Moderne meubelen
Mode-Revue
en moderne meubelbekleeding
Zaterdag 12 October 1940
Vierde blad
De meubelindustrie bevindt zich thans
weer in een stadium, dat op ontwikkeling
in een nieuwe richting wijst. Ook* de stof
feering wordt daarin betrokken. De beken
de ouderwetsche katoendruk komt weer in
zwang, ook het gestreepte moquette komt
weer in de mode. Bepaald artistiek doet de
origineelè bekleeding van op de foto af-
gebeelden divan aan, uit twee verschillen
de stoffen, geblokt en ruiten.
Langen tijd zijn wij geplaagd met fa-
brieksmeubelen, die weliswaar goedkooper
maar veel sterker zijn dan handwerk.- Wat
al gepruttel is er geweest en is er nog over
deurtjes die klemmen, laden die niet wil
len schuiven, zijwanden van „dressoirs"-è.-
twintig-gulden-per-stuk-van-echt-eikenhout,
die springen, enzoovoort, enzoovoort.
Een goed meubelstuk wordt door de jaren
tot een dierbaar familielid. En 1 een goed
meubelstuk behoeft niet duur te zijn, want
het goede zit niet altijd in veel en duur ma
teriaal. oplegsels, en bewerkelijke krullen
en tierlantijnen.
Zie eens onze foto! Een heel eenvoudige
schrijflessenear voor onze studeerende
jeugd, eenvoudig entoch zoo doelmatig
en sierlijk. Het is aesthetisch volkomen
verantwoord, er is weinig hout aan ge
bruikt, er is weinig werk aan. Maar.-., wat
er aah is gedaan, is goed gedaan. En dit
stuk handenarbeid kan den jongeren stu
dent op zijn beurt inspireeren het schoone
en het goede te zoeken. Door een meubel
stuk tot een levensdoel! Goedkoop of niet?
Een smakelijk hapje
Een gestoofde bloemkool en gekookte
worteltjes worden in een vuurvast schotel
tje verdeeld. Een stukje ham wordt in reep
jes gesneden- en geroosterd echter niet te
sterk. In 1/10 liter melk (ongeveer 1 kopje)
wordt een beetje peterselie, een paar lau
rierblaadjes en wat thijm gekookt en met
een weinig meel en boter tot een sausje ge
bonden. In deze saus doet men de geroos
terde ham, en giet dan de massa over de
bloemkool en de worteltjes. Het heele ge
val laat men even in de oven of zet het
even op een asbestplaatje op het gas tot
het goed heet geworden is. Men diene dan
het gerecht direct op.
WAT MENIGEEN NIET WEET.
De zijde, (die heden ten dage puntvrij is)
was ten tijde der oude Romeinen buitenge
woon kostbaar. Keizer Heliogabal, die leef
de in het begin van de derde eeuw na Chr.
was de eerste, die een kleedingstuk uit
2uivere zijde liet vervaardigen. Keizer Aure-
lius weigerde voor zijn vrouw een zijden
japon te koopen, daar hij dit veel te duur
vond.
Een instrument, waarmee men het ver
schil tusschen don neerslag, die op aarde
neervalt en de hoeveelheid, die er na ver
damping overblijft, meet. wordt „sikkime
ter" genoemd.
De plantenliefhebber Edward Moore uit
Paterson in de Amerikaansche slaat New
Yersey heeft een paardebloem gekweekt, die
9Yt meter lang is.
MAAR DAT IS EEN
GOED STRIJKIJZER
In een Amerikaansch blad stond bijgaan
de afbeelding van een zoo op het oog wel
zeer wonderlijk strijkijzer. Echter als
men weet hoe dit werkt kan men over
tuigd zijn dat dit ijzer alle vrouwenharten
zal veroveren! Natuurlijk is het in stroom
lijn gebouwd, het is licht als een veer, het
a.
heeft een greep, die precjes op de handbe
wegingen is gemaakt, en het strijkt beter
dan alle concurrenten. Hên speciale inrich
ting zorgt voor de warrateregeling, immers
zijde, wol, linnen, nat of droog goed, het
eischt allemaal een speciale behandeling.
