VROUW,
WA\ODR
Voorjaarshoeden.
NACHT EN MORGEN.
HET KAPSEL.
Pyama's en nacht
hemden, beiden doen
weer dienst, vrijheid,
blijheid. Wie nooit
hield van „zoo'n man
nenbroek" mag zich nu
naar hartelust tooien
met gebloemde, dunne
zij, strikjes en lintjes
kant, open zoompjes
en een lange golvende
rok. Wie de ouderwet-
sche „pon" een onding
vindt, voelt zich aller-
behagelijkst in de ge
streepte pyama van
dun flanel, met de bont
gekleurde ceintuur.
Voor 's morgens zien
we een alleraardigst
kapmanteltje van kleu
rig gebloemd sits met
een klein opstaand
kraagje van twee bo
ven elkaar genaaide
koorden, van sits ge
draaid. Deze garnee
ring herhaalt zich
langs de omtrek van
het manteltje. Wèl zijn
de tijden dat 'n vrouw
in huis alles .afdroeg"
voorbij
„KIJKERS ZIJN GEEN KOOPERS."
Men onderscheidt in de groote zaken
„kijkers" en „koopers" en tot de eerste ca
tegorie behooren een zeker soort menschen
we mogen wel zeggen, bijna uitsluitend
vrouwen, die gaan winkelen niet alleen,
doch de groote magazijnen binnengaan
met de vaste overtuiging, alleen maar te
gaan kijken, doch niet te koopen. Zij vra
gen van verschillende artikelen de prijzen,
laten zich alles zien en gaan met de een
of andere onnoozele opmerking verder.
Heel begrijpelijk vergen zij niet alleen
veel geduld van de verkoopsters, die tot 't
laatste toe vriendelijk en beleefd moeten
blijven, doch ook tijd.
Het is, zouden wij haast willen zeggen
een ziekte dezer vrouwen geworden, een
tweede natuur. Wij kunnen hen wel gade
slaan bij groote uitverkoopen of in waren
huizen bij de afdeelingen waar de z.g. voor-
deelige aanbiedingen zijn. Als gieren schie
ten zij er op af, halen alles wat er in ligt
ondersteboven, grijpen dan dit, dan dat,
nemen coupons in de hand, passen zelfs
hoeden op, leggen een en ander onverschil
lig neer en gaan kalmpjes verder om
eens in een andere afdeeling hetzelfde te
herhalen. Het is alsof ze zich met een ze
kere wellust als middelpunt willen zien,
bediend willen worden, terwijl zij vergeten
dat de verkoopster reeds zooveel uren van
inspannenden arbeid achter den rug heeft.
In den aanvang overzien deze „kijksters"
het geheel slechts,, want, men moet toch
eerst weten, wat er alzoo te koop is, niet
waar, daarna worden prijzen gevraagd, ter
wijl men vast besloten is zulks slechts in-
formatorisch te doen. Zij laten zich door
de verkoopster allerlei voorleggen en ne
men soms wel een kwartier van haar tijd
in beslag door lange beraadslagingen. In
dit zelfde tijdsverloop had deze verkoop
ster wellicht andere klanten kunnen be
dienen, die, omdat zij te lang moesten
wachten, maar verder gegaan zijn, klan
ten, die inderdaad de bedoeling hadden
iets te koopen.
Dergelijke handelingen kunnen evenwel
een verdere strekking hebben, want ziet
de afdeelingschef, die het heen en weer
praten der dame en verkoopster heeft ga
degeslagen, dat de eerste weg gaat zonder
iets gekocht te hebben, dan zal hij de ver
koopster zeker naar de reden hiervan vra
gen. Heeft de verkoopster eenige malen
zoo'n pech om in handen van een „kijk-
ster" te vallen, dan zal zij door haar chef
als minder geschikte kracht beschouwd
worden.
De chef heeft wel opgemerkt, dat de ver
koopster veel heeft laten zien en dat er
lang heen en weer gepraat is, doch is over
tuigd, dat haar niet datgene getoond is,
wat de dame wenschte.
