ien mode MOEDERDAG eugd doemen Ouder- Een mooie hals is een sieraad Clekker etenI wetsch Moeder kan alles! ~)raag een jonge japon RADOX aterdag 7 Mei 1938 Vierde blad Morgen, den tweeden Zondag In Mei, is het Moederdagl De dag, dat moeder eens eventjes verwend wordt, waarop ze eens héélem'aal zonder zorgen mag zijn! U weet het programma? 's Morgens thee op bed, de tafel al gedekt als ze in de huiskamer komt en bij haar bord: een hulde in den vorm van bloemen of bonbons! Morgen mag moeder geen pan, geen kopje, geen stofdoek aanraken! Lui mag ze zitten in een gemakkelijke stoel en ze wordt bediend door haar staf: man en kinderen! De geroutineerdste kellners zouden haar wenschen niet béter kunnen voorkomen! Want liefde en dankbaarheid zijn de drijfveer voor elke attentie, haar op dezen Meizondag bewezen! Zullen wij het Moeder vragen De Moederdag, die aanvankelijk slechts in Philadelphia in Amerika gevierd werd, heeft langzamerhand de geheele wereld veroverd! De gedachte van de moederhulde is immers internationaal! Het is in dit verband aardig te constateeren, dat de spreekwoordenschat van wel haast ieder land een complimenteus gezegde aan het adres van de moeder inhoudt. Wij laten hier een kleine bloemlezing volgen: „Op moeders schoot worden de kinderen groot," luidt een oud- Duitsch gezegde, dat ook in Zweden zeer bekend is. Iselin, de Zwit- sersche filosoof heeft eens gezegd: „Van de tien groote mannen, heb ben er negen hun roem aan hun moeder te danken". Een Chineesch spreekwoord luidt: „De hand ccner moeder kan alle wonden, genezen". Maar men mag niet alleen zachtheid van haar venvachten; zij moet ook weten te straffen. De Finnen drukken dit als volgt uit: „De roede van de moeder is beter, dan het wittebrood van den vreemdeling". Bijna in alle Europeesche talen vindt men het spreekwoord: „De goede moeder zegt niet: wil je, doch: hier heb je". Want de moeder die van haar kind houdt is onuitputtelijk in het bewijzen van haar liefde. De moeder is en blijft het middelpunt van het gezin, en de Turken hebben wel gelijk, wanneer zij zeggen: „Wanneer moeder er niet is, komt er ook geen eten op tafel." (door onze Kook- en Huishoudspecialiste.) WARME BROODPUDDING MET SCHUIMSAUS. Nu de eieren goedkoop zijn, wil ik' u nog een smakelijke manier aan de hand doen, om oud brood te ver werken. En wel tot warme pudding. Die dus ook warm opgediend moet worden en dus in warmen toestand stevig moet zijn. Om dit te bereiken, zou men dus veel tfieor bindmiddel moeten gebruiken dan voor een gewone pudding, die ook door het koud worden stijf wordt. Hierdoor zou de massa echter te compact worden. Vandaar, dat, men voor een warme pudding een rijs middel moet gebruiken. Voor een zéér een voudige warme pudding, n.1. trommelkoek, ketelkoek, of onder welke verschillende be namingen dit gerecht wel op tafel wordt gebracht, gebruikt men gist. maar voor de fijnere soorten als warme griesmeelpudding en warme broodpudding, wordt ei gebruikt. Voor een warme broodpudding voor vier personen heeft men noodig: 8 dL. melk, 250 gr. oud wit brood of wel vijf flinke sne den, 50 gr. krenten, 100 gr. rozijnen, 50 gr. sueade, 40 gr. suiker en 4 eieren. _Otu de pudding, en wel voornamelijk het eiwit daaruit, gaar te maken, moet ze in water gekookt worden. Men kan dit doen in een specialen vorm, maar ook kan men er een goed vertinde bus voor gebruiken, mits de bovenrand niet naar binnen springt, orndat de pudding dan niet te storten is. De vorm met deksel moet eerst zg. ge voerd" worden, dw.z. met boter besmeerd