen brengt.
HET AANVRAGEN VAN KNIP
PATRONEN.
Om bet onze lezeressen gemakkelijk te ma
ken kunnen patronen voortaan ook per brie!
onder bysluitlng van f 0.58 tn postzegels voor
japonnen en f 0.30 voor brelpatronen worden
nangevraagd by de moderedactrice van dit
blad. Muzenstraat 5 b. 's-Gravenhage.
Patronen worden ook toegezonden na over-
schryvlng van het bedrag op postrekening
191919 ten name van den knippatronendienst
De maat en het nummer van het patroon
mst uw volledig adrea vooral duideiyk ver
melden.
HOE VOEDZA3EB GERECHTEN TE
BEREIDEN.
De inmaaktyd en de daaraan verbonden
drukte behooren weer sedert enkele weken
tot het verleden. Zeker Is het buitengewoon
prettig om flesschen met groenten en vruch
ten voor den winter in voorraad te hebben,
als ook augurkjes, uitjes en zoetzuur, terwyi
een vat zuurkool ook een heerlijk maal geeft
in den winter. Veel te weinig is het nog be.
kend, dat zuurkool zoo'n uitstekend gerecht
is, hetzij gestoofd met purée, hetzy als stamp
pot, daar het zeer licht verteerbaar ls en zelfs
door hen, die een zwakke maag hebben, ver
dragen wordt.
Onze moeders en grootmoeders hadden in
vroegeren tijd groote voorraden van allerlei
groenten in het vat, maar hiervan is men, al
thans ln de groote steden, terug gekomen.
Over het algemeen wordt thans veel meer
gesteriliseerd en dit ls ook voor hen, die bui
ten wonen en over een moestuin beschikken
een buitengewoon voordeel. Het teveel aan
groenten, dat men soms op een gegeven
oogenblik heeft, wordt in glazen geweckt
voor maanden, dat er weinig groenten ls.
Over de voedingswaarde van gesteriliseerde-
en busgroenten zyn de meeningen verschil
lend. Het kan echter niet anders, dan dat ln
elk geval waardevolle voedingsstoffen verlo
ren gaan door het lange kookproces. Toege
geven moet tevens worden, dat door de In
maak zeer veel tijd van de huisvrouw ge
vraagd wordt, juist in d 1 e maanden, dat zij
van buiten zijn zou kunnen genieten. Het valt
niet mee om in de warme zomermaanden
tientallen flesschen gevuld te krijgen en maar
al te weinig wordt er gedacht bij het aan
schouwen van de goedgevulde planken, hoe
veel arbeid dit de vrouw des huizes heeft ge
geven.
Zoolang het maar eenigszins mogelijk ls,
zouden wij echter willen aanraden, versche
groenten te biyven eten, terwijl één maal per
week een of andere soort erwten of boonen
of daarvan bereide soep als afwisseling op 't
menu kan voorkomen. Witte boonen met to
matensaus en tutti-frutti na, geeft een heer
lijk en weinig kostbaar maal, evenals bruine
boonen of capucijners met gebakken spek en
appelmoes. Zoo zijn verschillende combina
ties te vormen, die voedzaam zyn, gemakke
lijk te bereiden en tevens niet duur. Vleesch
is zoo'n dag overbodig, terwijl uitgebakken
spek gegeven kan worden ln plaats van Jus,
b V. speksaus.
De herfst en zelfs winterdagen geven een
overvloed van allerlei groenten, zoodat men
gerust iederen dag Iets anders op tafel kan
brengen. Denken wy slechts aan de vele kool
soorten, knolraap, bieten, bloemkool, andyvie,
Brusselsch lof, spinazie, worteltjes, zuurkool,
winterpeen e.a., terwyi appelmoes, zoete ap
peltjes en peertjes eveneens zeer goed kool
soorten kunnen vervangen voor hen, die deze
minder goed verdragen.
De vraag: „Wat moeten we nu vandaag
weer voor groenten eten?" behoeft dus strikt
genomen zelfs in den winter niet gesteld te
worden.
