Exam?"
Dit is de tijd om lamsvlees
te eten
Texel bereidde mgr Huibers
luisterrijke intocht
Vereniging
Veilig Verkeer
„Texel"
op Texel worden geen
Maar
lammeren
geslacht
TE ARUBA BENOEMD
De heer W. Poeze, Prof. Keesomlaan,
Den Burg, is met ingaqg van 1 septem
ber benoemd tot onderwijzer aan de
Juliana-m.u.l.o.-school te Oranjestad op
Aruba. De heer Poeze is sinds 1953
werkzaam als onderwijzer aan onze u.l.o.
DE 2.000 VOL!
Filmoperateur Jan Kramer behoeft U
over het deskundig „presenteren" van
een speelfilm niets te vertellen: maandag
draaide hij in het Texels Bioscoop Thea
ter zijn 2.000ste na-oorlogse speelfilm.
Proficiat!
PAARD IN DE SLOOT
Den Hoorn. Toen maandagmorgen
de heer A. Bakker zijn paard ging halen
van het land, kwam hij tot de ontdekking
dat het paard in een sloot lag. Een trac
tor moest er bij te pas komen om het dier
op het droge te krijgen.
SCHOOLREISJES O.L. SCHOOL
DEN HOORN
Morgen gaan de hoogste klassen van
de Jan Drijver-school met de eerste boot
een schoolreisje maken. De reis gaat naar
Amsterdam, Oud-Valkenveen en de
ruïne van Brederode.
De 3e en 4e klas zijn vorige week op
reis geweest en hebben een bezoek ge
bracht aan Alkmaar, Egmond, Bergen
en Schoorl.
VOLLEYBAL TE DEN HOORN
Donderdagavond is er volleybal achter
de oude school, om 8 uur.
Rustig denken
M ij n h a r d t's
uwtablette n
DE NA OORLOGSE VIJFDE
LAMMERENMARKTEN
Jaar Aanvoer Prijs
1946 2580 17—25,—
1947 1700 19—25
1948 1600 20,50—30,—
1949 1500 29—37,—
1950 1600 37,50—44,—
1951 1500 50—70
1952 1200 58—73,—
1953 2000 3948,—
1954 1400 50biJ,
1955 1700 67—85,—
1956 1800 74—88,—
EINDE VAN DE RUPSENPLAAG!
Aan de rupsenplaag, die Texels stran
den een paar weken heeft bezocht, is
thans, naar wij vernemen, een snel en
geruisloos einde gekomen. De rupsen zijn
vrijwel allemaal verdwenen, wellicht
vlinder geworden en - inderdaad - in
vlinderlijke veelkleurigheid gevlogen.
Een en ander ten gerieve en pleziere
van elkeen, die - tussen de buien door
misschien? - nog wat wil zonnebaden.
Of in elk geval ongestoord de zonnige
dagen wil afwachten.
KLAVERJASWEDSTRIJD
DONDERDAG
Men verzoekt ons mede te delen, dat
de voor hedenavond vastgestelde klaver-
jaswedstrijd in het Dorpshuis te Den
Burg, is verschoven naar morgen- (Don
derdag) avond.
AMATEURAVOND TE DEN BURG
Op 30 juni a.s. zullen de amateurs in
het Park te Den Burg hun beste beentje
weer voorzetten.
Herinnert U zich dat ook de nu be
kende zanger Joop de Knegt in het Park
als amateur debuteerde?
We zijn benieuwd, welke nieuwe ta
lenten zich nu weer zullen presenteren!
De weergoden moeten we maar eens
extra toelonken.
U weet het: 30 juni. Houdt die avond
vrij, want die avond pleegt bést de
moeite waard te zijn.
S.V. Texel
Deze week speelt de laatste toto van
het seizoen. Doordat er geen uitkering
plaats vindt van de toto van zondag j.l.,
(er gingen vijf wedstrijden niet door),
zal de totale uitkering deze keer tussen
de vier en vijf duizend gulden liggen.
Het is dus wel de moeite om nog een
keer mee te doen. De formulieren zijn bij
de bekende adressen verkrijgbaar en
moeten hier voor vrijdagavond tien uur
worden ingeleverd.
