Cjroen Tfwartsjexeh in het harL,
oor Texelse koek ook bij toeristen
steeds meer belangstelling
liffeisenbank
Veronica
drive-in-show
ijf soorten: van stijve kleikoek
tot luchtige korstjes
Oliebollenbaksters maakten
alvast f2000,- over
VAT 69
:el
I
HET SEIZOEN IS HELEMAAL
ZO SLECHT NOG NIET
GD
<ZN
erkelijk procédé maakt
issaproduktie onmogelijk
Bakker Dros vindt
„Eilandzangers"
nieuwelingen welkom
Bent U gezond?
U geeft toch ook bloed?
Sensatie, Sex en Show
zaterdagavond en
zondagmiddag
AS JE G0GUM BENT t
t
83e JAARGANG No. 8496
G 28 AUGUSTUS 1970
230
re N.V. v/h Langeveld De Rootf
11 - Den Burg, Texel - Tel 2741
[arry de Graaf, Keesomlaan 43, Den
L (02220) 2741, 's avonds (02220) 2403
Verschijnt dinsdags en vrijdags
Bank: Ncderl. Middenstandsbank; Coöp. Rail
feisenbank; Amro-bank. Postgiro 652. Abonn.
prijs ƒ3,90 p. kw. 40 ct. incasso
Advert. 19 ct per mm. excl. 4<>/0 BTW
lUDESCHILD De Texelaar is van
sher een koeketer. Als hij een
pie doet" eet hij er geen biskwietje
wafeltje bij maar een flink brok
else koek. Hoe groot dat brok is
gt onder meer af van de plaats
handeling. In Den Hoorn bijvoor-
Id kan de gast rekenen op een tlin-
leep, in Oosterend zijn ze wat suu-
en moet men het met een halve
doen en in Eierland en De Cocks-
moet het volgens de postbode die
daarover inlichtte nog minder zijn.
ïn in Oudeschild is het aloude
kwoord „Twie is Tessels" ook op
\koekindustrie van toepassing en
het gebeuren dat je zulke gewei-
brokken krijgt toegestopt dat het
soort extra maaltijd wordt. Het
lige is nu dat ook de toeristen he
istelling krijgen voor Texelse koek.
lebben de toch wel heel bijzondere
|alc van de diverse soorten leren
p/deren en om ook de familie thuis
I het eilandse baksel te laten ge
len neemt menige repatriërende
I een voorraadje mee.
lij Bakkerij Dros in Oudeschild we-
|ze daarover mee te praten. De heer
- Dros en zijn zoons Han en Huib
Iten ieder jaar méér Texelse koek
leen Dat is opmerkelijk want over
■algemeen geldt dat een steeds gro-
Ideel van de Nederlandse koekpro-
Jie afkomstig is van grote fabrieken
dank zij hun machines goedkoper
pen werken dan de kleine bakkers,
lelse koek is echter een baksel dat
leen nogal omslachtige wijze tot
1 komt Mensenhanden kunnen er
bij worden ontbeerd en bovendien
pt gewerkt met geheime recepten.
Ji fabriek ziet er brood in om der-
|ke koek machinaal en massaal te
puceren.
Vijf soorten
[et is een misverstand te denken dat
I ..Texelse koek" één bepaald soort
pel wordt aangeduid. Het is de ver-
[elnaam voor vijf onderling nogal
verschillende soorten: kleikoek,
fwe of ronde koek, korstjes, peper-
faikoek en Texelse taaikoek.
ook goed voor uw
vakantiereizen
Han (rechts) en Huib Dros, bezig in hun bak
kerij.
Alleen de taai wordt ook op het vas
teland gemaakt al zal elke Texelse bak
ker u met de hand op het hart kunnen
verzekeren dat die smaak daarvan niet
haélt bij het Texelse product. Boven-
vendien wordt de overkantse taai al
leen tegen Sint Nicolaas gemaakt. Bui
ten de Sinterklaasperiode wordt ner
gens taai gegeten, behalve op Texel
waar het in honderden gezinnen een
dagelijks gerecht is.
