ONZE GOEDKOOPE PATRONEN. «ODL r AUTQ- EN REISMANTELS. Het driedeelige com plet bestaande uit ge ruite rok en driekwart lange mantel heeft een bruin wollen vest, dat over een beige pull over gedragen wordt. De beige-bruine man tel heeft opgestikte manchetten op de mou wen, een smalle op staande kraag en re vers. De rok met opge stikt puntstuk heeft 'n opgestikte binnenwaart- s'che plooi en opgestikte zakken. De middelste japon bestaat uit een aansluitend manteltje, dat met haken en oogen gesloten wordt en nauw aansluit en een glad schootje heeft, terwijl de rok uit twee banen bestaat, die aan de zijnaden een eindje open blijven om meer dere bewegingsvrijheid te geven. Bijzonder vlot is de wollen jersey wandeljapon, die mid den voor diep uitgesne den is en met 2 knoo- pen sluit. Wit wollen blouse en wikkel-rok. EEN VLIEGENDE KEUKEN OP 3000 METER. Een keuken op 3000 meter? Ja zeker, niet op Mont Blanc, maar in de lucht. Geen keuken van een Palace hotel, met zilveren borden en menu's als gedichten in zes-voetige jamben, geen gebraden pau wenlevertjes, geen oesters met champagne en kilo's caviaar, maar toch een keuken, Eenvoudig. Een servies van steenen kop pen, borden van bakeliet en metaal glan zende theepotten, melkkannen, botervloot jes, bouillonkoppen enz. enz. Wij hadden het over de lucht en ge be grijpt reeds dat het hier gaat over de keu kens der K.L.M.-vliegtuigen. De zorg voor den inwendigen mensch is een belangrijk ding in het leven. Men be hoeft geen pur sang materialist te zijn, om dit te erkennen. Restaurateurs en hotel houders zijn altijd van deze waarheid door drongen geweest. Verkeersmaatschappijen ook. De eerste zorg van 'ri verkeersmaat- schappij is natuurlijk de ontwikkeling van het vervoermiddel; doch nauwelijks heeft De provisiekast in een vliegtuig. dit een zekeren graad van volmaaktheid bereikt, of de verkeersmaatschappij legt zich toe op het verwennen van haar passa giers met alles, wat de tong streelt. Bij de Spoorwegen deed de restauratiewagen zijn intrede; op een bootreis naar Indië loopt de meest matige mensch kans een smulpaap te worden, de periode van scheepsbeschuit en pekelvleesch onzer voorouders is al ver achter ons. Bij het vliegtuig is het net een der gegaan. In de beginjaren waren zij te klein en te licht, doch nauwelijks waren de K.L.M.-vogels wat meer uit de kluiten ge wassen, of het restaurant deed zijn intrede aan boord van de vliegtuigen. Zoo'n lucht- restaurant kent problemen, die op den be- ganen grond niet bestaan. Elke huisvrouw begrijpt de groote moeilijkheid: hoe bergt men in een zoo klein mogelijke plaatsruimte, een zoo grooi mogelijke verscheidenheid aan spijzen en dranken, die bovendien geen kilo's en ki lo's mogen wegen. U vindt Uw eigen keu ken misschien reeds klein, maar stelt U zich eens voor, dat U in een ruimte van twee vierkante meters een middagmaal voor wel 20 personen moet klaarmaken!. Maken we eens een uitstapje naar de hangars op Schiphol en laten we eens de keuken aan boord van deze groote vogels bekijken. Het domein van den steward is voorin, vlak achter de cockpit. Rechts en links heeft hij twee smalle, hooge kasten van aluminium. Rechts onderaan is een ijs- kastje met droog ijs voor het koel houden van spijzen en dranken, daarboven is een kastje, waarin het servies opgeborgen is. Links bevinden zich in één kastje de ver schillende dranken en in het andere de overige eetwaren. Voorts heeft hij rechts een klein tafeltje en een bak met verschil lende thermosflesschen. Het geheele res taurant weegt, den steward inbegrepen, 225 Kg., voor de materialen en spijzen blijft dus ongeveer 160 Kg. In de thermosflesschen wordt koffie en heet water meegenomen, bouillon en thee worden aan boord bereid, de laatste met theeballen en heet water. Wijnen, bitters en likeuren worden meegenomen in alu