4$
Melk maakt Sterk voor ALLE Werk.
Zoo was het, Zoo is het. Zoo blijft het,
KAAS.
RECEPTEN
TOMATENSOEP.
500 gram (1 pond) tomaten ot 1 blikje
tomatenpurée, verdund met Va L. water,
1/2 liter melk, 60 gram boter, (3 atgestr,/
eetlepels), 40 gram bloem, (5 atgestr.
eetlepels), 1 ui, peterselie ot selderij,
zout, peper, (suiker).
De fijngesnipperde ui met een paar
takjes peterselie ot selderij in de helft
van de boter gaar smoren, zondier bruin
worden, met het deksel op de pan. De
gewasschen en gesneden tomaten toe
voegen ot de verdunde tomatenpurée. De
massa zachtjes laten koken tot die toma-i
ten gaar zijn en de soep zeven. De
bloem glad aanmengen met een deel van
de melk en hiermede de soep binden.
De rest van de melk toevoegen en de soep
op smaak afmaken met peper en zout.
Op het laatst die rest van de boter toevoe
gen. Als de soep te weinig smaak heeft
iets citroensap toevoegen; is de soep te
zuur dan 1 theelepeltje suiker toevoegen.
Dobbelsteentjes in boter gebakken brood
erbij dienen.
OMELET MET KAAS.
4 eieren, 4 eetlepels melk, halt ons ge
raspte belegen kaas, iy2 atgestr. eetlepel
boter ien wat peper en zout.
De eieren goed loskloppen, zout, peper
en geraspte kaas toev.oegen. De boter
in een koekepan smelten laten, de massa
er in gieten en de omelet, onder at en toe
roeren, lichtbruin bakken. In drieën vou
wen en op een schotel laten glijden. Gar-
neenen met een takje peterselie.
VRUCHTENMELK."
2 a 2.5 d.L. limonadesiroop ot een paar
eetlepels jam ot gelei, L. melk (even
tueel ook wat citroensap.)
De melk en de limonadestroop ot de
jam goed dporeen mengen. Desverlangd
wat citroensap toevoegen. Goed afkoe
len, liefst imet een stukje ijs opdienen
in glazen irnet een rietje, 's Winters warm
opdienen.
NUTTIGE WENKEN
EE Er is onder de talrijke voe-
33 dingsmiddelen, welke de natuur
EB ons schenkt, er niet een, waarvan
EB zoowel goeds gezegd kan wor-
33 den als van de MELK, BOTER
33 en KAAS.
3 P r o t. Va 11 Leersu m.
33 oud-directeur Ned. Instituut
33 voor Volksvoeding te A'dam.
ES
33
k
Kook melk minstens 1 minuut. Opstij
gen van schuim wil niet zeggen, dat de
melk goed is doorgekookt.
Men kan voorkomen, dat gekookte melk
een kooksmaak krijgt, als men ze kookt
onder voortdurend roeren en ze afkoelt
in een waterbad.
R
Melkkannen en pannen moet men eerst
in koud en dan in warm water wasschen.
Anders zet zich gestremde melk at, die
niet gemakkelijk te verwijderen is.
Aangesneden kaas kan men goed hou
den door ze in een met zout water be
vochtigde doek te wikkelen of over hef
snijvlak een laagje öoter te smeren en dit
met een schoon linnen doekje te bedek-*
ken.
Heeft u kaas van kaas gegeten?
Wij gelooven 't waarlijk niet,
Daar men U inog veel te weinig
Van kaas .protiteeren ziet.
Kaas is voedzaam^ kaas is billijk,
Kaas is lekker en gezond.
En wij roepen dus de slagzin:
„Eet thans kaas" op goede grond!
Kaas is makkelijk verteerbaar
En ook kan veel goeds gezegd
Van het nut dat kaas kan bieden
Voor 'een smakelijk kaajgerecfit.
Kaas, geraspt, is overheerlijk.
In roerei ot ommelet,
't Geeft aan groenten en aan soepien
Een apart, pikant cachet.
Neemt U nu eens ernstig nota
Van dit rijmend kaas-relaas.
Er is Goudsche en Edammer,
Leidsche en ook schapenkaas,
Kaas bij een apéritiefje
Wordt biezonder gewaardeerd..
U hebt kaas van kaas gegeten
Als U 'r zóó van profiteert!
»m
m