A
Vraag:
De verbodsborden hebben een vaste
vorm. Op welke wijze zijn deze borden
samengesteld?
Antwoord:
Bij al deze borden is uitgegaan van de
grondvorm, namelijk het ronde witte
bord met rode rand.
Is het bord bedoeld om een wegge
deelte af te sluiten voor bepaalde voer
tuigen, dan staan deze voertuigen in het
witte vlak afgebeeld in silhouet.
Deze voertuigen staan afgebeeld in
zwart en hebben de volgende betekenis:
auto alle motorrijtuigen op meer dan
twee wielen <ook motor met zijspan);
motor alle twee-wielige motorrij
tuigen;
rijwiel alle twee-wielige rijwielen en
bromfietsen, met rijwiel gelijkgesteld;
paard en wagen bespannen wagens
(ook twee-wielige);
handwagen alle onbespannen wagens,
waaronder ook begrepen dnewielige
rijwielen;
aanhangwagen motorrijtuigen, waar
achter een of meer aanhangwagens
(geldt dus niet voor paardentractie);
koe alle rij- en trekdieren en vee;
voetganger alle voetgangers.
Deze borden kunnen ook in combina
tie met elkaar voorkomen, dus twee of
drie figuren in het witte vlak.
KUNSTSCHILDER HOOIJBERG
OPENDE EXPOSITIE TE DE KOOG
De kunstschilder Hooijberg wordt
blijkbaar voortdurend geïnspireerd door
het Texelse landschap, dat in talrijke
facetten - keurig ingelijst - in het Koger
Dorpshuis is tentoongesteld. Behalve
landschappen, zeegezichten, duinvalleien,
oude boerderijen en meer traditionele
onderwerpen, die echter allerminst tra
ditioneel geschilderd werden, hangen er
nog enkele stilevens. In de werkwijze
van de heer Hooijberg frappeert op de
eerste plaats de haast monotone wet
matigheid waarmee elk schilderij tot een
volstrekt gesloten eenheid wordt ge
maakt zonder dat daarbij afbreuk wordt
gedaan aan het kennelijk met grote
spontaniteit weergegeven kunstenaar
schap van de schilder. Er is iets tegen
strijdigs in deze bewering, maar de schil
derijen: tastbare gevoelens in een even
tastbare kompositie, zijn er om dit te
bewijzen. Er is veel discipline voor nodig
geweest om een vorm te vinden voor een
kunstenaarschap, dat van nature geneigd
schijnt tot een wellicht vormloze vrij
heid, maar zichzelf tenslotte heeft ge
vonden in een gesloten kompositie. De
geslotenheid der eenzelvigen. En qua
kleur in het beheerst expressionisme,
dat misschien niet zo genoemd wil wor
den, maar zichzelf, d.w.z. de kunstenaar,
toch overal laat doorschemeren. De
expositie blijft tot 1 september. Wij
wensen de heer Hooijberg alle succes.
KAMPEREN IN PURMEREND
De 3de klasse van de Landbouwhuis-
houdschool gaat vandaag voor enkele
dagen te kamperen in Purmerend. Van
daaruit worden excursies ondernomen,
o.a. naar een aardewerkfabriek in Edam
en naar de Rembrandt-tentoonstelling in
het Rijksmuseum te Amsterdam.
In een Nederlands dagblad en een
Nederlands weekblad troffen wij een
pleidooi aan voor de consumptie van
lamsvlees. Een der schrijvers beweert
daarin, dat lamsvlees „stukken goed
koper" is dan rundvlees. Een Texelse
slager vertelde ons echter, dat lamsvlees
eerder duurder dan goedkoper is en dit
verwondert ons geenszins, waar de lam
meren 80,- 100,opbrengen.
Onze bestelling „Maar geeft U ons
tóch maar eens lamsvlees", zou op Texel
echter geen nut hebben, omdat hier geen
lammeren geslacht worden. De slager
gaf als motief op, dat er geen of nage
noeg geen vraag naar is. Slechts een en
kele keer spreekt een badgast er zijn
verbazing over uit, dat je op het scha
peneiland geen lamsvlees kunt bemach
tigen.
