I Verantwoording cijfermateriaal Verwoestend Jeugd PAGINA 8 TEXELSE COURANT DONDERDAG 24 DECEMBER 198 TEXEL HEEFT EEN DRANKPROBLEEM De cijfers ten aanzien van alco holgebruik op Texel zoals die in nevenstaand artikel worden ge noemd zijn op de volgende wijze verkregen. Wat betreft gedistilleerd werd in formatie ingewonnen bij de ge meente. Gemeente Texel int de accijnzen van alcoholhoudende dranken met een promillage van meer dan vijftien procent. In 1980 werd 36.818 liter van dit soort dran ken veraccijnseerd in de horeca- sector en 59.136 liter bij de slij terijen. Het gebruik van gedestil leerd in café's ten opzichte van het gebruik thuis verhoudt zich dus als 1:1,6. Totaal werd op Texel 95.954 liter gedistilleerd geconsumeerd. Gedistilleerde dranken omvatten li keuren, whisky, jenever en der gelijke. Het is alleszins redelijk om het gemiddelde alcoholpercentage van dit soort dranken op 30% te stellen. Wanneer men dus de ,,plas" drank van 95.954 liter door drie deelt wordt het aantal liters pure alcohol verkregen dat in de gedistilleerd sector op Texel is ge dronken. Dit is 31.984,6 liter. Om het gebruik van pure alcohol per hoofd van de bevolking te meten moet het aantal inwoners van Texel door die 31.984,6 liter worden gedeeld. Bij het vaststellen van het inwonersaantal dient echter ook rekening gehouden te worden met toeristen die op Texel een ferm slokje meedrinken. Door de ge meente wordt gerekend met een vast inwonertal van 12.500. Per jaar telt Texel 1,8 miljoen overnachtin gen. Wanneer die 1,8 miljoen door het aantal dagen dat een jaar telt worden gedeeld, wordt het cijfer verkregen dat aangeeft hoeveel toeristen het hele jaar door gemid deld dagelijks op het eiland ver blijven. Dat is 4932. Bij de 12.500 vaste bewoners opgeteld, houdt dit in dat voor de berekeningen gebruik werd gemaakt van een „consu mentenaantal" van 17.182. Het inwonersaantal van 17.182 gedeeld door de 31.984,6 liter pure alcohol geeft een verbruik per hoofd te zien van 1,86 liter pure alcohol per jaar. Het landelijk ge bruik per hoofd zoals dat bekend is bij het Centraal Bureau voor de statistiek is 2,71 liter. De Texelaar zou dus 0,85 liter pure alcohol per hoofd minder drinken. Overigens is bij deze cijfers geen rekening ge houden met drank die aan de vastewal wordt gekocht. Ten aanzien van bierverbruik be staan alleen nauwkeurige cijfers over het bier dat in café's wordt gedronken. Het bedrijf dat vrijwel het hele marktaandeel van het leveren van bier aan horecabedrij ven heeft, leverde in 1980 800.000 liter bier aan de verschillende be drijven. Verder werden door dit be drijf 75.000 kratjes geleverd, een totaal van 540.000 liter. Dit getal mag echter niet als representief voor het thuisverbruik worden ge zien omdat ook via allerlei groot winkelbedrijven een inkoopcombi natie bier op Texel wordt gedis- trubueerd. Een meer betrouwbaar beeld geeft te veronderstellen dat het gebruik in horecabedrijven van bier zich net zo tot het thuisverbruik verhoudt als dat bij gedistilleerd het geval is. Bij gedistilleerd verhielden horecaverbruik en thuisgebruik zich als 1:1,6. Het totale bierver bruik op Texel zou dan neerkomen Het thuisverbruik van bier zou dus zijn: 1,6 maal 800.000 is 1.280.000 Het totale bierverbruik op Texel zou dan neerkomen op 800.000 plus 1.280.000 is totaal 2.080.000 liter. Rekenend met het consumenten aantal van 17.182 komt dat neer op een gebruik per hoofd van 121 liter. Landelijk is dit volgens het Centraal Bureau van de statistiek 86,4 liter. Op Texel wordt dus aanmerkelijk meer bier gedronken dan op het vasteland. Een kratje van 24 pijpjes bevat 7,2 liter bier. Per hoofd zou den dus jaarlijks 17 kratjes bier wor den gekocht. Door al dat bier krijgt de Texelaar 7,27 liter pure alcohol binnen en iemand aan de vastewal 5,184 liter. Worden die getallen opgeteld bij de alcohol die men consumeert via het gedistilleerd dan krijgt een Texelaar jaarlijks 9,12 liter pure alcohol bin nen en iemand aan de vastewal 7,894. Een Texelse consument ge bruikt dus jaarlijks 1,226 liter alcohol meer dan iemand aan de vaste wal. Met hoge snelheid rijdt een auto over de Nikadel te De Koog. In de bocht bij de katholieke kerk wordt nauwelijks afgeremd. De auto raakt in een slip en ramt een paal. Een ogenblik blijft de bestuurder versuft ritten. Dan maakt hij met veel moeite rijn veillgheldsgordels los en opent het portier. Wankelend loopt hij over tie Nikadel In de richting waar hij vandaan kwam. Enige djd