ien mode
MOEDERDAG
eugd
doemen
Ouder-
Een mooie hals is een sieraad
Clekker etenI
wetsch
Moeder kan alles!
~)raag een jonge japon
RADOX
aterdag 7 Mei 1938 Vierde blad
Morgen, den tweeden Zondag In Mei, is het Moederdagl De dag,
dat moeder eens eventjes verwend wordt, waarop ze eens héélem'aal
zonder zorgen mag zijn! U weet het programma? 's Morgens thee op
bed, de tafel al gedekt als ze in de huiskamer komt en bij haar bord:
een hulde in den vorm van bloemen of bonbons!
Morgen mag moeder geen pan, geen kopje, geen stofdoek aanraken!
Lui mag ze zitten in een gemakkelijke stoel en ze wordt bediend door
haar staf: man en kinderen! De geroutineerdste kellners zouden haar
wenschen niet béter kunnen voorkomen! Want liefde en dankbaarheid
zijn de drijfveer voor elke attentie, haar op dezen Meizondag bewezen!
Zullen wij het Moeder vragen
De Moederdag, die aanvankelijk slechts in Philadelphia in Amerika
gevierd werd, heeft langzamerhand de geheele wereld veroverd! De
gedachte van de moederhulde is immers internationaal! Het is in dit
verband aardig te constateeren, dat de spreekwoordenschat van wel
haast ieder land een complimenteus gezegde aan het adres van de
moeder inhoudt. Wij laten hier een kleine bloemlezing volgen:
„Op moeders schoot worden de kinderen groot," luidt een oud-
Duitsch gezegde, dat ook in Zweden zeer bekend is. Iselin, de Zwit-
sersche filosoof heeft eens gezegd: „Van de tien groote mannen, heb
ben er negen hun roem aan hun moeder te danken". Een Chineesch
spreekwoord luidt: „De hand ccner moeder kan alle wonden, genezen".
Maar men mag niet alleen zachtheid van haar venvachten; zij moet
ook weten te straffen. De Finnen drukken dit als volgt uit: „De roede
van de moeder is beter, dan het wittebrood van den vreemdeling".
Bijna in alle Europeesche talen vindt men het spreekwoord: „De goede
moeder zegt niet: wil je, doch: hier heb je". Want de moeder die van
haar kind houdt is onuitputtelijk in het bewijzen van haar liefde.
De moeder is en blijft het middelpunt van het gezin, en de Turken
hebben wel gelijk, wanneer zij zeggen: „Wanneer moeder er niet is,
komt er ook geen eten op tafel."
(door onze Kook- en Huishoudspecialiste.)
WARME BROODPUDDING
MET SCHUIMSAUS.
Nu de eieren goedkoop zijn, wil ik'
u nog een smakelijke manier aan de
hand doen, om oud brood te ver
werken. En wel tot warme pudding.
Die dus ook warm opgediend moet
worden en dus in warmen toestand
stevig moet zijn.
Om dit te bereiken, zou men dus veel
tfieor bindmiddel moeten gebruiken dan
voor een gewone pudding, die ook door het
koud worden stijf wordt. Hierdoor zou de
massa echter te compact worden. Vandaar,
dat, men voor een warme pudding een rijs
middel moet gebruiken. Voor een zéér een
voudige warme pudding, n.1. trommelkoek,
ketelkoek, of onder welke verschillende be
namingen dit gerecht wel op tafel wordt
gebracht, gebruikt men gist. maar voor de
fijnere soorten als warme griesmeelpudding
en warme broodpudding, wordt ei gebruikt.
Voor een warme broodpudding voor vier
personen heeft men noodig: 8 dL. melk,
250 gr. oud wit brood of wel vijf flinke sne
den, 50 gr. krenten, 100 gr. rozijnen, 50 gr.
sueade, 40 gr. suiker en 4 eieren.
_Otu de pudding, en wel voornamelijk het
eiwit daaruit, gaar te maken, moet ze in
water gekookt worden. Men kan dit doen
in een specialen vorm, maar ook kan men
er een goed vertinde bus voor gebruiken,
mits de bovenrand niet naar binnen springt,
orndat de pudding dan niet te storten is.
De vorm met deksel moet eerst zg. ge
voerd" worden, dw.z. met boter besmeerd en
daarna met. paneermeel bestrooid.