Hij kan niet zonder meer aannemen, dat
deze bij wijze van sport de tijd der ver
koopster, die ook geld waard is, in beslag
zal nemen en denkt, dat de fout bij de ver
koopster schuilt. Wanneer meerdere ma
len dergelijke voorvallen plaats vinden,
kan de verkoopster hiervan de düpe wor
den.
Wellicht zijn vele dezer „kijksters" zich
niet bewust welke vérstrekkende gevolgen
haar schijnbaar onschuldige handeling of
tijdspasseering, zooals we het willen noe
men, kan hebben. Een feit is, dat zij, die
doelbewust slechts gaan „kijken" met de
vooropgezette bedoeling niet te koopen,
zeer verkeerd handelen.
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ton gerieve van onze lezeressen stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die te
gen den kostenden prijs van f 0.58 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den
knippatronendienst te 's-Gra^cnhage. Pa
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden met hijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedactie van dit blad
Muzenstraat 5 B te 's Gravenhagè. De
patronen worden II tegelijk met een num
nier van ons nieuwe Modeblad, waar on
geverr 50 modellen zijn afgehehceld. toege
zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste
maat en het nummer op te geven?
DE ZORG VOOR DE BOEKENKAST EN
ZIJN INHOUD.
Vele huisvrouwen schenken niet genoeg
aandacht aan den boekenkast, en zijn in
houd.
In de eerste plaats zijn zij bijzondere
zorg verschuldigd aan het onderhoud er
van, omdat de eigenaar of eigenaresse
meestal zijn of haar boekenschat een kost
baar bezit acht en er zich vele goede
vrienden van hen onder bevinden.
Verder geeft een kamer met een boeken
kast of kastje toch ook een zekere sfeer.
Laten wij er in de eerste plaats op mo
gen wijzen, dat een boekenkast nooit te
dicht bij een kachel mag staan of tegen een
warmen muur, daar de omslagen hierdoor
krom trekken. Evenmin mag de kast tegen
een buitenmuur, noch in een vochtig ver
trek geplaatst worden, daar de boeken
hierdoor vochtplekken gaan vertoonen en
de bladen geel worden.
Een ideale boekenkast heeft glazen deu
ren, maar voor degene, die zich met een
minder kostbaar meubel tevreden moeten
stellen is een open kast met een aardig,
bij 'het interieur passend gordijn, ook zeer
geschikt.
Minstens éénmaal per jaar moet een
boekenkast een grondige beurt hebben,
open kasten, waar de stof veel meer op de
boeken komt, meerdere malen.
Met een stofzuiger, waarop de lange
slang wordt aangesloten, met borstel of
zuiger kan men het stof verwijderen, zon
der genoodzaakt te zijn, de boeken één
voor één uit te nemen. Dit maakt het werk
natuurlijk veel gemakkelijker.
Moet men alle boeken afzonderlijk schoon
maken, dan worden ze stuk voor stuk van
de planken genomen en zachtjes open en
dicht geslagen voor een open deur of ven
ster, daarna afgestofd en nagezien of er
exemplaren zijn, die wellicht gerepareerd
moeten worden.
Heeft men in leder gebonden boeken, dan
zal vooral een kleine repai*atie in den aan
vang veel onheil voorkomen. Groote leeren
boekdeelen worden bij zoo'n groote beurt
ingewreven met kleurlooze bijenwas of
goede crème en luchtig met een flanellen
doek nagewreven.
Vetvlekken kan men veelal verwijderen
met een weinig spiritus, terwijl vuile plek
ken met zacht vlakgom weggemaakt wor
den.
Scheurtjes in de bladen wordt met een
stukje gegomd transparant papier bijge
plakt evenals losse bladen.
Vetvlekken op de bladen kan men veel
al eveneens verwijderen, indien men een
stukje vloeipapier onder het blad doet en
op de vlek pijpaarde strooit, dat men er
meerdere uren op laat liggen.
