Exam?" Dit is de tijd om lamsvlees te eten Texel bereidde mgr Huibers luisterrijke intocht Vereniging Veilig Verkeer „Texel" op Texel worden geen Maar lammeren geslacht TE ARUBA BENOEMD De heer W. Poeze, Prof. Keesomlaan, Den Burg, is met ingaqg van 1 septem ber benoemd tot onderwijzer aan de Juliana-m.u.l.o.-school te Oranjestad op Aruba. De heer Poeze is sinds 1953 werkzaam als onderwijzer aan onze u.l.o. DE 2.000 VOL! Filmoperateur Jan Kramer behoeft U over het deskundig „presenteren" van een speelfilm niets te vertellen: maandag draaide hij in het Texels Bioscoop Thea ter zijn 2.000ste na-oorlogse speelfilm. Proficiat! PAARD IN DE SLOOT Den Hoorn. Toen maandagmorgen de heer A. Bakker zijn paard ging halen van het land, kwam hij tot de ontdekking dat het paard in een sloot lag. Een trac tor moest er bij te pas komen om het dier op het droge te krijgen. SCHOOLREISJES O.L. SCHOOL DEN HOORN Morgen gaan de hoogste klassen van de Jan Drijver-school met de eerste boot een schoolreisje maken. De reis gaat naar Amsterdam, Oud-Valkenveen en de ruïne van Brederode. De 3e en 4e klas zijn vorige week op reis geweest en hebben een bezoek ge bracht aan Alkmaar, Egmond, Bergen en Schoorl. VOLLEYBAL TE DEN HOORN Donderdagavond is er volleybal achter de oude school, om 8 uur. Rustig denken M ij n h a r d t's uwtablette n DE NA OORLOGSE VIJFDE LAMMERENMARKTEN Jaar Aanvoer Prijs 1946 2580 17—25,— 1947 1700 19—25 1948 1600 20,50—30,— 1949 1500 29—37,— 1950 1600 37,50—44,— 1951 1500 50—70 1952 1200 58—73,— 1953 2000 3948,— 1954 1400 50biJ, 1955 1700 67—85,— 1956 1800 74—88,— EINDE VAN DE RUPSENPLAAG! Aan de rupsenplaag, die Texels stran den een paar weken heeft bezocht, is thans, naar wij vernemen, een snel en geruisloos einde gekomen. De rupsen zijn vrijwel allemaal verdwenen, wellicht vlinder geworden en - inderdaad - in vlinderlijke veelkleurigheid gevlogen. Een en ander ten gerieve en pleziere van elkeen, die - tussen de buien door misschien? - nog wat wil zonnebaden. Of in elk geval ongestoord de zonnige dagen wil afwachten. KLAVERJASWEDSTRIJD DONDERDAG Men verzoekt ons mede te delen, dat de voor hedenavond vastgestelde klaver- jaswedstrijd in het Dorpshuis te Den Burg, is verschoven naar morgen- (Don derdag) avond. AMATEURAVOND TE DEN BURG Op 30 juni a.s. zullen de amateurs in het Park te Den Burg hun beste beentje weer voorzetten. Herinnert U zich dat ook de nu be kende zanger Joop de Knegt in het Park als amateur debuteerde? We zijn benieuwd, welke nieuwe ta lenten zich nu weer zullen presenteren! De weergoden moeten we maar eens extra toelonken. U weet het: 30 juni. Houdt die avond vrij, want die avond pleegt bést de moeite waard te zijn. S.V. Texel Deze week speelt de laatste toto van het seizoen. Doordat er geen uitkering plaats vindt van de toto van zondag j.l., (er gingen vijf wedstrijden niet door), zal de totale uitkering deze keer tussen de vier en vijf duizend gulden liggen. Het is dus wel de moeite om nog een keer mee te doen. De formulieren zijn bij de bekende adressen verkrijgbaar en moeten hier voor vrijdagavond tien uur worden ingeleverd. A Vraag: De verbodsborden hebben een vaste vorm. Op welke wijze zijn deze borden samengesteld? Antwoord: Bij al deze borden is uitgegaan van de grondvorm, namelijk het ronde witte bord met rode rand. Is het bord bedoeld om een