Moderne meubelen Mode-Revue en moderne meubelbekleeding Zaterdag 12 October 1940 Vierde blad De meubelindustrie bevindt zich thans weer in een stadium, dat op ontwikkeling in een nieuwe richting wijst. Ook* de stof feering wordt daarin betrokken. De beken de ouderwetsche katoendruk komt weer in zwang, ook het gestreepte moquette komt weer in de mode. Bepaald artistiek doet de origineelè bekleeding van op de foto af- gebeelden divan aan, uit twee verschillen de stoffen, geblokt en ruiten. Langen tijd zijn wij geplaagd met fa- brieksmeubelen, die weliswaar goedkooper maar veel sterker zijn dan handwerk.- Wat al gepruttel is er geweest en is er nog over deurtjes die klemmen, laden die niet wil len schuiven, zijwanden van „dressoirs"-è.- twintig-gulden-per-stuk-van-echt-eikenhout, die springen, enzoovoort, enzoovoort. Een goed meubelstuk wordt door de jaren tot een dierbaar familielid. En 1 een goed meubelstuk behoeft niet duur te zijn, want het goede zit niet altijd in veel en duur ma teriaal. oplegsels, en bewerkelijke krullen en tierlantijnen. Zie eens onze foto! Een heel eenvoudige schrijflessenear voor onze studeerende jeugd, eenvoudig entoch zoo doelmatig en sierlijk. Het is aesthetisch volkomen verantwoord, er is weinig hout aan ge bruikt, er is weinig werk aan. Maar.-., wat er aah is gedaan, is goed gedaan. En dit stuk handenarbeid kan den jongeren stu dent op zijn beurt inspireeren het schoone en het goede te zoeken. Door een meubel stuk tot een levensdoel! Goedkoop of niet? Een smakelijk hapje Een gestoofde bloemkool en gekookte worteltjes worden in een vuurvast schotel tje verdeeld. Een stukje ham wordt in reep jes gesneden- en geroosterd echter niet te sterk. In 1/10 liter melk (ongeveer 1 kopje) wordt een beetje peterselie, een paar lau rierblaadjes en wat thijm gekookt en met een weinig meel en boter tot een sausje ge bonden. In deze saus doet men de geroos terde ham, en giet dan de massa over de bloemkool en de worteltjes. Het heele ge val laat men even in de oven of zet het even op een asbestplaatje op het gas tot het goed heet geworden is. Men diene dan het gerecht direct op. WAT MENIGEEN NIET WEET. De zijde, (die heden ten dage puntvrij is) was ten tijde der oude Romeinen buitenge woon kostbaar. Keizer Heliogabal, die leef de in het begin van de derde eeuw na Chr. was de eerste, die een kleedingstuk uit 2uivere zijde liet vervaardigen. Keizer Aure- lius weigerde voor zijn vrouw een zijden japon te koopen, daar hij dit veel te duur vond. Een instrument, waarmee men het ver schil tusschen don neerslag, die op aarde neervalt en de hoeveelheid, die er na ver damping overblijft, meet. wordt „sikkime ter" genoemd. De plantenliefhebber Edward Moore uit Paterson in de Amerikaansche slaat New Yersey heeft een paardebloem gekweekt, die 9Yt meter lang is. MAAR DAT IS EEN GOED STRIJKIJZER In een Amerikaansch blad stond bijgaan de afbeelding van een zoo op het oog wel zeer wonderlijk strijkijzer. Echter als men weet hoe dit werkt kan men over tuigd zijn dat dit ijzer alle vrouwenharten zal veroveren! Natuurlijk is het in stroom lijn gebouwd, het is licht als een veer, het a. heeft een greep, die precjes op de handbe wegingen is gemaakt, en het strijkt beter dan alle concurrenten. Hên speciale inrich ting zorgt voor de warrateregeling, immers zijde, wol, linnen, nat of droog goed, het eischt allemaal een speciale behandeling. Een klein gloeilampje binnen het ijzer aangebracht, gaat branden wanneer het ijzer op de gewanschte temperatuur is. Aan de. voorzijde bevindt zich een gleuf, waar door beschadiging van het te strijken goed wordt voorkomen. Over de prijs wordt niets gezegd. Wanneer deze niet .te hoog is, zal het ijzer, als gezegd, vele vrouwen voor zich winnen! Dr. J. B. Rogers uit Michigan City heeft de geboorte geassisteerd van meer dan 6000 kinderen. Het oudste brood ter wereld kan men vinden in een muséum té New York. Dit brood werd gevonden in het graf van een Egyptische koningin, die omstreeks ,1500 voor Christus heeft geleefd. Voor de vrouw WINTERTIJD IS STAMPOTTIJD. De naderende winter brengt weldra weer de onbehagelijke, koude dagen. Dagen, waarop ieder, van zijn werk komende, ver langt naar dampende soep en warme stamp pot. Veel huisvrouwen zullen het moeilijk vinden om deze gerechten nu even aan lokkelijk en smakelijk op tafel te brengen als vroeger. En tóch kan dit met wat goeden wil en aanpassingsvermogen. Waar om niet eens tomatensaus bij een andijvie stamppot bijvoorbeeld? 