VROUW,
OA\oDi;
onöö
VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW.
00
DE NIEUWE ZOMERHOEDEN.
Comfort op reis.
KOUDE NAGERECHTEN.
ZOMER IN DE KEUKEN.
VERZORGDE HANDEN.
"X-
CANOTIERS EN ZUIDWESTERS.
Niet meer uitsluitend stroo.
De mode toont de grootste veranderlijk
heid met betrekking tot de hoeden. Dit ver
klaart, waarom wij zoo vaak verlangen,
naar een nieuwen hoed, terwijl er aan den
oude toch nog niets mankeert. Voor de
hoedenmode heeft het jaar inderdaad vier
seizoenen en niet twee. Elke lente, zomer,
herfst en winter komen er tal van nieuwe
modellen uit, geschikt voor elke smaak,
voor elk doel en voor elke beurs. En
voortdurend veranderen de modellen. Nu
eens hebben zij smalle, dan weer breede
randen. Zij moeten diep in de oogen of ver
achterover, recht of scheef worden opgezet,
juist zooals de dictatoren der modewereld
het bevelen. Doch ondanks dat gaat de
eene hoedenmode betrekkelijk geleidelijk
in de andere over. Die variatie en veelzij
digheid is ook noodig, juist voor de hoe
den, want de hoed omlijst het gezicht en
er moesten eigenlijk zooveel verschillende
hoeden gedragen worden als er gezichten
zijn.
Hoe" zien nu dit jaar de zomerhoeden
eruit? Ondanks de talrijke variaties kun
nen wij toch wel eenige groote lijnen vast
stellen. Hét meest opvallend is wel, dat de
nieuwe modellen alle zeer plat van bol zijn.
Verder is de breedgerande hoed weer in
aanzien gekomen. Deze hoeden worden
scheef naar rechts opgezet en vaak meteen
wat naar voren, zoodat zij in de rechter
zijde van het gezicht staan. De bol is
meestal glad, zonder plooien en ook overi
gens worden deze hoeden zeer eenvoudig
gehouden om niet den indruk van de lij
nen te verstoren.
Men is echter allerminst gedwongen om
groote hoeden te dragen; de praktische ba
retten kunnen nog steeds niet verdrongen
worden. Zij krijgen telkens weer een ander
aanzien, doordat men er nieuwe materia
len voor gebruikt. Dit jaar is vooral ook
het Zuidwestermodel populair; het wordt
zoowel toegepast bij volkomen onversier
de, sportieve hoedjes van leer, linnen, of
op linnen gelijkende stoffen, als bij meer
exotische hoedjes van fijn vlechtwerk.
Zeer aardig zijn dit jaar de z.g. canotiers,
de hoeden met een platten bol en een bree-
den of een smallen rand, al naar men ver
kiest. Zij staan echter lang niet iedereen.
De garneeringen van alle hoeden is ori
gineel en interessant van kleur. Ook vee-
ren schijnen weer in de mode te zullen
komen. Of dit doorgaat, zullen wij echter
moeten afwachten; velen beschouwen n.1.
het dragen van veeren als barbaarsch. Dit
geldt wel voor de vroeger gebruikelijke
garneeringen, waarbij soms geheele vogel
lijfjes op de hoeden werden aangebracht.
De garneeringen, die uit een enkel veertje
bestaan, zijn echter meerendeels afkomstig
van kippen en ander pluimvee, dat toch
wordt geslacht. De eenvoudige veeren wor
den geverfd en vaak op de kunstigste wijze
.verwerkt.
