'WOUW, 0/X\ODU Geschenken Wintergroenten. die gewaardeerd worden. EEN GEHAAKTE MUTS. DE VROUW ALS KOOPSTER. Ingemaakt slechts als hulpmiddel. Zijden vleugels! Huishoudelijke hulpmiddelen. Zoo vaak rijst de vraag op, als man en kinderen om een lijstje vragen: „Wat moet ik er op schrijven?" De tijd van het geven van groote cadeaux is voorbij en om toch aan bijzondere dagen een feestelijk tintje te geven, zullen wij ons verlanglijstje tijdig klaar maken. Zoo heel lang behoeven wij eigenlijk niet te denken, want huishoudelijke artikelen kunnen wij altijd gebruiken en veelal zijn er allerlei practische hulpmiddelen, die ons. vooral ook in de keuken veel gemak geven, en die men zelf niet aanschaft. Ik kreeg om te beginnen, dezer dagen een prijscourant in handen, van een bekende Hol- landsche Metaalwarenfabriek, waarin een compleet keukenstel, bestaande uit soep- en sauslepel, schuimspaan en braadvork, waren afgebeeld, van vlekvrij metaal, dat veel vóór heeft boven emaille gereedschap, aangezien men bij het gebruik niet de kans beloopt, dat schilfers email afgestooten worden en in het eten terecht komen. De prijs is niet zoo bui tengewoon veel hooger dan van ander goed keukengereedschap en men behoeft niet in ééns het geheele stel aan te schaffen, doch kan dit stuk voor stuk doen. Een practische maatbeker zagen wij, die inderdaad een hulp bij bakken en koken ge noemd mag worden, en de grammen weger vervangen kan. Het model is trechtervormig en de uitvoering is zeer hygiënisch. De afme tingen op den binnenkant van den beker zijn voor rijst, suiker, bloem, erwten, boonen e.a, nauwkeurig aangegeven, zoodat men van 5, 10 en verder tot 250 gram kan afmeten. Een blik voor het bakken van zandgebak, taartbodems, boterkoek enz. had een reepjo metaal met opstaande greep, dat met een en kele ronddraaiende beweging, de eventueel vastgebakken koek zonder beschadigen van den bodem en zijkanten losmaakt Wij zagen nog een buitengewoon practisch geheel voor het bakken van kleine cakes, n.1. een alluminlum plaat, waarin 6 tot 12 vorm pjes waren gemaakt. Men maakt de vormen vet, vult ze met het deeg en zet de plaat in zijn geheel In de oven. Vele huisvrouwen vin den het gemakkelijker om kleine cakes enz. dan één groote te bakken, omdat de kleinere in den regel beter gelukken, daarbij komt nog, dat deze vormpjes-plaat gemakkelijk met warme zeepsop gereinigd kan worden, het geen een niet te onderschatten voordeel is boven blikken vormpjes, die veelal roeèten, indien zij niet op een droge plaats worden ge borgen Noemen wij nog enkele practische geschen ken als de gepolijste alluminium steelpannen, vergiet e.a, die mooi glimmend blijven en weinig extra werk vragen, verder de zelf fil- treerende koffiepot, waar het water in de kan gegoten wordt en circuleert door de fil ter, die op een buisje geplaatst wordt. Men behoeft niet steeds op te schenken en ver krijgt een flinke hoeveelheid sterke koffie, waarbij men slechts heete melk of room heeft te schenken om een smakelijk kopje koffie te serveer en. Wij hebben enkele aanwijzingen gegeven betreffende nuttige artikelen, die men In huishoudwinkels kan krijgen en die er over het algemeen toe bijdragen het werk te ver eenvoudigen. G. M. S. EENVOUDIGE MEISJESJURK, 4 tot 10 jaar. 2087 Dit meisjes-jurkje kan geheel van effen of gewerkte stof gemaakt worden, doch ook van twee verschil lende weefsels, b.v. een fluweel boven stuk en wollen on- T derstuk, of wel 'n geruit bovenstuk en effen rokje. Het voorbaantje van het rokje wordt opgeknipt j met een rechte reep, die op de pas gestikt wordt en een knoopversie- ring. De pas aan de rugzijde is recht en heeft een split, dat