Een klein gloeilampje binnen het ijzer
aangebracht, gaat branden wanneer het
ijzer op de gewanschte temperatuur is. Aan
de. voorzijde bevindt zich een gleuf, waar
door beschadiging van het te strijken goed
wordt voorkomen. Over de prijs wordt niets
gezegd. Wanneer deze niet .te hoog is, zal
het ijzer, als gezegd, vele vrouwen voor
zich winnen!
Dr. J. B. Rogers uit Michigan City heeft de
geboorte geassisteerd van meer dan 6000
kinderen.
Het oudste brood ter wereld kan men
vinden in een muséum té New York. Dit
brood werd gevonden in het graf van een
Egyptische koningin, die omstreeks ,1500
voor Christus heeft geleefd.
Voor de vrouw
WINTERTIJD IS STAMPOTTIJD.
De naderende winter brengt weldra weer
de onbehagelijke, koude dagen. Dagen,
waarop ieder, van zijn werk komende, ver
langt naar dampende soep en warme stamp
pot. Veel huisvrouwen zullen het moeilijk
vinden om deze gerechten nu even aan
lokkelijk en smakelijk op tafel te brengen
als vroeger. En tóch kan dit met wat
goeden wil en aanpassingsvermogen. Waar
om niet eens tomatensaus bij een andijvie
stamppot bijvoorbeeld? 't Smaakt uitste
kend en verhoogt het aanzien van de
stamppot
De stamppot zelf wordt natuurlijk met
wat melk afgemaakt, om er de vereischte
smeuïgheid aan te geven. Door er belegen
kaas (geraspt of in kleine stukjes) aan toe
te voegen, wordt het eiwitgehalte op peil
gebracht. Vanzelfsprekend gebruiken we
bij voorkeur vette kaas, zoodat we tevens
van de hierin aanwezige vetbestanddeelen
kunnen profitoeren.
En nu het recept:
AND IJ VIEST AMPPOT MET TOMATEN
SAUS (voor 4 personen).
2 kg aardappelen, 2 pond andijvie* V9. P-
belegen kaas. 1 eetl. zout, 50 gr (V2 ons) bo
ter (2VZ afgestr. eetl.)," 40 gr. bloem (4 af-
gestr. eetl 400 gr. tomaten, ongeveer V2 L.
melk.
Boen de aardappelen schoon met een harde
borstel of met een pannenspons. Snijd ze in
vieren en breng ze aan de kook met een
bodem water (1—2 cm) en het zout. Wasch
intusschen de andijvie en snijd ze in reep
jes ;snijd een gedeelte zeer fijn. Doe na 10
minuten de andijvie bij de aardappelen, be
halve de zeer fijn gesneden andijvie. Meng
deze pas door de stamppot als de aardap
pelen gaar zijn. Stamp dan alles dóorellcaar,
onder toevoeging van een paar kopjes
melk, 1 afgestreken eetlepel boter en de
geraspte kaas.
Presenteer bij deze stamppot tomaten
saus en bereid deze op de'volgende wijze:
Smelt IV2 afgestr. eetl. boter, voeg hierbij
4 afgestr. eetl. bloem en roer beide tot een
glad mengsel. Voeg langzamerhand het ge
zeefde nat vaji 400 g. tomaten toe. Laat de
saus even koken en maak ze af door toe
voeging van zooveel melk, dat V2 L. saus
wordt verkregen. Maak de saus op smaak
af met zout en peper.
BLEEKSELDERIJ MET MERGBROODJES
door
MARTINÉ WITTOP KONING.
Een gerecht, dat als „tusschen-
schotel" aan het herfstdiner een
eigen toets geeft.