't Smaakt uitste kend en verhoogt het aanzien van de stamppot De stamppot zelf wordt natuurlijk met wat melk afgemaakt, om er de vereischte smeuïgheid aan te geven. Door er belegen kaas (geraspt of in kleine stukjes) aan toe te voegen, wordt het eiwitgehalte op peil gebracht. Vanzelfsprekend gebruiken we bij voorkeur vette kaas, zoodat we tevens van de hierin aanwezige vetbestanddeelen kunnen profitoeren. En nu het recept: AND IJ VIEST AMPPOT MET TOMATEN SAUS (voor 4 personen). 2 kg aardappelen, 2 pond andijvie* V9. P- belegen kaas. 1 eetl. zout, 50 gr (V2 ons) bo ter (2VZ afgestr. eetl.)," 40 gr. bloem (4 af- gestr. eetl 400 gr. tomaten, ongeveer V2 L. melk. Boen de aardappelen schoon met een harde borstel of met een pannenspons. Snijd ze in vieren en breng ze aan de kook met een bodem water (1—2 cm) en het zout. Wasch intusschen de andijvie en snijd ze in reep jes ;snijd een gedeelte zeer fijn. Doe na 10 minuten de andijvie bij de aardappelen, be halve de zeer fijn gesneden andijvie. Meng deze pas door de stamppot als de aardap pelen gaar zijn. Stamp dan alles dóorellcaar, onder toevoeging van een paar kopjes melk, 1 afgestreken eetlepel boter en de geraspte kaas. Presenteer bij deze stamppot tomaten saus en bereid deze op de'volgende wijze: Smelt IV2 afgestr. eetl. boter, voeg hierbij 4 afgestr. eetl. bloem en roer beide tot een glad mengsel. Voeg langzamerhand het ge zeefde nat vaji 400 g. tomaten toe. Laat de saus even koken en maak ze af door toe voeging van zooveel melk, dat V2 L. saus wordt verkregen. Maak de saus op smaak af met zout en peper. BLEEKSELDERIJ MET MERGBROODJES door MARTINÉ WITTOP KONING. Een gerecht, dat als „tusschen- schotel" aan het herfstdiner een eigen toets geeft. Voor ongeveer 4 personen: 3 struiken bleekselderij, 2 bouillonblok jes, 30 gr. boter, ongeveer 25 gr. (2V2 afge streken eetlepel) aardappelmeel, wat zout, wat geraspte kaas; 10 ronde stukjes ge roosterd brood, een gespleten mergpijp, wat peper, wat gehakte peterselie. Snijd van de selderij struiken bet boven gedeelte (dó, bladeren dus én de dunnere stengels) weg en helvaar -dit voor een sel derijsoep. Snijd de overgebleven onder stukken (ongeveer 20 cm. lang) in de leng te doormidden, schrap de stengels af en kook de stukken in water met zout gaar (V2 a yx uur). Laat ze op een vergiet uit lekken, inaar houd ze intusschen warm (b.v. op een ketel of een pan met kokend water). Meet het kooknat af en voeg er als het noodig blijkt zooveel water bij, dat in het geheel 4 dL. vocht beschikbaar is; los daarin de bouillonblokjes op, bind de vloei stof met het aangemengde aardappelmeel en roer er de in kleine klontjes verdeelde boter door. Schik de selderijstukken op een verwarm den schotel, bedek ze met de saus en strooi er de geraspte kaas over. Laat het uit de mergpijp genomen merg, in nette schijfjes gesneden, een oogenblik op de schuimspaan in kokend water door schijnend worden; leg op elk rondje geroos terd brood een plakje merg» bestrooi dit met wat peper en zout en leg in het midden een plukje gehakte peterselie. Schik de merg- broodjes als omranding langs de selderij. Presenteer bij dezen schotel geen vleesch en geen aardappelen, maar dien hem afzon derlijk op. De Bahreineilanden en de paarlvisscherij In de Perzische Golf, aan de Oostkust van Arabië, liggen de Bahrein-eilanden. De sheik. dezer eilanden, sheik Hamed bin Isa- al-Khalifa, zetelt op een der eilanden in de plaats Moeharrak. welke in grootte volgt op de hoofdstad Menameh. In Menameh is een groote karavaansera. die de talrijke koop lieden moet herbergen, welke bier komen tijdens de parelvisscherij. De stad is mooi gebouwen