wegge deelte af te sluiten voor bepaalde voer tuigen, dan staan deze voertuigen in het witte vlak afgebeeld in silhouet. Deze voertuigen staan afgebeeld in zwart en hebben de volgende betekenis: auto alle motorrijtuigen op meer dan twee wielen <ook motor met zijspan); motor alle twee-wielige motorrij tuigen; rijwiel alle twee-wielige rijwielen en bromfietsen, met rijwiel gelijkgesteld; paard en wagen bespannen wagens (ook twee-wielige); handwagen alle onbespannen wagens, waaronder ook begrepen dnewielige rijwielen; aanhangwagen motorrijtuigen, waar achter een of meer aanhangwagens (geldt dus niet voor paardentractie); koe alle rij- en trekdieren en vee; voetganger alle voetgangers. Deze borden kunnen ook in combina tie met elkaar voorkomen, dus twee of drie figuren in het witte vlak. KUNSTSCHILDER HOOIJBERG OPENDE EXPOSITIE TE DE KOOG De kunstschilder Hooijberg wordt blijkbaar voortdurend geïnspireerd door het Texelse landschap, dat in talrijke facetten - keurig ingelijst - in het Koger Dorpshuis is tentoongesteld. Behalve landschappen, zeegezichten, duinvalleien, oude boerderijen en meer traditionele onderwerpen, die echter allerminst tra ditioneel geschilderd werden, hangen er nog enkele stilevens. In de werkwijze van de heer Hooijberg frappeert op de eerste plaats de haast monotone wet matigheid waarmee elk schilderij tot een volstrekt gesloten eenheid wordt ge maakt zonder dat daarbij afbreuk wordt gedaan aan het kennelijk met grote spontaniteit weergegeven kunstenaar schap van de schilder. Er is iets tegen strijdigs in deze bewering, maar de schil derijen: tastbare gevoelens in een even tastbare kompositie, zijn er om dit te bewijzen. Er is veel discipline voor nodig geweest om een vorm te vinden voor een kunstenaarschap, dat van nature geneigd schijnt tot een wellicht vormloze vrij heid, maar zichzelf tenslotte heeft ge vonden in een gesloten kompositie. De geslotenheid der eenzelvigen. En qua kleur in het beheerst expressionisme, dat misschien niet zo genoemd wil wor den, maar zichzelf, d.w.z. de kunstenaar, toch overal laat doorschemeren. De expositie blijft tot 1 september. Wij wensen de heer Hooijberg alle succes. KAMPEREN IN PURMEREND De 3de klasse van de Landbouwhuis- houdschool gaat vandaag voor enkele dagen te kamperen in Purmerend. Van daaruit worden excursies ondernomen, o.a. naar een aardewerkfabriek in Edam en naar de Rembrandt-tentoonstelling in het Rijksmuseum te Amsterdam. In een Nederlands dagblad en een Nederlands weekblad troffen wij een pleidooi aan voor de consumptie van lamsvlees. Een der schrijvers beweert daarin, dat lamsvlees „stukken goed koper" is dan rundvlees. Een Texelse slager vertelde ons echter, dat lamsvlees eerder duurder dan goedkoper is en dit verwondert ons geenszins, waar de lam meren 80,- 100,opbrengen. Onze bestelling „Maar geeft U ons tóch maar eens lamsvlees", zou op Texel echter geen nut hebben, omdat hier geen lammeren geslacht worden. De slager gaf als motief op, dat er geen of nage noeg geen vraag naar is. Slechts een en kele keer spreekt een badgast er zijn verbazing over uit, dat je op het scha peneiland geen lamsvlees kunt bemach tigen. Maar hoe dan ook, tijdens een offi ciéél diner aan de Groeneplaats hebben wij eens lamsbout gegeten en werkelijk we waren te gast. Voor wie hier belangstelling voor heb ben laten wij onderstaande artikelen volgen. Het dagblad schreef: Nu het rundvlees momenteel zo ver schrikkelijk duur is, wilde ik u een recept van Colette geven voor de bereiding van een lamsschouder. Werkelijk, er is varia tie genoeg in vlees en lamsvlees is er volop en het is stukken goedkoper. Het Mgr. J. P. Huibers, bisschop van Haar lem, heeft donderdag en vrijdag op ons eiland vertoefd in verband met de toe diening van het Heilig Vormsel aan 430 kinderen en wel 350 behorende tot de r.