Daarna zet men een pan met water op.
daar liet beslag, zoodra het klaar is, in den
MENIGE VROUW ZEGT:
„Ja, 't is wel een mooie blouse, een
aardig model, maar toch is het niets
voor mij; blouses met zoo'n lage hals
kan ik niet dragen."
Wel, als ti die woorden tot de uwe zou
moeten maken, wordt het tijd dat u aan uw
hals de zorg besteden gaat, die dit deel van
het lichaam toch wel verdient. Een mooie
hals is een sieraad, dat zal elk graag toe
geven. En een sieraad onderhoudt men, zoo
goed men kan.
Is uw hals te mager? Vraagt u dan eerst
eens af of u zelf ook niet te weinig weegt.
Is dat zoo dan is het middel om een gevul
der hals te krijgen meteen aangegeven: u
moet zelf wat dikker worden. In de meeste
gevallen komt dat uw „schoonheid" over de
geheele linie ten goede. De dagen, waarin
het vel-over-been alleen mooi genoemd werd,
liggen alweer achter ons. Is uw hals te
vleezig? Dan is het bijna altijd zaak een
algemecne vermagering te ondergaan. Is
uw hals ruw, gevlekt? Neem dan tot mas
sage uw toevlucht.. Masseer den geheelen
hals, de schouders en een deel van de borst-
streek krachtig met zuivere niet-geparfu-
meerde vaseline. Doe dat in een verwarmd
vertrek; het is van belang dat de zweet-
kliertjes aan het werk gezet worden. Als de
huid rosc en warm geworden is. neemt dan
een plat maar niet scherp voorwerp een
bockopcncr bijvoorbeeld of desnoods een
fruitmesje en schraapt de vaseline van
de huid. U moet er stevig op drukken, zao-
dat de huid vóór het. instrument opbolt. Zoo
verwijdert u niet alleen de vaseline, maar
ook alle onzuiverheden, die zich in en on
der de huid mochten bevinden en die door
water en zeep, bij het wasschen, niet be
reikt worden. Tenslotte geeft u zich met
eau de Cologne een krachtige friction. Zoo
wordt uw hals wat hij zijn moet en zoo
vermijdt u eók het verdrietige: „Dat kan ik
niet dragen, want
GERTRUBE,
De zorgen van den tijd hebben op
de mode geen invloed. Integendeel,
zoo ik bijna zeggen. De politieke he
mel moge met wolken bedekt zijn,
de lente- en zomertoiletten zijn vroo-
Ilijkee, frisscher, jonger dan ooit. De
vrouw en haar toilet vertegenwoor
digen het optimisme, de levensblij
heid, de hoop op een betere toe
komst, de zekerheid van het „alles
zal reg kom."
Jong is de mode, jonger wellicht dan óóit
oeger. Dat kan niet verwonderen. Het le-
in in de open lucht, de sport, de betere
gicne op ieder gebied en de schoonheids-
rg, waarvoor bijkans elke vrouw iederen
g wel een paar minuten over heeft
erden ooit enkele minuten beter besteed?
bewerken samen het mirakel ons jong
houden, tientallen jaren lang. De mode
dervindt daarvan de terugslag. Vroeger
gden de couturiers er zich op toe japon-
itjes voor het jonge meisje te ontwerpen
weer andere voor de jonge vrouw en
ior de dame van „geposeerden leeftijd."
at gebeurt niet meer. Tussclien het toilet
an een twintigjarige jonge dame en dat
an haar moeder bestaat in den grond der
iak geen enkel wezenlijk verschil meer.
J De dochter is Jong, maar de moe
der is niet oud. O, neen, heelemaal
niet! En steeds kleiner wordt het
aantal japonnen, die duidelijk voor
de dame-van-een-zekeren leeftijd be
stemd zijn, en steeds grooter dat
van de toiletten, die door alle leef
tijden gedragen worden.
couturiers wagen het niet meer be
de kleuren, een bepaalde „coupe" of
maar bepaalde details te reserveeren
hun klanten, die de vier kruisjes ach
ten rug hebben. Het is ook niet noodig.
vrouw van veertig is sportief, slank,
el, in één woord: jong. Waarom zou zij
dan in kleeren steken, die de ware
dige allure missen?
