VROUW,
WA\ODt
Najaars-
kleeding.
Een zeer apart
model Blouses.
b&«J.SCRtfBRck.
SLECHTE ZEDEN GOEDE ZEDEN.
Uit Amerika komt het bericht, dat men
een mes heeft uitgevonden, waarmede men
de hapjes tot zich kan nemen, zoodat zij
niet steeds van de vork op het bord terug
vallen.
Op de vraag of het van erg goede op
voeding getuigt, met een mes te eten, gaan
wij hier niet verder in. Waar ons echter
deze uitvinding er aan herinnert, dat de
uitnoodigingen voor diners spoedig zul
len loskomen, is misschien een overpein
zing, over allerlei maatschappelijke zeden
en onzeden op zijn plaats.
Voor kort heeft zich b.v. weer de gewoon
te gevestigd de beleefdheidsbouquet, waar
mede men de gastvrouw min of meer ver
rukt, niet meer persoonlijk mee te bren
gen, maar deze 's morgens op den dag, dat
het feest plaats vindt te sturen, of ook vier
en twintig uur later. Een gebruik dat de
moeite van het overdenken waard is, om
dat daarmee de uitgenoodigde niet meer
onhandig hoeft rond te zien waar hij met
het vloeipapier blijven moet en dat tege
lijk een eind maakt aan de verlegenheid
van dengene, die uit gebrek aan geld of tijd
met leege handen komt.
Gelukkige gasten! Wanneer hij met de
voorbereidingen voor zijn toilet klaar is,
kan hij zich zonder meer in de maalstroom
van genoegens storten, terwijl de feeste
lijk gestemde gastvrouw zich nog om dui
zend verschillende dingen moet bekomme
ren. Voor alles moet zij er op letten dat
het vrouwelijke dienstpersoneel in uni
form, in zwarte of lichte waschkleeding
met wit mutsje de gasten ontvangt en het
gebodene ronddient. Niets is pijnlijker dan
wanneer een gast, die wellicht voor den
eersten maal is uitgenoodigd, het opge
dirkte kamermeisje voor een vriendin van
de familie houdt en haar zoo begroet om
eerst door vreemden op zijn vergissing at
tent te worden gemaakt, een geval, dat zich
vaker voordoet, dan de glimlachende le
zeres wel denkt.
Bedient de dochter des huizes in een
klein gezelschap de gasten persoonlijk,
dan zij de jongedame aangeraden haar
baljurk eerst na het eten aan te trekken
en tot zoo lang met een eenvoudig licht
jurkje te volstaan, dat zoo mogelijk lange
mouwen heeft.
De kunst van serveeren is natuurlijk
overbekend. Wij willen slechts op een
kleine onbeduidendheid nog opmerkzaam
maken.
Is het menu tot aan het dessert achter
den rug, dan verwijdere men van den tafel
alles wat nog betrekking heeft op de reeds
genoten spijzen als peper en zoutvaatje,
mosterdpotjes en broodresten. Want on
willekeurig zal de slagroomtaart aan
smaak verliezen wanneer men bij het
eten toevallig naar het zoutvat kijkt.
Of men eerst kaas serveert of wel heele-
maal aan het slot van het dessert, is een
veel bestreden vraag, die tenslotte aan de
persoonlijke smaak van de gastvrouw kan
worden overgelaten.
In Duitschland is de gewoonte eerst
kaas te eten, het meest verbreid in de an
dere landen doet men het meestal omge
keerd.
Wanneer de ruimte het toelaat, drinke
men de koffie niet in dezelfde kamer, waar
men gegeten heeft. Zijn de andere kamers
echter niet geschikt voor een zoo groot
aantal gasten, dan verzoeke men de aan
wezigen zoolang van tafel op te staan tot
er geheel opnieuw gedekt is en de kamer
een beetje is gelucht.