-k. parochie te Den Burg, 30 van de parochie te Oudeschild en 50 behorende tot de parochie te De Cocksdorp. De bisschop werd te Den Helder na mens de gelovigen begroet door kape laan Stam. Door de directie van de N.V. T.E.S.O. was aan boord van het vlagge- schip („Een bijzonder mooi schip", zo prees de Hoge Bezoeker) „De Dageraad" een appartement voor de bisschop en zijn gevolg gereserveerd, naar ons eiland staken namelijk mede over dr. Kuiper, secretaris van de bisschop, de deken van Den Helder, een pastoor van Den Helder en de pastoor van Anna Paulowna. Terwijl „De Dageraad" majestueus naar de haven van Texel voer, begaf zich een indrukwekkende, kleurige rui terstoet naar Oudeschild. Wij telden on geveer zestig paarden. De fraaie landauer van de heer D. Witte Thzn. vormde uiteraard het schoonst geheel. De stoet werd geopend door twee leden van de bereden politie. Na de begroeting te Oudeschild, waar een grote menigte was samengestroomd, begaf men zich over de Nieuwe Weg naar Den Burg, waar het Koninklijk Texels Fanfarecorps reeds gereed stond om aan het hoofd van een nog veel om vangrijker stoet met vrolijke muziek Texels hoofddorp binnen te trekken: op het Schilderend hadden zich namelijk ook ca. 220 leden van de r.-k. gidsen- organisatie, van de kaboutersgroep, van dé welpenafdeling en de verkenners op gesteld. Overal zagen wij vele belang stellenden, die door de bisschop harte lijk werden toegewuifd. In de Molen straat was de drukte uiteraard het grootst. Velen volgden het kleurige schouwspel vanuit de eerste verdieping, terwijl sommigen zich zelf öp de daken hadden genesteld! De bisschop werd voor de pastorie be groet door een haag van bruidjes, ge tooid in maagdelijk witte japonnetjes. Devoot knielden zij neer toen de Hoge Bezoeker langs hen schreed. De bisschop werd door pastoor Persoon naar een raam op de eerste etage van de pastorie geleid en vandaar luisterde Hij naar zang door een schare van schoolkinde ren. Nadat de muziek de mars „Briand" ten gehore had gebracht, heette pastoor Persoon de Hoge Bezoeker welkom na mens heel Texel. U is een luisterrijke intocht bereid om onze eerbied te be tuigen aan het gezag, dat Christus aan Zijn Kerk heeft verbonden. Deze luister rijke ontvangst wil tevens een blijk zijn van onze volgzaamheid en dankbaarheid, want de jonge schare verlangt naar de voltooiing van wat het sacrament van het Heilig Doopsel inhoudt. Hierna sprak mgr. Huibers de menigte toe. Z.E. richtte zich zowel tot het r.-k.- deel der bevolking van Texel als tot de niet-r.-k. eilandgenoten. Ik ben erdoor getroffen dat gij mij ook ditmaal weer zulk een bijzonder luisterrijke intocht hebt willen bereiden. Het is nu voor de vijfde maal, dat ik als bisschop hier op Texel het Heilig Sacrament van het Heilig Vormsel ben komen toedienen en al die keren heb ik verbaasd gestaan en ben ik diep getroffen geworden door de spontaneïteit, waarmee de Texelaars de bisschop plegen te ontvangen, waaruit trouw, liefde en eerbied spreken. Ik dank ook de niet-r.