EN NIEUW SEIZOEN, EEN NIEUW GELUID Zaterdag 9 November 1935. SCHAGER COURANT. Vierde blad. No. 9847 De zwarte kameraad kleedinqstukje geworden De bandietenplaag in Mexico. De laatste Herf stmode is alweer een historisch Om gerechten van kippenvleesch smakelijker en voordeeliger te maken. Mijn vriend, de zwarte kameraad, Die 's zomers op den zolder staat, Heel stil, met afgewend gelaat, Is eind'lijk weer beneden. Ik heb hem vriendelijk begroet, Hij was alweer vol nieuwen moed, En T weerzien deed me waarlijk goed, Dat heeft dan ook zijn reden! Hij staat bescheiden voor de schouw, Hij is niet van den nieuwsten bouw, Maar toch steeds warm gestemd en trouw, Al moet ik hem soms porren. Ik voel me thuis in zijn gebied, Dan tel ik vaak mijn zorgen niet, Wat haalt er bij zijn vroolijlc lied, Wanneer hij staat te snorren?! Hij past niet meer in mijn salon, 't Is geen moderne warmte-bron, Compleet met een garantie-bon, Die deftig staat te gloeien, Maar toch, wat heeft hij me verwend, Hij, zoo vertrouwlijk en bekend, En 'k zie, als ik me tot hem wend, Weer 't ver verleden groeien! maar niet mager, die van nature iets ferms en be slists in haar houding, in haar loop en haar geba ren heeft, en wier •goedontwikkelde vormen voor het mannelijk karakter van haar uitmonstering een behoorlijk tegenwicht vormen. Deze mode is amusant en voor sommigen uiterst flatteus. Maar zij zal vooral nu er zoo overdreven wordt niet lang duren. Het is vermoedelijk niet eens de moeite waard veel geld aan de uniform ten koste te leggen. Wilt u van de weinige weken, die resten, toch profiteeren dan raad ik u op een oud costuum brandebourgs en epauletten te naaien. Dan kan uw oude pakje opnieuw goede diensten doen en voor hoog-modern doorgaan bovendien. Ook „corde- lières" zijn op oude kleedjes gemakkelijk aan te brengen. Op een zwarte japon staat een aluminium- of citroenkleurig knoopsnoer prachtig en op een bruine doet een staalkleurige „cordelière" het bij zonder goed. Laat ons practisch zijn! Brussel. GERTRUDE. CROQUETTEN VAN GEKOOKTE KIP. Het vleesch van een gaargekoolcte kip, 2 kop jes kokend water, 2 Maggi's Bouillonblokjes, een stukje boter, 2 eetlepels bloem, 2 eierdooiers wat zout en nootmuscaat en wat fijngehakte peterselie, eiwit, paneermeel, vet. Aanval op station. GEEN ochtend gaat er nu voorbij of ik vind in de brievenbus een briefje van een couturier, waarin hij meedeelt, dat zijn nieuwe half-seizoen-collectie gereed is, dat zij tweemaal per dag, 's morgens en 's mid dags, „gepresenteerd" zal worden en waarin hij ten slotte verzoekt wel van be langstelling in de parade te willen blijk geven. Als je zoo iets leest, ben je toch een oogenblik uit het veld gesla gen. Hoe? Nauwelijks begin je te wennen aan'wat de herfst op modegebied aan nieuws gebracht heeft of je ontdekt niet zonder schrik dat je gloednieuwe na- j aars japon, waarvan je dacht dat zij wekenlang een voor beeldig staal zou zijn van wat een moderne vrouw draagt dragen kan en dragen durft, eigenlijk alweer „vieux jeu" is. Je nieuwe japon, nauwelijks klaar, is er een... van het vorige seizoen. Zij dateert van den herfst, die tot het verleden behoort; zij is, in de oogen der coutu riers een historisch kleedingstuk geworden. En, boos, frommel je den keurigen brief, die de vriendelijke uitnoodiging behelst het nieuwste van het nieuwste te komen zien, in elkaar... om hem vijf minuten later Weer zorgvuldig glad te strijken. Want dl je opstan dige balsturigheid belet niet dat je gaan zult. Je nieuwsgierigheid behoudt, in laatste instantie boven ieder ander gevoel de overhand. .En heb je, als je over mode schrijft, niet den plicht op de hoogte te blijven? Moet je je lezeressen niet inlichten over de jongste modellen, die de modezon beschijnt? Er is onder die zon altijd iets nieuws. En zoo ga je dan, verontwaardigd, maar popelend van nieuwsgierig heid, de modehuizen af. Je drinkt er ontelbare kop jes