TOMATEN Water het probleem van de Lybische woestijn j Ook rauw is deze kostelijke vrucht te bewaren VOOR DE VROUW ACCESSOIRES weten uniformiteit te voorkomen ZWART als basis voor de garderobe De tijd breekt aan, waarin de versche tomaten wederom in overvloed en tegen lage prijzen ver krijgbaar zijn. Ongetwijfeld zal de ze thans populaire vrucht dan weer in verlerlei vorm een geziene gast zijn aan onzen dagelijkschen disch. Tomaten zijn gezond en smake lijk, terwijl men ze inzonderheid ook heeft leeren waardeeren als leverancier van het voor ons licha melijk welzijn zoo onontbeerlijke vitamine c. Ook bevat de tomaat nog een hoeveelheid provitamine a (carotine). Hoewel de sinaasappel en de citroen niet geheel door de tomaten zijn te vervangen, moet, daar wij vrij zeker niet meer over voldoende zuidvruchten kunnen beschikken, het gebruik van de to maat als leverancier van deze vi tamine toch ten zeerste worden aanbevolen. Bovendien laat ze zich op zoo velerlei manieren smakelijk verwerken, dat het te begrijpen is, dat de huisvrouw ook buiten het zomerseizoen gaarne in den een of anderen vorm over deze vrucht de beschikking heeft. Wij denken o.a. aan de ingeblikte to matensoep. waarvan de beschikbare voor raad echter nog slechts beperkt is en die dus geleidelijk aan uit den handel gaat verdwijnen. Al te rouwig mogen wij hier over intusschen niet zijn, daar het vitami ne c-gehale van deze soep niet bijster hoog was, terwijl hetgeen al evenmin een te verwaarloozen factor vormde hier toch eigenlijk, uit een oogpunt van voedings waarde, een onvolledig maal werd gele verd tegen een prijs, die althans in de igezinncn der minder draagkrachtigen slechts voor een volledigen maaltijd kan worden uitgetrokken. Laten wij de verdwijnende tomatensoep in blik dus rusten, dan gaan de gedachten in de eerste plaats uit naar het zelf con- serveeren. Het di'ogen van tomaten, zooals dit b.v. in Italië geschiedt, is niet aanbe velenswaardig en in elk geval voor de huisvrouw te omslachtig. Tomaten in het zout hebben dit nadeel, dat de vruchten bijkans niet te ontzouten zijn, zoodat een weinig smakelijk en een vitamine c-arm gerecht overblijft. Tomaten in het zuur en tomaten-jam (ook wel van onrijpe tomaten) zijn eerder als genotmiddelen dan als voedingsmidde len te beschouwen, zoodat hiermede slechts kleine hoeveelheden vruchten gemoeid zijn. Zoo komen wij als vanzelf terecht bij het steriliseeren. Hiervoor komen in aanmer king de heele vrucht, de tot moes verwerkte vrucht en het. uitgeperste sap. Bij het steri liseeren van heele vruchten heeft men min der ruimteverlies en verkrijgt men een oogelijko product wanneer de tomaten van het. schilletje worden ontdaan. (Zie onder staand recept). De bereiding van moes kan ook zonder gummiring in gekurkte fles- schen tot een goed resultaat leiden. Tomatensap kan in de keuken waardevolle diensten bewijzen voor de bereiding van soepen en sausen. Het is verder ook goed te gebrui ken als een opwekkende drank Wie tegen de moeite van het. sterilisee ren opziet, zou nog zijn toevlucht kunnen nemen tot de z.g. „Dcensche methode", na melijk het rauw inmaken van vruchten onder toevoeging van benzoezure natron. Door dezen naam behoeft men zich niet te laten afschrikken, want hét betreft hier in wezen een natuurlijk conserveermiddel. In Denemarken volgt men namelijk sinds lang de methode om de z.g. „vossenbessen" (roo- de boschbessen, „preiszelbeere", vaccinium vitisidaea) een heelen winter lang goed te houden door ze in potten te doen en met gekookt en daarna afgekoeld water te over gieten. De vruchten behouden op deze wij ze hun natuurlijken smaak en geur. Sinds men ontdekt heeft, dat benzoezure natron, die zich in de bessen bevindt, oor zaak is van het niet bederven, Is men er toe gekomen om dit natuurlijke conserveer middel ook voor het rauw bewaren van an dere en zelfs van niet gesuikerde vruchten toe te passen, Daartegen behoeft geen bezwaar te be staan, mits men in het oog houdt, dat de Denen hun roode boschbessen slechts met mate genieten, zoodat