c „Die warme maaltijden zijn voor ouderen een uitkomst' Tafeltje Dekje" bestaat binnenkort tien jaar: irDAG 6 SEPTEMBER 1990 TEXELSE COURANT PAGINA 9 Het keukenpersonee! van de Gollards verzorgde de afgelopen tien jaar ongeveer 95.000 maaltijden. itenskoffertje staat altijd klaar png. Als mensen vragen waar or dient, zeg ik altijd dat het suty case is." Mevrouw E. I jaar) uit Den Burg besloot raanden geleden driemaal per gebruik te maken van de aan izorgde warme maaltijden van e Dekje". „Werkelijk een uit- Ik houd nu wat meer tijd oor mezelf." Woensdag 19 iber bestaat de warme maal- rziening op Texel tien jaar. en kijkje in de „keuken" van ld lopende organisatie, die ilp van ongeveer 30 vrijwilli- iver heel Texel ongeveer 70 %l den per dag thuisbezorgt. jw Dijt is voorlopig nog niet in alle dagen van Tafeltje Dekje te maken. „Nee, hoor. Ik wil ik nog graag wat doen. Daar- »k ik vier dagen per week zelf. Is ge ouder wordt gaat het alle- iet meer zo snel. Daar komt dat ik reumatisch aan het nben. Als ik me nou drie da- irweek niet om het eten hoef ommeren, houd ik nog wat tijd m te puzzelen of te lezen. Het me prima zo." ie waar ik wel even aan moest in? Door de week krijg ik nu «n vla-toetje voorgeschoteld, gewend dat alleen in het inde voor mezelf te maken. Ie weeks at ik altijd havermout pap toe. Dat heb ik nu maar kaaid. Op zaterdag en zondag deftig aan de havermout." Prakkie 'aan Quartel uit De Cocksdorp gebruik van de warme maaltij- Op medisch advies, hoor, want mezelf op kookgebied aardig Maar als je alleen bent, heb 'rel eens de neiging om een ivan de vorige dag op te war nat dan vaak weer te vet •of een dag helemaal niet te Nadat ik lichamelijk een kleine obuwing had gehad, vond de tet toch maar beter om voort- i Tafeltje Dekje gebruik te ma il ik moet zeggen, dat gaat 'He tevredenheid. De porties tot genoeg en het menu is af- Sl)d, Kijk, je hoort van oudere 'b weieens dat de groente niet tooeg heeft gekookt. Dat kun '*t kwalijk nemen, want vroe- -'d groente pas op tafel gezet helemaal bruin zag. Het stond pruttelen. Ja, en als je dat *1 bent....Maar het is lekker, li ik ben van huis uit een goe- 11 Gewoon eten wat de pot !0 beb ik dat geleerd." Krappe beurs ik Waard (85 jaar) uit Den "tokt van het begin af aan ge- Te de voorziening. „Ik heb het •'ld als ANBO-voorzitter meer :n Jaar geleden zelf aange- "M. Het is een uitstekende '"l en ik maak er zeven dagen pek gebruik van. Het is de ene Twee vrijwilligers laden in rap tempo hun auto's vol om de koffertjes zo snel mogelijk bij de mensen thuis af te kunnen leveren. keer lekkerder dan de andere keer, maar dat heb je als je zelf kookt ook. Alleen vind ik wel dat je kunt merken dat er op de maaltijden is bezuinigd. Een paar jaar geleden was het alle maal wat smakeli|ker. Om de prijs op f7,50 te houden moet het allemaal net uit een iets te krappe beurs ko men en dat kun je merken." „Wat ik zou doen als er geen maaltijden aan huis werden bezorgd? Dan zou ik weer terugvallen op de kant en klare maaltijden van Iglo. Dat at ik voor heen ook. Maar weet je wat daar het bezwaar van is? Dan koop je alleen wat je lekker vindt en eet je toch eenzijdiger. Nee, Tafeltje Dekje is echt een zegen voor de oudere mensen." Vrijwilligers De warme maaltijdvoorziening op Texel zou niet kunnen draaien zonder vrijwilligers. Zo zit er iedere weekdag tussen 9.00 en 10.00 uur een vrijwil liger in de Buureton om aanmeldin gen of wijzigingen te noteren (tel. 12696). Eén van hen is J. Boere- Reeskamp, die van meet af aan als vrijwilliger bij de warme maaltijd voorziening betrokken is geweest. „Aanvankelijk heb ik ook maaltijden weggebracht. Zelfs wel op de fiets. Later ben ik op de administratie be land, waar we de zaken met z'n vie ren runnen. We hebben allemaal een vaste dag. Ik zit er bijvoorbeeld iede re woensdag. Waarom ik het doe? Het is een goede zaak." Nieuwe koffers Jan Nooij (63 jaar) uit Den Burg is één van de vrijwilligers die het eten vanuit de Gollards naar de mensen thuis brengt. Vier jaar geleden meld de hij zich na een oproep aan als reserve-vrijwilliger. Al vrij snel werd hij ingeschakeld om daadwerkelijk maaltijden bij mensen aan huis te be zorgen. „Ik rijd nu één week per maand en breng dan ongeveer 18 maaltijden per dag weg. Erg dank baar werk, vooral omdat de mensen meestal vol lof zijn." Nooij steekt ook de handen uit de mouwen als er iets aan de koffers te repareren valt. Als de plastic handvaten het begeven, zet hij er roestvrijstalen grepen op. Het is overigens de bedoeling de kof fertjes te zijner tijd te vervangen door nieuw materiaal: roestvrijstalen pan netjes in een piepschuim opbergdoos. Hierin kan het eten nog langer warm worden gehouden, wat met name voor de afnemers in De Cocksdorp te merken moet zijn. Niet dat het eten daar koud aankomt, maar met nieuw materiaal kan een beter resultaat