■Eenvoud en elegance-
Kameel
haren jas
Lekker eten
Hoed, haardos en hoofd hooren bij elkaar l
Kan ik U helpen
RADOX
Zaterdag 13 November 1937
Vierde blad
Wat een mannequin staat, is door een
„gewone" vrouw soms niet te dragen
FLUWEEL EN STRUISVEEREN
Eenvoudig
en practisch
I
Aureool.
AVONDJAPON VAN DONKERGROEN FLU
WEEL MET KORT CAPE-TJE VAN HET
ZELFDE FLUWEEL. HOOFDBEDEKKING
VAN DONKERGROENE STRUISVEEREN.
ONTWERP: MOLYNEUX, PARIJS.
GEDEPONEERD MODEL P.A.I.S.
(REPRODUCTIE VERBODEN.)'
Van alle hoeden, die
op den dag gedragen
worden, wordt thans
geëischt, dat ze nauw
orn de slapen sluiten en
dat ze op een of andere
wijze „hoogte nemen".
Bijna alle zijn van soe
pel mat vilt vervaar
digd, van een vilt., dat
door de aanwending
van angora-haar aan
fluweel denken doet.
Veel aandacht hebben
de modistes aan den zoo
genaamden „chapeau
cabriolet" besteed, een
hoed, waarvan de bree-
de ronde rand het bo
vengedeelte van het ge
laat in een aureool vat.
Scmm-ige van deze hoe
den zijn van breede lin
ten voorzien, die onder
de kin saamgeknoopt
worden.
Wat die laatste hoe
den bereft wie geen
twintig meer is zal goed
doen in elk geval van
linten en strikken on
der de kin afstand te
doen. En voor vrouwen
van geposeerden leef
tijd brengt zelfs de
„chapeau cabriolet" zon
der linten zekere risico's
mee. Deze hoeden tocfi
ontdekken onbarmhar
tig het geheele gelaat,
zij geven nergens een
.beetje weldoende sch%-,
duw, zij laten geen.,,
plekje in het donker.
Wie haar gelaat aan
elk licht, en dus aan
iedere critiek, durven
blootstellen, kunnen gerust een „cabriolet"
dragen, de anderen zullen wijs doen haar
keuze op medehjdender modellen te vesti
gen.
De allerlaatste hoeden zijn zeer kleurig.
Ze zijn bestemd om bij kleurige wintercos-
tuunis te worden gedragen. Gaan de win
terkleuren er goed in, dan zijn ook smaragd
groene, koraal-roode en helder-blauwe hoe
den op komst. Ik heb er niets tegen. De
winter is al zóó somber dat elke kleur, die
de grauw-zwarte hoofdtint afwisselt, van
harte welkom is.
GERTRUDE.
DE NAGELS.
Een paar handen kan alleen dan mooi en
aantrekkelijk genoemd worden als de nagels,
die de vingers „afmaken", er wèl-verzorgd
uitzien. Het is dus zaak ze behoorlijk te on
derhouden en het verrichten van zekere
huishoudelijke bezigheden ontslaat van dien
plicht volstrekt niet. Het tegendeel is waar.
Dat een vrouw, die niets in haar huishouden
te doen heeft, over tien onberispelijke nagels
beschikt, is weinig verdienstelijk; zij kan er
zich moeilijk op beroemen dat haar nagels,
die nooit in gevaar verkeeren, volkomen gaaf
zijn. Maar de vrouw, die eigenhandig haar
huishouden doet, mag er een eer in stellen
haar handen en nagels in goeden staat ge
houden te hebben.
Wie haar huiswerk met wat voorzichtig
heid verricht, behoeft zeker niet altijd over
gebroken nagels te klagen. Wie de voorzorg
neemt bij bepaalde werkjes, die handen en
nagels op zwaren proef stellen, een paar
handschoenen aan te trekken, heeft al negen
van de tien gevaarkansen uitgeschakeld.