Voor ongeveer 4 personen:
3 struiken bleekselderij, 2 bouillonblok
jes, 30 gr. boter, ongeveer 25 gr. (2V2 afge
streken eetlepel) aardappelmeel, wat zout,
wat geraspte kaas; 10 ronde stukjes ge
roosterd brood, een gespleten mergpijp, wat
peper, wat gehakte peterselie.
Snijd van de selderij struiken bet boven
gedeelte (dó, bladeren dus én de dunnere
stengels) weg en helvaar -dit voor een sel
derijsoep. Snijd de overgebleven onder
stukken (ongeveer 20 cm. lang) in de leng
te doormidden, schrap de stengels af en
kook de stukken in water met zout gaar
(V2 a yx uur). Laat ze op een vergiet uit
lekken, inaar houd ze intusschen warm (b.v.
op een ketel of een pan met kokend water).
Meet het kooknat af en voeg er als het
noodig blijkt zooveel water bij, dat in
het geheel 4 dL. vocht beschikbaar is; los
daarin de bouillonblokjes op, bind de vloei
stof met het aangemengde aardappelmeel
en roer er de in kleine klontjes verdeelde
boter door.
Schik de selderijstukken op een verwarm
den schotel, bedek ze met de saus en strooi
er de geraspte kaas over.
Laat het uit de mergpijp genomen merg,
in nette schijfjes gesneden, een oogenblik
op de schuimspaan in kokend water door
schijnend worden; leg op elk rondje geroos
terd brood een plakje merg» bestrooi dit met
wat peper en zout en leg in het midden een
plukje gehakte peterselie. Schik de merg-
broodjes als omranding langs de selderij.
Presenteer bij dezen schotel geen vleesch
en geen aardappelen, maar dien hem afzon
derlijk op.
De Bahreineilanden en de
paarlvisscherij
In de Perzische Golf, aan de Oostkust
van Arabië, liggen de Bahrein-eilanden. De
sheik. dezer eilanden, sheik Hamed bin Isa-
al-Khalifa, zetelt op een der eilanden in de
plaats Moeharrak. welke in grootte volgt op
de hoofdstad Menameh. In Menameh is een
groote karavaansera. die de talrijke koop
lieden moet herbergen, welke bier komen
tijdens de parelvisscherij. De stad is mooi
gebouwen bezit ook nog een mooie, groote
bazar. Sedert het jaar 1867 zijn de eilan
den onder Engelsch protectoraat, zoodat zij
thans weer in het middelpunt der belang
stelling staan.
Maar weinig Europeanen kennen echter
de verafgelegen en moeilijk te bereiken-
hoofdstad Menameh; zij ligt buiten bet ge-,
vvone toeristenverkeer, en js toch een we
reldcentrum, namelijk van de reeds boven
vermelde parelhandel. Ieder jaar Augustus
en September, wanneer het sei'zoen voor de
parelvisschers ten einde liep, 'ontmoetten
elkaar hier Britsch-Indiërs vooral Hin-
dockooplicdcn, die doorgaans drie-kwart
/an de parelschelpen opkochten Perzeti.
Franschen. Engelschen en Egyptenaren,
ten einde de vangst van de laatste maanden
op te koopen.
Rondom de eilanden bevinden zich de
rijkste paarbanken ter wereld, waarop de
kostbaarste vondsten werden gemaakt. En
kele jaren geleden werd te Menameh één
enkele parel verkocht tegen den ongeloof
lijken prijs van 180.000 gulden! Paarlen
van 12 tot 25 duizend gulden zijn geen uit
zonderingen en menig maharadja vult hier
zijn schatkamer aan. Op de markt van de
hoofdstad of van de tweede stad Moehar
rak kan men de merkwaardigste tooneeltjes
aanschouwen, want de paarlhandel wordt
nog op echt Oostersche wijze gevoerd. Koo-
per en verkooper staan tegenover elkaar
en men is geneigd, dat zij elkaar vermoor
den willen. Ze trekken aan hun baarden,
zweren bij Allah, werpen de hoofdbedekking
op don grond, gaan en komen weer, totdat
men bet tenslotte over den prijs eens is en
men samen in de beste vriendschap een
kop mokka of geparfumeerde thee drinkt.
