Modegrillen.
Mayonnaise
SCHADUWZIJDEN
VAN HET ZONNEBAD
VERKOELENDE
ZOMERDRANKEN.
VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW.
DE MASSAGE DER
HOOFDHUID.
op verschillende manieren.
ENKELE EENVOUDIGE WENKEN.
Nog meer dan voor vele andere genie
tingen geldt voor het zonnebad de goede
oude regel: „Houd maat". Het is inderdaad
verrukkelijk om zich eens goed door de
zon te laten braden, doch wie op dit go-
bied ook maar eenige ervaring heeft, zal
zich toch niet meer zoo zonder eenig voor
behoud aan dit genot overgeven, want zon
nebrand en andere nndeelige gevolgen zijn
er een te hoogen prijs voor. Wij mogen
niet vergeten, dat het zonlicht chemisch 'n
zeer krachtige uitwerking op het lichaam
heeft. Deze veroorzaakt ontsteking, wan
neer wij onze huid te lang achtereen en
zonder bescherming aan de zon blootstel
len. Ook voor zonnebaden moet 't lichaam
geleidelijk getraind worden, als wij een
sportterm mogen gebruiken. Ongestoord
fienieten van het zonnebad is eerst moge-
ijk, nadat de huid eraan is gewend. De
beste en snelste methode, om dit te doen, is
dat men slechts enkele lichaamsdeelen te
gelijk laat bestralen. Een goede methode
is, om den eersten dag alleen de voeten en
ondorbeenen in de zon te zetten en van
dag tot dag een grooter deel van het li
chaam te laten beschijnen. Rug en armen
komen het laatst aan de beurt. Deze dage-
lijksche bestralingen mogen nog niet te
long duren. Na een week kan het geheele
lichaam aan het zonnebad deelnemen; nu
beginnen wij voorzichtig den bestralings-
duur op te voeren. Zoo kan men tenslotte
wel een uur of langer in de volle zon lig
gen; het blijft echter altijd noodig orn er
mee op te houden, zoodra men zich minder
goed voelt.
Ondoelmatige zonnebaden kunnen ver
schillende onaangename gevolgen hebben:
een algemeen gevoel van onwel zijn, hoofd
pijn, misselijkheid, vermoeidheid, hartklop
pingen en tenslotte ook de gevreesde zon
nebrand, die zich niet altijd op dezelfde
wijze en in denzelfden graad uit. In zijn
eenvoudigsten vorm veroorzaakt hij slechts
een roode verkleuring der huid. doch in
ernstiger gevallen vormen er zich blaren,
evengoed als bij andere brandwouden. De
door zonnebrand aangetaste lichaamsdee
len gloeien en zwellen op, wat de typische
kenteekenen van een ontsteking zijn.
Meestal laten de buitenste lagen der
huid los in grootere of kleinere lappen en
velletjes. Deze mogen nooit worden afge
rukt, aangezien zij nog altijd eenige be
scherming bieden aan de gevoelige declcn
der huid eronder, die zich nog niet geheel
heeft gevormd. Bij de ernstigste gevallen
len van zonnebrand ontstaan wonden, die
uiterst moeilijk te genezen zijn.
Men kan het optreden van zonnebrand
tot op zekere hoogte tegengaan, door voor
af de huid met olie of vette crème in te
wrijven. De laatste jaren is di. dan ook
meer en moor gebruikelijk geworden. De
huid wordt er soepeler door, terwijl de zon
er dan ook niet alle vet uit kan trekken.
Heeft men ondanks alle voorzichtigheid
toch zonnebrand gekregen, dan is het aan
te bevelen om de betrokken deelen der
huid met karnemelk in te wrijven. Do ver
koelende werking hiervan is zeer bevorder
lijk voor de genezing. Het gebruik van
koud water moet daarentegen zooveel mo
gelijk worden vermeden, omdat daardoor
het onaangename jeuken slechts toeneemt.