Behalve door linten en kleurige clips
worden de moderne hoeden ook nu nog
wel door opgerolde randen en smalle
plooien gegarneerd, doch over het alge
meen wordt de lijn zoo eenvoudig mogelijk
gehouden, zooals wij reeds opmerkten. Van
beteekenis is ook, dat de hoeden van stroo
en kunststroo niet langer het geheele ter
rein beheerschen. Zij worden nog wel ge
dragen bij de lichte zomerjaponnetjes,
doch bij een mantelpak is een vijthoed de
aangewezen dracht, terwijl men s avonds
hoedjes van goud- en zilverbrocaat, met
breede linten versierd, en kanten hoeden
ziet. Er is dus volop keuze zooveel, dat
men vaak besluiteloos zou worden. Erva
ren vrouwen weten echter, dat er voor het
koopen van een hoed ook een tikje inspi
ratie noodig is. Al heeft, men zich van te
voren ook nog zoo goed ingeprent, voor
welk doel de hoed moet dienen en aan wel
ke eischen hij daarom moet beantwoorden,
toch kan men wel eens niet slagen. Het
kan evengoed den tweeden hoed, dien men
oppast, als den tienden zijn, waarvan men
kan zeggen: „Die en geen andere!'
ZOMERJAPON.
73 *38
Soepele zijde,
liefst effen of an
ders wollen zo-
mer-georgette is
gedacht voor dit
eenvoudige, doch
gekleede japonne
tje. Het garnituur
is van kant, doch
kan eveneens van
zijde gemaakt
worden.
Aan de rugzijde
is de kraag smal.
doch wordt veel
breeder naar het
midden toe, ter
wijl de manchet
iets uitstaat. Bij
zonder aardig is
een garnituur van
open gewerkt ba
tist, met een smal
picot afgewerkt,
dat even gesteven
wordt.
Patronen tot en
met maat 48.
Wanneer men het
vooruitzicht heeft om 'n
nacht zittend in een
trein te moeten door
brengen, dient men er
voor te zorgen, dat men
geen kou lijdt. Hier
door zou in de komen
de dagen het genoegen
van de reis bedorven
kunnen worden. Beter
dan de gebruikelijke
reisdeken, die men in
den slaap wellicht ver
liest, is een eenvoudig
kleedingstuk, dat men
van zulk een reisdeken
maakt. Men kan het
als een warme rok stijf
om het lichaam wikke
len, waarna een paar
knoopen of leeren riem
pjes voor de sluiting
zorgen. Van de over
schietende stof worden
een paar flinke zakken
gemaakt voor de han
den. Men kan ook aan den binnenkant
zakken van andere stof maken. Wanneer
men deze zakken voorziet van ritssluiting,
kan men er allerlei kleinigheden in op
bergen, zoodat de reisdeken overdag ook
nog ergens dienst voor kan doen.
Een andere zorg veroorzaakt ons op reis
de bagage. Wanneer men het comparti
ment moet verlaten, om zich naar het res
tauratierijtuig te begeven, is het een rus
tig idee, dat de tasschen door een ketting
met een slot aan het bagagenet zijn beves
tigd.
Iets onaangenaams op reis is het ook,
wanneer men zich niet eens telkens kan
opknappen. Hiertoe worden alle toiletbe-
noodigdheden bij elkaar gepakt in een
platte reisnécessaire van waterdichte stof.
Wil men handwerken meenemen, dan
worden deze afzonderlijk opgeborgen in 'n
practische smalle tasch, terwijl voor de
kluwen een houdertje wordt gemaakt om
vallen en wegrollen te voorkomen.
Verder zien wij nog een spiegel op een
samendrukbaren standaard en een riem,
waaraan een zakje met ritssluiting is be
vestigd.
MEISJESHANSOP.
73114
Hansoppen zijn
practischer in het
dragen, voor klei
nere meisjes dan
pyama's en te
vens warmer dan
nachtjaponnen.
Bijgaand mo
del is aardig
73114 van wit lin
gerie-katoen
met garneering
van gebloemde
kraag, opslagen,
zakje en opslagen
der pijpjes.
Patronen voor
meisjes van 26
jaar voor 48 ct.
Hoe goed ons warme nagerechten 's win
ters ook smaken, 's zomers trekken zij ons
weinig aan. Dan verlangen wij meer naar
koude gerechten. Zij, die 's winters hun
middagmaal plegen te beginnen met soep,
zullen deze 's zomers eveneens gaarna ver
vangen door een koud .nagerecht. Hierin
kunnen wij bovendien groote variatie bren
gen door den overvloed van versch fruit,
welke dit jaargetijde ons schenkt.
„Rood en groen".