Toch kunnen nagels ook van nature nei
ging tot breken hebben. Dan zal het zaak
zijn gedurende eenigen tijd een preparaat
te gebruiken, dat de hoeveelheid kalk in het
lichaam grooter maakt. Plaatselijk moeten
de nagels als volgt behandeld worden: dom
pel de handen in 'n lauw-water-badje, waar
in een lepel aluin opgelost is. Laat de han
den er gedurende ongeveer tien minuten in,
droog ze dan zeer zorgvuldig af en duw met
den handdoek de huid rondom den nagel op
zij en vooral naar beneden zoodat de maan
tjes goed te zien komen. De huid moet steeds
los zijn; is zij dat niet dan kunnen dwang
nagels bijna niet vermeden worden.
Om het nageltoilet te beëindigen, is het
zeer raadzaam de nagels een voor een met
een klein beetje olie in te vetten. Een drup
peltje voor alle nagels is voldoende. Het is
ook zeer aan te bevelen de nagels van een
kein beetje olie te voorzien als u dien dag
voor de laatste maal uw handen gewasschen
hebt.
Draag, als 11 huiswerk te verrichten hebt,
de nagels niet te lang en geef ze een vorm,
die bij dien van uw vingertoppen past. Zoo
krijgen uw handen karakter en ook dat is
niet zonder belang.
GERTRUDE.
▼▼▼▼▼▼▼TVVTV
(door onze Kook- en Huislioudspecialiste.)
NOG EEN PRAATJE OVER SOEP.
Een eerste vereischte voor een smakelijke
soep is wel een geurige, krachtige bouillon.
Wil men vlug klaar zijn, dan kan men
daarvoor bouillonblokjes gebruiken, maar
een krachtiger soep verkrijgt men toch als
men van soepvlcesch of soepbeentjes uitgaat
Daar dit duurder is, moeten we zeker zoo
veel mogelijk zorgen, van dit vleesch alle
profijt te trekken.
Wil men een zoo krachtig mogelijke bouil
lon hebben, dan is het 't beste het vleesch
klein te snijden en met koud water op te-
zetten; het wordt dan langzaam aan den
kook gebracht. Voor zcêr krachtige soep
neemt men 300—400 gr. soepvlecsch -per L.
water, voor minder krachtige bouillon rekent
men 250 gr. vleesch of 500 gr. soepbeentjes.
Op de genoemde wijze trekt het vleesch
echter sterk uit, zoodat het tè droog en sma
keloos geworden is, om nog in de soep te
gebruiken.
Daar het vleesch echter na het af
trekken nog het grootste deel van de
voedingsstoffen bevat, aangezien er
in de bouillon slechts geur- en
smaakstoffen en iets vet en eiwit
achterblijven, is het toch allerminst
waardeloos en zouden we, door dit
vleesch weg te doen, veel goede voe
dingsstoffen verloren laten gaan.
Het zou hetzelfde zijn alsof we het afgiet-
water van de kool gebruikten voor soep en
de kool zelf weggooiden.
Daar dit vleesch nu echter te droog is, om
er nog een smakelijk gerecht van te maken,
doet men het beste, het iets minder fijn
te snijden en met kokend water op te zetten.
Hierdoor stolt 11.1. meteen het eiwit uit het
vleesch én kunnen er minder stoffen uittrek
ken, zoodat de bouillon ook iets minder
krachtig zal worden. We moeten dus nu
extra zorgen, alle geurige stoffen zooveel mo
gelijk in de soep te houden; dit bereiken we
door een hooge nauwe pan te gebruiken en
het deksel niet te vaak van de pan te ne
men. Daarom is het ook beter, de soep niet af
te schuimen, ook al, omdat het zgn. „schuim"
juist 't voedzaamste deel van de soep, daar
t veel eiwit bevat. Slechts wanneer men 'n
extra heldere bouillon hebben wil, kan men
deze afschuimen of zeven.