Kleine groepjes menschen die een oogen
blikje met elkaar staan te praten, passen
ook zeer goed in kleinere ruimten en per
slot van rekening komt men om een feest
van de gastheer en gastvrouw bij te wonen
en niet om de woning te becritiseeren.
Vroolijkheid en een goed humeur zijn
het voornaamste wat een gastvrouw haar
vrienden kan bieden. Men moet echter in
ieder geval er voor oppassen door muzikale
of andere attracties stemming te willen
maken, waar een aantal menschen bij el
kaar is, dat een intiem samenzijn boven
een twijfelachtig genoegen verkiest. De
taktvolle gastvrouw zal gemakkelijk kun
nen vaststellen of haar gasten op voor
drachten gesteld zijn of niet.
KLEINE KEUKENGEHEIMEN.
Paddestoelen, die men wil drogen, moe
ten slechts schoongemaakt, maar niet ge-
wasschen worden. In sclioone, nette stuk
jes gesneden, rijgt men ze met kleine tus-
schenruimten aan een draad en droogt ze
in de zon of over een matig warm fornuis.
Om paddestoelen in te maken is niet ge
makkelijk. Champignons zijn daar nog *t
best geschikt voor. Men kookt een mengsel
van wijnazijn met zout, laat de goed
schoongemaakte stukjes paddestoel daar-
int uitzetten, kookt dan het azijnmengsel
nog iets langer op en giet het, nadat het
weer koud geworden is, over de paddestoe
len. Na acht dagen kookt men de azijn
nogmaals en maakt de glazen met perka
ment of glazen deksels luchtdicht.
Een beleggng van paddestoelen op het
brood, is een heerlijk voorgerecht en
wordt gemaakt van paddestoelen, die ge
stoofd zijn in boter met uien. Dit alles
draait men door de vleeschmolen, waarna
men er een ragout van maakt met wat
bloem en een ei, daarna voegt men ge
hakte peterselie en kruiden naar smaak
bij. Deze ragout op geroosterd brood uit
gestreken is bepaald een delicatesse.
Resten van paddestoelen, kan men goed
verwerken in een ommelet-vulling, als
men de paddestoelen eerst door de vleesch
molen draait en deze masa vermengt met
zure room of zure melk, wat petersele,
een ei en kruiden naar smaak.
Hoewel de gewone overhemdsblouses zich
nog steeds in de gunst van de dames mo
gen verheugen, zien wij meer en meer stijl
blouses te voorschijn treden. Wij laten er
U hier een viertal zien, die een zeer bij
zonder cachet hebben.
De bovenste (1307) is van zwart of een
donkere kleur zijdefluweel gemaakt en
zeer streng van lijn. Het rugpand is strak
aangesloten. De beide voorpanden sluiten
vooral even voorbij de schouders ver over
elkaar heen, terwijl een vijftal knoopen in
een zeer tegengestelde kleur voor de slui
ting zorgen. De blouse heeft een aange
knipte schoot, die echter middenvoor bij
de taille wijkt, wat een zeker vest-idee
geeft. Ook de mouw is geheel glad, maar
mag bij de pols vooral niet nauwsluitend
zijn.
De tweede blouse (1308) van schuinloo-
pend gestreepte zijde doet een beetje
oudenvetsch aan, doch dat is nu juist de
grootste attractie er van. Voor- en achter
pand zijn geheel glad aangesloten, ook de
schoot. De sluiting wordt gevonden door
het kleine splitje middenvoor, trwijl een
tweetal knoopen sluitende als bij een hee-
ensmocking, het opstaande kraagje dicht
houden. De mouwen, die van boven een
opstaanden kant hebben, laten ons even
eens een knoop zien. De kopsche kant van
achteren heeft een knoopsgat, zoodat de
mouw als het ware met een knoop geslo
ten wordt.