-k. leden der bevolking, die zo ijverig aan deze ontvangst hebben willen deelnemen. Wij zijn zeer verheugd over de harmonie en de goede ver standhouding en dat de r.-k. Texelaars met de andere eilandbewoners in grote vrede en liefde samenleven. Hierna gaf de bisschop de menigte de zegen. „Leve Texel", aldus besloot de bisschop en zijn wens werd spontaan en ook driewerf beantwoord met „Leve monseigneur". Waarop mgr. Huiberts even spontaan reageerde met „Leve de pastoor!" De plechtigheden van donder dag werden besloten met een kort lof in de Kerk van de H. Joannes de Dooper aan de Molenstraat, waarbij de bisschop geassisteerd werd door de aanwezige geestelijken. Vrijdag vond de toediening van het Heilig Vormsel plaats. Met de laatste dienst nam de bisschop weer afscheid van het eiland. HOOG WATER Hoog water ter rede van Oudeschild: 20 juni 6,25 en 18,35; 21 juni 7,15 en 19,30; 22 juni 8,00 en 20,15; 23 juni 8,35 en 20,55. Aan het strand ongeveer een uur eer der hoog water. VOLLEYBALNIEUWS Morgenavond half acht spelen we in De Waal bij de o.l. school. Belangstel lenden en vooral zij, die mee willen spe len, worden verzocht op tijd aanwezig te zijn. Zondag ontvingen we 2 dames- en 1 herenteam van HVC, Den Helder. Zo wel de eerste als de tweede dames teams waren vrijwel tegen elkaar opge wassen, terwijl onze heren wel sterker waren. De gemengde partijen werden door de gasten gewonnen, zodat de uitslag werd 87 voor Den Helder. Er werd in een prettige en sportieve sfeer gespeeld, zo dat we een prettige middag hadden. In september hopen we een tegenbe zoek te brengen. FILMNIEUWS: „DE BEVRIJDERS DER SLAVEN" Wij hebben de inhoud van deze film gelezen en begrepen, dat het optreden van de leeuwentemmer van het circus Van Bever maar kleuterspel is vergele ken bij de moed van Spartacus, de be vrijder der slaven van het oppermach tige Romeinse Rijk, waarin wij anderhalf uur zullen ronddwalen, want die Romein se slaaf bond de strijd aan tegen 24 leeuwen. De film maakt ons evenwel duidelijk, dat het gevaar, dat van de zijde onzer medemensen kan komen, veel groter kan zijn. Intussen krijgt de romantiek ook de vrije teugel en zo wordt deze film dan „een epos van liefde, hartstocht en sla vernij". „MEISJES IN NOOD" Een van zulke meisjes is Linda, die niet langer wenst te leven en een duik in de Italiaanse rivier de Tiber meent te moeten nemen. De dokter van een juist passerende ambulancewagen weet haar van haar wanhoopsdaad terug te houden. Hij brengt haar later in contact met mede-slachtoffers van de wereld, die te zwak zijn of waren om tegen de krach tige stroom op te tornen. Linda wordt ook geconfronteerd met meisjes, die zichzelf terugvonden. Dat geeft haar nieuwe moed en tenslotte de kracht om het opnieuw te proberen. Hoe prachtig zij daar in slaagt toont U deze tot mede leven lokkende film, die evenals „De bevrijder der slaven" in Italië vervaar digd is. Nederlands nieuws: O.a.: De voetbalwedstrijd Nederland- Saarland, Oranje-elftal behaalt 32 overwinning; Het Staatsiebezoek van Groothertogin Charlotte en Prins Felix van Luxemburg Wereldnieuws: O.a.: Verkiezingen in Italië; Het feest van de vaandelparade in Londen; Kom terug, alles