ONZE GOEDKOOPE PATRONEN.
«ODL
r AUTQ- EN
REISMANTELS.
Het driedeelige com
plet bestaande uit ge
ruite rok en driekwart
lange mantel heeft een
bruin wollen vest, dat
over een beige pull
over gedragen wordt.
De beige-bruine man
tel heeft opgestikte
manchetten op de mou
wen, een smalle op
staande kraag en re
vers. De rok met opge
stikt puntstuk heeft 'n
opgestikte binnenwaart-
s'che plooi en opgestikte
zakken. De middelste
japon bestaat uit een
aansluitend manteltje,
dat met haken en
oogen gesloten wordt
en nauw aansluit en
een glad schootje heeft,
terwijl de rok uit twee
banen bestaat, die aan
de zijnaden een eindje
open blijven om meer
dere bewegingsvrijheid
te geven. Bijzonder vlot
is de wollen jersey
wandeljapon, die mid
den voor diep uitgesne
den is en met 2 knoo-
pen sluit. Wit wollen
blouse en wikkel-rok.
EEN VLIEGENDE KEUKEN OP
3000 METER.
Een keuken op 3000 meter? Ja zeker,
niet op Mont Blanc, maar in de lucht.
Geen keuken van een Palace hotel, met
zilveren borden en menu's als gedichten in
zes-voetige jamben, geen gebraden pau
wenlevertjes, geen oesters met champagne
en kilo's caviaar, maar toch een keuken,
Eenvoudig. Een servies van steenen kop
pen, borden van bakeliet en metaal glan
zende theepotten, melkkannen, botervloot
jes, bouillonkoppen enz. enz.
Wij hadden het over de lucht en ge be
grijpt reeds dat het hier gaat over de keu
kens der K.L.M.-vliegtuigen.
De zorg voor den inwendigen mensch is
een belangrijk ding in het leven. Men be
hoeft geen pur sang materialist te zijn, om
dit te erkennen. Restaurateurs en hotel
houders zijn altijd van deze waarheid door
drongen geweest. Verkeersmaatschappijen
ook. De eerste zorg van 'ri verkeersmaat-
schappij is natuurlijk de ontwikkeling van
het vervoermiddel; doch nauwelijks heeft
De provisiekast in een vliegtuig.
dit een zekeren graad van volmaaktheid
bereikt, of de verkeersmaatschappij legt
zich toe op het verwennen van haar passa
giers met alles, wat de tong streelt. Bij de
Spoorwegen deed de restauratiewagen zijn
intrede; op een bootreis naar Indië loopt de
meest matige mensch kans een smulpaap
te worden, de periode van scheepsbeschuit
en pekelvleesch onzer voorouders is al ver
achter ons. Bij het vliegtuig is het net een
der gegaan. In de beginjaren waren zij te
klein en te licht, doch nauwelijks waren de
K.L.M.-vogels wat meer uit de kluiten ge
wassen, of het restaurant deed zijn intrede
aan boord van de vliegtuigen. Zoo'n lucht-
restaurant kent problemen, die op den be-
ganen grond niet bestaan.
Elke huisvrouw begrijpt de groote
moeilijkheid: hoe bergt men in een zoo
klein mogelijke plaatsruimte, een zoo grooi
mogelijke verscheidenheid aan spijzen en
dranken, die bovendien geen kilo's en ki
lo's mogen wegen. U vindt Uw eigen keu
ken misschien reeds klein, maar stelt U zich
eens voor, dat U in een ruimte van twee
vierkante meters een middagmaal voor wel
20 personen moet klaarmaken!.
Maken we eens een uitstapje naar de
hangars op Schiphol en laten we eens de
keuken aan boord van deze groote vogels
bekijken.
Het domein van den steward is voorin,
vlak achter de cockpit. Rechts en links
heeft hij twee smalle, hooge kasten van
aluminium. Rechts onderaan is een ijs-
kastje met droog ijs voor het koel houden
van spijzen en dranken, daarboven is een
kastje, waarin het servies opgeborgen is.
Links bevinden zich in één kastje de ver
schillende dranken en in het andere de
overige eetwaren. Voorts heeft hij rechts
een klein tafeltje en een bak met verschil
lende thermosflesschen. Het geheele res
taurant weegt, den steward inbegrepen,
225 Kg., voor de materialen en spijzen
blijft dus ongeveer 160 Kg.
