VROUW,
V7VODL
Modegrillen.
ONHANDIGE KINDEREN.
Een belangrijke taak der opvoeding.
Om in dezen tijd te kunnen slagen in het
leven, is het noodig om allerlei praktische
kleinigheden onder de knie te hebben. Men
moet zichzelf weten te helpen, als er een
spijker ingeslagen of een verstopte goot
steen gereinigd moet worden. De opvoe
ding hiertoe moet in de kinderjaren begin
nen.
Het is een oude ervaring, dat de ontwik
keling van kinderen door niets zoozeer
wordt bevorderd als door het besef, dat zij
iets nuttigs kunnen doen en dat de groote
menschen hen noodig hebben. Een kleine,
langzaam zich uitbreidende kring van
plichten moet aan elk kind worden toege
wezen van zijn tweede of derde jaar af.
Het kan ermee beginnen, zelf zijn bord
naar de keuken te brengen of de post aan
te nemen van den brievenbesteller. Het
krijgt een gietertje om de bloemen te be
gieten en het driejarige dochtertje krijgt
haar eigen droogdoek aan het keukenrek
om te helpen bij het vaten wasschen en
haar eigen boodschappenmandje, waardoor
ook de eenvoudigste boodschap iets bijzon
ders wordt. Later komt er ook een naai
mandje bij. De kleine jongen krijgt een
gereedschapskist, die in den loop der jaren
aardig gevuld raakt. Spoedig zal hij ook
met lijm, verf en verfkwast weten om te
gaan en belang stellen in de technische
inrichting van het huis. Het feit, dat vader'
en moeder het op zijn handigheid laten
aankomen, zal hem vanzelf aansporen tot
ijver en degelijk werk. Men zal er zich dan
niet over behoeven te ergeren, dat af en
toe weleens tegenstribbelend hulp wordt
verleend waar men misschien weken
lang om heeft moeten vragen doch zich
steeds weer erover verblijden, dat de kin
deren zoo stipt en betrouwbaar zijn bij het
waarnemen van hun plichten, die natuur
lijk niet talrijk mogen worden, doch wel
erop gericht mogen zijn om het besef van
verantwoordelijkheid aan te kweeken.
EEN AARDIG HUISHOUDSCHORT.
73141
De fijne ge
ruite stof
fen, die nu
zoo in de
mode zijn,
kunnen uit
stekend ver
werkt wor
den voor dit
schort, dat
afgewerkt is
met smalle
biesjes van
hetzelfde
materiaal
en op den
rug sluit.
Zulk een
schort is
goed wasch-
baar en
geeft volle
dige bescher
ming.
MODERNE GROENTENSCHOTEL.
De onmisbare reiskameraad.
Een regenmantel
van geïmpregneerde zijde.
Bij het begin van het reisseizoen
wordt liet weer de factor, waar al
les van afhangt, tot zelfs de klee
ding, waarin de elegante vrouw
zich aan haar medemenschen zal
vertoonen. En toch is er een klee
dingstuk, dat zich van het veran
derlijke weer niets aantrekt en
hierdoor een onmisbare reiskame
raad wordt.
Wij bedoelen een zijden reisman
tel, die tevens als regenjas kan
dienen. Er is een tijd geweest, toen
regenmantels zoo hard als een
plank waren, loodzwaar en sterk
riekend. Bovendien hadden deze
martelwerktuigen 'n plompe vorm,
die altijd dezelfde was. De moder
ne regenjassen staan echter even
goed op zonnige als op regenach
tige dagen. Ze zijn buitengewoon
licht en volkomen reukloos, door
dat zij geïmpregneerd zijn. Hier
door blijven ze licht en laten ook
lucht door, hoewel zij den regen
geheel tegenhouden. De snit is vol
komen in overeenstemming met de
voorschriften der Jieerschende mo
de; de zijden stof staat onder alle
omstandigheden elegant. Of wij
dus per auto, per trein of per boot
reizen of zelfs te voet, steeds is 'n
zijden regenmantel de beste reis
kameraad.