Maar hoe dan ook, tijdens een offi
ciéél diner aan de Groeneplaats hebben
wij eens lamsbout gegeten en werkelijk
we waren te gast.
Voor wie hier belangstelling voor heb
ben laten wij onderstaande artikelen
volgen. Het dagblad schreef:
Nu het rundvlees momenteel zo ver
schrikkelijk duur is, wilde ik u een recept
van Colette geven voor de bereiding van
een lamsschouder. Werkelijk, er is varia
tie genoeg in vlees en lamsvlees is er
volop en het is stukken goedkoper. Het
Mgr. J. P. Huibers, bisschop van Haar
lem, heeft donderdag en vrijdag op ons
eiland vertoefd in verband met de toe
diening van het Heilig Vormsel aan 430
kinderen en wel 350 behorende tot de
r.-k. parochie te Den Burg, 30 van de
parochie te Oudeschild en 50 behorende
tot de parochie te De Cocksdorp.
De bisschop werd te Den Helder na
mens de gelovigen begroet door kape
laan Stam. Door de directie van de N.V.
T.E.S.O. was aan boord van het vlagge-
schip („Een bijzonder mooi schip", zo
prees de Hoge Bezoeker) „De Dageraad"
een appartement voor de bisschop en
zijn gevolg gereserveerd, naar ons eiland
staken namelijk mede over dr. Kuiper,
secretaris van de bisschop, de deken van
Den Helder, een pastoor van Den Helder
en de pastoor van Anna Paulowna.
Terwijl „De Dageraad" majestueus
naar de haven van Texel voer, begaf
zich een indrukwekkende, kleurige rui
terstoet naar Oudeschild. Wij telden on
geveer zestig paarden.
De fraaie landauer van de heer D. Witte
Thzn. vormde uiteraard het schoonst
geheel. De stoet werd geopend door twee
leden van de bereden politie.
Na de begroeting te Oudeschild, waar
een grote menigte was samengestroomd,
begaf men zich over de Nieuwe Weg
naar Den Burg, waar het Koninklijk
Texels Fanfarecorps reeds gereed stond
om aan het hoofd van een nog veel om
vangrijker stoet met vrolijke muziek
Texels hoofddorp binnen te trekken: op
het Schilderend hadden zich namelijk
ook ca. 220 leden van de r.-k. gidsen-
organisatie, van de kaboutersgroep, van
dé welpenafdeling en de verkenners op
gesteld. Overal zagen wij vele belang
stellenden, die door de bisschop harte
lijk werden toegewuifd. In de Molen
straat was de drukte uiteraard het
grootst. Velen volgden het kleurige
schouwspel vanuit de eerste verdieping,
terwijl sommigen zich zelf öp de daken
hadden genesteld!
De bisschop werd voor de pastorie be
groet door een haag van bruidjes, ge
tooid in maagdelijk witte japonnetjes.
Devoot knielden zij neer toen de Hoge
Bezoeker langs hen schreed. De bisschop
werd door pastoor Persoon naar een
raam op de eerste etage van de pastorie
geleid en vandaar luisterde Hij naar
zang door een schare van schoolkinde
ren. Nadat de muziek de mars „Briand"
ten gehore had gebracht, heette pastoor
Persoon de Hoge Bezoeker welkom na
mens heel Texel. U is een luisterrijke
intocht bereid om onze eerbied te be
tuigen aan het gezag, dat Christus aan
Zijn Kerk heeft verbonden. Deze luister
rijke ontvangst wil tevens een blijk zijn
van onze volgzaamheid en dankbaarheid,
want de jonge schare verlangt naar de
voltooiing van wat het sacrament van het
Heilig Doopsel inhoudt.