later Is de politie ter plaatse, gebeld door buurtbewoners die wakker werden van de klap. Aan de hand van het nummer bord weet de politie de eigenaar op te sporen. Hij is net thuis als de politie arriveert Zijn adem ruikt naar drank. Hij praat moeilijk. Bloeddoorlopen ogen. Geeft toe dat hij in de auto reed, maar ontkent dat hij teveel drank had gedronken. Het blaaspijpje geeft aan dat hij in ieder geval een promillage hoger dan 0.5 in rijn bloed heeft Op het politiebureau kleurt ook het 0.8 pijpje groen. De man geeft toestemming voor het afnemen van een bloedproef. Er wordt wat bloed afgetapt en opgestuurd naar het gerechtelijk laboratorium. Een tweede bloedproef wordt aangeboden, maar de man vindt dat niet nodig. Voorlopig krijgt hij een rijverbod van acht uur opgelegd. De uitslag van een laboratoriumproef geeft aan dat het promillage 1,94 was. Bijna vier maai de maximaal toegestane hoeveelheid. Een hoeveelheid, waarvoor twaalf of dertien pilsjes nodig waren. Er komt een rechtzaak en een veroordeling. Boete, voor waardelijke gevangenisstraf. Ontzegging van de rijbevoegd heid. Regelmatig verschijnen in deze krant rechtbankverslagen. Een groot aantal gaat over mensen die met teveel drank op achter het stuur kropen. Ook de politie berichten bevatten met name in de zomermaanden veel drank-ellende. Agressie en vernieling. Verborgen driften die door het nuttigen van drank aan de oppervlakte komen. De vraag dringt zich op of op Texel meer gedronken wordt dan elders. En wat de gevolgen zijn van het drankgebruik, naast de in de krant gemelde calamiteiten. Is Texel bezig een eiland van alcoholici te worden? Vergelijking van Texels drankgebruik met dat aan de overkant levert inte ressante gegevens op. Volgens de bere kening die bij dit artikel is gevoegd, drinken Texelaars minder gedistilleerd, maar meer bier dan mensen aan de vaste wal. Door jenever, whisky, likeur en dergelijke krijgt de Texelaar jaarlijks 1,86 liter pure alcohol binnen. Dat is ruim zeven flessen jenever. Een over- kanter krijgt jaarlijks 2,71 liter pure alco hol binnen door het drinken van gedis tilleerd. Volgens dit aan het Centraal Bureau van de Statistiek in Den Haag ontleende cijfer worden op de vastewal per hoofd van de bevolking ruim tien flessen whisky, jenever of ander gedis tilleerd per jaar geconsumeerd. Op dit gebied komen de Texelaars dus als matige lieden uit de bus. Wat betreft bier zijn de Texelaars echter aanmerke lijk minder matig. Volgens de bij dit artikel gepubliceerde berekeningen drinkt de Texelaar jaarlijks 121 liter. Zeventien kratjes van 24 pijpjes per hoofd van de bevolking per jaar. Op het vasteland wordt „slechts" 86,4 liter ge consumeerd volgens het CBS. Een gegeven dat voldoende is om de Texe laars. en de in de berekening verwerkte toeristen op Texel als echte bierdrinkers te bestempelen. Een Texelaar drinkt per jaar 34,6 liter bier méér dan iemand aan de vastewal. Dat scheelt bijna vijf kratjes. Het gebruik van alcoholhoudende dranken in horecagelegenheden en thuis verhoudt zich als 1:1,6. Met an dere woorden: tegen iedere borrel die in het café wordt gedronken, wordt thuis het glas ruim anderhalf maal gevuld. In 1980 werden In de horecagelegenheden op Texel 36.818 liters alcoholhoudende drank van 15% of meer verkocht. Thuis werd 59.136 liter van dit soort drank geschonken. Bij elkaar een plas van 95.954 liter gedistilleerd, waarmee on geveer drie tankwagens die nornaal voor het bevoorraden van bezinestations worden gebruikt, kunnen worden ge vuld. Op het gebied van bier werd 800.000 liter in de café's getapt en kwam 1.280.000 liter thuis op tafel. Totaal een hoeveelheid van 2.080.000 liter ofwel een file van ongeveer 70 tankwagens. Over het wijnverbruik op Texel kon den geen betrouwbare gegevens wor den verkregen. Dat Texelaars niet vies zijn van een slokje is geen nieuw verschijnsel. In het boek ,,'t Lant van Texsel" van J. A. van der Vlis komt het drankgebruik uit gebreid aan de orde. „Overal, zowel ten plattelande als in de steden, werd ge durende de 19de eeuw onmatig veel sterke drank hieronder te verstaan brandewijn en jenever gedronken. Texel maakte op deze algemene regel geen uitzondering. Volgens een opgave van de gemeenteontvanger G. List, een man die het weten kon omdat hij de plaatselijke accijnzen inde, had de be volking van 1851 niet minder dan 33.000 liter drank met een alcoholpercentage van 50% geconsumeerd. In 1852 was volgens dezelfde berichtgever het gere gistreerde gebruik tot 