c
„Die warme maaltijden zijn
voor ouderen een uitkomst'
Tafeltje Dekje" bestaat binnenkort tien jaar:
irDAG 6 SEPTEMBER 1990
TEXELSE COURANT
PAGINA 9
Het keukenpersonee! van de Gollards verzorgde de afgelopen tien jaar ongeveer 95.000 maaltijden.
itenskoffertje staat altijd klaar
png. Als mensen vragen waar
or dient, zeg ik altijd dat het
suty case is." Mevrouw E.
I jaar) uit Den Burg besloot
raanden geleden driemaal per
gebruik te maken van de aan
izorgde warme maaltijden van
e Dekje". „Werkelijk een uit-
Ik houd nu wat meer tijd
oor mezelf." Woensdag 19
iber bestaat de warme maal-
rziening op Texel tien jaar.
en kijkje in de „keuken" van
ld lopende organisatie, die
ilp van ongeveer 30 vrijwilli-
iver heel Texel ongeveer 70
%l den per dag thuisbezorgt.
jw Dijt is voorlopig nog niet
in alle dagen van Tafeltje Dekje
te maken. „Nee, hoor. Ik wil
ik nog graag wat doen. Daar-
»k ik vier dagen per week zelf.
Is ge ouder wordt gaat het alle-
iet meer zo snel. Daar komt
dat ik reumatisch aan het
nben. Als ik me nou drie da-
irweek niet om het eten hoef
ommeren, houd ik nog wat tijd
m te puzzelen of te lezen. Het
me prima zo."
ie waar ik wel even aan moest
in? Door de week krijg ik nu
«n vla-toetje voorgeschoteld,
gewend dat alleen in het
inde voor mezelf te maken.
Ie weeks at ik altijd havermout
pap toe. Dat heb ik nu maar
kaaid. Op zaterdag en zondag
deftig aan de havermout."
Prakkie
'aan Quartel uit De Cocksdorp
gebruik van de warme maaltij-
Op medisch advies, hoor, want
mezelf op kookgebied aardig
Maar als je alleen bent, heb
'rel eens de neiging om een
ivan de vorige dag op te war
nat dan vaak weer te vet
•of een dag helemaal niet te
Nadat ik lichamelijk een kleine
obuwing had gehad, vond de
tet toch maar beter om voort-
i Tafeltje Dekje gebruik te ma
il ik moet zeggen, dat gaat
'He tevredenheid. De porties
tot genoeg en het menu is af-
Sl)d, Kijk, je hoort van oudere
'b weieens dat de groente niet
tooeg heeft gekookt. Dat kun
'*t kwalijk nemen, want vroe-
-'d groente pas op tafel gezet
helemaal bruin zag. Het stond
pruttelen. Ja, en als je dat
*1 bent....Maar het is lekker,
li ik ben van huis uit een goe-
11 Gewoon eten wat de pot
!0 beb ik dat geleerd."
Krappe beurs
ik Waard (85 jaar) uit Den
"tokt van het begin af aan ge-
Te de voorziening. „Ik heb het
•'ld als ANBO-voorzitter meer
:n Jaar geleden zelf aange-
"M. Het is een uitstekende
'"l en ik maak er zeven dagen
pek gebruik van. Het is de ene
Twee vrijwilligers laden in rap tempo hun auto's vol om de koffertjes zo snel mogelijk bij de
mensen thuis af te kunnen leveren.
keer lekkerder dan de andere keer,
maar dat heb je als je zelf kookt ook.
Alleen vind ik wel dat je kunt merken
dat er op de maaltijden is bezuinigd.
Een paar jaar geleden was het alle
maal wat smakeli|ker. Om de prijs op
f7,50 te houden moet het allemaal
net uit een iets te krappe beurs ko
men en dat kun je merken." „Wat ik
zou doen als er geen maaltijden aan
huis werden bezorgd? Dan zou ik
weer terugvallen op de kant en klare
maaltijden van Iglo. Dat at ik voor
heen ook. Maar weet je wat daar het
bezwaar van is? Dan koop je alleen
wat je lekker vindt en eet je toch
eenzijdiger. Nee, Tafeltje Dekje is echt
een zegen voor de oudere mensen."