DE KAMERLINDE.
Indien men althans over een niet te
kleine kamer beschikt, is een kamerlinde
een plant, waarvan men veel genoegen
heeft. Zij groeien snel en krijgen in den
winter mooie witte bloemen. In het voor
jaar wordt deze plant verpot, krijgt ver-
sche aarde en zoo noodig een grooteren
pot. Drie of vier weken na het verpotten
kan men beginnen met de plant verdunde
kamermest te geven en dit iedere vier we
ken herhalen. De plant moet steeds goed
vochtig gehouden worden, de aarde mag
echter ook weer niet te nat zijn en indien
de pot in een diepen schotel staat, mag
hierop niet voortdurend water blijven
sfaan. Houdt men de plant in te droge aar
de, dan worden de bladeren geel en val
len af.
Het laatste gebeurt ook, indien men den
stand van den plant telkens verandert;
iedere plant, doch zeker wel een kamer
linde moet op een vaste plaats in het licht
blijven staan. In den aanvang als de plant
klein is, kan hij in hét venster staan, doch
later komt hij vóór dat venster op een ta
feltje, noch later op den grond, doch altijd
moet hij zóó geplaatst worden, dat hij veel
licht krijgt. Als decoratie in een hoek b.v.
zal de mooie plant gauw sterven. In den
winter moet hij in een niet te warm ver
trek staan, terwijl men stekken kan ne
men, die spoedig wortelen en in den regel
goed gedijen.
Het moet zich aanpassen, ons kapsel,
aan hoofdbedekking en kleeding. Het heeft
telkens andere vormen, onze smaak veran
dert wèl!
Kijken we zoo eens wat allemaal „mooi"
is geweest, dan komen we tot de ontdek-
kind dat vrouwenmode, gelijk de rattenvan
ger van Hameln, ons kan voeren tot waar
zij wil en dat we zonder protest niet alleen,
maar zelfs met trots onze lokken wringen
in de meest bijzondere krullen en toren-
hooge kapsels.
Tegenwoordig, met de veelal van achte
ren opgeslagen hoedjes vereischt ons hoofd
onze bijzondere aandacht.
Geen rechte, uitgeschoren nekjes, maar
zacht golvende lokjes komen te zien en,
dragen we een hoed met den rand van vo
ren opgeslagen, zoo passen hierbij de glad
de golven of het ponnyhaar.
't Staat wèl heel mooi maar... zullen we
niet alles mooi vinden wat „zij" voor
schrijft?
De eenige tyrannie, waartegen wc niet in
opstand komen!
Zoo langzamerhand zien wa
de meer normale modellen
op den voorgrond komen;;
in 't allereerste begin mèt de
nieuwste stoffen, doken de
vreemdste hoedenbollen op
alleen randen eigenlijk:
als wagenwielen. Of kleine
doosachtige gevalletjes, die
wel niemand zal kunnen dra
gen, behalve de énkele „ge
lukkige uitzonderingen."
Minder bedeelden moeten]
zich tevreden stellen meti
iets gewoner creaties en zo
zijn tevreden, geloof ik! Trou
wens de meesten onder ons
weten wel dat die héél bij
zondere modelletjes haar
nogal raar zouden staan.
De afbeeldingen toonen aar
dige vlotte dopjes, frisch en'
fleurig en nèt goed. Recht,
scheef, in het voorhoofd of
dit geheel vrijlatend, voor
ieder wat. Iedereen kan iets
goeds kiezen laten we ho
pen dat dat gebeurt!
Een plaag verliest haar schrik.
OPVOEDING TOT DE ZON.
