■Eenvoud en elegance- Kameel haren jas Lekker eten Hoed, haardos en hoofd hooren bij elkaar l Kan ik U helpen RADOX Zaterdag 13 November 1937 Vierde blad Wat een mannequin staat, is door een „gewone" vrouw soms niet te dragen FLUWEEL EN STRUISVEEREN Eenvoudig en practisch I Aureool. AVONDJAPON VAN DONKERGROEN FLU WEEL MET KORT CAPE-TJE VAN HET ZELFDE FLUWEEL. HOOFDBEDEKKING VAN DONKERGROENE STRUISVEEREN. ONTWERP: MOLYNEUX, PARIJS. GEDEPONEERD MODEL P.A.I.S. (REPRODUCTIE VERBODEN.)' Van alle hoeden, die op den dag gedragen worden, wordt thans geëischt, dat ze nauw orn de slapen sluiten en dat ze op een of andere wijze „hoogte nemen". Bijna alle zijn van soe pel mat vilt vervaar digd, van een vilt., dat door de aanwending van angora-haar aan fluweel denken doet. Veel aandacht hebben de modistes aan den zoo genaamden „chapeau cabriolet" besteed, een hoed, waarvan de bree- de ronde rand het bo vengedeelte van het ge laat in een aureool vat. Scmm-ige van deze hoe den zijn van breede lin ten voorzien, die onder de kin saamgeknoopt worden. Wat die laatste hoe den bereft wie geen twintig meer is zal goed doen in elk geval van linten en strikken on der de kin afstand te doen. En voor vrouwen van geposeerden leef tijd brengt zelfs de „chapeau cabriolet" zon der linten zekere risico's mee. Deze hoeden tocfi ontdekken onbarmhar tig het geheele gelaat, zij geven nergens een .beetje weldoende sch%-, duw, zij laten geen.,, plekje in het donker. Wie haar gelaat aan elk licht, en dus aan iedere critiek, durven blootstellen, kunnen gerust een „cabriolet" dragen, de anderen zullen wijs doen haar keuze op medehjdender modellen te vesti gen. De allerlaatste hoeden zijn zeer kleurig. Ze zijn bestemd om bij kleurige wintercos- tuunis te worden gedragen. Gaan de win terkleuren er goed in, dan zijn ook smaragd groene, koraal-roode en helder-blauwe hoe den op komst. Ik heb er niets tegen. De winter is al zóó somber dat elke kleur, die de grauw-zwarte hoofdtint afwisselt, van harte welkom is. GERTRUDE. DE NAGELS. Een paar handen kan alleen dan mooi en aantrekkelijk genoemd worden als de nagels, die de vingers „afmaken", er wèl-verzorgd uitzien. Het is dus zaak ze behoorlijk te on derhouden en het verrichten van zekere huishoudelijke bezigheden ontslaat van dien plicht volstrekt niet. Het tegendeel is waar. Dat een vrouw, die niets in haar huishouden te doen heeft, over tien onberispelijke nagels beschikt, is weinig verdienstelijk; zij kan er zich moeilijk op beroemen dat haar nagels, die nooit in gevaar verkeeren, volkomen gaaf zijn. Maar de vrouw, die eigenhandig haar huishouden doet, mag er een eer in stellen haar handen en nagels in goeden staat ge houden te hebben. Wie haar huiswerk met wat voorzichtig heid verricht, behoeft zeker niet altijd over gebroken nagels te klagen. Wie de voorzorg neemt bij bepaalde werkjes, die handen en nagels op zwaren proef stellen, een paar handschoenen aan te trekken, heeft al negen van de tien gevaarkansen uitgeschakeld. Toch kunnen nagels ook van nature nei ging tot breken hebben. Dan zal het zaak zijn gedurende eenigen tijd een preparaat te gebruiken, dat de hoeveelheid kalk in het lichaam grooter maakt. Plaatselijk moeten de nagels als volgt behandeld worden: dom pel de handen in 'n lauw-water-badje, waar in een lepel aluin opgelost is. Laat de han den er gedurende ongeveer tien minuten in, droog ze dan zeer zorgvuldig af en duw met den handdoek de huid rondom den nagel op zij en vooral naar beneden zoodat de maan tjes goed te zien komen. De huid moet steeds los zijn; is zij dat niet dan kunnen dwang nagels bijna niet vermeden worden. Om het nageltoilet te beëindigen, is het zeer raadzaam de nagels een voor een met een klein beetje olie in te vetten. Een drup peltje voor alle nagels is voldoende. Het is ook zeer aan te bevelen de nagels van een kein beetje olie te voorzien als u dien dag voor de laatste maal uw handen gewasschen hebt. Draag, als 11 huiswerk te verrichten hebt, de nagels niet te lang en geef ze een vorm, die bij dien van uw vingertoppen past. Zoo krijgen uw handen karakter en ook dat is niet zonder belang. GERTRUDE. ▼▼▼▼▼▼▼TVVTV (door onze Kook- en Huislioudspecialiste.) NOG EEN PRAATJE OVER SOEP. Een eerste vereischte voor een smakelijke soep is wel een geurige, krachtige