Omdat deze krant duizend „over
kantse" abonnees heeft kan het geen
'kwaad even een beschrijving te geven
van de vijf gangbare Texelse koeksoor-
en. De korstjes zijn het meest handel
baar. Ze zijn ongeveer 10 cm lang, luch-
ig gebakken en voorzien van stukjes
ember. Wat minder luchtig is de
Texelse taai die te koop is in plakken
van 1 tot 5 pond en ongeveer vier cm
dik. In tegensteling tot de korstjes die
je makkelijk van elkaar kunt trekken
moet bij het verdelen van een taai de
broodzaag worden ingezet. Dat hoeft
niet bij de peperkoek want die is eigen
lijk taai die al in reepjes is verdeeld, zij
het met een afwijkende en duidelijk
herkenbare scherpe smaak. Een zeer
compact, nauwelijks gerezen baksel is
de blauwe koek. Die wordt in 20 cm
lange reepjes geleverd. Volkomen mas
sief is de kleikoek die in stukken van
25 x 5 centimeter wordt gebakken. Het
is loodzwaar en zo taai dat het veror
beren een moeizaam karwei kan zijn.
Een stuk kleikoek bewees vroeger goe
de diensten bij het bewaren van de
orde in het gezin. Een klets met een stuk
kleikoek komt aan als van een gummi
knuppel.
Tussen de tanden
De smaak is pikant-scherp maar een
nare bijkomstigheid is dat de koek nog
al tussen de tanden en kiezen gaat zit
ten, wat trouwens ook geldt voor de
blauwe koek.
„Alle Texelse koeksoorten worden
gemaakt op basis van honing", vertelt
Han Dros. „Een belangrijk onderscheid
is dat de korstjes, taai en blauwe koek
warm worden gedraaid en de andere
soorten koud". Waarmee hij bedoelt dat
korstjes, taai en blauwe koek worden
bereid met kookdeeg, dat wil zeggen
dat een mengsel van honing, druivesui-
ker, water, zwarte stroop en nog iets
geheims aan de koek wordt gebracht
alvorens het met meel tot deeg wordt
gemaakt en van wenkstoffen wordt
voorzien.
Han Dros vertelt over de vele bewer
kelijke trucjes die worden toegepast om
de Texelse koek te krijgen zoals hij we
zen moet. Zo wordt peperkoek gaar
gebakken, maar zonder verdere bewer
king zou hij dan spijkerhard zijn. Daar
om wordt de nog hete koek direkt na
het bakken even in het water gedom
peld waardoor hij taai blijft. Bij de klei
koek hoeft dat niet want deze mag juist
niet gaar gebakken worden. Wat de
houdbaarheid betreft lopen de Texelse
koeksoorten sterk uit elkaar. Korstjes
en ronde koek moet je binnen een week
opmaken maar de anderen kun je maan
den bewaren.
Bakkerij Dros houdt zich al sinds 1900
met koekbakken bezig. Wijlen Jan Pie-
ter Dros, destijds van Zeeland naar
Texel gekomen, nam de toen al oude re
cepten over van de bakker die voor die
tijd in Oudeschild was gevestigd. Jaren-
Er is geen onder
werp waarover je in
deze tijd van het jaar
meer hoort praten dan
„het seizoen". Is het
een goed of een slecht
seizoen geweest? Nie
mand die het precies
weet. Betrouwbare cij
fers zijn (nog) niet be
schikbaar en zelfs als
straks de gastenstatis-
tiek en de vervoerscij
fers bekend zijn, heb
ben die slechts betrek
kelijke waarde. Een
heel duidelijke vinger
wijzing geven echtef
de getallen die betrek
king hebben op de
productie van de
broodfabriek van Dros
in Oudeschild, verre
weg de grootste brood
producent van Texel.
Hier wordt nauwkeu
rig een statistiek bij
gehouden en kan
steeds een vergelijking
met vorig jaar worden
gemaakt. Omdat de
drukte in de bouwvak-
weken is tegengeval
len is op Texel alge
meen de indruk ont
staan dat het zomer
seizoen 1970 verre van
best is. De cijfers van
Dros leren het tegen
deel. In het voorsei
zoen werd aanmerke
lijk meer brood gecon
sumeerd. Het begin
van het hoofdseizoen
was iets minder maar
de bouwvak was niet
slechter dan verleden
jaar. De statistiek is zo
nauwkeurig dat de
overhaaste vlucht voor
het slechte weer van
2500 kampeerders er
duidelijk uit valt af te
lezen. Ongekend goed,
zo blijkt verder, is het
naseizoen dat thans
nog in volle gang is.
De broodfabriek zet
momenteel 50% meer
brood af dan in dezelf
de periode vorig jaar.
Over het hele seizoen
bedraagt de stijging
ongeveer 15%. Welis
waar heeft Dros het
aantal verkooppunten
sinds vorig jaar enigs
zins uitgebreid waar
door het marktaandeel
wellicht iets groter is
geworden; maar ook
als daarmee rekening
wordt gehouden blijkt
sprake van een stij
ging. Dat goede na
seizoen is te danken
aan een gunstige va
kantiespreiding. De
Duitsers zijn de Neder
landers keurig opge
volgd en hebben het
seizoen zeker twee we
ken langer gemaakt.