is vergeven. Tito in Moskou; De wielerwedstrijd Bordeaux-Parijs; Een straaljager stort bij manoeuvres omlaag; Sensationele Autorace te India napolis. is trouwens onbegrijpelijk waarom lams vlees, dat zo fijn en geurig is en licht verteerbaar, bij ons niet veel meer zoals in Frankrijk en Engeland door de huisvrouw wordt ingeschakeld in het dagelijks menu. De aanleiding tot het lamsrecept was voor Colette een bezoek aan Marokko. Zij neemt een oud kookboek uit 1839 ter hand en daaruit haalt zij een klas siek recept, dat ik maar enigszins vrij voor U vertaal. „Neem een lamsschouder die fraai (door Uw slager) is geprepa reerd: de beenderen eruit verwijderd en de buitenkant gelardeerd. Kruidt de binnenkant met zout, peper, wat kruid nagel- en laurierbladgruis, knoflook, fijngewreven ui, thijm, basilicum en wat U nog meer aan kruiden kunt veroveren. Vouw cle schouder dicht en bindt of steekt beide helften tezamen. Maak een „farce". D.w.z. aangemaakt gehakt (het beste is half rund- half kalfsgehakt, en dat op de bekende wijze gekruid) en be dek het lamsstuk daarmee. Druk royaal stukjes augurk en truffel in het ge hakt en strooi er dan suiker overheen. Laat het vlees, bedekt met een ingevet papier, rustig gaar braden op een bed van fijngesneden ham en stukjes spek". Dat is het dan, volgens Colette „Over allerlei kleinigheden,zoals het braden, het afmaken van de jus en het opdienen, praat ik maar niet", zegt zij. Zoiets als: dat is voor iedereen toch wel een weet. „Alleen", verklaart zij nog, „die suiker komt in menig recept van langer dan een uur gebraden of gestoofde spijzen voor, en daar past het uitstekend bij. Het is echter beslist niet de bedoeling, dat U er uw biefstuk of uw carbonaadje mee be handelt". Tot zover Colette dan, en daarom nog even enkele opmerkingen. Vergeet U niet, ook de buitenkant van het vlees licht met zout en peper in te wrijven. Het lange stoven heeft ten doel een mals, door en door gaar, maar toch uiterst geurig stuk vlees te produceren. Daarom moet het deksel van de (niet te ruime) pan steeds goed gesloten blijven. Legt U er desnoods een stuk steen op. De braadduur is ongeveer anderhalf uur maar langer kan geen kwaad. De om slagen van Uw pakje boter zijn zeer praktisch om als ingevet papier over het vlees heen te leggen. De braadpan moet u geheel invetten met boter (of marga rine). Dan braadt u eerst een minuut of 5 a 10 bij hoge temperatuur, vervolgens verder bij lage, onder toevoeging van bouillon (of water). Als het vlees volgens U het ideale sta dium heeft bereikt, haalt U het uit de pan. Persoonlijk ga ik de jus dan schie lijk ontvetten (even af laten koelen en het vet er af scheppen). Daarna kunt U er b.v. tomatenpuree bijvoegen en de saus eventueel binden met 15 gram meel en evenveel boter. Of u neemt rode wijn en laat het geheel dan enigszins inkoken. De jus wordt in dat geval niet gebonden. Het beste past aardappelpuree bij dit gerecht. Maar er is natuurlijk niets tegen gewone gekookte aardappels en rijst. Onnodig op te merken dat een glas rode wijn de gewone landwijn niet uitgezonderd het geheel op voortref felijke wijze perfectioneert Het weekblad - dat trouwens een ge heel andere smaak heeft dan het hier boven genoemd relaas, aan het dagblad ontleend - geeft ons de volgende lams bout-mijmering: Dit is de tijd van het jaar dat de