Vrijwilligers
De warme maaltijdvoorziening op
Texel zou niet kunnen draaien zonder
vrijwilligers. Zo zit er iedere weekdag
tussen 9.00 en 10.00 uur een vrijwil
liger in de Buureton om aanmeldin
gen of wijzigingen te noteren (tel.
12696). Eén van hen is J. Boere-
Reeskamp, die van meet af aan als
vrijwilliger bij de warme maaltijd
voorziening betrokken is geweest.
„Aanvankelijk heb ik ook maaltijden
weggebracht. Zelfs wel op de fiets.
Later ben ik op de administratie be
land, waar we de zaken met z'n vie
ren runnen. We hebben allemaal een
vaste dag. Ik zit er bijvoorbeeld iede
re woensdag. Waarom ik het doe?
Het is een goede zaak."
Nieuwe koffers
Jan Nooij (63 jaar) uit Den Burg is
één van de vrijwilligers die het eten
vanuit de Gollards naar de mensen
thuis brengt. Vier jaar geleden meld
de hij zich na een oproep aan als
reserve-vrijwilliger. Al vrij snel werd
hij ingeschakeld om daadwerkelijk
maaltijden bij mensen aan huis te be
zorgen. „Ik rijd nu één week per
maand en breng dan ongeveer 18
maaltijden per dag weg. Erg dank
baar werk, vooral omdat de mensen
meestal vol lof zijn." Nooij steekt ook
de handen uit de mouwen als er iets
aan de koffers te repareren valt. Als
de plastic handvaten het begeven,
zet hij er roestvrijstalen grepen op.
Het is overigens de bedoeling de kof
fertjes te zijner tijd te vervangen door
nieuw materiaal: roestvrijstalen pan
netjes in een piepschuim opbergdoos.
Hierin kan het eten nog langer warm
worden gehouden, wat met name
voor de afnemers in De Cocksdorp te
merken moet zijn. Niet dat het eten
daar koud aankomt, maar met nieuw
materiaal kan een beter resultaat
worden behaald.
Inspringen
De Cocksdorpers krijgen hun maaltij
den aangeleverd door vier vrijwiligers,
die bij toerbeurt iedere maand een
week lang deze taak op zich nemen.
Mart de Graaf-Slaman is één van
hen: „Dit systeem werkt uitstekend,
want als je onverwachts ergens heen
moet, kun je voor elkaar inspringen.
Dat geldt ook voor de vakanties. Mijn
man ik doen doen dit nu voor het
derde jaar. Aanvankelijk zijn we be
gonnen met het bezorgen van drie
maaltijden, dat is nu uitgegroeid naar
een stuk of 12 in totaal. Maar daar
zitten mensen uit De Koog en Eier-
land bij inbegrepen. Die nemen we
op onze route mee. We doen het
graag. Je moet maar denken dat je
er zelf ook eens aan toe kan raken.
En dan is het ook fijn als iemand je
eten aan huis komt brengen."
Kaartsysteem
De maaltijden worden klaargemaakt
in de keuken van de Gollards, waar
Petra Eelman de scepter zwaait. Met
behulp van een kaartsysteem, dat
door de administratieve vrijwilligers
per dag wordt bijgehouden, worden
de maaltijden „uitgeschept". Hierbij
wordt rekening gehoudenmet diëten,
voorkeuren en zaken als kleine en
grotere porties. „Als er mensen zijn
die een halve portie aardappelen wil
len hebben en anderhalve portie
groente, dan kan dat. En als iemand
bijvoorbeeld geen vla blieft, houden
we daar ook rekening mee."