bezit ook nog een mooie, groote bazar. Sedert het jaar 1867 zijn de eilan den onder Engelsch protectoraat, zoodat zij thans weer in het middelpunt der belang stelling staan. Maar weinig Europeanen kennen echter de verafgelegen en moeilijk te bereiken- hoofdstad Menameh; zij ligt buiten bet ge-, vvone toeristenverkeer, en js toch een we reldcentrum, namelijk van de reeds boven vermelde parelhandel. Ieder jaar Augustus en September, wanneer het sei'zoen voor de parelvisschers ten einde liep, 'ontmoetten elkaar hier Britsch-Indiërs vooral Hin- dockooplicdcn, die doorgaans drie-kwart /an de parelschelpen opkochten Perzeti. Franschen. Engelschen en Egyptenaren, ten einde de vangst van de laatste maanden op te koopen. Rondom de eilanden bevinden zich de rijkste paarbanken ter wereld, waarop de kostbaarste vondsten werden gemaakt. En kele jaren geleden werd te Menameh één enkele parel verkocht tegen den ongeloof lijken prijs van 180.000 gulden! Paarlen van 12 tot 25 duizend gulden zijn geen uit zonderingen en menig maharadja vult hier zijn schatkamer aan. Op de markt van de hoofdstad of van de tweede stad Moehar rak kan men de merkwaardigste tooneeltjes aanschouwen, want de paarlhandel wordt nog op echt Oostersche wijze gevoerd. Koo- per en verkooper staan tegenover elkaar en men is geneigd, dat zij elkaar vermoor den willen. Ze trekken aan hun baarden, zweren bij Allah, werpen de hoofdbedekking op don grond, gaan en komen weer, totdat men bet tenslotte over den prijs eens is en men samen in de beste vriendschap een kop mokka of geparfumeerde thee drinkt. Getallen worden niet genoemd. Het laten zien van de vuist beteckent een eenheid van duizend, het aanraken van de handpalm vijfhonderde de druk van den vinger hon derd. Verbazingwekkend is de nauwkeurige kennis van de marktwaarde van een parel; het bestaat,niet. dat een handelaar er in slaagt den verkooper te overbluffen. Interessant is de organisatie van de pa rel visscherijj Tijdens het vischseizoén ko men iederen morgen voor zonsopgang onge veer 500 jonken naar de paarlbanken, ieder op een vaste plaats. De bemanning bestaat uit den kapitein, den stuurman en vijf a zes duikers. De sheik heeft ten strengste verboden hij het naarlvisschen mechanische toestellen of duikhelrnon te gebruiken, en zoo moet dan iedere duiker voordat hij met zijn mes begint, zich ontkleeden. de neus gaten met was dichtstoppen, een mes ter verdediging tegen roofvisschen meenemen, teehen en vingertoppen met stukken leer be schermen, en tenslotte een zak op den rug gooien, waarin de paarlsehelpen worden geborgen. Aan een met steenen'bezwaard touw dalen zij af. Zij zijn in staat anderhal ve minuut op een diepte van 30 a 33 meter te werken en kunnen dertig keer op er 1 dag duiken. Betaling krijgen zij niet. ten minste geen vast bedrag. Wel echter heb ben de duikers aanspraak op 4/5 van de buit; 1/5 ontvangen de kapitein en de on dernemer, die bovendien het recht, heeft een paarl voor 20 pet. onder den marktprijs te koopen, wanneer hij het geld hij elkaar kan krijgen. Bovendien is de kapitein ver plicht voor "t einde van het seizoen en het verdeden van de buit, de duikers tegen ma tige rente voorschot toe te staan. De paarlvisscherij is een eerlijk bedrijf; strijd tusschen de ondernemers en duikers bestaat bijna niet. Zij zijn door traditie aan elkaar verbonden en in het algemeen gaat het hen ook wel goed, al hebben' ook zij te lijden gehad van de crisis, welke zich na tuurlijk ook in den parelhandel deed ge voelen. Hun levenswijze is eenvoudig: rijst, dadels en visch vormen hun geheele voe ding. Als goede Mohammedanen gebrui- ken ze geen alcohol; vleesch voedsel nemen zij tijdens de cl n i kt ij d niet tot zich, daar ze beweren, slechts met nuchtere magen op 30 meter diepte te kunnen werken. In de laatste jaren begon Bahrein een belangrijk petroleunigebied te worden reden te meer, waarom deze eilanden een steeds grooter beteekenis knieën zullen. Bovendien werd in 1938 in Bahrein een Arabische omroepvereeniging ingesteld, welke er met veel enthousiasme werd be groet. Vol