Veel te weinig worden gestoofde prei of
uien nog aan het middagmaal gegeven, ter-
wyi deze toch zoo buitengewoon goed op het
organisme inwerken. Voor hen, die gaarne
vooraf een of ander rauw-kost-schoteltje aan
het middagmaal geven, ls er nog genoeg
keus. Kropsla ls zoowat den geheelen winter
te krijgen, evenals tomaten, al zullen beide
slechts als extra'tje gegeven worden, verder
kunnen wij andyvie, Brusselsch lof, koolsoor
ten, zuurkool, spinazie, geraspte peen, selde
rij knol, uien, prei verwerken om smakeiyk
en weinig kostbaar rauw-kost-schoteltjes te
maken.
Vruchten zyn thans niet duur en moeten
minstens aan één maalty'd gegeven worden,
terwijl noten en kastanjes niet vergeten mo
gen worden. Kastanjes kunnen, gekookt en
daarna warm gegeten worden met boter, ter-
wyi meerdere gerechten hiervan te maken
zijn: (Purée, kastanjesoep, spruitjes met
kastanjes).
Het koudere weer brengt er ons vanzelf toe
andere spijzen te bereiden, dan die welke in
den zomer opgediend worden. Heeft men mei
warmere dagen iets tegen zwaardere en vette
spy'zen, dan zyn deze ln den winter zeer wel
kom. Wy kunnen deze vettere voeding geven
door by stamppot een flinke hoeveelheid vet.
margarine, reuzel of delfrite te doen, alsook
door het nuttigen van vetter vleesch of spek-
Door te weinig vet In de wintervoedlng ont
staat veelal een gevoel van koude, dat van
binnen uit komt en door warmere kleeding
niet bestreden kan worden.
Weliswaar zyn verschillende vetten duur
der dan voorheen, en het meerdere gebruik
verzwaart menig huishoudbudget, doch op
den post vleesch kan veelal bezuinigd wor
den. Het begrip, dat men hier niet buiten
kan, noch zonder vleesch een smakelijk maal
kan bereiden is veranderd.
Staat men er op, toch vleesch te geven,
dan Is een z.g. groot stuk wel 't voordeellgst,
dat men één dag warm, één dag koud eet
en twee dagen een of andere restwerklng, b.v.
haohé, vleeschkoekjes, schelpen, Jachtschotel
o.a. De hiervoor benoodigde hoeveelheid ls ge
ring. Plakken koud vleesch kan men b.v. aan
belde zijden met een dun laagje mosterd be
strijken, door bloem halen, vervolgens door
geklopt el en daarna door paneermeel en in
heet vet aan belde zyden croquant bakken,
terwyi men plakken koud vleesch eveneens
m pate 4 frire kan dompelen, zoodat het door
een gebakken deeglaagje omhuld wordt.
Men maakt dit van: 1 el, 65 gram bloem,
zout, peper en 1 dL. bier of spuitwater.
De voeding der opgroeiende kinderen ver
dient eveneens onze speciale aandacht. Wal
toch ls het geval? Door de weinige zon, die
de herfat en vooral winter geven, en het feit,
dat het wisselvallige weer en de donkere da
gen hen niet naar bulten lokken, missen zy
veel, wat zomers tot meerdere gezondheid by-
draagt, n.1. licht, lucht en zon. Drie factoren,
die by den opbouw van het kinderlijk orga
nisme van groot belang zyn. Voor den op
bouw van het beenderstelsel, en de lichame
lijke en geesteiyke groei der kinderen ls goe
de voeding van zeer veel belang. Vleesch
hebben zy weinig of niet noodig, doch veel
groenten, ook rauwe, en vruchten, gestoofd of
rauw. By aardappelsoep b.v. voegt men rau
we geraspte worteltjes, fijne witte kool, sel-
dery en peterselie, die even vóór het opdie
nen by de soep gedaan wordt. Ry'st met ap
pelen, griesmeel met peertjes, havermout met
pruimen, zyn alle uitstekende gerechten, waar
kinderen In den regel veel van houden. Ten
slotte willen wy als voorgerecht voor groot
en klein nog even de muesli noemen, die Dr.
BucherBenn'er ln het boek over moderne
voedingsleer, zoowel aan ontbijt- en koffie
tafel aanbeveelt, doch dat altyd vooraf gege
ten moet worden, n.L 1 eetlepel havermout
wordt 12 uur geweekt in 3 eetlepels water,
daarna 1 eetlepel gecondenceerde melk en
sap van een halve citroen toevoegen, dit
dooreen roeren en hierby 150 gram geraspte
of fyngewreven of gemalen versche of 100
gram geweekte gedroogde vruchten voegen.