De zomersproeten zijn een van de ver
velendste begeleidingen van den zomer. Er
zijn heel veel menschen, vooral vrouwen,
die elk jaar met zeer gemengde gevoelens
de steeds intensiever wordende zomerzon
tegemoet zien. Eenerzijds lokt hij hen on
weerstaanbaar naar buiten, aan den ande
ren kant bedenken zij, hoe de teere huid
van hun gezicht met de leelijke, opvallen
de vlekken bedekt zal worden. Heel dik-
dikwijls zijn het juist de menschen met
een goede teint, met een teere, zachte, lich
te huid, die last hebben van zomersproe
ten. Wanneer dan het gezicht met de on-
gewenschte bruine vlekken bedekt is, zoe
ken zij den dokter op, die, wanneer hij eer
lijk zijn wil, het hoofd schudden moet en
de ongelukkigen op de onschuld van het
lijden wijzen of troosten moet met het uit
zicht op den winter, wat de patiënten
meestal slechts heel weinig bevredigen kan
Zomersproeten zijn pigmentafzettingen
in de huid. Wanneer zij eenmaal versche
nen zijn, kent de arts slechts heel weinig
mogelijkheden, dit pigment te doen ver
dwijnen en de hevigheid der in sommige
gevallen noodzakelijke maati-egelen (uit
bijten, electrische naalden) staat in geen
verhouding tot de, van het standpunt van
den arts gezien, werkelijk onbelangrijke
storing.
Het zal zonderling schijnen, wanneer
juist op het oogenblik, wanneer de zomer
sproeten vanzelf weer plegen te verdwij
nen, een oproep van de artsen zich richt
tot de met zomersproeten behepten, om nu
met de behandeling te beginnen. Het is ech
ter zoo, dat 'n huid, die vroeg genoeg en re
gelmatig getraind wordt op de ultra-violette
stralen, die de pigment-afscheiding opwek
ken, langzamerhand beter bestand wordt
tegen het zonlicht.
Voor deze geleidelijke „opvoeding tot de
zon" is het precies te regelen licht van de
hoogtezon beter geschikt dan dat van de
natuurlijke zon. De hoogtezon is bij een
doelmatig gebruik in staat, de pigment
afscheiding langzamerhand te regelen, zoo
dat er nu niet meer pigmenteilandjes op
de oppervlakte van de pigmentlooze huid
te voorschijn komen, maar er een gelijk
matig gebruinde huid ontstaat, het verlan
gen van allen, die last van zomersproeten
hebben.
Wanneer dan in de komende zomer
maanden de natuurlijke zon weer haar vol
le kracht bereikt heeft, dan kan zij de
zwakke teere huid niet meer onverwachts
overvallen en in de gedaante van zomer
sproeten beschadigen, maar zij treft een
goed toegeruste huid, die weerstand kan
bieden aan het zonlicht, door een gelijk
matige pigmentlaag, zoodat wel de bruine
kleur nog donkerder wordt, maar geen
ongewenschte ophoopingen van pigment
meer storend op kunnen vallen.
UITNOODIGING VOOR 'N „AVOND
BOTERHAM."
De huisvrouw ,die over weinig hulp be
schikt, kan hare gasten gemakkelijker uit-
noodigen om samen een avond boterham
te gebruiken, dan voor een, zij het nog zoo
eenvoudig diner, omdat aan de bereiding
van dit laatste veel meer zorgen en moeiten
verbonden zijn.
De bedoeling, die aan het samenzijn ten
grondslag ligt, is gezellig eenige uren met
elkander door fe brengen. Zijn het dus
geen officieele gasten, doch familie of goe
de kennissen, dan zal men met deze schik
king gaarne genoegen nemen.
Inviteert men voor een avondboterham,
dan kan de tafel vooraf in orde gemaakt
worden en alles wat noodig is er op ge
plaatst worden. Aan tafel behoeft de vrouw
des huizes niet telkens weg te wippen om
een of ander gerecht uit de keuken te ha
len, hetgeen storend op de gesprekken
werkt, doch tevens een zekere onrust
geeft. Thee- of koffieservies zet zij op een
tafeltje naast zich en behoeft voor het
schenken evenmin heen en weer te loopen.