als sluiting dient, terwijl het kraagje uit twee helften bestaat, die in de halsuitsnij ding worden gere gen. Indien men het geheel van effen stof maakt, kan men langs de afscheiding van de boven- pas eenlge rijen in den steelsteek werken vau gekleurde zijde. Patronen voor den leeftijd van 4 tot 10 jaar kan men aanvragen onder Nr. 2087, Practische hoofdbedekikng. Niets is practischer hoofdbedekking bij re gen- en stormachtig weer dan een gehaakte muts, die het hoofd omsluit. Het model, waarvan wij de beschrijving la ten volgen, is zeer eenvoudig en het haken vraagt zeer weinig tijd. Noodig is 30 gram drie draads wol en een grove haaknaald. De omtrek van deze muts is (niet uitgerekt) 43 cM. Men begint in het midden van de bol met zes kettingsteken, die men met een halve vaste samenhaakt. Ie toer: 12 dubbele stokjes in de ronding. 2e toer: 2 dubbele stokjes in elk dubbel stokje 3e toer: 2 dubbele stokjes in elk derde dub bele stokje met twee gewone stokjes er tus- schen (dus alle 4 in 1 steek). 4e toer: 2 dubb. at in elk vierde dubb. stok je, waartusschen 3 enkele stokjes. 5e toer: 2 dubb. st. in elk vijfde dubb. stok je met 4 enkele stokjes er tusschen. 6e toer: 2 dubb. st. in elk zesde dubb. stokje met 5 enkele st. er tuschen. 7e toer: 2 kettingst, 1 dubb. st. overslaan van de voorgaande toer 1 dubb. st. In het vol gende dubbele st., hetgeen men de geheele toer herhaalt. 8e toer: 3 kettingst., 1 dubb. stokje In het boogje van de voorgaande toer, hetgeen de geheele toer herhaald wordt. 9e toer: 4 kettingst., 1 dubb. stokje in het boogje, herbalen. 10e toer: 5 kettingst. 1 dubb. stokje in het boogje, herhalen. 11e toer: 6 kettingst., 1 dubb. stokje in het boogje. 12e toer: 7 kettingst., 1 dubbel stokje in het boogje. De laatste toer herhalen, totdat het werk van den bol af 15 c.M. bedraagt. Volgende toer: 1 dubb. st. op het dubb. st., van de voorgaande toer, 6 dubb. st. in het boogje, herhalen. Het werk vervolgens met toeren dubb. stokjes in elke voorgaande, zonder lussen, tot dat men ongeveer 7 c.M. heeft gehaakt, daar na worden de laatste toeren afgewerkt met vasten, die op elk dubb. st. gehaakt worden, draad afbreken en afhechten. Het laatste ge deelte, dat uit dubbele st. bestaat, wordt op de helft naar den buitenkant omgeslagen en vormt de rand. Zij kiest uit de étalage. Als een man inkoopen doet, neet hij allang van te vorenwat hij hebben moet. Als een man al besluit tot het zelf doen van inkoopen, dan weet hij reeds lang van tevoren, wat hij hebben wil, en gaat naar een speciale zaak om het te koopen. Daar neemt bij, wat hem in kwaliteit en prijs het geschikste lijkt en slechts zelden gaat hij weg, zonder iets gekocht te hebben. Dat lijkt hem niet in orde. Een vrouw, die de stad ingaat om boodschappen te doen, heeft daarente gen slechts vage voorstellingen van wat zij koopen wil. Daarom zal zij, als zij verstandig is, niet meer geld meenemen, dan zij kan en mag uitgeven. Haar keuze wordt immers pas bepaald, als zij de winkels ziet? Zoo is do vrouw ge stemd, die door de winkelstraten wan delt, voor de étalages blijft staan en bij elk ding vraagt, wat zij persoonlijk er aan zou hebben. Zij ziet voor zich, hoe die glazen schaal zou staan op haar eet tafel en bij welke gelegenheden die don kerblauwe middagjapon haar te stade zou komen. Zoo doet zij haar keuze, terwijl zij met koude voeten de étalages staat te bekijken. Het kan zijn, dat zij daarbin nen tot iets anders besluit, omdat zij daar iets ziet, wat haar nog beter be valt, doch als regel zal zij blijven bij haar keuze uit de étalage. Het is dan ook goed gezien van de winkeliers, een flink deel van de beschikbare ruimte voor étalages beschikbaar te stellen. Zij we ten, dat de meeste inkoopen door vrou wen gedaan worden en dat een mooie étalage elke vrouw boeit en misschien tol koopen brengt. HET AANVRAGEN VAN KNIP PATRONEN. Om bet onze lezeressen gemakkelijk te ma ken kunnen patronen voortaan ook per brie! onder bysluitlng van f 0.58 tn postzegels voor japonnen en f 0.30 voor brelpatronen worden nangevraagd by de moderedactrice van dit blad. Muzenstraat 5 b. 