Een pond groene kruisbessen wordt
schoongewasschen en zachtgekookt in zoo
veel water, dat zij juist bedekt zijn. Men
voegt er suiker voor smaak bij, eventueel
een stukje Vanille en bindt de vloeistof met
ongeveer een eetlepel aardappelenmeel,
iets meer of minder, naar gelang van de
hoeveelheid vloeistof, die zich gevormd
heeft. Kort voordat men de pan van het
vuur neemt, wordt er een pond schoonge
maakte aardbeien voorzichtig doorheen ge
roerd. Wanneer het gerecht eenigszins is
afgekoeld, vult men er een glazen schaal
mee. Men kan er Vanillesaus bij eten of
wel slagroom.
Vruchtengelei met Vanillesaus.
Een pond aardbeien, een half pond
frambozen en een half pond aalbessen wor
den fijngedrukt en dan in een geleizakje
gedaan om het sap te laten uitdruipen.
Aan het sap wordt suiker naar smaak toe
gevoegd. Voor elke kwartliter van het sap
neemt men drie bladen gelatine, die men
in zeer weinig water oplost en dan met het
koude, ongekookte vruchtensap vermengt.
Bij deze vruchtengelei eet men Vanille
saus. Een bijzonder fijne Vanillesaus
maakt men op de volgende wijze. Drie
eierdooiers worden aangeroerd met 3 eet
lepels suiker en vervolgens toegevoegd
aan L. melk, die met een stukje Vanille
aan de kook is gebracht. Men blijft roe
ren, totdat de saus opkookt; dan neemt
men haar snel van het vuur en laat haar
al roerende afkoelen. Deze saus smaakt
nog beter, wanneer men er kort voor hef
opdienen 1/10 L. stijfgeklopte slagroom
doorroert.
Amandelrand met aardbeien.
60 Gram amandelen worden gehakt en
met een halve liter melk opgezet; 3 eier
dooiers worden aangeroerd met een half
ons suiker en wat melk, waarna men ze
vermengt met de amandelmelk, die men
onder voortdurend roeren aan de kook
brengt. De massa wordt overgegoten in 'n
schotel en moet eerst afkoelen. Dan wor
den er 7 bladen gelatine aan toegevoegd,
die in zoo min mogelijk water zijn opge
lost.; dadelijk daarna worden het stijfge
klopte wit van 2 eieren en 1/10 L. stijfge
klopte slagroom erin geroerd. Nu wordt de
massa gedaan in een zandvorm, die met
koud water uitgespoeld en met poedersui
ker bestrooid is. Na het omkeeren van den
vorm wordt de schotel in het midden op
gevuld met versche aardbeien met slag
room vermengd, dan wel een van versche
aardbeien gemaakte compote.
Sinaasappelcrême.
125 Gram chocoladepoeder wordt aange
roerd met juist zooveel melk, tot er zich
een dik papje vormt, waar men 5 gram
gelatine bij doet, die in een weinig melk
zijn opgelost. In het sap van twee sinaasap
pels en een citroen wordt nu 8 gram gela
tine opgelost, waarna er 14 L. stijfgeklopte
slagroom en suiker naar smaak aan wor
den toegevoegd. De chocoladevla komt nu
op den bodem van een glazen schaal; de
sinaasappelcrême wordt, zoodra zij half
stijf is geworden, er overheen gegoten. De
crème wordt versierd met koekjes en
schijfjes sinaasappel.
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ten gerieve van onze lezeressen stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die te
gen den kostenden prijs van f 0.58 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro-rekening 19191Ü. t.n.v. den
hnippatronendienst te 's Gravenhage. Pa
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden met bijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedactrice van dit blad.
Muzenstraat 5 B, te 's-Gravenhage. De
patronen worden U tegelijk met een num
mer van ons nieuwe Modeblad, waar on
geveer 50 modellen zijn afgebeeld, toege
zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste
maat en het nummer op te geven?
LUNCHSCHOTEL.
400 gram gehakt, 6 ansjovissen,
uitjes, augurkjes, peper, zout, 3
hard gekookte eieren, 4 eetlepels
azijn, 2 eetlepels slaolie, gehakte
peterselie.
