HANDWERK TER VERFRAAIING VAN MODERNE KLEEDING.
FRAAI VOORJAARSMODEBLAD.
EEN GERUITE BLOUSE.
Het zelf maken van de kleeren wordt
steeds interessanter, omdat de modellen
hoe langer hoe fraaier worden. Behalve
dan allerlei ruches, biesjes, volants, enz.
kunnen we onze kleeding ook een heel
modern en elegant aanzien geven door
borduur- en smockwerk.
Wol, zijde, en ook allerlei andere mate
rialen zijn te gebruiken voor het smock
werk, dat we eigenlijk alleen kennen van
baby-kleertjes. We smocken nu kraagjes,
blouses, japonnen, eri zélfs ook mantels.
Onze afbeelding toont enkele heel een
voudige modelletjes, die echter door het
mockwerk bijzonder elegant geworden
ijn.
Daar is allereerst de zijden blouse (1),
die smockwerk juist onder de pas, en in
do taille heeft. Het kleine, afstaande
schootje is rondom geplooid.
Ook de matblauwe japon (2) van zijden
crêpe is versierd met smockwerk, n.1. bij
do aanzetnaad van de raglanmouwen én
in de taille.
De mantel (3), met een groote ronde, tot
over de schouders reikende pas, is zelfs
ook grof gesmockt; onderaan de pas en
aan de mouwen.
Aan de hals wordt de mantel vastgebon
den met twee aangeknipte einden van on
gelijke lengte.
VOORJAARSMOEHEID.
Wist gij, dat het voorjaar de beste tijd is
om het lichaam te verfrisschen? Na den
langen wintertijd voltrekt zich het herle-
vingsproces in de natuur en ook het li
chaam heeft frissche krachten noodig, dat
het door doelmatige voeding kan krijgen.
Het moet van de aanwezige slakken be
vrijd worden, die zich door de wintervoe-
ding, verzameld hebben. Men wordt dit ge
waar door een zekere loomheid, die men
zich veelal niet verklaren kan. Zelfs wan
neer men goed geslapen heeft, wil dit ge*
voel niet wijken en komt vooral in het
voorjaar veel voor.
De voeding moet het bloed reinigen en
nieuwe krachten toevoeren, daarom is 't
eten van veel groene, jonge groenten en
sla, vruchten, groene kruiden, tomaten, het
voedsel bij uitnemendheid in het voorjaar.
BIJ DE MIDDAGTHEE.
Warme kaasvingers.
225 gr. koude gekookte aardappelen,
60 gr. boter, 1 ei, 125 gr. zelfr. bak
meel, 50 gr. geraspte kaas, peper en
zout
De boter wordt met de vingertoppen in
de bloem verdeeld, daarna vermengd met
In het voorjaar
zien we allerlei
nieuwe stoffen,
die meer of min
der practisch zijn.
Juist aan de man
tels kunnen we
zien, welke stof
fen duurzaam en
welke alleen maar
een modegril zijn.
De nieuwe stoffen
verwerkt men op
allerlei verschil
lende manieren en
er zijn bijzonder
practische model
len.
De mantels hebben meestal niet meer de
oude, strenge vorm, maar zijn zeer elegant.
Dikwijls lijken ze heel veel op mantelja
ponnen.
De moderne regenmantel (1) van gabar
dine heeft een lange cape, die tot aan de
ellebogen reikt en tot aan de taille dicht
geknoopt kan worden. Ook bij no. 2 is de in
druk van een mantel volkomen verdwenen,
door de tubi-kraag en de groote strik van
geruite tafzijde. Een sluiting op zij door
middel van drie knoopen en de twee aardi
ge zakken geven aan het geheel een heel
apart cachet.
MANTELJAPON.
1486.
1 De coupe van de
ze mantel japon is
uitstekend ge
schikt voor meer
gezette dames.
De lange revers
verlengen het fi
guur, terwijl geen
overdadige gar
neering wordt
aangebracht
De knoopen wor
den evenals bij
smokings met om-
gefestonneerde
draden verbonden
terwijl in de man
tel twee knoops
gaten zijn ge
maakt. Men kan
ook de zeer mo
derne clip als slui
ting gebruiken.
Dé rok bestaat uit
zes banen, waar
van de middelste
voor- en achter
baan op de zij ba
nen gestikt wor
den.
Met koudere da
gen wordt onder
het manteltje een
zijden das gedra
gen. Als materiaal
kan tweed of een
tailleurstof ver
werkt worden.
Patronen, uit
sluitend in maat
48 en 52 voor 58
ct.; andere maten
S0 ct., volgens
juiste opgaven.
