Texelse Landbou Zeeaster nieuw konijn uit Mark's hoge hoed Mestvee van de Starren heeft eigen paspoort Ter Steeges stapten over op het loonwerk Jaar van de waarheid Zologische narcissen wiiloftelers scoren met rode variant Afl.2 De Vernieuwers Blondes d'Aquitaines eisen comfort Stichting steunt Texelse pioniers Beetje gekkende weg begonnen lollenteler Giel Kuip wil schone produktie van Boersens bekroond Lammetjestocht i bALLbb y COURANT Autogene training CDA-bezwaar tegen weren auto uit bos <4 ^mariente kraam Texelse produkten „Ik begon niet uit economische motieven aan de biologische bol lenteelt, maar vind het een verve lende gedachte dat ik aan het werk ben in een gewas dat is bespoten. Het moet toch mogelijk zijn zonder die middelen te wer ken." Aanvankelijk wilde Giel Kuip (49) zijn 25 hectare grote akkerbouw- en bollenbedrijf helemaal over schakelen op de biologische teelt. „Voor de meeste gewassen was dat wel haalbaar", wijst hij op het bouwplan (aardappels, graan, bie ten en graszaad), „maar vier bun der bollen zonder bestrijdings middelen is nog niet te doen." Toen er geen geschikte alternatie ven waren, besloot hij op experi mentele voet te starten op negen hectare land. Kuip en rechterhand Martin Kikkert gebruiken daar geen ons kunstmest en bestrij dingsmiddelen meer. Onkruid Ze verbouwen er afwisselend graan en op kleinere schaal bollen, uien, wortelen en gras of groenbe- mester om het land rust te geven. „We hebben één keer in de vijf jaar bollen op hetzelfde perceel. Verder moeten we speciale cultuurmaa tregelen nemen. De narcissen gaan pas laat in de herfst de grond in. Dan is het wat koeler; dat voor komt bolrot en het onkruid ont kiemt dan niet meer.", wijst hij op de dikke laag stro tussen de narcis Dubbele von Sion. „Dat stro is er voor om het onkruid er onder te houden." Ook de keuze van de soorten is van belang. „Dat soort foefjes ontdek je pas met de ja ren", wijst hij op de technische hulpmiddelen, zoals een onkruid brander. Extra prijs Voor een rendabele teelt moeten de bollen een extra prijs opbren gen, want de kosten van biologi sche bollen zijn eenderde hoger dan die van gangbare. De afzet verloopt via veiling Aalsmeer, die deels uit imago overwegingen bemiddelt in de bol len. „Maar ze garanderen geen mi nimumprijs, al lijkt de vraag toe te nemen." Kuip denkt dat bij een goed distributiesysteem en een re delijk prijspeil de biologische bol len hun weg wel zullen vinden en hij de oppervlakte kan vergroten. „Het zweverige is wel een beetje van de biologische landbouw af. Ik zie het als een stuk toegevoegde waarde, waarvoor de consument best wat extra's over heeft." Zekerheidshalve houdt de land bouwer wel zijn gangbare bollen- kraam op peil. „Mocht het mis gaan, dan heb ik die altijd nog ach ter de hand." „Ik heb een nieuw produkt door gaans al verkocht voordat het is gemaakt." De gedrevenheid waarmee Mark van Rijsselberghe van Sint Donatus in de zuivel- en akkerbouwmarkt is geïnfiltreerd lijkt niet te stuiten. De zoutmin- nende zeeaster is de nieuwste verrassing uit zijn hoge hoed. kisten te worden geplant. Ver warmd water en voedingsstoffen stromen via een circulatiesysteem door de kisten. Binnen vier weken is.de witlof oogstrijp. „We moeten héél wat doen om er een goed kropje op te krijgen", aldus Wil lem, die op de hoogte blijft via stu dieclubs en de wekelijkse bezoeken aan de veiling. In de zomer staat hun hoofd niet naar witlof. Dan brengen de tuin ders hun tijd door in de aardbeien velden. Wandelsportvereniging „Het Gou den Boltje" houdt op maandag (tweede paasdag) de vierde Lam metjestocht. De start is in de LBO- kantine aan de