Soms wordt het vleesch in de soep gelaten,
maar als de soep zich hiervoor niet leent,
kan men het heel goed tot een smakelijke
ragout verwerken. Men gaat voor de saus
hiervan uit van iets achtergehouden bouillon
of verdunde jus. Hierin laat men eerst nog
een worteltje, een uitje, wat foelie, selderie
en peterselie aftrekken. Deze kruiden behoe
ven niet fijngesneden te worden, daar men
het vocht na het aftrekken toch zeeft. Daar
na neemt men per d.L. vocht 8 gr. (een afge
streken lepel) bloem en 8 gr. (een halve
afgestreken lepel) boter. In de boter Iaat
men wat fijngesnipperde ui goudbruin frui
ten, waarna men eerst de bloem en dan het
gezeefde vocht toevoegt, onder goed roeren.
Rij de verkregen saus, die men met wat zout
naar smaak afmaakt, voegt men het fijnge-
Moderne sportmantel zonder kraag.
Lederen garneering.
De vrouw, die naar elegantie streeft,
maar wier beurs niet toelaat zich een
groot aantal toiletten aan te schaf
fen, zal goed doen zich met een ze
keren eenvoud te klecden. Een op
vallend toilet Lan heel mooi zijn,
maar het heeft dit tegen dat men
het slechts zelden dragen kan.
Opvallend zijn vooral avondjaponnen en
daarom verdient het alle aanbeveling die
juist in goedkoope stofjes te kiezen. Het ele
ment „soliditeit" behoeft geen rol te spe
len want een avondtoilet heeft men nu
eenmaal niet voor de eeuwigheid. Ecnige
avonden per winter houdt het zich in ieder
geval wel goed, en méér moet er niet van
verlangd worden. Als het goedkoop is, zoo
goedkoop mogelijk, komt het er ook niet
op aan of het opvallend is; zoo spoedig al
uw kennissen het gezien en, laat ons hopen,
bewonderd hebben, kunt u het, zonder dat
u zich ruïneert, door een ander vervangen.
Elegantie en zuinigheid kunnen op deze
wijze heel goed samengaan.
Eenvoud in lijn en garneering.
Maar voor kleedingstukken, die betrekke
lijk langen tijd méé moeten, is het van be
lang ietwat sobere gedekte kleuren te kiezen
en naar eenvoud in lijn en garneering te
streven. Dat wil niet zeggen dat het element
„mode" moet worden uitgeschakeld. Modieus
kan ook een eenvoudig veel-te-dragcn toilet
zijn.
Alleen, uitersten moeten vermeden
worden. Elk toilet kan de modeten-
denzen in groote lijnen volgen, maar
niet ieder toilet verdraagt een op de
spits drijven van die tendenzen.
twijfeld goed aan van die grenzen een flink
eind verwijderd te blijven.
Over smaak valt niet te twisten
Bovenstaande algemeene opmerkingen
gelden voor het geheele toilet; voor de ja
ponnen, de mantels, voor de kousen-en-
schoenen en voor de hoeden.
Ja vooral ook voor de laatste. Want de
nieuwe hoeden Zijn ze sjiek en mooi?
Of zijn ze, zooals een van m'n vriendinnen
gisteren zonder omwegen verklaarde:
idioot? Gedachtig aan de oude waarheid,
dat over smaken niet te twisten valt, zal ik
me er wèl voor wachten in zoo n netelige
kwestie stelling te nemen. Is stelling nemen
ook wel mogelijk? Het is volmaakt zeker
dat onze kinderen, als ze over twintig jaar
een geïllustreerd tijdschrift in handen krij
gen, dat, curiositeitshalve, nog eens een
aantal hoeden uit 1937 afbeeldt, van hun
stoelen zullen rollen van het lachen, en
hun moeders, verbaasd en spottend zullen
vragen: „Is het mogelijk dat u zoo'n raar
ding gedragen hebt?" Doen wij niet dezelf
de vraag ten aanzien van de hoeden uit het
begin dezer eeuw?