We snijden het gehakt in dikke plak
ken, die we weer in dobbelsteentjes ver
doelen en midden op een platte schaal op
stapelen.
De uitjes en augurkjes worden zeer fijn
gehakt en vermengd met olie, azijn, peper
en zout, daarna tot een sausje geklopt en
over de dobbelsteentjes vleesch gegoten.
We garneeren de schotel met plakken
of partjes hard gekookte ei en de schoon
gemaakte, gehalveerde ansjovissen, die we
ook kunnen vervangen door versche of
zure haring, die aan reepjes gesneden is.
Over het geheel strooien wc de fijn gehak
te peterselie en leggen hier en daar nog
een takje, zoodat de schotel een aardig
aanzien krijgt. Noodig is, dat de schotel
eenige uren tevoren wordt klaar gemaakt,
opdat de smaak van de saus in het vleesch
dringt.
BEHANDEL UW WANGEN MET
ZACHTHEID!....
Dit raden schoonheidsspecialisten U aan.
Julia Foster is een Amerikaansche ver
slaggeefster, die eenige jaren geleden in
dienst trad van de wereldberoemde Palmo-
live Maatschappij en het interviewen van
schoonheidsexperts tot haar specialiteit
heeft gemaakt.
n den loop der laatste drie jaar heeft
zij duizenden experts gesproken die haar
op tal van vragen hun meening meedeel
den. Een dier vragen was: „Hoe moet een
vrouw haar wangen behandelen?"
Do praktijk wijst uit dat de meeste vrou
wen niet beseffen hoe schadelijk het voor
haar teint is de wangen in het geheel niet,
of tè hardhandig te masseeren. De wangen
moeten zachtjes worden gemasseerd, niet
met de vingert roppen, doch met de gebo
gen voorvingers. Deze voorzichtige massa
ge wekt den bloedsomloop op en geeft het
gelaat een delicate teint zonder vrees
voor huidsirritatie of beschadiging van de
opperhuid.
Vóór alles echter moeten de huidsporiën
volmaakt schoon worden gehouden en een
zachte, zuivere zeep is hiervoor onmisbaar.
Miss Foster schrijft uitsluitend Palmolive
zeep voor omdat, zoo zegt zij, de groote
hoeveelheid olijf-olie, welke bij de berei
ding dezer zeep wordt gebruikt, een over
vloedig en heerlijk verzachtend schuim
geeft dat. vooral bij massage van het ge
laat, onschatbare diensten bewijst.
GEKLEEDE JAPON.
73118
Ons model geeft een zeer gekleede ja
pon weer, waarvan het bovengedeelte tot
even op de heup komt en in het middel
aansluit. Ovaal vost rnet knoopgarnee-
ring, terwijl de japon smal afgebiesd
73111
wordt met de zijde van het vest, waardoor
de lijn van de uitsnijding meer tot zijn
recht komt. Zesbaansrok, waarop de
punten van het bovengedeelte worden
opgestikt. Aan den rug een strik met
lange einden.
Zoowel gebloemde zijde als zwarte
crêpe satin geven een chique geheel aan
dit zeer aparte model.
Patronen tot en met maat 52.
MIDDELEN TEGEN SPIJSBEDERF.
In den zomer moeten wij vooral voor
zichtig omgaan met vleesch en worst, aan
gezien hierdoor op warme dagen gevaar
lijke vergiftigingen kunnen ontstaan. Het
vleesch wordt dadelijk na aankoop klaar
gemaakt en eventueel den volgenden dag
koud gegeten, wat bij de hcerschende
warmte ook wèl zoo aangenaam is. Het
wordt bewaard op een donkere plaats on
der een vlicgengaas nooit onder glas,
aangezien de toetreding van lucht hier
door wordt belemmerd.
Worst wordt herhaaldelijk met zout wa
ter afgewreven. Is zij aangesneden, dan
wordt het snijvlak met een weinig boter
bestreken. Hierdoor voorkomt men verkleu
ring, terwijl de worst ook beter versch
blijft.