en daarna met. paneermeel bestrooid. Daarna zet men een pan met water op. daar liet beslag, zoodra het klaar is, in den MENIGE VROUW ZEGT: „Ja, 't is wel een mooie blouse, een aardig model, maar toch is het niets voor mij; blouses met zoo'n lage hals kan ik niet dragen." Wel, als ti die woorden tot de uwe zou moeten maken, wordt het tijd dat u aan uw hals de zorg besteden gaat, die dit deel van het lichaam toch wel verdient. Een mooie hals is een sieraad, dat zal elk graag toe geven. En een sieraad onderhoudt men, zoo goed men kan. Is uw hals te mager? Vraagt u dan eerst eens af of u zelf ook niet te weinig weegt. Is dat zoo dan is het middel om een gevul der hals te krijgen meteen aangegeven: u moet zelf wat dikker worden. In de meeste gevallen komt dat uw „schoonheid" over de geheele linie ten goede. De dagen, waarin het vel-over-been alleen mooi genoemd werd, liggen alweer achter ons. Is uw hals te vleezig? Dan is het bijna altijd zaak een algemecne vermagering te ondergaan. Is uw hals ruw, gevlekt? Neem dan tot mas sage uw toevlucht.. Masseer den geheelen hals, de schouders en een deel van de borst- streek krachtig met zuivere niet-geparfu- meerde vaseline. Doe dat in een verwarmd vertrek; het is van belang dat de zweet- kliertjes aan het werk gezet worden. Als de huid rosc en warm geworden is. neemt dan een plat maar niet scherp voorwerp een bockopcncr bijvoorbeeld of desnoods een fruitmesje en schraapt de vaseline van de huid. U moet er stevig op drukken, zao- dat de huid vóór het. instrument opbolt. Zoo verwijdert u niet alleen de vaseline, maar ook alle onzuiverheden, die zich in en on der de huid mochten bevinden en die door water en zeep, bij het wasschen, niet be reikt worden. Tenslotte geeft u zich met eau de Cologne een krachtige friction. Zoo wordt uw hals wat hij zijn moet en zoo vermijdt u eók het verdrietige: „Dat kan ik niet dragen, want GERTRUBE, De zorgen van den tijd hebben op de mode geen invloed. Integendeel, zoo ik bijna zeggen. De politieke he mel moge met wolken bedekt zijn, de lente- en zomertoiletten zijn vroo- Ilijkee, frisscher, jonger dan ooit. De vrouw en haar toilet vertegenwoor digen het optimisme, de levensblij heid, de hoop op een betere toe komst, de zekerheid van het „alles zal reg kom." Jong is de mode, jonger wellicht dan óóit oeger. Dat kan niet verwonderen. Het le- in in de open lucht, de sport, de betere gicne op ieder gebied en de schoonheids- rg, waarvoor bijkans elke vrouw iederen g wel een paar minuten over heeft erden ooit enkele minuten beter besteed? bewerken samen het mirakel ons jong houden, tientallen jaren lang. De mode dervindt daarvan de terugslag. Vroeger gden de couturiers er zich op toe japon- itjes voor het jonge meisje te ontwerpen weer andere voor de jonge vrouw en ior de dame van „geposeerden leeftijd." at gebeurt niet meer. Tussclien het toilet an een twintigjarige jonge dame en dat an haar moeder bestaat in den grond der iak geen enkel wezenlijk verschil meer. J De dochter is Jong, maar de moe der is niet oud. O, neen, heelemaal niet! En steeds kleiner wordt het aantal japonnen, die duidelijk voor de dame-van-een-zekeren leeftijd be stemd zijn, en steeds grooter dat van de toiletten, die door alle leef tijden gedragen worden. couturiers wagen het niet meer be de kleuren, een bepaalde „coupe" of maar bepaalde details te reserveeren hun klanten, die de vier kruisjes ach ten rug hebben. Het is ook niet noodig. vrouw van veertig is sportief, slank, el, in één woord: jong. Waarom zou zij dan in