Meer variaties in uw
maaltijden
Eet ongeschilde aardappels
VOOR
Modezorgen
in komende
maanden
DE VROUW
GESCHENKEN
Het is er na de
tijd voor
Schillen is een sleur
ZOUTZUUR
Smaak en overleg vereischt ten
opzichte der „honderd punt
ten."
Vele huisvrouwen vragen zich in deze
veelbewogen tijden af of het kleeding-
vraagstuk en in het bijzonder de Mode nog
wel zoo'n belangrijk punt is, als wij tot
dusverre meenden. Aanstonds willen wij
hierop antwoorden, dat kleeding evenzeer
deel uitmaakt van onze levensbehoeften
als werken, eten, drinken en slapen en
daarom onze aandacht ten volle waard is.
We zullen niet meer als voorheen reikhal
zend uitzien naar de Laatste Parijsche „crea
ties", omdat we weten, dat de modepalei
zen in de lichtstad zich slechts uiterst lang
zaam zullen herstellen van den grooten
schok, dien de Haute Couture heeft on
dergaan. De meeste mode-dictatoren heb
ben Parijs in de vreselijke oorlogsdagen
verlaten, slechts een enkeling bleef en lang
zal het duren eer het ontwrichte bedrijfsle
ven weer in normale banen geleid is. Toch
is er thans reeds een kentering waar te
nemen, aangezien vele leiders van mode
huizen weer uit Biarritz, waarheen zij ge
vlucht waren, terug zijn en zich dagelijks
meer midinettes melden, die niets liever
wenschen, dan haar werk weer te hervat
ten.
Toch zullen wij door den oorlogstoestand
beperkt worden ten aanzien van de inkoop
mogelijkheden o.a. ten opzichte der klee
ding. waarvoor de puntenkaarten thans
zijn uitgereikt. Velen onzer zullen zich in
aanschaffing van kleeren moeten beper
ken, en allen zullen we moeten leeren om
met de punten zoo efficiënt mogelijk om
te gaan. Geen ondoordachte aankoop zal
meer plats mogen vinden, willen we op
een gegeven oogenblik het hoog noodige
niet moeten ontberen. Zooals het met alles
gaat, zal het ook met de beschikbare pun
ten gaan, de eene huisvrouw zal er mede
rond weten te komen, terwijl de andere er
in een minimum van tijd doorheen is! We
zullen evenwel van den nood een deugd
moeten maken en ons zoo goed mogelijk
door de omstandigheden heen slaan, waar
bij steeds weer zal blijken, dat er vele mo
gelijkheden zijn, waar we tot dusverre niet
aan dachten, Omdat de mode thans vrij
wel niet aan tijd gebonden is, kunnen we
naar eigen inzicht te werk gaan en niet al
leen verschillende weefsels, doch ook kleu
ren combineeren.
De mogelijkheid, die ons daarenboven
geboden wordt om verschillende weefsels
zonder punten te verkrijgen, vergemakke
lijkt niet alleen het moderniseeren, doch
zelfs de aanschaffing van extra japonnen
en blouses, zij het dan in het meer geklee-
de genre. Uit natuurzijde geweven, gebrei
de en tricot stoffen zijn vrij, evenals crêpe
georgette, crêpe mousseline, velours chif
fon, e.a. zoodat we ons werkelijk geen zor
gen behoeven te maken.
Coupons van ten hoogste 90 c.m. zijn
eveneens in den vrije handel, zoodat een
bestaande japon of kinderjurk gemakkelijk
vermaakt kan worden, zonder dat we onze
kostbare punten behoeven te offeren. Op
vallend is, dat de vraag naar kwaliteit
steeds grooter wordt nu we, meer gebon
den zijn door de puntenkaarten en dat bij
voorkeur die modellen gekozen worden,
die weinig stof dus minder punten kos
ten. De japon, die op bijgaande schets is
aangegeven, voldoet aan deze eisch en
leent zich zoowel voor slanke als voor ge
zette dames, alleen deze laatste categorie
zal in plaats van buidelzakken rechte op
gestikte zakjes b.v. met een overslag die
nen te kiezen, noodig is 2 maal de lengte
bij een breedte van 1.30 m., voor kleine
figuren kan volstaan worden met 2.25 m.,
zoodat voor deze japon 2.25x1-30x10=29
punten geofferd worden. Indien men in de
grootere maten vervalt, zal de lengtemaat
iets meer bedragen en dienovereenkomstig
ook het aantal punten hooger zijn. De mo
dellen zijn eenvoudig van lijn, doch prac-
tisch in het dragen, terwijl daarenboven
een groote verscheidenheid van details
eenvormigheid weet te voorkomen.