bouillon. Wil men vlug klaar zijn, dan kan men daarvoor bouillonblokjes gebruiken, maar een krachtiger soep verkrijgt men toch als men van soepvlcesch of soepbeentjes uitgaat Daar dit duurder is, moeten we zeker zoo veel mogelijk zorgen, van dit vleesch alle profijt te trekken. Wil men een zoo krachtig mogelijke bouil lon hebben, dan is het 't beste het vleesch klein te snijden en met koud water op te- zetten; het wordt dan langzaam aan den kook gebracht. Voor zcêr krachtige soep neemt men 300—400 gr. soepvlecsch -per L. water, voor minder krachtige bouillon rekent men 250 gr. vleesch of 500 gr. soepbeentjes. Op de genoemde wijze trekt het vleesch echter sterk uit, zoodat het tè droog en sma keloos geworden is, om nog in de soep te gebruiken. Daar het vleesch echter na het af trekken nog het grootste deel van de voedingsstoffen bevat, aangezien er in de bouillon slechts geur- en smaakstoffen en iets vet en eiwit achterblijven, is het toch allerminst waardeloos en zouden we, door dit vleesch weg te doen, veel goede voe dingsstoffen verloren laten gaan. Het zou hetzelfde zijn alsof we het afgiet- water van de kool gebruikten voor soep en de kool zelf weggooiden. Daar dit vleesch nu echter te droog is, om er nog een smakelijk gerecht van te maken, doet men het beste, het iets minder fijn te snijden en met kokend water op te zetten. Hierdoor stolt 11.1. meteen het eiwit uit het vleesch én kunnen er minder stoffen uittrek ken, zoodat de bouillon ook iets minder krachtig zal worden. We moeten dus nu extra zorgen, alle geurige stoffen zooveel mo gelijk in de soep te houden; dit bereiken we door een hooge nauwe pan te gebruiken en het deksel niet te vaak van de pan te ne men. Daarom is het ook beter, de soep niet af te schuimen, ook al, omdat het zgn. „schuim" juist 't voedzaamste deel van de soep, daar t veel eiwit bevat. Slechts wanneer men 'n extra heldere bouillon hebben wil, kan men deze afschuimen of zeven. Soms wordt het vleesch in de soep gelaten, maar als de soep zich hiervoor niet leent, kan men het heel goed tot een smakelijke ragout verwerken. Men gaat voor de saus hiervan uit van iets achtergehouden bouillon of verdunde jus. Hierin laat men eerst nog een worteltje, een uitje, wat foelie, selderie en peterselie aftrekken. Deze kruiden behoe ven niet fijngesneden te worden, daar men het vocht na het aftrekken toch zeeft. Daar na neemt men per d.L. vocht 8 gr. (een afge streken lepel) bloem en 8 gr. (een halve afgestreken lepel) boter. In de boter Iaat men wat fijngesnipperde ui goudbruin frui ten, waarna men eerst de bloem en dan het gezeefde vocht toevoegt, onder goed roeren. Rij de verkregen saus, die men met wat zout naar smaak afmaakt, voegt men het fijnge- Moderne sportmantel zonder kraag. Lederen garneering. De vrouw, die naar elegantie streeft, maar wier beurs niet toelaat zich een groot aantal toiletten aan te schaf fen, zal goed doen zich met een ze keren eenvoud te klecden. Een op vallend toilet Lan heel mooi zijn, maar het heeft dit tegen dat men het slechts zelden dragen kan. Opvallend zijn vooral avondjaponnen en daarom verdient het alle aanbeveling die juist in goedkoope stofjes te kiezen. Het ele ment „soliditeit" behoeft geen rol te spe len want een avondtoilet heeft men nu eenmaal niet voor de eeuwigheid. Ecnige avonden per winter houdt het zich in ieder geval wel goed, en méér moet er niet van verlangd worden. Als het goedkoop is, zoo goedkoop mogelijk, komt het er ook niet op aan of het opvallend is; zoo spoedig al uw kennissen het gezien en, laat ons hopen, bewonderd hebben, kunt u het, zonder dat u zich ruïneert, door een ander vervangen. Elegantie en zuinigheid kunnen op deze wijze heel goed samengaan. Eenvoud in lijn en garneering. Maar voor kleedingstukken, die betrekke lijk langen tijd méé moeten, is het van be lang ietwat sobere gedekte kleuren te kiezen en naar eenvoud in lijn en garneering te streven. Dat wil niet zeggen dat het element „mode" moet worden uitgeschakeld. Modieus kan ook een eenvoudig veel-te-dragcn toilet zijn. Alleen, uitersten moeten vermeden worden. Elk toilet kan de modeten- denzen in groote lijnen volgen, maar niet ieder toilet verdraagt een op de spits drijven van die tendenzen. twijfeld goed aan van die grenzen een flink eind verwijderd te