Voor ongeveer zeven personen rekenend,
nemen wij 3 4 pond groenten van zooveel
mogelijk verschillende soorten, benevens
erwten, boonen, asperges, worteltjes en
paddestoelen. Elke soort wordt afzonder
lijk, zonder toevoeging van eenig vet, in 'n
weinig water gaar gestoomd, waarna men
haar op een zeef laat uitdruipen. Het kook
water wordt met selderij, prei, zout, peper,
het sap van een citroen en een scheutje
witten wijn smakelijk gemaakt en moet ge
heel afkoelen. Bij elkaar moet het onge
veer 1*4 L. zijn. In een vierde gedeelte van
de vloeistof worden 18 bladen witte gela
tine opgekookt; daarna wordt de rest van
het kookwater ermee vermengd. In een met
koud water omgespoelden vorm wordt nu
ongeveer een derde deel van het gelatine-
houdende mengsel gegoten. Is het een wei
nig hard geworden, dan worden de groen
ten met fijngehakte selderij, prei en peter
selie met de rest vermengd, die nog
lauw in den vorm wordt, bijgegoten. Bij
deze schotel dient men croquant gebak
ken schijfjes aardappelen op.
73125.
Voor allerlei wa
tersport zullen on
ze opgroeiende
meisjes veel ple
zier beleven van
een blouse en rok
je als de hierbij
afgebeelde, waar
onder slechts een
badpak wordt ge
dragen. Do blouse
wordt midden
vóór, het rokje
van opzij geslo
ten door een drie
tal knoopen.
Prijs van het pa
troon f 0.58.
TWEE NIEUWE RECEPTEN.
Koude tomatensoep met slag
room.
Voor dit frissche, smakelijke gerecht
wordt een pond tomaten in een liter water
zonder toevoeging van vet, doch met zout
en een weinig suiker naar smaak, bene
vens wat citroensap, gaargekookt. Twee
theelepeltjes aardappelmeel worden met
koud water aangeroerd en in de kokende
vloeistof gedaan. Men laat de soep nog eens
goed doorkoken, zeeft haar en laat haar af
koelen. Bij het opdienen wordt een achtste
liter stijfgeklopte slagroom (zonder suiker)
ermee vermengd.
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ten gerieve van onze lezeressen stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die te
gen den kostenden prijs van f 0.58 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro rekening 1911)19 t.n.v. den
hnippatronendienst te 's Gravenhage. Pa
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden met bijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedactrice van dit blad
Muzenstraat 5 B. te 's Gravenhage. De
patronen worden U tegelijk met een num
mer van ons nieuwe Modeblad, waar on
gpveer 50 modellen zijn afgebeeld, toege
zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste
maat en het nummer op te geven?
MOTTENBESTRIJDING.
Alle meubels en kleedingstukken, die
door motten worden bedreigd, moeten in
dc zomermaanden herhaaldelijk naar bui
ten gebracht en flink geborsteld en uitge
klopt worden. Hetzelfde gebeurt met gewat
teerde dekens en matrassen. Op deze wijze
bestrijdt men de motten het best. De klee
dingstukken, die op het oogenblik niet in
gebruik zijn, worden met kamfer in stof
vrije kisten gepakt met veel krantenpapier
ertusschen. Krantenpapier is ook uitste-
kehd om er de meubels en tapijten mee te
bedekken, voor men op reis gaat. Tevens
worden tusscheri de stoelkussens stukjes
kamfer gestoken en schalen met water bij
het raam gezet. De blinkende oppervlakte
daarvan trekt de motten aan, zoodat zij in
het water vallen en omkomen.
DE GENEESKRACHT VAN FRUIT.
Dat fruit gezond is, is algemeen bekend
Ook gekookt behoudt het grootendeels zijn
goede eigenschappen. Het is dus wel van
belang om te weten, wat nu precies de ge
nezende en versterkende eigenschappen
der verschillende vruchtensoorten zijn.
