DE JÓNGE MODE
PAASCHMAALTIJD
Drie zusjes
IJdelheid, llw naam is
HET OOG WIL OOK WAT
Lekkere „hapjes
Zaterdag 27 Maart 1937.
Vierde blad
maar vooral van u zelf af, van uw figuur,
van den indruk dien u maakt en wilt ma
ken, van de mogelijkheden, waarover uw
uiterlijke verschijning beschikt.
Niets is gevaarlijker voor een vrouw dan
een slavin der mode te worden en zonder
op- of omzien te aanvaarden wat Mevrouw
Mode aan nieuws op de markt brengt. De
verstandige vrouw vraagt zich altijd in de
alleréérste plaats af: Maar staat het mij?
Dit geldt voor het gehéél van een toilet
en ook voor alle onderdeelen. Als uw bee-
nen niet meer de jonge lijn vertoonen, die
zij zouden behooren te hebben, en die lijn
ook niet kunnen herkrijgen, heeft het geen
zin dat u in de korte rok uw heil zoekt.
Dan vindt u uw jeugdlijn niet daar, maar
elders. Met leeftijd heeft dat weinig te ma
ken. Een vrouw van vijf en dertig kan zon
der bezwaar voor het kortste sportiefste
rokje in aanmerking komen, terwijl een
andere, die tien jaar jonger is, beter doet
het in een andere richting te zoeken.
De mode van dit jaar biedt daartoe volop
gelegenheid, want er is sinds verleden jaar
veel veranderd. Het vrouwelijke element in
de voor vrouwen bestemde costuums is op
nieuw een groote plaats ingeruimd. De cou
turiers, die met een zekere hardnekkigheid
poogden ons in mislukte mannen te veran
deren, zijn op de dwalingen huns weegs te
ruggekeerd. Geen op overdreven wijze opge
vulde schouders meer, die ons de vierkante
allure van dochters van Hercules verschaf
ten. Als wij al spieren hebben dan behoeven
wij dat niet meer aan alle voorbijgangers te
toonen. De manteltjes van de tailleurs kun
nen niet langer met een „colbert" verwis-
seld worden en de jasjes met lange panden,
die altijd een beetje aan Carnavalcostuums
deden denken, zijn al hopeloos verouderd.
Des te beter!
Daarentegen viert de bolero hoogtij. En
ook het zeer korte jasje, dat nog niet tot
de heupen komt, heel sterk getailleerd is
en van den hals tot het middel met een
lange rij knoopjes te sluiten is.
In de meeste Parijsche collecties met
name in die van de talentvolle Madeleine
Vionnet worden de natuurlijke vormen
van de vrouw eerder onderstreept dan ver
donkeremaand. Er is een algemeene terug-
Zwarte namiddagjapon van crêpe, afgezet
met goudborduursel. Dé strik en de ceintuur
zijn van blauwe zijde.
Ontwerp: Lucien Lelong, Parijs
Gedeponeerd model P.A.I.S.
(Reproductie verboden.)
De verstandige vrouw vraagt zich altijd in
de allereerste plaats af; „Staat het mij?"
Wat is een jonge mode? Is het een mode,
die in het bijzonder geschikt is voor de
jonge vrouw of wel is het een mode, die de
.vrouw van rijperen leeftijd verjongt? Als
de mode deze lente op het predicaat „jong"
recht heeft en jong is zij in hooge mate
dan ontleent zij, dunkt mij, haar aanspra
ken toch voornamelijk aan de omstandig
heid, dat zij jong aandoet en jong maakt.
Hoe slaagt zij daarin? Op de eenvoudigste
wijze en met de meest simpele en klassie
ke middelen. In de eerste plaats door de
.verkorting van de rok. En vervolgens door
de vereenvoudiging van zekere lijnen, een
.vereenvoudiging, die ook aan wat zware fi
guren een jeugdige en sportieve, om niet
te zeggen slanke, allure geeft.
Iedere modeshow geeft de opmerkzame be
zoekster gelegenheid het jongmakend effect
van de kortere rok te toetsen. Tijdens een
modeshow toch ziet men dezelfde jonge
vrouw in een zeer kort tijdsverloop in ver
schillende costuums en nooit is de kans dus
6chooner om de verdiensten van de kleede-
ren-op-zich-zelf aan een onderzoek te onder
werpen.
Welnu, stel u voor dat een bepaald pas-
meisje zich eerst in een rijk avondtoilet
heeft laten zien: de wijde gedrapeerde rok
daalt tot over de enkels, een corsage van
goudlamé omvat de buste en plooit zich
op kunstige wijze om de heupen, een avond
cape van grijze zijde daalt zwaar over den
rug. De ouderdom van de draagster? Mins
tens vijf en twintig!, zijt ge geneigd te
schatten. En dan nog voelt ge grooten lust
er bij te voegen: Maar het zou me vol
strekt niet verwonderen als ze dertig was.