Hierna sprak mgr. Huibers de menigte
toe. Z.E. richtte zich zowel tot het r.-k.-
deel der bevolking van Texel als tot de
niet-r.-k. eilandgenoten. Ik ben erdoor
getroffen dat gij mij ook ditmaal weer
zulk een bijzonder luisterrijke intocht
hebt willen bereiden. Het is nu voor de
vijfde maal, dat ik als bisschop hier op
Texel het Heilig Sacrament van het
Heilig Vormsel ben komen toedienen en
al die keren heb ik verbaasd gestaan en
ben ik diep getroffen geworden door de
spontaneïteit, waarmee de Texelaars de
bisschop plegen te ontvangen, waaruit
trouw, liefde en eerbied spreken. Ik dank
ook de niet-r.-k. leden der bevolking, die
zo ijverig aan deze ontvangst hebben
willen deelnemen. Wij zijn zeer verheugd
over de harmonie en de goede ver
standhouding en dat de r.-k. Texelaars
met de andere eilandbewoners in grote
vrede en liefde samenleven.
Hierna gaf de bisschop de menigte de
zegen. „Leve Texel", aldus besloot de
bisschop en zijn wens werd spontaan en
ook driewerf beantwoord met „Leve
monseigneur". Waarop mgr. Huiberts
even spontaan reageerde met „Leve de
pastoor!" De plechtigheden van donder
dag werden besloten met een kort lof in
de Kerk van de H. Joannes de Dooper
aan de Molenstraat, waarbij de bisschop
geassisteerd werd door de aanwezige
geestelijken.
Vrijdag vond de toediening van het
Heilig Vormsel plaats. Met de laatste
dienst nam de bisschop weer afscheid
van het eiland.
HOOG WATER
Hoog water ter rede van Oudeschild:
20 juni 6,25 en 18,35; 21 juni 7,15 en
19,30; 22 juni 8,00 en 20,15; 23 juni 8,35
en 20,55.
Aan het strand ongeveer een uur eer
der hoog water.
VOLLEYBALNIEUWS
Morgenavond half acht spelen we in
De Waal bij de o.l. school. Belangstel
lenden en vooral zij, die mee willen spe
len, worden verzocht op tijd aanwezig
te zijn.
Zondag ontvingen we 2 dames- en 1
herenteam van HVC, Den Helder. Zo
wel de eerste als de tweede dames
teams waren vrijwel tegen elkaar opge
wassen, terwijl onze heren wel sterker
waren.
De gemengde partijen werden door de
gasten gewonnen, zodat de uitslag werd
87 voor Den Helder. Er werd in een
prettige en sportieve sfeer gespeeld, zo
dat we een prettige middag hadden.
In september hopen we een tegenbe
zoek te brengen.
FILMNIEUWS:
„DE BEVRIJDERS DER SLAVEN"
Wij hebben de inhoud van deze film
gelezen en begrepen, dat het optreden
van de leeuwentemmer van het circus
Van Bever maar kleuterspel is vergele
ken bij de moed van Spartacus, de be
vrijder der slaven van het oppermach
tige Romeinse Rijk, waarin wij anderhalf
uur zullen ronddwalen, want die Romein
se slaaf bond de strijd aan tegen 24
leeuwen. De film maakt ons evenwel
duidelijk, dat het gevaar, dat van de
zijde onzer medemensen kan komen, veel
groter kan zijn.
Intussen krijgt de romantiek ook de
vrije teugel en zo wordt deze film dan
„een epos van liefde, hartstocht en sla
vernij".
„MEISJES IN NOOD"
Een van zulke meisjes is Linda, die
niet langer wenst te leven en een duik
in de Italiaanse rivier de Tiber meent
te moeten nemen. De dokter van een
juist passerende ambulancewagen weet
haar van haar wanhoopsdaad terug te
houden. Hij brengt haar later in contact
met mede-slachtoffers van de wereld, die
te zwak zijn of waren om tegen de krach
tige stroom op te tornen. Linda wordt
ook geconfronteerd met meisjes, die
zichzelf terugvonden. Dat geeft haar
nieuwe moed en tenslotte de kracht om
het opnieuw te proberen. Hoe prachtig
zij daar in slaagt toont U deze tot mede
leven lokkende film, die evenals „De
bevrijder der slaven" in Italië vervaar
digd is.