Getallen worden niet genoemd. Het laten
zien van de vuist beteckent een eenheid van
duizend, het aanraken van de handpalm
vijfhonderde de druk van den vinger hon
derd. Verbazingwekkend is de nauwkeurige
kennis van de marktwaarde van een parel;
het bestaat,niet. dat een handelaar er in
slaagt den verkooper te overbluffen.
Interessant is de organisatie van de pa
rel visscherijj Tijdens het vischseizoén ko
men iederen morgen voor zonsopgang onge
veer 500 jonken naar de paarlbanken, ieder
op een vaste plaats. De bemanning bestaat
uit den kapitein, den stuurman en vijf a
zes duikers. De sheik heeft ten strengste
verboden hij het naarlvisschen mechanische
toestellen of duikhelrnon te gebruiken, en
zoo moet dan iedere duiker voordat hij met
zijn mes begint, zich ontkleeden. de neus
gaten met was dichtstoppen, een mes ter
verdediging tegen roofvisschen meenemen,
teehen en vingertoppen met stukken leer be
schermen, en tenslotte een zak op den rug
gooien, waarin de paarlsehelpen worden
geborgen. Aan een met steenen'bezwaard
touw dalen zij af. Zij zijn in staat anderhal
ve minuut op een diepte van 30 a 33 meter
te werken en kunnen dertig keer op er 1
dag duiken. Betaling krijgen zij niet. ten
minste geen vast bedrag. Wel echter heb
ben de duikers aanspraak op 4/5 van de
buit; 1/5 ontvangen de kapitein en de on
dernemer, die bovendien het recht, heeft
een paarl voor 20 pet. onder den marktprijs
te koopen, wanneer hij het geld hij elkaar
kan krijgen. Bovendien is de kapitein ver
plicht voor "t einde van het seizoen en het
verdeden van de buit, de duikers tegen ma
tige rente voorschot toe te staan.
De paarlvisscherij is een eerlijk bedrijf;
strijd tusschen de ondernemers en duikers
bestaat bijna niet. Zij zijn door traditie aan
elkaar verbonden en in het algemeen gaat
het hen ook wel goed, al hebben' ook zij te
lijden gehad van de crisis, welke zich na
tuurlijk ook in den parelhandel deed ge
voelen. Hun levenswijze is eenvoudig: rijst,
dadels en visch vormen hun geheele voe
ding. Als goede Mohammedanen gebrui-
ken ze geen alcohol; vleesch voedsel nemen
zij tijdens de cl n i kt ij d niet tot zich, daar
ze beweren, slechts met nuchtere magen op
30 meter diepte te kunnen werken.
In de laatste jaren begon Bahrein een
belangrijk petroleunigebied te worden
reden te meer, waarom deze eilanden een
steeds grooter beteekenis knieën zullen.
Bovendien werd in 1938 in Bahrein een
Arabische omroepvereeniging ingesteld,
welke er met veel enthousiasme werd be
groet.
Vol spanning volgen de inwoners der
Bahrein-eilanden de wereldgebeurtenissen
der afgeloopon weken, warit zij weten, dat
ook hun toekomst kan veranderen, en dat
zij misschien weer vrij kunnen worden
PARACHUTE VERHALEN.
Onlangs heeft de bekende Russische para
chute-springer Polosoeking een sprong go-
maakt van een hoogte van 8050 meter. Het
ongewone van deze sprong was vooral het
feit, dat Polosoekin zijn parachute pas open
de op een hoogte van ongeveer 1000 meter,
zoodat hij dus circa zevenduizend meter
viel met. een gesloten valscherm. Nadat hij
weer veilig en wel op aarde was terecht ge
komen, vertelde de springer, dat zijn val
snelheid aanvankelijk steeg tot 200 meter
per seconde, doch na 7000 meer ging het
langzamer. Op 5.500 meter hoogte raakte
hij in een sterke vrille. Even later gebeurde
dit nogmaals. Het was een wonderlijke ge
waarwording, tóen hij door de wolken dook.
