Is er een plaatsvervanger voor de Bravo? 8 8 NOG GEEN WAPENSTILSTAND IN DEN GRAN CHACO. Merkwaardige rechtzitting. Om deze vraag te beantwoorden, zal nien uiteraard rekening moeten houden met plaatselijke omstandig heden en kan het misschien zijii nut hebben, de resultaten, verkregen op de aafdappelrassen-proefvel- den, onder leiding van het Rijkslandbouwconsulent- sc.hap in Noord-Holland-, eens nader te bezien. Waar hier sedert 1930 naast oogstbepalingen ook steeds kwaliteitsbeóordeelingen plaats vonden, zullen ■wij de jaren 1930 tot en met 1934 in deze beschou wing opnemén. Om een duidelijk overzicht te houden, hebben wij de Frisö als standaard genomen en de totale jaar-, lijksche opbrengst op 100 gesteld. De totale knol- producties van de overige rassen zijn nu in procen ten van de Friso's uitgedrukt. Deze basis is gekozen, omdat de Friso de eenige variëteit is, welke in de dertiger jaren op alle Noordhollandsche proefvelden voorkomt. Voorts wordt bij ieder ras aangegeven, hoe de sor teeringen procentsgewijs over consumptie-aardappe len, poters en kriel verdeeld zijn, om tenslotte de kwaliteitsbevindingen voorzoover dit uiterlijk op schotel, smaak en kruïmigheid betreft te vermel den. Deze gegevens, welke het uitgangsmateriaal vor men, zijn in nevenstaand schema in tabellen samen gevat en in 3 groepen geformeerd, met vermelding ,van proefnemer, grondsoort en jaargang. Al heeft men nu niet in alle opzichten vergelijk baar materiaal verkregen, om toch eenig inzicht in dit sortiment mogelijk te maken en de groote lijnen te ontdekken, worden de gemiddelde waarden bepaald en vergeleken. L Productiviteit. Rangschikt men deze aardappelrassen naar hun gemiddelde productiviteit onder elkaar, teneinde deze te vergelijken met de Bravo, dan verkrijgt men het volgende beeld. Rassen (I 194; rood), Muntinga 17, Friso, Furore; rood, (Erdgold), (Robijn; rood)', Unicum, fRoode Ster; rood, Souvenier, Bevelander, (Populair; rood) •{•Eigenheimer, Oostermoersche, Noordeling, fZeeuwsche Bonte, Bato, Totale Knolproductie (121.9) 100.5 100 97.6 (92.7) (82.5) 82.5 81.9 80.8 78.7 (73) 72.6 71.1 70.3 62 56.8 Beziet men het resultaat, dan valt allereerst op, dat de Bravo zijn faam van een zeer smakelijke aardappel te zijn, handhaaft. Al is de voorsprong gering, gemiddeld wordt ze in kwaliteit toch en alleen door de Bevelander overtroffen. Ook de Bato, Furore en Friso maken een goed figuur en evena ren de Bravo gemiddeld in hoedanigheid. Muntinga 17, Souvenir en Oostermoersche worden iets minder consumabel geacht, terwijl de Noordeling en Uni cum in dit gezelschap achteraan komen. Samenvatting. Teneinde het gezamenlijk resultaat der beoordee lingen neer te leggen, worden de voorgaande tabel len nog eens in een verzamelstaat vereenigd, de ras sen in vergelijking met de Bravo gegroepeerd en de rijpingstijd vermeld. IgJ s" B?; ^2 v* ck w Bravo, 43.8 (fZeeuwsche Blauwe) (32.2) Rassen met f gemerkt zijn niet of niet geheel wratziekte vrij, terwijl de tusschen haakjes geplaat ste slechts eens beproefd werden. (Deze bemerking geldt eveneens voor de óverige tabellen). De Bravo blijkt een betrekkelijk lage opbrengst te geven en demonstreert hier zelfs als achterblij ver. Laten we de niet-wratziekte vrije variëteiten verder buiten beschouwing en ziet men er voldoende reden in om die soorten, welke slechts eens beproefd zijn, ook buiten bespreking te laten, dan blijkt, dat Mun tinga 17 gemiddeld de hoogste knolopbrengst levert. Ook de Friso blinkt in dit opzicht uit, terwijl