VROUW, WA\ODt Najaars- kleeding. Een zeer apart model Blouses. b&«J.SCRtfBRck. SLECHTE ZEDEN GOEDE ZEDEN. Uit Amerika komt het bericht, dat men een mes heeft uitgevonden, waarmede men de hapjes tot zich kan nemen, zoodat zij niet steeds van de vork op het bord terug vallen. Op de vraag of het van erg goede op voeding getuigt, met een mes te eten, gaan wij hier niet verder in. Waar ons echter deze uitvinding er aan herinnert, dat de uitnoodigingen voor diners spoedig zul len loskomen, is misschien een overpein zing, over allerlei maatschappelijke zeden en onzeden op zijn plaats. Voor kort heeft zich b.v. weer de gewoon te gevestigd de beleefdheidsbouquet, waar mede men de gastvrouw min of meer ver rukt, niet meer persoonlijk mee te bren gen, maar deze 's morgens op den dag, dat het feest plaats vindt te sturen, of ook vier en twintig uur later. Een gebruik dat de moeite van het overdenken waard is, om dat daarmee de uitgenoodigde niet meer onhandig hoeft rond te zien waar hij met het vloeipapier blijven moet en dat tege lijk een eind maakt aan de verlegenheid van dengene, die uit gebrek aan geld of tijd met leege handen komt. Gelukkige gasten! Wanneer hij met de voorbereidingen voor zijn toilet klaar is, kan hij zich zonder meer in de maalstroom van genoegens storten, terwijl de feeste lijk gestemde gastvrouw zich nog om dui zend verschillende dingen moet bekomme ren. Voor alles moet zij er op letten dat het vrouwelijke dienstpersoneel in uni form, in zwarte of lichte waschkleeding met wit mutsje de gasten ontvangt en het gebodene ronddient. Niets is pijnlijker dan wanneer een gast, die wellicht voor den eersten maal is uitgenoodigd, het opge dirkte kamermeisje voor een vriendin van de familie houdt en haar zoo begroet om eerst door vreemden op zijn vergissing at tent te worden gemaakt, een geval, dat zich vaker voordoet, dan de glimlachende le zeres wel denkt. Bedient de dochter des huizes in een klein gezelschap de gasten persoonlijk, dan zij de jongedame aangeraden haar baljurk eerst na het eten aan te trekken en tot zoo lang met een eenvoudig licht jurkje te volstaan, dat zoo mogelijk lange mouwen heeft. De kunst van serveeren is natuurlijk overbekend. Wij willen slechts op een kleine onbeduidendheid nog opmerkzaam maken. Is het menu tot aan het dessert achter den rug, dan verwijdere men van den tafel alles wat nog betrekking heeft op de reeds genoten spijzen als peper en zoutvaatje, mosterdpotjes en broodresten. Want on willekeurig zal de slagroomtaart aan smaak verliezen wanneer men bij het eten toevallig naar het zoutvat kijkt. Of men eerst kaas serveert of wel heele- maal aan het slot van het dessert, is een veel bestreden vraag, die tenslotte aan de persoonlijke smaak van de gastvrouw kan worden overgelaten. In Duitschland is de gewoonte eerst kaas te eten, het meest verbreid in de an dere landen doet men het meestal omge keerd. Wanneer de ruimte het toelaat, drinke men de koffie niet in dezelfde kamer, waar men gegeten heeft. Zijn de andere kamers echter niet geschikt voor een zoo groot aantal gasten, dan verzoeke men de aan wezigen zoolang van tafel op te staan tot er geheel opnieuw gedekt is en de kamer een beetje is gelucht. Kleine groepjes menschen die een oogen blikje met elkaar staan te praten, passen ook zeer goed in kleinere ruimten en per slot van rekening komt men om een feest van de gastheer en gastvrouw bij te wonen en niet om de woning te becritiseeren. Vroolijkheid en een goed humeur zijn het voornaamste wat een gastvrouw haar vrienden kan bieden. Men moet echter in ieder geval er voor oppassen door muzikale of andere attracties stemming te willen maken, waar een aantal menschen bij el kaar is, dat een intiem samenzijn boven een twijfelachtig genoegen verkiest. De taktvolle gastvrouw zal gemakkelijk kun nen vaststellen of haar gasten op voor drachten gesteld zijn of niet. KLEINE KEUKENGEHEIMEN. Paddestoelen, die men wil drogen, moe ten slechts schoongemaakt, maar niet ge- wasschen