ook voor op deze wijze geconserveerde tomaten een niet te veelvuldig gebruik aanbeveling verdient. Voor het. overige houde men, wanneer men wil overgaan tot het op de een of an dere wijze conserveeren van tomaten in het oog, dat ook hier de gulden regel der ma tiging aanbeveling verdient, inmaak toch mag in het wintergetijde slechts dienen ter aanvulling van groenten en fruit, die ook dan in verschen staat verkrijgbaar zijn, het geen doorgaans in grooteren omvang en in rijker afwisseling het geval pleegt te zijn, dat veelal wordt verondersteld. De lage zo- merprijs mag daarom voor de huisvrouw niet de voornaamste reden zijn, die haar tot inmaken brengt. En bovendien is tomaten puree in blik tot dusver verkrijgbaar te gen zoodanigen prijs, dat het ook uit .dien hoofde aanbeveling verdient om eens na te gaan of de kosten van aankoop en het ri sico bij de bewerking der versche vruchten, samen met de aan een en ander verbonden huiselijken arbeid, in redelijke verhouding staan tot het nut, dat men met het zelf conserveeren van tomaten kan bereiken. Steriliseeren van heele tomaten (in llesschen met gummiring). Ontdoe de tomaten van steeltje en kelk blaadjes, overgiet ze met kokend water, laat ze daarin een a twee minuten staan en verwijder de velletjes. Leg de vruchten die op deze wijze veel soepeler zijn dan wanneer het schilletje erom blijft zoo dicht mogelijk op elkaar in flesschcn, vul de overblijvende ruimte aan met water tot even boven de vruchten, sluit de flesch op de bekende wijze en steriliseer (of eigen lijk pasteuriseer) ze gedurende een half uur bij een temperatuur van 80 graden Cel sius. Steriliseeren van tomatenmoes (in flesschen met gummiring). Was de tomaten, ontdoe ze van steel tje en kelkblaadjes en snijd ze in vierde parten Laat ze in een wijde pan vlug tot moes koken, al of niet onder toevoeging van kruiden (peterselie, selderij, laurierblad, ui, kruidnagel). Breng de massa over in een vergiet, en laat het overtollige vocht even uitlekken (bewaar dit om afzonder lijk als. sap in te maken). Wrijf het dikke gedeelte door een zeef, zoodat de pitten achterblijven. Breng het over in de schoon gemaakte flesschen, sluit dip en steriliseer het moes een half uur bij 80 graden cclsius. Indien men gesteld is op zeer dikke to matenpuree, dan kan men hot gezeefde moes in een breede pan nog eerst wat inkoken. Steriliseeren van tomatenmoes (in gekurkte flesschen). Ga op dezelfde wijze te werk als bovenst, is beschreven. Gebruik echter in plaats van z.g. Weck's flesschcn in dit geval flesschen of fleschjes, die met een kurk worden ge sloten. desnoods gewone medicijnfleschjcs. Giet het al of niet ingekookte, gezeefde moes door -een trechter in de fleschjes tot even onder den hals, bind er met een „kruistouw" de uitgekookte kruk los jes op. zet de flesschen op een treefje of op een dubbel gevouwen krant in het kokende water en steriliseer het moes gedurende een half uur. Laat de flesschen iets bekoelen, druk er de kurken stevig in, snijd ze tot aan den rand der flesch bij en dompel ze tweemaal in gesmolten lak of paraffine. Onder een kruistouw verstaat men twee kruiselings over den kurk gelegde touw tjes, die rond den hals met een derde touw worden'samengebonden. Van ieder loshan gend touwtje worden nu de twee uiteinden boven op de kurk samengeknoopt, zoodat gedurende de verhitting de kurk niet van de flesch afvalt. Bewaren moes. van rauw tomaten- (Overgenomen uit „Rauw inmaken van bessen en andere vruchten", uit het Deensch van Ellen Carlsen, vertaald door M. C. Wal lis de Vries-Wijt). 