Goede kwaliteit van weefsels en smaak
volle, weloverwogen modellen moeten een
mode vormen, die het wezen der vrouw
t.hans en in de toekomst tot uitdrukking
brengt.
geven en ontvangen
Het is een eigenaardig verschijnsel, dat
men -in den regel met het koopen van een
of ander geschenk voor een verjaardag tot
het laatste oogenblik wacht. Het is zoo ge
makkelijk om dan maar te denken: „Och,
ik stuur maar bloemen of een doos bon
bons" en daarmede denkt men dan zijn
plicht gedaan te hebben. Vaak gebeurt het
zelfs dat men den verjaardag van een goe
de vriendin of familielid totaal vergeten
heeft en op den bewusten dag een inge
ving krijgt, dat zij jarig is. Gauw den ban
ketbakker opgebeld. „Och, stuurt U een
doos bonbons van zooveel en zooveel naar
Mevrouw of Mejuffrouw X en doet U er
een kaartje bij waarop U zet: „Hartelüke
gelukwenschen en veel liefs, je Anna".
Zorgt U vooral dat het gauw bezorgd
wordt? Het bedrag der doos schrijf ik U
weer per giro over!"
Zie, dergelijke geschenken hebben nooit
die waarde, die een zelfs goedkooper ge-^
schenk heeft of wel een of ander handwerk,
waar gij Uw kostbaren tijd aan gegeven
hebt. Gij hebt Uw plicht tegenover de ja
rige vervuld, maar toch is dit niet de juiste
manier om een attentie te bewijzen.
De jarige zal dadelijk gevoelen, dat het
niet met lieve gedachten gegeven is en hoe
ouderwetsch het moge klinken, de groot
ste waarde heeft de manier waarop iets
wordt gegeven.
Weet men niet precies wat de bewuste
persoon kan gebruiken,-dan zal men zich
de moeite moeten getroosten zich in te
denken wat bii haar past. Kunstvoorwerpen
kan men altijd geven en vinden allicht een
plaats. De meeste menschen stellen zoo
iets op prijs en zullen het ontvangen ervan
waardeeren, cmda dit dan tevens een be
wijs is, dat gij hen ook min of meer kunst
gevoel toeschrijft. Indien ik U over kunst
voorwerpen schrijf, behoeft gij niet te
denken dat dit altijd een kostbaar iets be
hoeft te zijn. o, n?en, vaasjes, presenteer
blaadjes, kettingen, armbandjes, kan men
in de winkels geëtaleerd zien voor beschei
den prijzen.'
Geeft gij om een of andere reden toch
bloemen, vergewist U dan welke bloemen
of planten de jarige gaarne heeft en mo
gelijk heeft zij een lievelingsbloem.
Zend nooit cadeautjes met een kaartje
aan goede bekenden, maar geeft U de moei
te een klein briefje er bij te laten gaan. in
dien gij niet zelf een bezoek kunt brengen.
Wij" hebben nu gesproken over het geven
van geschenken, maar willen gaarne ook
iets over het ontvangen daarvan te berde
brengen.
Heel vaak komt het voor, dat de jarige
een geschenk ontvangt en misschien wel
uit verlegenheid het pakje niet opent, maar
weg zet en later, wanneer de gasten ver
trokken zijn. pas ziet, wat het bevat. Veel
vriendelijker tegenover de geefster is het
echter, om het in haar tegenwoordigheid
te openen en met een vriendelijk opgewekt
gezicht te bedanken, zelfs wanneer het iets
is, wat U een weinig tegenvalt.
Krijgt men bloemen, laat men dan de
moeite nemen, ze dadelijk in een vaas met
water te zetten of laten zetten.
Gij zult nu wellicht bij U zelf zeggen:
„Och, maar dat weten wij toch allemaal
wel". Ja, lieve lezeres, weten doen wij het.
maar brengen wij de kleine dingen des le
vens wel alle in practijk?
OP KLEINIGHEDEN KOMT HET AAN.
Kleine verraderlijke teekenen van ouder
worden neemt men aan de plooien om de
mondhoeken waar. Wanneer dit deel van
het gelaat slapper wordt, doet zich dit ver
schijnsel voor, hetgeen men echter zoo lang
mogelijk kan tegenhouden door na het in
vetten. dit deel van het gelaat gedurende
eenige minuten te kloppen.
Moede oogen worden gebaad in zout wa
ter. Men doet in 1 1. water een eetlepel
zout, lost dit op en dompelt het gelaat met
open oogen eenige malen in het koude wa
ter,
Afdroogen, crème opbrengen en het ge
zicht eenigszins krachtig met de toppen
bekloppen. Om de oogen, waar de huid
teer is, wordt zachtjes geklopt.