thee, je knabbelt er een blik vol beschuitjes leeg, bederft er je tanden met dozijnen petit-fours, en je kijkt, bewondert, applaudisseert, of je haalt je schou ders op, veroordeelt, en wendt je tot je buurvrouw om haar in het oor te fluisteren: „Niet voor niets zou ik het willen dragen!" De halfseizoen-collecties zijn de voorboden van de komende lentekleeding. De couturiers voelen in deze dagen den vrouwen de pols. Ze laten proefballon netjes op. Ze brengen veel verscheidenheid, verken hen zoo het terrein, willen weten in welke richting ze een goede kans maken. De winter is heel kort. In Februari moeten de voorjaarscollecties kant en klaar zijn en het is dus zaak onmiddellijk aan het werk te gaan. Maar een basis is onontbeerlijk. Die basis wordt thans gelegd. Op dit oogenblik wordt eigenlijk reeds beslist over het karakter, dat de mode in de lente dragen zal. En zoo is het volstrekt niet onmogelijk reeds nu te veronderstellen, dat de voorjaarsmode zelfs al is er van lentemodellcn in den eigenlijken zin nog geen sprake zeer zeker de silhouet van de vrouw opnieuw een radicale ver andering zal doen ondergaan. De nieuwe collecties toonen ons rokken, die nog flink wat korter dan die van het vorige seizoen zijn; zij brengen ons daarenboven jongmakende costuums, die om een meisjesachtige gestalte vragen. De nieu we dracht heeft niets gemeen met de gedrapeerde ja ponnen, die een paar maanden geleden toch zoo groote bewondering gaande maakten. Vele vrouwen hebben er zich over beklaagd dat die japonnen haar oud maakten. En de couturiers hebben zich natuur lijk gehaast pakjes te ontwèrpen, waarvan de voor naamste verdienste is dat zij de jeugd geven wat haar toekomt en de dame van ietwat rijpen leeftijd iri een „ingénue" veranderen.. Ook op het gebied van avondtoiletten is er een ópmerkelijke verandering vast te stellen. De najaars avondtoiletten waren ingewikkelde machines, waar mee zelfs de mannequins, wier taak het toch is een toilet op zijn voordeeligst te dragen, niet altijd weg wisten. Voor de rest van den winter zullen de avondtoiletten veel eenvoudiger zijn. Daarenboven worden de décolleté's veel lager in een enkele collectie werd op dat stuk zeker de grens der toelaat baarheid bereikt. Zooals ik reeds zeide verkort de rok zich meer en Het is zonderling, dat in ons land, waar viermaal zooveel kippen als menschen leven en elk jaar al leen aan oude hennen ca. 8 millioen stuks voor de slacht worden opgeruimd, het eten van kippen vleesch toch zóó weinig populair is, dat het aller grootste deel daarvan voor consumptie naar het buitenland wordt uitgevoerd. De reden ervan? Men schijnt in het algemeen hier te lande van een kip niet die lekkere hapjes te kun nen maken, waarvan b.v. de Fransche keuken de knepen 'kent. Toch zijn, door iedere huisvrouw met eenvoudige middelen verschillende smakelijke gerechten van deze dieren te maken, die hetzij ze iets meer of min der vet zijn, als braad- of als soepkip verkocht wor den. Thans is het de tijd, dat deze' hennen, die met leg gen opgehouden zijn, voor de slacht worden ver kocht en het groote aanbod maakt ze goedkoop; daarom is het nu ook tijd om kippen te gaan eten. Nu is het de vraag, hoe maken we deze kip, die toch minstens V/2 jaar is, doch meestal ouder, sma kelijk klaar, want in heel veel gevallen zijn deze oude kippen taai. Juist hierom zijn ze minder ge schikt om gebraden te worden en we koken er dus soep van, die heel smakelijk kan zijn, wanneer niet door de grootte van het gezin „de spoeling te dun" gemaakt moet worden. In dit geval, en ook als men voor 2 of meer dagen kippensoep wil hebben, kan men met behulp van een paar Maggi's Bouillonblok jes op voordeelige wijze den slappen smaak van de soep verlevendigen. Met hetzelfde hulpmiddel wordt het gekookte kip penvleesch, dat altijd eenigszins flauw is, wat smaak bijgebracht. Het is dan ook niet aan te bevelen om diï betrek kelijk