spanning volgen de inwoners der Bahrein-eilanden de wereldgebeurtenissen der afgeloopon weken, warit zij weten, dat ook hun toekomst kan veranderen, en dat zij misschien weer vrij kunnen worden PARACHUTE VERHALEN. Onlangs heeft de bekende Russische para chute-springer Polosoeking een sprong go- maakt van een hoogte van 8050 meter. Het ongewone van deze sprong was vooral het feit, dat Polosoekin zijn parachute pas open de op een hoogte van ongeveer 1000 meter, zoodat hij dus circa zevenduizend meter viel met. een gesloten valscherm. Nadat hij weer veilig en wel op aarde was terecht ge komen, vertelde de springer, dat zijn val snelheid aanvankelijk steeg tot 200 meter per seconde, doch na 7000 meer ging het langzamer. Op 5.500 meter hoogte raakte hij in een sterke vrille. Even later gebeurde dit nogmaals. Het was een wonderlijke ge waarwording, tóen hij door de wolken dook. Zijn gemiddelde valsnelheid stelde Polosoe kin vast op 82 meter per sec. Uit dit verhaal blijkt al duidelijk, dat men wanneer men zonder parachute door de lucht „valt*\ niet altijd dezelfde snelheid behoudt en de snelheid ook niet toeneemt, hetgeen immers het geval zou moeten zijn volgens de valwetten (doch deze wetten zijn eigenlijk alleen geldig in het luchtledige). Men kan zich dus wel indenken, dat een sprong met geopende parachute nog meer moeilijkheden met zich brengt. Dit. herin nerd ons bijvoorbeeld aan de parachute sprong van mevrouw Poitevin, die in het midden van de vorige eeuw groot opzien haarde,. Mevrouw Poitevin steeg op zekeren dag met een ballon op en sprong, toen de 2000 meter bereikt was, naar beneden. De parachute werkte feilloos en de piiote tevens een der eerste parachutespringers zag zich in gedachten reeds veilig landen. Plotseling bemerkte zij echter, dat zij in het geheel niet daalde, doch in tegendeel steeg. Een opwaartsche windstrooming was hier aan schuld. Eindelijk geraakte zij uit deze strooming en kon eenige uren later landen. De toeschouwers, die op het vliegveld ston den om naar deze spring-demonstratie te 'kijken, dachten het eerste moment, dat er bovennatuurlijke krachten aan. het werk waren. Een sprong met een parachute, die (onge wild) dicht bleef, maakte eens de bekende Duitsche piloot Kohnke. In Saksen sprong hij eens van een hoogte; zijn parachute opende zich echter niet. Maar in den Joop der tijden had hij zooiets wel eens meer bij 'de hand gehad, en hij placht dan de opge vouwen parachute tusschen zijn beenen te klemmen, waarmede hij het ding tenslotte openkreeg. Ditmaal gelukte dit kunstje hem echter niet en daar zat hij dan op zijn val scherm in de lucht, terwijl de menschen be neden hem gilden van angst. Opeens voelde hij, dat hij drijfnat werd; gedurende ver scheidene seconden was hij blijkbaar het bewustzijn kwijt geweest, maar het water water bracht hem tot bezinning. Wonder- daarlijkerwijze was hij niet op het water te pletter gevallen, maar misschien tenge volge van zijn zittende houding goed te recht gekomen. Enkele minuten nadat men hem uit het water had gehaald, was hij weer geheel hersteld en mankeerde niets meer, alleen..., zijn kunstgebit was hij kwijtgeraakt! - EEN ELEGANTE WINTER MANTEL. Op linksche foto van nevenstaan de twee afbeeldingen vindt U een wintermantel met opgezette arm st uk ken van persianer en vleer muismouwen. Het geheel ziet er ongetwijfeld solide en elegant uit. Daar de mantel op zich zelf eenvou dig gehouden en nauwsluitend is, komt de figuur er harmonisch en slank in uit. Over de bijpassende hoed zullen de meeningen zeer zeker verdeeld zijn. EEN „LOS" COSTUUM. Bij het ontwerpen van het rechts afgebeelde model ^is vermoedelijk weinig rekening gehouden met een bepaalde stijl. Zeer hoog in den hals afgezet, meer dan halflange sierhandschoenen, een uitgesproken Spaansch model muts en een z.g. sportblouse met vleermuisarmsga ten, dit alles heeft men getracht zoo harmonisch mogelijk toe te passen. Niemand zal echter kunnen bewe ren, dat het geheel er niet aardig uitziet.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1940 | | pagina 11