Het derde model (1309) is weer van een
geheel ander type, en staat bijzonder jeug
dig. Het schouderstuk met de mouw is van
effen donkere zijde, terwijl de eigenlijke
blouse van geruite zijde is, doch de streep
is van dezelfde kleur als het schouderstuk.
Ook deze blouse heeft een schootje, dat
puntig middenvoor en middenachter uit
loopt, terwijl om de taille een ceintuur in
de kleur van het bovenstuk wordt gedra
gen. De sluiting wordt gevormd door druk
kertjes, die precies langs den linkerkant
van het schouderstuk zijn aangebracht,
terwijl een klein strikje voor de verdere
sluiting zorgt.
Tenslotte de vierde blouse. Dit model
(1310) lijkt zeer veel op het eerste, doch
alleen wat het bovengedeelte betreft. Want
de voorpanden sluiten maar een gedeelte
over elkaar heen, terwijl daaronder een
puntig oploopend stuk is aangebracht en
de ceintuur uit een lang, smal eind van
dezelfde stof bestaande, wordt eenige ma
len om de taille gewonden, alvorens hij
met een drukkertje, dat van te voren pre
cies uitgemeten moet worden, vastgemaakt
wordt. Ook hier is 'n knoopgarneering aan
gebracht, doch liefst precies in de kleur
van de blouse. De halflange mouw wordt
eenvoudig naar binnen omgeslagen en
afgezoomd.
Patronen van deze modellen verkrijg
baar onder de nummers 1307, 1308, 1309,
en 1310, in de maten 4248, voor den prijs
van f 0.58.
Een kleine technische hulp.
Men kent de uren waarin men zich
vergeefsch kwelt om een busje, een sardi-
nenbusje open te maken. Ditwijls moet de
heer des huizes er bij worden geroepen,
die er ook niets van terecht brengt en na
vijf minuten zijn geduld verliest. Alles is
even opgewonden, tot tenslotte de kleine
jongen van louter honger de nijptang
neemt en daarmede de geheele deksel af
scheurt.
Dat is alles niet meer noodig. Men zet
eenvoudig het kleine nieuwe apparaat op
het doosje en kan met de minste krachts
inspanning elk blikje netjes en zonder ge
vaar opensnijden.
Ook met kurken was het altijd misère. Ze
wilden nooit wat de heer des huizes wilde
en meestal kregen zij hun zin. Ook hier
heeft men raad geschaft en het klaar ge
speeld dat het kleinste kind elke flesch al
leen kan open maken. Bovendien wordt de
kurk niet doorboord en kan dus verder ge
bruikt worden.
Presenteert men een glas thee, dan mag
men in geen geval het schijfje citroen ver
geten, waar zonder heele groepen men
schen geen thee lusten. Men moest dit dan
altijd zoo handig mogelijk met de vingers
uitknijpen, waarbij niettemin steeds de
helft over de tafel spoot. Alweer heeft de
techniek geholpen en een kleine pers voor
elke gast in den handel gebracht, die een
volmaakt uitpersen van een enkel schijfje
mogelijk maakt en geen bepaalde handig
heid eischt.
Nrs. 1301, 1302, 1303.
De Pul lover verheugt zich
zeer in de gunst van de
vrouw, ja zonder een pull
over is haar garderobe be
paald incompleet.
Model nr. 1301 op de tee-
kening laat een pullover met
dwarse strepen zien en met
de zoo geliefde rolkraag. De.
pullover is blauwwit, terwijl
de rok donkerblauw is en de
ceintuur wit met blauwe moe-
sen. Een dergelijk kleeding-
stuk is heerlijk warm voor
de komende koelere dagen,
doch ook met warme dagen
laat zijn luchtig weefsel vol
doende afkoeling van ons li
chaam toe. Daarom kan hij
bij alle temperaturen gedra- 1302
gen worden.
De mantel (1302) wordt slechts door een
ceintuur bij elkaar gehouden. Om de hals
opening, die een paar vastgeknoopte lipjes
heeft, wordt een zoo bont mogelijke sjaal
gedragen. Van dezelfde stof als de lipjes
zijn ook de ceintuur, de mouwversieringen
en de klepjes van de zakken gemaakt.