De menu's worden door haar samen
gesteld, in overleg met twee bewo
ners van het Verpleeghuis, twee van
de Gollards en een afgevaardigde van
de dagbehandeling. „Als er bijvoor
beeld een keertje grauwe erwten
worden verlangd, komt dat er op te
staan."
Gebakken vis
Volgens Petra is het commentaar op
de maaltijden zowel positief als nega
tief. „Mensen aarzelen niet om direct
hun mening te geven. Als we op een
andere aardappelsoort overschakelen,
kunnen we ervan op aan dat we
commentaar krijgen. Wat er favoriet
is? Nou, ik geloof dat gebakken vis
het hoogst genoteerd staat. Dat
moeten we het liefst iedere week
klaarmaken. En 's winters eten de
mensen erg graag stamppotten als
boerenkool en stimp-stamp."
Het eten wordt door het keukenper-
soneel tussen half twaalf en kwart
voor twaalf 's morgens met behulp
van een lopende band in de pannet
jes geschept, waarna de al
klaarstaande vrijwilligers de koffertjes
helpen sluiten om er vervolgens in
rap tempo in de auto mee vandoor te
gaan. „Zo van het land naar de
klant," roept een vrijwilliger terwijl hij
de auto start.
Een begrip
De warme maaltijdvoorziening, die
onder verantwoordelijkheid valt van
de Stichting Welzijn Ouderen Texel, is
op het eiland een begrip geworden
Even terug in de geschiedenis: hal
verwege het jaar 1979 werd een
commissie gevormd met een tweele
dige taak. Er moest onderzocht wor
den of er op Texel behoefte was aan
een dergelijke maaltijdenvoorziening
en bij gebleken behoefte diende zo'n
voorziening ook te worden opgezet.
Onderzoek wees uit dat hiervoor wel
Door de week worden ongeveer 70 koffertjes per dag met pannetjes warm eten gevuld
Henk Snijders ..De vraag naar warme maaltij
den die thuis worden bezorgd zal de komende
tien jaar nog sterk toenemen"
degelijk belangstelling bestond In
september 1980 ging de zaak van
start. Bij de aanvang was het aantal
deelnemers nog niet te vergelijken
met nu.
Toename
Henk Snijders, voorzitter van de
stichting, verwacht dat het aantal ge
bruikers van de maaltijden de komen
de tien jaar nog flink zal toenemen.
„Ouderen blijven steeds langer
zelfstandig wonen, daar is het beleid
van de regering helemaal op gericht.
Bovendien groeit de leeftijdsgroep
van mensen boven de 55 jaar, in ver
houding tot de lagere leeftijdsgroe
pen, de komende tien jaar sterk. Het
aantal maaltijden dat we voor oude
ren klaarmaken is de laatste jaren gi
gantisch gestegen en dat zal alleen
nog maar meer toenemen de komen
de jaren. We zullen moeten zorgen
dat we daar organisatorisch en finan
cieel een mouw aan weten te pas
sen."
Volgens Petra Eelman is de keuken
van de Gollards in de huidige situatie
in staat nog ongeveer 50 maaltijden
per dag extra te leveren.
Jubileum
De afgelopen 10 jaar zijn ruim
95.000 maaltijden bij Texelaars aan
huis bezorgd. In principe komen al
leen mensenboven de 55 jaar en ge
handicapten voor deze voorziening in
aanmerking.
Door de week worden de maaltijden
thuis bezorgd. Wie op zaterdag en
zondag via „Tafeltje Dekje" wil eten,
zal de maaltijden af moeten (laten)
halen bij de Gollards.
Woensdag 19 september wordt in
verband met het jubileum een extra
feestelijke maaltijd - met verrassing -
thuisbezorgd. Alle vrijwilligers én hun
eventuele partners krijgen die dag
een maaltijd aangeboden door het
verzorgingstehuis Gollards. Om de
burgemeester en de wethouders ook
eens kennis te laten maken met de
uitzendmaaltijden, is het college uit
genodigd om in „de Buureton" de
uitzendmaaltijd van die dag te
nuttigen.