de Furore een aardappel met roode schil de Uni cum en ook de Souvenir hiermede aan do spits staan. De Bevelander, de Oostermoersche en Noordeling, nemen meer een middenpositie in, terwijl de Bato zich t.o.v. de Bravo nog kan handhaven. IL De verdeeling consumptie, poters en kriel. In de volgende staat worden deze gemiddelde ver houdingen genoemd, de rassen naar de geleverde per centages consumptieaardappelen geschikt en over- zichtshalve de totale oogstcijfers nog eens vermeld. Rassen*) Furore; rood Oostermoersche (Robijn, rood) •{•Roode St.; rood Noordeling (Populair; rood), (I 194, rood) Bato, (Erdigold), Bevelander, Unicum Souvenir, 90.2 83.3 (78.5) 74.6 74.5 (74.5) (74.1) 73.4 (73) 71.5 71.1 70.3 6.5 12.8 (13.6) 16.8 20.0 (15.9) (16.2) 24.0 3.3 3.9 (7,9) 8.6 5.6 (96) (9.7) 97.6 71.1 (82.5) 81.9 70.3 (73.0) (121.9) 56.8 (92.7) 78.7 82.5 80.8 69.6 66.7 65.5 (62.0) 56.9 22.9 23.6 23.3 24.9 (18.6) 22.0 7.5 7.6 10.0 9.7 (19.5) 21.1 43.8 72.6 100.5 100.0 (32.2) 62.0 -{-Bravo, •{■Eigenheimer, Muntinga 17, Friso, (fZeeuwsche BI.) (fZeeuw. Bont) De Bravo blijkt ook in dit opzicht niet zoo „braaf" te zijn en geeft vrij groot percentage kleinen. Vooral Furore, Oostermoersche, Noordeling en Bato onderscheiden zich gunstig en vertegenwoordigen een hoog percentage consumptie-aardappelen. De Furore spant de kroon. Bij Bevelander, Unicum Souvenir wordt het percentage, dat onder de con sumptie-maat valt, reeds aanmerkelijk groot, ter wijl Muntinga 17 en vooral Friso het bezwaar hebben relatief te veel poters en kriel op te levern. IIL Kwaliteit. De gemiddelde waardeeringen voor uiterlijk op den schotel, smaak en kruimigheid worden hier weerge geven, terwijl deze kwalificaties ter vergelijkende beoordeeling nog eens tot één gemiddeld cijfer ge combineerd zijn. Naar deze maatstaf zijn de rassen hieronder in volgorde samengebracht. Rassen*) Uiter lijk Smaak Krui mig heid Ge mid deld Bevelander 7 7 7 7 •{•Eigenheimer, 7 7 7+ 7 •{-Roode Ster; rood, 7— 7+ 7+ 7 fZeeuwsche Bonte, 7— 7+ 7+ 7 fBravo 6 X 7 7— 7— Bato 7— 6X 7+ 7— Furore; rood, 6A 7— 7 7— Friso, 6 7— 7— 7— (I 194; rood), (7—) (7 C7-) (7-) Muntinga 17, 6A 6+ 7 6A Souvenir, 6A 6+ 6A 6A Oostermoersche, 6-f- 7— 6-j- (6K) 6X (Populair; rood). (6+) (7-) (6H) (fZeeuwsche Blauwe) (6K) (6) (6X) Noordeling, 6 6A 6+ 6+ Unicum, 6+ 6 7— 6+ (Erdgold) (5M) 5A (5H) (5H) (Robijn; rood) (Niet beproefd) bo bi gs OO <35 43.8 87.7 Totale productie 71.1 70.3 —3 CO WO Is» w 69.6 71.5 V< °/o cons. 58 SU Öo O bui 22.9 23.8 S 3. X n 5 2. 8.9 10.8 WW u< w om 31 1 sï n 1 Kwaliteit De uitkomsten zijn sprekend. Blijkens deze gege vens is de Bevelander het eenige ras, dat een hoo- gere opbrengst, een grooter percentage eetaardap- pelen en een betere kwaliteit geelt dan de Bravo. Gaat men van deze aardappel de overige posten van het zondenregister na, dan blijkt dat de vleesch- kleur wel iets lichtgeel is, maar dat overigens de vorming van een flink loofgewas, dat minder Phy- fophthora aantasting vertoont dan het loof van de Bravo, en ook de geringere vatbaarheid voor blad- rol en mozaik t.o.v. dit laatst genoemde ras nog voor de Bevelander pleiten. Mede gelet op deze eigenschappen en aan de hand van bovengenoemd cijfermateriaal mag deze mid- delvroege en ook duurzame aardappel in Noord- Holland als een goede vervanger voor de Bravo be schouwd worden. Ir. J. E. Muntinga. I. TOTALE KS0LPE0DUCTIE IB VAfl PRISO ZOMERTIJD WIL ZEGGEN „SLA-TIJD". Als er één tijd van het jaar is. waarin we aan „rauwkost" doen zonder er zelfs bij te