Kruisbessen zijn goed bij klieraandoenin-
gen, kersen om het bloed te reinigen en
aardbeien om nieuw bloed te vormen. Ook
braambessen zijn uitstekend voor bloedar
moede en bevatten veel ijzer en fosfor. Het
uitgeperste en met water vermengde sap
van boschbessen werkt koortsstillend, ter
wijl het bij gezonde personen de werk
zaamheid der darmen bevordert. Aalbes
sen moeten met mate worden gegeten, om
dat anders hét. hooge gehalte aan vruch-
tenzuur schadelijk wordt. Wanneer men er
niet te veel van eet, vormen zij echter een
der beste middelen om het bloed te reini
gen.
DE BEREIDING VAN VRUCHTENWIJN.
Een kunst, die weinigen verstaan.
Bij het maken van vruchtenwijn komt
het er op aan, de goede verhoudingen te
vinden. Voor landwijn, tafelwijn, bijzonder
sterke wijn en likeur voegt men bij 10 L.
aalbessensap achtereenvolgens 5 Kg., 6.6
Kg., 9 Kg. en 13 Kg. suiker. Voor kruisbes
sen is de hoeveelheid suiker resp. 3.2 Kg..
4.3 Kg., 6 Kg. en 8.8 Kg. op 10 L. sap. voor
braambessen 1 Kg., 1.4 Kg., 2 Kg. en 3 Kg.,,
en voor boschbessen 4.2 Kg., 5.6 Kg., 7.6
Kg. en 11 Kg.
Wanneer wij aan het werk gaan, worden
allereerst de vaten uitgekookt en goed uit-
gezwaveld, terwijl de flesschen een tiacht
in sodawater moeten staan en daarna zeer
goed in lauw water worden nagespoeld.
Wij hebben voorts nieuwe kurken en lak
noodig, terwijl alles, wat wij denken te
gebruiken, wordt uitgekookt, ook de vruch
tenpers. Dat dc vruchten mot zorg worden
uitgekozen en gereinigd, spreekt wel van
zelf. Aalbessen laat men echter in trosjes
aan de kleine steeltjes zitten, voordat zij
door de vruchtenpers gaan. Deze rnoet zoo
danig werken, dat het overblijvende vruch
tenmoes droog is; wij laten het vruchten
sap eonigen tijd staan, zoodat eventueele
verontreinigingen kunnen bezinken. Men
kookt water, lost er daarna de vereischte
hoeveelheid suiker,in op en schuimt af. Is
het suikerwater lauw geworden, dan komt
het sap erbij. Na goed omroeren komt het
geheel in het gereedstaande vat.
Nu laten wij Ijet vat rustig staan in een
vertrek met een temperatuur van 65 tot 70
graden Fahrenheit. Binnen enkele dagen
begint het gistingsproces, dat eerst na eeni-
ge maanden is geëindigd. Verontreinigin
gen bij het spondgat worden met een
schoonen doek en een glazen lepel verwij
derd, terwijl het vat geregeld met vruch
tensap of water wordt'bijgevuld.. Om te
onderzoeken, of het gistingsproces is afge-
loopen, doet men wat wijn in een flesch
en plaatst deze in een vertrek of anders
zins met.cen temperatuur van meer dan 75
graden Fharenheit. Wanneer de vloeistof
dan van bovenaf heldor wordt, kan men
de wijn overgieten in een tweede, eveneens
met alle zorg voorbereid vat, om na ver
loop van nogmaals zes maanden in fles
schen te worden gevuld. Deze moeten
staande bewaard worden op een koele
plaats.
Appelwijn of cider
kan van alle soorten appels worden ge
maakt, doch de zoetste en geurigste geven
het beste resultaat. Ze worden fijngemaakt
en door de pers gehaald, waarna het sap
in een vat komt. Zonder dat men er verder
iets aan toevoegt, treedt er zeer spoedig
gisting op. Na eenige dagen wordt het vat
met eveneens gegiste appelmost geheel ge
vuld en gesloten. Na minstens een half
jaar, wanneer de wijn geheel helder is ge
worden, komt hij in oen ander vat en dan
moeten er opnieuw eenige maanden ver-
loopen, voordat de flesschen ermee worden
gevuld.