1486
de aardappelpurée, geraspte kaas, peper en
zout, waarna tenslotte het ei er door ge
roerd wordt en het mengsel op een met
bloem bestoven plank met een bebloemde
deegrol op ongeveer 1 c.M. dikte wordt uit
gerold, daarna in reepen snijden, die op
een beboterd bakblik worden gelegd en
gedurende 20 min. in den oven gebakken.
NATIONALE GERECHTEN.
Ieder land heeft zoo zijn bepaalde ge
rechten, die niet alleen de aard typeeren,
doch tevens zeer smakelijk zijn.
Onze stevige stamppotten b.v. vinden
hun weerga niet en verschillen hierin met
andere landen, dat groenten en aardappe
l-in onder toevoeging van boter, delfrite
spekvet of wat ook, zeer fijn worden ge
stampt, terwijl elders meer een stoofpot
wordt opgediend, waarbij de aardappelen
en groenten wel gesneden, en daarna ge
stoofd, doch niet zooals bij ons, geheel fijn
gestampt, doch in grove stukken worden
geserveerd.
Toch zijn er bij onze Oostelijke buren, laten
wij zeggen, nationale gerech
ten, die zeer smakelijk zijn
en waarvan sommige bij ons
meer burgerrecht moesten
verkrijgen. In Beieren b.v.
zijn de leverballetjes zeer ge
liefd, welke gemaakt worden
van pl.m. 400 gr. kalfslever,
dat gemalen wordt, 3 sneden
oud geweekt brood, eieren,
uien, zout en peper, dat door
elkander gekneed wordt en
waarvan balletjes gevormd
worden, die in licht gezouten
water 10 minuten worden ge
kookt. In Hessen wordt veel
al prei met aardappelpuree
en rozijnensaus gegeten.
„Blindhuhn" is een West-
faalsch gerecht, dat een com
binatie is van prinsesseboo-
nen, appelen, peren en aard
appelen, die niet gestampt,
maar door elkander geroerd
worden, terwijl „Stolzer Hein-
rich" een Noord-Duitsch ge
recht is en bestaat uit aard
appelpuree met braadworst
en biersaus. 's Lands wijs,
's lands eer en mochten som
mige gerechten even onwen
nig aandoen, dan wil dit
nog niet zeggen, dat ze min
der smakelijk zijn, maar men
moet er zich veelal aan we
ten te passen.
Het voorjaarsnummer van „Het Prac
tisch Modeblad", dat zoo juist in nieuwen,
verbeterden vorm is verschenen, bevat dit
maal al zéér veel goede en practische arti
kelen.
Behalve een aantal zeer eenvoudige en
meer ingewikkelde modellen van nieuwe
japonnen zijn er tallooze wenken in opge
nomen, die bij het naaien en knippen van
belang zijn.
In dit fraaie nummer is voorts een begin
gemaakt met een Cursus voor dames, die
zelf haar kleeding maken, onder leiding
van een gediplomeerde leerares.
Voor de lezeressen van deze rubriek staat
een exemplaar van dit uitgebreide en aan
trekkelijke modeblad kosteloos ter vervoe
ging. Het kan tegen inzending van 12 ct.
porto aangevraagd worden bij de modere
dactrice van dit blad, Muzenstraat 5b, Den
Haag (Giro 191919).
Wij raden de dames aan deze gelegen
heid niet voorbij te laten gaan. Men komt
er, wanneer men een goed verzorgd mode
blad vol nuttige wenken in 'handen krijgt,
heel wat gemakkelijker toe om zelf eens
iets te gaan maken.
Het is werkelijk een genot, als U dan
met eenigen trots kunt zeggen, dat U Uw
eigen naaister bent en dat 't U een onge
looflijk laag bedragje heeft gekost.
Inktvlekken kan men uit het parket
verwijderen met citroensap. Men wrijft
met het snijvlak van een halve citroen
zóólang, tot de plek goed doorgetrokken is
met het sap, daarna wordt de vloer met
was ingewreven, die men er eerst eenige
uren in laat trekken, alvorens ze uit te
wrijven.
Ruiten zijn nog altijd in de mo
de voor sportieve, makkelijke blou
ses nemen we ze in allerlei luch
tig materiaal.
De afgebeelde blouse, welke te
Berlijn is ontworpen, is gedacht
van kunst- of tafzijde met mouw
tjes tot de elleboog en een hoog
gesloten kraagje. Als we de blouse
nemen in de kleuren: beige-geel-
nègre, dan dragen we deze op een
donkerbruine rok. Rood-wit-blauw
op 'n blauwe rok. Donker en licht
groen, licht en donker blauw, va
riatie genoeg!