Emmalaan. De af standen zijn 5, 10, 15 (start van 9.00 tot 14.00 uur), 25 (start van 9.00 tot 11.00 uur) en 40 kilome ter (start van 9.00 tot 10.00 uur). Er is een speciale herinnering ont worpen. Het inschrijfgeld be draagt ƒ3,50 (zonder medaille ƒ2,50 en voor niet leden ƒ5,0-). Mark van Rijsselberghe van zuivelboerderij Sint Donatus experimenteert met de nieuwe planter voor zeeaster. Sinds de start van bd-boerderij zo'n vijftien jaar geleden zijn in middels 135 verschillende produk- ten van de ideeënband gelopen. „Al onze melk verwerken we tot dagverse zuivelprodukten, zoals kwark, pot- of groene Texelse kaas, camambert en de verse roomkaas, de jongste aanwinst. Hoe zoiets ontstaat? Soms krijgen we vanuit de markt ergens vraag naar. In dit geval hadden we zelf niet genoeg kennis in huis en klop ten we aan bij een school, omdat het een aardig afstudeer of onder- Rien en zoon René van der Star in de stal met Blondes d'Aquitaines. „De stieren voelen zich prettiger en daardoor is het vlees fijner en beter van smaak." Fred en Rien van der Star uit Polder 't Noorden hebben zich toegelegd op de mesterij van Blondes d'Aquitai nes. De produktie wordt van be gin tot eind gecontroleerd. De consument heeft er een hogere vleesprijs voor over en „de Star ren" zien het als een goede aan vulling op het melkveebedrijf. „Onze stal was te klein voor een rendabele mestveehouderij op re guliere basis. Toen dit project drie jaar geleden startte hebben we meteen toegehapt." Het ras Blon de d'Aquitaine komt uit Frankrijk waar het door liefhebbers werd ontdekt. Het vlees is lichter van kleur en magerder. Met 500 tot 600 kilogram geslacht gewicht en een fijn beenderenstelsel geeft het minder slachtafval. Voor een opti male smaak van het vlees ziet de keuringsdienst strikt toe op nale ving van de voorschriften in het contract. „We hebben er nogal wat extra werk aan", aldus de veehouder. „De dieren hebben rui me groepshokken en mogen niet worden onthoornd. Het vee loopt op stro. Allemaal erg diervriende lijk dus. Verder worden alle medi sche behandelingen in een paspoort bijgehouden. Dat moet. De meerprijs vergoedt het werk echter" De merknaam staat garant voor een bepaalde kwaliteit, waarvoor die extra prijs wordt betaald. „De afname van het vlees is contrac tueel gegarandeerd, dus dat biedt zekerheid." Hoewel de markt voor deze vleessoort groeiende is, is het kwaliteitsmerk beschermd. Niet iedereen kan er dus mee be ginnen. Bijkomstigheid is de vaste stalmest. Die is schaars en vindt gretig aftrek onder de bollentelers. zoeksproject is. Dan merk je dat de schools theorie en de beperkin gen van de praktijk een eind uit el kaar liggen. Maar aan het eind weten we elkaar toch te vinden en onstaat een produkt met een toe gevoegde waarda Want anders verdwijnt het tussen de massa en wordt het niets. Dagverse zuivel is de enige manier om je te onder scheiden in de verzadigde zuivel- markt." Duinkonijnenpaté en speciale jam zijn andere Donatus-telgen, even als als de Texelster-aardappels, waarvan inmiddels vele honder den tonnen hun weg naar de con sument weten te vinden. „De intensieve aanpak kan alleen sla gen dankzij hard werken en door dat ieder van de vijf deelnemers in de maatschap zich op een speci fiek terrein heeft toegelegd." Zeekraal, waarmee Sint Donatus vorig jaar startte, is een ander voorbeeld van puur Texelse inno vatie. „In Zeeland ligt weliswaar een kostbaar proefproject, maar niemand neemt de moeite om de zeekraal te oogstten. Het is toch te gek om de resultaten af te wachten en dan pas naar de afzet te zoeken." Door de handmatige oogst laat het succes nog even op zich wachten, maar aan