minium flesschen. Broo(J, boter, biscuits, cake, fruit, drie soorten vleesch, koude kip, compote, zalm, kreeft, verschillende kaas soorten als Gouda, Camenbert, Roquefort, Gervais en Rigi worden dagelijks versch mee aan boord genomen. Men kan dus een vrij uitgebreid middagmaal in het restau ratievliegtuig gebruiken. Voor geregelde gasten is het vliegen op zichzelf dagelijksch werk geworden, doch een kopje thee drinken op 2000 meter bo ven de Elbe en te lunchén boven de Zweedsche meren, is toch altijd iets aparts en wellicht zelfs een sensatie. WANNEER DE VACANTIEWEKEN AANBREKEN.... Spoedig zal het warme weer velen uit lokken tot het nemen van een water- of zonnebad in de vrije natuur. Wij meenen echter goed te doen op enkele, volstrekt niet denkbeeldige gevaren te wijzen. Vele onverstandige menschen blijven uren lang in de zon liggen en meenen, dat zulks hun gezondheid ten goede komt. Zonnebaden mogen niet langer dan 10 minuten genomen worden en langzaam aan kan men deze tijd iets langer nemen. Het gelaat moet beschermd worden tegen de inwerking der stralen, evenals 't hoofd, terwijl een donkere bril gewenscht is. Na het bad moet men nimmer met een nat lichaam in de zon gaan liggen, aangezien zonnebrand dan onvermijdelijk is. Afge zien van het feit, dat het zeer pijnlijk is, irriteert het 't huidweefsel, waardoor men zijn gezondheid zeer kan schaden. Zoodra men uit het water komt, moet het natte badpak uitgetrokken worden, daarna wordt de huid goed droog gewreven en vóór het zonnen met olijf- of amandelolie ingevet. Verder moet men niet te lang in het wa ter blijven, en de eerste malen, dat men baadt mag dit niet meer dan 5 a 10 minu ten bedragen, later kan men den tijds duur steeds langer nemen tot één half uur. Men moet in het water in beweging blij ven en indien men niet kan zwemmen, handen en voeten blijven bewegen. Zeer verkeerd is het om in het water te blijven, indien men een koud gevoel krijgt of de huid kippevel gaat vertoonen en men be gint te klappertanden. Men moet niet met een volle maag in VLOTTE ZOMERJAPON. kan men niet ontberen en de vele bedrukte weefsels maken de keus niet moeilijk. Veel garneering vragen deze modellen niet, al leen worden er zeer vaak plissé's op aange bracht. De eerste japon met twee-baans rok heeft een geplisseerd voor stuk, terwijl er een bo lero bij gedragen wordt met mouwen, die rui me poffen hebben. De middelste japon heeft een rechte hals, is be drukt met groote mo tieven en heeft effen geplisseerde pofmou wen. De rechter japon is mouwloos en heeft een bolero met aange knipte mouwen, die in ruime poffen eindigen en met een smal strook je is afgewerkt. KINDERKLEEDING. Voor de vacantiewe- ken buiten doorge bracht, zal kleeding ge dragen dienen te wor den, waarin de kleinen zich niet behoeven te ontzien en tevens naar hartelust kunnen rond springen. Speelbroeken van goed waschbaar mate riaal met opgeknoopte bretels om de broek op te houden zijn even doelmatig als hangers en speelpakjes. Tweka- blouses zijn zeer prac- tisch, omdat ze zoo uiterst gemakkelijk ge- wasschen kunnen wor den. Het jurkje van ge streept katoen heeft platte plooien en een gestreepte pas met kor te mouwtjes. het water gaan, doch minstens één uur na een maaltijd wachten. Of men met een nuchtere maag kan baden hangt van de constitutie af. De meeste doktoren zullen echter aanraden eerst te ontbijten en na één uur te baden. Heeft men vóór het baden niets gebruikt, dan moet steeds na afloop een warme drank en daarna beweging genomen wor den. Om te voorkomen, dat er water in de ooren komt, gebruikt men propjes watten, waarmede men de gehoorgang vult, beter is echter nog om smalle reepjes afvloeipa- pier te gebruiken, waardoor het vocht op genomen wordt. We behoeven niet te zeg gen, dat men het papier niet te diep in het oor moet invoeren en