Als wij „op leeftijd" komen
let een „jonge" japon" is tegenwoor-
een bekend gezegde „slaagt iedere
iw, die haar jaren de baas gebleven is,
èrin jong te schijnen. De vrouw heeft meer
en meer de leeftijd van haar japon, maar
de japon laat niets meer van den leeftijd
van de vrouw vermoeden." Is het ook niet
beter zóó? Oud worden wij allen, en er komt
een tijd, onvermijdelijk, waarop wij van het
toilet van de jeugd afscheid zullen moeten
nemen.
Maar die tijd is voor de meeslen
van ons zeker nog ver, zóó ver, dat
het nauwelijks zin heeft er over te
spreken. Natuurlijk, als wij wéér-
lijk oud zijn, zien wij er in een wer-
VETPUISTJES
Een theelepel Radox in een glas warm water
doei wonderen. Eén behandeling verwijdert ze.
Bij apothekers en erkende drogisten d f0.90
per pak en f 0.15 per klein pakje.
vorm in het kokende water moet gebracht
worden.
Nu kan men beginnen met de krenten en
rozijnen te wasschen en de sucade fijn te
snipperen. Het ei wordt gesplitst, de dooier
zeer luchtig geroerd met de suiker en het
eiwit zeer stijf geslagen. Nu kookt men van
de melk met het brood een zeer dikke
broodpap, voegt daaraan eerst krenten, ro
zijnen en sucade, daarna het eigeel en ten
slotte zeer luchtig liet eiwit toe. Men vult
den vorm nu voor niet meer dan niet dit
beslag en laat de pudding pl.m. 1 a 2 uur
koken, afhankelijk van rlc grootte.
Het beslag is gaar, indien een breinaald,
die men er in steekt, er weer droog uit
komt. Voor het storten is het aan te raden,
de pudding langs alle kanten met een mes
los te steken.
Een frissche saus.
Een frissche saus hij deze pudding is
schuimsaus. Voor de genoemde hoeveelheid
heeft men noodig: 2 eieren, sap van 1 ci
troen, aangevuld met water tot 2 d.L. en
V» ons basterd suiker. Het is aan te raden
geen gewone, maar basterd suiker te ge
bruiken, daar de eerste in combinatie met
vruchtensap, wel eens een scherpen smaak
geeft.
Men begint,, met het ei zeer luchtig te
roeren met de suiker. Daarna voegt men
onder goed roeren water en citroensap toe.
Deze massa laat men nu op den stoom
van een andere pan onder zeer goed klop
pen dik en schuimig worden. Men moet
vooral goed blijven roeren, daar anders de
'kans bestaat, dat de saus aan den kant al
leen dik wordt, wat klontjes veroorzaken
zou.
Het is niet aan te raden, de saus op het
vuur klaar te maken, daar ze niet mag
koken en ook spoedig zou schiften,
Moeder kan allesl
Moeder wéét alles!
Van alle kanten wordt
mama bestormd en op
elk gebied moet zij raad
geven! De oudste zoon
komt met zijn huiswerk,
het jongste dochtertje
met een moeilijken
brief, dien ze alleen
nooit af kan maken.
De heer des huizes
brengt zijn zakelijke
zorgen mee naar huis
en moeder moet ze hel
pen dragen en oplossen
De huishouding moet
gedaan, het eten lekker
smaken en nog duizend
en één dingen méér
Een géén van de huis
genooten twijfelt er een
oogenblik aan of moe
der weet raadze laat
je niet in den steek, ze
helpt, ze kan alles!
Ja, moeder dient over
een geniale veelzijdig
heid te beschikken!
Met kwistige hand werden rose acacia-bloe
sems over dit donkerblauwe toiletje gestrooid.
kelijk „jonge" japon belachelijk uit.
Is de tijd daar, waarop wij ons als
„dame-op-leeftijd" te kleeden heb
ben, dan is het beter dat zonder
aarzelen te doen en niet te trach
ten ons op te tooien met een toilet,
waarvan ieder, op den eersten blik,
ziet, dat het een vermomming
is. Maar dame-op-leeftijd is tegen
woordig alleen zij, die zich niet meer
jong voelt en wier uiterlijk be
wijst, dat zij niet meer jong is.