Wanneer tijdens het zonnebad een ge
voel van onwelzijn optreedt, is het aan te
bevelen om naar den dokter te gaan, voor
al wanneer het gepaard gaat met hartklop
pingen en duizeligheid. In elk geval moet
men dadelijk een koele, donker gemaakte
kamer opzoeken en zich zeer rustig hou
den. Koele dranken zijn goed; alcohol, kof
fie en thee moeten daarentegen "vermeden
worden.
MODERNE
GARNEERINO.
Een donker ja
ponnetje kan weer
een geheel nieuw
aanzien krijgen,
indien er een
Schotsch geruite
tafzijden hals on
mouwgarneering
bij gedragen
wordt.
Smalle plooitjes,
tot niet toe uit
loopend zorgen
voor ruime vo
lants.
Patronen van 't
garnituur in alle
maten verkrijg
baar voor 25 cents.
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ten gerieve van onze lezeressen stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die te
gen den kostenden prijs van f 0.58 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro-rekening 191919. t.n.v. d"n
Knippatronendlenst te 's-(ïravenhago. Pu
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden met bijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedactrice van dit blad
Muzensfraat 5 B, te 's-Gravenhage. De
patronen worden U tegelijk met een num
mer van ons nieuwe Modeblad, waar on
ireveer 50 modellen zijn afgebeeld, tocge
zonden. Denkt U er v<V>rnl aan de Juiste
maat en het nummer op te geven?
WOUW,
U**l »C»Ue8&Cl»
«vODL
Passende schoenen en
kousen voor elke
gelegenheid.
Voor 's morgens en
bij de beoefening van
sport heeft men een
ruime keuze uit ver
schillende soorten spor
tieve schoenen met ron
de neuzen en platte
hakken: witte schoenen
met bruin afgezet en
dichtgesnoerd met smal
le leeren riempjes
bruine leeren schoenen,
waarop met do hand
donkerder stukken zijn
genaaid schoenen
van grijs wildleer met
een middennaad en een
achterstuk van grijs
varkensleer laag uit
gesneden schoenen van
wit linnen, met zwart
lakleer bezet. Hierbij
draagt men gepatro
neerde sportkousen, die
onder de knie door een
elastieken band worden opgehouden, dan
wel de zoo populaire sokjes, die men in
elke tint kan dragen.
Voor den namiddag en avond hebben de
schoenen van wit en zwart wildleer veel
succes, evenals de schoenen van slangen-
leer, die versierd zijn met leer in een af
stekende kleur. Deze schoenen hebben ook
hooge hakken. Er worden filetkousen bij
gedragen ,dan wel gewone kousen in de
kleur van een eenigszins verbrande huid,
terwijl bij grijze schoenen ook grijze kou
sen worden gedragen in een iets lichtere
tint.
GOEDKOOP EN WEINIG BEWERKELIJK
Mayonnaise-sausen voor diverse salades.
In den zomer wordt er van warme ge
rechten vaak onvoldoende gegeten; daar
om brengen wij gaarne koude gerechten
op tafel, te meer, waar de ingrediënten
thans niet duur zijn. Voor de goedkoopte
kan men bovendien de mayonnaise vervan
gen door een saus, die even goed kan sma
ken. Voor zulk een mayonnaise-saus wor
den een half ons tarwebloem en een half
ons boter met elkaar vermengd, waarna er
iets meer dan een halve liter lauwe melk
aan wordt toegevoegd. De saus wordt ge
kookt, totdat de bloem gaar is, en moet dik
vloeibaar zijn. Daarna wordt zij van het
vuur genomen. Terwijl zij nog warm is,
worden er drie goed geklopte eidooiers
doorgemengd en als zij geheel is afgekoeld,
nog eens twee eetlepels slaolie, drie eetle
pels azijn, zout en uiterst weinig suiker.