In de thermosflesschen wordt koffie en
heet water meegenomen, bouillon en thee
worden aan boord bereid, de laatste met
theeballen en heet water. Wijnen, bitters
en likeuren worden meegenomen in alu
minium flesschen. Broo(J, boter, biscuits,
cake, fruit, drie soorten vleesch, koude kip,
compote, zalm, kreeft, verschillende kaas
soorten als Gouda, Camenbert, Roquefort,
Gervais en Rigi worden dagelijks versch
mee aan boord genomen. Men kan dus een
vrij uitgebreid middagmaal in het restau
ratievliegtuig gebruiken.
Voor geregelde gasten is het vliegen op
zichzelf dagelijksch werk geworden, doch
een kopje thee drinken op 2000 meter bo
ven de Elbe en te lunchén boven de
Zweedsche meren, is toch altijd iets aparts
en wellicht zelfs een sensatie.
WANNEER DE VACANTIEWEKEN
AANBREKEN....
Spoedig zal het warme weer velen uit
lokken tot het nemen van een water- of
zonnebad in de vrije natuur. Wij meenen
echter goed te doen op enkele, volstrekt
niet denkbeeldige gevaren te wijzen. Vele
onverstandige menschen blijven uren lang
in de zon liggen en meenen, dat zulks hun
gezondheid ten goede komt.
Zonnebaden mogen niet langer dan 10
minuten genomen worden en langzaam
aan kan men deze tijd iets langer nemen.
Het gelaat moet beschermd worden tegen
de inwerking der stralen, evenals 't hoofd,
terwijl een donkere bril gewenscht is. Na
het bad moet men nimmer met een nat
lichaam in de zon gaan liggen, aangezien
zonnebrand dan onvermijdelijk is. Afge
zien van het feit, dat het zeer pijnlijk is,
irriteert het 't huidweefsel, waardoor men
zijn gezondheid zeer kan schaden. Zoodra
men uit het water komt, moet het natte
badpak uitgetrokken worden, daarna wordt
de huid goed droog gewreven en vóór het
zonnen met olijf- of amandelolie ingevet.
Verder moet men niet te lang in het wa
ter blijven, en de eerste malen, dat men
baadt mag dit niet meer dan 5 a 10 minu
ten bedragen, later kan men den tijds
duur steeds langer nemen tot één half uur.
Men moet in het water in beweging blij
ven en indien men niet kan zwemmen,
handen en voeten blijven bewegen. Zeer
verkeerd is het om in het water te blijven,
indien men een koud gevoel krijgt of de
huid kippevel gaat vertoonen en men be
gint te klappertanden.
Men moet niet met een volle maag in
VLOTTE
ZOMERJAPON.
kan men niet ontberen
en de vele bedrukte
weefsels maken de
keus niet moeilijk.
Veel garneering vragen
deze modellen niet, al
leen worden er zeer
vaak plissé's op aange
bracht.
De eerste japon met
twee-baans rok heeft
een geplisseerd voor
stuk, terwijl er een bo
lero bij gedragen wordt
met mouwen, die rui
me poffen hebben. De
middelste japon heeft
een rechte hals, is be
drukt met groote mo
tieven en heeft effen
geplisseerde pofmou
wen. De rechter japon
is mouwloos en heeft
een bolero met aange
knipte mouwen, die in
ruime poffen eindigen
en met een smal strook
je is afgewerkt.
KINDERKLEEDING.
Voor de vacantiewe-
ken buiten doorge
bracht, zal kleeding ge
dragen dienen te wor
den, waarin de kleinen
zich niet behoeven te
ontzien en tevens naar
hartelust kunnen rond
springen.
Speelbroeken van
goed waschbaar mate
riaal met opgeknoopte
bretels om de broek op
te houden zijn even
doelmatig als hangers
en speelpakjes. Tweka-
blouses zijn zeer prac-
tisch, omdat ze zoo
uiterst gemakkelijk ge-
wasschen kunnen wor
den.
Het jurkje van ge
streept katoen heeft
platte plooien en een
gestreepte pas met kor
te mouwtjes.
het water gaan, doch minstens één uur na
een maaltijd wachten. Of men met een
nuchtere maag kan baden hangt van de
constitutie af. De meeste doktoren zullen
echter aanraden eerst te ontbijten en na
één uur te baden.
Heeft men vóór het baden niets gebruikt,
dan moet steeds na afloop een warme
drank en daarna beweging genomen wor
den. Om te voorkomen, dat er water in de
ooren komt, gebruikt men propjes watten,
waarmede men de gehoorgang vult, beter
is echter nog om smalle reepjes afvloeipa-
pier te gebruiken, waardoor het vocht op
genomen wordt. We behoeven niet te zeg
gen, dat men het papier niet te diep in
het oor moet invoeren en evenmin te stijf.