4 kg. tomaten, 50 gram zout, 4 gram ben zoezure natron. Wasch de goed rijpe, maar stevige toma ten drie maal, de eerste en de derde maal in schoon water, de tweede keer in water met wal keukenzout. Laat ze uitlekken, snijd ze doormidden en maal ze. Zeef de puree en roer ze dan 4 5 minuten met het zout en de benzoezure natron. Vul er de zeer goed (in een sodasopje b.v.) gerei nigde flesschen mee en kurk die. De hedendaagsche mode voldoet aan bepaalde eischen ten opzichte der hoofdzaken. De modellen der ja ponnen getuigen van eenvoud, doch de weefsels, die bont en kleu rig zijn verleenen er een aparte noot aan. De tailleurs blijven hun klassieke coupe handhaven en de gekleede zoowel als de sportieve mantels, die men in verschillende kleuren en model len ziet dragen, voldoen aan prac- tische en aestheti- sche eischen. Wij behoeven ons evenwel niet be zorgd te maken, dat er eenig ge vaar is, dat de mo de min of meer monotoon zal gaan werken. Zelfs niet, nu de textielwaren ge distribueerd wor den en ook niet nu we even ais dit in Duitschland reeds lang het ge val is, puntenkaar ten krijgen. Uit de lange lijst van artikelen blijkt, dat o.m. de accessoires, die van zooveel be lang voor het sla gen van het ge heel zijn, niet aan beperkende bepalingen onderhevig zijn. Deze toch maken het mo gelijk om zelfs een zeer bescheiden garde robe telkenmale van aspect te doen veran deren. De hoeden bieden een ruime keus. zelfs nadat de zeer opvallende modellen, die niet meer in het kader van dezen tijd passen, van het programma afgevoerd zijn. Ver schillende soorten stroo, cellophaan. 'bakou en vilt worden verwerkt tot de meest uit- eenloopende modellen, waarvan de garnee ring meestal een opgaande lijn aangeeft. Rechtstandig geplaatste veeren en strikken van lint in frissche kleuren geven acte de orésence, doch ook bloemen accentueeren het zomersche beeld. Lange afhangende voiles zijn vrijwel geheel op den achter grond geraakt, het meest wordt de groot- mazige tule nog als garneering toegepast. Een niet minder belangrijk onderdeel, waarvan we niet gaarne afstand zouden doen. vormen de handtasschen. Over het algemeen wordt een voorkeur aan den dag gelegd voor de betere leersoorten o.a. kro kodil. waarvan de priis hooger doch de le vensduur ook aanmerkelijk grooter is dan die van de goedkoooere tasschen. Zoowel vorm als sluiting brengen de noodige va riatie evenals het lange, mooie lettertype der monogrammen, dat in verguld of in zilvermetaal od de middagtasschen wordt aangebracht. Onze schets geeft een drie tal nieuwe tasschen weer, ontwerpen van een Amerikaansch huis: bovenaan rechts een zacht blauw crêpe avondtaschje met zilvermetalen beugel, waarop geslepen gla zen kralen zijn bevestigd. Voorzijde is even eens met kralenwerk versierd. Links een zomertasch van „Toyo" met raffia gebor duurd a la Hawaiïan. Frissche kleuren zijn voor de verschillende motieven gekozen, terwijl op het „gras" aan den onderkant kleurige houten kralen groeien! Als derde noemen wij de zwartleeren tasch, waarvan de puntige opgestikte versiering en het hengsel van rood' leer zijn. Voering van zwart faille. Het formaat der tasschen zal grooter dan voorheen zijn, terwijl een goede indeeling der binnenvakjes pieer gewenscht is dan ooit. De stam- en eventu eele distributiekaarten vragen ongetwij feld een goed af te sluiten compartiment, waarvoor een rits wel de meeste waarbor gen biedt. Voorts zullen afdeelingen voor de onmisbare toiletartikelen en porte-mon- naie al evenmin mogen ontbreken, als die voor de electrische lamp, die op donkere avonden onmisbaar is op straat. Ceintuurs worden zoowel van leer als van het materiaal der japon gedragen. De eerste zijn smal en eenvoudig van uitvoe ring, de gesp vraagt meer belangstelling en wordt o.a. van geciseleerd goudmetaal gemaakt. Ribslint leent zich eveneens uit stekend voor ceintuurs, vooral op zomer- japonnen, temeer daar men verschillende kleuren smal lint aan elkander kan stik ken, kleuren, die evenwel precies met die van het weefsel overeen moeten komen. De handschoenen zijn kort. Onze be langstelling gaat minder naar de manchet uit, dan wel naar het bovenvlak, dat vaak op sobere, doch smaakvolle wijze versierd is hetzij met kleine fantasie-motieven dan wel met lange strepen, die van den top der drie middelste vingers tot aan den pols reiken. Kanten en tulle handschoenen ne men een groote plaats in en zijn heerlijk luchtig voor de zomermaanden, alhoewel geperforeerde glacé en witte zeemleeren handschoenen eveneens een groote plaats innemen. Hoeden, tasschen, handschoenen en schoe nen zijn ongetwijfeld de voornaamste de- ta:iS, die „le point final" aan de kleeding der vrouw geven en het mogelijk maken zich elegant te kleeden, zonder dat er groote uitgaven mee gemoeid zijn. SCHIER ONOVERKOMELIJKE MOEI LIJKHEDEN AAN HET EGYP- TISCH-LYBISCHE FRONT. Siciliaanscbe tankschepen zorgen voor aanvoer van drinkwater (Van onzen V.P.B.