's-Gravenhage. Patronen worden ook toegezonden na over- schryvlng van het bedrag op postrekening 191919 ten name van den knippatronendienst De maat en het nummer van het patroon mst uw volledig adrea vooral duideiyk ver melden. HOE VOEDZA3EB GERECHTEN TE BEREIDEN. De inmaaktyd en de daaraan verbonden drukte behooren weer sedert enkele weken tot het verleden. Zeker Is het buitengewoon prettig om flesschen met groenten en vruch ten voor den winter in voorraad te hebben, als ook augurkjes, uitjes en zoetzuur, terwyi een vat zuurkool ook een heerlijk maal geeft in den winter. Veel te weinig is het nog be. kend, dat zuurkool zoo'n uitstekend gerecht is, hetzij gestoofd met purée, hetzy als stamp pot, daar het zeer licht verteerbaar ls en zelfs door hen, die een zwakke maag hebben, ver dragen wordt. Onze moeders en grootmoeders hadden in vroegeren tijd groote voorraden van allerlei groenten in het vat, maar hiervan is men, al thans ln de groote steden, terug gekomen. Over het algemeen wordt thans veel meer gesteriliseerd en dit ls ook voor hen, die bui ten wonen en over een moestuin beschikken een buitengewoon voordeel. Het teveel aan groenten, dat men soms op een gegeven oogenblik heeft, wordt in glazen geweckt voor maanden, dat er weinig groenten ls. Over de voedingswaarde van gesteriliseerde- en busgroenten zyn de meeningen verschil lend. Het kan echter niet anders, dan dat ln elk geval waardevolle voedingsstoffen verlo ren gaan door het lange kookproces. Toege geven moet tevens worden, dat door de In maak zeer veel tijd van de huisvrouw ge vraagd wordt, juist in d 1 e maanden, dat zij van buiten zijn zou kunnen genieten. Het valt niet mee om in de warme zomermaanden tientallen flesschen gevuld te krijgen en maar al te weinig wordt er gedacht bij het aan schouwen van de goedgevulde planken, hoe veel arbeid dit de vrouw des huizes heeft ge geven. Zoolang het maar eenigszins mogelijk ls, zouden wij echter willen aanraden, versche groenten te biyven eten, terwijl één maal per week een of andere soort erwten of boonen of daarvan bereide soep als afwisseling op 't menu kan voorkomen. Witte boonen met to matensaus en tutti-frutti na, geeft een heer lijk en weinig kostbaar maal, evenals bruine boonen of capucijners met gebakken spek en appelmoes. Zoo zijn verschillende combina ties te vormen, die voedzaam zyn, gemakke lijk te bereiden en tevens niet duur. Vleesch is zoo'n dag overbodig, terwijl uitgebakken spek gegeven kan worden ln plaats van Jus, b V. speksaus. De herfst en zelfs winterdagen geven een overvloed van allerlei groenten, zoodat men gerust iederen dag Iets anders op tafel kan brengen. Denken wy slechts aan de vele kool soorten, knolraap, bieten, bloemkool, andyvie, Brusselsch lof, spinazie, worteltjes, zuurkool, winterpeen e.a., terwyi appelmoes, zoete ap peltjes en peertjes eveneens zeer goed kool soorten kunnen vervangen voor hen, die deze minder goed verdragen. De vraag: „Wat moeten we nu vandaag weer voor groenten eten?" behoeft dus strikt genomen zelfs in den winter niet gesteld te worden. Veel te weinig worden gestoofde prei of uien nog aan het middagmaal gegeven, ter- wyi deze toch zoo buitengewoon goed op het organisme inwerken. Voor