VROUW, OA\oDi; onöö VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW. 00 DE NIEUWE ZOMERHOEDEN. Comfort op reis. KOUDE NAGERECHTEN. ZOMER IN DE KEUKEN. VERZORGDE HANDEN. "X- CANOTIERS EN ZUIDWESTERS. Niet meer uitsluitend stroo. De mode toont de grootste veranderlijk heid met betrekking tot de hoeden. Dit ver klaart, waarom wij zoo vaak verlangen, naar een nieuwen hoed, terwijl er aan den oude toch nog niets mankeert. Voor de hoedenmode heeft het jaar inderdaad vier seizoenen en niet twee. Elke lente, zomer, herfst en winter komen er tal van nieuwe modellen uit, geschikt voor elke smaak, voor elk doel en voor elke beurs. En voortdurend veranderen de modellen. Nu eens hebben zij smalle, dan weer breede randen. Zij moeten diep in de oogen of ver achterover, recht of scheef worden opgezet, juist zooals de dictatoren der modewereld het bevelen. Doch ondanks dat gaat de eene hoedenmode betrekkelijk geleidelijk in de andere over. Die variatie en veelzij digheid is ook noodig, juist voor de hoe den, want de hoed omlijst het gezicht en er moesten eigenlijk zooveel verschillende hoeden gedragen worden als er gezichten zijn. Hoe" zien nu dit jaar de zomerhoeden eruit? Ondanks de talrijke variaties kun nen wij toch wel eenige groote lijnen vast stellen. Hét meest opvallend is wel, dat de nieuwe modellen alle zeer plat van bol zijn. Verder is de breedgerande hoed weer in aanzien gekomen. Deze hoeden worden scheef naar rechts opgezet en vaak meteen wat naar voren, zoodat zij in de rechter zijde van het gezicht staan. De bol is meestal glad, zonder plooien en ook overi gens worden deze hoeden zeer eenvoudig gehouden om niet den indruk van de lij nen te verstoren. Men is echter allerminst gedwongen om groote hoeden te dragen; de praktische ba retten kunnen nog steeds niet verdrongen worden. Zij krijgen telkens weer een ander aanzien, doordat men er nieuwe materia len voor gebruikt. Dit jaar is vooral ook het Zuidwestermodel populair; het wordt zoowel toegepast bij volkomen onversier de, sportieve hoedjes van leer, linnen, of op linnen gelijkende stoffen, als bij meer exotische hoedjes van fijn vlechtwerk. Zeer aardig zijn dit jaar de z.g. canotiers, de hoeden met een platten bol en een bree- den of een smallen rand, al naar men ver kiest. Zij staan echter lang niet iedereen. De garneeringen van alle hoeden is ori gineel en interessant van kleur. Ook vee- ren schijnen weer in de mode te zullen komen. Of dit doorgaat, zullen wij echter moeten afwachten; velen beschouwen n.1. het dragen van veeren als barbaarsch. Dit geldt wel voor de vroeger gebruikelijke garneeringen, waarbij soms geheele vogel lijfjes op de hoeden werden aangebracht. De garneeringen, die uit een enkel veertje bestaan, zijn echter meerendeels afkomstig van kippen en ander pluimvee, dat toch wordt geslacht. De eenvoudige veeren wor den geverfd en vaak op de kunstigste wijze .verwerkt. Behalve door linten en kleurige clips worden de moderne hoeden ook nu nog wel door opgerolde randen en smalle plooien gegarneerd, doch over het alge meen wordt de lijn zoo eenvoudig mogelijk gehouden, zooals wij reeds opmerkten. Van beteekenis is ook, dat de hoeden van stroo en kunststroo niet langer het geheele ter rein beheerschen. Zij worden nog wel ge dragen bij de lichte zomerjaponnetjes, doch bij een mantelpak is een vijthoed de aangewezen dracht, terwijl men s avonds hoedjes van goud- en zilverbrocaat, met breede linten versierd, en kanten hoeden ziet. Er is dus volop keuze zooveel, dat men vaak besluiteloos zou worden. Erva ren vrouwen weten echter, dat er voor het koopen van een hoed ook een tikje inspi ratie noodig is. Al heeft, men zich van te voren ook nog zoo goed ingeprent, voor welk doel de hoed moet dienen en aan wel ke eischen hij daarom moet beantwoorden, toch kan men wel eens niet slagen. Het kan evengoed den tweeden hoed, dien men oppast, als den tienden zijn, waarvan men kan zeggen: „Die en geen andere!' ZOMERJAPON. 