worden behaald. Inspringen De Cocksdorpers krijgen hun maaltij den aangeleverd door vier vrijwiligers, die bij toerbeurt iedere maand een week lang deze taak op zich nemen. Mart de Graaf-Slaman is één van hen: „Dit systeem werkt uitstekend, want als je onverwachts ergens heen moet, kun je voor elkaar inspringen. Dat geldt ook voor de vakanties. Mijn man ik doen doen dit nu voor het derde jaar. Aanvankelijk zijn we be gonnen met het bezorgen van drie maaltijden, dat is nu uitgegroeid naar een stuk of 12 in totaal. Maar daar zitten mensen uit De Koog en Eier- land bij inbegrepen. Die nemen we op onze route mee. We doen het graag. Je moet maar denken dat je er zelf ook eens aan toe kan raken. En dan is het ook fijn als iemand je eten aan huis komt brengen." Kaartsysteem De maaltijden worden klaargemaakt in de keuken van de Gollards, waar Petra Eelman de scepter zwaait. Met behulp van een kaartsysteem, dat door de administratieve vrijwilligers per dag wordt bijgehouden, worden de maaltijden „uitgeschept". Hierbij wordt rekening gehoudenmet diëten, voorkeuren en zaken als kleine en grotere porties. „Als er mensen zijn die een halve portie aardappelen wil len hebben en anderhalve portie groente, dan kan dat. En als iemand bijvoorbeeld geen vla blieft, houden we daar ook rekening mee." De menu's worden door haar samen gesteld, in overleg met twee bewo ners van het Verpleeghuis, twee van de Gollards en een afgevaardigde van de dagbehandeling. „Als er bijvoor beeld een keertje grauwe erwten worden verlangd, komt dat er op te staan." Gebakken vis Volgens Petra is het commentaar op de maaltijden zowel positief als nega tief. „Mensen aarzelen niet om direct hun mening te geven. Als we op een andere aardappelsoort overschakelen, kunnen we ervan op aan dat we commentaar krijgen. Wat er favoriet is? Nou, ik geloof dat gebakken vis het hoogst genoteerd staat. Dat moeten we het liefst iedere week klaarmaken. En 's winters eten de mensen erg graag stamppotten als boerenkool en stimp-stamp." Het eten wordt door het keukenper- soneel tussen half twaalf en kwart voor twaalf 's morgens met behulp van een lopende band in de pannet jes geschept, waarna de al klaarstaande vrijwilligers de koffertjes helpen sluiten om er vervolgens in rap tempo in de auto mee vandoor te gaan. „Zo van het land naar de klant," roept een vrijwilliger terwijl hij de auto start. Een begrip De warme maaltijdvoorziening, die onder verantwoordelijkheid valt van de Stichting Welzijn Ouderen Texel, is op het eiland een begrip geworden Even terug in de geschiedenis: hal verwege het jaar 1979 werd een commissie gevormd met een tweele dige taak. Er moest onderzocht wor den of er op Texel behoefte was aan een dergelijke maaltijdenvoorziening en bij gebleken behoefte diende zo'n voorziening ook te worden opgezet. Onderzoek wees uit dat hiervoor wel Door de week worden ongeveer 70 koffertjes per dag met pannetjes warm eten gevuld Henk Snijders ..De vraag naar warme maaltij den die thuis worden bezorgd zal de komende tien jaar nog sterk toenemen" degelijk belangstelling bestond In september 1980 ging de zaak van start. Bij de aanvang was het aantal deelnemers nog niet te vergelijken met nu. Toename Henk Snijders, voorzitter van de stichting, verwacht dat het aantal ge bruikers van de maaltijden de komen de tien jaar nog flink zal toenemen. „Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen, daar is het beleid van de regering helemaal op gericht. Bovendien groeit de leeftijdsgroep van mensen boven de 55 jaar, in ver houding tot de lagere leeftijdsgroe pen, de komende tien jaar sterk. Het aantal maaltijden dat we voor oude ren klaarmaken is de laatste jaren gi gantisch gestegen en dat zal alleen nog maar meer toenemen de komen de jaren. We zullen moeten zorgen dat we daar organisatorisch en finan cieel een mouw aan weten te pas sen." Volgens Petra Eelman is de keuken van de Gollards in de huidige situatie in staat nog ongeveer 50 maaltijden per dag extra te leveren. Jubileum De afgelopen 10 jaar zijn ruim 95.000 maaltijden bij Texelaars aan huis bezorgd. In principe komen al leen mensenboven de 55 jaar en ge handicapten voor deze voorziening in aanmerking. Door de week worden de maaltijden thuis bezorgd. Wie op zaterdag en zondag via „Tafeltje Dekje" wil eten, zal de maaltijden af moeten (laten) halen bij de Gollards. Woensdag 19 september wordt in verband met het jubileum een extra feestelijke maaltijd - met verrassing - thuisbezorgd. Alle vrijwilligers én hun eventuele partners krijgen die dag een maaltijd aangeboden door het verzorgingstehuis Gollards. Om de burgemeester en de wethouders ook eens kennis te laten maken met de uitzendmaaltijden, is het college uit genodigd om in „de Buureton" de uitzendmaaltijd van die dag te nuttigen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1990 | | pagina 9