smakelooze vleesch, waarvan de geur in de soep is achtergebleven, zonder meer te eten. Het eiwit, de belangrijkste voedingsstof, is er vrijwel geheel in achtergebleven en het loont dus zeker de moeite, om er met een klein beetje werk iets smake lijks van te maken. De recepten, die hier volgen, hebben dan ook alle betrekking op kippenvleesch, waarvan vooraf soep gekookt is. Vooral, wanneer men met een taai exem plaar te doen heeft, kan men met het gehaktrecept veel bereiken. KIPPENSOEP (10 12 pers.) 1 oude kip, 4 L. water, 6 Maggi's Bouillonblok jes, 2 preien, een bosje selderie en peterselie, 2 kopjes rijst, 1 groote eetlepel vol zout. Snijd de schoongemaakte kip in stukken en kook ze in het water met zout zachtjes gaar, gedurende 3 uren. Voeg, wanneer de kip 2y2 uur gekookt heeft, de gewasschen en in stukjes gesneden prei, de selde rie en de gewasschen rijst toe en ook de in het wa ter opgeloste Maggi's Bouillonblokjes. Kook alles samen nog y2 a uur. Neem de kip er dan uit, snijd eenige stukjes vleesch van het borstbeen en doe dit weer in de soep. Roer er ook de zeer fijnge hakte peterselie door. Een kamer In den schemerschijn, Twee warme knuistjes, teer en klein, Twee menschen, die gelukkig zijn Met 't wonder hun gegeven. En even dan dat rosse licht, Dat speelde langs hun blij gezicht, Het deurtje open, 't deurtje dicht Hoe warm was dan het leven! Jij, oude, trouwe kameraad, Die steeds nog op dat plekje staat, Waarlangs .een blij verleden gaat, Jij bent niet te verdringen! Je geeft ons vol eenvoudigheid, Jij, die nog steeds je warmte spreidt, Uit d' allermooisten levenstijd, Zooveel herinneringen!! November 1935. KROES. (Nadruk verboden). GEHAKT VAN GEKOOKTE KIP (6 8 pers.) (aan te bevelen, wanneer de kip taai is). 1 gaargekookte soepkip, 2 sneden oud witte brood, 2 Maggi's Bouillonblokjes, 1 a 2 eieren, 1 kopje kokend water, peper, zout, noot, vet of boter om te bakken, een beetje paneermeel of bloem. Neem al het vleesch van de goed gaargekookte kip en draai dit door den vleeschmolen of hak het goed fijn. Los de Maggi's bouillonblokjes op in het ko kende water, week in deze bouillon het wittebrood en doe het dan bij het vleesch. Voeg de geklopte eieren toe, peper, zout en noot en maak er met de hand een groote gehaktbal of kleine balletjes van. Wentel deze door paneermeel of bloem. Maak een stuk vet of boter warm in een braadslee of diepe pan en bak hierin de gehaktbal aan alle kanten bruin en gaar. Snijd hem daarna in plakken. JUS BIJ BOVENSTAAND GEHAKT. Een stukje boter of vet, een eetlepel vol bloem, y2 L. kokend water, 2 Maggi's bouillonblokjes. Doe in de braadslee of pan, waarin het gehakt ge braden is nog een stukje boter of vet en voeg de bloem toe. Laat deze, onder roeren lichtbruin worden Los de Maggi's Bouillonblokjes op in een y2 L. ko kend water en doe dezen bouillon, onder roeren bij de gebrande bloem. Laat het sausje nog even door koken. Is de saus niet bruin genoeg geworden, voeg dan een y2 lepeltje koffiestroop toe. GESTOOFDE KIP (6 pers.) 1 gaargékookte soepkip, y2 L. kokend water, 2 Maggi's Bouillonblokjes, 40 gram boter of vet van de kip (vet dat op de soep drijft) 2 eet lepels bloem, wat zout en fijngehakte peterse lie. Snijd de gaargekookte kip in stukken, verwijder het karkas. Smelt de boter of het vet van de kip en roer er de bloem door. Los de Maggi's Bouillonblok jes op in het kokende water en giet deze bouillon, roerende bij de bloem. Laat het sausje even door koken. Stoof hierin de stukken kip nog pl.m. 10 mi nuten. Voeg, indien noodig nog een beetje zout toe en roer er de fijngehakte peterselie door. Hak het gaargekookte vleesch goed fijn. Smelt de boter en roer er de bloem door. Los de Maggi's Bouil lonblokjes op in het kokende water en giet deze bouillon, roerende bij de bloem. Doe er het fijnge hakte vleesch bij, wat zout en noot, de fijngehakte peterselie en de eierdooiers. Laat deze massa goed koud