Maar een half uur later trekken de sport-
costuums en de eenvoudige wandeltoilet
ten voorbij. Hetzelfde pasmeisje, dat zoo
straks met zooveel ernst en gratie haar
pomptucus avondkleed droeg, is nu een
kortgerokt deerntje, dat in haar kwieke
jurkje van gebloemd mousseline alle sta
tigheid verloren heeft. En mét haar statig
heid... haar leeftijd. Vijf en twintig, mis
schien dertig? Och kom, het is de vraag of
ze achttien is!
In werkelijkheid is ze vermoedelijk twee
en twintig, maar de kleeren gaven haar
eenigc jaren meer of minder. De lange rok
vooral vergroot onfeilbaar-zeker het aantal
lentes van een vrouw en de korte vermin
dert het Als u 't betwijfelen mocht trekt
uw twaalfjarig zusje dan maar eens een
lange rok aan; u zult zien dat ze op staan-
den voet., tenminste als ze goed uit de
kluiten gewassen is, bijna een volwassen
vrouw wordt
Nu is het zaak niet te overdrijven en de
grens der mogelijkheden niet uit het oog
te verliezen. Het is niet mogelijk achttien
te blijven, ook niet naar het uiterlijk, en
zelfs niet wanneer u denken mocht dat het
voldoende is ieder jaar uw rok met een
centimeter te verkorten. Er komt met vol
strekte zekerheid een oogenblik waarop de
methode geen resultaat meer heeft en dan
begint niet een periode van tweede jeugd,
maar een van droevige mislukkingen. En
ten slotte wordt de kortgerokte dame van
rijpen leeftijd een belachelijke karikatuur.
Men moet van de mode, ook van een
jongmakende mode, niet het onmogelijke
vergen. Als u haar meer zoudt vragen dan
zij geven kan wordt zij u op staanden voet
ontrouw en zet u in het zonnetje.
Dit jaar kunt u uw rok zonder bezwaar
verkorten, maar hoevéél centimeters u kunt
laten vallen hangt niet alleen van de mode,
keer tot de buste die zich niet alleen in bij
komstige garneersels uit, maar die in de
coupe der blouses op de meest duidelijke
wijze tot uitdrukking komt.
De zomerblouses zijn bijna alle mouwloos,
maar de armen worden in vele gevallen toch
niet geheel onbedekt gelaten; de mouwen
worden gevormd door een dubbel volant van
geplisseerde kant. Zoo worden uiterst gra
cieuze effecten bereikt.
Het zomerbont schijnt een periode van
vergetelheid tegemoet te gaan. De geheele
modewereld schijnt zich op een drogen
warmen zomer voor te bereiden, want alle
toiletten zijn op goed weer berekend en de
garneeringen bestaan uit veelkleurige fran
jes en bloemen in alle afmetingen en kleu
ren versieringen, die 'op regendagen niet
aljeen niet tot haar recht kunnen komen,
maar die ook volstrekt geen regen verdra
gen.
Wat de kleuren betreft is het „ton sur
ton", een tijdlang uitdrukking van den
hoogsten chic, verlaten. Men kan nu zonder
eenig bezwaar tot contrastcerende kleuren
zijn toevlucht nemen. Bij een korenbloem
blauwe rok laat zich bij voorbeeld een cho
colakleurig manteltje dragen. Maar, na
tuurlijk het contrast moet harmonieus zijn.
Is het dat, dan is iedere fantasie geoor
loofd. De natuurlijke smaak, die tot een goe
de keus leidt, speelt hier een groote rol.
GERTRUDE.
EEN AARDIG TRIO
Daar de japonnetjes op 'f oogenblik tame
lijk eenvoudig zijn, wordt aan het bijbehoo-
rende garnituur de volle aandacht besteed.
Men behoeft hiervoor slechts naar de beide
ceintuurs te kijken, terwijl de handschoenen,
die uit rood en violet wildleer bestaan, ook
een bijzondere charme hebben.
De verschillende „automatieks", expres
buffetten en lunchrooms hebben het publiek
den laatsten tijd duidelijk ingeprent, dat
„het oog ook wat wil", m.a.w., dat de aan
trekkelijkheid van een gerecht niet enkel
den smaak betreft, maar zeker óók het
uiterlijk.
Zoo kunnen zeer eenvoudige, dagelijks ge
bruikte levensmiddelen restjes zelfs!
een goed effect maken op een feestelijk ge
dekte tafel: ze helpen door hun frissche
kleuren en hun smaakvolle rangschikking
mee om van den maaltijd het stempel van
het alledaagsche weg te nemen.
Speciaal op feestdagen zal de huisvrouw-
voor zulke „hapjes" voelen, vooral als ze
met zeer geringe kosten kunnen worden
bereid en als ze aan benoodigdheden niet
veel anders vragen dan een paar eieren, het
altijd wel aanwezige brood, wat aardappe
len en „iets groens" (tuinkers, veldsla, ge
snipperd lof of iets dergelijks).
Laten wij U eens een paar van de aardige
schoteltjes beschrijven, die op zoo'n manier
tot stand kunnen komen.