kleeren steken, die de ware dige allure missen? Als wij „op leeftijd" komen let een „jonge" japon" is tegenwoor- een bekend gezegde „slaagt iedere iw, die haar jaren de baas gebleven is, èrin jong te schijnen. De vrouw heeft meer en meer de leeftijd van haar japon, maar de japon laat niets meer van den leeftijd van de vrouw vermoeden." Is het ook niet beter zóó? Oud worden wij allen, en er komt een tijd, onvermijdelijk, waarop wij van het toilet van de jeugd afscheid zullen moeten nemen. Maar die tijd is voor de meeslen van ons zeker nog ver, zóó ver, dat het nauwelijks zin heeft er over te spreken. Natuurlijk, als wij wéér- lijk oud zijn, zien wij er in een wer- VETPUISTJES Een theelepel Radox in een glas warm water doei wonderen. Eén behandeling verwijdert ze. Bij apothekers en erkende drogisten d f0.90 per pak en f 0.15 per klein pakje. vorm in het kokende water moet gebracht worden. Nu kan men beginnen met de krenten en rozijnen te wasschen en de sucade fijn te snipperen. Het ei wordt gesplitst, de dooier zeer luchtig geroerd met de suiker en het eiwit zeer stijf geslagen. Nu kookt men van de melk met het brood een zeer dikke broodpap, voegt daaraan eerst krenten, ro zijnen en sucade, daarna het eigeel en ten slotte zeer luchtig liet eiwit toe. Men vult den vorm nu voor niet meer dan niet dit beslag en laat de pudding pl.m. 1 a 2 uur koken, afhankelijk van rlc grootte. Het beslag is gaar, indien een breinaald, die men er in steekt, er weer droog uit komt. Voor het storten is het aan te raden, de pudding langs alle kanten met een mes los te steken. Een frissche saus. Een frissche saus hij deze pudding is schuimsaus. Voor de genoemde hoeveelheid heeft men noodig: 2 eieren, sap van 1 ci troen, aangevuld met water tot 2 d.L. en V» ons basterd suiker. Het is aan te raden geen gewone, maar basterd suiker te ge bruiken, daar de eerste in combinatie met vruchtensap, wel eens een scherpen smaak geeft. Men begint,, met het ei zeer luchtig te roeren met de suiker. Daarna voegt men onder goed roeren water en citroensap toe. Deze massa laat men nu op den stoom van een andere pan onder zeer goed klop pen dik en schuimig worden. Men moet vooral goed blijven roeren, daar anders de 'kans bestaat, dat de saus aan den kant al leen dik wordt, wat klontjes veroorzaken zou. Het is niet aan te raden, de saus op het vuur klaar te maken, daar ze niet mag koken en ook spoedig zou schiften, Moeder kan allesl Moeder wéét alles! Van alle kanten wordt mama bestormd en op elk gebied moet zij raad geven! De oudste zoon komt met zijn huiswerk, het jongste dochtertje met een moeilijken brief, dien ze alleen nooit af kan maken. De heer des huizes brengt zijn zakelijke zorgen mee naar huis en moeder moet ze hel pen dragen en oplossen De huishouding moet gedaan, het eten lekker smaken en nog duizend en één dingen méér Een géén van de huis genooten twijfelt er een oogenblik aan of moe der weet raadze laat je niet in den steek, ze helpt, ze kan alles! Ja, moeder dient over een geniale veelzijdig heid te beschikken! Met kwistige hand werden rose acacia-bloe sems over dit donkerblauwe toiletje gestrooid. kelijk „jonge" japon belachelijk uit. Is de tijd daar, waarop wij ons als „dame-op-leeftijd" te kleeden heb ben, dan is het beter dat zonder aarzelen te doen en niet te trach ten ons op te tooien met een toilet, waarvan ieder, op den eersten blik, ziet, dat het een vermomming is. Maar dame-op-leeftijd is tegen woordig alleen zij, die zich niet meer jong voelt en wier uiterlijk be wijst, dat zij niet