Nederlands nieuws:
O.a.: De voetbalwedstrijd Nederland-
Saarland, Oranje-elftal behaalt 32
overwinning; Het Staatsiebezoek van
Groothertogin Charlotte en Prins Felix
van Luxemburg
Wereldnieuws:
O.a.: Verkiezingen in Italië; Het feest
van de vaandelparade in Londen; Kom
terug, alles is vergeven. Tito in Moskou;
De wielerwedstrijd Bordeaux-Parijs;
Een straaljager stort bij manoeuvres
omlaag; Sensationele Autorace te India
napolis.
is trouwens onbegrijpelijk waarom lams
vlees, dat zo fijn en geurig is en licht
verteerbaar, bij ons niet veel meer
zoals in Frankrijk en Engeland door
de huisvrouw wordt ingeschakeld in het
dagelijks menu.
De aanleiding tot het lamsrecept was
voor Colette een bezoek aan Marokko.
Zij neemt een oud kookboek uit 1839
ter hand en daaruit haalt zij een klas
siek recept, dat ik maar enigszins vrij
voor U vertaal. „Neem een lamsschouder
die fraai (door Uw slager) is geprepa
reerd: de beenderen eruit verwijderd en
de buitenkant gelardeerd. Kruidt de
binnenkant met zout, peper, wat kruid
nagel- en laurierbladgruis, knoflook,
fijngewreven ui, thijm, basilicum en wat
U nog meer aan kruiden kunt veroveren.
Vouw cle schouder dicht en bindt of
steekt beide helften tezamen. Maak een
„farce". D.w.z. aangemaakt gehakt (het
beste is half rund- half kalfsgehakt, en
dat op de bekende wijze gekruid) en be
dek het lamsstuk daarmee. Druk royaal
stukjes augurk en truffel in het ge
hakt en strooi er dan suiker overheen.
Laat het vlees, bedekt met een ingevet
papier, rustig gaar braden op een bed
van fijngesneden ham en stukjes spek".
Dat is het dan, volgens Colette „Over
allerlei kleinigheden,zoals het braden,
het afmaken van de jus en het opdienen,
praat ik maar niet", zegt zij. Zoiets als:
dat is voor iedereen toch wel een weet.
„Alleen", verklaart zij nog, „die suiker
komt in menig recept van langer dan een
uur gebraden of gestoofde spijzen voor,
en daar past het uitstekend bij. Het is
echter beslist niet de bedoeling, dat U er
uw biefstuk of uw carbonaadje mee be
handelt".
Tot zover Colette dan, en daarom nog
even enkele opmerkingen.
Vergeet U niet, ook de buitenkant van
het vlees licht met zout en peper in te
wrijven. Het lange stoven heeft ten doel
een mals, door en door gaar, maar toch
uiterst geurig stuk vlees te produceren.
Daarom moet het deksel van de (niet te
ruime) pan steeds goed gesloten blijven.
Legt U er desnoods een stuk steen op.
De braadduur is ongeveer anderhalf uur
maar langer kan geen kwaad. De om
slagen van Uw pakje boter zijn zeer
praktisch om als ingevet papier over het
vlees heen te leggen. De braadpan moet
u geheel invetten met boter (of marga
rine). Dan braadt u eerst een minuut of
5 a 10 bij hoge temperatuur, vervolgens
verder bij lage, onder toevoeging van
bouillon (of water).
Als het vlees volgens U het ideale sta
dium heeft bereikt, haalt U het uit de
pan. Persoonlijk ga ik de jus dan schie
lijk ontvetten (even af laten koelen en
het vet er af scheppen). Daarna kunt U
er b.v. tomatenpuree bijvoegen en de
saus eventueel binden met 15 gram meel
en evenveel boter. Of u neemt rode wijn
en laat het geheel dan enigszins inkoken.
De jus wordt in dat geval niet gebonden.
Het beste past aardappelpuree bij dit
gerecht. Maar er is natuurlijk niets tegen
gewone gekookte aardappels en rijst.