-correspondent). ROME, Augustus 1940. Het Italiaansche legerbericht maakt van tijd tot tijd melding, dat in de Lybisch- Egyptische grenszone gevechten aan den gang zijn. dat Engelsche tankaanvallen zijn afgeslagen en dat de eigen troepen voortdu rend in den strijd het initiatief hebben. Maar over het verloop van de gevechten aan de Noordafrikaansche kusit worden zelden nadere bijzonderheden bekend. Al leen kenners van dit Lybische woestijn gebied kunnen zich eenige voorstelling vor men omtrent de buitensporige moeilijkheden waarmede de troepen aan het Egyptisch- Lybische front hebben te kampen, want de strijd geldt hier niet alleen den vijand „an sich", maar ook de klimatologische om standigheden, welke in het geheele Noord- Afrikaansche woestijngebied bijzonder on gunstig. zijn en daardoor niet alleen den strijd, maar in het bijzonder de ravitaillee ring bemoeilijken. Het is voor Europeanen nauwelijks mo gelijk zich een voorstelling te vormen, van de verzengende, moordende hitte, die gedu rende de zomermaanden in Lybie heerscht. Met een oppervlakte van 2 milliocn vier kante meter is de Lybische woestijn, de grootste en tevens aan watergehalte arm ste vlakte ter wereld. Eindeloos verliezen zich de boom- en struikloozo zandduinen in de onbegrensde uitgestrektheid van de woestijnzee. Do enkele oases, die aan beide zijden van de Egyptisch—Lybische grens liggen, zijn in de meeste 'gevallen honder den kilojneters van elkaar verwijderd. Der halve is water het hoofdnrobleem de aller voornaamste moeilijkheid, waarmede ern stig rekening d'ent te worden gehouden, de hoofdzorg van Lvbië.- Derhalve zijn on last van den onlangs zoo tragisch omgekomen '■■"Ktmaarschalk Balho. op vele plaatsen in dit overzeesche Ïta1in,»r,«r'he gebied kost bare boringen verricht. Op enkele plaatsen werd water gevonden, maar deze weinige bro'- m zijn op geen stukken toereikend voor bet totale gebruik. Daarom moet het grootste kwantum drinkwater uit het moe derland Ttnlijt worden aangevoerd. Zonder de watertoevoer van Sicilië kan Lvhië niet leven. Ononderbro1^»-» varen dan ook ijsge- koelde tankschepen b->en en weer tussehon Lbië en Sicilië. Fot behoeft evenwel geen betoog, dat juist in oorlogstijd het water probleem er een wordt van de eerste orde in de helsche hitte van een Lybische zo mer, waarbij de temperatuur in een pant serwagen stijgt tot G5 graden. Een strijden zonder voldoende watertoevoer is zoowel voor mensch als dier ten ecnen male on denkbaar. Een langdurige koloniale erva ring heeft geleerd, dat men moet rekenen op een dagrantsoen van vijf liter water voor den mensch en vijf en twintig voor het dier Hierbij is nog niet eens het groote waterverbruik van de gemotoriseerde troe pen inbegrepen. Dagelijks duizenden tankwagens onderweg. De wateraanvoer is in Lybië zoowel voor de Italiaansche als voor de Engelsche troe pen ©en ernstig probleem. Duizenden wa gens met watertanks zijn dagelijks onder weg om de troepen van versch water te voorzien. Verder worden bij duizendtallen de geduldige, weinig eischende en aan ab normale omstandigheden gewende muil dieren gebruikt voor het watertransport. De Engclschcn hebben reeds eenige ja ren geleden aan de Noord-Afrikaamsche kust een beweeglijke pijpleiding gebouwd, die uit Egyptische bronnen het water over brengt naar Marsa Matruh, welke leiding evenwel in geval van oprukken der troe pen verlengd en in het tegengestelde geval gedeeltelijk gedemonteerd kan worden. De Engelse-hen hebben zich daardoor ten op zichte van de Italianen, die in de volko men dorre Lybische woestijn moeten strij den. van een voordeeligor positie verzekerd. De aanvalende