KLEINE WENKEN.
Het is voor een huisvrouw zaak om haar
geheugen te hulp te roepen, wanneer zii
een goed huismiddeltje hoort of leest. 0|
dat oogenblik zal zij het wel niet noodir
hebben, doch vroeg of laat zal er zich ooi'
gelegenheid voordoen, waarbij het haar tc
stade komt. Juist bij onverwachte tegen
vallers laat de goede huisvrouw zich al:
zoodanig kennen, door zich niet uit he
veld te laten slaan, doch onder alle om
standigheden spoedig een uitweg te we
ten.
Is er op een hoogen hoed regen gevallen
dan behoeft men hem daarom nog niet tc
laten opstrijken. Het is voldoende, den
EEN PRACTISCH VEST.
Rug:
Beginnen met de boord op fijnere naal
den en in geribde patronen breien, na
106 st. opgezet te hebben, tot men 25 toe
ren heeft.
Naalden veranderen en een dikker no.
nemen.
Ie toer 1 recht, 1 aver.. afhalen.
2e toer recht breien.
3e toer (met zijde) 1 aver., afh., 1 recht
breien.
4e toer (met zijde) recht breien.
Deze vier toeren herhalen tot men 84
toeren of 21 patroontjes heeft, daarna
armsgat beginen.
6 st. afkanlon aan het begin van de
twee volgende toeren, daarna zoolang
aan het begin van een toer 1 st. afkan-
hoed met den vleug mee te bestrijken met
een schoon lapje, dat in terpentijn is ge
drenkt. Na deze behandeling is dc hoed
weer even glad en glimmend als tevoren.
Hoe vaak heeft het ons niet gehinderd,
dot witte zijde door het wasschen op den
duur geel wordt. Men voorkomt dit, door
non hét laatste spoelwater, dat altijd lauw
moet zijn, een druppel roodc inkt toe te
voegen.
Wanneer gesteven boorden aan den bo
venrand scherp worden, zoodat zij aan de
hals schuren, wordt de rand bestreken
met een stuk stearinekaars.
Wanneer men een stukje zwavel in de
bloempotten legt, verdrijft men daarmee
mieren en andere insecten.
AFKLEEDENDE ONDERJURK.
73104
De steeds wisse
lende mode maakt
af en toe ook ver
anderingen in de
stijl van onze lin
gerie noodig. Met
name geldt dit
van de onderjur
ken. Hier zien wij
een, die ge
schikt is voor de
bestaande model
len en ongetwij
feld nog eenige
jaren bruikbaar
zal blijven.
Knippatronen van
deze goed afkiee-
dende onderjurk
zijn verkrijgbaar
in alle maten
voor den prijs
van f 0.48.
ten. totdat men 82 st overhoudt en ver
der breien totdat men 39 patronen in hei
geheel heeft.
6 st. afkanten aan het begin van iedere
toer tot er 34 st. in het midden overblii
ven. daarna afkanfen.
Opzetten voor het rechter voorpand, fii
ne naalden (met wol) 66 st., boord breien e-
het patroon tot men 21 patroontjes of 8'
toeren heeft, daarna beginnen met hel
armsgat en de halsuitsnijding.
1 st. minderen aan den hals. naald uit
breien, omkeeren. zes st. afkanten ei'
naald uitbreien. Aan de halsuitsnijdin'-
lst. minderen aan het begin van elke
toer en ook aan de zijde van bet arm?
gat gedurende 6 toeren; daarna in he
midden zoolang aan het beein van iedere
toer minderen, totdat men 24 st. over gr
houden hreft en het werk 168 toeren is
Schouders:
Aan het begin van elke toer 6 st. afkan
ten bij het armsgat, tot alle st. zijn afge
kant.