worden. In sclioone, nette stuk jes gesneden, rijgt men ze met kleine tus- schenruimten aan een draad en droogt ze in de zon of over een matig warm fornuis. Om paddestoelen in te maken is niet ge makkelijk. Champignons zijn daar nog *t best geschikt voor. Men kookt een mengsel van wijnazijn met zout, laat de goed schoongemaakte stukjes paddestoel daar- int uitzetten, kookt dan het azijnmengsel nog iets langer op en giet het, nadat het weer koud geworden is, over de paddestoe len. Na acht dagen kookt men de azijn nogmaals en maakt de glazen met perka ment of glazen deksels luchtdicht. Een beleggng van paddestoelen op het brood, is een heerlijk voorgerecht en wordt gemaakt van paddestoelen, die ge stoofd zijn in boter met uien. Dit alles draait men door de vleeschmolen, waarna men er een ragout van maakt met wat bloem en een ei, daarna voegt men ge hakte peterselie en kruiden naar smaak bij. Deze ragout op geroosterd brood uit gestreken is bepaald een delicatesse. Resten van paddestoelen, kan men goed verwerken in een ommelet-vulling, als men de paddestoelen eerst door de vleesch molen draait en deze masa vermengt met zure room of zure melk, wat petersele, een ei en kruiden naar smaak. Hoewel de gewone overhemdsblouses zich nog steeds in de gunst van de dames mo gen verheugen, zien wij meer en meer stijl blouses te voorschijn treden. Wij laten er U hier een viertal zien, die een zeer bij zonder cachet hebben. De bovenste (1307) is van zwart of een donkere kleur zijdefluweel gemaakt en zeer streng van lijn. Het rugpand is strak aangesloten. De beide voorpanden sluiten vooral even voorbij de schouders ver over elkaar heen, terwijl een vijftal knoopen in een zeer tegengestelde kleur voor de slui ting zorgen. De blouse heeft een aange knipte schoot, die echter middenvoor bij de taille wijkt, wat een zeker vest-idee geeft. Ook de mouw is geheel glad, maar mag bij de pols vooral niet nauwsluitend zijn. De tweede blouse (1308) van schuinloo- pend gestreepte zijde doet een beetje oudenvetsch aan, doch dat is nu juist de grootste attractie er van. Voor- en achter pand zijn geheel glad aangesloten, ook de schoot. De sluiting wordt gevonden door het kleine splitje middenvoor, trwijl een tweetal knoopen sluitende als bij een hee- ensmocking, het opstaande kraagje dicht houden. De mouwen, die van boven een opstaanden kant hebben, laten ons even eens een knoop zien. De kopsche kant van achteren heeft een knoopsgat, zoodat de mouw als het ware met een knoop geslo ten wordt. Het derde model (1309) is weer van een geheel ander type, en staat bijzonder jeug dig. Het schouderstuk met de mouw is van effen donkere zijde, terwijl de eigenlijke blouse van geruite zijde is, doch de streep is van dezelfde kleur als het schouderstuk. Ook deze blouse heeft een schootje, dat puntig middenvoor en middenachter uit loopt, terwijl om de taille een ceintuur in de kleur van het bovenstuk wordt gedra gen. De sluiting wordt gevormd door druk kertjes, die precies langs den linkerkant van het schouderstuk zijn aangebracht, terwijl een klein strikje voor de verdere sluiting zorgt. Tenslotte de vierde blouse. Dit model (1310) lijkt zeer veel op het eerste, doch alleen wat het bovengedeelte betreft. Want de voorpanden sluiten maar een gedeelte over elkaar heen, terwijl daaronder een puntig oploopend stuk is aangebracht en de ceintuur uit een lang, smal eind van dezelfde stof bestaande, wordt eenige ma len om de taille gewonden, alvorens hij met een drukkertje, dat van te voren pre cies uitgemeten moet worden, vastgemaakt wordt. Ook hier is 'n knoopgarneering aan gebracht, doch liefst precies in de kleur van de blouse. De halflange mouw wordt eenvoudig naar binnen omgeslagen en afgezoomd. Patronen van deze modellen verkrijg baar onder de nummers 1307, 1308, 1309, en 1310, in de maten 4248, voor den prijs van f 0.58. Een kleine technische hulp. Men kent de uren waarin men zich vergeefsch kwelt om een busje, een sardi- nenbusje open te maken. Ditwijls