HANDWERK TER VERFRAAIING VAN MODERNE KLEEDING. FRAAI VOORJAARSMODEBLAD. EEN GERUITE BLOUSE. Het zelf maken van de kleeren wordt steeds interessanter, omdat de modellen hoe langer hoe fraaier worden. Behalve dan allerlei ruches, biesjes, volants, enz. kunnen we onze kleeding ook een heel modern en elegant aanzien geven door borduur- en smockwerk. Wol, zijde, en ook allerlei andere mate rialen zijn te gebruiken voor het smock werk, dat we eigenlijk alleen kennen van baby-kleertjes. We smocken nu kraagjes, blouses, japonnen, eri zélfs ook mantels. Onze afbeelding toont enkele heel een voudige modelletjes, die echter door het mockwerk bijzonder elegant geworden ijn. Daar is allereerst de zijden blouse (1), die smockwerk juist onder de pas, en in do taille heeft. Het kleine, afstaande schootje is rondom geplooid. Ook de matblauwe japon (2) van zijden crêpe is versierd met smockwerk, n.1. bij do aanzetnaad van de raglanmouwen én in de taille. De mantel (3), met een groote ronde, tot over de schouders reikende pas, is zelfs ook grof gesmockt; onderaan de pas en aan de mouwen. Aan de hals wordt de mantel vastgebon den met twee aangeknipte einden van on gelijke lengte. VOORJAARSMOEHEID. Wist gij, dat het voorjaar de beste tijd is om het lichaam te verfrisschen? Na den langen wintertijd voltrekt zich het herle- vingsproces in de natuur en ook het li chaam heeft frissche krachten noodig, dat het door doelmatige voeding kan krijgen. Het moet van de aanwezige slakken be vrijd worden, die zich door de wintervoe- ding, verzameld hebben. Men wordt dit ge waar door een zekere loomheid, die men zich veelal niet verklaren kan. Zelfs wan neer men goed geslapen heeft, wil dit ge* voel niet wijken en komt vooral in het voorjaar veel voor. De voeding moet het bloed reinigen en nieuwe krachten toevoeren, daarom is 't eten van veel groene, jonge groenten en sla, vruchten, groene kruiden, tomaten, het voedsel bij uitnemendheid in het voorjaar. BIJ DE MIDDAGTHEE. Warme kaasvingers. 225 gr. koude gekookte aardappelen, 60 gr. boter, 1 ei, 125 gr. zelfr. bak meel, 50 gr. geraspte kaas, peper en zout De boter wordt met de vingertoppen in de bloem verdeeld, daarna vermengd met In het voorjaar zien we allerlei nieuwe stoffen, die meer of min der practisch zijn. Juist aan de man tels kunnen we zien, welke stof fen duurzaam en welke alleen maar een modegril zijn. De nieuwe stoffen verwerkt men op allerlei verschil lende manieren en er zijn bijzonder practische model len. De mantels hebben meestal niet meer de oude, strenge vorm, maar zijn zeer elegant. Dikwijls lijken ze heel veel op mantelja ponnen. De moderne regenmantel (1) van gabar dine heeft een lange cape, die tot aan de ellebogen reikt en tot aan de taille dicht geknoopt kan worden. Ook bij no. 2 is de in druk van een mantel volkomen verdwenen, door de tubi-kraag en de groote strik van geruite tafzijde. Een sluiting op zij door middel van drie knoopen en de twee aardi ge zakken geven aan het geheel een heel apart cachet. MANTELJAPON. 1486. 1 De coupe van de ze mantel japon is uitstekend ge schikt voor meer gezette dames. De lange revers verlengen het fi guur, terwijl geen overdadige gar neering wordt aangebracht De knoopen wor den evenals bij smokings met om- gefestonneerde draden verbonden terwijl in de man tel twee knoops gaten zijn ge maakt. Men kan ook de zeer mo derne clip als slui ting gebruiken. Dé rok bestaat uit zes banen, waar van de middelste voor- en achter baan op de zij ba nen gestikt wor den. Met koudere da gen wordt onder het manteltje een zijden das gedra gen. Als materiaal kan tweed of een tailleurstof ver werkt worden. Patronen, uit sluitend in maat 48 en 52 voor 58 ct.; andere maten S0 ct., volgens juiste opgaven. 