Het andere voornand wordt op dezelf
de wijze gebreid, doch inplaats van dc
mindering aan de halszijde worden op der
rechten kant 6 st. afgekant voor het arms
gat en op den verkeerden kant geminderd
voor de hals.
Rug en voorpanden worden nu ver
honden aan zij- en schoudernaden; daar
na wordt de omtrek van hals en voorpand
met vasten omgehankt. met de wol.
Men begint met 2 rijen vasten; de 3e he
sint aan het rechter-voornand onderaan
2 vasten 43 lossen; 3 st. overslaan v. d. vori
ge toer, 9 vasten; vanaf de 43 lossen herho
len en wel 4 keer; hierdoor ontstaan dc
knoopsgaten; 5 in totaal; daarna de toer af
werken met vasten in het rond en hierop
nog 2 toeren vasten, zoodat men in het ge
heel 5 toeren heeft.
De armsgaten worden eveneens om-
gehaakt, doch in elke toer mindert men
enkele, st. weg.
Zoomen persen en knoopen aanzetten.
73104
WENKEN VOOR DEN INMAAK.
Om werk te besparen kan men bij het
imikon van gelei gebruik maken van een
srof, die dc laatste jaren in den handel ver
krijgbaar is en het gelatineeren der in de
vruchten aanwezige pectine bevordert.
Men kan ook een goedkoop toestelletje
koopen om flesschen te kurken; het is zoo
practisch, dat men er haast niet meer bui
en kan, als men er eenmaal aan gewend
Men steriliseert bij een tem- gedurende
peratuur van 20 d 30 m.
pitvruchten 80 gr. Celsius al naar ge
lang van de
rijpheid
Steenvruchten 80 gr. Celsius 20 minuten
Aardbeien 80 gr. Celsius 18 minuten
VIIe andere
besvruchten 75 gr. Celsius 15 minuten
Vruchtensap 75 gr. Celsius 20 minuten
OP DE VLEKKENJACHT.
Wanneer in servetten of tafellakens ca-
aovlekken zijn gekomen, wat vooral in 'n
,-ezin met kinderen niet altijd te vermijden
s, kan men ze gemakkelijk verwijderen
iet ammoniak. Kerst wordt de stof met
:oud water vochtig gemaakt; dan strijkt
nen wat ammoniak op do vlek en ten-
lotte spoelt men in koud water uit.
Vlekken van vruchtensap worden uit het
afelgoed verwijderd, door de stof uit te
preiden boven een pan met kokend soda-
ater. De vlekken worden door den damp
eods verwijderd; men behoeft de stof dus
iet in de vloeistof te dompelen, terwijl
>ok uitwasschen overbodig is, aangezien
>ok zonder dat de vlekken volkomen wor-
'en verwijderd. Men hangt het tafelgoed
lechts glad op om het te laten drogen en
an het zoo noodig nog wat bijstrijken.
Dc leelijke vlicgevlckjes op de lijsten
an schilderijen en spiegels worden vcr-
ijderd door de lijsten af te nemen met
ater, waaraan wat geest van salmiak is
oegevoegd, en wel één deel op 12 deelen
«vater.
AFWERKEN VAN ROKKEN.
Rokken, die van dikke wollen stof ge
maakt zijn, worden eerst op de juiste leng
te omgespeld en geregen, daarna stikt
men aan den rafelkant een boorbandje,
perst de zoom en het bandje vochtig op en
rijgt het boorband op de rok met onzicht
bare steekjes. Dunne wollen stoffen wor
den omgeregen en nadat de inslag ge
maakt en ingeregen is, mee op de stof ge
naaid.
Zijden japonnen of andere dunne weef
sels, die met volants afgewerkt worden,
krijgen een smal op de machine gestikt
zoompje, terwijl men deze, als do onder
kant in het gezicht komt. afbiest en ook
wel met een breedc zoom afwerkt, ten
minste als het rechte modellen zijn.