73 *38 Soepele zijde, liefst effen of an ders wollen zo- mer-georgette is gedacht voor dit eenvoudige, doch gekleede japonne tje. Het garnituur is van kant, doch kan eveneens van zijde gemaakt worden. Aan de rugzijde is de kraag smal. doch wordt veel breeder naar het midden toe, ter wijl de manchet iets uitstaat. Bij zonder aardig is een garnituur van open gewerkt ba tist, met een smal picot afgewerkt, dat even gesteven wordt. Patronen tot en met maat 48. Wanneer men het vooruitzicht heeft om 'n nacht zittend in een trein te moeten door brengen, dient men er voor te zorgen, dat men geen kou lijdt. Hier door zou in de komen de dagen het genoegen van de reis bedorven kunnen worden. Beter dan de gebruikelijke reisdeken, die men in den slaap wellicht ver liest, is een eenvoudig kleedingstuk, dat men van zulk een reisdeken maakt. Men kan het als een warme rok stijf om het lichaam wikke len, waarna een paar knoopen of leeren riem pjes voor de sluiting zorgen. Van de over schietende stof worden een paar flinke zakken gemaakt voor de han den. Men kan ook aan den binnenkant zakken van andere stof maken. Wanneer men deze zakken voorziet van ritssluiting, kan men er allerlei kleinigheden in op bergen, zoodat de reisdeken overdag ook nog ergens dienst voor kan doen. Een andere zorg veroorzaakt ons op reis de bagage. Wanneer men het comparti ment moet verlaten, om zich naar het res tauratierijtuig te begeven, is het een rus tig idee, dat de tasschen door een ketting met een slot aan het bagagenet zijn beves tigd. Iets onaangenaams op reis is het ook, wanneer men zich niet eens telkens kan opknappen. Hiertoe worden alle toiletbe- noodigdheden bij elkaar gepakt in een platte reisnécessaire van waterdichte stof. Wil men handwerken meenemen, dan worden deze afzonderlijk opgeborgen in 'n practische smalle tasch, terwijl voor de kluwen een houdertje wordt gemaakt om vallen en wegrollen te voorkomen. Verder zien wij nog een spiegel op een samendrukbaren standaard en een riem, waaraan een zakje met ritssluiting is be vestigd. MEISJESHANSOP. 73114 Hansoppen zijn practischer in het dragen, voor klei nere meisjes dan pyama's en te vens warmer dan nachtjaponnen. Bijgaand mo del is aardig 73114 van wit lin gerie-katoen met garneering van gebloemde kraag, opslagen, zakje en opslagen der pijpjes. Patronen voor meisjes van 26 jaar voor 48 ct. Hoe goed ons warme nagerechten 's win ters ook smaken, 's zomers trekken zij ons weinig aan. Dan verlangen wij meer naar koude gerechten. Zij, die 's winters hun middagmaal plegen te beginnen met soep, zullen deze 's zomers eveneens gaarna ver vangen door een koud .nagerecht. Hierin kunnen wij bovendien groote variatie bren gen door den overvloed van versch fruit, welke dit jaargetijde ons schenkt. „Rood en groen". Een pond groene kruisbessen wordt schoongewasschen en zachtgekookt in zoo veel water, dat zij juist bedekt zijn. Men voegt er suiker voor smaak bij, eventueel een stukje Vanille