moet de heer des huizes er bij worden geroepen, die er ook niets van terecht brengt en na vijf minuten zijn geduld verliest. Alles is even opgewonden, tot tenslotte de kleine jongen van louter honger de nijptang neemt en daarmede de geheele deksel af scheurt. Dat is alles niet meer noodig. Men zet eenvoudig het kleine nieuwe apparaat op het doosje en kan met de minste krachts inspanning elk blikje netjes en zonder ge vaar opensnijden. Ook met kurken was het altijd misère. Ze wilden nooit wat de heer des huizes wilde en meestal kregen zij hun zin. Ook hier heeft men raad geschaft en het klaar ge speeld dat het kleinste kind elke flesch al leen kan open maken. Bovendien wordt de kurk niet doorboord en kan dus verder ge bruikt worden. Presenteert men een glas thee, dan mag men in geen geval het schijfje citroen ver geten, waar zonder heele groepen men schen geen thee lusten. Men moest dit dan altijd zoo handig mogelijk met de vingers uitknijpen, waarbij niettemin steeds de helft over de tafel spoot. Alweer heeft de techniek geholpen en een kleine pers voor elke gast in den handel gebracht, die een volmaakt uitpersen van een enkel schijfje mogelijk maakt en geen bepaalde handig heid eischt. Nrs. 1301, 1302, 1303. De Pul lover verheugt zich zeer in de gunst van de vrouw, ja zonder een pull over is haar garderobe be paald incompleet. Model nr. 1301 op de tee- kening laat een pullover met dwarse strepen zien en met de zoo geliefde rolkraag. De. pullover is blauwwit, terwijl de rok donkerblauw is en de ceintuur wit met blauwe moe- sen. Een dergelijk kleeding- stuk is heerlijk warm voor de komende koelere dagen, doch ook met warme dagen laat zijn luchtig weefsel vol doende afkoeling van ons li chaam toe. Daarom kan hij bij alle temperaturen gedra- 1302 gen worden. De mantel (1302) wordt slechts door een ceintuur bij elkaar gehouden. Om de hals opening, die een paar vastgeknoopte lipjes heeft, wordt een zoo bont mogelijke sjaal gedragen. Van dezelfde stof als de lipjes zijn ook de ceintuur, de mouwversieringen en de klepjes van de zakken gemaakt. Het mantelpakje (1303) heeft vier zak jes, omdat het een reiscostuum is en men dus allerlei kleinigheden bij zich moet hebben, waarvoor niet bepaald een koffer erg gemakkelijk is. De rok bestaat uit twee banen, die naar onderen toe wijder ge knipt worden. Het mantelpakje is van wol len stof in een niet te donkere kleur De 1301 1303 kraag en de zakklepjes zijn van een aar dige gekleurde wollen stof, terwijl over de schouders heen tot even op den bovenarm twee belegsels zijn aangebracht, ieder ein digend in een mooie sierknoop. Het man teltje sluit met vijf van dezelfde sierknoo^ pen. Om het middel wordt een ceintuur gedragen van dezelfde stof als het man teltje of van leer in precies dezelfde kleur, sluitende met een eenvoudige, maar mooie gesp. Patronen zijn verkrijgbaar voor slechts f 0.58. GEKLEEDE CAPE. Op een gewerkt zomerjaponnetje is bij kille avon den een cape een dankbaar klee- dingstuk; zonder strikken zijn bij na geen kleeding- stukken denkbaar sn is het te ver wonderen, want wie ziet er niet gaarne zoo aardig mogelijk uit? Patronen van de ze cape in alle ma ten voor slechts 0.25 verkrijgbaar EEN HERFSTMODEBLAD KOSTELOOS. Begin September verschijnt het uitge breide herfstnummer van „Het Practisch Modeblad". Deze extra uitgave wordt aan lezeressen van ons blad gaarne kosteloos toegezon den, na inzending van 10 ct. porto aan de Moderedactrice van dit blad, Muzenstraat 5 B te 's-Gravenhage. Voor dames, die gaarne willen weten, wat de herfstmode voor nieuws brengt en tegelijkertijd een keuze willen maken uit de allernieuwste modellen, is dit uitgebrei de extra herfstnummer van groote waarde. Vraagt het vandaag nog aan. VROEG OPSTAAN, EN RUSTIG DEN DAG BEGINNEN. Een gezond rustig ontbijt met de kinderen. Een huisvrouw mag nooit toestaan dat haar man of een van de kinderen 's mor gens zoo laat opstaan, dat zij hun kopje thee staande naar binnen slaan en gauw