Het spreekt vanzelf, dat alles zoo gezel
lig mogelijk wordt klaar gezet en op de
schaaltjes met vleesch of worst een kleine
garneering van peterselie of aan waaier
tjes gesneden augurkjes wordt aange
bracht. Een aardige slaschotel waarop di
verse rauwe groenten voorkomen, valt in
den regel evenzeer in den smaak als ver
schillende soorten visch, met wat mayonai
se bedekt en geserveerd op een bedje van
sla. Wat minder vaak gedaan wordt en
toch zeer gaarne genuttigd wordt, vooral
door lieeren, is. een schotel, waarop ver
schillende soorten kaas gegroepeerd wor
den, waarbij men Weerterbeschuitjes en
balletjes boter presenteert.
Behalve wat kleine luxe- en krenten
broodjes, zorgt de huisvrouw ook voor ge
woon wit-, bruin- en roggebrood, terwijl
een schaal met fruit en noten een waardig
sluitstuk vormt.
Men kan naar verkiezing ook een schaal
tje vullen met dunne sneedjes casino
brood, die met sardelles of ansjovisboter
zijn besmeerd, of wel met een mengsel van
gehakte garnalen, peterselie en mayonai
se of fijn gehakte hardgekookte eieren met
peper, zout, citroensap en mayonaise.
Wil men een warme schotel geven, dan
is b.v. roerei met reepjes ham voedzaam
en smakelijk.
Minder bekend zijn de kaasballetjes,
waarvoor 125 gr. boter tot room geroerd
wordt, daarna 125 gr. geraspte parmenaan-
sche kaas en 125 gr. gekruimeld roggebrood
of pompemichel bij de botercrême voegen
en dit na goed dooreen kneden tot balle
tjes vormen, die in pyramidevorm worden
opgestapeld, op een papieren kleedje.
Men kan de broodmaaltijd zoo eenvou
dig en uitgebreid klaar maken als men'
zelf verkiest, doch zeker is dat de gezellige
sfeer en de toon, welke in het gezin en
aan tafel heerschen, de voornaamste fac
toren zijn om het samenzijn te doen slagen.
NUTTIGE WENKEN.
Doe een weinig zout bij het ei, dat u stijf
wilt kloppen. Het schaadt de smaak niet,
en het gaat vlugger.
Op een lichte brandwonde legt de ver
standige huisvrouw een beetje schraapsel'
van een rauwen aardappel. Als het dade
lijk gedaan wordt, ontstaan geen blaren.
Tegen het piepen van deurscharnierert
kan men beter wat vaseline of vet gebrui
ken dan olie, die spoedig uitdroogt.
Om karaffen en vazen goed en vlug
schoon te maken, spoele men ze om met
water, waarin een beetje koffiedik is ge
daan. Daarna natuurlijk schoonspoelen
met zuiver water.
Als U de vellen van gekookte melk van
2 a 3 dagen bewaart en stevig klutst, krijgt
u een heerlijke slagroom.
HARINGBROODJES.
Stukjes toast worden belegd met haring,
die van de graten is ontdaan, fijngehakt
en met mayonnaise vermengd, gegarneerd
met gehakte augurkjes en een rand van
dunne plakjes radijs.
Een smakelijke schotel maken we als
volgt: 500 gr. aardappelen worden in de
schil gekookt, van het huidje ontdaan en
daarna in plakken gesneden en vermengd
met eenige lepels heet, water, olie, azijn,
peper en zout, zeer fijn gehakt ui en pe
terselie, goed doorééngemengd met een
slalepel en vork en daarna voegen we een
paar lepels mayonnaise er bij. Naar verkie
zing mengen we er een hoéveelheid ge
hakte visch of vleesch door en een aan
kleine blokjes gesneden appel. We bren
gen alles over op een schotel, en garnec-
ren den bovenkant met plakjes ei, tomaat,
biet, augurkjes en uitjes en presenteeren
pr stnkms toast en halletjes boter bij.