Het mantelpakje (1303) heeft vier zak
jes, omdat het een reiscostuum is en men
dus allerlei kleinigheden bij zich moet
hebben, waarvoor niet bepaald een koffer
erg gemakkelijk is. De rok bestaat uit twee
banen, die naar onderen toe wijder ge
knipt worden. Het mantelpakje is van wol
len stof in een niet te donkere kleur De
1301
1303
kraag en de zakklepjes zijn van een aar
dige gekleurde wollen stof, terwijl over de
schouders heen tot even op den bovenarm
twee belegsels zijn aangebracht, ieder ein
digend in een mooie sierknoop. Het man
teltje sluit met vijf van dezelfde sierknoo^
pen. Om het middel wordt een ceintuur
gedragen van dezelfde stof als het man
teltje of van leer in precies dezelfde kleur,
sluitende met een eenvoudige, maar mooie
gesp.
Patronen zijn verkrijgbaar voor slechts
f 0.58.
GEKLEEDE CAPE.
Op een gewerkt
zomerjaponnetje
is bij kille avon
den een cape een
dankbaar klee-
dingstuk; zonder
strikken zijn bij
na geen kleeding-
stukken denkbaar
sn is het te ver
wonderen, want
wie ziet er niet
gaarne zoo aardig
mogelijk uit?
Patronen van de
ze cape in alle ma
ten voor slechts
0.25 verkrijgbaar
EEN HERFSTMODEBLAD KOSTELOOS.
Begin September verschijnt het uitge
breide herfstnummer van „Het Practisch
Modeblad".
Deze extra uitgave wordt aan lezeressen
van ons blad gaarne kosteloos toegezon
den, na inzending van 10 ct. porto aan de
Moderedactrice van dit blad, Muzenstraat
5 B te 's-Gravenhage.
Voor dames, die gaarne willen weten,
wat de herfstmode voor nieuws brengt en
tegelijkertijd een keuze willen maken uit
de allernieuwste modellen, is dit uitgebrei
de extra herfstnummer van groote waarde.
Vraagt het vandaag nog aan.
VROEG OPSTAAN, EN RUSTIG DEN
DAG BEGINNEN.
Een gezond rustig ontbijt met de kinderen.
Een huisvrouw mag nooit toestaan dat
haar man of een van de kinderen 's mor
gens zoo laat opstaan, dat zij hun kopje
thee staande naar binnen slaan en gauw
een hap brood nemen of desnoods de rest
mee in de tasch te bewaren voor op kan
toor of op de speelplaats. Het is van bui
tengewoon veel belang zoowel voo geest
als voor lichaam dat juist het ontbijt rus
tig wordt genoten in een rustige, harmoni
sche stemming. De man mag niet het ge
voel hebben, dat hij zich icderen morgen
meer moet haasten om zich aan te kleeden
en naar het bureau of zijn werkplaats te
hollen en dan 's avonds steeds vermoeider
thuis te komen. Neen, liever het heele
huishouden er aan wennen een half uur
eerder op te staan, zoodat alle huisgenoo-
ten zich rustig kunnen kleeden en op hun
gemak gezellig met elkaar kunnen ontbij
ten. De man heeft dan even tijd een oogje
in het ochtendblad te slaan en naar het go-
praat van zijn kinderen te luisteren, de
moeder kan toezien of de kinderen alles
voor school klaar hebben, hun potlooden
gepunt, een nieuwe pen in de penhouder
schoone zakdoek, gepoetste schoenen en
zoo verder.