Visch mag, zelfs als hij gekookt is, nooit
langer dan een dag worden bewaard. Res
tanten moeten dadelijk tot een schoteltje
worden verwerkt. Ook geconserveerde
visch bederft spoedig en mag nooit lang
blijven staan. Vischvergiftigingen zfjn bui
tengewoon onaangenaam en gevaarlijk.
Gévogeltje moet dadelijk worden schoon
gemaakt; het lijf wordt opgevuld met stuk
jes houtskool en daarna wordt het geheel
in een gazen zakje opgehangen op een
tochtige plaats. Gcvogeltje kan ook goed
worden gehouden, door het in azijn te leg-
AARDIG EN PRACTISCH JURKJE.
73100 A en B
Voor den zomer moeten de kleintjes vol
doende kleeren
hebben om buiten
te spelen. Wat
zoudt U ervan
denken om bij
gaand patroon
eenige malen uit
te voeren? Het
meest prac-
tisch zijn
itoffon met
een fijn rui
tje, omdat
't vuil hier
op niet al
te zichtbaar
is. Onder
het jurkje
73100A
worden een broekje
van hetzelfde materi-
aal en een blouse met o
pofmouwtjes gedragen. «H
Door den eenvoudigen £5
vorm is het geheel ge
makkelijk te wasschen'
en te strijken.
Knippatronen ver
krijgbaar voor 2—8 jaar
tegen betaling van
slechts 48 ct
Hieronder gever wij de indeeling der
verschillende onderdeden van het patroon
weer.
Vergeet U vooral niet dit aardige mo
delletje te bestellen?
Ondanks de lnmaaktijd!
Zonder bedenken en wij bij het In
maken gebruik van gummihandschoenen,
die zoozeer onze handen beschermen. Het
is reeds lang geleden, dat men nog aan het
sprookje geloofde, als zou de rubber in
vloed hebben op de smaak van ingemafck-
te vruchten. En natuurlijk worden de han
den goed ingevet, voordat wij ze in de
handschoenen steken.
Vele huisvrouwen blijven het gebruik
van handschoenen onder het werk onge
makkelijk vinden; zij kunnen in vele ge
vallen hetzelfde doel bereiken door gummi
vingers, die het meest noodig zijn voor de
wijsvinger. Bij het schillen moet de rug
van het mes voorzien zijn van een breed
stukje kurk.
Heeft men ouder gewoonte toch weer
eens deze voorzorgen achterwege gelaten,
zoodat de handen leelijke verkleuringen
vertoonen en de sporen van het zuur zich
diep in de huid hebben ingevreten, dan
kan men ze wasschen met gekristalliseerd
citroenzuur op dezelfde wijze als men het
met zeep zou doen. Helpt dit niet, dan moe
ten wij ons bedienen van verdund wijn
steenzuur. In beide gevallen moeten de
handen achteraf grondig worden ingevet.
De nagelriemen worden gebleekt door een
watje, dat om een houten spateltje gewik
keld en in waterstofsuperoxyde gedrenkt
is. Hiermee worden de nagelriemen uit
gewreven.
gen of te wikkelen in een goed In azijn ge
drenkte doek.
Een goede koelkast kan men overigen#
in elk huis hebben: het is de zorgvuldig
gereinigde en met papier bekleede schoor
steenopening achter de kachel, die nu toch
geen dienst doet.
Is er onverhoopt melk zuur geworden,
dan behoeft men deze nog niet weg te
werpen. Men kan er nog enkele nagerech
ten van maken.
Een halve liter gekookte, zuur geworden
melk wordt vermengd met vijf eetlepels
suiker en vier of vijf eetlepels versch
vruchtensap, waarna vier bladen roode en
twee bladen witte gelatine in een weinig
water met citroensap lauwwarm worden
gemaakt om op te lossen. Mengen, in een
vorm doen, laten afkoelen en opdienen met
koekjes.
Men kan ook een halve liter zure melk
schuimig slaan en er anderhalf ons suiker,
een pakje Vanillesuiker, het sap en de
fijngesneden schil van een citroen mee
vermengen. Acht bladen roode gelatine
worden opgelost en erbij gevoegd; de mas
sa wordt nog wat geklopt en daarna in
een glazen schaal ^gdaan om af te koelen.