Italiaansche troepen be dreigen thans de Engelschon ermede de aan de Egyptische zijde van de Lybische grens gelegen vruchtbare en waterrijke oases te zullen bezetten. Daardoor zou de nosifie van de Engelschen aan de Noord- Afrikaansche kust buitengewoon moeilijk om niet te zeggen onhoudbaar worden. Im mers de volgende oase ligt enkele honder den kilometers verder en een marsch door deze onbegaanbare streken stelt aan de troe" Men kan zes of meer verschillende japon nen in alle mogelijke kleuren hebben voor 's middags en 's avonds en 'desondanks op een gegeven oogenblik niet weten, wat men voor een bepaalde gelegenheid zal moeten aantrekken. Bezit men daarente gen slechts één zwarte japon, dan zal men steeds „goed" gekleed, zijn en daarom zou den we zwart „de basis" onzer garderobe kunnen noemen .Het is, wë zouden bijna zeggen, de leidende kleur geweest gedu rende de laatste seizoenen, en is vooral een uitkomst voor de velen, die het zuinig aan moeten doen. Een eenvoudige zwarte japon maakt een bijna eindelooze reeks variaties mogelijk. Talrijke details maken, dat het aanzien telkenmale weer anders kan zijn, temeer in eer tijd als thans, dat we vrijelijk onze fantasie kunnen laten werken. We hebben niets anders noodig dan een enkele zwarte japon, waarvan het model niet aan tijd ge bonden is en laten we nu eens veel zeg gen, twaalf garneeringen, te kiezen uit: kraagjes, shalws. vesten, clips, ruches, knoopen, bloemen en ceintuurs, allemaal dingen, die in het minst niet kostbaar zijn. Vergeten we dan tevens niet, dat vooral 's zomers een garnituur, vest of strik van wit of zacht gekleurd organdie zoo frisch werkt. Een japon met een uitsnijding voor een vest kan zoowel met piqué als ottoman batist organdie of georgette aangevuld wor den, terwijl men nu eens wit dan weer groen, rood. bleu. geel of een andere kleur kiest. Ter afwisseling kan verder een- vest worden gedragen, dat tot even boven de taille reikt en op de japon gehecht kan wor den, omdat het met valencienne kant of een plissé is afgewerkt. Een zwarte japon verandert zelfs al van aspect, indien men er enkele knoopen op hecht of wel een apart sieraad draagt, hetzij een clips, bro che of ketting. Nog een andere mogelijk heid biedt een bolera van brocaat, geruite taf zijde kant of ander materiaal. Inder daad, met een weinig overleg kan zelfs de vrouw, die één zwarte japon bezit deze met smaak en fantasie omtooveren, in een aantal geheel verschillende toiletten. Vooropgesteld zij evenwel, dat de japon van een goede kwaliteit stof of zijde ge maakt wordt en zooals gezegd wat n.aaksel betreft niet aan tijd gebonden is. De japon van onze schets is gedacht van fijne zwarte wollen stof en bestaat uit een achtbaans rok met aansluitend corsage. De bolero van dezelfde stof heeft een revers- kraag met garneering van drie kleuren lint met picots langs den zelfkant aan linker revers. NUTTIGE WENKEN. Koolgerechten winnen aan smaak, wan neer men de buitenste bladeren eenigen tijd vooraf kookt en later het grof gesneden hart bijvoegt, daarna hakken en op de ge bruikelijke wijze afmaken. Roereieren kan men op zuinige wijze be reiden, indien men er eenige lepels paneer meel bij voegt en wat geraspte kaas. Het gerecht maakt dan veel meer uit, is smake lijker en voedzamer. pen reeds de allerhoogste eischen. Zand duinen maken het den voorttrekkenden ge- mol oriseerden troepen buitengewoon moei lijk. Maar wanneer dan bovendien nog woestijnstormen waaien, dan dringt dit fijne zand onverbiddelijk in de kleeding, in dc proviand, en wat het ergste is in de mo tor- en wapenonderdeelen, ook al zijn deze nog zoo goed afgeschermd. Dan wordt elke actie eenvoudig onmogelijk gemaakt. Maar Maarschalk Graziani, de opperbevelhebber van de in Lybië strijdende troepen is een man, die over een een ervaring van tien- talen jaren in den woestijnoorlog beschikt, een man mot een ijzeren wil, die de heni opgedragen taak ongetwijfeld tot een goed einde zal trachten te brengen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1940 | | pagina 6