50.000 liter ge stegen. Telt men daarbij de 8000 liter die volgens List door vissers van Oost clandestien werd ingevoerd, dan komt men op een totaal verbruik van 58.000 liter. Het gemiddelde gebruik per in woner, vrouwen en kinderen meege rekend, beliep dus iets minder dan tien liter per hoofd van de bevolking." Van der Vlis stelt vast dat dit cijfer overeen kwam met het landelijk gebruik in de jaren 1876/'80 toen bij de invoering van de drankwet werd vastgesteld dat per hoofd van de bevolking 9,85 liter van 50% opgedronken was. De drankbe strijding die in deze tijd op Texel op gang kwam, richtte zich tegen het gebruik van jenever. In wijn en bier werd toen nog geen kwaad gezien. Drank bestrijder Jacob Huizinga was een groot liefhebber van Beiers Bier en in 1890 onthaalden goedwillenden van Den Burg arme kinderen uit Den Helder bij een uitstapje naar Texel op grote glazen bier met suiker. De cijfers van 1980 zouden Jacob Huizinga dan ook wei nig reden tot ongerustheid hebben ge geven. Relatief weinig gedistilleerd, maar wel veel bier. Texel is op de goede weg, zou hij geconcludeerd hebben. grote werkloosheid op Texel er mi schien iets mee te maken? Een advoca die in zijn praktijk veel met door drai ontstane ellende heeft te maken schet een geval. „Op een gegeven moment wordt e man werkloos. Dat is in de huidige t lang niet zo'n ramp als vroeger. Hij hoi niet te stempelen, er ontstaat ge honger en hij wordt lang niet zo erg i vroeger met de nek aangekeken. W wél gebeurt: hij gaat zich vervelen, het begin vallen er misschien nog v\ klusjes in huis op te knappen. Maar j een gegeven moment mist hij de daj lijkse gang naar het werk. Niet ee zozeer vanwege dat werk, maar w vanwege het sociale contact met col ga's. Mensen hebben dat sociale co tact nodig. De man zoekt hier een o lossing voor en raakt in een café vi zeild. Dat begint met een praatje en e spa'tje, maar langzamerhand, als man langer werkloos is en uitzicht ander werk minder wordt, verander dat spa'tje en dat kopje koffie in drar En wanneer het cafébezoek eenm. gelijk opgaat met drankgebruik, woi het vaak van kwaad tot erger. De m wordt een keer dronken en dan nog e keer en dan krijg je het stadium van ruzies thuis. Het gezinsleven raakt oi wricht, misschien komt er een scheidi en als het eenmaal zover is dan voelt man zich zo ellendig en verlaten dat nog meer gaat drinken. Er is dan sprake van een vergevorderd alcoh probleem."Overigens leent volgens c ze advocaat de beroepsstructuur v Texel zich goed voor alcoholisme. Zomers vinden velen werk in de horec 's Winters zijn ze werkloos. Juist in tijd begint het drinken. Om de lan winter door te komen, maar ook c contact te houden met collega's en dere mensen. Texel biedt genoeg ge genheden voor mensen die ergens e borrel willen drinken. Op het eiland z ongeveer 80 horecabedrijven, zodat voor iedere 150 bewoners een café Een gemeente als Sassenheim in Zu Holland met eveneens rond de 13.0 inwoners telt maar zes café's! De eerder aangehaalde advocaat I verbaasd over het gemak waarmi tegenwoordig een pilsje wordt gedro v ken en toont zich vooral bezorgd ov s het alcoholgebruik bij de jeugd. Volger jeugdwerkbegeleider Jan Kramer ka i inderdaad worden gesproken van e( j alcoholprobleem bij de jeugd. Het ga i hier in de meeste gevallen niet om 11 Inmiddels is echter wel het besef ont staan dat grote hoeveelheden bier de zelfde verwoestende uitwerking kunnen hebben op het lichaam en het sociaal functioneren van iemand als het drinken van veel jenever. Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit wat men drinkt. In dat licht bezien is het grote bierverbruik op Texel dan ook zorgwekkend te noemen. Het drinken in de vorige eeuw en in het begin van deze eeuw was beslist geen zaak van alleen de lagere klassen, De negentiende eeuwse Texelse notaris Johannes Ludovicus Kikkert, was vóór hij zich tot het afschaffersgenootschap bekeerde een bekend innemer van veel alcoholica. Toch zorgde de drank vooral in de lagere klassen voor veel ellende. Slechte behuizing en arbeidsomstan digheden waren er onder andere de oorzaak van dat men vaker naar de fles greep. Om een tijdje in een roes te leven. Om te vergeten. Ook in de dertiger jaren toen er grote werkloos heid heerste was jenever een probaat middel om enige tijd aan de sores van alledag te ontsnappen. Wat zijn de oorzaken van het grote drankverbruik in deze tijd? Heeft de

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1981 | | pagina 8