Onnodig op te merken dat een glas
rode wijn de gewone landwijn niet
uitgezonderd het geheel op voortref
felijke wijze perfectioneert
Het weekblad - dat trouwens een ge
heel andere smaak heeft dan het hier
boven genoemd relaas, aan het dagblad
ontleend - geeft ons de volgende lams
bout-mijmering:
Dit is de tijd van het jaar dat de lam
meren in de weiden huppelen, of wel op
reis gaan naar Engeland en de Alpen,
Parijs en de Rivièra; wat weinig verschil
voor hen uitmaakt, daar zij de reis in
geslachte toestand ondernemen. Met an
dere woorden, dit is de tijd om lams
vlees te eten, maar aangezien de ganse
wereld dit dezer dagen doet is het goed
van te voren met Uw slager te spreken
en hem te vragen of hij U zuiglam kan
verkopen. Als er dan een vriendelijke
glimlach op zijn gezicht komt - want zelfs
de nuchterste slager spreekt in dichter
lijke woorden over zuiglam, maak dan
de koorden van Uw beurs los, en koop
minstens twee pond bout. Met minder
kan men moeilijk te werk gaan.
Als Uw bout nu netjes is ontvet en
ontvliest en opgemaakt, dient ge u te
voorzien van kruiden, al dan niet ge
droogd (Er zijn thans voortreffelijke
blikjes en pakjes kruiden van Ameri
kaanse oorsprong te krijgen, onder an
dere in de korf waar de bij geen honing
bewaart), want hij gaat het lam marine
ren en wel minstens gedurende twee
dagen.
Het maken van een gekookte marinade
is een koud kunstje. Men doet in een
steelpan een bodempje olijfolie, en
daarin wat gehakte sjalotjes oftewel
nieuwe uitjes, wat selderij en kroespe-
terselie, en laat dit een kwartiertje sto
ven, samen met wat knoflook, en braaf
toegedekt opdat de goede geuren niet
vervliegen.
Hierna voegt men er bij een dozijn ge
droogde jeneverbessen, een kwart blaad
je laurier, wat basilicum, marjolein,
thym, peperkorrels, pepermuntblad, etc.
Het belangrijkste is naar mijn smaak de
jeneverbes, het sjalotje, de basilicum, de
thym en een ziertje mint.
Giet een fles witte of rode eenvoudige
wijn in de pan, een dl goede, niet schér
pe azijn en een scheut olijfolie. Dit
kookt men een half uurtje, zachtjes en
met de deksel op de pan; niettegenstaan
de dat zal uw keuken toch weldra geu
ren als een kruidentuintje. Nadat het
gekookte terdege bekoeld is, giet men
deze marinade met kruiden en al over
de lamsbout in een passende pan, keert
de bout nu en dan eens om en bedruipt
be1
u.
f!
R
Te
fooi
irkei
70
res
k 5
ft'oi
K
Te
uit
rrits
GRONDONDERZOEK IN z
RUILVERKAVELINGSGEBIED! Uw
Wanneer de toedeling van perce]
een ruilverkavelingsgebied op hand
trekt een groepje mannen gewaperv
de boor er op uit om grondmonstt Bij
gaan nemen. Dit grondonderzoek reg
uitgevoerd door het Bedrijfslaborati jér
voor Grond- en GewasonderzoC
vormt een sluitstuk, dat zeker niet
ontbreken. Straks krijgt u immers
gronden te maken, waar u nog niet
van weet, werd in het radiokwartie
het Ministerie van Landbouw geeq
teerd door de heer L. E. M. Klaar
genoemd Bedrijfslaboratorium. U
graag willen weten hoe de bemes er a
toestand is en hoe de nieuwe gronc
reageren. Als de grondmonsters
zocht zijn, worden door het Bedrijft
ratorium overzichtskaarten gen
waarop met kleuren de pH, fosfaat
kalitoestand zijn aangegeven. Uit
gegevens valt soms heel wat te lerr
Zo bleek, dat bij de ruilverkav
Beekbergen de lage graslanden
beek, die in de wandeling „zuur
genoemd, lang niet zo zuur en zeke
zo kalkbehoeftig zijn als de bouw geb
percelen op de es. Bij Dwingele enk
Leeder essen kwam vast te staan,
fosfaattoe5tand op meer dan 80u/o
percelen hoog tot zeer hoog was.