Als in aanmerking
wordt genomen dat
deze Duitsers heel veel
zg. Duits brood eten,
dat niet uit de brood
fabriek van Dros af
komstig is, mag rustig
de conclusie worden
getrokken dat Texel
momenteel geen reden
tot klagen heeft. Vol
gend jaar als de Duitse
en Nederlandse vakan
ties samenvallen, zal
het beeld veel somber
der zijn; die ongeluk
kige regeling betekent
voor het toerisme op
Texel een schadepost
van honderdduizenden
guldens en het is dan
ook te hopen dat zo
veel mogelijk instan
ties hier tegen scherp
zullen protesteren.
Zelfs het weerver
loop valt uit de statis
tiek al te lezen. Bij
mooi weer nemen de
mensen nl. brood mee
naar het strand en zij
kopen dan vooral ka
detjes, krentebollen en
andere kleine brood
jes. De speciale grafiek
„kleine broodjes"
geeft duidelijk pieken
te zien, telkens als het
strandweer was. Ge
durende de drukste
periode werden weke
lijks 90.000 kleine
broodjes geproduceerd
(een half miljoen in 6
weken) tegen 30.000
grote broden.
lang was koekbakken de belangrijkste
bezigheid in Bakkerij Dros. Tegenwoor
dig is de bakkerij in de eerste plaats
broodfabriek waar verreweg het meeste
brood dat op Texel wordt gegeten wordt
gemaakt. Maar de koek is al exportarti
kel aan het worden. In de koekkramen
van alle Noordhollandse kermissen is
Texelse kleikoek verkrijgbaar. Ook an
dere afzetmogelijkheden op het vaste
land zullen worden ontwikkeld. Geble
ken is dat een groot publiek bereid is
de prijs te betalen die een dergelijk ar
beidsintensief product met eigen karak
ter moet opbrengen.
Volharding
Overigens zou er van brood- noch
koekproductie iets terecht zijn gekomen
als wijlen Jan Pieter Dros destijds niet
minstens zo taai was geweest als de
kleikoek die hij bakte. Het gezin van
Jan Pieter werd getroffen door diph-
terie; vijf van zijn kinderen stierven
aan deze besmettelijke ziekte en tege
lijk kon hij zijn bakkerij wel opdoeken
want niemand moest meer brood van
hem hebben, uit angst voor besmetting.
Wijlen Jan Dros kleef echter bakken.
Hij ging de hele nacht door en stapte
dan op de eerste boot naar Den Helder,
waar hij zijn voorraad wel kon slijten.
Dat hield hij vol totdat op Texel de
angst was geluwd en hij de oude draad
kon opnemen.
ZON, MAAN EN HOOG WATER
De zon komt op 30 augustus op om 5.47
uur en gaat onder om 19.32 uur; 2 september
op om 5.52 uur en onder om 19.26 uur.
Maan: 1 september V.M.; 8 september E.K.
Hoog water ter rede van Oudeschild
28 aug. 5.29 en 18.20; 29 aug. 6.44 en 19.25;
30 aug. 7.42 en 20.19; 31 aug. 8.28 en 21.02;
1 sept. 9.07 en 21.39; 2 sept. 9.40 en 22.10;
3 sept. 10.08 en 22.36; 4 sept. 10.33 en 23.01;
5 sept. 10.58 en 23.23.
Aan het strand is het ongeveer een uur eer
der hoog water.
Het gemengde koor „De Eilandzan
gers" start haar repetities weer op
dinsdag 25 augustus in het Rode Kruis-
gebouw in de Jonkerstraat, onder lei
ding van de heer Jb. Hooy.
Naast het verzorgen van diverse
avonden in rusthuizen, staat deelname
aan een zangfestival op 24 oktober a.s.
te Den Helder op het programma. Het
koor kan versterking van het ledental
bij alle stemmen zeer goed gebruiken.
Woensdag heeft de folklore het sei
zoen besloten en daarmee is ook een
voorlopig eind gekomen aan het bak
ken van oliebollen ten bate van het
zwembad. Ook deze laatste woensdag
kostte het weinig moeite om de ge
bakken waar aan de man te brengen.
De bruto opbrengst was f577,Vori
ge week woensdag was de opbrengst
f630,Die verschillen laten zich sim
pel verklaren: de ene groep dames
De Bloedtransfusiedienst van het Ne
derlandse Roode Kruis behoort tot een
van de best georganiseerde diensten ter
wereld. Het hangt van het Nederlandse
volk af of deze organisatie, die voor ve
le landen een voorbeeld is, ook in de
toekomst zijn grote reputatie zal kun
nen behouden. De belangrijkste pjjler
waarop alles steunt, wordt gevormd
door de vrijwillige bloedgever.