1486 de aardappelpurée, geraspte kaas, peper en zout, waarna tenslotte het ei er door ge roerd wordt en het mengsel op een met bloem bestoven plank met een bebloemde deegrol op ongeveer 1 c.M. dikte wordt uit gerold, daarna in reepen snijden, die op een beboterd bakblik worden gelegd en gedurende 20 min. in den oven gebakken. NATIONALE GERECHTEN. Ieder land heeft zoo zijn bepaalde ge rechten, die niet alleen de aard typeeren, doch tevens zeer smakelijk zijn. Onze stevige stamppotten b.v. vinden hun weerga niet en verschillen hierin met andere landen, dat groenten en aardappe l-in onder toevoeging van boter, delfrite spekvet of wat ook, zeer fijn worden ge stampt, terwijl elders meer een stoofpot wordt opgediend, waarbij de aardappelen en groenten wel gesneden, en daarna ge stoofd, doch niet zooals bij ons, geheel fijn gestampt, doch in grove stukken worden geserveerd. Toch zijn er bij onze Oostelijke buren, laten wij zeggen, nationale gerech ten, die zeer smakelijk zijn en waarvan sommige bij ons meer burgerrecht moesten verkrijgen. In Beieren b.v. zijn de leverballetjes zeer ge liefd, welke gemaakt worden van pl.m. 400 gr. kalfslever, dat gemalen wordt, 3 sneden oud geweekt brood, eieren, uien, zout en peper, dat door elkander gekneed wordt en waarvan balletjes gevormd worden, die in licht gezouten water 10 minuten worden ge kookt. In Hessen wordt veel al prei met aardappelpuree en rozijnensaus gegeten. „Blindhuhn" is een West- faalsch gerecht, dat een com binatie is van prinsesseboo- nen, appelen, peren en aard appelen, die niet gestampt, maar door elkander geroerd worden, terwijl „Stolzer Hein- rich" een Noord-Duitsch ge recht is en bestaat uit aard appelpuree met braadworst en biersaus. 's Lands wijs, 's lands eer en mochten som mige gerechten even onwen nig aandoen, dan wil dit nog niet zeggen, dat ze min der smakelijk zijn, maar men moet er zich veelal aan we ten te passen. Het voorjaarsnummer van „Het Prac tisch Modeblad", dat zoo juist in nieuwen, verbeterden vorm is verschenen, bevat dit maal al zéér veel goede en practische arti kelen. Behalve een aantal zeer eenvoudige en meer ingewikkelde modellen van nieuwe japonnen zijn er tallooze wenken in opge nomen, die bij het naaien en knippen van belang zijn. In dit fraaie nummer is voorts een begin gemaakt met een Cursus voor dames, die zelf haar kleeding maken, onder leiding van een gediplomeerde leerares. Voor de lezeressen van deze rubriek staat een exemplaar van dit uitgebreide en aan trekkelijke modeblad kosteloos ter vervoe ging. Het kan tegen inzending van 12 ct. porto aangevraagd worden bij de modere dactrice van dit blad, Muzenstraat 5b, Den Haag (Giro 191919). Wij raden de dames aan deze gelegen heid niet voorbij te laten gaan. Men komt er, wanneer men een goed verzorgd mode blad vol nuttige wenken in 'handen krijgt, heel wat gemakkelijker toe om zelf eens iets te gaan maken. Het is werkelijk een genot, als U dan met eenigen trots kunt zeggen, dat U Uw eigen naaister bent en dat 't U een onge looflijk laag bedragje heeft gekost. Inktvlekken kan men uit het parket verwijderen met citroensap. Men wrijft met het snijvlak van een halve citroen zóólang, tot de plek goed doorgetrokken is met het sap, daarna wordt de vloer met was ingewreven, die men er eerst eenige uren in laat trekken, alvorens ze uit te wrijven. Ruiten zijn nog altijd in de mo de voor sportieve, makkelijke blou ses nemen we ze in allerlei luch tig materiaal. De afgebeelde blouse, welke te Berlijn is ontworpen, is gedacht van kunst- of tafzijde met mouw tjes tot de elleboog en een hoog gesloten kraagje. Als we de blouse nemen in de kleuren: beige-geel- nègre, dan dragen we deze op een donkerbruine rok. Rood-wit-blauw op 'n blauwe rok. Donker en licht groen, licht en donker blauw, va riatie genoeg! Aardige rokmodellen, die dit sei zoen veel gedragen worden vinden we afgebeeld in het nieuwe num mer van