Veel versche groenten en vruchten, weinig
vleesch en een behoorlyke portie vet zullen
dus noodig zyn voor den opbouw en instand
houding van het lichaam, opdat volwassenen
en kinderen den winter zoo goed mogeiyk
doorkomen, zonder met allerlei kwalen te
kampen te hebben.
Eenvoudige, degelijke voeding, door de
hulsvrouw met zorg toebereid, ls verre te
verkiezen boven allerlei lif-lafjes, die trou
wens op den duur ook tegenstaan.
G. O. M. S.
MIDDAGJAPON.
2086.
Deze Japon met
b re ede revers aan
de rechterzyde,
kleedt zeer ai, ter-
wijl het model
eenvoudig te ma
ken is.
Als materiaal kan
men verschillende
weefsels gebrui
ken, zoowel wol
len. zijden of flu-
i .veelen.
De garneering
,-an de shawl kraag
en revers kan by
een zwaardere wol
len stof of fluweel
gemaakt worden
van hermlnette,
terwyi een gerul-
ten tafzyden of
fluweelen garnee
ring het eveneen»
goed doet.
De schuine lijn
van het rechter-
voorpand loopt tot
op taillehoogte
door en loopt recht
door over de voor
baan, waarvan de
breede baan op de
smalle langs den
kant wordt opge
stikt.
Om het middel
kan men een
smalle rechte of
ruime ceintuur dragen, die in twee einden
neerhangt, hetgeen afhangt van de dikte en
souplesse van het weefsel.
Patronen ln alle maten, ook de zeer groo
te verkrygbaar. Aanvragen kunnen geschie-
den onder Nr. 2086.
De versiering van schorten, kleedjes, Ja-
nonnen-, jurken, enz. neemt meer en meer
toe en de lange winteravonden dragen er toe
by om naast het traditioneel geworden brei
werk, ook andere handwerkjes ter hand
te nemen, b.v. ln steel of kettingsteek.
Schijnbaar ouderwetsch, doch in werke
lijkheid zeer practisch zyn rechthoekig»
kleedjes, die aan den onderkant met een
open zoom worden afgewerkt, om over Jee-
ren en bekloede fauteuils gehangen te
worden. Zy worden van wit linnen gemaakt
en hierop een of ander motief aangebracht,
dat zeer eenvoudig kan zyn. De zeemeeu
wen, die gemakkeiyk te vergrooten zijn,
worden in den tint der fauteuils met moull-
ne geborduurd.
Den klein schortje met groote zak, even
eens versierd met vogels, b.v in twee tin^
ten, blauw bewerkt op een wit linnen
schortje met blauwe blezen, staat bijzonder
aardig. Patronen van het schortje arijn de»-
gewenscht te verkrijgen.
BLOEMEN IN VAZEN.
Afgesneden bloemen kan men lang goed
houden Indien men ze 's avonds uit de vazen
neemt en in een teil met frlsch water plaatst,
zoodat de stelen geheel In het water liggen.
Het meest aan te bevelen ls. de bloemen
nachts in een onverwarmde kamer neer ta
zetten, waardoor men ze zeker dubbel zoo
lang goed houdt als anders het geval zou
zyn.
Voor de bloemen 's morgens weer in de
met versch water gevulde vazen gezet wor
den, snijdt men een stukje van de steel af.
By bloemen met een min of maar houte
rige steel, moet men deze een centimeter of
6 plat slaan, waardoor het water beter opge
nomen kan worden.
Dahlia's en rozen zette men in een groote
kan met heet water en laat ze hierin staan,
totdat het water afgekoeld ls. daarna wor
den zy in vazen met versch water gezet.
Dergelijke „wisselbaden" moet men in kou
de kamers geven.
DE DUITSCHE VROUW SCHMINKT
ZICH NIET!
Het bovenstaande lazen wy in een tijd
schrift, waarbU tevens vermeld wordt, dat ln
Breslau geen vrouwen mogen toetreden tot
vereenlglngen van de Nationaal Socialistische
Party, die het gelaat opmaken.
In Harmover wisten twee leden van een
vrouwenvereeniging het door te zetten, dat
eenige mannequins, die op een modeshaw ja
ponnen toonden, zich moesten verwyderen,
om de schmink van haar gezichten te was-
schen!