VEELKLEURIGE „HAPJES/*
Eenige koude gekookte aardappelen
(groot formaat), 1 koude gekookte biet
(niet te dik), een paar hardgekookte
eieren, een paar augurken, wat veldsla
of wat sterkers, een paar lepels mayon-
naise, wat azijn. Maggi's Aroma, olie,
peper en zout, wat fijngehakte peter
selie.
Snijd de koude aardappelen en de biet
in niet te dunne plakken, zóó, dat de bie
tenschijfjes iets kleiner zijn dan de aard
appelplakjes en zo dus bij het op elkaar
stapelen trapsgewijs komen te liggen. Laat
de beide soorten ieder afzonderlijk een
uurtje „marineeren" in wat door elkaar
geroerde olie, azijn, Maggi's Aroma, peper
en zout.
Snijd intusschen ook de eieren en de
groote augurken in plakjes (niet te dun),
maak de sla schoon en sla ze goed droog.
Maak nu trapsgewijs tocloopende stapel
tjes van een aardappelplakje, een bieten
schijfje, een plakje augurk en een plakje
ei met in 't midden van l^et dooiergcdeelte
een klein nopje fijngehakte peterselie.
Maak de sla (of de sterkers) aan met
wat olie, wat azijn (of citroensap), wat
Maggi's Aroma; spreid ze uit op een vlak
ken schotel en schik er de veelkleurige sta
peltjes regelmatig op. Leg (wat niet strikt
noodig is) op de sla hier en daar een thee
lepel mayonnaise, maak op het uiterste
randje sla een omlijsting van vierde- of
achtstepartjes hardgekookt ei.
(Wie voor het gerecht wat meer geld
beschikbaar heeft, kan de bietenplakjes ver
vangen door tomaat: in dat geval wordt
het grootere tomatenplakje als onderste
laagje gebruikt, terwijl het aardappelschijfje
daar dan op komt te liggen).
ROEREI-BROODJES.
Reken per persoon:
2 eieren, 2 eetlepels melk of water, Yt
afgestreken eetlepel boter, 1 theelepel
Maggi's Aroma, wat peper en zout, 2
geroosterde sneetjes brood (bij voorkeur
wat den vorm betreft casinobrood).
Begin met de sneetjes brood aan weers
kanten mooi goudbruin te roosteren.
Klop de eieren, voeg er Maggi's Aroma,
de peper en het zout bij en giet het mengsel,
bij de gesmolten boter in een kleine koeken
pan of een dieper pannetje. Blijf op een
zacht vuur voortdurend roeren/tot de eieren
een goed gebonden maar vooral niet droge
massa vormen. Spreid de roereieren uit
over de sneetjes geroosterd brood, schik ze
op een schotel en leg er hier en daar hoef
jes frissche peterselie tusschen.
Breng in dit gerecht desverkiezende va
riatie aan, door de geklopte eieren te ver
mengen met. 1 eetlepel geraspte oude kaas.
1 eetlepel fijngehakte ham of 1 eetlepel door
elkaar gehakte groene kruiden (peterselie,
kervel, selderij, sterkers).
VOGELNESTJES (4 personen).
200 G. (2 ons) vleeschresten, 1 eetlepel
gehakte peterselie, 1 fijngehakt uitje, 1
theelepel Maggi's Aroma, 1 flink sneetje
oud brood zonder korst, wat peper, zout,
nootmuskaat, 1 a 2 eetlepels melk of
overgebleven jus, 5 eieren, ongeveer 50
G. (Yz ons) boter.
Hak of maal het vleesch fijn, en maak er
met het in de melk of de jus fijngewreven
brood, de kruiden, wat zout en één rauw ci
op de gewone wijze gehakt van.
Laat de boter in de koekenpan smelten,
vorm daarin het vleesch tot 4 ringen, zet de
pan weer op het vuur en breek zoodra de
boter weer heet. is, in eiken ring een ei. Zet
de pan op een zachter vuur en leg er een
deksel op (of zet de pan in den oven);
laat de eieren stollen en breng dan voor
zichtig de „nestjes" over op een schotel.
Leg tusschen de nestjes plukjes sterkers
en schik langs den rand van den schotel
achtste partjes citroen (zonder pitten), ge
schikt om te worden uitgeknepen.
Als de dagen lidhter worden, bemerkt
moeder pas, hoe de schooljurkèn van haar
dochtertje gesleten zijn. En zij zal allicht
nog tot een nieuwe overgangsjurk voor elk
van haar meisjes beslissen. Zij doet dan het
verstandigst, een dunne wollen stof te kie
zen, waar zij ook op koele zomeravonden
nog plezier van kan hebben.
Het jongste kind is in rood-en-wit geruite
mouseline gestoken. Het middelste zusje
draagt een lichte jurk van soepele wollen
stof, met wit kraagje en manchetten en don
kerblauwe knoopen gegarneerd. De oudste
is in deftig tabaksbruin gekleed, met don
kerbruine ceintuur en grappig driekant
goudkleurig halsdoekje. Dit laatste toiletje
kan ook door grooteren gedragen worden.
Met een gerust hart kan Mama nu haar
drietal weer naar school sturen.
Ze zien er keurig uit.
SCHOOLKLEEDING