Aardige rokmodellen, die dit sei
zoen veel gedragen worden vinden
we afgebeeld in het nieuwe num
mer van het modeblad, dat op
aanvraag kosteloos bij de modere
dactrice van dit blad is verkrijg
baar gesteld.
De foto is genomen naar een ont
werp van de Duitsche modeindu
strie, die langzamerhand bezig is
de Fransche mode te verdrijven,
zoodat de mooiste en fraaiste mo
dellen den laatsten tijd niet meer uit Pa
rijs... doch uit Berlijn komen. Het meeren-
deel onzer lezeressen zal dit met vreugde
begroeten, aangezien de bouw van de Hol-
landsche vrouwen meer in overeenstem
ming is met die van onze Oostelijke na
buren.
SNUFJES.
De nieuwe mode brengt
ons allerlei bijzonder aardi
ge kleinigheden, waarmee
we ons toilet een bijzonder
elegant en verzorgd aanzien
geven.
Daar zijn allereerst de héél
wijde pofmouwen van tulle,
tafzijde of organdie (I).
De hanger met de initialen
is héél modern. We zien ze
dit jaar van allerlei mate
rialen en ze staan dan ook
bijzonder aardig (II).
De breede ceintuur (III)
maken we van tweed, met
een houten gesp.
Bij onze schoenen (IV) van leer, suède of
linnen dragen we natuurlijk een tasch van
hetzelfde materiaal, ook dikwijls versierd
met een monogram.
Een buitengewoon vlotte en modieuze
garnecring voor een zomerjaponnetje is een
enorme jabót van organdie. Een japonne
tje van verleden zomer kunnen we hier
mede ook weer een geheel nieuw en fleu
rig aanzien geven. Goede wenken om oude
kleeding weer „als nieuw" te maken kun
nen onze lezeressen in het voorjaarsnum
mer van het nieuwe modeblad vinden.
BLIJVENDE WINST.
Het is waarlijk in dezen tijd niet zoo
heel gemakkelijk, als moeder van een mid
delmatig groot gezin,: aan de buitenwereld
onze zorgen niet te toonen. Wanneer we
zuinig moeten zijn, komt dat, als we niet
erg oppassen, al heel gauw tot uiting in
onze kleeren. We raken achter bij de mode
we loopen en laten onze kinderen loopen
in kleeren, waarin ze zich al jaren vertoo-
nen; dat geeft een gedrukt gevoel; het is
alsof we onze zorgen dubbel voelen, omdat
we er telkens weer aan herinnerd worden,
als we anderen zien, die zichzelf en hun
kinderen er altijd even keurig en verzorgd
doen uitzien.
Hebben die 't dan zooveel beter dan gij?
Hebben ze een zoo groot inkomen, dat zij
kunnen koopen altijd, als zij er zin in
hebben, en alles, wat ze weten, dat hun-
zelf en hun kinderen aardig staat?
U weet wel beter! Zuinig zijn moet te
genwoordig iedereen.
Maar dat beteekent nóg niet, dat wij ons
alle levensvreugd, óók de vreugd, goed ge
kleed te gaan, moeten laten ontrooven.
De dapperste menschen zijn zij, die vast
beraden hebbéh gezocht naar den weg, om
van minder geld méér baat te hebben dan
tot nog toe. Dat is de blijvende winst van
een tijd als deze, dat wij allen of althans
de verstandigen onder ons hebben ge
leerd, dat wij met weinig geld véél kunnen
doen, als wij 't maar verstandig aanleggen.
Zoo bijvoorbeeld ten opzichte van onze
kleeding. Iedere vrouw kan met behulp
van „Het Practisch Modeblad", waaraan
enkele der illustraties op deze pagina zijn
ontleend, ze zelf maken. Niet alleen boven-
kleeding, maar ook veel lingerie, niet al
leen voor haar kinderen, maar ook voor
zichzelf en haar groote dochters, die zij
trouwens ook zelf aan het werk' zet.
UITSTEKENDE KNIPPATRONEN.
Patronen met zeer goeden pasvorm van
de modellen in deze rubriek zijn verkrijg
baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu
zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919,
t.n.v. de Knippatronendienst).
Een zeer groot aantal modellen zijn af
gebeeld in het voorjaarsnummer van „Het
Practisch Modeblad", dat gaarne' na inzen
ding van 12 ct. porto kosteloos aan lezeres
sen wordt toegezonden. Patroonaanvragen
met de vermelding „spoed" kunnen thans
binnen 3 dagen worden afgehandeld.
VOORJAARSJAPONNEN.
Nr. 1500.