Maar daarom gaat het niet. De hoeden
van dezen herfst mogen mooi* of idoot zijn,
het zijn de hoeden, die ons tegenwoordig
verkocht worden, omdat zij op dit gebied
de mode representeeren. En de mode is nu
aanmaal op het nieuwe en nieuwste uit.
Alles is betrekkelijk
Trouwens, men kan een hoed niet als een
ding-op-zichzelf beschouwen. Een hoed laat
zich niet scheiden van de draagster. Een
hoed, een haardos en 'n hoofd behooren bij
elkaar. En nu komt het voor, en heusch
Hier speelt goede smaak een groote rol.
Een vrouw van goeden smaak weet, bijna
instinctief, hoe ver ze gaan kan. Ze zal reke
ning houden met de omstandigheden, waar
in ze haar toilet zal te dragen hebben, met
de plaats, die zij-zelf en haar kennissen in
de samenleving innemen, en ten slotte met
'haar uiterlijk. In het algemeen zal zij beter
doen zich niet in een „mannequin" om te
scheppen.
CHet koude licht van de j
werkelijkheid. J
Dat de verleiding daartoe soms heel sterk
zijn kan, we weten het allen. Maar evenmin
is het ons onbekend, dat minstens de helft
van de kleedingstukken, die een beroeps
mannequin zoo goed kleeden, voor een „ge
wone vrouw" vrijwel onbruikbaar is. In het
leven van allen dag kunnen noch behoeven
we ons als mannequins te gedragen. De om
standigheden zijn anders en de fijnst-gezoch-
te kleurencombinaties, die, tegen een bepaal
den achtergrond gezien, een overweldigend
effect maken, verliezen veel van haar aan
trekkelijkheid als ze in het koude licht van
een prozaïsche werkelijkheid getoond moe
ten worden.
Daarom moet de vrouw, die met
practische overwegingen rekening te
houden heeft, er vooral niet op uit
zijn zoover te gaan als slechts eenigs-
zins toelaatbaar is: veeleer zal ze,
in hoofdzaak soberheid en eenvoud
betrachtend, door een aardig wel-
aangcbracht détail te kennen geven,
dat ze met haar tijd leeft en dat ze,
ook op het gebied van haar kleeding,
„van dit seizoen" is. Dat is voor de
meesten van ons voldoende.
Slechts weinige vrouwen kunnen zich ver
oorloven tot de grenzen van het mogelijke te
gaan; liet nieerendeel onzer doet er onge
sneden soepvleesch, zoodat men een smake
lijke ragout verkregen heeft, nadat men alles
samen nog even heeft laten doorstoven.
De ragout kan gebruikt worden bij aard
appelen, bij rijst in water gekookt, als vtil-
ling van een omelette, die dan in drieën ge
vouwen wordt en met een takje peterselie
dichtgcstoken.
Ook kan men de ragout als voorgerecht
serveeren; men dient ze dan op in schelpen,
welke men met wat paneermeel bestrooit
en even in een heete oven zet, teneinde het
gerecht een lekker bruin korstje te geven.
EEN VETTE,ONZUIVERE HUID
kunt U gemakkelijk verbeteren door het gebruik
van Radox, telkens wanneer ge Uw gezicht wascht
Bij apothekers en erkende drogisten a f0.90
per pak en 1015 per klein pakje.
niet in een enkel uitzonderingsgeval, dat
hetzelfde hoedje, dat aanbiddelijk boven het
frissche gezicht van een achttienjarige
staat, onmiddellijk belachelijk wordt, zoo
spoedig een vrouw van middelbaren leef
tijd er zich mee tooien wil. De betrekkelijk
heid der dingen speelt ook op modegebied
een groote rol.
Als men de modistes verwijt, een niet ge
heel ongegrond verwijt, zou willen maken,
zou men ze kunnen zeggen, dat ze eigen
lijk alleen hoeden voor jongeren ontwor-
pon hebben.