evenmin te stijf. Men kan met alles steeds veel voorkomen, indien men niet overdrijft en steeds den gulden middenweg bewandelt. STRIJKPATRONEN. Strijkpatronen, die op de stoffen worden overgebracht voor eventueel borduren, la ten meermalen na het werken nog duide- liik de lijnen zien, die in den regel blauw zijn. Bij het opstrijken dezer patronen is het gewenscht, dat men een zachte onder laag heeft, waarop de stof gespannen en met enkele spelden vastgestoken wordt, daarna legt men het papieren patroon op de gewenschte plaats en strijkt er gelijk matig over met een warm, doch niet heet ijzer. Men moet niet heen en weer strijken, doch een richting volgen, met lichten druk het ijzer gebruiken en daarna neemt men het patroon van de stof af. Hoe verwijdert men de blauwe, zwarte of soms gele lijn zoo noodig? Ieder heeft wel eens ondervonden hoe storend deze kan werken en daarom ge ven wij gaarne onze raad ten beste. Uit waschbare weefsels valt het niet moeilijk, want een vlokkensopje bewijst hier uit stekende diensten. Iets lastiger is het met zijden en wollen weefsels, doch bij deze neemt men een lapje van dezelfde stof, dat met een weinig Lysoform vochtig ge maakt wordt en waarmede men de onge- wenschte lijn verwijdert. RADIJS AAN VELE GERECHTEN TOEGEVOEGD. Radijs wordt ook bij de moderne voeding veel gebruikt, omdat het veel uitstekende bestanddeelen bevat. Toch moet het nog veel meer in ieder gezin aan ontbijt- of koffietafel, doch ook bij slaatjes gebruikt worden .Het bevat niet alleen opbouwen de stoffen, doch heeft tevens een reinigen de werking omdat het de afvoer der urine bevordert. Vooral voor menschen, die gal steen en leverbezwaren hebben is het eten van radijs buitengewoon goed. Radijs moet aan zeer dunne plakjes gesneden worden, beter nog geraspt worden, omdat het dan fijner verdeeld en beter verteerd wordt, dan wanneer men op de geheele radijsjes slechts vluchtig kauwt, zooals veelal ge beurt. ALLERLEI GARNEE RINGEN OP JAPON NEN EN BLOUSES. Nagenoeg iedere vrouw moet rekenen eer zij er toe overgaat een nieu we japon aan te schaf fen en daarom zal zij met weinig middelen gaarne zooveel moge lijk trachten te berei ken. Mevrouw heeft ook aan deze moeilijk heid tegemoet weten te komen en haar staf aan het werk gezet om alle mogelijke modellen van garnituren, vesten, jabots enz. te laten ont werpen. Wij zullen al len gaarne toegeven, dat men hierin mees terlijk geslaagd is, want verbluffend veel nieuws is er waar te nemen, wanneer wij ons oog eens laten gaan langs de etalages dei groote modehuizen. Linnen, zijde, cloque, piqué in geribde en waf eitjes-weefsel, zij den piqué en alle mogelijke denkbare pro ducten der textielkunst geven min of meer gekleede garnituren. Hoe geheel kan een fantasie wollen, zijden of katoenen ja ponnetje werken met een effen vest, dat in het midden een ritssluiting heeft en waarop kleine imitatiezakjes worden ge stikt. Niet alleen het materiaal, doch ook de vorm dezer garneeringen biedt zoo'n rijke afwisseling. Op eenvoudige sportieve linnen japonnen heeft men linnen garneeringen, b.v. met festons afgewerkt of met eenvou dig borduurwerk versierd. Jabots vieren hoogtij en worden van meer soepele weef- Bij verschillende slaatjes kan men ge raspte radijs voegen en veelal wordt de smaak er pikanter door. Als voorgerecht kan men b.v. tomaten of komkommersla geven, vermengd met radijs en aangemaakt met citroensap en slaolie of met zure room en selderie zout. Minder bekend is een zeer smakelijk slaatje van fijn gesneden spinazieblaadjes, geraspte mierikswortel en radijs, tomaten» purée en slasaus. In Duitschland heeft men, evenals thans ook in ons land, wettelijk geregelde ter mijnen van uitverkoopen. Men gaat in eerstgenoemd land zelfs nog verder en volgens bepaling van den Minister van economische zaken mogen