en bindt de vloeistof met ongeveer een eetlepel aardappelenmeel, iets meer of minder, naar gelang van de hoeveelheid vloeistof, die zich gevormd heeft. Kort voordat men de pan van het vuur neemt, wordt er een pond schoonge maakte aardbeien voorzichtig doorheen ge roerd. Wanneer het gerecht eenigszins is afgekoeld, vult men er een glazen schaal mee. Men kan er Vanillesaus bij eten of wel slagroom. Vruchtengelei met Vanillesaus. Een pond aardbeien, een half pond frambozen en een half pond aalbessen wor den fijngedrukt en dan in een geleizakje gedaan om het sap te laten uitdruipen. Aan het sap wordt suiker naar smaak toe gevoegd. Voor elke kwartliter van het sap neemt men drie bladen gelatine, die men in zeer weinig water oplost en dan met het koude, ongekookte vruchtensap vermengt. Bij deze vruchtengelei eet men Vanille saus. Een bijzonder fijne Vanillesaus maakt men op de volgende wijze. Drie eierdooiers worden aangeroerd met 3 eet lepels suiker en vervolgens toegevoegd aan L. melk, die met een stukje Vanille aan de kook is gebracht. Men blijft roe ren, totdat de saus opkookt; dan neemt men haar snel van het vuur en laat haar al roerende afkoelen. Deze saus smaakt nog beter, wanneer men er kort voor hef opdienen 1/10 L. stijfgeklopte slagroom doorroert. Amandelrand met aardbeien. 60 Gram amandelen worden gehakt en met een halve liter melk opgezet; 3 eier dooiers worden aangeroerd met een half ons suiker en wat melk, waarna men ze vermengt met de amandelmelk, die men onder voortdurend roeren aan de kook brengt. De massa wordt overgegoten in 'n schotel en moet eerst afkoelen. Dan wor den er 7 bladen gelatine aan toegevoegd, die in zoo min mogelijk water zijn opge lost.; dadelijk daarna worden het stijfge klopte wit van 2 eieren en 1/10 L. stijfge klopte slagroom erin geroerd. Nu wordt de massa gedaan in een zandvorm, die met koud water uitgespoeld en met poedersui ker bestrooid is. Na het omkeeren van den vorm wordt de schotel in het midden op gevuld met versche aardbeien met slag room vermengd, dan wel een van versche aardbeien gemaakte compote. Sinaasappelcrême. 125 Gram chocoladepoeder wordt aange roerd met juist zooveel melk, tot er zich een dik papje vormt, waar men 5 gram gelatine bij doet, die in een weinig melk zijn opgelost. In het sap van twee sinaasap pels en een citroen wordt nu 8 gram gela tine opgelost, waarna er 14 L. stijfgeklopte slagroom en suiker naar smaak aan wor den toegevoegd. De chocoladevla komt nu op den bodem van een glazen schaal; de sinaasappelcrême wordt, zoodra zij half stijf is geworden, er overheen gegoten. De crème wordt versierd met koekjes en schijfjes sinaasappel. GOEDE KNIPPATRONEN. Ten gerieve van onze lezeressen stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die te gen den kostenden prijs van f 0.58 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro-rekening 19191Ü. t.n.v. den hnippatronendienst te 's Gravenhage. Pa tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden met bijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedactrice van dit blad. Muzenstraat 5 B, te 's-Gravenhage. De patronen worden U tegelijk met een num mer van ons nieuwe Modeblad, waar on geveer 50 modellen zijn afgebeeld, toege zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste maat en het nummer op te geven? LUNCHSCHOTEL. 