een hap brood nemen of desnoods de rest mee in de tasch te bewaren voor op kan toor of op de speelplaats. Het is van bui tengewoon veel belang zoowel voo geest als voor lichaam dat juist het ontbijt rus tig wordt genoten in een rustige, harmoni sche stemming. De man mag niet het ge voel hebben, dat hij zich icderen morgen meer moet haasten om zich aan te kleeden en naar het bureau of zijn werkplaats te hollen en dan 's avonds steeds vermoeider thuis te komen. Neen, liever het heele huishouden er aan wennen een half uur eerder op te staan, zoodat alle huisgenoo- ten zich rustig kunnen kleeden en op hun gemak gezellig met elkaar kunnen ontbij ten. De man heeft dan even tijd een oogje in het ochtendblad te slaan en naar het go- praat van zijn kinderen te luisteren, de moeder kan toezien of de kinderen alles voor school klaar hebben, hun potlooden gepunt, een nieuwe pen in de penhouder schoone zakdoek, gepoetste schoenen en zoo verder. Hoe ziet nu de ontbijttafel er uit? Voor alles moeten wij bedacht zijn op verande ring. Meestal heeft men bij het brood thee voor de groote menschen en melk voor de kinderen. Het is echter zeer gezond om inplaats van wittebrood voor afwisseling eens een enkele keer geroosterd brood te geven en het wittebrood te doen varieeren met zuiver tarwebrood. Verder is het goed om de vruchten van het jaargetijde op ta fel te zetten en zoo nu en dan een bord havermout of grutten. Inplaats van ge kookte pap is ook rauwe, geweekte haver mout vermengd met fijngewreven appelen, bananen, sinaasappelen en gemalen noten een buitengewoon versterkend ontbijt, waarnaar men zal roenen, als de huisge- nooten er Eenmaal aan gewend geraakt zijn. De boterham, die de kinderen meene men om op te eten, in het vrije speelkwar tier moet ook afwisselend zijn. Als beleg ging is boter met tomaten, komkommer, ei of radijsjes niet zoo gemakkelijk mee te nemen, dan een eenvoudige boterham met worst, maar de eerste is veel gezonder voor het lichaam. Als de kinderen 's morgens op hun ge mak hebben kunnen ontbijten, dan zullen zij ook veel meer trek hebben in de boter ham in het vrije kwartier. Hebben de kin deren eens een dag heelemaal geen eet lust en de moeder geeft hen een extra schoolboterham mee. laten de kinderen die dan nooit op straat gooien of wegwer pen, doch de moeder heeft als plicht haar kinderen bij te brengen dat er op school al tijd wel kameraadjes te vinden zijn, die met graagte zoo'n boterham die overschiet, zullen opeten! GOEDE KNIPPATRONEN. Ten gerieve van onze lezeressen stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die te gen den kostenden prijs van f 0.38 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den knippatronendienst te 's-Gravenhage. Pa tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden met bijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedaetie van dit blad, Muzenstraat 5 B. te 's-Gravenhage. De patronen worden U tegelijk met een num mer van ons nieuwe Modeblad, waar on geveer 50 modellen zijn afgebcbeeld, toege zonden. Denkt U er \YxSral aan de juiste maat en het nummer op te geven? WAT DOEN WIJ MET OVERGESCHOTEN KOEKJES? Een paar gebruiksaanwijzingen. Oud geworden koekjes met verkruimel de randen, die haar frischheid en brosheid verloren hebben, kan de huisvrouw beter niet meer op tafel zetten. Moet men die kruimels en overschotjes dan steeds aan de kippen of den hond geven? Dat is toch ook begrootelijk. Ach wel neen er is best nog iets goed smakends van te maken. Men kan er bijv. nieuwe bit terballetjes van maken, of ze in een pudding verwerken. Margaretapudding. De overgeschoten koekjes moeten in niet te kleine stukken worden gebroken zij mogen vooral niet verkruimelen worden luchtig in een be boterde vorm gedaan en daaroverheen strijkt men een beetje jam. Dan slaat men drie eieren met drie eetlepels suiker, roert er een kopje melk bij en een theelepel maizena en giet dit mengsel over de koek jes in den vorm. In een matige oven gebak ken kan de pudding