meer jong is. Voor alle anderen blijft de „jonge" japon de aangewezen, en zelfs de éénig-mogelijke dracht. Bloemen en feugd zijn één. De Japon is de gebloemde japon. De hibüé hééft dat zóó goed begrepen, dat zij ons dit jaar over stelpt met gebloemde stoffen. Wat al bloe men! Overal vinden wij ze: op de weefsels, waarmee wij ons dezen zomer hopen te tooien, op onze hoeden, op onze tasschen, op onze handschoenen, overal! En niets doet jonger en optimistischer, vroolijker en fris scher aan. Hebt u een aardige namiddag-japon noo dig? Kiest die dan dezen zomer van „su- rah" of van foulard-zijde, twee weefsels, die nieuwer en moderner aandoen dan „crêpe de Chine". Behalve de beide genoemde stof fen kunt u ook een licht shantung kiezen of wel een, wat steviger, „honan"; van beide weefsels wordt tegenwoordig door de „haute couture" op zeer ruime schaal gebruik ge maakt. Dan, in de derde plaats, zijn er ein- delooze series bedrukte stoffen, die alle op een of andere wijze aan het rijk van Flora herinneren. Hèt middagmodel. De „coupe" komt er veel minder op aan dan de gekozen stof. De laatste vertoont duizend-en-één variaties, maar het model van de japon is bijna onveranderlijk: hoog gesloten corsage, korte, tot den elleboog rei kende moüwen, vrij wijde en korte rok. Zoo ziet de standaard-namiddag-japon er uit. Zij wordt natuurlijk in talrijke varianten gezien, maar tot dezen grondvorm laten zich toch bijna alle toiletten herleiden. Zoo is de rokzoom van zeker 95 pet. van alle na- middag-toiletten, die gedragen worden, on geveer 35 a 38 centimeter van den grond verwijderd. Dat de rok duidelijk korter ge worden is, kan niet betwijfeld worden. Het is nu maar zaak de hierboven aangegeven grens niet te overschrijden. Het is altijd heel verleidelijk wat te overdrijven, maar iedere overdrijving schaadt, en de vrouw van goeden smaak wacht er zich steeds voor in uitersten te vervallen. Reeds nu strandtoiletten. Reeds zijn er ofschoon er, op het oogenblik, waarop ik dit schrijf, een kille Noordenwind waait strandtoiletten te zien. Een der groot ste Parijsche huizen lanceert een ge heele serie van zulke lichte luchtige pakjes, waarvoor grijs linnen ge bruikt is. De "toiletjes hebben éen zeer laag rug-decolleté en kersroode bretels. De combinatie grijs-kersrood is heef sma kelijk, maar de bloote ruggen der manne quins hebben me huiveringen bezorgd. Voor bet oogenblik werden de pakjes gelukkig in ccntraal-verwarmde salons gedragen, zoo dat er voor longontstekingen en andere na righeden niet veel gevaar bestond. Maar bestemd zijn ze voor een décor van zee en zon en zand, en er behoort meer dan ge wone verbeeldingskracht toe voetstoots aan te nemen, dat ze in zoo'n décor nog eens practische diensten zullen bewijzen. En toch... zoo'n strandcollectie wekt nieuwe hoop! Eens wordt het toch zomer! Later kom ik op wat er aan het strand gedragen worden zal nog wel uitvoeriger terug. Voor het oogenblik zou ik het eigen lijk over het half-seizoen-bont. moeten heb ben, dat enterecht een groote rol speelt. Maar dat. onderwerp is me heusch te, treurig. De winter is voorbij en het bont heeft afgedaan. Met volle zeiien varen we licht en warmte tegemoet. We ontvangen den zomer met jeugd en bloemen. Dat hij zich nu niet laat wachten! GERTRUDE. Een beetje wel Het rijke kanten vestje, de kanten manchetten, zij roepen herinne ringen op aan oude tijden! En tóch fotogra feerden wij hier de laatste mode! SMETTELOOS WIT OP MARINE BLAUW

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1938 | | pagina 13