lam meren in de weiden huppelen, of wel op reis gaan naar Engeland en de Alpen, Parijs en de Rivièra; wat weinig verschil voor hen uitmaakt, daar zij de reis in geslachte toestand ondernemen. Met an dere woorden, dit is de tijd om lams vlees te eten, maar aangezien de ganse wereld dit dezer dagen doet is het goed van te voren met Uw slager te spreken en hem te vragen of hij U zuiglam kan verkopen. Als er dan een vriendelijke glimlach op zijn gezicht komt - want zelfs de nuchterste slager spreekt in dichter lijke woorden over zuiglam, maak dan de koorden van Uw beurs los, en koop minstens twee pond bout. Met minder kan men moeilijk te werk gaan. Als Uw bout nu netjes is ontvet en ontvliest en opgemaakt, dient ge u te voorzien van kruiden, al dan niet ge droogd (Er zijn thans voortreffelijke blikjes en pakjes kruiden van Ameri kaanse oorsprong te krijgen, onder an dere in de korf waar de bij geen honing bewaart), want hij gaat het lam marine ren en wel minstens gedurende twee dagen. Het maken van een gekookte marinade is een koud kunstje. Men doet in een steelpan een bodempje olijfolie, en daarin wat gehakte sjalotjes oftewel nieuwe uitjes, wat selderij en kroespe- terselie, en laat dit een kwartiertje sto ven, samen met wat knoflook, en braaf toegedekt opdat de goede geuren niet vervliegen. Hierna voegt men er bij een dozijn ge droogde jeneverbessen, een kwart blaad je laurier, wat basilicum, marjolein, thym, peperkorrels, pepermuntblad, etc. Het belangrijkste is naar mijn smaak de jeneverbes, het sjalotje, de basilicum, de thym en een ziertje mint. Giet een fles witte of rode eenvoudige wijn in de pan, een dl goede, niet schér pe azijn en een scheut olijfolie. Dit kookt men een half uurtje, zachtjes en met de deksel op de pan; niettegenstaan de dat zal uw keuken toch weldra geu ren als een kruidentuintje. Nadat het gekookte terdege bekoeld is, giet men deze marinade met kruiden en al over de lamsbout in een passende pan, keert de bout nu en dan eens om en bedruipt be1 u. f! R Te fooi irkei 70 res k 5 ft'oi K Te uit rrits GRONDONDERZOEK IN z RUILVERKAVELINGSGEBIED! Uw Wanneer de toedeling van perce] een ruilverkavelingsgebied op hand trekt een groepje mannen gewaperv de boor er op uit om grondmonstt Bij gaan nemen. Dit grondonderzoek reg uitgevoerd door het Bedrijfslaborati jér voor Grond- en GewasonderzoC vormt een sluitstuk, dat zeker niet ontbreken. Straks krijgt u immers gronden te maken, waar u nog niet van weet, werd in het radiokwartie het Ministerie van Landbouw geeq teerd door de heer L. E. M. Klaar genoemd Bedrijfslaboratorium. U graag willen weten hoe de bemes er a toestand is en hoe de nieuwe gronc reageren. Als de grondmonsters zocht zijn, worden door het Bedrijft ratorium overzichtskaarten gen waarop met kleuren de pH, fosfaat kalitoestand zijn aangegeven. Uit gegevens valt soms heel wat te lerr Zo bleek, dat bij de ruilverkav Beekbergen de lage graslanden beek, die in de wandeling „zuur genoemd, lang niet zo zuur en zeke zo kalkbehoeftig zijn als de bouw geb percelen op de es. Bij Dwingele enk Leeder essen kwam vast te staan, fosfaattoe5tand op meer dan 80u/o percelen hoog tot zeer hoog was. In het gebied „de Wollegaast" h de percelen bij de boerderij aan de door Tjerkgaast 'n abnormaal hoog gehalte. De veraf gelegen gebieden entegen bevatten een laag kaligeha