400 gram gehakt, 6 ansjovissen, uitjes, augurkjes, peper, zout, 3 hard gekookte eieren, 4 eetlepels azijn, 2 eetlepels slaolie, gehakte peterselie. We snijden het gehakt in dikke plak ken, die we weer in dobbelsteentjes ver doelen en midden op een platte schaal op stapelen. De uitjes en augurkjes worden zeer fijn gehakt en vermengd met olie, azijn, peper en zout, daarna tot een sausje geklopt en over de dobbelsteentjes vleesch gegoten. We garneeren de schotel met plakken of partjes hard gekookte ei en de schoon gemaakte, gehalveerde ansjovissen, die we ook kunnen vervangen door versche of zure haring, die aan reepjes gesneden is. Over het geheel strooien wc de fijn gehak te peterselie en leggen hier en daar nog een takje, zoodat de schotel een aardig aanzien krijgt. Noodig is, dat de schotel eenige uren tevoren wordt klaar gemaakt, opdat de smaak van de saus in het vleesch dringt. BEHANDEL UW WANGEN MET ZACHTHEID!.... Dit raden schoonheidsspecialisten U aan. Julia Foster is een Amerikaansche ver slaggeefster, die eenige jaren geleden in dienst trad van de wereldberoemde Palmo- live Maatschappij en het interviewen van schoonheidsexperts tot haar specialiteit heeft gemaakt. n den loop der laatste drie jaar heeft zij duizenden experts gesproken die haar op tal van vragen hun meening meedeel den. Een dier vragen was: „Hoe moet een vrouw haar wangen behandelen?" Do praktijk wijst uit dat de meeste vrou wen niet beseffen hoe schadelijk het voor haar teint is de wangen in het geheel niet, of tè hardhandig te masseeren. De wangen moeten zachtjes worden gemasseerd, niet met de vingert roppen, doch met de gebo gen voorvingers. Deze voorzichtige massa ge wekt den bloedsomloop op en geeft het gelaat een delicate teint zonder vrees voor huidsirritatie of beschadiging van de opperhuid. Vóór alles echter moeten de huidsporiën volmaakt schoon worden gehouden en een zachte, zuivere zeep is hiervoor onmisbaar. Miss Foster schrijft uitsluitend Palmolive zeep voor omdat, zoo zegt zij, de groote hoeveelheid olijf-olie, welke bij de berei ding dezer zeep wordt gebruikt, een over vloedig en heerlijk verzachtend schuim geeft dat. vooral bij massage van het ge laat, onschatbare diensten bewijst. GEKLEEDE JAPON. 73118 Ons model geeft een zeer gekleede ja pon weer, waarvan het bovengedeelte tot even op de heup komt en in het middel aansluit. Ovaal vost rnet knoopgarnee- ring, terwijl de japon smal afgebiesd 73111 wordt met de zijde van het vest, waardoor de lijn van de uitsnijding meer tot zijn recht komt. Zesbaansrok, waarop de punten van het bovengedeelte worden opgestikt. Aan den rug een strik met lange einden. Zoowel gebloemde zijde als zwarte crêpe satin geven een chique geheel aan dit zeer aparte model. Patronen tot en met maat 52. MIDDELEN TEGEN SPIJSBEDERF. In den zomer moeten wij vooral voor zichtig omgaan met vleesch en worst, aan gezien hierdoor op warme dagen gevaar lijke vergiftigingen kunnen ontstaan. Het vleesch wordt dadelijk na aankoop klaar gemaakt en eventueel den volgenden dag koud gegeten, wat bij de hcerschende warmte ook wèl zoo aangenaam is. Het wordt bewaard op een donkere plaats on der een vlicgengaas nooit onder glas, aangezien de toetreding van lucht hier door wordt belemmerd. Worst wordt herhaaldelijk met zout wa ter afgewreven. Is zij aangesneden, dan wordt het snijvlak met een weinig boter bestreken. Hierdoor voorkomt men verkleu ring, terwijl de worst ook beter versch blijft. Visch mag, zelfs als hij gekookt is, nooit langer dan een dag worden bewaard. Res tanten moeten dadelijk tot een schoteltje worden verwerkt. Ook geconserveerde visch bederft spoedig en mag nooit lang blijven staan. Vischvergiftigingen zfjn bui tengewoon onaangenaam en gevaarlijk. Gévogeltje moet dadelijk worden schoon gemaakt; het lijf wordt opgevuld met stuk jes houtskool en daarna wordt het geheel in een gazen zakje opgehangen op een tochtige plaats. Gcvogeltje kan ook goed worden gehouden, door het in azijn te leg- AARDIG EN PRACTISCH JURKJE. 