Zijn gemiddelde valsnelheid stelde Polosoe
kin vast op 82 meter per sec.
Uit dit verhaal blijkt al duidelijk, dat men
wanneer men zonder parachute door de
lucht „valt*\ niet altijd dezelfde snelheid
behoudt en de snelheid ook niet toeneemt,
hetgeen immers het geval zou moeten zijn
volgens de valwetten (doch deze wetten zijn
eigenlijk alleen geldig in het luchtledige).
Men kan zich dus wel indenken, dat een
sprong met geopende parachute nog meer
moeilijkheden met zich brengt. Dit. herin
nerd ons bijvoorbeeld aan de parachute
sprong van mevrouw Poitevin, die in het
midden van de vorige eeuw groot opzien
haarde,. Mevrouw Poitevin steeg op zekeren
dag met een ballon op en sprong, toen de
2000 meter bereikt was, naar beneden. De
parachute werkte feilloos en de piiote
tevens een der eerste parachutespringers
zag zich in gedachten reeds veilig landen.
Plotseling bemerkte zij echter, dat zij in het
geheel niet daalde, doch in tegendeel steeg.
Een opwaartsche windstrooming was hier
aan schuld. Eindelijk geraakte zij uit deze
strooming en kon eenige uren later landen.
De toeschouwers, die op het vliegveld ston
den om naar deze spring-demonstratie te
'kijken, dachten het eerste moment, dat er
bovennatuurlijke krachten aan. het werk
waren.
Een sprong met een parachute, die (onge
wild) dicht bleef, maakte eens de bekende
Duitsche piloot Kohnke. In Saksen sprong
hij eens van een hoogte; zijn parachute
opende zich echter niet. Maar in den Joop
der tijden had hij zooiets wel eens meer bij
'de hand gehad, en hij placht dan de opge
vouwen parachute tusschen zijn beenen te
klemmen, waarmede hij het ding tenslotte
openkreeg. Ditmaal gelukte dit kunstje hem
echter niet en daar zat hij dan op zijn val
scherm in de lucht, terwijl de menschen be
neden hem gilden van angst. Opeens voelde
hij, dat hij drijfnat werd; gedurende ver
scheidene seconden was hij blijkbaar het
bewustzijn kwijt geweest, maar het water
water bracht hem tot bezinning. Wonder-
daarlijkerwijze was hij niet op het water te
pletter gevallen, maar misschien tenge
volge van zijn zittende houding goed te
recht gekomen. Enkele minuten nadat men
hem uit het water had gehaald, was hij
weer geheel hersteld en mankeerde niets
meer, alleen..., zijn kunstgebit was hij
kwijtgeraakt! -
EEN ELEGANTE WINTER
MANTEL.
Op linksche foto van nevenstaan
de twee afbeeldingen vindt U een
wintermantel met opgezette arm
st uk ken van persianer en vleer
muismouwen. Het geheel ziet er
ongetwijfeld solide en elegant uit.
Daar de mantel op zich zelf eenvou
dig gehouden en nauwsluitend is,
komt de figuur er harmonisch en
slank in uit.
Over de bijpassende hoed zullen
de meeningen zeer zeker verdeeld
zijn.
EEN „LOS" COSTUUM.
Bij het ontwerpen van het rechts
afgebeelde model ^is vermoedelijk
weinig rekening gehouden met een
bepaalde stijl. Zeer hoog in den
hals afgezet, meer dan halflange
sierhandschoenen, een uitgesproken
Spaansch model muts en een z.g.
sportblouse met vleermuisarmsga
ten, dit alles heeft men getracht zoo
harmonisch mogelijk toe te passen.
Niemand zal echter kunnen bewe
ren, dat het geheel er niet aardig
uitziet.