warm met vruchten saus of koud met een laagje slagroom wor- dien opgediend. Bitterballen. De koekresten worden fijn gemaakt, zelfs als het noodig is in een vijzel gestampt. Dan neemt men een half pond \an die kruimels en roert er drie ei-gelen en drie lepels suiker bij, het sap van een citroen, een kwart pond meel, een groot glas rum en als er in de koekjes geen krenten zaten, wat gewasschen krenten daarna verhoogt men de fijne smaak door het bijvoegen van een eetlepel geraspte chocolade. Dit mengsel bakt men in een beboterde vorm langzaam bij matige hitte, maakt er als het gebak nog warm is, klei ne ballen of vierkantjes van en bedekt hen met suikerglazuur, waarin wat vruchten wijn is gemengd. ZAKGELD VOOR DE HUISVROUW? Een veel bestreden vraag. „Het is de huisvrouw maar!" heette het vroeger. Maar tegenwoordig weten wij weer hoe omvangrijk en verantwoordelijk het werk van de huisvrouw en moeder is en welke beteekenis zij, ook in het volks leven, inneemt. Dikwijls werden ook de stategische bekwaamheden der huisvrouw besproken, en het mannelijk deel der menschheid schijnt bereid te zijn, en'zelfs niet zonder geestdrift deze nieuwe inzich ten te erkennen. Alleen de zaak met het geld dat is natuurlijk wat anders! Alles wat de vrouw buiten het huishouden om, noodig heeft, kan zij zichzelf toch rustig aanschaffen! Ja, zij heeft zelf het heele huishoudgeld in handen En hier treedt het conflict op. Dat kan en zal zij namelijk niet doen! Het speelt zeker geen belangrijke rol als de vrouw des huizes een postzegel koopt van het huis houdgeld om haar persoonlijke correspon dentie to kunnen verzenden en bijvoor beeld de tram van het huishoudgeld be taalt. Maar er zijn zoo nu en dan aan schaffingen noodig als kousen, zakdoeken, soms een lap stof om nog maar te zwij gen van allerlei noodzakelijke toiletbenoo- digdheden. Begint zij er mede ook voor de ze rekeningen een greep in de huishoud- kas te doen, dan staat het vast, dat als er eens een minder goeden tijd komt, de man haar zal verwijten, dat zij het huishouden te kort heeft gedaan, om zichzelf te om hangen met allerlei onnoodige luxe. Nu behooren de uiteenzettingen over geld en het vragen van geld tot de onaan genaamste thema's in de echtelijke debat ten. Men moet trachten dergelijke twist gesprekken te voorkomen. En dat kan het best als de man des huizes aan zijn vrouw iederen maand een zeker bedrag zakgeld geeft. Geen maren! alstublieft! De grootte hangt natuurlijk geheel af van het bedrag, dat voor de huishouding kan worden uit getrokken. Het zakgeld kan hcusch be scheiden zijn, maar de huisvrouw moet de zekerheid hebben geheel onafhankelijk van wat ook, over dit bedrog te kunnen be schikken. Het draagt werkelijk tot de le vensvreugde bij. Het zal vaak noodig zijn het zakgeld manndenlang op te sparen voor de aanschaffing van een ni»uwe lap stof voor een japon. In een ander geval kan zij haar zakgeld vrijwillig opofferen, omdat er in het huishouden uitgaven zijn geweest, waardoor een te groot gat In de financiën is ontstaan. Daar echter de vrouw in den grond van haar hart een gevende natuur is, zoo zal meermalen het zakgeld omgezet worden in verjaardagscadeaux en voor het veraange namen van kleine partijtjes, voor bloemen op de schrijftafel van haar man, de lieve lingsschotels of extra sigaretten en van uit dit gezichtspunt gezien moet de heer dor schepping in het vervolg de eeuwige debatten afsluiten en tegen zijn vrouw zeg gen: „Van vandaag af krijg jij ook zak- geld!" Vonkjes. Men kan niet iedere gevoelsuiting met het verstand verklaren, en zeker niet die van een vrouw. Dikwijls heet het: geloo- ven. In critische tijden werkt een kortere of langere scheiding wonderbaarlijk. Een bloem, als men ze niet verwacht en een briefje op een onbeduidende dag, ver oorzaken feestdagen. Men mag nooit vergeten dat de liefde misschien een van de weinige zichtbare geschenken van een Godheid aan ons Is.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1934 | | pagina 7