denken, dan is dat de zomer. De kropsla, de komkommer, de tomaat om nog niet eens te spreken van slaboonen. koude aarct- appelplakies, overgehouden doperwtjes enz., enz. komen zoo goed als dagelijks op onze tafel voor. het zij ieder afzonderlijk, hetzij met elkaar tot een ,ge- variëerden" slaschotel bijeengebracht. Bij zoo'n sla behoort onafscheidelijk de slasaus; en het is over dit onderdeel, dat we vandaag wat bijzonderheden willen eeven. Die saus kan eenvoudig bestaan uit slaolie en azijn of slaolie en de citroensap, met als toevoegsels altijd wat zout en verder naar verkiezing öf de eenigszins pikante specerijen in den vorm van peper en mosterd, óf de zachtere tuinkruiden in den vorm van peterselie, dragon, prei en dergelijke moestuin- producten. Wie de saus extra-geurig wil maken zal er bovendien eenige druppels Maggi's Aroma aan toevoegen. Het beste effect wordt bereikt, als we per persoon 1 eetlepel slaolie, Vo. eetlepel azijn of citroensap en Y2 theelepel Maggi's Aroma flink door elkaar klop- pn, zoodat een witachtig sausje ontstaat, waaraan we dan naar willekeur de verdere ingrediënten kun nen toevoegen. Een ander algemeen bekend sla-sausje heeft als ondergrond een hard gekookt dat eerst goed met de slavork wordt fijngewreven, om daarna te wor den vermengd met de olie. de Maggi's Aroma en den azijn (of het citroensap), alles weer in dezelfde verhoudingen van daareven. Wie het ei liever uitspaart (b.v. om het, in plak jes of partjes gesneden) als garneering van de sla te gébruiken, die kan het in de saus vervangen door een fijngewreven koude gekookte aardappel, een middel, dat even goed een eenigszins gebonden sausje geeft als het fijngewreven ei. Duurder maar dan ook bij uitstek geschikt voor feestelijke gelegenheden! is de bekende mayon- naise, die, met eenige zorgvuldigheid bereid volgens het hieronder beschreven recept, de gastvrouw in de gelegenheid zal stellen met haar zomerschotels eer in te leggen. Daar het de groote hoeveelheid olie is. die deze saus duur maakt, voegen we er een ander recept aan toe, dat ons helpen kan aan een dergelijke „zalfachtige" slasaus zonder in al te groote onkos ten te vervallen. Mavonnaise 1 eierdooier, V2 afgestreken theelepeltje zout, 1 eetlepel azijn of citroensap, ZV2 d.L. slaolie, 1 theelepeltje Maggi's Aroma, naar verkiezing een ietsje peper en mosterd. Klop in een stevige, diepe kom met behulp van .een eierklopper (z.g. garde) den eierdooier met het zout, de peper, den mosterd en den azijn (of het citroensap) goed door elkaar. Voeg er onder voort durend flink kloppen in een uiterst dun straaltje de olie bij, tot de saus dik en glanzend is. Voeg, wanneer de saus misschien onhandelbaar dik gaat worden en de gewenschte hoeveelheid olie nog niet is opgebruikt, nog eenige druppels aziin of citroen bii (ook wel gewoon water) en ga dan weer voort met het inbrengen van olie. Roer ten slotte de Mag gi's Aroma door de saus. Goedkoope „mavonnaise". 20 Gr. (2 afgestreken eetlepels) bloem, 20 gr. (1 afgestreken eetlepel) boter. 21/?. d.1. ko kend water met 1 Maggi's Bouillonblokje. 1 eierdooier. 