een oogstma- chine wordt druk gewerkt. Hogere verwachtingen heeft de onderne mer van de zoutminnende zee aster, een groente die een hogere produktie heeft en waarvoor vol doende afzet bestaat. Goede perspectieven dus voor de drieë neenhalve hectare zoute kwel- grond die op het eiland beschikbaar is en dus tot de laat ste meter wordt volgeplant. Daar blijft het niet bij, want de contac ten met Friese landbouwers zijn al gelegd. „Bedenk wel dat er héél wat ontwikkelingskosten in gaan zitten. Zoiets kan je haast niet in je eentje aanpakken." Landbouwers met nieuwe initiatie ven die iets toevoegen aan de be staande produkten en die een lokaal karakter hebben, kunnen re kenen op de steunVah ,$e Stich ting Stimulering Texelpfobukt. Het bestuur bestaat uit vertegenwoor digers van de reguliere landbouw, de gemeente, biologisch dynami sche landbouw en de Vereniging van Texelse Produkten. „Het is een platform waarin over de landbou wontwikkelingen wordt nage dacht en waar initiatiefnemers voor een bijdrage kunnen aanklop pen", aldus wethouder Dirk Terpstra, één van de bestuursle den. Terpstra benadrukt dat het niet uitsluitend biologisch projecten hoeven te zijn. ,Aan de ene kant stimuleren we pionierende land bouwers. Daarnaast proberen we zelf ideeën te ontwikkelen of plan nen van niet-agrariërs op tafel te krijgen bij de landbouworganisa ties. Want het zijn uiteindelijk de boeren zelf die het moeten oppak ken. Probleem is dat landbouwers zich tot dusver voornamelijk be perkten tot de produktie. Maar bij levensvatbare initiatieven moet voor een goede afzet een eindpro- dukt voor de consument worden gemaakt. Dat vergt veel voorberei ding en de nodige investeringen." Voorbeeld daarvan is de suggestie om naar Duits voorbeeld duin doorn in cultuur te brengen. Onze oosterburen blijken liefhebbers te zijn van duindoornsap- en gelei. De stichting verzamelde informa tie bij de landbouwuniversiteiten en heeft het plan inmiddels aan voorlichter Jan Koolhof en de landbouworganisaties toever trouwd. Ook over de afzet van lamsvlees is nagedacht. Waar de ruggen en de achterpoten van het Texelse schaap goed in de markt liggen, zijn de voorpoten minder in trek. „Deze zijn goed te gebruiken voor het conserveren volgens het pro cédé zoals Maurice Diks dat in de voormalige zuivelfabriek toepast." Landbouwers buigen zich nog over een idee het manshogeoliefanten- gras op het eiland In+cUltuur te brengen. „Het is niet'zozeer een Texels produkt, maar is het wel voor verschillende doeleinden bruikbaar, bijvoorbeeld als wmd- kenng en wellicht een geschikt al ternatief." De stichting kan voor nieuwe pro jecten dankzij subsidies van ge meente en provincie en andere instanties financiële steun geven. Meestal gaat het om bescheiden leningen met een uitgestelde af lossing. Het is de bedoeling dat het geld na verloop van tijd aan een ander project ten goede komt. Dat gebeurde tot dusver voor bio logische bloembollen, zeekraal en Bloem van Texel" van bakkerij Dros. Volgens de wethouder is behoud van werkgelegenheid voor het eiland voor de gemeente de groot ste drijfveer. Terpstra hoopt dat de stichting een voorloper is van een grotere samenwerking tussen overheid, landbouw en financiële instellin gen om nieuwe, risicovolle initia tieven te ontwikkelen. rPT?