Met deze mayonnaise-saus kan men bijv.
een aantrekkelijke seldcrijsla maken. Do
selderij wordt goed zacht gekookt en in
lange stukken gesneden, die goed ver
mengd worden met de saus. De sla wordt
in een glazen schaal opgediend, bestrooid
met fijngesneden sterkers, peterselie, prei
of iets dergelijks.
Het kookwater van de selderij kan nog
dienst doen voor een smakelijke vischsla.
Wij maken de mayonnaisesaus dan eenigs
zins anders: 30 gram meel en 30 gram bo
ter worden vermengd en op het vuur gezet
met iets minder dan Vi liter sclderijkook-
water en ten volle L. vischkookwater,
(waarin vóór het koken van de visch reeds
wat azijn, een paar peperkorrels en een
laurierblad zijn gedaan). Is het meel gaar,
dan wordt de saus van het vuur genomen,
vermengd met 3 goed geklopte eidooiers en
na het afkoelen nog eens met een afgestre
ken eetlepel mosterd, een eetlepel slaolie,
een eetlepel azijn, een paar kappertjes en
het sap van een halve citroen. De schoonge
maakte en in stukken gedeelde visch wordt
nu vermengd met het restant van de selde
rijsla (thans in dobbelsteentjes gesneden)
en overgoten met de mosterdmayonnaise,
die eveneens met fijngesneden groen wordt
bestrooid.
Restanten visch, kreeft, krabben of gar
nalen vormen tezamen of afzonderlijk een
smakelijk voorgerecht met de hieronder
beschreven ciersaus, die er, nog warm,
voorzichtig doorheen wordt geroerd. Hier
na laat men alles eenige uren staan om
goed in te trekken; desgewenscht kan men
de vischsla in schelpen opdienen. Er wordt
geroosterd brooa met boter bij gegeten.
Voor de saus worden ruim yx L. goede
melk, 3 eierdooiers, IVfc theelepel meel, 15
gram boter, kopje azijn (bijv. uit oen
leeggemaakte flesch augurken), 2 eetlepels
slaolie en wat zout, met elkaar vermengd
in een pan. Hierna blijft men de massa
boven een klein vuur zoo lang roeren, tot
zij bijna kookt. Koken mag zij echter in
geen geval.
Wil men echte mayonnaise gebruiken,
dan kan men deze gereed en wel koopen.
Zij is dan niet eens noemenswaardig duur
der, dan wanneer men haar zelf maakt. Zij
is echter bijna altijd te dik om voor sala
des te worden gebruikt en kan met melk
worden verdund. Het is alleen noodig, om
zoolang te roeren, tot de massa weer volko
men gelijkmatig van dikte is. Voor veler
smaak is de gekochte mayonnaise niet
zuur genoeg; dit kan men verhelpen door
een paar druppels citroensap. Men moet
dit echter voorzichtig doen, want een te
zure mayonnaise bederft de beste sla.
De gekochte mayonnaise is /.eer aan te
bevelen voor een gemengde vruchtensla.
Dezo bestaat in hoofdzaak uit zeer fijn ge
sneden stukjes appel; men kan er alles
aan toevoegen, wat smakelijk en toevallig
bij de hand is. Vooral schijfjes bananen en
zeer fijn gesneden ananas, druiven en zoe
te amandelen geven aan het geheel een
fijnen smaak. De amandelen worden met
kokend water overgoten, zoodat men het
huidje gemakkelijk kan verwijderen. Daar
na worden zij in niet te fijne stukjes ge
hakt. Men kan de amandelen ook boven
over de mayonnaise strooien als versiering,
het smaakt echter beter, wanneer de
mayonnaise door de vruchtensla heen
wordt gemengd. Een aardig Idee is in dat
geval, om de porties in frissche groene sla
bladeren op gebakschoteltjes op te dienen
en ze te versieren met stukjes tomaat Eet
men ze niet als voorgerecht, doch bij
vleesch, dan kan men ze ook opdienen in
uitgeholde tomaten.
Ook kan men restanten van vleesch, ge
kookte selderij en macaroni vermengen
met mayonnaise en fijngehakte kruiden,
waarna het geheel met schijfjes ei wordt
versierd.