Men kan met alles steeds veel voorkomen,
indien men niet overdrijft en steeds den
gulden middenweg bewandelt.
STRIJKPATRONEN.
Strijkpatronen, die op de stoffen worden
overgebracht voor eventueel borduren, la
ten meermalen na het werken nog duide-
liik de lijnen zien, die in den regel blauw
zijn. Bij het opstrijken dezer patronen is
het gewenscht, dat men een zachte onder
laag heeft, waarop de stof gespannen en
met enkele spelden vastgestoken wordt,
daarna legt men het papieren patroon op
de gewenschte plaats en strijkt er gelijk
matig over met een warm, doch niet heet
ijzer.
Men moet niet heen en weer strijken,
doch een richting volgen, met lichten druk
het ijzer gebruiken en daarna neemt men
het patroon van de stof af.
Hoe verwijdert men de blauwe, zwarte of
soms gele lijn zoo noodig?
Ieder heeft wel eens ondervonden hoe
storend deze kan werken en daarom ge
ven wij gaarne onze raad ten beste. Uit
waschbare weefsels valt het niet moeilijk,
want een vlokkensopje bewijst hier uit
stekende diensten. Iets lastiger is het met
zijden en wollen weefsels, doch bij deze
neemt men een lapje van dezelfde stof,
dat met een weinig Lysoform vochtig ge
maakt wordt en waarmede men de onge-
wenschte lijn verwijdert.
RADIJS AAN VELE GERECHTEN
TOEGEVOEGD.
Radijs wordt ook bij de moderne voeding
veel gebruikt, omdat het veel uitstekende
bestanddeelen bevat. Toch moet het nog
veel meer in ieder gezin aan ontbijt- of
koffietafel, doch ook bij slaatjes gebruikt
worden .Het bevat niet alleen opbouwen
de stoffen, doch heeft tevens een reinigen
de werking omdat het de afvoer der urine
bevordert. Vooral voor menschen, die gal
steen en leverbezwaren hebben is het eten
van radijs buitengewoon goed. Radijs moet
aan zeer dunne plakjes gesneden worden,
beter nog geraspt worden, omdat het dan
fijner verdeeld en beter verteerd wordt,
dan wanneer men op de geheele radijsjes
slechts vluchtig kauwt, zooals veelal ge
beurt.
ALLERLEI GARNEE
RINGEN OP JAPON
NEN EN BLOUSES.
Nagenoeg iedere vrouw
moet rekenen eer zij er
toe overgaat een nieu
we japon aan te schaf
fen en daarom zal zij
met weinig middelen
gaarne zooveel moge
lijk trachten te berei
ken. Mevrouw heeft
ook aan deze moeilijk
heid tegemoet weten te
komen en haar staf aan
het werk gezet om alle
mogelijke modellen
van garnituren, vesten,
jabots enz. te laten ont
werpen. Wij zullen al
len gaarne toegeven,
dat men hierin mees
terlijk geslaagd is,
want verbluffend veel
nieuws is er waar te
nemen, wanneer wij
ons oog eens laten gaan
langs de etalages dei
groote modehuizen.
Linnen, zijde, cloque,
piqué in geribde en
waf eitjes-weefsel, zij
den piqué en alle mogelijke denkbare pro
ducten der textielkunst geven min of
meer gekleede garnituren. Hoe geheel kan
een fantasie wollen, zijden of katoenen ja
ponnetje werken met een effen vest, dat
in het midden een ritssluiting heeft en
waarop kleine imitatiezakjes worden ge
stikt.
Niet alleen het materiaal, doch ook de
vorm dezer garneeringen biedt zoo'n rijke
afwisseling. Op eenvoudige sportieve linnen
japonnen heeft men linnen garneeringen,
b.v. met festons afgewerkt of met eenvou
dig borduurwerk versierd. Jabots vieren
hoogtij en worden van meer soepele weef-
Bij verschillende slaatjes kan men ge
raspte radijs voegen en veelal wordt de
smaak er pikanter door.
Als voorgerecht kan men b.v. tomaten
of komkommersla geven, vermengd met
radijs en aangemaakt met citroensap en
slaolie of met zure room en selderie zout.
Minder bekend is een zeer smakelijk
slaatje van fijn gesneden spinazieblaadjes,
geraspte mierikswortel en radijs, tomaten»
purée en slasaus.