hen, die gaarne vooraf een of ander rauw-kost-schoteltje aan het middagmaal geven, ls er nog genoeg keus. Kropsla ls zoowat den geheelen winter te krijgen, evenals tomaten, al zullen beide slechts als extra'tje gegeven worden, verder kunnen wij andyvie, Brusselsch lof, koolsoor ten, zuurkool, spinazie, geraspte peen, selde rij knol, uien, prei verwerken om smakeiyk en weinig kostbaar rauw-kost-schoteltjes te maken. Vruchten zyn thans niet duur en moeten minstens aan één maalty'd gegeven worden, terwijl noten en kastanjes niet vergeten mo gen worden. Kastanjes kunnen, gekookt en daarna warm gegeten worden met boter, ter- wyi meerdere gerechten hiervan te maken zijn: (Purée, kastanjesoep, spruitjes met kastanjes). Het koudere weer brengt er ons vanzelf toe andere spijzen te bereiden, dan die welke in den zomer opgediend worden. Heeft men mei warmere dagen iets tegen zwaardere en vette spy'zen, dan zyn deze ln den winter zeer wel kom. Wy kunnen deze vettere voeding geven door by stamppot een flinke hoeveelheid vet. margarine, reuzel of delfrite te doen, alsook door het nuttigen van vetter vleesch of spek- Door te weinig vet In de wintervoedlng ont staat veelal een gevoel van koude, dat van binnen uit komt en door warmere kleeding niet bestreden kan worden. Weliswaar zyn verschillende vetten duur der dan voorheen, en het meerdere gebruik verzwaart menig huishoudbudget, doch op den post vleesch kan veelal bezuinigd wor den. Het begrip, dat men hier niet buiten kan, noch zonder vleesch een smakelijk maal kan bereiden is veranderd. Staat men er op, toch vleesch te geven, dan Is een z.g. groot stuk wel 't voordeellgst, dat men één dag warm, één dag koud eet en twee dagen een of andere restwerklng, b.v. haohé, vleeschkoekjes, schelpen, Jachtschotel o.a. De hiervoor benoodigde hoeveelheid ls ge ring. Plakken koud vleesch kan men b.v. aan belde zijden met een dun laagje mosterd be strijken, door bloem halen, vervolgens door geklopt el en daarna door paneermeel en in heet vet aan belde zyden croquant bakken, terwyi men plakken koud vleesch eveneens m pate 4 frire kan dompelen, zoodat het door een gebakken deeglaagje omhuld wordt. Men maakt dit van: 1 el, 65 gram bloem, zout, peper en 1 dL. bier of spuitwater. De voeding der opgroeiende kinderen ver dient eveneens onze speciale aandacht. Wal toch ls het geval? Door de weinige zon, die de herfat en vooral winter geven, en het feit, dat het wisselvallige weer en de donkere da gen hen niet naar bulten lokken, missen zy veel, wat zomers tot meerdere gezondheid by- draagt, n.1. licht, lucht en zon. Drie factoren, die by den opbouw van het kinderlijk orga nisme van groot belang zyn. Voor den op bouw van het beenderstelsel, en de lichame lijke en geesteiyke groei der kinderen ls goe de voeding van zeer veel belang. Vleesch hebben zy weinig of niet noodig, doch veel groenten, ook rauwe, en vruchten, gestoofd of rauw. By aardappelsoep b.v. voegt men rau we geraspte worteltjes, fijne witte kool, sel- dery en peterselie, die even vóór het opdie nen by de soep gedaan wordt. Ry'st met ap pelen, griesmeel met peertjes, havermout met pruimen, zyn alle uitstekende gerechten, waar kinderen In den regel veel van houden. Ten slotte willen wy als voorgerecht voor groot en klein nog even de muesli noemen, die Dr. BucherBenn'er ln het boek over moderne voedingsleer, zoowel aan ontbijt- en koffie tafel aanbeveelt, doch dat altyd vooraf gege ten moet worden, n.L 1 eetlepel havermout wordt 12 uur geweekt in 3 eetlepels water, daarna 1 eetlepel gecondenceerde melk en sap van een halve citroen toevoegen, dit dooreen roeren en hierby 150 gram geraspte of fyngewreven of gemalen versche of 100 gram geweekte gedroogde vruchten voegen. Veel versche groenten en vruchten, weinig vleesch en een behoorlyke portie vet zullen dus noodig zyn voor den opbouw en instand houding van het lichaam, opdat volwassenen en kinderen den winter zoo goed mogeiyk doorkomen, zonder met allerlei kwalen te kampen te hebben. Eenvoudige, degelijke voeding, door de hulsvrouw met zorg toebereid, ls verre te verkiezen boven allerlei lif-lafjes, die trou wens op den duur ook tegenstaan. G. O. M. S. MIDDAGJAPON. 