IETS NIEUWS UIT OUDE
REGENJASSEN.
Regenjassen van rubber of geimpreg-
neerde stof, die niet langer gedragen kun
nen worden, kunnen verknipt worden voor
het maken van allerlei dingen: keuken
schorten, tasschen of overtrekken. Zeer
praktisch zijn kussens, die men opvult
met lompen of zeegras en gebruikt, wan
neer men lang achtereen in knielende hou
ding moet werken.
CONTROLEERT HET GEWICHT UWER
KINDEREN.
Wanneer kinderen over vermoeidheid
klagen, wat vooral in het voorjaar en
's zomers veel voorkomt, moeten zij gedu
rende éenige dagen geregeld worden gewo
gen om na te gaan, of de vermoeidheid ook
met een sterke gewichtsafname gepaard
gaat. In dat geval moet men beslist naar
den dokter gaan, aangezien dan gevreesd
moet worden, dat de vermoeidheid door de
een of andere organische ziekte wordt ver
oorzaakt, die natuurlijk zoo spoedig moge
lijk moet worden bestreden.
FRISCH ZONDER IJSKAST.
Bescherming van levensmiddelen op heete
dagen.
Gedurende de warme zomerdagen is
melk wel aan 't grootste gevaar blootge
steld. Wil men versche melk bewaren, clan
moet ze onmiddellijk in een porceleincn
kan worden gedaan en dan in een koud
waterbad gezet worden, waarvan het wa
ter meerdere malen per dag vernieuwd
moet worden. Versche evenals gekookte
molk is ook goed te bewaren in een kleine
porceleinen kan, waarover een in water
gedrenkte bloempot, waarvan het bodem
gat met een kurk afgesloten is, gezet wordt
Zoodra de bloempot droog wordt, moet hij
weer nat gemaakt worden. Het verdam
pende water bewerkt de afkoeling.
Boter krijgt gauw een zure smaak als ze
aan zon en warmte is blootgesteld. Men
doet dus het verstandigst ze in het donker
te bewaren, eveneens met een natte bloem
pot er over heen.
Het is nu de tijd, waarin onze gasten
dankbaar zijn voor een verfrisschenden
drank. Kan men dien door ijs gekoeld op
tafel brengen, clan is dat natuurlijk bijzon
der aangenaam. Is men daartoe niet in de
gelegenheid, dan kan men toch wel zor
gen voor dit doel steeds water ter beschik
king te hebben, dat naar verhouding zeer
koel is. Daartoe laat men het water in een
aarden vat op een steenen vloer staan, op
een schaduwrijke plaats, terwijl de aarden
pot omwonden wordt met een vochtigen
doek, die af en toe opnieuw wordt natge
maakt. De hieronder beschreven dranken
kunnen ook met spuitwater worden aange
maakt, doch dat is natuurlijk duurder.
Men kan het koude water voor smaak
vermengen met sap van frambozen of aard
beien, desgewenscht onder toevoeging van
wat suiker.
Zeer verfrisschend voor de warme zo
merdagen is ook koude thee, die op de bo
ven beschreven wijze koel wordt gehou
den. Men voegt er alleen suiker en een
weinig citroensap aan toe.
Van roode boschbessen kan men even
eens een smakelijken en verfrisschenden
drank maken. I)e ingemaakte bessen wor
den met kokend water fijngeroerd. Na
eenige uren giet men het sap door een ha
ren zeef, waarna er suiker en wat citroen
sap aan worden toegevoegd.
Men kan ook een half pond gereinigde
en fijngemaakte frambozen of aardbeien
met een ons suiker in een aarden pot
doen, waarna men er een liter kokend wa
ter op giet. Het mengsel wordt eenigen tijd
geroerd, waarna de pot wordt dichtgedekt.
Zoodra de inhoud is afgekoeld, wordt hij
gezeefd, waarna men er het sap van twee
citroenen aan toevoegt. Deze drank smaakt
bijzonder goed, wanneer hij wordt opge
diend met een stukje ijs in elk glas.