blijven. Over smaak valt niet te twisten Bovenstaande algemeene opmerkingen gelden voor het geheele toilet; voor de ja ponnen, de mantels, voor de kousen-en- schoenen en voor de hoeden. Ja vooral ook voor de laatste. Want de nieuwe hoeden Zijn ze sjiek en mooi? Of zijn ze, zooals een van m'n vriendinnen gisteren zonder omwegen verklaarde: idioot? Gedachtig aan de oude waarheid, dat over smaken niet te twisten valt, zal ik me er wèl voor wachten in zoo n netelige kwestie stelling te nemen. Is stelling nemen ook wel mogelijk? Het is volmaakt zeker dat onze kinderen, als ze over twintig jaar een geïllustreerd tijdschrift in handen krij gen, dat, curiositeitshalve, nog eens een aantal hoeden uit 1937 afbeeldt, van hun stoelen zullen rollen van het lachen, en hun moeders, verbaasd en spottend zullen vragen: „Is het mogelijk dat u zoo'n raar ding gedragen hebt?" Doen wij niet dezelf de vraag ten aanzien van de hoeden uit het begin dezer eeuw? Maar daarom gaat het niet. De hoeden van dezen herfst mogen mooi* of idoot zijn, het zijn de hoeden, die ons tegenwoordig verkocht worden, omdat zij op dit gebied de mode representeeren. En de mode is nu aanmaal op het nieuwe en nieuwste uit. Alles is betrekkelijk Trouwens, men kan een hoed niet als een ding-op-zichzelf beschouwen. Een hoed laat zich niet scheiden van de draagster. Een hoed, een haardos en 'n hoofd behooren bij elkaar. En nu komt het voor, en heusch Hier speelt goede smaak een groote rol. Een vrouw van goeden smaak weet, bijna instinctief, hoe ver ze gaan kan. Ze zal reke ning houden met de omstandigheden, waar in ze haar toilet zal te dragen hebben, met de plaats, die zij-zelf en haar kennissen in de samenleving innemen, en ten slotte met 'haar uiterlijk. In het algemeen zal zij beter doen zich niet in een „mannequin" om te scheppen. CHet koude licht van de j werkelijkheid. J Dat de verleiding daartoe soms heel sterk zijn kan, we weten het allen. Maar evenmin is het ons onbekend, dat minstens de helft van de kleedingstukken, die een beroeps mannequin zoo goed kleeden, voor een „ge wone vrouw" vrijwel onbruikbaar is. In het leven van allen dag kunnen noch behoeven we ons als mannequins te gedragen. De om standigheden zijn anders en de fijnst-gezoch- te kleurencombinaties, die, tegen een bepaal den achtergrond gezien, een overweldigend effect maken, verliezen veel van haar aan trekkelijkheid als ze in het koude licht van een prozaïsche werkelijkheid getoond moe ten worden. Daarom moet de vrouw, die met practische overwegingen rekening te houden heeft, er vooral niet op uit zijn zoover te gaan als slechts eenigs- zins toelaatbaar is: veeleer zal ze, in hoofdzaak soberheid en eenvoud betrachtend, door een aardig wel- aangcbracht détail te kennen geven, dat ze met haar tijd leeft en dat ze, ook op het gebied van haar kleeding, „van dit seizoen" is. Dat is voor de meesten van ons voldoende. Slechts weinige vrouwen kunnen zich ver oorloven tot de grenzen van het mogelijke te gaan; liet nieerendeel onzer doet er onge sneden soepvleesch, zoodat men een smake lijke ragout verkregen heeft, nadat men alles samen nog even heeft laten doorstoven. De ragout kan gebruikt worden bij aard appelen, bij rijst in water gekookt, als vtil- ling van een omelette, die dan in drieën ge vouwen wordt en met een takje peterselie dichtgcstoken. Ook kan men de ragout als voorgerecht serveeren; men dient ze dan op in schelpen, welke men met wat paneermeel bestrooit en even in een heete oven zet, teneinde het gerecht een lekker bruin korstje te geven. EEN VETTE,ONZUIVERE HUID kunt U gemakkelijk verbeteren door het gebruik van Radox, telkens wanneer ge Uw gezicht wascht Bij apothekers en erkende drogisten a f0.90 per pak en 1015 per klein pakje. niet in een enkel uitzonderingsgeval, dat hetzelfde hoedje, dat aanbiddelijk boven het frissche gezicht van een achttienjarige staat, onmiddellijk belachelijk wordt, zoo spoedig een vrouw van middelbaren leef tijd er zich mee tooien wil. De betrekkelijk heid der dingen speelt ook op modegebied een groote rol. Als men de modistes verwijt, een niet ge heel ongegrond verwijt, zou willen maken, zou men ze kunnen zeggen, dat ze eigen lijk alleen hoeden voor jongeren ontwor- pon hebben.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1937 | | pagina 13