Gelukkig is ons volk van nature be
reid tot hulp. Steeds weer wordt erva
ren hoe iedereen bereid is mee te helpen
om nood te lenigen en leed te verzach
ten. Ook duizenden donors bewijzen
steeds weer, dat zij willen meehelpen,
zieken te genezen. Zy weten, dat deze
vorm van hulpverlening van zo
groot belang voor de ontvanger voor
de gever zeer eenvoudig is. Er wordt
slechts een kleine opoffering van hem
gevraagd, in de vorm van nog geen hal
ve liter bloed.
Indien men gezond is, wordt dit ver
lies van bloed in het lichaam snel weer
aangevuld, zonder dat men er iets van
merkt.
Voor een zieke of gewonde, betekent
een bloed- of plasmatransfusie dikwijls
het behoud van zijn leven. Door de
steeds groter wordende kennis op dit
gebied is het mogelijk, behalve vloeiba
re plasma, ook allerlei andere belang
rijke eiwitpreparaten uit bloed te ver
vaardigen, welke voor vele zieken le
vensreddend kunnen zijn.
Bijvoorbeeld 't uit bloed vervaardig
de cryoprecipitaat voor lijders aan de
bloederziekte (haemofilie); het 4-stol-
iingscomponent voor patiënten met an
dere bloedstollingsaandoeningen en het
gammaglobuline ter voorkoming en be
strijding van allerlei infektieziekten
(o.a. rode hond en geelzucht).
Zo is er steeds meer bloed nodig voor
allerlei doeleinden.
Een patiënt, die zo wordt gered, ver
keert eigenlijk in een benijdenswaardi
ge positie; zijn leven dat in gevaar is,
wordt als door een wonder gered. Dat
wonder vervult hem met dankbaarheid
tegenover zijn onbekende redder, die
bloed voor hem afstond.
En de donor weet, dat hij met zijn
„vrijwillige offer" de zieke medemens
heeft geholpen. Wie die zelf gezond
is zou dit niet willen? In Den Burg
wordt de bloedafnameavond gehouden
op woensdag 30 september in de Land
bouwschool.
weet uit eenzelfde hoeveelheid beslag
aanzienlijk meer bollen te produceren
dan de andere. De dames zijn ook vo
rige week donderdag aktief geweest,
ten bate van het instituut Bartimeus.
Ondanks de uiteraard op deze dag
veel minder cjrote drukte in Den Buig
kwam toch nog netto f445,in het
laatje! De zuivere opbrengst van de
oliebollenverkoop over het hele sei
zoen is nog niet precies bekend, maar
men heeft alvast f2.000,op de
zwembadrekening gestort.
Degene die zich dit jaar met de orga
nisatie van de oliebollenaktie heeft be
zig gehouden, was mevrouw J. Gris-
nigt-de Kooker (68) uit Den Burg. Tel
kens slaagde ze erin een ploeg van 7-8
dames, leden van de Texelse vrouwen
verenigingen, bijeen te krijgen. Het
heeft haar veel moeite gekost, maar
over gebrek aan medewerking had ze
toch niet te klagen.
Evenals de vorige jaren werd voor
het bakken gebruik gemaakt van ketels
e.d. van de padvinders „De Zwalkers"
tegen een geringe huur. „De Zwalkers"
zaten echter dringend verlegen om
ƒ300,zijnde de verschuldigde rente
en aflossing op hun gebouw aan de
Beatrixlaan. Besloten werd als blijk
van waardering voor de verleende hulp
dat bedrag aan de oliebollenopbrengst
te onttrekken en aan de padvinders te
schenken.
Mevrouw Grisnigt vertelde ons dat
zij volgend jaar weer een aktie zal or
ganiseren, waarbij op de hulp van de
Texelse vrouwen wordt gerekend.
Waarschijnlijk worden het geen oliebol
len, maar bloembollen die aan de man
zullen worden gebracht. Van een bol-
lenboer kwam nl. het aanbod om tegen
een laag bedrag tulpen- en andere
bloembollen beschikbaar te stellen.
Verwacht wordt dat hiervoor onder de
vakantiegangers veel belangstelling zal
bestaan.
met de
met als d.j. Rob Out en
Tineke
(voor het eerst een vrouwelijke
diskjockey op Texel) Op
in de enige echte diskotheek
van het eiland