Kerstversiering
5
12
Het Kerstfeest is aangebroken. Het feest,
waarnaar we uitzien als naar 'n lichtbaken
in een zee van donkere winterdagen. Het
is gelukkig in vele gezinnen een goede ge*
woon te do Kerstdagen thuis te vieren in de
intieme sfeer van den huisclijken haard.
Bovendien wordt de gewoonte om met
Kerstmis het huis van binnen te versio-
ren, ook in ons land langzamerhand alge*
meen.
In de eerste plaats is daar de Kerstboom,
waarop de kinderen zich altijd enorm ver
heugen. Het oogenblik, waarop de kaars
jes worden aangestoken is elk jaar op
nieuw een waar feest. Het is voor een fees
telijke stemming geenszins noodig, dat do
boom overladen en bontgetooid wordt. Het
effect is er niet minder om integendeel
zelfs wanneer de Kerstboom heel een
voudig versierd is, b.v. alleen met zilver
draad, enkele geheel gladde verzilverde
ballen en zuiver witte kaarsen.
We willen 't echter bij dezen Kerstboom
niet laten. De omgeving, de huiskamer dus,
of desnoods 't geheele huis willen we voor
Kerstmis gezellig maken, en een echt fees
telijk aanzien geven. En daar is nu lieusch
niet zoo héél veel voor noodig. In hoofd
zaak wat hulst, dennentakken, rood pa
pier en misschien nog enkele andere klei
nigheden, die echter wel bij een ieder thuis
.voor de hand zijn.
Eigenhandig gemaakte ver
siering schenkt heel vaak de
meeste voldoening. Hoe men
met bovengenoemde eenvou
dige middelen de verschillen
de versieringen aanbrengt, kan
gevoeglijk aan ieders smaak
worden overgelaten. De moge
lijkheden zijn natuurlijk tal
rijk. Dat bemerkt men spoe
dig genoeg, wanneer men een
maal begonnen is. Men hoede
zich echter voor overdaad. Be
gin met hier en daar wat frisch
dennengroen, een takje hulst
en een lint van rood crêpe pa
pier aan te brengen. Dit schept
al dadelijk een feestelijke sfeer.
Dennenappels, die wij zoo in
hun natuurlijken staat kunnen
1 laten of ze met zilververf be
schilderen of, eenvoudiger nog
met lijm insmeren en ze dan
met meel bestuiven, om ze
daarna aan het dennengroen
te bevestigen. Zilveren sterren
kunnen we ook heel gemakke
lijk zelf maken van stervormig
uitgeknipte cartonnetjes, aan
beide zijden beplakt met zilver
papier, een gaatje er in met
een rood lintje er door.... dat
is alles.
Brandende kaarsjes zullen
het effect natuurlijk zeer vcr-
hoogen. Het is niet zoo moei
lijk om van een ring ijzerdraad,
waarom heen wat dennen
groen is gewikkeld en daarop
met knijpertjes kaarsjes ge
plaatst zijn, een flonkerend
kroontje te maken. Kleine kan
delaartjes bijv. zijn heel ge
schikt te maken van groote
rauwe aardappelen. We snij
den die midden door, maken
niet een mes een holletje in
den bollen kant, zoodat er een
kaarsje in past
en wikkelen
dan den aard
appel in rood
papier, dat we
met een elas
tiekje om de
kaars vastbin
den. Nu nog
een klein tak
je hulst er
tusschen ge
stoken en
klaar zijn wc!
Hangen we
nu nog over
de schemer
lamp, inplaats
van den gewo
nen zijden
doek, "n groot
vierkant stuk
rood crêpe pa
pier, metop do
vier hoeken- 'n
bouquetje ge
speld, dan zal
er 's avonds
echte Kerst
verlichting zijn,
waarbij het fijn zal
zijn om naar een ver
telling of naar de radio
te luisteren.
Driekoningen
oe gedachtenisdag van de drie Koningen
of Wijzen, die volgens het verhaal van
Malthcus, myrrhe, wierook en goud aan
het Kind Jezus in den stal 'offerden, ver-
eenigt in zich do Gcrmaanschc nieuwjaars-
gebruiken met die der Romeinsche Satur-
nus-feesten. De Romeinen plachten op Ja
nuari een Narrenkoning te kiezen, door het
ronddeelen van een koek, waarin een boon
was gebakken; wie de boon trok, was ko
ning.
Ook in Nederland werd door het konings
brood een boonenkoning gekozen, die bet
koningsspel met zijn „hofbeambten" speel
de. Als hij dronk, moest het heele gezel
schap roepen; „De Koning drinkt!"
Het driekoningenbrood wordt in Amster
dam nog overal, in andere steden minder
algemeen, gebakken; wie de boon trekt,
moet tracteercn.
pê <gii(f©®(iTii «ra mtm
Naar eert schilderij van Corregto
in het museum te Dresden