Koude zoutwater com pressen werken wel
dadig indien' men dikke voeten en enkels
heeft. Men kan zoo'n wikkel omslaan wan
neer men naar bed gaat en doet er een
droog verband omheen.
Lippen, die regelmatig iederen avond
met koud water gebet worden en na inge
wreven te zijn met vette crème of vase
line masseert men van het midden uit naar
de hoeken.
Indien men dit regelmatig en met ener
gie volhoudt, krijgen de lippen een natuur
lijke'roode kleur, die alle hulpmiddelen
overbodig maakt.
ONZE LANDBOUW VOORZIET
ONS VAN EEN GROOTE VER
SCHEIDENHEID VAN PRO
DUCTEN!
Het is opmerkelijk, dat wij. Nederlanders,
er tot nu toe aan gewend waren zoowel
's ochtends als om twaalf uur en dikwijls
ook nog s avonds een broodmaaltijd te ge
bruiken, daar er tegen het eten van buiten
sporig veel brood, in verhouding tot de ve
le andere goede en smakelijke producten,
die ons land oplevert, immers vele bezwa-
Ongeschilde piepers
smaken pittiger en
zijn veel gezonder
De aardappel is in ons land een bij uit
stek populair voedingsmiddel. Door zijn
neutralen smaak leent hij zich bijzonder
om bij zeer uiteenloopende soorten groen
ten, vleesch en visch te worden genuttigd
en dat wel in allerlei verschillende vormen:
gekookt, gesmoord, gebakken, als puree,
enz., enz. Wat dit betreft bestaat dan ook
nauwelijks behoefte aan voorlichting over
het gebruik van den aardappel.
Wel ontbreekt liet echter bij velen aan de
juiste kennis omtrent de voedingswaarde
endaardoor laat de bereidingswijze van dit
in alle kringen gebruikte voedingsmiddel
nogal eens te wenschen over. Dat het ons
zetmeel levert, is algemeen bekend, al was
het alleen' door het bestaan van aardappel
meel. Dal de aardappel daarenboven voor
ons de leverancier is van een uitnemend
soort eiwit is minder bekend Evenmin
geeft men zich er in den regel rkenschap
van, dat we er een belangrijke bron van vi
taminen en van mineralen in hebben te
zien.
In percenten uitgedrukt is het eiwitgehalte
van den aardappel niet hoog: het bedraagt
slechts 2%, maar wie bij zijn middagmaal
ren zijn in te brengen, al was het alleen al
de groote eentonigheid daarvan.
Vonden wij die boterhammen, die twee-
of driemaal per dag weerkeerden, dan zóó
buitengewoon lekker?
Het antwoord daarop moet beslist ontken
nend luiden.
Óver het oudbakken kadetje bij het ont
bijt is immers, om te beginnen, tijden lang
zooveel Ieelijks in de diverse couranten ge
zegd, dat het wel overduidelijk is, dat het
Nederlandsche ontbijt lang niet naar ieders
zin was.
En wat het twaalfuurtje betreft alle
werkende menschen, die zich dag in dag uit
door ons meestal gure klimaat des middags
een uurtje naar huis spoeden, om nieuwe
krachten voor de rest van dén dag on te
doen, zouden stellig op een desbetreffende
vraag bekennen, .dat zij dikwijls naar iets
warms verlangd hebben, hoe smakelijk een
versche boterham ook moge zijn. Het kopje
koffie kwam aan dit verlangen eenigszins
tegemoet, doch dat kunnen de meesten van
ons nog slechts bij uitzondering drinken.
En vond ook U de „warme lunch", die ge
op uw reizen gebruikte, niet heerlijk?
Hoewel dus eenige sneden brood per dag
ongetwijfeld goed en gezond zijn vooral
indien het inplaats van de gebruikelijke
sneden wittebrood, sneden rogge- en tarwe
brood zijn! is het alleen aan een zekere
sleur en gemakzucht te wijten, dat wij niet
wat meer variatie in onze maaltijden hebben
gebracht, vóór de oorlogstoestand ons er toe
dwong.
Ja wat meer variatie! Met wat fantasie
kan de. Nederlandsche huisvrouw allerlei
smakelijke en voedzame gerechten verzinnen
van onze akkerbouwgewassen, onze zuivel-
'u-oducten en onze vruchten en wel zoo, dat
de gezondheid van haar gezin er slechts op
verbeteren kan.
Met wat fantasie... of met een goed
kookboek!