het modeblad, dat op aanvraag kosteloos bij de modere dactrice van dit blad is verkrijg baar gesteld. De foto is genomen naar een ont werp van de Duitsche modeindu strie, die langzamerhand bezig is de Fransche mode te verdrijven, zoodat de mooiste en fraaiste mo dellen den laatsten tijd niet meer uit Pa rijs... doch uit Berlijn komen. Het meeren- deel onzer lezeressen zal dit met vreugde begroeten, aangezien de bouw van de Hol- landsche vrouwen meer in overeenstem ming is met die van onze Oostelijke na buren. SNUFJES. De nieuwe mode brengt ons allerlei bijzonder aardi ge kleinigheden, waarmee we ons toilet een bijzonder elegant en verzorgd aanzien geven. Daar zijn allereerst de héél wijde pofmouwen van tulle, tafzijde of organdie (I). De hanger met de initialen is héél modern. We zien ze dit jaar van allerlei mate rialen en ze staan dan ook bijzonder aardig (II). De breede ceintuur (III) maken we van tweed, met een houten gesp. Bij onze schoenen (IV) van leer, suède of linnen dragen we natuurlijk een tasch van hetzelfde materiaal, ook dikwijls versierd met een monogram. Een buitengewoon vlotte en modieuze garnecring voor een zomerjaponnetje is een enorme jabót van organdie. Een japonne tje van verleden zomer kunnen we hier mede ook weer een geheel nieuw en fleu rig aanzien geven. Goede wenken om oude kleeding weer „als nieuw" te maken kun nen onze lezeressen in het voorjaarsnum mer van het nieuwe modeblad vinden. BLIJVENDE WINST. Het is waarlijk in dezen tijd niet zoo heel gemakkelijk, als moeder van een mid delmatig groot gezin,: aan de buitenwereld onze zorgen niet te toonen. Wanneer we zuinig moeten zijn, komt dat, als we niet erg oppassen, al heel gauw tot uiting in onze kleeren. We raken achter bij de mode we loopen en laten onze kinderen loopen in kleeren, waarin ze zich al jaren vertoo- nen; dat geeft een gedrukt gevoel; het is alsof we onze zorgen dubbel voelen, omdat we er telkens weer aan herinnerd worden, als we anderen zien, die zichzelf en hun kinderen er altijd even keurig en verzorgd doen uitzien. Hebben die 't dan zooveel beter dan gij? Hebben ze een zoo groot inkomen, dat zij kunnen koopen altijd, als zij er zin in hebben, en alles, wat ze weten, dat hun- zelf en hun kinderen aardig staat? U weet wel beter! Zuinig zijn moet te genwoordig iedereen. Maar dat beteekent nóg niet, dat wij ons alle levensvreugd, óók de vreugd, goed ge kleed te gaan, moeten laten ontrooven. De dapperste menschen zijn zij, die vast beraden hebbéh gezocht naar den weg, om van minder geld méér baat te hebben dan tot nog toe. Dat is de blijvende winst van een tijd als deze, dat wij allen of althans de verstandigen onder ons hebben ge leerd, dat wij met weinig geld véél kunnen doen, als wij 't maar verstandig aanleggen. Zoo bijvoorbeeld ten opzichte van onze kleeding. Iedere vrouw kan met behulp van „Het Practisch Modeblad", waaraan enkele der illustraties op deze pagina zijn ontleend, ze zelf maken. Niet alleen boven- kleeding, maar ook veel lingerie, niet al leen voor haar kinderen, maar ook voor zichzelf en haar groote dochters, die zij trouwens ook zelf aan het werk' zet. UITSTEKENDE KNIPPATRONEN. Patronen met zeer goeden pasvorm van de modellen in deze rubriek zijn verkrijg baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919, t.n.v. de Knippatronendienst). Een zeer groot aantal modellen zijn af gebeeld in het voorjaarsnummer van „Het Practisch Modeblad", dat gaarne' na inzen ding van 12 ct. porto kosteloos aan lezeres sen wordt toegezonden. Patroonaanvragen met de vermelding „spoed" kunnen thans binnen 3 dagen worden afgehandeld. VOORJAARSJAPONNEN. Nr. 1500. Het eerste model geeft een japonnetje weer, dat op het eerste gezicht de indruk maakt van een deux-pièces, hetgeen toe te schrijven is aan het rechte heupstuk, dat aan voor- en achterbaan