verschillende textielwaren niet in dezen uitverkoop be trokken worden, o.a. alle soorten witte waschbare weefsels, luiermanduitzetten, huishoudgoed, o.a. lakens, sloopen, hand doeken, matrassen, veeren (voor 't opvul len der dekbedden), ledikanten, blauwe mutsen, zwarte heerenhoeden, beroeps» kleeding, bont, tapijten, vlaggen en vlag- genstokken, heerenparapluies en wandel- slokken, zwarte dames- en kinderparapluies Aan gebrek van ruwe producten is groo- tensdeels toe te schrijven, dat men deze uitzonderingen heeft voorgeschreven, om dat, zooals men weet Duitschland zooveel mogelijk wil trachten in alle opzichten in eigen behoeften te voorzien, seis gemaakt als georgette, kant, zijde enz. en de uitvoering stelt weer andere eischen, is eleganter. Zeer in den smaak vallen ru ches en plissé's, die dan ook buitengewoon jeugdig kleeden. Kant wordt vaak als vul ling van halsuitsnijdingen gebruikt, ook bij wijze van entredeux voor garnituren. Bij kragen worden platte fluweelen strikken gedragen, ook van organdie en batist. Bij effen japonnen worden vesten van cre tonne en chintz gedragen. Allerlei details, die in hooge mate tot het welslagen van een geheel bijdragen en slechts weinig kos ten met zich brengen. Ten gerieve onzer lezeressen wor den van de modellen in de rubriek „goedkoope patronen" tegen inzen ding van 25 cent -f 5 ct. voor ver- zend- en administratiekosten, post zegels aan „Het Practisch Mode blad", Postbus 36, Den Haag (Giro 203203), schitterende patronen franco toegezonden. Zij, die van deze goedkoope patronen willen profiteeren, dienen het nummer en de maat van het gewenschte patroon bene vens naam en adres duidelijk op te geven. Indien men tegelijk met het patroon te vens gaarne het laatste nummer van „liet Practisch Modeblad" wenscht te ontvangen, dient men 10 ct. extra in te sluiten. Het verkrijgbaar stellen van deze fraaie patronen ls uitsluitend ingesteld om de lezeressen van deze krant te gerieven. Wij hopen gaarne, dat U ook Uw kenissen, die misschien nog geen abonnee zijn, op deze mogelijkheid wilt wijzen, zoodat ook zij in de gelegenheid gesteld worden van de vele voordeelen, die een abonnement op leze krant biedt, te genieten. ZOMERJAPONNEN, die eenvoudig doch gekleed zijn. G 72 en G 73. Prijs per patroon f 0.25 plus 5 ct. voor adm.- en verzendkosten. De linker japon is van een dun wollen zomerstofje gemaakt, hetzij in een pastel tint of voor oudere dames donker blauw of zwart. Angora is buitengewoon in trek, soms met een klein ingeweven moesje, doch ook vele mooie gemengde weefsels ziet men o.a. wol met zijde. Het model leent zich buitengewoon goed voor gezette fi guren door de schuine afkleedende over slag en puntvormige halsuitsnijding, die met overeenkomstige kant is gegarneerd, b.v. matte zilver of goud, zwarte of lichte kant. De mouw is bijzonder geschikt voor warme zomerdagen en valt in klokken tot even boven den elleboog. Buitenkant ge schulpt. Zesbaans rok, waarvan de onder kant lichte klokken heeft. De taille-lijn is 5 c.M. lager aangebracht, wat het figuur zeer ten goede komt, in het voorpand zijn kleine postuurnaadjes aangegeven. Zeer smalle ceintuur om het middel. Pa tronen in de maten 48505254. Het andere model (rechts) is uiterst een voudig en kan van licht gekleurd linnen» doch ook van een zomerstofje gemaakt worden, b.v. een pasteltint of in de mooie nieuwe honingkleur. Hier zijn de korte vleugelmouwtjes aangeknipt, terwijl twee scherp gepunte revers een aardige onder breking geven aan het sobere bovenstuk, evenals een paar decoratieve knoopen. De ceintuur moet in dezelfde kleur van de knoopen gekozen worden. Aan voorpand worden aan de zijkanten postuurnaadjes gemaakt. Vierbaans rok met licht golven de onderkant. Patronen in de maten 40424446,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1936 | | pagina 12