Hoe ziet nu de ontbijttafel er uit? Voor
alles moeten wij bedacht zijn op verande
ring. Meestal heeft men bij het brood thee
voor de groote menschen en melk voor de
kinderen. Het is echter zeer gezond om
inplaats van wittebrood voor afwisseling
eens een enkele keer geroosterd brood te
geven en het wittebrood te doen varieeren
met zuiver tarwebrood. Verder is het goed
om de vruchten van het jaargetijde op ta
fel te zetten en zoo nu en dan een bord
havermout of grutten. Inplaats van ge
kookte pap is ook rauwe, geweekte haver
mout vermengd met fijngewreven appelen,
bananen, sinaasappelen en gemalen noten
een buitengewoon versterkend ontbijt,
waarnaar men zal roenen, als de huisge-
nooten er Eenmaal aan gewend geraakt
zijn.
De boterham, die de kinderen meene
men om op te eten, in het vrije speelkwar
tier moet ook afwisselend zijn. Als beleg
ging is boter met tomaten, komkommer, ei
of radijsjes niet zoo gemakkelijk mee te
nemen, dan een eenvoudige boterham met
worst, maar de eerste is veel gezonder voor
het lichaam.
Als de kinderen 's morgens op hun ge
mak hebben kunnen ontbijten, dan zullen
zij ook veel meer trek hebben in de boter
ham in het vrije kwartier. Hebben de kin
deren eens een dag heelemaal geen eet
lust en de moeder geeft hen een extra
schoolboterham mee. laten de kinderen
die dan nooit op straat gooien of wegwer
pen, doch de moeder heeft als plicht haar
kinderen bij te brengen dat er op school al
tijd wel kameraadjes te vinden zijn, die
met graagte zoo'n boterham die overschiet,
zullen opeten!
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ten gerieve van onze lezeressen stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die te
gen den kostenden prijs van f 0.38 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den
knippatronendienst te 's-Gravenhage. Pa
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden met bijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedaetie van dit blad,
Muzenstraat 5 B. te 's-Gravenhage. De
patronen worden U tegelijk met een num
mer van ons nieuwe Modeblad, waar on
geveer 50 modellen zijn afgebcbeeld, toege
zonden. Denkt U er \YxSral aan de juiste
maat en het nummer op te geven?
WAT DOEN WIJ MET OVERGESCHOTEN
KOEKJES?
Een paar gebruiksaanwijzingen.
Oud geworden koekjes met verkruimel
de randen, die haar frischheid en brosheid
verloren hebben, kan de huisvrouw beter
niet meer op tafel zetten. Moet men die
kruimels en overschotjes dan steeds aan
de kippen of den hond geven? Dat is toch
ook begrootelijk.
Ach wel neen er is best nog iets goed
smakends van te maken. Men kan er bijv.
nieuwe bit terballetjes van maken, of ze
in een pudding verwerken.
Margaretapudding. De overgeschoten
koekjes moeten in niet te kleine stukken
worden gebroken zij mogen vooral niet
verkruimelen worden luchtig in een be
boterde vorm gedaan en daaroverheen
strijkt men een beetje jam. Dan slaat men
drie eieren met drie eetlepels suiker, roert
er een kopje melk bij en een theelepel
maizena en giet dit mengsel over de koek
jes in den vorm. In een matige oven gebak
ken kan de pudding warm met vruchten
saus of koud met een laagje slagroom wor-
dien opgediend.
Bitterballen. De koekresten worden
fijn gemaakt, zelfs als het noodig is in een
vijzel gestampt. Dan neemt men een half
pond \an die kruimels en roert er drie
ei-gelen en drie lepels suiker bij, het sap
van een citroen, een kwart pond meel, een
groot glas rum en als er in de koekjes geen
krenten zaten, wat gewasschen krenten
daarna verhoogt men de fijne smaak door
het bijvoegen van een eetlepel geraspte
chocolade. Dit mengsel bakt men in een
beboterde vorm langzaam bij matige hitte,
maakt er als het gebak nog warm is, klei
ne ballen of vierkantjes van en bedekt hen
met suikerglazuur, waarin wat vruchten
wijn is gemengd.