gezet wordt en waaraan het zesbaansrokje komt. Het bo vendeel is uiterst eenvoudig, doch de char me wordt aan het geheel verleend, door de crêpe-georgette kraag mét dubbele vlinder, die van 4 stofreepen gemaakt wordt, die ingerimpeld en met een fantasiegesp of clip versierd worden. Een gekleurde versiering is hierop de lichte garneering zeer geschikt, daar strass en steentjes meer tot hun recht komen op donkere stoffen. Email- of gekleurde steentjes doen het evenwel goed. Patronen in maat 42 en 44 verkrijgbaar 58 ct.; andere maten 75 ct. Nr. 1501. Het model van fantasiestof of, zijde heeft oen bovenstuk, dat aan de voorzijde uit 3 deelen bestaat en waarvan het midden stuk puntig naar boven oploopt, hetgeen aan de zijstukken een bolerovorm geeft. Kraag met pattes, die smal aan de hals zijn en breeder uitloopen; knoopgarnee- ring. Middenvoor een split, dat onder de pattes valt. Ceintuur met eenvoudige ga- lalith gesp en tweebaans rok. Patronen in maat 44 en 48 verkrijgbaar 58 ct.; andere maten kosten 75 ct. VISCHGERECHTEN. Pikante Zalm. 500 gr. zalm, drie eetlepels gesmolten boter, peterselie, één ui en één citroen, wa ter en een bouillonblokje, zout, bloem. In de gesmolten boter worden de mooten zalm gelegd, die gezouten zijn en met uien en peterselie bestrooid, hierin worden zij gaar gestoofd en 2y2 d.L. water bijgevoegd, waarin het blokje is opgelost en de ci troensap, alles nog eenige minuten laten stoven, daarna de visch op een schaal leg gen, saus binden met bloem en apart op dienen. Kabeljauw met rijst. Een pond kabeljauw, vijf eetlepels ge smolten boter, 1 ui, 1 appel, laurierblad, kerry en bloem, water. De visch wordt in stukken verdeeld en in boter gaar gestoofd, daarna kruiden bij voegen en een kopje water, zout en kerry, nog een kwartier laten stoven, daarna saus binden met bloem en opdienen met droge rijst. MEISJESJURK. Nr. 1487. Een echt model voor schoolgaan de meisjes van 6—12 jaar, het welk moeders gaarne van een aardig, donker ruitje zullen wil len maken. Hier in is zoo'n groote keus en ze klee- den zoo goed, nietwaar? Het jurkje heeft aan voor- en ach terzijde plooien, die over de leng te van het lijfje opgestikt en daar na goed ingeperst worden, doch open vallen. Ceintuur om het middel. Garnituur dat in de fuik ge regen wordt en ge maakt wordt van fijn piqué of lin nen, in ieder geval van stevig, goed waschbaar mate riaal. Patronen ver krijgbaar h 48 ct., in den leeftijd van 8 en 12 jaar. Speciale maten 65 ct. LUNCHGERECHT. Visch-sla. 200 gr. overgebleven kabeljauw of schel visch; V/2 d.L. melk, 15 gram bloem, 15 gr. boter, 1 ei, citroensap, 60 gr. gekookte rijst (koud), sla blaadjes, peper, zout. De visch wordt in nette stukjes verdeeld, nadat do velletjes en graten verwijderd zijn. De boter en bloem worden gesmolten, de melk er mede vermengd, waarna het sausje een paar minuten moet doorkoken, van het vuur vermengen met het geklopte ei en de citroensap, peper en zout. Genoeg sap toevoegen om de saus een zure ^maak te geven. Saus vermengen met visch en rijst. In een slakom een bedje van sla leg gen en hierop de vischsla in den vorm van een bergje. VOOR DE LUNCH. Tomaten en kaas op toast. 120 gr. geraspte kaas, 2 groote toma ten, 3 eetlepels water en melk, peper, zout en stukjes geroosterd brood. De tomaten worden in heet water ge dompeld en van het velletje ontdaan, daar na in plakken gesneden. Melk en water worden in een pannetje gedaan, de gerasp te kaas, peper en zout er even in warm gemaakt en roerende vermengd met de vloeistof, daarna de plakken tomaat er bij voegen en alles door en door verwar men, echter heel langzaam en niet tot op kookpunt brengen. Stukjes toast worden nog warm met het mengsel belegd en op gediend op een schaaltje met 'n papieren servetje. T T i

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 4