worden. Vorm er dan met de hand croquetten van, rol deze door het even los geklopte -eiwit en vervolgens door paneermeel en bak ze mooi bruin in een diep pannetje met heet vet, Men kan ze ech ter ook in de koekepan bakken. Maak dan het vet eerst goed heet in de koekepan en doe er dan pas de croquetten in. Ze worden aan alle kanten don kerbruin gebakken. EEN COIFFURE VOOR HET UITZOEKEN. De nieuwste creaties der Duitsche figaro's, geïnspireerd door de karakteristieke haardrachten uit den tijd der renaissance. w_ Mexlco-City. Donderdagmiddag hebben bandie ten een overval gepleegd op het station Sanandres, gelegen aan den spoorweg Mexico Citv Vera Cruz. Zij staken het gebouw in brand, doch hébben geen geld kunnen vinden. Een der beambten werd ge dood. Tusschen Maltrata en Alta Luz, aan denzelfden spoorweg, hebben onbekende daders de rails opge broken, doch de nachttrein kon tijdig tot staan wor den gebracht. Bij Teocaltiche hebben bandieten een postauto overvallen. Zij plunderden de reizigers en. de post, meer. Zelfs soirée-toiletten die van Maggy Rouff b.v. laten de enkels zien. Molyneux gaat niet zoo ver, maar de gekleede middag japonnen van dit toonaangevende modehuis dalen in geen enkel geval beneden den enkel en blijven er meestal eenige cen timeters boven. Van sleepen is geen sprake meer. Ik geloof niet dat ik één sleep gezien heb. Vóór een paar maanden was dat toch anders. Het aantal slee pen was wel niet groot, maar ze waren er toch. Nu schijnt de sleep definitief bij de oude manen te zijn opgeborgen. Voor overdag speelt het wollen pakje een groote rol het fluweel is naar de tweede plaats ver huisd en voor den avond is zijde het geliefkoosde materiaal. De taille schijnt zich naar boven te ver plaatsen. In een paar collecties werden japonnen gepresenteerd, die van achteren zeker zes of zeven centimeters lager dan van voren hingen. Deze ja ponnen werden met zeer korte bolero's gedragen. De nieuwste hoeden vertoonen neiging zich naar het achterhoofd te verplaatsen. Bij deze hoeden worden voiles geleverd, waarvan het net uit wollen draden bestaat. Deze voiles worden óf enkel over het bovengedeelte van het gelaat óf ook over het ge- heele gezicht gedragen en dan met een lint onder de kin vastgestrikt. Tenslotte kan men ze ook over de schouders dragen, maar in dat laatste geval wordt de hoed op de voile gedragen en niet andersom. In afwachting van wat ten slotte uit den brouw ketel van de mode voor de komende lente zal te voorschijn komen, kan ik niet laten er even op te wijzen, dat de pseudo-militaire costuums over de ge- heele linie een groote victorie behaald hebben. Wat al uniform! Wat al brandebourgs; hooge leeren cein tuurs, sjerpen, koperen knoopen, epauletten en sol dateske hoofddeksels! Wie zich een min-of-meer mi litair pakje aanmeten laat is op dit oogenblik volko-' men „in de noot." Maar twee opmerkingen zou ik willen maken. In de eerste plaats deze: lioedt u voor overdrijving! De kleine couturières hebben zich met zekeren harts tocht op de militaire modellen der groote modehui zen geworpen en die zóó „vermilitairiseerd", dat alle vrouwelijks uit de pakjes verdwenen is. Het is nooit de bedoeling der modescheppers geweest ons in ope rettesoldaten of in marketentsters te veranderen, zij hebben ons slechts iets gedecideerds en kranigs wil len geven.' En in de tweede plaats: draag niet 'Zoo'n mi litair pakje, als het u niet staan kan. Een gezette dame van rijperen leeftijd ziet er met epauletten en brandebourgs kaï'ikaturaal uit. En het frêle blondje, het meisje van de droomerige romantiek, bederft haar charme als ze zich in een volgelinge van Mars herschept. Het allerbest kleedt de uniform de jonge, niet te groote, niet te kleine vrouw, die slank is, Avondjapon van iriskleurige zijde. Creatie: Jean Patou, Parijs. Gedeponeerd model P.A.I.S. (Reproductie verboden).

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 13