\rT?T Cl? ^7 VRIJDAG 1 APRIL 1994 De kwaliteit van de witlof van Frans IlinksI en Willem Boersen staat hoog aange schreven Van bloembollenkwekerij uitge groeid tot een professioneel loon- werkbedrijf dat ,,de bollen erbij heeft". Een stap waarvan Willem en Henk ter Steege uit de Prins Hendrikpolder heden ten dage nog geen spijt hebben. „Al vergt het wel de nodige plan ning, zeker met de natte herfsten die we gewend zijn." Zoekend naar een manier het be drijf voor drie kostwinners („de in breng van vader moet je niet wegcijferen") levensvatbaar te houden, stapten de Ter Steeges een jaar of vier geleden in het bloembollen-loonwerk. Een sector die tot die tijd met kruimelwerk genoegen moest nemen. „Waar de grootste kwekers aan de vaste- wal voor het minste klusje een loonwerker inschakelen, waren we op Texel gewend het meeste werk zelf op te knappen." Dat veranderde snel, want de kostbare machines in de heden daagse bollensector worden vaak te duur voor één bedrijf en het on derhoud vormt een grote belasting voor de vele eenmanszaken. Er is nóg een voordeel. „Als wij komen hebben ze meteen een chauffeur en indien nodig nog extra hulpen. Als het werk klaar is vertrekken we weer. Dat scheelt ze perso neelskosten en organisatie." Het loonwerk begon met een ad vertentie in de Texelse Courant. Willem: „Het leverde al snel wat klanten. Toen kwam de firma Dijt erbij met lelies in de herfst. En een beetje gekkende weg kochten we een nieuwe rooier met overcapaci teit." Leliekweker Willem Trap meldde zich snel om die in te vul len. „Dankzij grote klussen konden we modern materiaal aanschaf fen. En dat trekt weer nieuwe klanten, al moet je wel concurre rend werken. Want aan de vaste- wal slapen ze niet." Rooien is al lang niet meer de eni ge activiteit. „We planten, spuiten, hakselen het loof, ploegen, stuif- dekken en noem maar op. Alle maal specifiek bloembollenwerk." Trots zijn ze op de twee moderne strodekmachines in het bedrijf. „Daarmee dekken ook we ook nog zo'n 2000 ton stro op winterwor tels." Bar duur Ze draaien er niet omheen dat de machines soms „bar duur" zijn en snel verouderen. „Het kan alleen doordat we er flink werk voor heb ben en zelf, soms met hulp van an deren, de techniek doen." In de zomer kunnen ze in de verlo ren uurtjes de eigen bollen rooien, terwijl vader Paul zich over de ver werking bekommert. Het najaar is de drukste tijd. „Dat vergt een In het voorjaar breken voor bloembollen-loonwerkers Willem (links) en Henk ter Steege drukke tijden aan. zorgvuldige planning, want er zijn weinig werkbare dagen. We zien daarom graag dat de klussen tijdig wordt gemeld. Als het droog is, kijken we niet op een uurtje. We hebbenalles rondom in de lichten en draaien als het moet in donker door. Want het werk moet af." Vanaf 13 april wordt gedurende zes woensdagavonden een auto gene trainingscursus gegeven, verozrgd door Maria van der Spek. Autogene training bevordert ont spanning en wordt ook wel westerse yoga genoemd. Effecten kunnen o.a. bevrijding van stress en hoofdpijn en beter slapen zijn. De cursus vindt plaats in d'Ouwe Ulo van 19.00-20.30 uur. Aanslui tend volgt bij voldoende belang stelling een cursus zelfhypnose. Opgave en inlichtingen tel. 11736. In navolging van Texels Belang maakt het CDA bezwaar tegen de afsluiting van een deel vah de Dennen voor auto's. „De door gaande route is van belang voor ouderen, minder validen, toe risten. Een ontspannen ritje is be langrijk voor de werkende Texelaars." Het CpA vreest dat veel toeristen in de fuik bij de bar- bequeplaats rijden. De partij vindt deze maatregel evenals de aanwij zing van de Hors als natuurmonu ment een „publieksonvriendelijke" zet van de overheid. „De mens maakt wezenlijk onderdeel uit van onze natuur en kan daarmee dank zij goede voorlichting harmonieus samengaan." In de tweede aflevering over de Texelse landbouw rich ten we ons op de nieuwe ontwikkelingen op het platte land. Boeren die „anders" doen ter compensatie van de prijsdaling van reguliere