2086. Deze Japon met b re ede revers aan de rechterzyde, kleedt zeer ai, ter- wijl het model eenvoudig te ma ken is. Als materiaal kan men verschillende weefsels gebrui ken, zoowel wol len. zijden of flu- i .veelen. De garneering ,-an de shawl kraag en revers kan by een zwaardere wol len stof of fluweel gemaakt worden van hermlnette, terwyi een gerul- ten tafzyden of fluweelen garnee ring het eveneen» goed doet. De schuine lijn van het rechter- voorpand loopt tot op taillehoogte door en loopt recht door over de voor baan, waarvan de breede baan op de smalle langs den kant wordt opge stikt. Om het middel kan men een smalle rechte of ruime ceintuur dragen, die in twee einden neerhangt, hetgeen afhangt van de dikte en souplesse van het weefsel. Patronen ln alle maten, ook de zeer groo te verkrygbaar. Aanvragen kunnen geschie- den onder Nr. 2086. De versiering van schorten, kleedjes, Ja- nonnen-, jurken, enz. neemt meer en meer toe en de lange winteravonden dragen er toe by om naast het traditioneel geworden brei werk, ook andere handwerkjes ter hand te nemen, b.v. ln steel of kettingsteek. Schijnbaar ouderwetsch, doch in werke lijkheid zeer practisch zyn rechthoekig» kleedjes, die aan den onderkant met een open zoom worden afgewerkt, om over Jee- ren en bekloede fauteuils gehangen te worden. Zy worden van wit linnen gemaakt en hierop een of ander motief aangebracht, dat zeer eenvoudig kan zyn. De zeemeeu wen, die gemakkeiyk te vergrooten zijn, worden in den tint der fauteuils met moull- ne geborduurd. Den klein schortje met groote zak, even eens versierd met vogels, b.v in twee tin^ ten, blauw bewerkt op een wit linnen schortje met blauwe blezen, staat bijzonder aardig. Patronen van het schortje arijn de»- gewenscht te verkrijgen. BLOEMEN IN VAZEN. Afgesneden bloemen kan men lang goed houden Indien men ze 's avonds uit de vazen neemt en in een teil met frlsch water plaatst, zoodat de stelen geheel In het water liggen. Het meest aan te bevelen ls. de bloemen nachts in een onverwarmde kamer neer ta zetten, waardoor men ze zeker dubbel zoo lang goed houdt als anders het geval zou zyn. Voor de bloemen 's morgens weer in de met versch water gevulde vazen gezet wor den, snijdt men een stukje van de steel af. By bloemen met een min of maar houte rige steel, moet men deze een centimeter of 6 plat slaan, waardoor het water beter opge nomen kan worden. Dahlia's en rozen zette men in een groote kan met heet water en laat ze hierin staan, totdat het water afgekoeld ls. daarna wor den zy in vazen met versch water gezet. Dergelijke „wisselbaden" moet men in kou de kamers geven. DE DUITSCHE VROUW SCHMINKT ZICH NIET! Het bovenstaande lazen wy in een tijd schrift, waarbU tevens vermeld wordt, dat ln Breslau geen vrouwen mogen toetreden tot vereenlglngen van de Nationaal Socialistische Party, die het gelaat opmaken. In Harmover wisten twee leden van een vrouwenvereeniging het door te zetten, dat eenige mannequins, die op een modeshaw ja ponnen toonden, zich moesten verwyderen, om de schmink van haar gezichten te was- schen!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1933 | | pagina 8