Voor den ochtend kan ze b.v. een keuze
doen uit allerlei soorten pap, die door de
"ombinatic van melk met de een of andere
mlandsche graansoort, een uit voedingsoog-
•nint vrijwel niet te overtrefen voedsel vor
men. Ook hangop met vruchten smaakt des
morgens buitengewoon frisch en lekker.
Voor het twaalfuurtje zijn diverse war
me kaasgerechten voedzaam en smakelijk,
'vaascroquetjes b.v. zullen niemand berouw
doen hebben over de rantsocneering van het
hrood! Deze croquetjes worden als volgt
bereid:
30 gram boter, (VA afgestr. eetlepel), 30
gram bloem (ruim 3A afgestr. eetlepel),
VA dl. melk. (VA theekopje of VA maatje)
200 gram (2 ons) geraspte kaas. peper. zout.
De boter smelten, bloem toevoegen en
onder goed roeren de warme melk bijschen-
ken. Laten doorkoken tot een gladde saus
en de kaas erdoor roeren. Als de massa
goed koud is. er croquetlen van vormen, de
ze wentelen door paneermeel, daarna door
losgeklopt ei en dan weer door paneermeel
en bakken in ruime heetc frituur.
Een warm hapje van een restje groenten
en aardappelen zal niemand om twaalf uur
versmaden en daar opgewarmd voedsel iets
van zijn voedingswaarde verliest, verdient
het aanbeveling- hier wat geraspte belegen
of oude kaas door te verwerken of blokjes
jonge kaas, hetgeen den smaak zeer ten
goede komt.
Nederlandsche huisvrouwen, onze bodem
is rijk gezegend! Blader eens in uw kook
boek, ga eens op „jacht" naar aardige re
cepten en het ontbijt en twaalf uurtje kun
nen zóó smakelijk worden, dat men na den
oorlog zelfs niet meer terug zal willen tot
de eentonige boterhammen van vroeger!
MANYA BEUKMAN.
een pond aardappelen nuttigt, krijgt daar
mede dan toch evenveel eiwit naar binnen
als bij het. gebruik van een half ons vleesch.
Wat de mineralen betreft, waardeeren we
de niet onbelangrijke hoeveelheden kalk,
phosphor, ijzer en ook de sporen jodium,
terwijl van de vitamines die van de B-groep
en het in den winter zoo waardevolle vita
mine C, recht hebben op onze bijzondere
aandacht.
De tot dus ver gebruikelijke kook-
methode (schillen en 's nac'hts in
het water laten staan, dan opzetten
in ruim water) berust echter op
een miskenning van al deze waar
devolle voedingsfactoren.
Bij het schillen gaan vitamines, minera
len en eiwit in bijzondere mate verloren en
vanzelfsprekend ook zetmeel. Men kan dan
veilig zeggen, dat mèl de schil 20% van 't
in de aardappel aanwezige vitamine C
wordt weggeworpen. Laat men de geschilde
aardappels vervolgens in water staan en
men zet ze dan in ruim water op, dan stijgt
het verlies tot 60% terwijl bij koken in de
schil ten hoogste 20% verloren gaat. Een
soortgelijk verlies lijden wij op het gehalte
aan B-vitamines en aan mineralen. Boven
dien staat de geschilde aardappel nog tijdens
het koken zetmeel en eiwit aan het kookwa
ter af, zoodat men een in elk opzicht be
langrijk in waarde verminderd- product op
tafel brengt.
Waarom stellen wij den aardappel
aan dit waardeverlies bloot? Eigen
lijk valt hiervoor geen andere reden
aan te voeren, dan dat de sleur het
nu eenmaal zoo wil., Wie de proef
heeft genomen met het koken van
den aardappel in de schil, prijst den
pittigen smaak van het op deze wij
ze verkregen gerecht en hij wil niet
meer terug naar de oude en flauwe"
bereidingswijze.
Wie wel de voordeelen wenscht van het
kooken in de schil, maar de schil zelf niet
wil nuttigen, kan natuurlijk een tusschen-
weg bewandelen, door de gekookte aardap
pelen op het bord te pellen. De praktijk leert
echter, dal men ook den smaak van de schil
al spoedig leert waardeeren.