De slechte fosfaattoesland op de ontginningsgronden van het gebied trum in Oost Gelderland was oni flinke fosfaatbemestingen een aanw om op een andere wijze van fosfa mesting over te gaan. En dat de bi „jjje tingstoestand van die schijnbaar zi lijkmatige Groningse zavelgronden sterk kan uiteenlopen, bleek wel kaarten van het gebied Godlinze. V om de oude woonkernen worden per|j0 gevonden met lage pH-cijfers en een ƒ- fosfaattoestand Voornamelijk blijk het onderzoek wat ieder bedrijf derlij k nodig heeft, met name maatregelen nodig zijn om de tingstoestand op peil te brengen en de nieuwe grond voldoende opbren te verkrijgen. Een klein praktijkgeval illustreei duidelijk. Iemand aanvaardt een stuk grond, dat als goede kleigrond beschouwd. Een normale bemestinj hier bijvoorbeeld zijn- drie balen zout 40°/o en 4 balen superfosfaat, blijkt echter uit het onderzoek, dat grond een hoog kaligehalte heeft, de fosfaattoestand daarentegen te is. Om de kalibehoefte te dekken maar één baal kali nodig zijn tege: zes baal super om de fosfaattoestai peil te krijgen. Aan kunstmest mo evenveel uitgeven, maar de opbren komen volgens de eerste (foutieve' oordeling nooit op het peil, dat wen kt is. Wanneer deze fout meerdere jare: worden herhaald, zou de culluurwi ondanks het toepassen van ruilverl ling, dalen in plaats van stijgen. U daarom begrijpen, dat door het gr onderzoek nuttige wenken worden geven voor het bemestingsbeleid in gehele ruilverkavelingsgebied Bovendien worden voor iedere gebruiker afzonderlijk enkele van winstprocenten, die met ruilverkav te bereiken zijn, veilig gesteld. Tenslotte wordt voor de toekon4|jef grondslag gelegd voor een rationee mestingsplan, want als men zo ver dig is om na een jaar of vier, onderzoek te herhalen, heeft men controle op de juistheid van de paste bemestingsnormen. arm Hal ft E ifict :h.. kie: pale 60x if. K lips aide astji d ens koo ken, plm 8-v ern* loor blij< or rtet kc iedi: in e lers nel, >ers ONDER DE POMP Hij jee dot lest ök leze, Engelse kikvorsman die weg wos. Ja nou, bee De Weel dochte zfluwc ze him zagge, laat 't nou een kleine ker weze, die op z'n kop in de prul- stond. letb >r d< veze grar grar grar ze. Men zal dan ook het nut van olijfolie ontdekken, die een dun 1' over de marinade maakt en zodoen™ geur bewaart. Als nu het ogenblik gekomen is r« men de bout uit de marinade en n ze goed schoon van aanklevende kru waarna men ze met de grootste zoi droogt. Dit afdrogen is een van di langrijkste handelingen voor het slagen. Nu braadt men de bout in schuin- hete boter op goed vuur mooi brui als ze fraai is mindert men het vui voegt allengs, het nat der marinadi die intussen gezeefd is, en terdege gedrukt. Het is aanbevelenswaard^ nat nog wat in te koken tot ge jui> noeg voor de saus hebt. Voor mijn moogt ge ze enigzins binden, maar zéér licht. Het braden en gaar van de bout vergt een twintig nu* per pond. Dit lijkt menigeen welli 'am kort, maar blijkt proefondervin* I juist. |iec De hoeveelheid der kruiden dient I te schatten: men kan met weinig 1 I J_ nen, nu en dan eens proeven en vei ïen. Men moet niet veel saus willes ben, maar goede saus. Het ilief istci l de ar e he ouw in d :en f 1 Ivor exel ebe he en I an li Vijl ik a ïgel. lies, Ifen on d H.H de 1ste

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1956 | | pagina 2