In Duitschland heeft men, evenals thans
ook in ons land, wettelijk geregelde ter
mijnen van uitverkoopen. Men gaat in
eerstgenoemd land zelfs nog verder en
volgens bepaling van den Minister van
economische zaken mogen verschillende
textielwaren niet in dezen uitverkoop be
trokken worden, o.a. alle soorten witte
waschbare weefsels, luiermanduitzetten,
huishoudgoed, o.a. lakens, sloopen, hand
doeken, matrassen, veeren (voor 't opvul
len der dekbedden), ledikanten, blauwe
mutsen, zwarte heerenhoeden, beroeps»
kleeding, bont, tapijten, vlaggen en vlag-
genstokken, heerenparapluies en wandel-
slokken, zwarte dames- en kinderparapluies
Aan gebrek van ruwe producten is groo-
tensdeels toe te schrijven, dat men deze
uitzonderingen heeft voorgeschreven, om
dat, zooals men weet Duitschland zooveel
mogelijk wil trachten in alle opzichten in
eigen behoeften te voorzien,
seis gemaakt als georgette, kant, zijde enz.
en de uitvoering stelt weer andere eischen,
is eleganter. Zeer in den smaak vallen ru
ches en plissé's, die dan ook buitengewoon
jeugdig kleeden. Kant wordt vaak als vul
ling van halsuitsnijdingen gebruikt, ook bij
wijze van entredeux voor garnituren. Bij
kragen worden platte fluweelen strikken
gedragen, ook van organdie en batist. Bij
effen japonnen worden vesten van cre
tonne en chintz gedragen. Allerlei details,
die in hooge mate tot het welslagen van
een geheel bijdragen en slechts weinig kos
ten met zich brengen.
Ten gerieve onzer lezeressen wor
den van de modellen in de rubriek
„goedkoope patronen" tegen inzen
ding van 25 cent -f 5 ct. voor ver-
zend- en administratiekosten, post
zegels aan „Het Practisch Mode
blad", Postbus 36, Den Haag (Giro
203203), schitterende patronen
franco toegezonden.
Zij, die van deze goedkoope patronen
willen profiteeren, dienen het nummer en
de maat van het gewenschte patroon bene
vens naam en adres duidelijk op te geven.
Indien men tegelijk met het patroon te
vens gaarne het laatste nummer van „liet
Practisch Modeblad" wenscht te ontvangen,
dient men 10 ct. extra in te sluiten.
Het verkrijgbaar stellen van deze fraaie
patronen ls uitsluitend ingesteld om de
lezeressen van deze krant te gerieven. Wij
hopen gaarne, dat U ook Uw kenissen, die
misschien nog geen abonnee zijn, op deze
mogelijkheid wilt wijzen, zoodat ook zij in
de gelegenheid gesteld worden van de
vele voordeelen, die een abonnement op
leze krant biedt, te genieten.
ZOMERJAPONNEN,
die eenvoudig doch gekleed zijn.
G 72 en G 73.
Prijs per patroon f 0.25 plus 5 ct.
voor adm.- en verzendkosten.
De linker japon is van een dun wollen
zomerstofje gemaakt, hetzij in een pastel
tint of voor oudere dames donker blauw of
zwart. Angora is buitengewoon in trek,
soms met een klein ingeweven moesje, doch
ook vele mooie gemengde weefsels ziet
men o.a. wol met zijde. Het model leent
zich buitengewoon goed voor gezette fi
guren door de schuine afkleedende over
slag en puntvormige halsuitsnijding, die
met overeenkomstige kant is gegarneerd,
b.v. matte zilver of goud, zwarte of lichte
kant. De mouw is bijzonder geschikt voor
warme zomerdagen en valt in klokken tot
even boven den elleboog. Buitenkant ge
schulpt. Zesbaans rok, waarvan de onder
kant lichte klokken heeft. De taille-lijn is
5 c.M. lager aangebracht, wat het figuur
zeer ten goede komt, in het voorpand zijn
kleine postuurnaadjes aangegeven.
Zeer smalle ceintuur om het middel. Pa
tronen in de maten 48505254.
Het andere model (rechts) is uiterst een
voudig en kan van licht gekleurd linnen»
doch ook van een zomerstofje gemaakt
worden, b.v. een pasteltint of in de mooie
nieuwe honingkleur. Hier zijn de korte
vleugelmouwtjes aangeknipt, terwijl twee
scherp gepunte revers een aardige onder
breking geven aan het sobere bovenstuk,
evenals een paar decoratieve knoopen. De
ceintuur moet in dezelfde kleur van de
knoopen gekozen worden. Aan voorpand
worden aan de zijkanten postuurnaadjes
gemaakt. Vierbaans rok met licht golven
de onderkant.
Patronen in de maten 40424446,