Ondernemende huisvrouwen zullen dan
ook niet nalaten een proef met deze berei
dingswijze te nemen en een mogelijk op
vooroordeel berustende tegenstand der huis
genooten met tact weten te overwinnen,
door zelf het goede voorbeeld te geven. Men
kieze hierbij aardappelen van ongeveer ge
lijke grootte. Deze worden goed afgeborsteld
gewasschen en zoo noodig gepit. Daarna
worden ze opgezet met een bodempje kokend
water en 'n half uur in een goed gesloten
pan gekookt. De aardappelen zijn dan gaar
en het water is verkookt. Na even te zijn
omgeschud. komen de aardappelen in hun
gebarsten schil smakelijk kruimig op tafel.
liet gebruik van zout is bij deze kookme-
thode overbodig: de ziltige smaak van den 1
aardappel zelf, die niet door af koken is
verloren gegaan, doet niemand naar keu
kenzout verlangen. Ook in stamppot laten
de ongeschilde aardappelen zich uitstekend
gebruiken.
Gebakken aardappelen vormen ongetwij
feld een zeer smakelijk gerecht, dat wij
niemand willen misgunnen. Alleen moet er
aan worden herinnerd, dat bij het bakken
van de in plakjes gesnedene, vitamine C
verloren gaat. Trouwens dit verlies treedt
reeds in bij het bewaren .van gekookte aard
appelen op kamertemperatuur. Ook opwar
men, het maken van puree en de bereiding
van aardappelen in de liooikist, oefenen in
dit opzicht een nadeelige invloed uit.
In het algemeen verdient het dus aanbe
veling de aardappelen in de schil en zoo
kort mogelijk voor het nuttigen te koken.
Door een juiste bepaling van de voor den
maaltijd bcnoodigde hoeveelheden vermijde
men liefst het ontstaan van restjes, welke
hij het bewaren en verwerken onvermijde
lijk weer aan voedingswaarde zullen ver
liezen.
De huisvrouw, die er in slaagt haar
gezinsleden te winnen voor het toe
passen van deze grondregels, bewijst
daarmede een niet te onderschatten
dienst aan de,gezondheid van haar
huisgezin.
Bovendien bereikt ze voor haar huishoud
beurs een zeer belangrijk voordeel. Veron
derstel, dat haar gezin uit zes personen be
staat en dat ze daarvoor een wintervoor
raad van 7 mud pleegt op te doen. Door de
aardappels in de schil te gebruiken, kan
ze thans ruimschoots volstaan met 6 mud.
We zouden het voordeel ook kunnen uit
drukken, dat de ongeschilde aardappel het
gezin in staat stelt om iedere week een dag
gratis aardappelen te kunnen eten.
in de huishouding
Indien men zoutzuur moet aanwenden
is het raadzaam om oude glacé handschoe
nen aan te trekken.
Zoutzuur is een uitstekend middel om
roestvlekken uit wit waschgoed te doen
verdwijnen. Men zal hiervoor geconcen
treerd zoutzuur bij een drogist kunnen
koopen. dat men met drie deelen water op
een schoteltje doet en waarop de bewuste
vlek gelegd wordt.
Oude roestvlekken hebben echter een ster
kere oplossing noodig en wel met één deel
water.
Is de vlek verdwenen, dan wordt het
behandelde stuk flink gespoeld of onder
de kraan gehouden. Beter nog, is, indien
men de plek vooraf neutraliseert in een
soda-oplossing. doch duchtig naspoelen na
het inwerken van het zoutzuur zal ge-
wenscht zijn.
Zoutzuur is eveneens een voortreffelijk
middel om roest te verwijderen van ijzer-
deelen, koper en andere metalen; het ver
richt soms wonderen en dringt door in alle
lagen roest, zoowel als van oxyde en lost
deze onmiddellijk op.
Boven aan een zwart
rood geruit tweed gar
nituur. bestaande uit
een puntig mutsje, dat
door een breden band
in evenwicht gehouden
wordt en een tamelijk
grooie tasch van het
zelfde materiaal. Om de
noodige documenten, als
stam- en distributiekaar
ten te bergen heeft de
ze tasch een apart vak
met ritssluiting gesloten
en een ander, waarin de
onmisbare bijeenkom-
stigheden berging vin
den.
Aangezien in de ko
mende maanden en ook
gedurende den winter
het gezelschapsleven
weer een aanvang neemt
zullen zich ook gelegen
heden voordoen, dat
men in avondjapon of
tailleur du soir uit zal
gaan. Wij geven enkele
Amerikaansche ontwer
pen weer, waarvan het
linker model gemaakt is
van zwart fluweelen
lussen met twee op
staande einden. In het
midden worden deze lus
sen aan elkander ge
hecht, terwijl een orna
ment met Rijnsteentjes
bezet de „bol" vormt.
Rechts, een gedrapeerde
tulband model van
zwart velours-chiffon
met afhangende einden,
die het achterhoofd be
dekken en tegengevoerd
zijn met crêpe georgette
in dezelfde rose kleur
der touffe veertjes.