73100 A en B Voor den zomer moeten de kleintjes vol doende kleeren hebben om buiten te spelen. Wat zoudt U ervan denken om bij gaand patroon eenige malen uit te voeren? Het meest prac- tisch zijn itoffon met een fijn rui tje, omdat 't vuil hier op niet al te zichtbaar is. Onder het jurkje 73100A worden een broekje van hetzelfde materi- aal en een blouse met o pofmouwtjes gedragen. «H Door den eenvoudigen £5 vorm is het geheel ge makkelijk te wasschen' en te strijken. Knippatronen ver krijgbaar voor 2—8 jaar tegen betaling van slechts 48 ct Hieronder gever wij de indeeling der verschillende onderdeden van het patroon weer. Vergeet U vooral niet dit aardige mo delletje te bestellen? Ondanks de lnmaaktijd! Zonder bedenken en wij bij het In maken gebruik van gummihandschoenen, die zoozeer onze handen beschermen. Het is reeds lang geleden, dat men nog aan het sprookje geloofde, als zou de rubber in vloed hebben op de smaak van ingemafck- te vruchten. En natuurlijk worden de han den goed ingevet, voordat wij ze in de handschoenen steken. Vele huisvrouwen blijven het gebruik van handschoenen onder het werk onge makkelijk vinden; zij kunnen in vele ge vallen hetzelfde doel bereiken door gummi vingers, die het meest noodig zijn voor de wijsvinger. Bij het schillen moet de rug van het mes voorzien zijn van een breed stukje kurk. Heeft men ouder gewoonte toch weer eens deze voorzorgen achterwege gelaten, zoodat de handen leelijke verkleuringen vertoonen en de sporen van het zuur zich diep in de huid hebben ingevreten, dan kan men ze wasschen met gekristalliseerd citroenzuur op dezelfde wijze als men het met zeep zou doen. Helpt dit niet, dan moe ten wij ons bedienen van verdund wijn steenzuur. In beide gevallen moeten de handen achteraf grondig worden ingevet. De nagelriemen worden gebleekt door een watje, dat om een houten spateltje gewik keld en in waterstofsuperoxyde gedrenkt is. Hiermee worden de nagelriemen uit gewreven. gen of te wikkelen in een goed In azijn ge drenkte doek. Een goede koelkast kan men overigen# in elk huis hebben: het is de zorgvuldig gereinigde en met papier bekleede schoor steenopening achter de kachel, die nu toch geen dienst doet. Is er onverhoopt melk zuur geworden, dan behoeft men deze nog niet weg te werpen. Men kan er nog enkele nagerech ten van maken. Een halve liter gekookte, zuur geworden melk wordt vermengd met vijf eetlepels suiker en vier of vijf eetlepels versch vruchtensap, waarna vier bladen roode en twee bladen witte gelatine in een weinig water met citroensap lauwwarm worden gemaakt om op te lossen. Mengen, in een vorm doen, laten afkoelen en opdienen met koekjes. Men kan ook een halve liter zure melk schuimig slaan en er anderhalf ons suiker, een pakje Vanillesuiker, het sap en de fijngesneden schil van een citroen mee vermengen. Acht bladen roode gelatine worden opgelost en erbij gevoegd; de mas sa wordt nog wat geklopt en daarna in een glazen schaal ^gdaan om af te koelen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1934 | | pagina 8