4$ Melk maakt Sterk voor ALLE Werk. Zoo was het, Zoo is het. Zoo blijft het, KAAS. RECEPTEN TOMATENSOEP. 500 gram (1 pond) tomaten ot 1 blikje tomatenpurée, verdund met Va L. water, 1/2 liter melk, 60 gram boter, (3 atgestr,/ eetlepels), 40 gram bloem, (5 atgestr. eetlepels), 1 ui, peterselie ot selderij, zout, peper, (suiker). De fijngesnipperde ui met een paar takjes peterselie ot selderij in de helft van de boter gaar smoren, zondier bruin worden, met het deksel op de pan. De gewasschen en gesneden tomaten toe voegen ot de verdunde tomatenpurée. De massa zachtjes laten koken tot die toma-i ten gaar zijn en de soep zeven. De bloem glad aanmengen met een deel van de melk en hiermede de soep binden. De rest van de melk toevoegen en de soep op smaak afmaken met peper en zout. Op het laatst die rest van de boter toevoe gen. Als de soep te weinig smaak heeft iets citroensap toevoegen; is de soep te zuur dan 1 theelepeltje suiker toevoegen. Dobbelsteentjes in boter gebakken brood erbij dienen. OMELET MET KAAS. 4 eieren, 4 eetlepels melk, halt ons ge raspte belegen kaas, iy2 atgestr. eetlepel boter ien wat peper en zout. De eieren goed loskloppen, zout, peper en geraspte kaas toev.oegen. De boter in een koekepan smelten laten, de massa er in gieten en de omelet, onder at en toe roeren, lichtbruin bakken. In drieën vou wen en op een schotel laten glijden. Gar- neenen met een takje peterselie. VRUCHTENMELK." 2 a 2.5 d.L. limonadesiroop ot een paar eetlepels jam ot gelei, L. melk (even tueel ook wat citroensap.) De melk en de limonadestroop ot de jam goed dporeen mengen. Desverlangd wat citroensap toevoegen. Goed afkoe len, liefst imet een stukje ijs opdienen in glazen irnet een rietje, 's Winters warm opdienen. NUTTIGE WENKEN EE Er is onder de talrijke voe- 33 dingsmiddelen, welke de natuur EB ons schenkt, er niet een, waarvan EB zoowel goeds gezegd kan wor- 33 den als van de MELK, BOTER 33 en KAAS. 3 P r o t. Va 11 Leersu m. 33 oud-directeur Ned. Instituut 33 voor Volksvoeding te A'dam. ES 33 k Kook melk minstens 1 minuut. Opstij gen van schuim wil niet zeggen, dat de melk goed is doorgekookt. Men kan voorkomen, dat gekookte melk een kooksmaak krijgt, als men ze kookt onder voortdurend roeren en ze afkoelt in een waterbad. R Melkkannen en pannen moet men eerst in koud en dan in warm water wasschen. Anders zet zich gestremde melk at, die niet gemakkelijk te verwijderen is. Aangesneden kaas kan men goed hou den door ze in een met zout water be vochtigde doek te wikkelen of over hef snijvlak een laagje öoter te smeren en dit met een schoon linnen doekje te bedek-* ken. Heeft u kaas van kaas gegeten? Wij gelooven 't waarlijk niet, Daar men U inog veel te weinig Van kaas .protiteeren ziet. Kaas is voedzaam^ kaas is billijk, Kaas is lekker en gezond. En wij roepen dus de slagzin: „Eet thans kaas" op goede grond! Kaas is makkelijk verteerbaar En ook kan veel goeds gezegd Van het nut dat kaas kan bieden Voor 'een smakelijk kaajgerecfit. Kaas, geraspt, is overheerlijk. In roerei ot ommelet, 't Geeft aan groenten en aan soepien Een apart, pikant cachet. Neemt U nu eens ernstig nota Van dit rijmend kaas-relaas. Er is Goudsche en Edammer, Leidsche en ook schapenkaas, Kaas bij een apéritiefje Wordt biezonder gewaardeerd.. U hebt kaas van kaas gegeten Als U 'r zóó van profiteert! »m m

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1936 | | pagina 12