2 eetlepels slaolie, 1 2 eetlepels azijn of citroensap (naar smaak), misschien een ietsje zout. Verwarm roerende op een zacht vuur de boter met de bloem tot een gelijk papje, giet er onder VROEGE AARDAPPELEN. Ten einde moeilijkheden bij het oogsten van vroege aardappelen te voorkomen, verwijzen wii naar een advertentie in dit nummer van de Voilings- vereeniging ..Den Helder en Omstreken". Men schenke hieraan vooral aandacht^ daar oog sten zonder oogstvergunning strafbaar is. De overeenkomst op het laatste oogenblik niet geteekend. Buenos Aires: Dinsdagavond te 23 uur plaatselijken tijd zou de reeds bekend ge maakte wapenstilstandsovereenkomst in den Gran Chaco tusschen Bolivia en Paraguay, die door de te Buenos Aires vergaderde be middelaars ontworpen was, onderteekend worden. Nadat Bolivia zich reeds in den namiddag tot aanvaarding der overeenkomst bereid had verklaard, deelde de Paraguaansche mi nister van buitenlandsche zaken enkele mi nuten voor het vastgestelde tijdstip mede, dat hij de overeenkomst niet kon onderteekenen aangezien zij geen garanties bevatte en af week van de aanvankelijk vastgestelde richt lijnen. Hij moest eerst overleg met zijn regec- ring plegen. Het antwoord van de regeering van Para guay is nog niet ontvangen. Dit plotselinge- incident heeft te Buenos Aires groote verbazing gewekt. Volgens de persberichten hield de overeenkomst o.a. in de onmiddellijke bij eenroeping van een vredesconferentie, de vaststelling van het tijdstip tot staking der vijandelijkheden en de instelling van een neutrale commissie die een neu trale zone in den Gran Chaco zou bepalen. Aan de Nederlandsche grens. Neder lander waagde zich liever niet in Duitschl and. Essen. Een merkwaardige rechtzitting heeft plaats gevonden aan de Nederlandsch-Duilsche grens tusschen Lobith en Elten. De rechtbank te Essen wenschte een Nederlander te hooren in ver band met een deviezenprocee en de Nederlander, wiens naam en woonplaats niet vermeld werden, verklaarde zich ook bereid een verklaring af te leggen, doch wenschte zich niet op Duitsch gebied te begeven. Derhalve werd besloten het verhoor aan de grens te doen geschieden. Nadat de grens lijn nauwkeurig was vastgesteld werd een tafel dwars er overheen geplaatst. Aan de eene zijde namen een Duitsch iustitie-ambtenaar. een griffier en een deskundige plaats, terwijl op Nederlandscli gebied de Nederlander zich aan de tafel zette. Ten gevolge van een regenbui moest het verhoor gedu rende eenigen tijd onderbroken worden, doch toen het weer droog werd werden de stoelen droog ge veegd, de documenten werden weer on tafel ge spreid en het verhoor kon tot een einde gebracht worden. voortdurend roeren langzamerhand den bouillon bii en laat het mengsel even doorkoken tot een stevig gebonden sausje. Neem de pan van het vuur en laat de saus roe rende bekoelen; meng er dan den eierdooier door en langzamerhand (flink kloppende) de olie en den aziin (of het citroensap). Maak misschien de saus nog op smaak of met wat zout en desverkiezende een ietsje peper en mosterd. Prleo Eigenheimer Boode Ster Bevelander noordeling Muntinga 17 Ooeteraoersche Bato Bravo Zeeuwecbe Bonte Souvenir Erdgold Zeeuwsche Blauwe Populair BobUn I 194 tl. CONSÜMPTIE, POTERS EN KRIEL IB 73.3 76.3 Priso Eigenheimer Roode Ster Bevelander Noordeling Muntinga 17 Ooatermoersche Bato Bravo Zeeuwsche Bonte Souvenir Unicum Erdgold Zooueeehe Blauwe Populair III. EWAL1TEITS3E00BDSSLIH0 Priao Eigenheimer Purere Roode Ster Bevelander noordeling Muntinga 17 Ooatermoersche Bato Bravo Zeeuwsche Bonte Souvenir Unicum Erdgold Zeeu*trhe Blauwe Populair Robua X 1. J.Knook 2. B.Biesheuvel 3. J.Knook 4. T.de «1» 48.e 81 78.5 71.3 83.5 77.5 67.2 Eoutrakpolder 5. 3.Knook 6. J.EnooM 7. i.Knook •icrlngerwaard 8. Ab. Ti» 9. f.Kaan 10. P.Kooiman 11. Liefhebben 'l\ tICHTE GROND 75.5 86.4 72.2 78.2 77.5 •aard en Oroet Anna Paulowna

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 7