ZAKGELD VOOR DE HUISVROUW?
Een veel bestreden vraag.
„Het is de huisvrouw maar!" heette het
vroeger. Maar tegenwoordig weten wij
weer hoe omvangrijk en verantwoordelijk
het werk van de huisvrouw en moeder is
en welke beteekenis zij, ook in het volks
leven, inneemt. Dikwijls werden ook de
stategische bekwaamheden der huisvrouw
besproken, en het mannelijk deel der
menschheid schijnt bereid te zijn, en'zelfs
niet zonder geestdrift deze nieuwe inzich
ten te erkennen.
Alleen de zaak met het geld dat is
natuurlijk wat anders! Alles wat de vrouw
buiten het huishouden om, noodig heeft,
kan zij zichzelf toch rustig aanschaffen!
Ja, zij heeft zelf het heele huishoudgeld in
handen
En hier treedt het conflict op. Dat kan
en zal zij namelijk niet doen! Het speelt
zeker geen belangrijke rol als de vrouw des
huizes een postzegel koopt van het huis
houdgeld om haar persoonlijke correspon
dentie to kunnen verzenden en bijvoor
beeld de tram van het huishoudgeld be
taalt. Maar er zijn zoo nu en dan aan
schaffingen noodig als kousen, zakdoeken,
soms een lap stof om nog maar te zwij
gen van allerlei noodzakelijke toiletbenoo-
digdheden. Begint zij er mede ook voor de
ze rekeningen een greep in de huishoud-
kas te doen, dan staat het vast, dat als er
eens een minder goeden tijd komt, de man
haar zal verwijten, dat zij het huishouden
te kort heeft gedaan, om zichzelf te om
hangen met allerlei onnoodige luxe.
Nu behooren de uiteenzettingen over
geld en het vragen van geld tot de onaan
genaamste thema's in de echtelijke debat
ten. Men moet trachten dergelijke twist
gesprekken te voorkomen. En dat kan het
best als de man des huizes aan zijn vrouw
iederen maand een zeker bedrag zakgeld
geeft.
Geen maren! alstublieft! De grootte
hangt natuurlijk geheel af van het bedrag,
dat voor de huishouding kan worden uit
getrokken. Het zakgeld kan hcusch be
scheiden zijn, maar de huisvrouw moet de
zekerheid hebben geheel onafhankelijk van
wat ook, over dit bedrog te kunnen be
schikken. Het draagt werkelijk tot de le
vensvreugde bij. Het zal vaak noodig zijn
het zakgeld manndenlang op te sparen
voor de aanschaffing van een ni»uwe lap
stof voor een japon. In een ander geval
kan zij haar zakgeld vrijwillig opofferen,
omdat er in het huishouden uitgaven zijn
geweest, waardoor een te groot gat In de
financiën is ontstaan.
Daar echter de vrouw in den grond van
haar hart een gevende natuur is, zoo zal
meermalen het zakgeld omgezet worden in
verjaardagscadeaux en voor het veraange
namen van kleine partijtjes, voor bloemen
op de schrijftafel van haar man, de lieve
lingsschotels of extra sigaretten en van
uit dit gezichtspunt gezien moet de heer
dor schepping in het vervolg de eeuwige
debatten afsluiten en tegen zijn vrouw zeg
gen: „Van vandaag af krijg jij ook zak-
geld!"
Vonkjes.
Men kan niet iedere gevoelsuiting met
het verstand verklaren, en zeker niet die
van een vrouw. Dikwijls heet het: geloo-
ven.
In critische tijden werkt een kortere of
langere scheiding wonderbaarlijk.
Een bloem, als men ze niet verwacht en
een briefje op een onbeduidende dag, ver
oorzaken feestdagen.
Men mag nooit vergeten dat de liefde
misschien een van de weinige zichtbare
geschenken van een Godheid aan ons Is.