produkten. Met argusogen be keken, maar niet zonder succes. Sommigen krijgen steun van de Stichting Stimulering Texels Produkt, ande ren redden het op eigen kracht. Over twee weken: Hoe de bedrijvigheid rond de landbouw op de veranderingen reageert. Gerard Timmerman (tekst en foto's). Ne zouden de biologische bol- pteelt liefst in één keer helemaal jed doen. Maar het vergt toch nodige aanlooptijd." Voor het iperiment waaraan Giel en Tiny uip van boerderij De Boegert aan Westerweg in 1992 hennnnen. wordt 1994 het jaar van de waar heid. Als de narcissen en krokus sen opnieuw goed en gezond groeien en de afzet van de bollen naar wens verloopt, schakelt hij er verder op over. /pisch Texelse produkten logen als de gemeenteraad iet het b en w-voorstel in- Itemt binnenkort aan de man 'orden gebracht in een per- lanente kraam. De stand zal ven dinsdag tot en met zater dag aan de Vismarkt staan en P maandag in de We tstraat om de marktkooplui «et m de wielen te rijden. Voor de vergunning zal de Al- emene Politie Verordening Ieen wijziging ondergaan, kraam komt er nadat 'ergekweker Bert Keijser een verkooppunt voor zijn irjaarsdelicatesse had ver- ;ht. Welke produkten er te 'P zullen zijn en wie de am zal bemannen is nog t bekend. De gemeente tikt aan een roulerend Weem, waarbij de produ- ■nten bij toerbeurt achter de aarTi staan. Producenten iiken meer aan een zelf- andige, die de produkten jor eigen rekening koopt en 'koopt. Enig inzicht in het xe|se assortiment acht de ttieente gewenst. Belang- benden, landbouworgani- 'es en gemeente buigen nog over deze kwestie. aar verwachting zal de aarTi half mei worden ge iend. cissen teler Giel Kuip temidden van een veld biologisch geteelde ..Dubbele von „Voor ons is de witlof een redelijk betaalde invulling van de winter." 4li oktober, als de oogstperiode Iibreekt, trekken groentetelers Hem, Frans en Trudy Boersen h terug in hun wiltlofkwekerij, ar ze dit seizoen de eerste dlof sneden. In april komen ze sr naar buiten. „Want dan wil- we weer op het land aan het k."Hun produkt werd onlangs roond met de witloftrofee. De Boersens hebben hun derde Htlofseizoen in boerderij Don Bo- sco tussen Oudeschild en Den Burg er bijna opzitten. „We zitten hier prinsheerlijk", stelt Frans te mden vast. Met zijn broer Willem B schoonzus Trudy verwerkt hij larlijks vier hectare witlof. „Nou Bwitlof. Dit jaar hebben we voor het eerst een hoekje roodlof ge- pbeerd. Dat is witlof met een |ood randje en een iets zachtere Baak. Een regelrecht succes", mjst hij naar de muur waar de wit- Wtrofee hangt te glimmen. Deze prijs danken ze aan de hoge kwali teit roodlof die het trio in Zwaag- dijk op de veiling aanvoert. Hun witlof werd als derde van Neder land gekwalificeerd. Beter betaald Ondanks de hoge kwaliteit, stond de prijs van de witlof dit seizoen onder druk. „Ik denk dat het bui tenland meer is gaan produceren dan vorig jaar, toen de teelt veel beter werd betaald." De roodlof, waarvoor de handel diep in de bui del tastte, maakte veel goed. Ko mend seizoen zijn ze daarom van plan verder op deze variant over te schakelen. „Tenminste, als niet iedereen dat gaat doen, want zó groot is de vraag naar roodlof nu ook weer niet." Dat bleek een paar jaar geleden, toen de markt ermee werd overvoerd en de prijzen in eenstorten. „De telers waren het zat en stopten ermee. Toen zijn wij er juist mee begonnen." De witlofcultuur is niet eenvoudig. De pennen telen ze zelf. „Het ge was vergt een uitgekiende be mesting en vruchtwisseling." Eenmaal gerooid gaan de wortels de koelcel in, om daarna in stapel-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1994 | | pagina 7