Frambozenlimonade wordt gemaakt door
het sap van drie citroenen (door een ha
ren zeef gegoten) te vermengen met vier
eetlepels frambozensap en suiker naar
smaak. Het mengsel wordt liefst aange
lengd met spuitwater.
Een kilo aardbeien worden vermengd
met een half pond suiker. Wanneer er zich
voldoende sap heeft gevormd, neemt men
een aantal van de mooiste aardbeien er uit.
De rest wordt fijngemaakt, het san gezeefd
en vermengd met drie flesschen Rijnwijn.
Men :an ook van alles naar verhouding
minder nemen. De drank wordt gedurende
een half uur door ijs gekoeld en vlak voor
het opdienen vermengd met drie kleine
fleschjes spuitwater. In elk glas wordt een
mooie aardbei en een stukje ijs gedaan.
Een kruidige drank verkrijgt men door
3 pijpjes kaneel, een paar kruidnagelen en
de schil van 2 citroenen in suikerwater te
koken. Hierna wordt het suikerwater ge
zeefd door een vochtigen doek: na het af
koelen wordt het sap van drie citroenen
er aan toegevoegd. De zeer pikant smaken
de drank wordt opgediend met stukjes ijs
in elk glas.
BROERTJE'S EERSTE
BROEKJE.
Welke moeder zou zich
het genoegen willen la
ten ontgaan om het
eerste van haar zoon
tje zelf te maken. Het
hierbij afgebeelde mo
del is gemakkelijk te
maken aan de hand van
de figuren met inge
schreven centimeter-
maat. Bovendien wor
den door de goede, prac-
tische snit alle moeilijk
heden voorkomen, die
zich anders bij het eer
ste broekje nog wel eens
voordoen. Wij kiezen er
natuurlijk een duurza
me, waschbare stof voor
in een niet te gevoelige
kleur, bijv. grijs, blauw
of rood.
Ook de knoopen en
knoopsgaten molton ste
vig zijn. Desgewenscht
kan men de kraag en
rnouwsopslagen ook bor
duren.
ZOMERNUMMER MODEBLAD.
Het zomernummer van „Het Practisch
Modeblad" is zoo juist verschenen en be
vat tal van aardige modellen op het gebied
van kinder- en jonge dames-kleeding. Meer
dan vijftig afbeeldingen maken het blad
zeer aantrekkelijk. Het wordt onze lezeres
sen kosteloos toegezonden, na inzending
van 6 ct. porto aan de Moderedactrice van
dit blad, Muzenstraat 5b te 's-Gravenhnge.
Voor dames, die nog gaarne iets aardigs
voor den zomer willen maken, is het blad
een welkome uitkomst
DE ZON IS OOK EEN GEVAAR.
Zonnebronchitis bedreigt onze kinderen.
Men laat kinderen graag zoo dun mogo
lijk gekleed in de warme zon spelen in
de hoop, dat zij door het voortdurend ver
blijf in de frissche lucht spoedig een ge
zonde bruine kleur zullen krijgen. En hoe
verbaasd zijn de ouders dan, wanneer het
blijkt, dat dc kinderen ondanks deze „ge
zonde"' levensomstandigheden telkens weer
„verkouden" zijn.