In het gebied „de Wollegaast" h
de percelen bij de boerderij aan de
door Tjerkgaast 'n abnormaal hoog
gehalte. De veraf gelegen gebieden
entegen bevatten een laag kaligeha
De slechte fosfaattoesland op de
ontginningsgronden van het gebied
trum in Oost Gelderland was oni
flinke fosfaatbemestingen een aanw
om op een andere wijze van fosfa
mesting over te gaan. En dat de bi „jjje
tingstoestand van die schijnbaar zi
lijkmatige Groningse zavelgronden
sterk kan uiteenlopen, bleek wel
kaarten van het gebied Godlinze. V
om de oude woonkernen worden per|j0
gevonden met lage pH-cijfers en een ƒ-
fosfaattoestand Voornamelijk blijk
het onderzoek wat ieder bedrijf
derlij k nodig heeft, met name
maatregelen nodig zijn om de
tingstoestand op peil te brengen en
de nieuwe grond voldoende opbren
te verkrijgen.
Een klein praktijkgeval illustreei
duidelijk. Iemand aanvaardt een
stuk grond, dat als goede kleigrond
beschouwd. Een normale bemestinj
hier bijvoorbeeld zijn- drie balen
zout 40°/o en 4 balen superfosfaat,
blijkt echter uit het onderzoek, dat
grond een hoog kaligehalte heeft,
de fosfaattoestand daarentegen te
is. Om de kalibehoefte te dekken
maar één baal kali nodig zijn tege:
zes baal super om de fosfaattoestai
peil te krijgen. Aan kunstmest mo
evenveel uitgeven, maar de opbren
komen volgens de eerste (foutieve'
oordeling nooit op het peil, dat wen kt
is.
Wanneer deze fout meerdere jare:
worden herhaald, zou de culluurwi
ondanks het toepassen van ruilverl
ling, dalen in plaats van stijgen. U
daarom begrijpen, dat door het gr
onderzoek nuttige wenken worden
geven voor het bemestingsbeleid in
gehele ruilverkavelingsgebied
Bovendien worden voor iedere
gebruiker afzonderlijk enkele van
winstprocenten, die met ruilverkav
te bereiken zijn, veilig gesteld.
Tenslotte wordt voor de toekon4|jef
grondslag gelegd voor een rationee
mestingsplan, want als men zo ver
dig is om na een jaar of vier,
onderzoek te herhalen, heeft men
controle op de juistheid van de
paste bemestingsnormen.
arm
Hal
ft E
ifict
:h..
kie:
pale
60x
if. K
lips
aide
astji
d
ens
koo
ken,
plm
8-v
ern*
loor
blij<
or
rtet
kc
iedi:
in e
lers
nel,
>ers
ONDER DE POMP
Hij jee dot lest ök leze,
Engelse kikvorsman die weg wos.
Ja nou, bee De Weel dochte zfluwc
ze him zagge, laat 't nou een kleine
ker weze, die op z'n kop in de prul-
stond. letb
>r d<
veze
grar
grar
grar
ze. Men zal dan ook het nut van
olijfolie ontdekken, die een dun 1'
over de marinade maakt en zodoen™
geur bewaart.
Als nu het ogenblik gekomen is r«
men de bout uit de marinade en n
ze goed schoon van aanklevende kru
waarna men ze met de grootste zoi
droogt. Dit afdrogen is een van di
langrijkste handelingen voor het
slagen.
Nu braadt men de bout in schuin-
hete boter op goed vuur mooi brui
als ze fraai is mindert men het vui
voegt allengs, het nat der marinadi
die intussen gezeefd is, en terdege
gedrukt. Het is aanbevelenswaard^
nat nog wat in te koken tot ge jui>
noeg voor de saus hebt. Voor mijn
moogt ge ze enigzins binden, maar
zéér licht. Het braden en gaar
van de bout vergt een twintig nu*
per pond. Dit lijkt menigeen welli 'am
kort, maar blijkt proefondervin* I
juist. |iec
De hoeveelheid der kruiden dient I
te schatten: men kan met weinig 1 I J_
nen, nu en dan eens proeven en vei
ïen. Men moet niet veel saus willes
ben, maar goede saus.
Het
ilief
istci
l
de
ar e
he
ouw
in d
:en
f
1
Ivor
exel
ebe
he
en I
an li
Vijl
ik a
ïgel.
lies,
Ifen
on
d
H.H
de
1ste