Voor alle anderen blijft de „jonge"
japon de aangewezen, en zelfs de
éénig-mogelijke dracht.
Bloemen en feugd zijn één. De Japon is
de gebloemde japon. De hibüé hééft dat zóó
goed begrepen, dat zij ons dit jaar over
stelpt met gebloemde stoffen. Wat al bloe
men! Overal vinden wij ze: op de weefsels,
waarmee wij ons dezen zomer hopen te
tooien, op onze hoeden, op onze tasschen, op
onze handschoenen, overal! En niets doet
jonger en optimistischer, vroolijker en fris
scher aan.
Hebt u een aardige namiddag-japon noo
dig? Kiest die dan dezen zomer van „su-
rah" of van foulard-zijde, twee weefsels, die
nieuwer en moderner aandoen dan „crêpe
de Chine". Behalve de beide genoemde stof
fen kunt u ook een licht shantung kiezen
of wel een, wat steviger, „honan"; van beide
weefsels wordt tegenwoordig door de „haute
couture" op zeer ruime schaal gebruik ge
maakt. Dan, in de derde plaats, zijn er ein-
delooze series bedrukte stoffen, die alle op
een of andere wijze aan het rijk van Flora
herinneren.
Hèt middagmodel.
De „coupe" komt er veel minder op aan
dan de gekozen stof. De laatste vertoont
duizend-en-één variaties, maar het model
van de japon is bijna onveranderlijk: hoog
gesloten corsage, korte, tot den elleboog rei
kende moüwen, vrij wijde en korte rok. Zoo
ziet de standaard-namiddag-japon er uit.
Zij wordt natuurlijk in talrijke varianten
gezien, maar tot dezen grondvorm laten zich
toch bijna alle toiletten herleiden. Zoo is
de rokzoom van zeker 95 pet. van alle na-
middag-toiletten, die gedragen worden, on
geveer 35 a 38 centimeter van den grond
verwijderd. Dat de rok duidelijk korter ge
worden is, kan niet betwijfeld worden. Het
is nu maar zaak de hierboven aangegeven
grens niet te overschrijden. Het is altijd
heel verleidelijk wat te overdrijven, maar
iedere overdrijving schaadt, en de vrouw
van goeden smaak wacht er zich steeds
voor in uitersten te vervallen.
Reeds nu strandtoiletten.
Reeds zijn er ofschoon er, op
het oogenblik, waarop ik dit schrijf,
een kille Noordenwind waait
strandtoiletten te zien. Een der groot
ste Parijsche huizen lanceert een ge
heele serie van zulke lichte luchtige
pakjes, waarvoor grijs linnen ge
bruikt is. De "toiletjes hebben éen
zeer laag rug-decolleté en kersroode
bretels.
De combinatie grijs-kersrood is heef sma
kelijk, maar de bloote ruggen der manne
quins hebben me huiveringen bezorgd. Voor
bet oogenblik werden de pakjes gelukkig
in ccntraal-verwarmde salons gedragen, zoo
dat er voor longontstekingen en andere na
righeden niet veel gevaar bestond. Maar
bestemd zijn ze voor een décor van zee en
zon en zand, en er behoort meer dan ge
wone verbeeldingskracht toe voetstoots aan
te nemen, dat ze in zoo'n décor nog eens
practische diensten zullen bewijzen. En
toch... zoo'n strandcollectie wekt nieuwe
hoop! Eens wordt het toch zomer!
Later kom ik op wat er aan het strand
gedragen worden zal nog wel uitvoeriger
terug. Voor het oogenblik zou ik het eigen
lijk over het half-seizoen-bont. moeten heb
ben, dat enterecht een groote rol
speelt. Maar dat. onderwerp is me heusch
te, treurig. De winter is voorbij en het bont
heeft afgedaan. Met volle zeiien varen we
licht en warmte tegemoet. We ontvangen
den zomer met jeugd en bloemen. Dat hij
zich nu niet laat wachten!
GERTRUDE.
Een beetje
wel
Het rijke kanten
vestje, de kanten
manchetten, zij
roepen herinne
ringen op aan
oude tijden!
En tóch fotogra
feerden wij hier
de laatste mode!
SMETTELOOS
WIT OP
MARINE
BLAUW