Niet bij alle kinderen doet zich dit eigen
aardige verschijnsel voor. Wij zien het
voornamelijk optreden hij kinderen met
blond, vaak ietwat rossig haar met een
lichte of rose huidkleur. En het is ook geen
gewone verkoudheid, waar zij last van heb
ben, doch de raadselachtige zonnebronchi
tis. Deze merkwaardige ziekte uit zich op
geheel dezelfde wijze als een verkoudheid,
n.1. door niezen, voortdurende ontsteking
der slijmvliezen en hoesten. De oorzaken
zijn echter tegengesteld aan die van een
verkoudheid; zij liggen in ongezonde ver
warming. Hoe dit alles in zijn werk gaat,
hebben de geleerden nog niet eenstemmig
kunnen verklaren. Sommigen meenen, dat
de krachtige inwerking der zonnestralen
hij kinderen met een lichte huid niet spoe
dig genoeg wordt gevormd door de vor
ming van kleurstof in dc huid, zoodat de
stralen leiden tot een ontleding van eiwit
ten, wat de prikkelingsverschijnselen ver
oorzaakt. Anderen zijn van mcening, dat
de zonnestralen een verschuiving veroor
zaken van de zouten in het lichaam, waar
door dit gevoeliger wordt voor infectie. Hoe
dit ook zij, het is een feit, dat men kinde
ren slechts met dc noodige voorzichtigheid
mag blootstellen aan de „gezonde zonne
stralen", vooral in het begin van den zo
mer, wanneer zij er nog niet aan gewend
zijn.
HOE ROOS KAN VERDWIJNEN.
De verzorging van het haar is voor elke
vrouw van groote beteekenis. Wanneer het
begint uit te vallen, moeten wij dit be
schouwen als een waarschuwingssignaal.
Ook wanneer het haar moeilijk gefriseerd
en gekapt kan worden, is dit meestal een
bewijs, dat het niet zoo goed verzorgd is,
nis wel noodig was. Nu zal in negen van
de tien gevallen roos de oorzaak blijken
van de haaruitval, zoowel als van het lee-
lijk worden der haren. Deze roos moeten
wij dus met alle kracht bestrijden. I)e tijd,
die hiervoor noodig is, moet eenvoudig ge
vonden worden, want hoe grondiger men
het kwaad aanpakt, des te eerder heeft
men kans op verbetering.
Het haar moet eiken morgen en avond
in verschillende richtingen geborsteld
worden: van het linker- naar het rechter
oor en omgekeerd, doch ook van het. voor
hoofd naar het achterhoofd en omgekeerd,
liet borstelen in elk dezer richtingen móet
minstens drie minuten lang worden vol
gehouden, zoodat men voor het borstelen
een kwartier moet rekenen. Hierna wordt
de hoofdhuid gemasseerd; dit is van groo-
le beteekenis om de bloedsomloop te bevor
deren, waardoor de haarwortels gevoed
worden. Men buigt het hoofd niet te ver
voorover en masseert zachtjes met beide
handen de geheele hoofdhuid, eerst in
draaiende bewegingen en later ook van het
voorhoofd naar den nek toe. Wanneer men
ongeveer dertig massagebewegingen heeft
utigevoerd, gevoelt men gewoonlijk wel,
dat het bloed in beweging is gekomen.
Is het haar droog en bros, dan moet eens
per week na het borstelen on massecren
de hoofdhuid met olijfolie worden ingewre
ven, en daarna opnieuw gemasseerd wor
den. Daarna wordt een doek om het haar
gebonden; men laat de olie een nacht lang
inwerken, wasch dan het haar en spoelt
het zeer grondig uit. Deze behandeling
moet worden voortgezet, totdat de hoofd
huid geheel vrij van roos is, wat niet eens
zoo lang duurt.
Bij zeer vet haar is het aan te bevelen,
om het dagelijksch borstelen nog wat lan
ger vol te houden, dan bij droog haar en
het eens per week niet met olie, doch met
een goed haarwater in te wrijven. Daarna
wordt de hoofdhuid eveneens gemasseerd,
doch om het hoofd windt men een in warm
water gedrenkten en uitgewrongen hand
doek. Door de warmte openen de poriën
zich, zoodat het haarwater er beter kan in
dringen. Na vijf minuten wordt de hnnd-
'o«k telkens opnieuw in het warme water
dompeld. Na een uur wascht men het
bimr: ann het laatste spoelwater wordt een
weinig citroensap toegevoegd. Houdt men
dezo behandeling vol, dan zal men over
het haar geen reden tot klagen meer heb
ben.