Het eerste model geeft een japonnetje
weer, dat op het eerste gezicht de indruk
maakt van een deux-pièces, hetgeen toe te
schrijven is aan het rechte heupstuk, dat
aan voor- en achterbaan gezet wordt en
waaraan het zesbaansrokje komt. Het bo
vendeel is uiterst eenvoudig, doch de char
me wordt aan het geheel verleend, door de
crêpe-georgette kraag mét dubbele vlinder,
die van 4 stofreepen gemaakt wordt, die
ingerimpeld en met een fantasiegesp of
clip versierd worden.
Een gekleurde versiering is hierop de
lichte garneering zeer geschikt, daar strass
en steentjes meer tot hun recht komen op
donkere stoffen.
Email- of gekleurde steentjes doen het
evenwel goed.
Patronen in maat 42 en 44 verkrijgbaar
58 ct.; andere maten 75 ct.
Nr. 1501.
Het model van fantasiestof of, zijde heeft
oen bovenstuk, dat aan de voorzijde uit 3
deelen bestaat en waarvan het midden
stuk puntig naar boven oploopt, hetgeen
aan de zijstukken een bolerovorm geeft.
Kraag met pattes, die smal aan de hals
zijn en breeder uitloopen; knoopgarnee-
ring. Middenvoor een split, dat onder de
pattes valt. Ceintuur met eenvoudige ga-
lalith gesp en tweebaans rok.
Patronen in maat 44 en 48 verkrijgbaar
58 ct.; andere maten kosten 75 ct.
VISCHGERECHTEN.
Pikante Zalm.
500 gr. zalm, drie eetlepels gesmolten
boter, peterselie, één ui en één citroen, wa
ter en een bouillonblokje, zout, bloem.
In de gesmolten boter worden de mooten
zalm gelegd, die gezouten zijn en met uien
en peterselie bestrooid, hierin worden zij
gaar gestoofd en 2y2 d.L. water bijgevoegd,
waarin het blokje is opgelost en de ci
troensap, alles nog eenige minuten laten
stoven, daarna de visch op een schaal leg
gen, saus binden met bloem en apart op
dienen.
Kabeljauw met rijst.
Een pond kabeljauw, vijf eetlepels ge
smolten boter, 1 ui, 1 appel, laurierblad,
kerry en bloem, water.
De visch wordt in stukken verdeeld en
in boter gaar gestoofd, daarna kruiden bij
voegen en een kopje water, zout en kerry,
nog een kwartier laten stoven, daarna
saus binden met bloem en opdienen met
droge rijst.
MEISJESJURK. Nr. 1487.
Een echt model
voor schoolgaan
de meisjes van
6—12 jaar, het
welk moeders
gaarne van een
aardig, donker
ruitje zullen wil
len maken. Hier
in is zoo'n groote
keus en ze klee-
den zoo goed,
nietwaar?
Het jurkje heeft
aan voor- en ach
terzijde plooien,
die over de leng
te van het lijfje
opgestikt en daar
na goed ingeperst
worden, doch
open vallen.
Ceintuur om het
middel. Garnituur
dat in de fuik ge
regen wordt en ge
maakt wordt van
fijn piqué of lin
nen, in ieder geval
van stevig, goed
waschbaar mate
riaal.
Patronen ver
krijgbaar h 48 ct.,
in den leeftijd
van 8 en 12 jaar.
Speciale maten
65 ct.
LUNCHGERECHT.
Visch-sla.
200 gr. overgebleven kabeljauw of
schel visch; V/2 d.L. melk, 15 gram
bloem, 15 gr. boter, 1 ei, citroensap,
60 gr. gekookte rijst (koud), sla
blaadjes, peper, zout.
De visch wordt in nette stukjes verdeeld,
nadat do velletjes en graten verwijderd
zijn. De boter en bloem worden gesmolten,
de melk er mede vermengd, waarna het
sausje een paar minuten moet doorkoken,
van het vuur vermengen met het geklopte
ei en de citroensap, peper en zout. Genoeg
sap toevoegen om de saus een zure ^maak
te geven. Saus vermengen met visch en
rijst. In een slakom een bedje van sla leg
gen en hierop de vischsla in den vorm van
een bergje.
VOOR DE LUNCH.
Tomaten en kaas op toast.
120 gr. geraspte kaas, 2 groote toma
ten, 3 eetlepels water en melk, peper,
zout en stukjes geroosterd brood.
De tomaten worden in heet water ge
dompeld en van het velletje ontdaan, daar
na in plakken gesneden. Melk en water
worden in een pannetje gedaan, de gerasp
te kaas, peper en zout er even in warm
gemaakt en roerende vermengd met de
vloeistof, daarna de plakken tomaat er
bij voegen en alles door en door verwar
men, echter heel langzaam en niet tot op
kookpunt brengen. Stukjes toast worden
nog warm met het mengsel belegd en op
gediend op een schaaltje met 'n papieren
servetje. T T i